Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA Nr. 13 din 14 ianuarie 1994  cu privire la moderarea inflatiei prin prelungirea aplicarii impozitului suplimentar asupra fondului de salarii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA Nr. 13 din 14 ianuarie 1994 cu privire la moderarea inflatiei prin prelungirea aplicarii impozitului suplimentar asupra fondului de salarii

EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 21 din 25 ianuarie 1994
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al art. 1 lit. c) din Legea nr. 4/1994 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi autorizarea contractãrii şi garantarii unor credite externe,

Guvernul României emite prezenta ordonanta.

ART. 1
În anul 1994 fiecare societate comercialã cu capital majoritar de stat şi regie autonomã la care salariile se stabilesc prin negociere determina fondul de salarii care poate fi consumat fãrã obligaţia de a plati impozit suplimentar, în raport cu salariul mediu brut de calcul, numãrul mediu de personal, precum şi cu sporul de eficienta obţinut în anul 1994 fata de anul 1993, ca urmare a activitãţii desfãşurate.
ART. 2
(1) Salariul mediu brut de calcul pentru luna ianuarie 1994 se determina pe baza salariului mediu brut de calcul pentru luna decembrie 1993, rezultat din raportarea fondului de salarii, aferent acestei luni, pentru care unitatea nu avea obligaţia plãţii unui impozit suplimentar, conform reglementãrilor în vigoare la acea data, la numãrul mediu de personal luat în calcul la stabilirea fondului menţionat.
(2) Lunar, salariul mediu brut de calcul se determina pe baza salariului mediu brut de calcul aferent lunii ianuarie 1994, la care se adauga valorile medii brute ale indexarilor ce se vor stabili prin hotãrîri ale Guvernului, pînã la sfîrşitul anului 1994, în raport cu creşterea preţurilor de consum.
ART. 3
(1) Numãrul mediu de personal pentru calcularea fondului de salarii care poate fi consumat fãrã plata unui impozit suplimentar se determina potrivit reglementãrilor în vigoare.
(2) În sectoarele din economie cu fluctuatii în activitate, atunci cînd se lucreazã peste programul normal de lucru, numãrul mediu de personal stabilit potrivit alin. (1) se corecteaza cu coeficientul rezultat din raportul dintre numãrul total de ore lucrate şi numãrul de ore corespunzãtor programului normal de lucru, pentru numãrul total de personal al unitãţii.
(3) La stabilirea numãrului mediu de personal se ia în calcul şi personalul zilier, precum şi cel angajat pe baza de colaborare, în raport cu timpul lucrat.
(4) La unitãţile la care, prin mãsurile luate, numãrul de personal înregistreazã o scãdere fata de luna corespunzãtoare din anul 1993, numãrul mediu de personal stabilit potrivit alin. (1), (2) şi (3) se majoreazã cu jumãtate din reducerea de personal astfel realizatã.
ART. 4
Fondul de salarii pentru care nu se plãteşte impozit suplimentar, calculat în raport cu salariul mediu brut de calcul şi numãrul mediu de personal, determinate potrivit art. 2 şi 3, se majoreazã în situaţia în care prin activitatea desfasurata se realizeazã o sporire a eficientei economice. Indicatorii de eficienta şi modul de majorare a fondului în raport cu evoluţia acestor indicatori se stabilesc prin hotãrîre a Guvernului.
ART. 5
(1) Unitãţile care consuma un fond de salarii mai mare decît cel stabilit potrivit art. 1-4 plãtesc lunar un impozit suplimentar determinat în raport cu gradul de depasire a fondului respectiv, cumulat de la 1 ianuarie 1994, conform anexei la prezenta ordonanta.
(2) În fondul de salarii plãtit de unitate, în raport cu care se calculeazã impozitul suplimentar potrivit alin. (1), nu se cuprind sumele plãtite din fondul de participare la profit, determinate potrivit legii, care se acorda dupã aprobarea bilanţului contabil anual, precum şi drepturile salariale care se acorda în lei şi în valuta personalului roman care lucreazã în strãinãtate pentru realizarea lucrãrilor contractate cu partenerul extern.
(3) La unitãţile care realizeazã produse livrate la export sau care efectueazã prestãri de servicii pentru partenerii externi, impozitul suplimentar calculat potrivit alin. (1) se reduce cu o cota egala cu ponderea producţie-marfa sau a prestãrii de servicii realizate la export, în totalul producţiei-marfa sau al prestãrii de servicii realizate, calculatã pe baza datelor cumulate de la începutul anului.
ART. 6
(1) Impozitul suplimentar se stabileşte lunar ca diferenţa între impozitul calculat pentru depãşirea fondului de salarii neimpozabil suplimentar, cumulat de la 1 ianuarie 1994, şi cel efectiv plãtit de la aceeaşi data, pînã în luna respectiva, şi se include pe costuri, iar cu suma respectiva se majoreazã profitul în vederea impozarii.
(2) Impozitul suplimentar calculat se vireazã la bugetul de stat în termen de 10 zile de la plata chenzinei a doua a salariilor.
ART. 7
(1) În anul 1994, în cadrul fondului destinat plãţii salariilor, prevãzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat potrivit legii, fiecare societate comercialã cu capital majoritar de stat şi, respectiv, regie autonomã, poate negocia propriul sistem de salarizare.
(2) Unitãţile la care sistemul de salarizare se negociaza şi se aplica, potrivit acordului pãrţilor, pînã la începutul trim. II/1994 şi care, pe baza producţiei sau a activitãţii contractate şi a programelor de mãsuri stabilite, anticipeaza o creştere a eficientei economice pînã la sfîrşitul anului 1994, pot lua în calcul, la negociere, creşterea eficientei respective în condiţiile prevãzute la art. 4.
(3) Unitãţile prevãzute la alin. (2) la care fondul de salarii consumat depãşeşte cu pînã la 10% fondul de salarii pentru care nu se plãteşte impozit suplimentar, determinat potrivit prezentei ordonanţe, pot solicita direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat teritoriale amînarea plãţii impozitului suplimentar datorat.
(4) În urma analizei efectuate, direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat teritoriale pot aproba amînarea plãţii impozitului suplimentar datorat de cãtre unitãţile prevãzute la alin. (2) cel mult pînã la sfîrşitul trim. III/1994, dupã care, pînã la finele anului 1994, vor efectua regularizãrile corespunzãtoare pentru întregul an.
ART. 8
(1) Elementele de calcul ale fondului de salarii nesupus impozitãrii suplimentare aferente lunii decembrie 1993 se înregistreazã la direcţiile de munca şi protecţie socialã judeţene şi a municipiului Bucureşti, de cãtre fiecare societate comercialã cu capital majoritar de stat şi regie autonomã, pînã la data de 30 aprilie 1994.
(2) În acelaşi mod cu cel prevãzut la alin. (1) se va proceda şi în cazul subunitatilor din cadrul societãţilor comerciale cu capital majoritar de stat ai al regiilor autonome - filiale, sucursale, agenţii sau altele asemenea -, dispersate teritorial în mai multe judeţe, la care se pãstreazã documentele de evidenta primara referitoare la salarizare.
ART. 9
Pentru societãţile comerciale cu capital majoritar de stat şi regiile autonome care se vor infiinta în cursul anului 1994, salariul mediu brut de calcul se stabileşte de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale împreunã cu Ministerul Finanţelor, ţinînd seama de structura personalului, profilul unitãţii şi salariile medii brute lunare de calcul ale altor unitãţi cu activitate similarã, pe baza documentaţiei prezentate în acest sens.
ART. 10
(1) Fondul de salarii pentru care nu se plãteşte impozit suplimentar determinat potrivit prevederilor prezentei ordonanţe se diminueazã cu 1% pentru fiecare procent de creştere a raportului dintre suma reprezentind creanţe şi arierate care revine la 1.000 lei volum al activitãţii facturate din luna curenta fata de luna precedenta, dar nu mai mult de 5% din fondul de salarii pentru care nu se plãteşte impozit suplimentar, aferent lunii în curs.
(2) În situaţia în care raportul prevãzut la alin. (1) înregistreazã o reducere fata de luna precedenta, fondul de salarii pentru care nu se plãteşte impozit suplimentar se majoreazã cu 1% pentru fiecare procent de reducere, dar nu mai mult decît suma absolutã a diminuarilor aplicate în perioadele precedente.
ART. 11
(1) Utilizarea în calcule a unor date eronate care conduc la stabilirea unui fond de salarii, pentru care nu se creeazã obligaţia plãţii impozitului suplimentar, mai mare decît cel care rezulta din aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, constituie contravenţie, iar persoanele vinovate se sancţioneazã cu amenda între 200.000 lei şi 600.000 lei.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoanele cu atribuţii de control şi alte persoane anume împuternicite din Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor, precum şi din cadrul unitãţilor teritoriale de specialitate ale acestora.
(3) Contravenţiei prevãzute la alin. (1) îi sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
ART. 12
În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor pot elabora norme metodologice.

PRIM-MINISTRU
NICOLAE VACAROIU

Contrasemneazã:
-------------------
Ministru de stat,
ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Dan Mircea Popescu

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

ANEXA 1

COTE DE IMPOZIT
aplicate asupra depãşirii, determinate conform art. 6, a fondului de salarii calculat potrivit art. 1 şi art. 10 din ordonanta
-------------------------------------------------------------------------------
Cota de
impozit Transa de depasire
-------------------------------------------------------------------------------
20% Pentru suma reprezentind depãşirea cu pînã la 5% a fondului
50% Pentru suma reprezentind depãşirea între 5-10% a fondului
100% Pentru suma reprezentind depãşirea între 10-15% a fondului
200% Pentru suma reprezentind depãşirea între 15-20% a fondului
500% Pentru suma reprezentind depãşirea cu peste 20% a fondului
-------------------------------------------------------------------------------

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016