Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 124 din 31 august 2000  pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor si drepturile conexe, prin adoptarea de masuri pentru combaterea pirateriei in domeniile audio si video, precum si a programelor pentru calculator    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 124 din 31 august 2000 pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor si drepturile conexe, prin adoptarea de masuri pentru combaterea pirateriei in domeniile audio si video, precum si a programelor pentru calculator

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 427 din 2 septembrie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. K pct. 2 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
Prezenta ordonanta are drept scop stabilirea unor mãsuri în vederea combaterii producerii, distribuirii sau comercializãrii neautorizate a programelor pentru calculator şi a operelor audiovizuale pe teritoriul României.
ART. 2
În sensul prezentei ordonanţe, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtorul înţeles:
a) licenta programului pentru calculator - acordul scris al titularului dreptului de autor asupra unui program pentru calculator pentru cesiunea unor drepturi cãtre utilizatorul programului şi care însoţeşte programul;
b) comercializare sau închiriere neautorizata - comercializarea sau închirierea copiilor operelor audiovizuale ori a programelor pentru calculator, fixate pe orice fel de suport, cu încãlcarea obligaţiilor prevãzute de prezenta ordonanta;
c) marcaj distinctiv - eticheta având un model unic, ce consta într-o imagine tridimensionala şi inseriata cu un cod alfanumeric care reprezintã seria şi numãrul exemplarului operei audiovizuale, realizatã pe suport autoadeziv şi autodistructiv;
d) coperta operei audiovizuale sau a programului pentru calculator - redarea grafica a informaţiilor despre conţinutul operei audiovizuale sau al programului pentru calculator, fixate pe orice fel de suport şi care însoţesc opera audiovizuala sau programul pentru calculator, dupã caz.
ART. 3
(1) Agenţii economici care produc, distribuie, comercializeazã sau închiriazã programe pentru calculator pe teritoriul României vor comunica Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor urmãtoarele:
a) acordul titularului dreptului de autor sau al producãtorului, dupã caz, pentru activitãţile de distribuire, comercializare sau închiriere;
b) informaţii referitoare la modul de acordare a licenţei şi, dupã caz, modelul licenţei acordate, pe teritoriul României, utilizatorilor de programe pentru calculator.
(2) Pot fi comunicate şi informaţii referitoare la modul de acordare a licenţei şi, dupã caz, modelul licenţei acordate, pe teritoriul altor state, utilizatorilor de programe pentru calculator.
(3) Documentele prevãzute la alin. (1) vor fi comunicate, prin scrisoare recomandatã, Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe sau, dupã caz, de la începerea activitãţii de producere, distribuire, comercializare sau închiriere a programelor pentru calculator.
(4) Documentele prevãzute la alin. (1) vor fi înscrise în Registrul programelor pentru calculator, înfiinţat şi administrat de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.
ART. 4
Agenţii economici care produc, distribuie, comercializeazã sau închiriazã opere audiovizuale sunt obligaţi sa solicite Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor eliberarea marcajelor distinctive corespunzãtoare numãrului de exemplare ale operelor audiovizuale destinate producerii, distribuirii, comercializãrii sau închirierii.
ART. 5
(1) Marcajul distinctiv se elibereazã contra cost de cãtre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor.
(2) Cheltuielile pentru realizarea şi eliberarea marcajelor distinctive se finanţeazã din bugetul alocat Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.
(3) Sumele încasate de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor potrivit alin. (1) se vãrsa la bugetul de stat.
ART. 6
(1) În vederea eliberãrii marcajului distinctiv, agenţii economici vor prezenta Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor urmãtoarele documente:
a) autorizaţia de funcţionare a agentului economic;
b) certificatul de înmatriculare a operei audiovizuale în Registrul cinematografiei;
c) numãrul şi titlul operelor audiovizuale destinate producerii, distribuirii, comercializãrii sau închirierii şi pentru care se solicita marcajul distinctiv.
(2) Documentele prevãzute la alin. (1) lit. a) şi b) sunt eliberate de Oficiul Naţional al Cinematografiei, potrivit prevederilor <>Ordinului preşedintelui Oficiului Naţional al Cinematografiei nr. 21/1998 privind înfiinţarea Registrului cinematografiei şi aprobarea Normelor metodologice pentru organizarea şi funcţionarea Registrului cinematografiei şi pentru clasificarea operelor cinematografice.
ART. 7
Marcajul distinctiv se va aplica pe fiecare exemplar al operei audiovizuale, înainte de a fi comercializata sau închiriatã.
ART. 8
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã nu sunt sãvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni, şi se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) deţinerea în scopul comercializãrii sau închirierii operelor audiovizuale fãrã marcaj distinctiv ori comercializarea sau închirierea neautorizata a operelor audiovizuale, cu amenda de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei şi confiscarea copiilor;
b) aplicarea marcajelor distinctive pe alte titluri ale operelor audiovizuale decât cele declarate la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, cu amenda de la 20.000.000 la 40.000.000 lei;
c) neîndeplinirea obligaţiilor prevãzute la art. 3 alin. (1), cu amenda de la 20.000.000 lei la 40.000.000 lei şi confiscarea suporturilor pe care se afla înregistrate programele pentru calculator;
d) deţinerea de copii ale programelor pentru calculator fixate pe orice fel de suport, în scopul comercializãrii sau închirierii neautorizate, cu amenda de la 25.000.000 lei la 40.000.000 lei şi confiscarea copiilor.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) se aplica şi persoanelor juridice, iar limitele amenzilor se majoreazã de 5 ori.
(3) Dispoziţiile privind contravenţiile prevãzute la alin. (1) se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile ulterioare.
(4) Limitele amenzilor prevãzute la alin. (1) vor fi actualizate prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.
ART. 9
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 8 alin. (1) se fac de cãtre organele de specialitate ale Ministerului de Interne şi de personalul împuternicit prin decizie a directorului general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor.
(2) Reprezentanţii autorizaţi ai titularilor drepturilor de autor vor putea însoţi organele abilitate sa constate şi sa sanctioneze contravenţiile, la cererea lor.
(3) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei va cuprinde menţiuni cu privire la bunurile supuse confiscãrii, cu indicarea operelor de creaţie intelectualã ale cãror copii neautorizate au fost confiscate.
(4) Titularii drepturilor de autor ori ai drepturilor conexe dreptului de autor care au domiciliul ori sediul social în România sau care au filiale, sucursale ori reprezentanţi pe teritoriul României au dreptul de a fi informati, la cererea lor, de cãtre Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor cu privire la faptele care au adus atingere drepturilor lor, în termen de 5 zile de la rãmânerea definitiva a proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
ART. 10
(1) Bunurile confiscate potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) vor fi puse sub sechestru, în vederea manifestãrii dreptului de opţiune a titularilor drepturilor de autor ori ai drepturilor conexe dreptului de autor, în conformitate cu prevederile <>art. 139 alin. (4) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
(2) Dacã titularii drepturilor de autor ori ai drepturilor conexe dreptului de autor nu îşi manifesta dreptul de opţiune în termen de 30 de zile de la rãmânerea definitiva a proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, bunurile confiscate potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) vor fi distruse în conformitate cu dispoziţiile <>art. 8 alin. (3) şi (4) din Ordonanta Guvernului nr. 45/2000 privind unele mãsuri pentru combaterea producerii şi comercializãrii neautorizate a fonogramelor.
ART. 11
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe directorul general al Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor va aproba prin decizie normele metodologice privind administrarea Registrului programelor pentru calculator, precum şi modelul marcajului distinctiv şi condiţiile de eliberare a acestuia.
ART. 12
Prezenta ordonanta intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
p. Ministrul culturii,
Maria Berza,
secretar de stat

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Directorul general al Oficiului Roman
pentru Drepturile de Autor,
Rodica Parvu

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016