Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 122 din 28 august 1998  privind acumularea, scoaterea si improspatarea produselor din rezervele proprii ale fortelor destinate apararii nationale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 122 din 28 august 1998 privind acumularea, scoaterea si improspatarea produselor din rezervele proprii ale fortelor destinate apararii nationale

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 327 din 29 august 1998
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. 15 lit. b) din Legea nr. 148/1998 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Rezervele proprii ale forţelor destinate apãrãrii naţionale se constituie din timp de pace, în situaţii de criza şi la rãzboi, atât pentru asigurarea şi completarea acestora, potrivit statelor de organizare şi normelor de inzestrare sau asigurare a structurilor componente ale acestor forte, cat şi pentru înlocuirea consumurilor şi a pierderilor de rãzboi.
(2) Rezervele proprii ale forţelor destinate apãrãrii naţionale cuprind, în majoritate, produse greu de aprovizionat sau cu ciclu lung de fabricaţie, care se asigura din producţia interna sau din import.
(3) Nomenclatorul şi nivelurile cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii, precum şi structura acestora, pe produse, se aproba prin hotãrâre a Guvernului, initiata de forţele destinate apãrãrii naţionale, cu încadrarea în limitele aprobate de Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii, la propunerea ordonatorului principal de credite, şi pot fi actualizate în aceleaşi condiţii, în funcţie de modificãrile intervenite în structura, organizarea, dotarea şi misiunile încredinţate forţelor destinate apãrãrii naţionale.
(4) Prin produse din rezervele proprii, în sensul prevederilor prezentei ordonanţe, se înţelege tehnica, materialele şi alte bunuri cuprinse în nomenclatoarele aprobate.
ART. 2
(1) Forţele destinate apãrãrii naţionale au obligaţia sa pãstreze în condiţii optime produsele din rezervele proprii constituite şi sa ia mãsuri pentru improspatarea lor sistematica, înainte de expirarea termenelor de garanţie şi valabilitate în depozitare, stabilite de producãtor, în scopul prevenirii degradãrii fizice şi uzurii morale, precum şi pentru asigurarea cantitãţii, calitãţii, pentru menţinerea resursei tehnice şi a stãrii de operativitate a acestora.
(2) Cantitãţile de produse care nu pot fi improspatate pana la expirarea perioadei sau termenului limita de valabilitate în depozitare şi pana la pierderea resursei tehnice sau a calitãţii şi stabilitatii, garantate de furnizor sau de laboratorul de specialitate autorizat, se scot definitiv din rezervele proprii şi vor fi înlocuite ulterior, fãrã a mai fi necesarã o alta aprobare.
(3) Pentru produsele prevãzute la alin. (2) destinaţia de consum, scoatere din funcţiune, valorificare, declasare, respectiv de casare se stabileşte în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare la data scoaterii din rezervele proprii.
ART. 3
(1) În toate cazurile, pentru produsele livrate forţelor destinate apãrãrii naţionale, producãtorii sunt rãspunzãtori material şi financiar pentru deprecierile şi instabilitatile apãrute înainte de expirarea termenelor de garanţie sau valabilitate în depozitare, dacã s-au respectat condiţiile stabilite, potrivit cerinţelor din documentaţia tehnica ce însoţeşte produsul şi prevederilor din clauzele contractuale.
(2) Rãspunderea producãtorului se referã la suportarea tuturor cheltuielilor de transport şi la executarea operaţiunilor necesare pentru aducerea produselor la nivelul standardelor sau performantelor garantate şi pentru asigurarea duratei de valabilitate în depozitare, precum şi pentru executarea altor operaţiuni de reparare şi întreţinere neprevãzute, în scopul menţinerii calitãţii şi operativitatii acestora.
ART. 4
Tipul, cantitatea şi calitatea produselor destinate înlocuirii celor care se improspateaza, altele decât cele aprobate anterior, se stabilesc prin reglementãri interioare ale fiecãrei componente a forţelor destinate apãrãrii naţionale, potrivit nomenclatoarelor aprobate.
ART. 5
Improspatarea produselor din stocurile intangibile din rezervele proprii se face cu aprobarea primului-ministru, la propunerea ordonatorului principal de credite, cu respectarea prevederilor legale.

CAP. 2
Realizarea acumularilor, scoaterea şi improspatarea produselor din rezervele proprii ale forţelor destinate apãrãrii naţionale

ART. 6
(1) Produsele din rezervele proprii ale forţelor destinate apãrãrii naţionale se acumuleaza şi se improspateaza ritmic, în conformitate cu conceptia, programele şi planurile aprobate de cãtre organele împuternicite de lege şi cu încadrarea în resursele bugetare repartizate în acest scop.
(2) Acumularea, scoaterea şi improspatarea produselor din rezervele proprii se realizeazã de cãtre organele şi structurile abilitate din cadrul forţelor destinate apãrãrii naţionale şi de agenţii economici producãtori, pentru produsele perisabile, precum şi pentru medicamentele şi materialele sanitare pentru uz uman şi veterinar, potrivit normelor de inzestrare, în limita nivelurilor aprobate şi cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind supravegherea cerinţelor şi executarea achiziţiilor de produse.
ART. 7
Produsele se improspateaza potrivit programelor şi planurilor anuale aprobate, astfel încât sa nu se depãşeascã limita termenelor de garanţie sau de valabilitate în depozitare şi sa nu apara deprecieri şi nici sa nu se creeze condiţii pentru producerea unor evenimente grave, de natura unui pericol public sau a unor catastrofe.
ART. 8
(1) Produsele aflate în depozitare ca rezerve proprii, mai puţin cele consumabile - muniţii, alimente, carburanţi-lubrifianţi şi medicamente - pot fi scoase sau trecute temporar la serviciu sau uzul curent, pentru unele misiuni sau necesitaţi de pregãtire operativã ori pentru lupta, de regula pentru cel mult un an de instrucţie, cu aprobarea structurilor împuternicite prin reglementãri interne ale fiecãrui minister, fãrã a se depãşi durata de folosinta sau exploatare, care ar duce la pierderea calitãţii sau categoriei de clasare.
(2) Pentru situaţiile prevãzute la alin. (1), în cazul afectãrii calitãţii bunurilor, care le fac improprii pãstrãrii în depozitare cu destinaţia anterioarã, produsele din rezervele proprii se scot sau se trec definitiv la serviciu sau uzul curent, urmând a fi înlocuite ulterior, dupã stabilirea raspunderilor materiale şi penale, dupã caz.
ART. 9
Produsele pot fi scoase din rezervele proprii ale forţelor destinate apãrãrii naţionale în vederea improspatarii, dar şi în scopul executãrii operaţiunilor impuse de reglementãrile în vigoare. Scoaterea acestor produse se realizeazã astfel:
a) prin darea în consumul curent, pe grupe de destinaţie şi activitãţi de pregãtire operativã sau pentru lupta, şi înlocuirea acestora cu produse noi sau proaspete şi modernizate, achiziţionate pe baza programelor şi planurilor aprobate în acest scop;
b) prin dare în consum, fãrã înlocuirea produselor în anul respectiv, pe baza propunerilor ordonatorului principal de credite, cu avizul Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii, urmând a fi completate ulterior;
c) prin valorificare, pe baza de selecţie de oferte prin negocieri de preţ, a cantitãţilor de produse care nu au putut fi improspatate în condiţiile prevãzute la lit. a) şi când pãstrarea în depozitare ar duce la deprecieri sau stãri periculoase de orice fel, stabilite prin analize şi încercãri în laboratoare şi poligoane specializate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite;
d) prin dezmembrari, delaborari, distrugeri şi demolãri, în locurile special destinate acestor activitãţi, când nu a fost posibila sau eficienta aplicarea prevederilor lit. a), b) şi c), cu respectarea stricta a reglementãrilor în vigoare.
ART. 10
(1) La cererea agenţilor economici abilitaţi prin lege sa desfãşoare activitãţi de import-export cu materii prime, materiale, tehnica, alte produse şi bunuri specifice cu destinaţie militarã, cu avizul structurilor împuternicite prin reglementãri interne şi aprobare scrisã, pot fi scoase produse din rezervele proprii cu titlu de împrumut, pentru cel mult 6 luni, cu obligaţia agenţilor economici în cauza de a le restitui în limita termenelor aprobate, cantitativ şi calitativ, fungibile, cu suportarea în totalitate a cheltuielilor aferente, inclusiv a influentelor negative determinate de diferenţele valorice dintre preţurile produselor ieşite şi ale celor intrate.
(2) Dreptul de a da aprobãri, potrivit alin. (1), revine:
- ministrului de resort, în limita a cel mult 20% din nivelul existent al rezervelor proprii, dacã acestea reprezintã cel puţin 75% din nivelul aprobat de Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii, şi cel mult 10%, dacã nivelul acestora este sub 75%, dar nu mai puţin de 50%;
- Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii, pentru cantitãţile ce depãşesc aceste limite.
(3) Pentru produsele aprobate a fi scoase cu titlu de împrumut din rezervele proprii, în condiţiile prevãzute la alin. (1) şi (2), se încheie contracte de împrumut între ministerele de resort ori departamentele sau structurile specializate şi agenţii economici beneficiari.

CAP. 3
Finanţarea acumularii şi improspatarii produselor din rezervele proprii

ART. 11
Finanţarea necesarã acumularii de produse în rezervele proprii ale forţelor destinate apãrãrii naţionale, conform prevederilor art. 6, se asigura în limita prevederilor bugetului de stat.
ART. 12
(1) Veniturile obţinute din valorificarea produselor, potrivit art. 9 lit. c), se reţin integral de cãtre ordonatorii principali de credite, ca mijloace extrabugetare, şi se utilizeazã pentru reîntregirea şi creşterea nivelurilor rezervelor proprii cu produse noi sau proaspete şi modernizate, în limitele aprobate.
(2) Veniturile obţinute din valorificarea produselor scoase din normele de inzestrare, atipice, uzate fizic şi moral, se constituie ca venituri extrabugetare pentru completarea deficienţelor la alte produse - muniţii, carburanţi-lubrifianţi, alimente, medicamente, echipamente -, precum şi pentru finanţarea casarilor la unele categorii de produse, stabilite ca fiind periculoase în depozitare, prin analize de laborator şi teste specifice, în conformitate cu reglementãrile în vigoare.
ART. 13
În termen de 60 de zile de la publicarea prezentei ordonanţe în Monitorul Oficial al României, ministerele care au în subordine forte destinate apãrãrii naţionale vor emite norme privind constituirea şi utilizarea veniturilor prevãzute la art. 12, care vor fi avizate de Ministerul Finanţelor.
ART. 14
(1) Preţul de vânzare al produselor din rezervele proprii, nevalorificate în condiţiile prevãzute la art. 9 lit. c), poate fi diminuat cu cel mult 25% fata de preţul produselor noi sau proaspete, cu aprobarea ordonatorilor secundari şi terţiari de credite.
(2) În cazul în care şi dupã diminuarea preţului negociat cu cel mult 25%, în condiţiile alin. (1), produsele nu au fost valorificate, la urmãtoarea negociere preţul iniţial de la care se porneşte poate fi diminuat cu pana la 50% din preţul produselor noi sau proaspete, cu aprobarea ordonatorului principal de credite.
(3) Pentru produsele rãmase nevalorificate în condiţiile alin. (2), se va proceda, dupã caz, la scoaterea din funcţiune, declasare şi casare, conform reglementãrilor în vigoare, şi la valorificarea acestora ca materiale recuperabile şi refolosibile.
(4) Influentele negative, determinate de eventualele diferenţe de preţ, se vor suporta din fondurile bugetare alocate în anul urmãtor pentru reîntregirea, completarea şi creşterea nivelurilor rezervelor proprii.
ART. 15
(1) Pentru produsele din rezervele proprii, scoase cu titlu de împrumut potrivit prevederilor art. 10, agenţii economici beneficiari depun o garanţie în contul ministerului sau instituţiei publice respective, într-un cuantum de 1,5 ori valoarea contractului de împrumut, pentru asigurarea reintregirii integrale a acestora, în orice situaţie ulterioara.
(2) Depãşirea termenului de restituire integrala atrage dupã sine plata unor penalitãţi de 1% din valoarea produselor, prevãzutã în contractul de împrumut, pentru fiecare zi de întârziere, în primele 30 de zile, şi de 1,5% pentru fiecare zi de depasire, de la 31 pana la 45 de zile de la termenul scadent, dupã care se retine în totalitate garanţia depusa.
(3) În cazul respectãrii integrale a prevederilor din contractul de împrumut, în condiţiile prezentei ordonanţe, ministerele de resort reţin numai o cota de adaos de 8-10% din garanţia depusa de agentul economic beneficiar, în scopul recuperãrii cheltuielilor de administrare aferente, returnand totodatã în contul acestuia diferenţa de garanţie, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii în totalitate a prevederilor contractului respectiv.
(4) Sumele reţinute, provenite din garanţiile pentru împrumuturi, rãmân la dispoziţia ministerelor de resort, urmând a fi folosite pentru reîntregirea rezervelor proprii.
ART. 16
Miniştrii care au în subordine forte destinate apãrãrii naţionale pot aproba, în calitate de ordonatori principali de credite, ca structurile subordonate autorizate, ordonatori secundari şi terţiari de credite, sa desfãşoare activitãţi de vânzare-cumpãrare, la intern şi la extern, pentru acumularea, improspatarea şi valorificarea rezervelor proprii, cu sau fãrã perceperea de comision, în scopul optimizarii şi eficientizarii financiare a acestor activitãţi.
ART. 17
(1) Forţele destinate apãrãrii naţionale pot acumula unele produse în rezervele proprii, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apãrare a Tarii, din producţia interna sau din import, peste nivelurile din programele anterior aprobate, în scopul exploatãrii unor conjuncturi de piata favorabile, dacã aceste bunuri pot fi folosite în dotarea unor structuri prevãzute în programele de perspectiva aprobate.
(2) Finanţarea acumularii produselor menţionate la alin. (1) se va face din creditele aprobate.

CAP. 4
Sancţiuni

ART. 18
(1) Constituie contravenţie, dacã fapta nu este comisã în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie consideratã infracţiune, diminuarea sub orice forma, fãrã aprobare legalã, a cantitãţii şi calitãţii produselor din rezervele proprii, inclusiv în cazul celor încredinţate pentru pãstrare şi improspatare agenţilor economici sau primite cu titlu de împrumut, în condiţiile prevãzute la art. 6 şi 10, prin neîndeplinirea prevederilor prezentei ordonanţe.
(2) Contravenţia prevãzutã la alin. (1) se sancţioneazã cu amenda de la 60.000.000 lei la 300.000.000 lei. Sancţiunea se aplica şi persoanelor juridice.
(3) Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de cãtre împuterniciţii ministerelor de resort, precum şi de cãtre alte organe de control financiar anume împuternicite în acest scop.
(4) Prevederile alin. (1) şi (2) se completeazã cu dispoziţiile <>Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, cu excepţia art. 25 şi 26.
(5) În cazurile prevãzute la alin. (1), agenţii economici sunt obligaţi sa reintregeasca, în termen de 30 de zile de la constatarea contravenţiei, cantitãţile de produse din rezervele proprii ale forţelor destinate apãrãrii naţionale.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 19
Prevederile prezentei ordonanţe se aplica în mod corespunzãtor pentru orice produse din rezervele proprii sau destinate a fi cuprinse în acestea şi oricãror persoane fizice sau juridice care desfãşoarã astfel de activitãţi.
ART. 20
(1) Organizarea, funcţionarea şi administrarea acumularii şi improspatarii produselor din rezervele proprii se fac pe baza reglementãrilor elaborate de cãtre fiecare minister care are în subordine forte destinate apãrãrii naţionale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi ale prezentei ordonanţe.
(2) Dislocarea sau dispunerea depozitelor pentru pãstrarea produselor din rezervele proprii ale forţelor destinate apãrãrii naţionale, care urmeazã a se construi, se avizeazã de cãtre Consiliul Suprem de Apãrare a Tarii şi se aproba de cãtre Guvern, care va asigura în administrarea ministerelor beneficiare şi o fasie de teren, cu o latime corespunzãtoare, în jurul fiecãrui astfel de obiectiv, în scopul realizãrii siguranţei acestora şi prevenirii oricãrui pericol pentru populaţie şi mediu.
(3) Achiziţia produselor care se acumuleaza, precum şi a produselor care se improspateaza se face prin licitaţie publica, potrivit prevederilor legale.
ART. 21
Prezenta ordonanta intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat,
ministrul apãrãrii
naţionale,
Victor Babiuc

Ministru de interne,
Gavril Dejeu

p. Directorul Serviciului
Roman de Informaţii,
general de divizie Vasile Lupu

p. Directorul Serviciului
de Informaţii Externe,
general de divizie Alexandru Tanasescu

Directorul Serviciului
de Protecţie şi Paza,
general de brigada Anghel Andreescu

p. Directorul Serviciului
de Telecomunicaţii Speciale,
colonel inginer Mircea Anghel

Ministrul finanţelor,
Daniel Daianu

Ministrul industriei
şi comerţului,
Radu Berceanu

Secretar de stat,
şef al Oficiului Central
de Stat pentru Probleme Speciale,
general de divizie (r) Nicolaie Popescu
------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016