Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 120 din 31 august 1999  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 66/1994 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 120 din 31 august 1999 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 66/1994 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 431 din 31 august 1999
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 lit. D pct. 22 din Legea nr. 140/1999 privnd abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 66/1994 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobatã prin <>Legea nr. 128/1994 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:

1. La articolul 2 alineatul 1, dupã liniuta a 3-a se introduce o liniuta cu urmãtorul cuprins:
"- emiterea certificatelor de trezorerie cãtre populaţie, rãscumpãrarea acestora la scadenta şi transformarea certificatelor de trezorerie în certificate de depozit;"

2. La articolul 2, dupã alineatul 3 se introduc şapte alineate cu urmãtorul cuprins:
"Operaţiunile de plati se efectueazã prin virare în limita creditelor bugetare deschise şi repartizate sau a disponibilitãţilor, dupã caz, şi evidentiate în conturile deschise distinct la trezoreria statului pe bugete, fonduri speciale şi mijloace extrabugetare, cu desfãşurarea pe instituţii publice.
Instituţiile publice pot ridica din conturile de cheltuieli sau de disponibil, dupã caz, deschise la trezoreria statului, sume pentru efectuarea de plati în numerar, reprezentând drepturi de personal, precum şi pentru alte cheltuieli care nu se justifica a fi efectuate prin decontãri.
Instituţiile publice au obligaţia sa îşi organizeze activitatea de casierie, astfel încât încasãrile şi plãţile în numerar sa fie efectuate în condiţii de siguranta, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare şi în limita plafonului de casa stabilit de cãtre trezoreria statului pentru fiecare instituţie publica.
Transferurile şi subvenţiile alocate de la bugetul de stat, bugetele locale şi fondurile speciale de cãtre ordonatorii principali de credite regiilor autonome şi societãţilor comerciale, dupã caz, vor fi utilizate potrivit destinaţiilor aprobate prin lege, prin conturi deschise la trezoreria statului pe seama unitãţilor respective.
Instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare, au obligaţia sa vireze sumele reprezentând contravaloarea mãrfurilor, prestãrilor de servicii sau lucrãrilor executate în conturile furnizorilor, deschise la trezoreria statului.
Agenţii economici care au de încasat sume de la instituţiile publice, inclusiv transferuri şi subvenţii, îşi vor deschide conturile de disponibil la trezoreria statului în a carei raza teritorialã îşi au sediul sau la care sunt luati în evidenta fiscalã, dupã caz. Din sumele colectate agenţii economici îşi vor achitã obligaţiile cãtre bugetul de stat, iar disponibilitãţile rãmase vor putea fi folosite pentru lichidarea obligaţiilor cãtre alte bugete sau, dupã caz, pentru alte scopuri.
Pentru sumele pãstrate în conturi deschise la trezoreria statului agenţii economici şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii vor beneficia de dobanda la vedere sau pentru depozit, dupã caz, potrivit convenţiilor încheiate cu trezoreria statului."

3. La articolul 3, dupã alineatul 4 se introduce un alineat cu urmãtorul cuprins:
"Este interzisã preluarea de sume din contul curent general al trezoreriei statului fãrã acordul persoanelor din cadrul Ministerului Finanţelor autorizate sa administreze acest cont. Sumele preluate din cont fãrã acordul persoanelor autorizate se recupereazã potrivit dispoziţiilor legale privind executarea silitã a creanţelor bugetare, împreunã cu majorãrile aferente."

4. La articolul 3, dupã alineatul 6 se introduc doua alineate cu urmãtorul cuprins:
"Golurile temporare de casa, înregistrate în cursul execuţiei în contul curent general al trezoreriei statului, pot fi acoperite prin depozite atrase pe termen scurt de la bãnci, instituţii financiare şi alte persoane juridice. Constituirea şi nivelul dobânzilor se stabilesc prin convenţii încheiate între Ministerul Finanţelor şi titularii depozitelor, iar dobânzile se suporta din bugetul trezoreriei statului.
Dobânzile se negociaza de cãtre Ministerul Finanţelor cu titularii depozitelor - persoane juridice -, în condiţiile cererii şi ofertei pieţei financiare, şi se prevãd în convenţiile încheiate. Pentru sumele atrase efectiv în contul general al trezoreriei statului, necesare pentru asigurarea activitãţii financiare a sectorului public în condiţii de echilibru, dobânzile convenite rãmân definitive şi se cuprind în execuţia bugetului trezoreriei statului."

5. La articolul 5, alineatul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Ministerul Finanţelor poate angaja disponibilitãţile existente în contul curent general al trezoreriei statului pentru rãscumpãrarea la scadenta sau înainte de scadenta, dupã caz, a titlurilor de stat emise pentru finanţarea sau refinantarea deficitului bugetului de stat, cu asigurarea disponibilitãţilor necesare pentru efectuarea cheltuielilor aprobate în condiţiile legii."

6. La articolul 5, dupã alineatul 3 se introduce un alineat cu urmãtorul cuprins:
"Dobanda aferentã echivalentului în lei al împrumuturilor guvernamentale externe, înregistrat în contul general al trezoreriei statului şi folosit la finanţarea deficitului bugetului de stat, se calculeazã în continuare potrivit metodologiei în vigoare la data prezentei ordonanţe."

7. La articolul 7, dupã alineatul 1 se introduce un alineat cu urmãtorul cuprins:
"În cazuri justificate, prin ordin al ministrului finanţelor se pot stabili şi alte categorii de conturi de disponibilitati ale persoanelor juridice la care sa se acorde dobanda la vedere sau de depozit care se stabileşte prin convenţii."

8. La articolul 10, alineatele 3-5 vor avea urmãtorul cuprins:
"În bugetul trezoreriei statului se prevãd urmãtoarele cheltuieli legate de buna desfãşurare a activitãţii trezoreriei statului:
a) comisioane şi taxe poştale şi telefon, plata transportului numerarului, cheltuieli materiale şi prestãri de servicii pentru funcţionarea bazei tehnice şi informationale, paza, sedii, întreţinerea şi funcţionarea mijloacelor de transport al numerarului şi valorilor, comisione plãtite bãncilor şi Casei de Economii şi Consemnaţiuni pentru serviciile prestate în contul trezoreriei statului;
b) cheltuieli de capital pentru dotãri specifice, lucrãri de construcţii-montaj şi amenajarea spaţiilor necesare activitãţii trezoreriei statului;
c) cheltuieli cu privire la stimularea şi consolidarea personalului în activitatea specifica a trezoreriei statului, care se stabilesc într-o cota de 10% din economiile înregistrate la dobânzile aplicate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat din disponibilitãţile aflate în contul general al trezoreriei statului, comparativ cu dobânzile aferente împrumuturilor contractate în acelaşi scop de pe piata bancarã. Condiţiile de acordare a stimulentelor se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor."

9. La articolul 10, dupã alineatul 10 se introduce un alineat cu urmãtorul cuprins:
"Ministerul Finanţelor va propune Guvernului mãsuri pentru stabilirea şi corelarea salariilor personalului trezoreriei statului cu activitatea similarã din bãnci, în raport cu performanţele şi rãspunderea în gestionarea banului public."

10. La articolul 12, primul alineat se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"Constituie contravenţie, dacã nu au fost sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa constituie infracţiuni, urmãtoarele fapte:
a) efectuarea de cãtre instituţiile publice de încasãri şi plati în conturi deschise în afarã contului curent general al trezoreriei statului ori în alte conturi decât cele stabilite prin prezenta ordonanta se sancţioneazã cu amenda de la 1.000.000 lei la 3.000.000 lei;
b) preluarea de sume din contul curent general al trezoreriei statului fãrã acordul persoanelor autorizate din Ministerul Finanţelor sa administreze acest cont se sancţioneazã cu amenda de la 10.000.000 lei la 15.000.000 lei."

ART. 2
<>Ordonanta Guvernului nr. 66/1994 privind formarea şi utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 243 din 30 august 1994, aprobatã prin <>Legea nr. 128/1994 şi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 141 din 8 aprilie 1998, modificatã şi completatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 97/1998 , publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 321 din 28 august 1998, cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, se va republica în Monitorul Oficial al României, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016