Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 12 din 30 ianuarie 2003  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 12 din 30 ianuarie 2003 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 59 din 1 februarie 2003
În temeiul art. 107 din Constituţie şi al <>art. 1 pct. III.11 din Legea nr. 680/2002 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 89/2000 privind unele mãsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea inscrierilor în Arhiva Electronica de Garanţii Reale Mobiliare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 423 din 1 septembrie 2000, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 298/2002 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La alineatul (2) al articolului 3, literele c) şi d) vor avea urmãtorul cuprins:
"c) administreazã şi întreţine sistemul computerizat de siguranta al arhivei amplasat la sediul Ministerului Justiţiei. Acesta constituie unul dintre nodurile sistemului de administrare a informatiei arhivei, care este compus din doua sau mai multe servere independente situate în locuri diferite şi conectate între ele. Autoritatea de Supraveghere poate efectua înscrieri de avize de garanţie în arhiva, în scopul aplicãrii prevederilor legale privind garanţiile reale, în cazuri de extrema urgenta, atunci când operatorii autorizaţi nu pot face fata cererii de înscrieri şi când acest fapt conduce la o întârziere mai mare de 3 zile în efectuarea inscrierilor de cãtre operatori;
d) controleazã activitatea operatorilor şi a agenţilor acestora, precum şi funcţionarea arhivei, în vederea asigurãrii respectãrii dispoziţiilor legale în vigoare. În acest scop Autoritatea de Supraveghere va emite decizii pentru punerea în aplicare a prevederilor legale, care vor avea caracter obligatoriu pentru operatori şi agenţii acestora. La solicitarea Autoritãţii de Supraveghere personalul oficiilor registrului comerţului va verifica respectarea dispoziţiilor legale de cãtre operatori sau agenţii acestora;"
2. Alineatul (3) al articolului 3 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Autoritatea de Supraveghere are competenta de a solicita operatorului orice document sau informaţie, pe care acesta este obligat sa o furnizeze în termenele stabilite sub sancţiunea suspendãrii dreptului de a efectua înscrieri în arhiva, precum şi de a ridica toate documentele operatorului în cazul în care constata încãlcãri grave şi repetate ale legii."
3. Alineatele (1) şi (4) ale articolului 15 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 15. - (1) În termen de 45 de zile de la data depunerii documentaţiei complete pentru obţinerea autorizaţiei de operator, Autoritatea de Supraveghere va soluţiona cererea de acordare a autorizaţiei. În cadrul acestui termen Autoritatea de Supraveghere va solicita Corpului operatorilor sa se pronunţe, motivat, asupra capacitãţii solicitantului de a opera în arhiva, printr-un aviz consultativ.
........................................................................
(4) Prin instrucţiuni Autoritatea de Supraveghere va stabili punctajul corespunzãtor fiecãrui criteriu şi va putea, în funcţie de condiţiile existente pe piata serviciilor operatorilor, sa completeze sau sa reducã numãrul criteriilor prevãzute la alin. (3)."
4. Dupã alineatul (4) al articolului 15 se introduc alineatele (5) şi (6) cu urmãtorul cuprins:
"(5) Criteriile de autorizare stabilite de Autoritatea de Supraveghere trebuie îndeplinite de solicitanti şi de agenţii acestora la momentul solicitãrii autorizaţiei de operator, pe toatã durata functionarii şi pentru orice birou teritorial înfiinţat ulterior momentului autorizãrii.
(6) Agenţii împuterniciţi dupã autorizarea operatorului trebuie sa îndeplineascã criteriile aprobate prin instrucţiunile de autorizare în vigoare la momentul împuternicirii acestora."
5. Alineatele (1), (1^1) şi (2) ale articolului 17 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 17. - (1) În termen de 24 de ore de la împuternicirea unui agent, operatorul va comunica Autoritãţii de Supraveghere atributele de identificare a agentului, orice documente referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea agentului împuternicit, precum şi certificatul de cazier judiciar al persoanelor autorizate sa reprezinte agentul persoana juridicã ori al agentului persoana fizica.
(1^1) Autoritatea de Supraveghere va solicita Corpului operatorilor sa se pronunţe, motivat, asupra capacitãţii agentului de a opera în arhiva, printr-un aviz consultativ. Agentul împuternicit va putea sa efectueze înscrieri în arhiva numai dupã comunicarea acordului Autoritãţii de Supraveghere.
(2) Operatorul va comunica Autoritãţii de Supraveghere, de îndatã ce ia cunostinta, orice modificãri ale elementelor prevãzute la alin. (1), sub sancţiunea repararii prejudiciilor cauzate ca urmare a neîndeplinirii acestei obligaţii şi a revocãrii autorizaţiei de funcţionare."
6. Dupã alineatul (3) al articolului 17 se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) În termen de 15 zile de la încetarea activitãţii agentului împuternicit, operatorul este obligat sa transmitã Autoritãţii de Supraveghere un raport detaliat al activitãţii agentului, sub sancţiunea revocãrii autorizaţiei de funcţionare."
7. Alineatul (1) al articolului 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - (1) Decizia Autoritãţii de Supraveghere de revocare a autorizaţiei de funcţionare va fi publicatã pe pagina web a arhivei şi într-un ziar de larga circulaţie şi va produce efecte începând cu data publicãrii pe pagina web a arhivei."
8. Alineatul (3) al articolului 18 se abroga.
9. Alineatul (3) al articolului 20 va avea urmãtorul cuprins:
"(3) Dupã efectuarea ultimei înscrieri acoperite de garanţie accesul operatorului se va bloca dacã nu se va face dovada constituirii garanţiei suplimentare. Accesul se va debloca de îndatã ce operatorul va înştiinţa Autoritatea de Supraveghere despre constituirea garanţiei suplimentare, fãcând dovada corespunzãtoare în acest sens."
10. Dupã alineatul (4) al articolului 20 se introduce alineatul (5) cu urmãtorul cuprins:
"(5) Operatorii au obligaţia de a tine evidenta inscrierilor acoperite de garanţie şi de a constitui din timp o garanţie suplimentarã de rãspundere profesionalã."
11. Articolul 22 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 22. - Termenul de prescripţie extinctiva pentru introducerea acţiunii în rãspundere civilã impotriva operatorului şi/sau agentului acestuia, pentru recuperarea pagubelor produse prin înscrierea necorespunzãtoare culpabilã a avizelor de garanţie în raport cu formularele de avize de garanţie predate de solicitantul înscrierii, este de un an şi începe sa curgã de la data la care persoana interesatã a cunoscut prejudiciul, dar cel mai târziu de la împlinirea a doua luni de la data efectuãrii înscrierii avizului de garanţie în arhiva."
12. Dupã articolul 26 se introduce un nou articol, articolul 26^1, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 26^1. - În cazul neîndeplinirii de cãtre operatori a obligaţiilor stabilite în sarcina lor cu privire la încasarea şi plata taxelor de înscriere în arhiva, la expirarea termenelor stabilite pentru îndeplinirea acestor obligaţii, Autoritatea de Supraveghere va putea bloca operatorului accesul la arhiva, dupã înştiinţarea acestuia, fãrã vreo alta formalitate."
13. Dupã alineatul (3) al articolului 27 se introduce alineatul (4) cu urmãtorul cuprins:
"(4) În vederea asigurãrii unui cadru concurential pe piata, ministrul justiţiei va putea stabili, prin ordin, un nivel minim al tarifelor percepute de operatorii de arhiva pentru înscrierile efectuate."
14. Dupã articolul 28 se introduc trei noi articole, articolele 28^1 - 28^3, cu urmãtorul cuprins:
"Art. 28^1. - (1) Operatorii şi agenţii autorizaţi pot presta contra cost servicii de cãutare a informaţiilor cuprinse în arhiva, în funcţie de criteriile şi termenii indicaţi de solicitant.
(2) Operatorul sau agentul autorizat va întocmi un proces-verbal semnat de reprezentantul operatorului sau al agentului şi de solicitant, în care vor fi consemnate rezultatele cautarii, precum şi criteriile şi termenii propuşi de solicitant şi cei utilizaţi de operator din proprie initiativa, dacã este cazul, în funcţie de care s-a realizat cãutarea.
(3) În situaţia prevãzutã de <>art. 67 din titlul VI al Legii nr. 99/1999 privind unele mãsuri pentru accelerarea reformei economice, pe baza numãrului de identificare a avizului de garanţie, la solicitarea partii interesate operatorii vor certifica existenta înscrierii în arhiva.
Art. 28^2. - (1) Creditorul garantat sau reprezentantul sau, împuternicit prin procura autenticã, poate solicita înscrierea în arhiva a oricãrui tip de aviz de garanţie.
(2) Debitorul sau reprezentantul sau, împuternicit prin procura autenticã, poate solicita doar înscrierea în arhiva a avizului de garanţie iniţial şi a avizului de extindere a garanţiei asupra altor bunuri.
(3) Avizul de cesiune a creanţei garantate cu bunurile înscrise în arhiva ori avizul modificator prin care se înlocuieşte creditorul menţionat în avizul de garanţie iniţial cu un alt creditor poate fi introdus în arhiva, dupã caz, la solicitarea cedentului, a cesionarului, a fostului sau actualului creditor ori a reprezentantului acestora, împuternicit prin procura autenticã.
(4) Operatorul va ataşa o copie a procurii menţionate la alin. (1)-(3) la formularul de aviz de garanţie completat de solicitant.
Art. 28^3. - (1) Formularul de aviz de garanţie va fi prezentat operatorului sau agentului acestuia, la sediul biroului de înscriere în arhiva, de cãtre persoana interesatã, potrivit legii, sau de cãtre reprezentantul sau împuternicit prin procura autenticã ori va fi transmis, în condiţiile stabilite de Autoritatea de Supraveghere, sub forma unui înscris în format electronic cãruia i s-a incorporat, atasat sau asociat o semnatura electronica extinsã, bazatã pe un certificat calificat valabil.
(2) Formularul de aviz de garanţie pe suport hârtie va fi completat în dublu exemplar şi semnat de cãtre solicitant. Solicitantul va certifica prin semnatura orice modificare a datelor din formularul de aviz de garanţie.
(3) Un exemplar al formularului sau, dupã caz, o copie martor tiparita a formularului transmis în format electronic, vizat de operator sau de agent, pe care se vor mentiona numãrul şi data înregistrãrii formularului, precum şi numãrul de identificare a înregistrãrii, va fi înapoiat solicitantului dupã efectuarea înscrierii în arhiva."
15. Alineatul (2) al articolului 29 va avea urmãtorul cuprins:
"(2) Autoritatea de Supraveghere va hotãrî dacã fondurile prevãzute pentru funcţionarea bazei de date sunt suficiente şi are dreptul sa dispunã mãsurile corespunzãtoare pentru lãrgirea concurentei."
ART. 2
(1) Dispoziţiile pct. 11 al art. I din prezenta ordonanta sunt aplicabile şi termenelor de prescripţie neimplinite la data intrãrii în vigoare, caz în care termenul de prescripţie prevãzut în prezenta ordonanta începe sa curgã de la data intrãrii în vigoare a acesteia.
(2) Termenul de prescripţie prevãzut la <>art. 22 din Ordonanta Guvernului nr. 89/2000 rãmâne în continuare aplicabil dacã acesta se împlineşte înaintea termenului stabilit prin prezenta ordonanta.
ART. 3
<>Ordonanta Guvernului nr. 89/2000 privind unele mãsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea inscrierilor în Arhiva Electronica de Garanţii Reale Mobiliare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 423 din 1 septembrie 2000, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 298/2002 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, se va republica dupã aprobarea de cãtre Parlament a prezentei ordonanţe, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul justiţiei,
Rodica Mihaela Stanoiu

Bucureşti, 30 ianuarie 2003.
Nr. 12.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016