Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 114 din 31 august 2000  pentru modificarea si completarea   Ordonantei Guvernului nr. 60/1997 privind apararea impotriva incendiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 114 din 31 august 2000 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 60/1997 privind apararea impotriva incendiilor

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 1 septembrie 2000


În temeiul dispoziţiilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. G pct. 4 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
<>Ordonanta Guvernului nr. 60/1997 privind apãrarea impotriva incendiilor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 225 din 30 august 1997, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 212/1997 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Apãrarea impotriva incendiilor a vieţii oamenilor, a bunurilor şi a mediului constituie o problema de interes public, la care trebuie sa participe, în condiţiile legii, autoritãţile administraţiei publice centrale şi locale, persoanele juridice şi fizice romane, precum şi celelalte persoane juridice sau fizice care desfãşoarã activitãţi ori se afla în tranzit, dupã caz, pe teritoriul României."
2. Articolul 9 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 9. - La încheierea contractelor de societate, de concesionare, de închiriere, de antrepriza şi de asociere pãrţile sunt obligate sa consemneze în actele respective rãspunderile ce le revin privind asigurarea apãrãrii impotriva incendiilor."
3. La articolul 14, dupã litera d) se introduce litera d^1) cu urmãtorul cuprins:
"d^1) prevede şi aproba în bugetul propriu fondurile necesare pentru realizarea acţiunilor şi mãsurilor de apãrare impotriva incendiilor."
4. Articolul 18 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 18. - Agenţia Nationala pentru Ştiinţa, Tehnologie şi Inovare, la propunerea autoritãţilor administraţiei publice centrale interesate, va înscrie în programele anuale şi de perspectiva teme de cercetare-proiectare privind noi metode şi mijloace de prevenire şi stingere a incendiilor."
5. La articolul 24 se introduce litera d) cu urmãtorul cuprins:
"d) sa elaboreze scenarii de siguranta la foc pentru construcţiile şi instalaţiile tehnologice proiectate, pe baza metodologiei emise de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I;"
6. La articolul 27 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) Metodologia privind identificarea, evaluarea şi controlul riscurilor de incendiu se elaboreazã de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, se aproba de ministrul de interne şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
7. La articolul 30, alineatele (5) şi (6) vor avea urmãtorul cuprins:
"(5) Calificarea, perfecţionarea şi conversia profesionalã a personalului serviciilor de pompieri civili, precum şi certificarea competentei acestuia se realizeazã cu respectarea standardelor ocupationale.
(6) Ocupatiile componente ale profesiei de pompier se stabilesc de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pe baza propunerilor Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari."
8. La articolul 33, litera f) va avea urmãtorul cuprins:
"f) alte servicii în domeniul apãrãrii impotriva incendiilor a vieţii oamenilor, bunurilor şi a mediului."
9. La articolul 36, alineatul (1) va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 36. - (1) Pompierilor civili li se asigura gratuit de cãtre consiliul local sau de cãtre patron, dupã caz, uniforme şi echipamentul de protecţie adecvate misiunilor pe care le îndeplinesc, iar în cazul în care pe timpul intervenţiei li s-a degradat îmbrãcãmintea ori alte bunuri personale, consiliul local sau patronul îi despagubeste în mod corespunzãtor."
10. Dupã articolul 37 se introduce articolul 37^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 37^1. - Încadrarea personalului angajat al serviciilor de pompieri civili în condiţii speciale sau deosebite de munca se realizeazã în condiţiile prevãzute de lege."
11. La articolul 44 se introduce alineatul (3) cu urmãtorul cuprins:
"(3) La sediile Presedintiei României, Parlamentului, Guvernului, precum şi la alte obiective de importanta deosebita aflate în administrarea autoritãţilor publice centrale se pot constitui prin hotãrâre a Guvernului subunitati de pompieri militari; instituţiile respective asigura gratuit imobilele, spaţiile şi utilitatile necesare în vederea functionarii şi desfãşurãrii activitãţii subunitatilor de pompieri militari."
12. La articolul 46 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Regulamentul de autorizare şi acreditare a laboratoarelor şi poligoanelor de încercãri la foc, de testãri şi experimentari în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor se elaboreazã de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, se aproba de ministrul de interne şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
13. La articolul 47 se introduce alineatul (2) cu urmãtorul cuprins:
"(2) Metodologia de certificare a conformitatii, agrementare tehnica şi de avizare tehnica pentru fabricarea, comercializarea şi utilizarea mijloacelor tehnice prevãzute la alin. (1) se elaboreazã de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, se aproba de ministrul de interne şi se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I."
14. La articolul 48, alineatele (2) şi (3) vor avea urmãtorul cuprins:
"(2) Prestarea lucrãrilor de termoprotectie, ignifugare, verificare, întreţinere şi reparare a autospecialelor şi a altor mijloace tehnice destinate apãrãrii impotriva incendiilor se efectueazã de cãtre persoane juridice atestate de marile unitãţi şi de unitãţile de pompieri militari.
(3) Atestarea persoanelor prevãzute la alin. (1) şi (2) se face pe baza metodologiilor elaborate de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, aprobate de ministrul de interne şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I."
15. Dupã articolul 48 se introduce articolul 48^1 cu urmãtorul cuprins:
"Art. 48^1. - (1) Pentru actele şi documentele eliberate potrivit legii marile unitãţi şi unitãţile de pompieri militari percep urmãtoarele tarife:
a) avizul, acordul sau autorizaţia privind prevenirea şi stingerea incendiilor - 500.000 lei;
b) avizul privind înfiinţarea şi funcţionarea serviciilor private de pompieri civili - 1.000.000 lei;
c) avizul la norme, normative sau alte reglementãri tehnice privind prevenirea şi stingerea incendiilor - 1.000.000 lei;
d) atestatul, brevetul sau certificatul de competenta ori de calificare eliberat persoanelor fizice - 100.000 lei;
e) atestatul eliberat persoanelor juridice - 500.000 lei;
f) avizul, certificatul de conformitate sau agrementul tehnic privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea mijloacelor tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor 300.000 lei;
g) autorizarea sau acreditarea laboratoarelor şi poligoanelor de încercãri la foc, de testãri şi experimentari în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor - 2.000.000 lei.
(2) Termenul limita de eliberare a actelor şi documentelor prevãzute la alin. (1) este de 30 de zile de la data prezentãrii documentaţiilor complete pe baza cãrora se elibereazã actul sau documentul solicitat. Pentru situaţiile în care eliberarea actelor sau documentelor presupune verificãri complexe termenul este de 60 de zile.
(3) La cererea persoanelor fizice şi juridice actele şi documentele prevãzute la alin. (1) pot fi eliberate, dupã caz, şi în regim de urgenta, în funcţie de posibilitãţile marilor unitãţi şi ale unitãţilor de pompieri militari, situaţie în care tarifele vor fi majorate dupã cum urmeazã:
a) pentru reducerea termenului la 15 zile, cu 30%;
b) pentru reducerea termenului la 5 zile, cu 50%.
(4) Cuantumul tarifelor pentru eliberarea actelor şi documentelor prevãzute la alin. (1) se actualizeazã periodic, în funcţie de rata inflaţiei, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului de Interne, cu avizul Oficiului Concurentei.
(5) La tarifele prevãzute la alin. (1) se adauga, dupã caz, contravaloarea prestaţiilor efectuate pe baza de contract de marile unitãţi şi de unitãţile de pompieri militari pentru desfãşurarea activitãţilor de formare, pregãtire, specializare sau evaluare, respectiv pentru verificãri în teren, încercãri, testãri, experimentari sau analize executate în laboratoare şi poligoane.
(6) Veniturile realizate din eliberarea actelor şi documentelor prevãzute la alin. (1) se reţin integral ca venituri extrabugetare, cu titlu permanent, şi vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor curente şi de capital. Sumele neutilizate la finele anului se reporteazã în anul urmãtor cu aceeaşi destinaţie."
ART. 2
<>Ordonanta Guvernului nr. 60/1997 , cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezenta ordonanta, va fi republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, dupã aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o noua numerotare.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:


──────────────
Ministru de interne,
Constantin Dudu Ionescu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul apelor,
pãdurilor şi protecţiei mediului,
Romica Tomescu

Ministrul lucrãrilor publice
şi amenajãrii teritoriului,
Nicolae Noica

Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Smaranda Dobrescu

p. Ministrul funcţiei publice,
Ioan Onisei,
secretar de stat

──────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016