Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 112 din 30 august 1999  privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 112 din 30 august 1999 privind calatoriile gratuite in interes de serviciu si in interes personal pe caile ferate romane

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 31 august 1999
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, precum şi al <>art. 1 lit. H pct. 11 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe:

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
(1) Salariaţii încadraţi cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. şi la unitãţile din structura acesteia, inclusiv filialele cu personalitate juridicã, beneficiazã, anual, de autorizaţii de cãlãtorie în interes de serviciu şi în interes personal pe cãile ferate romane. Contravaloarea acestor autorizaţii constituie cheltuieli de exploatare ale Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A.
(2) Membrii de familie ai personalului prevãzut la alin. (1) şi pensionãrii proveniţi din acest personal beneficiazã, anual, de 12 cãlãtorii gratuite dus-întors pe cãile ferate romane, iar membrii de familie ai pensionarilor beneficiazã, anual, de 6 cãlãtorii gratuite dus-întors pe cãile ferate romane, pe baza de permise individuale.
ART. 2
(1) Salariaţii încadraţi cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã în aparatul central al Ministerului Transporturilor, în unitãţile medicale din reţeaua proprie a Ministerului Transporturilor, în şcolile, grupurile şcolare, liceele de transporturi cai ferate, la Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Transporturilor şi la Autoritatea Feroviara Romana - AFER, precum şi pensionãrii proveniţi din acest personal beneficiazã anual, de 12 cãlãtorii gratuite dus-întors pe cãile ferate romane în interes personal, pe baza de permise individuale.
(2) Pentru cãlãtoria în interes de serviciu salariaţii prevãzuţi la alin. (1) beneficiazã de legitimatii de cãlãtorie gratuita pe cãile ferate sau de autorizaţii de cãlãtorie, dupã caz.
(3) Membrii de familie ai salariaţilor şi ai pensionarilor prevãzuţi la alin. (1) beneficiazã, anual, de 6 cãlãtorii gratuite dus-întors pe cãile ferate romane în interes personal, pe baza de permise individuale.
(4) Contravaloarea cãlãtorilor se suporta în aceleaşi condiţii ca şi pentru persoanele prevãzute la art. 1.
ART. 3
Salariaţii, membrii de familie ai acestora, precum şi pensionãrii proveniţi de la Compania Nationala de Cai Ferate "C.F.R." - S.A., Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa" - S.A., Societatea de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., Societatea de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." - S.A. şi de la filialele acestora beneficiazã de cãlãtorii gratuite pe cãile ferate romane în interes de serviciu sau în interes personal în aceleaşi condiţii ca şi personalul Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. prevãzut la art. 1, contravaloarea acestora fiind suportatã de unitãţile din care fac parte, în limitele stabilite prin contractele colective de munca încheiate la nivelul acestor unitãţi.
ART. 4
(1) Salariaţii încadraţi cu contract individual de munca pe durata nedeterminatã în unitãţile desprinse din Societatea Nationala a Cãilor Ferate Romane înainte de intrarea în vigoare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe cãile ferate romane şi reorganizarea Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Romane şi salariaţii unitãţilor desprinse din fostul Departament al cãilor ferate şi din Societatea Nationala a Cãilor Ferate Romane, potrivit <>Hotãrârii Guvernului nr. 570/1991 privind modificarea <>Hotãrârii Guvernului nr. 235/1991 şi reorganizarea activitãţii transporturilor feroviare, precum şi membrii lor de familie beneficiazã de permise de cãlãtorie gratuita pe cãile ferate, în interes personal, contravaloarea acestora fiind suportatã de unitãţile respective, în limitele stabilite prin contractele colective de munca încheiate la nivelul acestor unitãţi.
(2) Condiţiile de eliberare a permiselor de cãlãtorie în interes personal se stabilesc prin convenţie între Societatea Nationala de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. şi unitãţile prevãzute la alin. (1).
ART. 5
(1) Pensionãrii şi membrii lor de familie beneficiazã de cãlãtorii gratuite pe cãile ferate, pe baza de permise individuale, dacã la data pensionãrii au o vechime în unitãţi de cale feratã de cel puţin 25 de ani bãrbaţii şi 20 de ani femeile, dacã se pensioneazã din alte unitãţi.
(2) Pentru salariaţii care se pensioneazã din cadrul Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A., Companiei Naţionale de Cai Ferate "C.F.R." - S.A., Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfa "C.F.R. Marfa" - S.A., Societãţii de Administrare Active Feroviare "S.A.A.F." - S.A., Societãţii de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." - S.A., din cadrul unitãţilor acestora, din cadrul Autoritãţii Feroviare Romane - AFER şi din cadrul Ministerului Transporturilor, vechimea minima necesarã pentru a beneficia de drepturile prevãzute la alin. (1) este de 10 ani.
(3) Pensionãrii pentru invaliditate de orice grad, cauzatã de accidente de munca sau de evenimente de cale feratã, proveniţi din salariaţii unitãţilor prevãzute la art. 3 şi membrii lor de familie, beneficiazã de cãlãtorii gratuite pe cãile ferate indiferent de vechimea avutã în aceste unitãţi.
ART. 6
(1) Pensionãrii şi membrii lor de familie, cãrora li s-au acordat permise de cãlãtorie gratuita în interes personal pana la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, beneficiazã în continuare de acest drept, atâta timp cat sunt îndeplinite condiţiile în baza cãrora au fost acordate.
(2) Contravaloarea acestor cãlãtorii gratuite se suporta de Societatea Nationala de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A.
ART. 7
Studenţii în varsta de pana la 25 de ani şi, respectiv, 26 de ani, în cazul în care urmeazã studii superioare cu o durata mai mare de 5 ani, din unitãţi şi instituţii de învãţãmânt de stat sau particular acreditate, şi elevii din astfel de instituţii de învãţãmânt, copii ai beneficiarilor de cãlãtorii gratuite pe cãile ferate în interes personal stabilite potrivit prevederilor prezentei ordonanţe, care sunt în întreţinerea acestora, a tutorilor sau aflaţi în plasament familial, benefiziaza de legitimatii de cãlãtorie gratuita pe cãile ferate în condiţiile stabilite pentru beneficiarii de cãlãtorii gratuite în interes personal pe cãile ferate de pe urma cãrora au acest drept.
ART. 8
(1) În înţelesul prezentei ordonanţe, membri de familie sunt soţul, sotia şi copiii minori, precum şi copiii care se încadreazã în categoriile prevãzute în anexa la prezenta ordonanta.
(2) Unitãţi de cale feratã se considera Ministerul Transporturilor şi fostul Minister al Transporturilor şi Telecomunicatiilor, fostul Departament al cãilor ferate cu unitãţile şi subunitatile din subordine, precum şi Societatea Nationala a Cãilor Ferate Romane cu unitãţile acesteia.
ART. 9
Societatea Nationala de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. poate elibera legitimatii de cãlãtorie gratuita pe cãile ferate, pe timp limitat, unor persoane din afarã societãţii comerciale, care se deplaseaza pentru acţiuni în interesul acesteia, pentru cazurile şi persoanele stabilite de consiliul de administraţie al societãţii.
ART. 10
Metodologia privind încadrarea în categoria de tren, clasa, emiterea, gestionarea şi folosirea legitimatiilor de cãlãtorie gratuita pe cãile ferate se aproba de Consiliul de administraţie al Societãţii Naţionale de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A.
ART. 11
Societatea Nationala de Transport Feroviar de Cãlãtori "C.F.R. Cãlãtori" - S.A. este autorizata sa încheie convenţii cu administraţiile de cai ferate strãine privind cãlãtoriile gratuite în trafic internaţional, potrivit reglementãrilor feroviare internaţionale.
ART. 12
La data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe se abroga:
- Decretul Consiliului de Stat nr. 1/1981 privind cãlãtoriile gratuite pe cãile ferate în interes personal şi cãlãtoriile gratuite pe cãile ferate, cu navele fluviale NAVROM şi cu autovehicule, în interes de serviciu, nepublicat, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>art. 2, 3, 4, 5 şi 6 din Decretul-lege nr. 26/1990 privind acordarea unor drepturi şi înlesniri beneficiarilor prestaţiilor de transporturi, posta şi telecomunicaţii, precum şi personalului din unitãţile Ministerului Transporturilor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 10 din 15 ianuarie 1990;
- <>art. 12 din Hotãrârea Guvernului nr. 235/1991 privind înfiinţarea Societãţii Naţionale a Cãilor Ferate Romane, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 din 12 aprilie 1991, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- <>art. 5 din Hotãrârea Guvernului nr. 691/1991 privind înfiinţarea unor societãţi comerciale ca urmare a reorganizãrii activitãţii transporturilor feroviare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din 22 octombrie 1991, astfel cum a fost modificatã prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 77/1992 privind înfiinţarea unor societãţi comerciale ca urmare a reorganizãrii activitãţii transporturilor feroviare, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 36 din 5 martie 1992 şi rectificata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 81 din 4 mai 1992, cu modificãrile ulterioare;
- <>art. 4 din Hotãrârea Guvernului nr. 519/1992 privind înfiinţarea unei societãţi comerciale ca urmare a divizãrii Societãţii Comerciale "Rova" - S.A. Rosiori de Vede, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 231 din 18 septembrie 1992, precum şi orice alte dispoziţii contrare.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

Ministrul finanţelor
Decebal Traian Remes

Ministrul muncii şi
protecţiei sociale,
Alexandru Athanasiu


ANEXA 1

CATEGORIILE
de persoane care beneficiazã de cãlãtorii gratuite pe cãile ferate în interes personal, în condiţiile art. 8 din ordonanta

a) copiii minori înfiaţi, aflaţi sub tutela, în plasament familial sau încredinţaţi în condiţiile legii unor persoane care beneficiazã de cãlãtorii gratuite, precum şi copiii beneficiarilor de cãlãtorii gratuite aflaţi în aceleaşi situaţii la alte persoane care nu beneficiazã de acest drept;
b) copiii minori ai beneficiarilor de cãlãtorii gratuite, proveniţi dintr-o cãsãtorie anterioarã şi încredinţaţi acestora prin hotãrâre judecãtoreascã definitiva şi irevocabilã;
c) copiii minori ai beneficiarilor de cãlãtorii gratuite care au decedat;
d) copiii majori inapti de munca ai beneficiarilor de cãlãtorii gratuite, inclusiv în cazul în care sunt înfiaţi, aflaţi sub tutela, în plasament familial sau încredinţaţi, în condiţiile legii, unor persoane care beneficiazã de cãlãtorii gratuite pe calea feratã, precum şi cei aflaţi în aceeaşi situaţie la persoane care nu beneficiazã de cãlãtorii gratuite;
e) soţul sau sotia cu pensie de urmaş, ai beneficiarului de cãlãtorii gratuite care a decedat.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016