Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 110 din 30 august 1999  pentru modificarea si completarea   Legii nr. 118/1996 privind constituirea si utilizarea Fondului special al drumurilor publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 110 din 30 august 1999 pentru modificarea si completarea Legii nr. 118/1996 privind constituirea si utilizarea Fondului special al drumurilor publice

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 425 din 31 august 1999
În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al <>art. 1 lit. H pct. 1 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

ART. 1
<>Legea nr. 118/1996 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice, republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 150 din 15 aprilie 1998, modificatã şi completatã prin <>Ordonanta Guvernului nr. 72/1998 , se modifica şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Pentru completarea surselor de finanţare necesare construcţiei, modernizãrii, întreţinerii şi repararii drumurilor publice se înfiinţeazã Fondul special al drumurilor publice, administrat de cãtre Ministerul Transporturilor.
Ministrul transporturilor, în calitate de administrator de fonduri, îndeplineşte atribuţiile ordonatorului principal de credite stabilite de <>Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice."
2. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Sursele Fondului special al drumurilor publice se constituie dupã cum urmeazã:
1. prin aplicarea unei cote de 25% asupra:
a) preţului cu ridicatã, la rafinarie, exclusiv accizele, pentru carburanţii auto livrati la intern de cãtre producãtori, precum şi pentru carburanţii auto consumati de cãtre aceştia pentru autovehiculele şi remorcile proprii;
b) valorii în vama, stabilitã conform legii, pentru carburanţii auto importati;
2. prin aplicarea unei cote de 5% asupra:
a) preţului cu ridicatã, exclusiv accizele, pentru autovehiculele şi remorcile livrate la intern de cãtre producãtorii din ţara şi destinate vânzãrii pe piata interna, cu excepţia tractoarelor şi vehiculelor specializate pentru lucrãri agricole, inmatriculabile, pentru care se va aplica o cota de 2,5% începând cu data de 1 ianuarie 1998;
b) valorii în vama a autovehiculelor şi remorcilor importate, indiferent de regimul vamal acordat, inclusiv a celor introduse în ţara în scopul utilizãrii în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate, cu excepţia tractoarelor şi vehiculelor specializate pentru lucrãri agricole inmatriculabile, inclusiv cele introduse în ţara în scopul utilizãrii în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate, inmatriculabile, pentru care se va aplica o cota de 2,5%;
3. prin plata de cãtre proprietarii sau deţinãtorii cu orice titlu a dreptului de folosinta asupra autovehiculelor, remorcilor, tractoarelor sau vehiculelor specializate pentru lucrãri agricole, inclusiv asupra celor introduse în ţara în scopul utilizãrii în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate, supuse înmatriculãrii în România, a unor sume fixe anuale, stabilite conform anexei, cãrora li se elibereazã documentul care atesta dreptul de utilizare a drumurilor publice, denumit rovigneta, individualizat în funcţie de categoria autovehiculului şi pentru care Ministerul Transporturilor va stabili modelul, forma şi condiţiile de eliberare.
Aplicarea cotelor prevãzute la alin. 1 pct. 1 şi 2 se va reflecta în nivelul preţurilor cu ridicatã şi al preţului cu amãnuntul, fãrã sa între în baza de impozitare a taxei pe valoarea adãugatã.
Sumele fixe anuale, prevãzute la alin. 1 pct. 3, vor fi actualizate anual prin hotãrâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei, pana la data de 31 decembrie a anului precedent.
Dispoziţiile alin. 1 pct. 2 lit. a) şi b) nu se aplica autovehiculelor special amenajate pentru persoanele cu handicap, precum şi autovehiculelor şi remorcilor achiziţionate din fonduri nerambursabile PHARE, inclusiv tractoarelor şi vehiculelor specializate pentru lucrãri agricole, inmatriculabile, achiziţionate din astfel de fonduri."
3. Articolul 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5.- Obligaţia calculãrii şi varsarii sumelor rezultate din aplicarea prevederilor art. 4 alin. 1 pct. 1 şi 2 revine producãtorilor din ţara sau importatorilor de carburanţi auto, de autovehicule şi remorci şi deţinãtorilor de autovehicule şi remorci introduse în ţara în scopul utilizãrii în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate, persoane fizice sau persoane juridice, indiferent de forma de organizare, de titularul dreptului de proprietate şi de deţinãtorul produsului importat, de regimul vamal aplicabil sau de facilitãţile vamale acordate.
Suma datoratã se stabileşte:
a) la data livrãrii de cãtre producãtori;
b) la data efectuãrii formalitãţilor de vamuire pentru produsele din import, inclusiv pentru cele introduse în ţara în scopul utilizãrii în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate, indiferent de regimul vamal acordat.
Obligaţia varsarii sumelor fixe anuale, prevãzute la art. 4 alin. 1 pct. 3, revine tuturor proprietarilor de autovehicule şi remorci sau utilizatorilor de autovehicule şi remorci în sistem leasing ori închiriate din strãinãtate, persoane fizice sau persoane juridice, indiferent de data achiziţionãrii, cu excepţia proprietarilor de autovehicule şi remorci înmatriculate temporar, radiate din circulaţie sau neutilizate temporar, timp de 3 luni în cursul unui an, în construcţii sau în agricultura, ca urmare a întreruperii activitãţii productive din cauza caracterului sezonier sau calamitãţilor, pentru care cuantumul sumei fixe anuale se determina proporţional cu perioada în care acestea sunt temporar înmatriculate sau utilizate.
Sunt scutiţi de la plata sumelor fixe anuale prevãzute la art. 4 alin. 1 pct. 3 şi de la obligaţia deţinerii şi prezentãrii în trafic a rovignetei proprietarii sau deţinãtorii cu orice titlu ai rulotelor turistice, motocicletelor, motoretelor, precum şi cei ai autovehiculelor şi remorcilor autorizate provizoriu, dar numai pentru aceste categorii de vehicule.
Sunt, de asemenea, exceptate persoanele cu handicap, proprietare ale unei singure autoutilitare sub 3,5 tone sau ale unui singur autoturism amenajat pentru persoane cu handicap, pentru care este confirmatã în cartea de identitate amenajarea în acest scop şi pe care le utilizeazã, în exclusivitate, persoanele cu handicap.
Pentru excepţiile prevãzute la alin. 3, cuantumul sumei fixe anuale datorate se calculeazã de cãtre Regia Autonomã <<Administraţia Nationala a Drumurilor din România>> prin unitãţile sale teritoriale. Sumele datorate Fondului special al drumurilor publice se achitã de cãtre plãtitor în numerar la unitãţile teritoriale ale Regiei Autonome <<Administraţia Nationala a Drumurilor din România>>.
Pana la organizarea sistemului propriu de încasare, sumele fixe anuale respective se pot incasa în numerar şi prin unitãţile C.E.C. în aceleaşi condiţii stabilite de Ministerul Finanţelor prin convenţie pentru încasarea veniturilor bugetare.
Sumele datorate care nu se plãtesc în numerar se achitã prin virare pe baza ordinului de plata în contul de disponibil al Fondului special al drumurilor publice, deschis la trezoreria statului."
4. Articolul 6 se completeazã cu alineatul 4 care va avea urmãtorul cuprins:
"Sumele fixe anuale neachitate pana la data de 30 iunie potrivit alin. 2 se plãtesc la unitãţile teritoriale ale Regiei Autonome <<Administraţia Nationala a Drumurilor din România>> care, dupã calcularea majorãrilor de întârziere aferente şi încasarea în contul Fondului special al drumurilor publice, elibereazã rovigneta prevãzutã la art. 4 alin. 1 pct. 3."
5. Alineatul 1 al articolului 7 va avea urmãtorul cuprins:
"Pot fi utilizate pentru efectuarea transporturilor rutiere numai acele autovehicule şi remorci pentru care s-a eliberat rovigneta prevãzutã la art. 4 alin. 1 pct. 3 sau o rovigneta care va purta menţiunea <<Gratuit>>."
6. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Lucrãrile finanţate din Fondul special al drumurilor publice se executa conform programelor anuale care stau la baza fundamentarii bugetului acestui fond.
Ministerul Transporturilor elaboreazã, o data cu lucrãrile proiectului bugetului de stat, proiectul bugetului Fondului special al drumurilor publice, care se fundamenteazã pe elementele prezentate de Regia Autonomã <<Administraţia Nationala a Drumurilor din România>>, dupã care va fi prezentat Ministerului Finanţelor la termenul stabilit.
Bugetul Fondului special al drumurilor publice se aproba anual ca anexa la legea bugetului de stat."
7. Alineatul 2 al articolului 9 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Sancţiunea prevãzutã la alin. 1 lit. a) se aplica conducatorului persoanei juridice care nu a plãtit suma fixa anuala ori, dupã caz, proprietarilor sau deţinãtorilor prevãzuţi la art. 4 alin. 1 pct. 3."
8. Alineatul 4 al articolului 9^1 va avea urmãtorul cuprins:
"Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevãzute la alin. 1 lit. a) se fac de cãtre organele abilitate ale Ministerului Transporturilor, Regiei Autonome <<Administraţia Nationala a Drumurilor din România>> şi ale Autoritãţii Rutiere Romane - A.R.R."
9. Alineatul 1 al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Controlul respectãrii prevederilor prezentei legi se executa de organele de specialitate ale Ministerului Transporturilor, de cãtre Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. şi de cãtre Regia Autonomã <<Administraţia Nationala a Drumurilor din România>>."
10. Alineatul 4 al articolului 15 va avea urmãtorul cuprins:
"Eliberarea cãrţii de identitate a autovehiculului în alte situaţii decât cele în care, potrivit dispoziţiilor prezentei legi, sunt prevãzute excepţii de la plata sumei fixe anuale, precum şi operarea de modificãri în aceasta se pot face de organele abilitate, numai dupã prezentarea dovezii achitãrii sumei fixe pe anul în curs."
11. Anexa "Sumele fixe pentru utilizarea drumurilor" - se înlocuieşte cu anexa care face parte integrantã din prezenta ordonanta.
ART. 2
În termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei ordonanţe, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Finanţelor vor reactualiza Normele metodologice emise de Ministerul Transporturilor şi de Ministerul Finanţelor nr. 4.815/1998-15.476/1999 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 202 din 11 mai 1999.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneazã:
---------------
Ministrul transporturilor,
Traian Basescu

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes


"ANEXA

SUMELE FIXE ANUALE
pentru utilizarea drumurilor



Nr. Suma fixa anuala Tipul
crt. Categoria vehiculului (mii lei) rovignetei
-------------------------------------------------------------------------------
1. Autoturisme şi autoutilitare**) pana la 3,5 t, din care:
- pana la 1.500 cmc 70 1
- 1.501-2.000 cmc 140*) 2
- 2.001-3.200 cmc 350*) 3
- peste 3.200 cmc 840*) 4
2. Autoutilitare peste 3,5 t, autospecializate,
autospeciale, autorulote, automixte,
autocamioane**), autobasculante**) şi alte
autovehicule**) de transport marfa şi persoane,
din care:
- pana la 12 t 700 5
- 12,01 t-18 t 770 6
- 18,01 t-22 t 840 4
- peste 22,01 t 910 7
3. Remorci**) şi semiremorci**):
remorci**), din care:
- pana la 0,75 t 28 8
- 0,751 t-3,5 t 280 9
- 3,51 t-10 t 490 10
- peste 10 t 630 11
semiremorci**), din care:
- pana la 20 t 840 4
- 20,01 t-30 t 980 12
- peste 30 t 1.120 13
4. Autotractoare**), din care:
- pana la 18 t 700 5
- peste 18 t 980 12
5. Autoremorchere 1.260 14
6. Tractoare rutiere, din care:
- pana la 20 CP 140 2
- 20,01 CP-45 CP 420 14
- peste 45 CP 560 15"
-------------------------------------------------------------------------------

*) Pensionãrii posesori ai unui singur autoturism sau ai unei singure autoutilitare vor plati 70.000 lei/an, indiferent de capacitatea cilindrica a acesteia, prevãzutã la nr. crt. 1 din prezenta anexa.
**) Masa totalã autorizata, înscrisã în certificatul de înmatriculare.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016