Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 11 din 4 august 1993  pentru modificarea   Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin si a   Legii nr. 59/1934 asupra cecului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 11 din 4 august 1993 pentru modificarea Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin si a Legii nr. 59/1934 asupra cecului

EMITENT: GUVERN
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 201 din 23 august 1993


În temeiul art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi al art. 1 lit. d) din Legea nr. 58/1993 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi autorizarea contractãrii şi garantarii unor credite externe, precum şi a contractãrii unor împrumuturi de stat,
Guvernul României emite prezenta ordonanta.
ART. 1
<>Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, publicatã în Monitorul Oficial nr. 100 din 1 mai 1934, se modifica dupã cum urmeazã:
1. Alineatul 2 al articolului 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Prezentarea unei cambii la o casa de compensaţii echivaleaza cu o prezentare spre plata."
2. Articolul 46 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 46. - Cînd cambia nu este prezentatã spre plata în termenul fixat de art. 40, orice debitor are dreptul de a consemna suma la Casa de Economii şi Consemnaţiuni, pe cheltuiala şi riscul posesorului cambiei, recipisa depunindu-se la judecãtoria locului de plata."
3. Alineatul 3 al articolului 61 va avea urmãtorul cuprins:
"Competenta pentru a investi cambia cu formula executorie este judecãtoria."
4. Alineatul 4 al articolului 61 va avea urmãtorul cuprins:
"Încheierea de investire nu este supusã apelului."
5. Alineatul 2 al articolului 62 va avea urmãtorul cuprins:
"Opoziţia se va introduce la judecãtoria care a investit cambia cu formula executorie. Judecãtoria va judeca opoziţia potrivit Codului de procedura civilã, de urgenta şi cu precãdere, înaintea oricãrei alte pricini."
6. Articolul 66 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 66. - Protestul se dreseaza de executorul judecãtoresc.
Asistenta martorilor nu este necesarã la dresarea protestului."
7. Alineatul 1 al articolului 67 va avea urmãtorul cuprins:
"Protestul poate fi dresat prin act separat, pe însuşi originalul titlului sau pe unul din exemplare, pe copia ori pe un adaos al acestora. Dacã protestul se dreseaza pe un adaos, cel care l-a dresat trebuie sa punã ştampila judecãtoriei pe linia de unire."
8. Alineatul 2 al articolului 68 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã domiciliul acestor persoane nu poate fi gãsit, protestul se dreseaza la judecãtoria în a carei raza teritorialã se afla locul de plata indicat în cambie."
9. Alineatul 2 al articolului 69 va avea urmãtorul cuprins:
"Protestul va fi subscris de cel care l-a dresat."
10. Articolul 72 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 72. - Judecãtoriile ţin un registru de proteste, în care se înregistreazã, zilnic şi în ordinea datei, cambiile protestate, cu efectuarea mentiunilor cerute de articolele precedente.
În prima zi a fiecãrei saptamini, fiecare judecãtorie trimite Camerei de Comerţ şi Industrie judeţene sau, dupã caz, a municipiului Bucureşti, un tabel cu protestele de neplata a cambiilor, fãcute în cursul saptaminii precedente. Acest tabel trebuie sa indice data protestului, numele şi prenumele persoanei impotriva cãreia s-a dresat protestul, al celei care a cerut protestul, numele şi prenumele tragatorului, suma datoratã şi scadenta titlului protestat."
11. Alineatul 4 al articolului 78 va avea urmãtorul cuprins:
"Plata prin intervenţie trebuie sa rezulte din protest şi, dacã acesta a fost deja dresat, trebuie sa fie menţionatã la sfîrşitul actului de protest de cãtre cel care l-a dresat. Cheltuielile de protest se vor restitui chiar dacã tragatorul a pus clauza FĂRĂ CHELTUIELI."
12. Alineatul 1 al articolului 89 va avea urmãtorul cuprins:
"În caz de pierdere, sustragere sau distrugere a unei cambii, posesorul poate înştiinţa despre aceasta pe tras şi poate solicita anularea titlului printr-o cerere adresatã preşedintelui judecãtoriei locului în care cambia este platibila."
13. Alineatul 3 al articolului 89 va avea urmãtorul cuprins:
"Preşedintele judecãtoriei, dupã examinarea cererii şi a elementelor produse, precum şi a dreptului posesorului, va pronunţa în cel mai scurt timp posibil o ordonanta prin care, specificind datele cambiei, o va declara nulã în miinile oricui se va gãsi ea şi va autoriza sa se facã plata ei dupã trecerea a 30 de zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, în cazul în care cambia are scadenta depãşitã sau este la vedere , sau în termen de 30 de zile de la data scadentei, dacã aceasta este ulterioara publicãrii în Monitorul Oficial al României şi numai dacã, între timp, deţinãtorul nu a fãcut opoziţie."
14. Articolul 98 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 98. - Prin cuvintul domiciliu, în sensul prezentei legi, se înţelege locul unde persoana obligatã, la care se referã, îşi are locuinta sau sediul, iar prin cuvintul loc de plata se înţelege localitatea respectiva."
15. Alineatul 4 al articolului 100 va avea urmãtorul cuprins:
"Cesiunea nu poate fi facuta de tragator decît în favoarea unei societãţi bancare sau a unui alt institut de credit, însã va folosi tuturor giratorilor succesivi. Prin expresia societate bancarã sau alt institut de credit se înţeleg persoanele juridice prevãzute de legislaţia privind activitatea bancarã şi de credit."
ART. 2
Articolele 108, 109, 110, 113, 114, 115, precum şi alineatul 2 al articolului 61 din <>Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin se abroga.
ART. 3
<>Legea nr. 59/1934 asupra cecului, publicatã în Monitorul Oficial nr. 100 din 1 mai 1934 se modifica dupã cum urmeazã:
1. Articolul 3 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 3. - Cecul nu poate fi tras decît asupra societãţii bancare. Cu toate acestea, cecul tras şi plãtibil în strãinãtate este valabil ca cec, chiar dacã trasul nu este o societate bancarã.
Cecul nu poate fi emis decît dacã tragatorul are disponibil la tras, disponibil asupra cãruia are dreptul de a dispune prin cec pe baza unei convenţii exprese sau tacite. Titlul emis fãrã observarea acestor condiţii valoreaza totuşi ca cec."
2. Articolul 8 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 8. - Cecul poate fi plãtibil la domiciliul unui terţ fie în localitatea unde trasul are domiciliul sau, fie într-o alta localitate, cu condiţia însã ca terţul sa fie o societate bancarã."
3. Articolul 32 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 32. - Prezentarea unui cec la o casa de compensaţii echivaleaza cu o prezentare la plata."
4. Articolul 38 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - Tragatorul sau posesorul unui cec poate sa-l bareze, cu efectele arãtate în articolul urmãtor.
Bararea se face prin doua linii paralele puse pe fata cecului.
Ea poate fi generalã sau specialã.
Bararea este generalã, dacã între cele doua linii nu se indica nimic ori se face menţiunea societate bancarã sau alt termen echivalent; ea este specialã, dacã denumirea unei societãţi bancare se înscrie între cele doua linii.
Bararea generalã poate fi transformata în barare specialã, însã bararea specialã nu poate fi transformata în barare generalã.
Taierea (ştergerea) liniilor sau denumirii societãţii bancare înscrise se socoteşte ca şi cum ar fi fost facuta."
5. Articolul 39 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 39. - Cecul cu barare generalã nu poate fi plãtit de tras decît unei societãţi bancare sau unui client al trasului.
Cecul cu barare specialã nu poate fi plãtit de tras decît societãţii bancare înscrise în cec sau, dacã aceasta este trasul, unui client al acestei societãţi bancare. Totuşi, societatea bancarã indicatã poate recurge pentru încasare la o alta societate bancarã.
O societate bancarã nu poate dobîndi un cec barat decît de la unul din clienţii sãi sau de la o alta societate bancarã. Ea nu poate sa-l încaseze pentru alte persoane decît acestea.
Cecul purtind mai multe barari speciale nu poate fi plãtit de tras decît în cazul a doua barari, din care una pentru încasare prin intermediul unei case de compensaţii.
Trasul sau societatea bancarã care nu respecta dispoziţiile de mai sus rãspunde de paguba cauzatã pînã la concurenta valorii cecului."
6. Articolul 41 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - Cecul emis cu clauza netransmisibil nu poate fi plãtit decît primitorului sau, la cererea acestuia, sa fie creditat în contul sau curent.
Primitorul nu poate gira cecul decît unei societãţi bancare pentru încasare; societatea bancarã nu-l poate gira mai departe. Girurile puse contra acestei dispoziţii se considera ca nescrise.
Ştergerea clauzei se considera ca neavenitã.
Cel care plãteşte un cec netransmisibil altei persoane decît primitorului sau societãţii bancare giratare pentru încasare rãspunde de plata facuta.
Clauza netransmisibil trebuie pusã chiar de societatea bancarã, la cererea clientului.
Aceeaşi clauza poate fi pusã de un girant, cu aceleaşi efecte."
7. Alineatul 1 al articolului 43 va avea urmãtorul cuprins:
"Posesorul poate exercita dreptul de regres impotriva girantilor, tragatorului şi celorlalţi obligaţi, dacã cecul prezentat în termen util nu este plãtit şi dacã refuzul de plata este constatat:
1. fie printr-un act autentic (protest);
2. fie printr-o declaraţie a trasului datatã şi scrisã pe cec, cuprinzînd ziua cînd a fost prezentat;
3. fie printr-o confirmare oficialã datatã a unei case de compensaţii, prin care se arata ca cecul a fost adus spre compensare în termen util dar nu a fost plãtit."
8. Alineatul 3 al articolului 53 va avea urmãtorul cuprins:
"Competenta pentru a investi cecul cu formula executorie este judecãtoria."
9. Alineatul 4 al articolului 53 va avea urmãtorul cuprins:
"Încheierea de investire nu este supusã apelului."
10. Alineatul 2 al articolului 54 va avea urmãtorul cuprins:
"Opoziţia se va introduce la judecãtoria care a investit cecul cu formula executorie. Judecãtoria va judeca opoziţia potrivit Codului de procedura civilã, de urgenta şi cu precãdere, înaintea oricãrei alte pricini."
11. Articolul 58 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 58. - Protestul se dreseaza de executorul judecãtoresc.
Asistenta martorilor nu este necesarã la dresarea protestului."
12. Articolul 59 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 59. - Protestul poate fi dresat prin act separat sau pe însuşi originalul cecului, ori pe duplicatul sau adaosul acestora. Acest adaos poate fi atasat de cel ce dreseaza protestul. Dacã protestul se dreseaza pe adaos, cel care l-a dresat trebuie sa punã ştampila judecãtoriei pe linia de unire.
Dacã protestul este fãcut prin act separat, menţiunea de dresare a protestului va fi facuta pe titlul depus la protest, afarã de cazul cînd a trebuit sa se procedeze la dresarea protestului fãrã posesiunea titlului."
13. Alineatul 2 al articolului 60 va avea urmãtorul cuprins:
"Dacã domiciliul acestor persoane nu poate fi gãsit, protestul se dreseaza la judecãtoria în a carei raza teritorialã se afla locul de plata indicat în cec."
14. Alineatul 2 al articolului 61 va avea urmãtorul cuprins:
"Protestul va fi subscris de cel care l-a dresat."
15. Articolul 63 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 63. - Judecãtoriile vor tine un registru de proteste, în care se vor inregistra zilnic şi în ordinea datei, cecurile protestate, cu efectuarea mentiunilor cerute de articolele precedente.
În prima zi a fiecãrei saptamini, fiecare judecãtorie va trimite Camerei de Comerţ şi Industrie judeţene sau, dupã caz, a municipiului Bucureşti, un tabel cu protestele de neplata a cecurilor fãcute în cursul saptaminii precedente. Acest tabel va indica data protestului, numele şi prenumele persoanei impotriva cãreia s-a dresat protestul, ale celei care a cerut protestul, numele şi prenumele tragatorului, suma de plata şi ultima zi de prezentare a cecului protestat.
Originalul protestului fãcut prin act separat va fi predat posesorului cecului."
16. Articolul 67 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 67. - În caz de pierdere, sustragere sau distrugere a cecului, posesorul va putea înştiinţa despre aceasta pe tras şi sa solicite anularea titlului printr-o cerere adresatã preşedintelui judecãtoriei de la locul de plata a cecului.
Cererea va trebui sa arate menţiunile esenţiale ale cecului.
Preşedintele judecãtoriei, dupã examinarea cererii şi a elementelor produse, ca şi a dreptului posesorului, va pronunţa în cel mai scurt timp posibil o ordonanta prin care, specificind datele cecului, îl va declara nul în miinile oricui s-ar gãsi şi va autoriza a se face plata cecului dupã 15 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, dacã între timp deţinãtorul cecului nu a fãcut opoziţie.
Ordonanta trebuie sa fie notificatã atît tragatorului, cît şi trasului şi publicatã în Monitorul Oficial al României, la cererea şi pe cheltuiala petitionarului.
Cu toatã înştiinţarea, plata cecului facuta deţinãtorului mai înainte de notificarea ordonanţei libereazã pe tras de obligaţia de plata."
17. Articolul 75 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 75. - Prin expresiile societate bancarã şi institut de credit, întrebuinţate în legea de fata, se înţelege persoanele juridice prevãzute de legislaţia privind activitatea bancarã şi de credit."
18. Articolul 79 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 79. - Cecul circular este un titlu de credit la ordin, emis de o societate bancarã sau un alt institut de credit, anume autorizat pentru sume ce le are disponibile de la primitorii cecurilor în momentul emisiunii, plãtibil la vedere în oricare din locurile arãtate de emitent.
Societatea bancarã sau institutul de credit, autorizate sa emita cecuri circulare, trebuie sa depunã la Banca Nationala a României, cel mai tirziu pînã a doua zi de la emitere, o cauţiune în titluri de stat, garantate de stat, sau lombardabile la Banca Nationala a României, socotite la cursul zilei 40% din valoarea cecurilor circulare emise zilnic, cauţiune asupra cãreia posesorii unor asemenea cecuri au un privilegiu special.
Cauţiunea nu se va putea restitui de Banca Nationala a României decît contra prezentãrii cecului respectiv, cu menţiunea ACHITAT."
19. Punctul 5 din alineatul 1 al articolului 80 va avea urmãtorul cuprins:
"5. semnatura societãţii bancare sau a institutului de credit."
20. Articolul 82 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 82. - Societatea bancarã sau institutul de credit poate incredinta emiterea de cecuri circulare unei societãţi bancare corespondente, cu condiţia însã ca cecul emis sa poarte viza societãţii bancare sau a institutului de credit autorizat, iar corespondentul sa semneze ca reprezentant al acelei societãţi bancare sau institut de credit autorizat."
21. Alineatul 4 al articolului 83 va avea urmãtorul cuprins:
"Cererea va fi adresatã preşedintelui judecãtoriei în a carei raza teritorialã emitentul are un stabiliment."
ART. 4
Articolele 86, 87, 88, alineatul 2 al articolului 53 şi alineatul 3 al articolului 54 din <>Legea nr. 59/1934 asupra cecului se abroga.
ART. 5
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, Banca Nationala a României va emite norme-cadru privind comerţul fãcut de societãţile bancare şi celelalte institute de credit cu cambii, bilete la ordin şi cecuri, precum şi norme privind circulaţia şi standardele tehnice şi de conţinut ale acestor instrumente de credit şi de plata, potrivit uzantelor internaţionale actuale.
ART. 6
Litera i) din alineatul 1 al articolului 4 din <>Decretul nr. 377/1960 pentru organizarea şi funcţionarea Notariatului de Stat, publicat în Buletinul Oficial nr. 22 din 20 octombrie 1960, se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"i) investirea cu formula executorie a înscrisurilor autentificate;"
ART. 7
Litera j) din alineatul 1 al articolului 4 şi alineatul 5 al articolului 6 din <>Decretul nr. 377/1960 pentru organizarea şi funcţionarea Notariatului de Stat se abroga.
ART. 8
Titlul literei H din capitolul II secţiunea II paragraful 2 al <>H.C.M. nr. 1518/1960 pentru aprobarea Regulamentului privind aplicarea <>Decretului nr. 377/1960 pentru organizarea şi funcţionarea Notariatului de Stat se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"H. - Investirea cu formula executorie a înscrisurilor autentificate."
ART. 9
Se abroga orice alte dispoziţii contrare prevederilor prezentei ordonanţe.
ART. 10
Dupã aprobarea de cãtre Parlament a prezentei ordonanţe, <>Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin şi <>Legea nr. 59/1934 asupra cecului, cu toate modificãrile ce le-au fost aduse, se vor republica, dîndu-se articolelor şi, dupã caz, capitolelor o noua numerotare.
PRIM-MINISTRU

NICOLAE VACAROIU



Contrasemneazã:

---------------

Ministru de stat, preşedintele

Consiliului pentru Coordonare,

Strategie şi Reforma Economicã

Misu Negritoiu



Ministrul de stat,

ministrul finanţelor,

Florin Georgescu



p. Ministrul justiţiei,

Adrian Duta,

secretar de stat



Guvernatorul Bãncii Naţionale

a României,

Mugur Isarescu

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016