Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 10 din 24 ianuarie 2002  pentru ratificarea Memorandumului de finantare convenit intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana privind asistenta financiara nerambursabila acordata prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare pentru masura Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 10 din 24 ianuarie 2002 pentru ratificarea Memorandumului de finantare convenit intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana privind asistenta financiara nerambursabila acordata prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare pentru masura "Reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apa potabila si a retelei de canalizare din municipiul Cluj-Napoca, Romania", semnat la Bruxelles la 31 mai 2001 si la Bucuresti la 10 octombrie 2001

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 81 din 1 februarie 2002
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 pct. I.1 din Legea nr. 751/2001 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României adopta prezenta ordonanta.

ART. 1
Se ratifica Memorandumul de finanţare convenit între Guvernul României şi Comisia Europeanã privind asistenta financiarã nerambursabila acordatã prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare pentru mãsura "Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apa potabilã şi a reţelei de canalizare din municipiul Cluj-Napoca, România", semnat la Bruxelles la 31 mai 2001 şi la Bucureşti la 10 octombrie 2001.
ART. 2
(1) În cadrul contractelor încheiate cu contractorii locali pentru executarea de lucrãri, furnizarea de bunuri şi servicii plãţile pot fi efectuate şi în moneda euro.
(2) Cheltuielile aferente costurilor neeligibile incluse în planul de finanţare prevãzut în anexa II la memorandumul de finanţare se suporta din surse proprii ale beneficiarului final.
(3) Sumele necesare pentru continuarea finanţãrii proiectului în cazul indisponibilitatii temporare a contribuţiei comunitare ISPA se prevãd în bugetul de stat la alineatul "Transferuri aferente Fondului naţional de preaderare", în bugetul Ministerului Finanţelor Publice - "Acţiuni generale", şi se transfera autoritãţii responsabile de implementarea proiectului - Oficiul de Plati şi Contractare PHARE, urmând a se regulariza cu fondurile transferate de cãtre Comisia Europeanã în limita sumelor eligibile cheltuite.
(4) În cazul în care sumele prevãzute la alin. (3) vor fi cheltuite în alt scop decât cel prevãzut în memorandumul de finanţare, beneficiarul final va restitui aceste sume la bugetul de stat.

PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE

Contrasemneazã:
--------------
p. Ministrul integrãrii europene,
Vasile Puscas,
secretar de stat

p. Ministrul afacerilor externe,
Cristian Diaconescu,
secretar de stat

Ministrul apelor şi protecţiei mediului,
Petru Lificiu

Ministrul finanţelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu

Mãsura ISPA nr. 2000/RO/16/P/PE/008


MEMORANDUM DE FINANŢARE*)
convenit între Guvernul României şi Comisia Europeanã privind asistenta financiarã nerambursabila acordatã prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare pentru mãsura "Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apa potabilã şi a reţelei de canalizare din municipiul Cluj-Napoca, România"

---------------
*) Traducere.

Comisia Europeanã, denumita în continuare Comisia, actionand pentru şi în numele Comunitãţii Europene, denumita în continuare Comunitatea, reprezentatã de comisarul pentru politica regionala, domnul Michel Barnier, pentru Comisie, pe de o parte, şi Guvernul României, reprezentat de doamna Hildegard Carola Puwak, ministrul integrãrii europene, denumit în continuare Beneficiarul, pe de alta parte,

au convenit urmãtoarele:

ART. 1
Mãsura la care se face referire în art. 2 va fi executatã şi finanţatã din resursele bugetare ale Comunitãţii, în conformitate cu prevederile cuprinse în prezentul memorandum de finanţare. Mãsura la care se face referire în art. 2 va fi executatã cu respectarea Condiţiilor generale anexate la acordul-cadru semnat între Comisie şi Beneficiar, completat cu prevederile prezentului memorandum de finanţare şi ale anexei la acesta.
ART. 2
Identificarea mãsurii
Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare va contribui, sub forma asistenţei financiare nerambursabile, la finanţarea urmãtoarei mãsuri, conform celor descrise în anexa I:
Numãrul mãsurii: 2000/RO/16/P/PE/008
Denumirea mãsurii: "Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apa potabilã şi a reţelei de canalizare din municipiul Cluj-Napoca, România"
Durata:
● data începerii: data semnãrii memorandumului de finanţare de cãtre Comisie;
● data încheierii: 31 decembrie 2006
Localizare: municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj
Grupa: nu este cazul.
ART. 3
Angajamentul
(1) Cheltuielile eligibile maxime, publice sau echivalente, care pot fi luate în considerare la calcularea asistenţei financiare, sunt de 46.755.800 euro.
(2) Ponderea asistenţei acordate de Comunitate pentru aceasta mãsura este stabilitã la 75% din cheltuielile publice totale sau echivalente, conform celor indicate în planul de finanţare din anexa II.
(3) Valoarea maxima a asistenţei acordate prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare este fixatã la 35.066.850 euro.
(4) O suma de 24.546.795 euro este angajata din bugetul pe anul 2001 din linia bugetarã B7-020. Angajamentele privind tranşele anuale ulterioare se vor baza pe planul de finanţare iniţial sau revizuit pentru mãsura respectiva, în funcţie de stadiul implementarii mãsurii şi de disponibilitãţile bugetare.
ART. 4
Plãţile
(1) Asistenta din partea Comunitãţii va acoperi plãţile referitoare la mãsura pentru care s-au fãcut angajamente valabile din punct de vedere juridic de cãtre Beneficiar şi pentru care s-a alocat în mod specific finanţarea necesarã. Aceste plati trebuie sa fie în legatura cu lucrãrile descrise în anexa I.
(2) Plãţile efectuate înainte de data semnãrii memorandumului de finanţare de cãtre Comisie nu sunt eligibile pentru asistenta prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Preaderare.
(3) Mãsura descrisã în anexa I şi plãţile efectuate de autoritatea responsabilã cu implementarea acestei mãsuri se vor încheia nu mai târziu de data de 31 decembrie 2006.
Raportul solicitat pentru efectuarea plãţii finale va fi înaintat în maximum 6 luni de la aceasta data.
(4) Plata în avans este stabilitã la 7.013.370 euro şi va fi transferata dupã cum urmeazã:
- o suma de 3.506.685 euro este plãtitã dupã semnarea prezentului memorandum de finanţare de cãtre Beneficiar;
- plata pentru suma rãmasã se va efectua dupã semnarea primului contract important de lucrãri, ce se va conveni între Beneficiar şi Comisie dupã prezentarea planului de achiziţii conform celor specificate în art. 8 (3).
(5) În conformitate cu anexa III.1 secţiunea III pct. 5, Comisia va accepta pentru aceasta mãsura o valoare totalã a plãţilor în avans şi intermediare reprezentând 90% din totalul asistenţei financiare nerambursabile acordate.
ART. 5
Respectarea legilor şi politicilor Comunitãţii
Mãsura se va realiza cu respectarea prevederilor relevante din acordurile europene şi va contribui la punerea în aplicare a politicilor comunitare, în special a celor referitoare la protejarea şi îmbunãtãţirea stãrii mediului.
ART. 6
Proprietatea intelectualã
Beneficiarul şi autoritatea responsabilã cu implementarea, menţionatã în anexa I pct. 3, se vor asigura în ceea ce priveşte obţinerea tuturor drepturilor de proprietate intelectualã pentru studii, schite, planuri, publicitate şi pentru alte materiale produse în legatura cu planificarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea proiectului. Acestea vor garanta accesul şi dreptul de a utiliza astfel de materiale de cãtre Comisie sau orice alt organism ori persoana delegatã de Comisie. Comisia va utiliza aceste materiale numai în scop propriu.
ART. 7
Permisele şi autorizaţiile
Orice tipuri de permise şi/sau autorizaţii necesare pentru implementarea mãsurii trebuie sa fie eliberate de autoritãţile competente ale Beneficiarului, la timp şi în conformitate cu legislaţia nationala.
ART. 8
Condiţiile specifice referitoare la mãsura
Fãrã a se aduce atingere Condiţiilor generale din anexa III, asistenta financiarã nerambursabila din partea Comunitãţii se afla sub rezerva urmãtoarelor condiţii:
1. Condiţia privind evaluarile şi situaţia activelor
Comisia îşi rezerva dreptul de a revizui valoarea asistenţei prin ISPA stabilitã la art. 3, dacã, în termen de 5 ani de la data finalizarii lucrãrilor, condiţiile de exploatare (trafic, încasãri din tarife etc.) diferã semnificativ fata de evaluarile iniţiale fãcute pentru stabilirea nivelului asistenţei financiare nerambursabile şi/sau exista o modificare substantiala care:
a) afecteazã natura exploatãrii sau condiţiile de implementare ori conferã unui organism public sau privat un avantaj nejustificat; şi
b) rezulta fie din modificarea formei de proprietate asupra oricãrei pãrţi din infrastructura finanţatã, fie din încetarea sau modificarea realã a aranjamentelor de exploatare.
Ţara beneficiara va informa Comisia asupra oricãrei modificãri şi va cere acordul prealabil din partea Comisiei pentru aceste modificãri.
2. Condiţia privind disponibilitãţile
Asistenta financiarã nerambursabila acordatã de Comunitate pentru mãsura este acordatã sub rezerva punerii la dispoziţie de cãtre autoritãţile implicate a unor resurse suficiente pentru asigurarea exploatãrii şi întreţinerii eficiente a activelor.
3. Condiţii privind plata în avans:
a) furnizarea de informaţii detaliate despre nivelul actual de pretratare şi reciclare a apelor uzate industriale de cãtre Beneficiar;
b) semnarea unui acord de împrumut cu Banca Europeanã de Investiţii (B.E.I.) în vederea finanţãrii investiţiei presupuse de mãsura;
c) prezentarea de cãtre Beneficiar a unui plan final privind achiziţiile, care trebuie sa fie aprobat de Comisie;
d) nominalizarea unui manager de proiect şi crearea unei unitãţi de implementare a proiectului, în conformitate cu termenii de referinta acceptaţi de Comisie. Aceştia trebuie sa includã şi prevederi privind programe de instruire a personalului în vederea intaririi capacitãţii de monitorizare;
e) stabilirea unui plan de management pentru prevenirea poluarii în zonele Tarnita şi Gilau, care va fi acceptat de Comisie şi B.E.I., inclusiv identificarea unor obiective care urmeazã sa fie îndeplinite la anumite termene pe perioada implementarii mãsurii.
4. Condiţiile care trebuie îndeplinite înaintea efectuãrii plãţilor intermediare ulterioare:
a) realizarea unui progres satisfãcãtor în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor-tinta identificate în planul de management pentru prevenirea poluarii în zonele Tarnita şi Gilau;
b) stabilirea pana la data de 31 decembrie 2005 a mãsurilor necesare pentru asigurarea totalei conformitati cu cerinţele legislaţiei existente în domeniul pretratarii apelor uzate industriale;
c) stabilirea pana la data de 31 decembrie 2005 a unui sistem de taxe care sa asigure recuperarea în totalitate a costurilor, atât în ceea ce priveşte costurile de exploatare şi întreţinere, cat şi contribuţia mãsurii la costurile de investiţie;
d) prezentarea de cãtre beneficiarul final pana la data de 31 decembrie 2005 a unui program specific de exploatare şi întreţinere, care va fi agreat de Comisie şi B.E.I. Programul se va derula pe o perioada de 10 ani începând cu data de 1 ianuarie 2006.
5. Condiţia pentru efectuarea plãţii finale
Este necesar ca autorizaţiile de mediu pentru componentele proiectului sa prescrie parametrii de calitate în totalã concordanta cu directivele U.E.
ART. 9
Prevederile privind implementarea, descrise în anexele la prezentul memorandum de finanţare, fac parte integrantã din acesta.
Nerespectarea condiţiilor şi prevederilor privind implementarea va fi tratata de Comisie conform procedurii stipulate în anexa III.1 secţiunea VIII.
ART. 10
Textul autentic al acestui memorandum de finanţare este prezentul document, semnat mai jos:

Semnat la Bucureşti la 10 octombrie 2001.
Pentru Beneficiar,
Hildegard Carola Puwak,
ministrul integrãrii europene

Semnat la Bruxelles la 31 mai 2001.
Pentru Comunitate,
Michel Barnier,
membru al Comisiei Europene


Lista anexelor*)

-------------
*) Anexele se publica ulterior.




Anexa I Descrierea proiectului
Anexa II Plan de finanţare
Anexa III
Anexa III.1 Prevederi privind implementarea finanţãrii ISPA
Anexa III.2 Prevederi privind eligibilitatea cheltuielilor pentru
mãsurile finanţate prin ISPA
Anexa III.3 Model de cerere de plata pentru raportarea progresului
financiar şi fizic şi pentru solicitarea de modificãri
Anexa III.4 Acord privind cerinţele minime de control financiar
aplicabile mãsurilor finanţate prin ISPA
Anexa III.5 Acord cu privire la nereguli şi la recuperarea sumelor
încasate eronat prin ISPA
Anexa III.6 Cerinţe privind informarea şi publicitatea.


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016