Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANTA nr. 10 din 21 ianuarie 2000  privind desfasurarea activitatii de realizare si de verificare a lucrarilor de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei si cartografiei de catre persoanele fizice si juridice autorizate pe teritoriul Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDONANTA nr. 10 din 21 ianuarie 2000 privind desfasurarea activitatii de realizare si de verificare a lucrarilor de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei si cartografiei de catre persoanele fizice si juridice autorizate pe teritoriul Romaniei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 26 din 25 ianuarie 2000
În temeiul prevederilor art. 107 alin. (1) şi (3) din Constituţia României şi ale <>art. 1 lit. G pct. 3 din Legea nr. 206/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,

Guvernul României emite urmãtoarea ordonanta:

CAP. 1
Principiile şi regulile fundamentale ale desfãşurãrii activitãţii de realizare şi de verificare a lucrãrilor de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei de cãtre persoanele fizice şi juridice autorizate

ART. 1
(1) Realizarea şi verificarea lucrãrilor de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei, denumite în continuare activitãţi de specialitate, de cãtre persoanele fizice şi juridice autorizate, pe teritoriul României sunt supuse prevederilor <>Legii cadastrului şi a publicitãţii imobiliare nr. 7/1996 , dispoziţiilor legale care reglementeazã exercitarea profesiilor liberale, precum şi altor dispoziţii legale în materie, regulamentelor, normelor şi instrucţiunilor tehnice elaborate de Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie.
(2) Relaţiile dintre persoanele fizice şi juridice autorizate sa desfãşoare activitãţi de specialitate pe teritoriul României, denumite în continuare persoane autorizate, şi beneficiari se bazeazã pe corectitudine, onestitate şi respect reciproc.
ART. 2
Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Finanţelor au obligaţia sa asigure, prin mijloace specifice, desfãşurarea activitãţii de specialitate în condiţiile legii şi ale prezentei ordonanţe, precum şi menţinerea şi stimularea unui mediu concurential normal, în vederea soluţionãrii tuturor solicitãrilor şi asigurãrii accesului liber la aceste servicii.
ART. 3
(1) Persoana autorizata nu poate acţiona decât în limitele convenţiei încheiate prin negociere cu beneficiarul.
(2) Persoana autorizata are obligaţia sa informeze beneficiarul asupra cheltuielilor estimate ale serviciului solicitat, comunicându-i, atunci când este cazul, scutirile legale de care poate beneficia.
ART. 4
Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie coordoneazã şi asigura exercitarea calificatã a activitãţii din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei, prin organizarea corespunzãtoare a examenului de autorizare şi prin urmãrirea respectãrii stricte a deontologiei şi disciplinei profesionale de cãtre persoanele autorizate.

CAP. 2
Dobândirea şi încetarea calitãţii de persoana autorizata.
Suspendarea certificatului de autorizare

ART. 5
(1) Dreptul de a desfasura activitãţi de specialitate pe teritoriul României de cãtre persoane fizice şi juridice se dobândeşte prin autorizare, în condiţiile prezentei ordonanţe şi ale Regulamentului privind autorizarea persoanelor fizice şi juridice care pot sa realizeze şi sa verifice lucrãri de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei, denumit în continuare Regulament de autorizare.
(2) Autorizarea are ca scop asigurarea premiselor pentru desfãşurarea activitãţilor de specialitate în condiţiile îndeplinirii cerinţelor tehnice şi calitative prevãzute în instrucţiunile şi normativele tehnice elaborate sau avizate de Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie.
(3) Prin autorizare se atesta capacitatea tehnico-profesionalã a persoanelor autorizate sa desfãşoare activitãţi de specialitate recunoscute oficial şi destinate a fi preluate în baza de date cadastrale şi în fondul naţional de geodezie şi cartografie.
(4) Atestarea capacitãţii tehnico-profesionale se realizeazã prin verificarea performantelor profesionale şi a posibilitãţilor tehnice de desfãşurare a activitãţii de specialitate ale persoanelor fizice şi juridice care solicita autorizarea.
ART. 6
(1) Domeniile, condiţiile şi procedura de desfãşurare a examenului de autorizare se stabilesc prin Regulamentul de autorizare, aprobat prin ordin al preşedintelui Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie.
(2) Dobândirea calitãţii de persoana autorizata se atesta prin certificatul emis în condiţiile Regulamentului de autorizare.
ART. 7
(1) Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie întocmeşte tabloul tuturor persoanelor autorizate, pe care îl comunica oficiilor de cadastru, geodezie şi cartografie judeţene şi al municipiului Bucureşti.
(2) De asemenea, tabloul prevãzut la alin. (1) se comunica Ministerului Justiţiei şi Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, care îl vor transmite birourilor de carte funciarã, respectiv birourilor notarilor publici.
(3) Actualizarea tabloului prevãzut la alin. (1) se va face periodic, în funcţie de autorizarea unor noi persoane sau de încetarea calitãţii de persoana autorizata.
ART. 8
(1) Certificatul de autorizare se suspenda în urmãtoarele cazuri:
a) ca sancţiune disciplinarã, în condiţiile art. 18 alin. (1) lit. c);
b) când persoana autorizata se afla în curs de cercetare penalã pentru o infracţiune în legatura cu activitatea sa;
c) în caz de pierdere sau de distrugere a certificatului de autorizare şi/sau a parafei;
d) în caz de incapacitate temporarã de munca, constatatã în condiţiile legii.
(2) Suspendarea dureazã pana la încetarea cauzei care a determinat-o.
ART. 9
Încetarea calitãţii de persoana autorizata are loc prin retragerea sau încetarea valabilitãţii certificatului de autorizare.
ART. 10
Certificatul de autorizare se retrage în urmãtoarele cazuri:
a) ca sancţiune disciplinarã, în condiţiile prevãzute la art. 18 alin. (1) lit. d);
b) când se constata ca sunt îndeplinite condiţiile pentru a treia suspendare a autorizãrii în ultimii 3 ani, pentru motivul prevãzut la art. 8 alin. (1) lit. a);
c) când persoana autorizata desfãşoarã activitãţi de specialitate pentru categoriile de lucrãri pentru care nu este autorizata sau în perioada în care autorizarea este suspendatã.
ART. 11
Certificatul de autorizare îşi înceteazã valabilitatea în urmãtoarele cazuri:
a) la cererea persoanei autorizate;
b) în cazul depãşirii nejustificate a termenului de ridicare a certificatului de autorizare sau a termenului de inaintare a specimenului de parafa, prevãzute prin Regulamentul de autorizare;
c) la decesul sau la declararea judecãtoreascã a morţii;
d) la punerea sub interdicţie a persoanei autorizate prin hotãrâre judecãtoreascã irevocabilã;
e) la încetarea calitãţii de persoana juridicã.
ART. 12
(1) Suspendarea, retragerea şi, respectiv, încetarea valabilitãţii certificatului de autorizare se dispun, se constata sau, dupã caz, se pun în aplicare de cãtre reprezentanţii Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie sau, dupã caz, ai oficiilor de cadastru, geodezie şi cartografie judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti.
(2) Persoanele al cãror certificat de autorizare a fost retras pot solicita o noua autorizare dupã 3 ani de la data retragerii acestuia.

CAP. 3
Drepturile şi obligaţiile persoanelor autorizate

ART. 13
(1) Persoanele autorizate au dreptul sa desfãşoare activitãţi de specialitate şi sa acorde asistenta tehnica în domeniile în care au primit autorizarea.
(2) Persoanele autorizate au dreptul sa se constituie în asociaţii profesionale, potrivit legii.
(3) Pentru activitãţile de specialitate desfãşurate în scopul efectuãrii inscrierilor în cãrţile funciare cu caracter nedefinitiv persoanele autorizate au dreptul la onorariu.
(4) Onorariile prevãzute la alin. (3) vor rezulta din negocieri şi se vor încadra între limitele minime şi, respectiv, maxime ale tarifelor de onorarii stabilite periodic, în funcţie de indicele ratei inflaţiei, prin ordin comun al preşedintelui Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi al ministrului justiţiei, cu avizul Oficiului Concurentei, potrivit legii.
(5) Pentru celelalte activitãţi de specialitate desfãşurate de persoanele autorizate cuantumul onorariului va fi stabilit prin licitaţii publice, contracte şi prin alte modalitãţi prevãzute de lege.
(6) Persoanele autorizate nu pot pretinde sau incasa alte onorarii decât cele stabilite cu beneficiarul.
ART. 14
(1) Persoanele autorizate sunt obligate sa respecte principiile şi regulile fundamentale ale desfãşurãrii activitãţii de specialitate prevãzute în cap. I.
(2) În afarã obligaţiei prevãzute la alin. (1) persoanele autorizate mai au urmãtoarele obligaţii:
a) sa respecte metodologiile, normele, regulamentele şi instrucţiunile elaborate sau avizate de Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, precum şi celelalte dispoziţii legale în vigoare;
b) sa întocmeascã şi sa ţinã la zi un registru de evidenta a activitãţilor de specialitate şi sa îl prezinte, la cerere, reprezentanţilor Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi oficiilor de cadastru, geodezie şi cartografie judeţene şi al municipiului Bucureşti;
c) sa anunţe în termen de 5 zile Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie sau, dupã caz, oficiile de cadastru, geodezie şi cartografie judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti despre orice modificare a condiţiilor care au determinat autorizarea;
d) sa îşi perfecţioneze continuu pregãtirea profesionalã.

CAP. 4
Controlul activitãţii desfãşurate de persoanele autorizate

ART. 15
(1) Controlul activitãţii de specialitate desfãşurate de persoanele autorizate se exercita de Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi de oficiile de cadastru, geodezie şi cartografie judeţene şi al municipiului Bucureşti, dupã caz.
(2) Modul de exercitare a controlului de cãtre instituţiile prevãzute la alin. (1) se stabileşte prin Regulamentul privind controlul activitãţii persoanelor autorizate.
(3) Preşedintele Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie, prin direcţiile generale de specialitate, şi directorii generali ai oficiilor de cadastru, geodezie şi cartografie judeţene şi al municipiului Bucureşti pot dispune controlul activitãţii persoanelor autorizate.

CAP. 5
Rãspunderea juridicã a persoanelor autorizate

ART. 16
Pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasã a obligaţiilor ce le revin, persoanele autorizate rãspund civil, penal sau disciplinar, dupã caz.
ART. 17
(1) Rãspunderea disciplinarã a persoanelor autorizate poate fi angajata în urmãtoarele cazuri:
a) nerespectarea repetatã a dispoziţiilor legale, a metodologiilor, normelor tehnice, regulamentelor şi instrucţiunilor elaborate sau avizate de Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie;
b) desfãşurarea activitãţilor de specialitate fãrã aviz de execuţie sau pe baza de documente şi date provenite din surse neautorizate;
c) refuzul repetat şi nejustificat de a desfasura activitãţi de specialitate şi/sau condiţionarea încheierii convenţiilor de stipularea unor clauze inechitabile;
d) condiţionarea încheierii convenţiilor cu beneficiarii prin clauze care stipuleazã prestaţii suplimentare, care nu au legatura cu obiectul acestora sau care, deşi au legatura, în alte condiţii, nu ar fi solicitate de beneficiar;
e) nesesizarea unor situaţii prin care se constata aplicarea unor condiţii inegale, vadit disproportionate, pentru prestaţii echivalente;
f) perceperea unor onorarii care depãşesc onorariile stabilite în condiţiile art. 13 alin. (4);
g) sãvârşirea oricãror fapte de natura sa aducã atingere onoarei, probitatii şi prestigiului profesional.
(2) Rãspunderea disciplinarã a persoanei autorizate nu exclude celelalte forme de rãspundere juridicã.
ART. 18
(1) Pentru sãvârşirea abaterilor disciplinare prevãzute la art. 17 alin. (1) pot fi aplicate urmãtoarele sancţiuni:
a) avertisment;
b) amenda de la 500.000 la 10.000.000 lei;
c) suspendarea certificatului de autorizare pe o perioada de 1-3 luni;
d) retragerea certificatului de autorizare.
(2) Punerea în aplicare a sancţiunilor prevãzute la alin. (1) se face conform prevederilor Regulamentului de autorizare.
(3) Amenzile prevãzute la alin. (1) lit. b) au regim de venituri extrabugetare şi sunt destinate realizãrii obiectului de activitate al Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie.
ART. 19
(1) Constatarea abaterilor disciplinare prevãzute la art. 17 şi aplicarea sancţiunilor sunt de competenta reprezentanţilor Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie sau, dupã caz, a reprezentanţilor oficiilor de cadastru, geodezie şi cartografie judeţene ori al municipiului Bucureşti.
(2) Constatarea poate fi facuta cu prilejul controlului activitãţii desfãşurate de persoanele autorizate sau la sesizarea oricãrei persoane interesate, care poate formula plângere la oficiile de cadastru, geodezie şi cartografie judeţene şi al municipiului Bucureşti sau, dupã caz, la Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie.
(3) Impotriva deciziei adoptate în condiţiile alin. (1) pãrţile pot face contestaţie, în termen de 10 zile de la comunicare, la Colegiul de onoare constituit pe lângã Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie.
(4) Procedura de soluţionare a contestaţiilor va fi stabilitã prin regulament, aprobat prin ordin al preşedintelui Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie.
(5) Impotriva soluţiei adoptate de Colegiul de onoare partea nemultumita se poate adresa instanţei de contencios administrativ competente potrivit legii.

CAP. 6
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 20
(1) Persoanele autorizate sunt obligate sa plãteascã Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie urmãtoarele sume:
a) taxa de autorizare, care se plãteşte anterior autorizãrii, în condiţiile prevãzute de lege, şi nu se restituie în cazul refuzului de autorizare;
b) o cota de 5% din onorariile brute încasate ca urmare a desfãşurãrii activitãţilor de specialitate pentru care au fost autorizate.
(2) Sumele încasate de Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie potrivit alineatului precedent au regim de venituri extrabugetare, sunt destinate realizãrii obiectului de activitate al acestuia şi se vãrsa la Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie într-un fond special constituit potrivit legii.
(3) Evidenta onorariilor şi modul de încasare a sumelor prevãzute la alin. (1) lit. b) se vor reglementa prin ordin comun al preşedintelui Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi al ministrului finanţelor, în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe.
ART. 21
(1) În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei ordonanţe Oficiul Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie va elabora Regulamentul de autorizare şi Regulamentul privind controlul activitãţii persoanelor autorizate.
(2) În termenul prevãzut la alin. (1) preşedintele Oficiului Naţional de Cadastru, Geodezie şi Cartografie şi ministrul justiţiei vor aproba prin ordin comun, cu avizul Oficiului Concurentei, onorariile prevãzute la art. 13 alin. (4).
ART. 22
Prezenta ordonanta intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PRIM-MINISTRU
MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

Contrasemneazã:
---------------
Ministru de stat,
ministrul justiţiei,
Valeriu Stoica

p. Preşedintele Oficiului Naţional
de Cadastru, Geodezie şi Cartografie,
Sorin Bondoc

Ministrul finanţelor,
Decebal Traian Remes

Oficiul Concurentei
Dan Ionescu,
secretar de stat

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016