Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ nr. 36 din 31 august 2022  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ nr. 36 din 31 august 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 856 din 31 august 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. IX.1 din Legea nr. 186/2022 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
    ART. I
    Legea nr. 289/2002 privind perdelele forestiere de protecţie, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 143 din 26 februarie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Prevederile prezentei legi se aplică perdelelor forestiere de protecţie, astfel cum sunt definite la pct. 28 din anexa la Legea nr. 46/2008 - Codul silvic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    2. La articolul 4, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(6) Finanţarea obiectivelor de investiţii aferente Sistemului naţional al perdelelor forestiere de protecţie se asigură de la bugetul de stat, din Fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, din fonduri externe nerambursabile şi din Fondul de mediu."

    3. La articolul 4, după alineatul (7) se introduc două noi alineate, alin. (8) şi (9), cu următorul cuprins:
    "(8) În vederea asigurării accesului la perdelele forestiere de protecţie a căilor de comunicaţii, prevăzute în Program, precum şi la proprietăţile aflate în vecinătatea perdelelor, prin documentaţiile tehnico-economice se pot delimita drumuri de acces cu o lăţime de 3-4 m, amplasate la una din marginile perdelelor, exproprierea terenului realizându-se pe întreaga lăţime de 30 m, iar plantarea puieţilor se va realiza numai pe o lăţime de 26-27 m.
(9) Prin excepţie de la alin. (1), înfiinţarea perdelelor forestiere de protecţie se poate realiza în mod voluntar de către proprietarii terenurilor, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 35/2022 pentru aprobarea măsurilor necesare realizării campaniei naţionale de împădurire şi reîmpădurire prevăzute în Planul naţional de redresare şi rezilienţă."

    4. La articolul 6, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) Perdelele forestiere de protecţie a terenurilor agricole se înfiinţează în zonele din Câmpia Română, Câmpia Tisei, Câmpia Transilvaniei, Lunca Dunării şi Podişul Dobrogei, afectate frecvent de fenomene de secetă. Amplasarea se face pe bază de documentaţii tehnice, realizate pe baza studiilor de fundamentare prevăzute la art. 7 alin. (1), de regulă în reţele rectangulare, în mod eşalonat, în ordinea urgenţelor, prioritate având terenurile situate în zonele cele mai aride, la propunerea autorităţii publice centrale pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
    ..................................................................................................
    (3) Perdelele forestiere pentru protecţia căilor de comunicaţie şi de transport se înfiinţează pe terenuri agricole situate în extravilanul localităţilor, de-a lungul autostrăzilor, drumurilor naţionale, judeţene şi comunale, pe porţiunile afectate frecvent de depuneri masive de zăpadă."

    5. La articolul 7, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Necesitatea înfiinţării perdelelor forestiere de protecţie a terenurilor agricole se fundamentează pe bază de studii întocmite de institute de cercetare silvică, ale căror servicii se achiziţionează de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură în condiţiile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare."

    6. La articolul 7 alineatul (3), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) elementele tehnice necesare în vederea instalării perdelelor forestiere de protecţie: orientarea, lăţimea şi distanţa dintre perdelele forestiere de protecţie, schemele de plantare, speciile indicate pentru împădurire, precum şi accesul la coridorul de expropriere şi la terenurile limitrofe acestuia;"

    7. La articolul 7, după alineatul (8) se introduc două noi alineate, alineatele (9) şi (10), cu următorul cuprins:
    "(9) În vederea realizării documentaţiilor tehnico-economice, U.A.T.-urile vor pune la dispoziţia autorităţii publice, reprezentată prin proiectantul de specialitate, în mod gratuit, planurile parcelare, registrele cadastrale, registrul de evidenţă funciară, alte documente pe care le deţin, din care să se poată realiza identificarea proprietarilor terenurilor din amplasamentele perdelelor forestiere ce se proiectează, precum şi identificarea categoriilor de folosinţă în vecinătatea amplasamentelor, în format electronic editabil, în sistem de coordonare Stereo 70.
(10) În vederea realizării documentaţiilor tehnico-economice, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară acordă autorităţii publice, reprezentată prin proiectantul de specialitate, acces gratuit, online la seturile de date administrate de aceasta şi instituţiile sale subordonate, în funcţie de disponibilitatea datelor în format electronic, potrivit art. 3 alin. (6) din Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În situaţia în care datele necesare nu pot fi puse la dispoziţie online, oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară pot furniza, la cerere, cu titlu gratuit, informaţiile disponibile în format analogic."

    8. La articolul 25, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) La solicitarea proprietarilor de perdele forestiere de protecţie, ocolul silvic nominalizat pe teritoriul administrativ al localităţii pe care sunt amplasate acestea va asigura paza şi gospodărirea vegetaţiei forestiere respective, pe bază de contracte de prestări servicii încheiate cu solicitanţii."

    9. Articolul 28 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) Recoltarea materialului lemnos din perdelele forestiere de protecţie este permisă numai cu marcarea prealabilă, contra cost, de către ocolul silvic a arborilor de extras, iar transportul acestuia pe drumurile publice se face numai pe baza documentelor legale de provenienţă a materialului lemnos.
    (2) Materialul lemnos subţire, cu diametrul sub 10 cm la cioată, se va extrage sub îndrumarea personalului silvic, fără marcarea prealabilă a acestuia."

    10. La articolul 31, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 31
    (1) Sursele de finanţare pentru întocmirea studiilor de fundamentare, documentaţiilor tehnico-economice de realizare a perdelelor forestiere de protecţie, precum şi pentru realizarea respectivelor lucrări sunt următoarele:"

    11. La articolul 31, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Finanţarea perdelelor forestiere de protecţie prevăzute la art. 4 alin. (9) se face în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 35/2022."

    12. Articolul 33 se abrogă.
    13. Anexa se modifică şi se înlocuieşte cu anexa la prezenta ordonanţă.


    ART. II
    (1) Obiectivele de investiţii pentru care au fost demarate procedurile de achiziţie a lucrărilor de înfiinţare a perdelelor forestiere de protecţie anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se vor derula în conformitate cu prevederile legale la data demarării aprobării documentaţiei tehnice privind investiţia.
    (2) La obiectivele de investiţii pentru care nu au fost demarate procedurile de achiziţie a lucrărilor de înfiinţare a perdelelor forestiere de protecţie până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, dacă este cazul, se poate reanaliza soluţia tehnică în conformitate cu noile reglementări aduse prin prezenta ordonanţă.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Kelemen Hunor
                    Viceprim-ministru, ministrul transporturilor şi infrastructurii,
                    Sorin Mihai Grindeanu
                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Tánczos Barna
                    Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Petre Daea
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 31 august 2022.
    Nr. 36.
    ANEXA 1

    *) Anexa este reprodusă în facsimil.
    (Anexa la Legea nr. 289/2002)
    PROGRAMUL NAŢIONAL
    de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016