Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ nr. 35 din 31 august 2023  pentru modificarea Legii monumentelor de for public nr. 120/2006     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ nr. 35 din 31 august 2023 pentru modificarea Legii monumentelor de for public nr. 120/2006

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 786 din 31 august 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. VII.2 din Legea nr. 193/2023 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
    ART. I
    Legea monumentelor de for public nr. 120/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 403 din 10 mai 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatele (1) şi (3) vor avea următorul cuprins:
    "ART. 2
    (1) În sensul prezentei legi, monumentele de for public sunt lucrări de artă plastică sau de artă monumentală, bunuri imobile având caracter decorativ, comemorativ şi de semnal, amplasate în spaţii publice pe terenuri aflate în domeniul public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale şi pe faţadele construcţiilor, proprietate privată, situate la limita aliniamentului.
    ...................................................
    (3) Fac parte din categoria monumentelor de for public prevăzute la alin. (1), în condiţiile prezentei legi, şi următoarele categorii de lucrări:
    a) plăci comemorative, fără caracter decorativ, dedicate unor personalităţi, momente, evenimente istorice ori unor clădiri demolate;
    b) mobilier urban de dimensiuni monumentale, cu caracter decorativ."

    2. La articolul 2, alineatul (4) se abrogă.
    3. Articolul 5 va avea următorul cuprins:
    "ART. 5
    (1) Amplasarea monumentelor de for public şi intervenţia asupra acestora se vor realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale aplicabile privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor în construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public şi relaţia acestuia cu contextul său, emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza propunerii formulate de către Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public sau, după caz, de comisiile zonale pentru monumentele de for public.
    (2) Pentru reamplasarea lucrărilor de artă plastică sau de artă monumentală rezultate în urma organizării de tabere de creaţie plastică în spaţii publice, avizul prevăzut la alin. (1) se referă doar la relaţia lucrării cu contextul său.
    (3) Obligaţiile de administrare şi conservare a monumentelor de for public revin persoanelor fizice sau juridice titulare ale dreptului de proprietate sau, după caz, ale altor drepturi reale."

    4. Articolul 5^1 va avea următorul cuprins:
    "ART. 5^1
    (1) Solicitarea avizului prevăzut la art. 5 alin. (1), însoţită de documentaţia aferentă, se depune la serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii în a cărui rază teritorială se găseşte lucrarea de artă plastică sau de artă monumentală la care aceasta se referă.
    (2) Serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii verifică şi analizează conţinutul documentaţiei, solicită eventuale completări necesare, în conformitate cu prevederile legale privind conţinutul-cadru al documentaţiilor, şi elaborează un punct de vedere.
    (3) În funcţie de competenţele stabilite potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, serviciul public deconcentrat al Ministerului Culturii transmite documentaţia, însoţită de punctul de vedere prevăzut la alin. (2), Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public sau, după caz, comisiilor zonale pentru monumentele de for public, în vederea formulării propunerii de avizare.
    (4) Propunerile prevăzute la alin. (3) stau la baza avizului emis de Ministerul Culturii, respectiv de serviciile publice deconcentrate şi se transmit solicitantului de către emitent.
    (5) Avizele cu privire la amplasarea plăcilor comemorative prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) se eliberează în 30 de zile de la depunerea documentaţiei complete şi conforme. În cazul în care avizul sau comunicarea privind respingerea documentaţiei nu sunt eliberate în termenul prevăzut, se consideră avizarea tacită a proiectului.
    (6) Inscripţionarea monumentelor de for public se realizează în limba română şi, după caz, în limba unei minorităţi naţionale, conform legii, şi/sau în limbi de circulaţie internaţională. În cazul în care plăcile comemorative se referă la personalităţi, momente sau evenimente istorice ori la clădiri demolate, ce au legătură cu o minoritate naţională, acestea pot fi inscripţionate şi în limba minorităţii respective.
    (7) Amplasarea plăcilor comemorative prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a), care respectă normele-cadru privind realizarea monumentelor de for public, este exceptată de la aplicarea prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
    (8) Deţinătorii imobilelor pe care se amplasează plăci comemorative au obligaţia să permită montarea acestora."

    5. La articolul 6, alineatele (6), (6^1), (6^3) şi (7) vor avea următorul cuprins:
    "(6) Principalele atribuţii ale Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public sunt următoarele:
    a) propune Ministerului Culturii aprobarea strategiei privind monumentele de for public;
    b) analizează documentaţiile privind monumente de for public supuse avizării şi propune, după caz:
    1. avizarea documentaţiilor care poate cuprinde condiţii şi/sau recomandări;
    2. revizuirea documentaţiilor întocmite în mod necorespunzător, cu recomandări, în vederea unei analize ulterioare;
    3. respingerea documentaţiilor întocmite în mod necorespunzător;
    c) stabileşte zona de protecţie pentru monumentele de for public;
    d) analizează şi formulează propuneri referitoare la normele-cadru privind realizarea plăcilor comemorative prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a), în condiţiile art. 8^1 alin. (1).
(6^1) Zona de protecţie a monumentului de for public este delimitată pe baza reperelor topografice, geografice sau urbanistice, în funcţie de trama stradală, relief şi caracteristicile monumentului, după caz. Zona de protecţie a monumentului de for public asigură conservarea integrată şi punerea în valoare a monumentului de for public. Monumentele de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) nu necesită instituirea unei zone de protecţie.
    ..................................................
(6^3) Orice intervenţie ce presupune eliberarea unei autorizaţii de construcţie în zona de protecţie a monumentului de for public se realizează numai cu avizul prealabil al comisiei zonale pentru monumente de for public sau al Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public, după caz.
(7) Organizarea şi funcţionarea Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public şi comisiilor zonale pentru monumentele de for public se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin al ministrului culturii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I."

    6. La articolul 7, alineatele (1) şi (2) vor avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    (1) Ministrul culturii poate înfiinţa, prin ordin, până la 15 comisii zonale pentru monumentele de for public, care vor exercita atribuţiile Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public în teritoriul de competenţă al acestora.
    (2) Teritoriul de competenţă al unei comisii zonale poate fi de cel puţin două judeţe, respectiv cel puţin un judeţ şi municipiul Bucureşti, în funcţie de specificul cultural al fiecărei zone, astfel încât să se asigure un echilibru al numărului de solicitări analizate de comisie, al teritoriilor de competenţă pentru fiecare comisie zonală, în raport cu celelalte comisii zonale."

    7. Articolul 8^1 va avea următorul cuprins:
    "ART. 8^1
    (1) Proiectul normelor-cadru privind realizarea monumentelor de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) se elaborează de către Institutul Naţional al Patrimoniului, cu consultarea Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public, şi se aprobă prin ordin al ministrului culturii, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) Institutul Naţional al Patrimoniului creează, gestionează şi actualizează baza de date şi un site web public cu privire la monumentele de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a), amplasate conform dispoziţiilor prezentei legi, şi ia măsurile necesare pentru alocarea sistemului standardizat de codare.
    (3) Fiecărui monument de for public prevăzut la art. 2 alin. (3) lit. a) i se alocă de către Institutul Naţional al Patrimoniului un sistem standardizat de codare sub formă de bare bidimensionale care va redirecţiona utilizatorul către pagina dedicată a site-ului web prevăzut la alin. (2), ce va conţine informaţii de specialitate şi de identificare a personalităţii sau evenimentului marcat.
    (4) Cheltuielile necesare funcţionării site-ului web prevăzut la alin. (2) se suportă din bugetul Institutului Naţional al Patrimoniului.
    (5) Cheltuielile necesare amplasării monumentelor de for public prevăzute la art. 2 alin. (3) lit. a) se suportă de către persoana fizică sau juridică ce a propus amplasarea."

    8. La articolul 10^1, alineatul (2) va avea următorul cuprins:
    "(2) Nerespectarea prevederilor art. 5^1 alin. (8) de către deţinătorii imobilelor constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei."



    ART. II
    În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, se aprobă prin ordin al ministrului culturii modificarea şi completarea Ordinului ministrului culturii nr. 2.858/2023 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Comisiei Naţionale pentru Monumentele de For Public.

    ART. III
    Legea monumentelor de for public nr. 120/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 403 din 10 mai 2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările aduse prin prezenta ordonanţă, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, după aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    ION-MARCEL CIOLACU
                    Contrasemnează:
                    p. Ministrul culturii,
                    Camelia Veronica Marcu,
                    secretar general
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Adrian-Ioan Veştea

    Bucureşti, 31 august 2023.
    Nr. 35.

    ------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016