Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ nr. 26 din 24 august 2022  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ nr. 26 din 24 august 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 840 din 26 august 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. III poz. 2 din Legea nr. 186/2022 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
    ART. I
    Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 339 din 18 mai 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 2, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Începând cu data de 24 septembrie 2023, exemplarul I al actelor de stare civilă se completează informatic şi se păstrează în exemplarul I al registrelor de stare civilă pe suport hârtie, iar exemplarul II se întocmeşte numai în format electronic, atât de către ofiţerii de stare civilă din ţară, cât şi de către cei de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României."

    2. La articolul 3 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) serviciilor publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor, Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti, denumită în continuare D.G.E.P.M.B., şi D.E.P.A.B.D.;"

    3. La articolul 3, alineatele (2) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(2) Sunt ofiţeri de stare civilă:
    a) la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul judeţelor: primarii municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi personalul care are atribuţii de stare civilă;
    b) la nivelul municipiului Bucureşti: primarul general al municipiului Bucureşti, primarii sectoarelor şi personalul care are atribuţii de stare civilă din cadrul sectoarelor municipiului Bucureşti;
    c) la nivelul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare de carieră ale României: şefii acestora.
(3) Sunt ofiţeri de stare civilă cu atribuţii restrânse:
    a) personalul cu atribuţii de stare civilă din cadrul D.E.P.A.B.D.;
    b) la nivelul judeţelor/municipiului Bucureşti: personalul cu atribuţii de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor, respectiv al D.G.E.P.M.B.;
    c) comandanţii de nave şi aeronave;
    d) ofiţerii de stare civilă desemnaţi prin ordin al ministrului apărării naţionale sau, după caz, al ministrului afacerilor interne, potrivit prevederilor art. 7 alin. (7)."

    4. La articolul 3, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (8), cu următorul cuprins:
    "(8) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), ofiţerii de stare civilă din cadrul serviciilor publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor/D.G.E.P.M.B. înscriu menţiuni în registrele de stare civilă ale serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor/primăriilor din cadrul fiecărui judeţ/municipiului Bucureşti, cu respectarea competenţei teritoriale, precum şi a celorlalte dispoziţii prevăzute în prezenta lege, pentru soluţionarea unor situaţii deosebite, cu aprobarea şefului serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor/directorului D.G.E.P.M.B."

    5. La articolul 4, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (5^1), cu următorul cuprins:
    "(5^1) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), pentru aplicarea dispoziţiilor alin. (5), emiterea şi transmiterea extraselor de pe actele de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă se realizează de către D.E.P.A.B.D."

    6. La articolul 6, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), exemplarul I al actelor de stare civilă se semnează de către ofiţerul de stare civilă şi, după caz, de către declarant sau de către soţi şi martori, iar exemplarul II se semnează electronic."

    7. La articolul 8, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(4) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), modificările intervenite în statutul civil al unei persoane se transmit informatic serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, primăriei unităţii administrativ-teritoriale care a întocmit exemplarul I al actului de naştere, de căsătorie sau de deces al persoanei la care această modificare se referă, în vederea înscrierii menţiunilor corespunzătoare."

    8. La articolul 10, alineatele (1), (6), (14) şi (15) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    (1) Pe baza actelor de stare civilă se eliberează certificate/extrase multilingve de naştere şi de căsătorie titularilor sau reprezentanţilor legali ai acestora, iar certificatele/extrasele multilingve de deces, membrilor familiei, persoanelor îndreptăţite ori, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale care a înregistrat decesul, altor persoane care justifică un interes legitim. Certificatele de stare civilă/Extrasele multilingve ale actelor de stare civilă se pot elibera şi altor persoane împuternicite prin procură specială, precum şi avocaţilor împuterniciţi de către titulari, de către reprezentanţii legali ai acestora sau de către persoanele îndreptăţite, după caz, în baza împuternicirii avocaţiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011, cu modificările şi completările ulterioare. În certificatele/extrasele multilingve de stare civilă nu vor fi preluate titlurile de nobleţe, chiar dacă au fost înscrise în unele acte de stare civilă.
    .............................................................................................
    (6) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (3), cererea privind eliberarea certificatelor de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă se poate depune şi soluţiona de către D.E.P.A.B.D. şi serviciile publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor, respectiv D.G.E.P.M.B., pentru următoarele situaţii:
    a) când se solicită eliberarea actului de identitate în condiţiile art. 14 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    b) pentru soluţionarea unor situaţii deosebite, legate de urgenţa demersului, cu aprobarea directorului D.E.P.A.B.D./ D.G.E.P.M.B./şefului serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor.
    .............................................................................................
    (14) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), certificatul de stare civilă/extrasul multilingv al actului de stare civilă se eliberează în baza registrului de stare civilă exemplarul II, în baza cererii depuse la oricare serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primărie a unităţii administrativ-teritoriale sau la oricare misiune diplomatică/oficiu consular de carieră a/al României din străinătate.
    (15) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), certificatele/extrasele multilingve ale actelor de stare civilă se pot emite, transmite şi semna electronic."

    9. La articolul 10, după alineatul (14) se introduce un nou alineat, alin. (14^1), cu următorul cuprins:
    "(14^1) Dacă, după data prevăzută la art. 2 alin. (4), un act de stare civilă din registrul de stare civilă exemplarul II nu se identifică în SIIEASC, pentru eliberarea certificatului de stare civilă/extrasului multilingv al actului de stare civilă, serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primăria, respectiv misiunea diplomatică/oficiul consular de carieră a/al României acreditată/acreditat în străinătate care primeşte cererea solicită ofiţerului de stare civilă care are în păstrare registrul de stare civilă exemplarul I constituirea actului de stare civilă respectiv, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare, urmând ca certificatul de stare civilă/extrasul multilingv al actului de stare civilă să se elibereze pe baza acestuia."

    10. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    Întocmirea actului de naştere se face, ca urmare a unei declaraţii verbale a persoanelor prevăzute la art. 16 sau din oficiu, de către ofiţerul de stare civilă din cadrul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărui/cărei rază s-a produs evenimentul ori, după caz, ca urmare a unei declaraţii verbale a persoanelor prevăzute la art. 16, de către ofiţerul de stare civilă din cadrul misiunii diplomatice sau al oficiului consular de carieră a/al României acreditate/acreditat să exercite funcţii consulare în statul pe teritoriul căruia s-a produs evenimentul."

    11. La articolul 14^2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14^2
    (1) Când declaraţia de naştere a fost făcută după expirarea termenelor prevăzute la art. 14^1 alin. (1), dar nu mai târziu de un an de la naştere, întocmirea actului de naştere se face la cererea scrisă a declarantului, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul, respectiv a şefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular de carieră a/al României acreditate/acreditat să exercite funcţii consulare în statul pe teritoriul căruia s-a produs evenimentul, în termen de până la 30 de zile de la data solicitării."

    12. La articolul 14^2, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins:
    "(5) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), ofiţerul de stare civilă care primeşte cererea de înregistrare a naşterii emite în sistem informatic o solicitare de verificare către Ministerul Afacerilor Externe."

    13. La articolul 15, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Prin excepţie de la dispoziţiile alin. (3), dacă părinţii nu se înţeleg cu privire la prenumele copilului născut viu, în actul de naştere se va înregistra prenumele din certificatul medical constatator al naşterii. Dacă în certificatul medical constatator al naşterii prenumele înscris are mai mult de trei cuvinte, în actul de naştere se înscriu doar primele trei."

    14. La articolul 21^1, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), imaginile colectate potrivit alin. (1) se stochează în SIIEASC şi se şterg prin procedură automată imediat după înregistrarea actului de naştere al mamei."

    15. La articolul 22, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), codurile numerice personale se generează automat şi centralizat în cadrul sistemului informatic şi se atribuie atât de către ofiţerii de stare civilă din ţară, cât şi de către cei de la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României."

    16. La articolul 24, alineatele (1^1) şi (1^2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(1^1) Căsătoria se încheie de către ofiţerul de stare civilă la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular de carieră a/al României acreditate/acreditat să exercite funcţii consulare în statul în care îşi are domiciliul ori reşedinţa unul dintre viitorii soţi, cetăţean român.
(1^2) Încheierea căsătoriei la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular de carieră a/al României poate avea loc doar dacă niciunul dintre viitorii soţi nu deţine şi cetăţenia din statul pentru care misiunea diplomatică/oficiul consular de carieră este acreditată/acreditat să exercite funcţii consulare."

    17. La articolul 31^1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 31^1
    (1) Şefii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare de carieră ale României încheie căsătorii între cetăţeni români sau între cetăţeni români şi cetăţeni străini dacă cel puţin unul dintre viitorii soţi, cetăţean român, are domiciliul sau reşedinţa în statul în care acestea sunt acreditate să exercite funcţii consulare."

    18. La articolul 32, partea introductivă a alineatului (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 32
    (1) Întocmirea actului de deces se face pe baza certificatului medical constatator al decesului, ca urmare a unei declaraţii verbale sau din oficiu, de către ofiţerul de stare civilă din cadrul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărui/cărei rază s-a produs evenimentul ori, după caz, ca urmare a unei declaraţii verbale, de către ofiţerul de stare civilă din cadrul misiunii diplomatice sau al oficiului consular de carieră a/al României acreditate/acreditat să exercite funcţii consulare în statul pe teritoriul căruia s-a produs evenimentul. Declaraţia verbală poate fi făcută de oricare dintre membrii familiei decedatului sau, în lipsa acestora, de una dintre următoarele persoane:"

    19. La articolul 36, alineatele (1)-(3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 36
    (1) Documentul cu care se face dovada identităţii persoanei decedate se reţine de către ofiţerul de stare civilă. În funcţie de instituţia care a emis documentul, se procedează după cum urmează:
    a) actele de identitate eliberate de autorităţile române se anulează potrivit dispoziţiilor legale în vigoare şi se restituie persoanei care a declarat decesul, iar paşapoartele simple se transmit, în vederea anulării, serviciului public comunitar de paşapoarte pe a cărui rază teritorială persoana decedată a avut ultimul domiciliu sau reşedinţa ori, după caz, serviciului public comunitar de paşapoarte emitent, în termen de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării decesului;
    b) documentele de identitate ale cetăţenilor străini, precum şi cele eliberate de structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări se trimit serviciului judeţean pentru imigrări la care este arondată unitatea administrativ-teritorială care a înregistrat decesul, în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării decesului.
    (2) În cazul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră ale României, actele de identitate cu care se face dovada identităţii persoanei decedate, eliberate de autorităţile române, se anulează potrivit dispoziţiilor legale în vigoare şi se restituie persoanei care a declarat decesul, iar paşapoartele simple se trimit autorităţii emitente, cu primul curier diplomatic, organizat de la data înregistrării decesului.
    (3) În cazurile în care declarantul nu poate prezenta unul dintre documentele prevăzute la alin. (1) şi (2), precizează în scris motivul neprezentării acestuia şi datele de stare civilă ale decedatului. Declaraţia se reţine de către ofiţerul de stare civilă."

    20. La articolul 36, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), informaţiile care cuprind cel puţin numele şi prenumele defunctului, data decesului în format an, lună, zi, şi ultimul domiciliu al defunctului se transmit, după înregistrarea actelor de deces, CNARNN-INFONOT din cadrul UNNPR. Structura datelor de referinţă, precum şi procedura prin care acestea sunt transmise se stabilesc prin protocol încheiat între D.E.P.A.B.D. şi UNNPR."

    21. La articolul 39^2, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), în cazul prevăzut la alin. (1), ofiţerul de stare civilă care primeşte cererea de înregistrare a decesului produs în străinătate emite în sistem informatic o solicitare de verificare către Ministerul Afacerilor Externe."

    22. La articolul 41, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:
    "(3^1) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), cetăţeanul român poate să solicite transcrierea acestor acte la oricare serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primărie din cadrul unităţii administrativ-teritoriale, cu excepţia situaţiilor prevăzute la alin. (7)-(9) când cererea se depune la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primăria competent/competentă să soluţioneze cererea."

    23. La articolul 41, alineatele (4) şi (9) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(4) Transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă eliberate de autorităţile străine se face în registrele de stare civilă române ale misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare de carieră ale României, acreditate să exercite funcţii consulare în statul în care actele sau faptele de stare civilă s-au produs şi s-au înregistrat în prealabil la autoritatea locală competentă.
    .........................................
(9) Transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă privind cetăţenii care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetăţenia română se face în termen de 90 de zile de la depunerea cererii, cu aprobarea şefilor misiunilor diplomatice ori ai oficiilor consulare de carieră ale României, acreditate să exercite funcţii consulare în statul în care actele sau faptele de stare civilă s-au produs şi s-au înregistrat în prealabil la autoritatea locală competentă."

    24. La articolul 41, după alineatul (12) se introduc patru noi alineate, alin. (12^1)-(12^4), cu următorul cuprins:
    "(12^1) În situaţii temeinic justificate, pentru copiii cetăţeni români născuţi în străinătate faţă de care s-a dispus o măsură de protecţie specială, în condiţiile Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ai căror părinţi nu solicită transcrierea certificatelor de naştere, primarul unităţii administrativ-teritoriale de la domiciliul persoanei, membrilor familiei, asistentului maternal care asigură creşterea şi îngrijirea copilului sau în a cărei rază se află serviciul de tip rezidenţial care îl are în îngrijire poate transcrie în registrele de stare civilă, din oficiu, cu titlu gratuit, certificatele de naştere eliberate de autorităţile străine, la solicitarea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
(12^2) Transcrierea în situaţia prevăzută la alin. (12^1) se face în baza certificatului sau extrasului de stare civilă eliberat de autorităţile străine şi a copiei hotărârii comisiei pentru protecţia copilului ori a instanţei de judecată prin care a fost stabilită măsura de protecţie specială şi a celorlalte documente prevăzute de lege pentru procedura transcrierii.
(12^3) În situaţii temeinic justificate, pentru copiii cetăţeni români născuţi în străinătate şi aflaţi în ţară cu părinţii sau cu persoana desemnată în condiţiile art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care părinţii nu solicită transcrierea certificatelor de naştere, primarul unităţii administrativ-teritoriale de la domiciliul oricăruia dintre părinţi poate transcrie în registrele de stare civilă, din oficiu, cu titlu gratuit, certificatele de naştere eliberate de autorităţile străine, la solicitarea serviciului public de asistenţă socială.
(12^4) Transcrierea prevăzută la alin. (12^3) se face în baza raportului de anchetă socială întocmit de serviciul public de asistenţă socială care solicită transcrierea şi a celorlalte documente prevăzute de lege pentru procedura transcrierii. În cazul în care părinţii au domicilii diferite, se prezintă declaraţia unuia dintre părinţi din care să rezulte la care dintre aceştia are domiciliul copilul, iar dacă nu se poate prezenta declaraţia niciunuia dintre părinţi, copilul este înregistrat în sistem informatic, cu domiciliul mamei."

    25. Articolul 41^3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 41^3
    (1) Persoana care solicită schimbarea numelui pe cale administrativă depune cerere, personal sau prin împuternicit cu procură specială, la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale în a cărui/cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau a avut ultimul domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate. Cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România depun cererea la Direcţia Publică de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.
    (2) Cererea de schimbare a numelui trebuie să fie motivată prin unul dintre cazurile prevăzute la art. 41^1 alin. (2) şi (3) şi să fie însoţită de următoarele acte:
    a) actul de identitate şi certificatele de stare civilă ale persoanei care solicită schimbarea numelui, în original; originalul documentelor se fotocopiază şi se restituie acesteia;
    b) un exemplar al Monitorului Oficial al României, Partea a III-a, în care a fost publicat, potrivit art. 41^7, extrasul din cererea de schimbare a numelui, exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an, în original sau, dacă există mijloace informatice de verificare a autenticităţii acestuia, se poate prezenta un exemplar al acestuia emis de pe exemplarul original;
    c) dacă este cazul, consimţământul persoanei al cărei nume se solicită a fi purtat, dat în formă autentică sau în faţa ofiţerului de stare civilă;
    d) dacă este cazul, încuviinţarea instanţei de tutelă, în cazurile prevăzute de art. 41^4;
    e) pentru solicitanţii care au împlinit vârsta de 14 ani, certificat de cazier judiciar;
    f) orice alte documente pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale;
    g) procură specială şi copia actului de identitate al împuternicitului, în cazul în care schimbarea numelui este solicitată prin împuternicit cu procură specială."

    26. La articolul 41^12, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Dispoziţia prevăzută la alin. (1) se emite în termen de 30 de zile de la primirea documentelor prevăzute la art. 41^11."

    27. La articolul 41^12, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (3)-(5), cu următorul cuprins:
    "(3) Dispoziţia de admitere a cererii de schimbare a numelui se emite în cinci exemplare, iar dispoziţia de respingere a cererii de schimbare a numelui se emite în două exemplare.
(4) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), dispoziţia de schimbare a numelui în format fizic se tipăreşte într-un exemplar de pe cea electronică emisă la dosarul de schimbare a numelui şi se înmânează solicitantului.
(5) La cererea solicitantului se poate elibera dispoziţie electronică de schimbare a numelui."

    28. La articolul 43, după litera j) se introduce o nouă literă, lit. j^1), cu următorul cuprins:
    "j^1) ridicarea interdicţiei judecătoreşti;"

    29. La articolul 44, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 44
    (1) Cererile de înscriere a modificărilor intervenite în statutul civil al persoanei sau cu privire la nume ori ca urmare a rectificării actelor de stare civilă, produse în străinătate, precum şi cu privire la regimul matrimonial ales în faţa autorităţilor/instituţiilor străine competente se depun personal sau prin împuternicit cu procură specială la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primăria unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul pe marginea căruia urmează să se opereze menţiunea; modificările se înscriu de ofiţerul de stare civilă prin menţiune pe actele de stare civilă, cu aprobarea şefului serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor/directorului D.G.E.P.M.B.
    (2) Cererile depuse personal sau prin împuternicit cu procură specială la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României privind înscrierea modificărilor intervenite în statutul civil sau cu privire la nume ori ca urmare a rectificării actelor de stare civilă, produse în străinătate, precum şi cu privire la regimul matrimonial ales în faţa autorităţilor/instituţiilor străine competente se aprobă şi se înscriu prin menţiune pe actele de stare civilă de către D.E.P.A.B.D."

    30. La articolul 44, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alin. (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^1) În situaţiile prevăzute la alin. (1), ofiţerul de stare civilă transmite menţiunile corespunzătoare la actele de stare civilă ale titularului actului, respectiv la actul de naştere al soţului/soţiei acestuia şi la actele de naştere ale copiilor minori, iar la actele de stare civilă ale copiilor majori numai la cererea acestora.
(1^2) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), cererile de înscriere a modificărilor intervenite în statutul civil sau cu privire la nume ori ca urmare a rectificării actelor de stare civilă, produse în străinătate, precum şi cu privire la regimul matrimonial ales în faţa autorităţilor/instituţiilor străine competente se soluţionează de către ofiţerul de stare civilă din cadrul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primăria unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul pe marginea căruia urmează să se opereze menţiunea, cu aprobarea şefului serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor/directorului D.G.E.P.M.B.; cererile se depun la oricare serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primărie a unităţii administrativ-teritoriale, personal sau prin împuternicit cu procură specială."

    31. Articolul 45 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 45
    Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), comunicările privind faptele de stare civilă, precum şi cele referitoare la înscrierea menţiunilor în actele de stare civilă se realizează în sistem informatic."

    32. Articolul 49 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 49
    Menţiunea privitoare la schimbarea numelui se înscrie pe actele de stare civilă ale persoanei în cauză, respectiv pe actul de naştere al soţului/soţiei acestuia şi pe actele de naştere ale copiilor minori, iar pe actele de naştere ale copiilor majori menţiunea se înscrie la cerere."

    33. La articolul 54, după alineatul (1^2) se introduce un nou alineat, alin. (1^3), cu următorul cuprins:
    "(1^3) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), cererea prevăzută la alin. (1) se soluţionează de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale competente să întocmească actul. În situaţiile prevăzute la art. 52 lit. b), cererea se soluţionează de serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale pe a cărei rază se află domiciliul persoanei interesate. Cererile se depun la oricare serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor/primărie a unităţii administrativ-teritoriale, personal sau prin împuternicit cu procură specială."

    34. La articolul 60^1, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 60^1
    (1) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), conţinutul şi forma exemplarului I al actelor de stare civilă completate informatic sunt prevăzute în anexele nr. 1A^1, 2A^1, 1B^1, 2B^1, 1C^1 şi 2C^1.“^"

    35. La articolul 61, alineatul (2^3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2^3) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), exemplarul I al registrelor de stare civilă se păstrează la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrativ-teritoriale unde s-a întocmit, iar în cazul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră ale României acestea se transmit, prin Ministerul Afacerilor Externe, la Direcţia Publică de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti. Registrul de stare civilă exemplarul II se păstrează electronic, iar o copie a acestuia se predă Serviciului Municipiului Bucureşti/serviciilor judeţene al/ale Arhivelor Naţionale, după 100 de ani de la întocmirea actelor de stare civilă."

    36. După articolul 68 se introduce un nou articol, art. 68^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 68^1
    Datele cu caracter personal ale persoanelor fizice, rezultate din activităţile specifice stării civile, sunt prelucrate în condiţiile de securitate stabilite de Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) şi de legislaţia naţională aplicabilă domeniului protecţiei datelor, atât de către entităţile cu atribuţii în domeniul stării civile, cât şi de către beneficiarii legali ai acestor date."

    37. La articolul 69, alineatul (4) se abrogă.
    38. Articolul 70 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 70
    Comunicarea datelor înscrise în actele de stare civilă se poate face, în cazuri temeinic justificate, la cererea autorităţilor şi instituţiilor publice, altele decât cele cu atribuţii legale în materie, cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale sau al sectoarelor municipiului Bucureşti ori, după caz, a şefului serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor/directorului D.G.E.P.M.B. care are în păstrare actul, precum şi a directorului D.E.P.A.B.D."

    39. La articolul 72, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), datele aferente buletinelor statistice de naştere, de căsătorie, de divorţ şi de deces întocmite de ofiţerii de stare civilă se transmit Institutului Naţional de Statistică în format electronic."

    40. La articolul 73, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Începând cu data prevăzută la art. 2 alin. (4), confecţionarea actelor de stare civilă, a certificatelor de stare civilă şi a extraselor multilingve ale actelor de stare civilă, precum şi a certificatelor de divorţ eliberate de ofiţerul de stare civilă se realizează, centralizat, de către Imprimeria Naţională, la solicitarea D.E.P.A.B.D."



    ART. II
    Cererile în domeniul stării civile aflate pe rolul instanţelor sau depuse la serviciile publice comunitare locale de evidenţă a persoanelor/primăriile competente şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se soluţionează potrivit dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii acestora.

    ART. III
    În termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, Guvernul va modifica şi/sau completa în mod corespunzător Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 64/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. IV
    Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 339 din 18 mai 2012, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţă, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, după aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouă numerotare.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Ministrul afacerilor interne,
                    Lucian Nicolae Bode
                    p. Ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de şanse,
                    Bogdan-Florin Paraschiv,
                    subsecretar de stat
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    Ministrul afacerilor externe,
                    Bogdan Lucian Aurescu

    Bucureşti, 24 august 2022.
    Nr. 26.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016