Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ nr. 21 din 24 august 2022  pentru stabilirea unor măsuri privind finalizarea lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe din cadrul Programului naţional multianual  privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2019-2021    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ nr. 21 din 24 august 2022 pentru stabilirea unor măsuri privind finalizarea lucrărilor de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe din cadrul Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2019-2021

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 836 din 25 august 2022
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. I.5 din Legea nr. 186/2022 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
    ART. 1
    (1) Prin derogare de la prevederile art. 15 alin. (1) şi (2), art. 16 alin. (1) lit. a) şi art. 22 alin. (2)-(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă includerea în Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2022-2024, a blocurilor de locuinţe prevăzute în anexa nr. 2 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 2.088/2019 pentru aprobarea Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2019-2021, cu modificările ulterioare, la care nu au fost finalizate lucrările de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice prevăzute la art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările şi completările ulterioare, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, precum şi a celor la care lucrările de intervenţie au fost finalizate, inclusiv a celor pentru care nu au fost încheiate procese-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.
    (2) Pentru blocurile de locuinţe prevăzute la alin. (1), la care au fost finalizate lucrările de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice, inclusiv a celor pentru care nu au fost încheiate procese-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, sumele care se pot solicita de la bugetul de stat sunt aferente lucrărilor executate, pentru care nu au fost efectuate transferuri de la bugetul de stat în baza contractului de finanţare multianual 2019-2021, precum şi celor executate după expirarea acestuia, după caz, şi cuprind sumele aferente ajustărilor aplicate preţurilor în baza prevederilor legale şi contractuale, dacă este cazul. Pentru aceste blocuri de locuinţe se menţin cotele aferente contribuţiei de la bugetul de stat pentru finanţarea executării lucrărilor de intervenţie, prevăzute în anexa nr. 1 la Ordinul viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 2.088/2019, cu modificările ulterioare.
    (3) Pentru blocurile de locuinţe la care nu au fost finalizate lucrările de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice, prevăzute la alin. (1), sumele care se pot solicita de la bugetul de stat sunt aferente restului de executat existent la data de 31 decembrie 2021, la care se adaugă, dacă este cazul, sumele aferente lucrărilor executate anterior datei menţionate şi pentru care nu au fost efectuate transferuri în baza contractului de finanţare multianual 2019-2021, actualizate conform prevederilor contractuale, dacă este cazul.
    (4) În cazul blocurilor de locuinţe prevăzute la alin. (3) pentru care nu erau încheiate contracte de execuţie lucrări la data de 31 decembrie 2021, sumele care se pot solicita de la bugetul de stat se stabilesc în baza documentaţiei tehnico-economice aprobate potrivit art. 44 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, sau a devizului general actualizat după atribuirea contractului de execuţie lucrări, după caz.
    (5) Pentru blocurile de locuinţe prevăzute la alin. (3) şi (4), cotele contribuţiei de la bugetul de stat pentru finanţarea executării lucrărilor de intervenţie sunt cele prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 2
    (1) În vederea includerii în Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2022-2024, potrivit art. 1 alin. (1), în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, autorităţile administraţiei publice locale transmit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei solicitări cuprinzând necesarul de sume stabilit conform art. 1 alin. (2)-(4), întocmite în conformitate cu prevederile legale aferente Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2022-2024.
    (2) Nedepunerea solicitărilor prevăzute la alin. (1), în termenul prevăzut, atrage decăderea autorităţilor administraţiei publice locale din dreptul de a solicita includerea la finanţare prin Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2022-2024.

    ART. 3
    (1) Prin derogare de la prevederile art. X alin. (1) din Legea nr. 45/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi pentru stabilirea unor măsuri financiare în domeniul unor programe gestionate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru blocurile de locuinţe incluse în Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2022-2024, potrivit prevederilor art. 1 alin. (1), pot fi transferate sume de la bugetul de stat şi pentru lucrările efectuate anterior încheierii contractului de finanţare multianual, în situaţia în care acestea au fost decontate de autorităţile administraţiei publice locale, în limita creditelor bugetare aferente anului în curs, conform contractului de finanţare.
    (2) Prin derogare de la prevederile art. 17 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările şi completările ulterioare, pentru blocurile de locuinţe incluse în Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2022-2024, potrivit prevederilor art. 1 alin. (1), pot fi transferate sume de la bugetul de stat şi pentru decontarea lucrărilor de intervenţie executate anterior aprobării Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2022-2024, în limita creditelor bugetare aferente anului în curs, conform contractului de finanţare.

    ART. 4
    Prevederile art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică blocurilor de locuinţe prevăzute la art. 1 alin. (1).

    ART. 5
    (1) În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, autorităţile administraţiei publice locale decăzute din dreptul de a solicita includerea la finanţare prin Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2022-2024, conform art. 2 alin. (2), trebuie să finalizeze lucrările de intervenţie pentru creşterea performanţei energetice şi să depună la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi certificatele de performanţă energetică ale blocului/blocurilor de locuinţe, iniţiale şi după executarea lucrărilor de intervenţie, pentru toate blocurile ce au fost incluse în Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2019-2021.
    (2) În cazul nerespectării obligaţiilor stabilite la alin. (1), în termenul prevăzut, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să restituie la bugetul de stat sumele alocate prin programele naţionale anuale privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe şi/sau Programul naţional multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe cu finanţare în perioada 2019-2021, derulate conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    (3) Sumele prevăzute la alin. (2) sunt purtătoare de dobânzi şi penalităţi de întârziere sau majorări de întârziere, după caz, aplicabile pentru veniturile bugetare, prevăzute la art. 73^1 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, calculate pentru perioada cuprinsă între data expirării termenului prevăzut la alin. (1) şi data recuperării sumelor.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Kelemen Hunor
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    Ministrul finanţelor,
                    Adrian Câciu

    Bucureşti, 24 august 2022.
    Nr. 21.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016