Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ nr. 18 din 31 ianuarie 2023  pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 47/2022 privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/ contractelor de concesiune/acordurilor-cadru    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ nr. 18 din 31 ianuarie 2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 47/2022 privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/ contractelor de concesiune/acordurilor-cadru

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 87 din 31 ianuarie 2023
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. II.1 din Legea nr. 365/2022 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
    ART. I
    Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 47/2022 privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/ acordurilor-cadru, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 377 din 15 aprilie 2022, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La articolul 3, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) În situaţia contractelor/acordurilor-cadru de lucrări care includ proiectarea, V_o nu include cheltuielile aferente proiectării şi asistenţei tehnice prevăzute în anexa nr. 6 secţiunea a 3-a la Hotărârea Guvernului nr. 907/2016, cu modificările şi completările ulterioare, iar celelalte elemente ale formulei prevăzute la alin. (4), respectiv avansul şi profitul, sunt cele aferente exclusiv lucrărilor şi se determină prin raportare la preţul contractului din care se scad sumele aferente proiectării."

    2. La articolul 3, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) În cazul notelor de comandă suplimentară, inclusiv în cazul celor încheiate după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, data de referinţă pentru ajustarea valorii solicitării de plată este luna anterioară datei-limită de depunere a ofertei aferente contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru, conform documentaţiei de atribuire sau documentelor aferente achiziţiilor directe, sau data de referinţă asimilată conform alin. (4), după caz, pentru cantităţile de lucrări şi/sau de produse suplimentare care au echivalent în oferta iniţială, respectiv luna aferentă depunerii ofertei pentru cantităţile de lucrări şi/sau de produse suplimentare care nu au echivalent în oferta iniţială."

    3. La articolul 3, alineatul (7) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(7) Valoarea solicitării de plată conform preţurilor prevăzute în oferta care a stat la baza încheierii contractului V_o, prevăzută la alin. (4), include profitul, precum şi, după caz:
    a) cheltuielile directe şi cheltuielile indirecte aferente lucrărilor şi/sau cheltuielile aferente achiziţiei de dotări şi/sau utilaje şi echipamente tehnologice şi funcţionale prevăzute la art. 1 alin. (2); sau
    b) costul aferent achiziţiei de produse destinate realizării lucrărilor de întreţinere/reparare/administrare/exploatare a drumurilor de interes naţional, judeţean sau local clasificate conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 43/1997, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, iar achiziţia este realizată prin atribuirea unui contract distinct."

    4. La articolul 4, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin. (7)-(9), cu următorul cuprins:
    "(7) În situaţia în care părţile procedează la recalcularea valorii ultimei solicitări de plată potrivit art. 3 alin. (6) după încheierea actului adiţional prevăzut la alin. (6), acestea încheie un nou act adiţional cuprinzând preţul final recalculat al contractului. În cazul în care părţile au procedat la efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor, după încheierea actului adiţional prevăzut la alin. (6) şi anterior încheierii actului adiţional prin care se determină preţul final recalculat al contractului, pentru suma aferentă diferenţei în plus dintre preţul final al contractului determinat potrivit alin. (6) şi preţul final recalculat al contractului, prin derogare de la prevederile art. 43 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se datorează şi nu se virează către Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. suma aferentă cotei determinate potrivit acestora.
(8) În cazul în care părţile au procedat la efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor şi la achitarea sumelor aferente cotei prevăzute la art. 43 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 10/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, anterior încheierii actului adiţional prin care se procedează la recalcularea ajustării potrivit alin. (7), iar preţul final recalculat potrivit alin. (7) este mai mic decât preţul determinat prin încheierea actului adiţional prevăzut la alin. (6), sumele virate către Inspectoratul de Stat în Construcţii - I.S.C. nu se restituie.
(9) În termen de 10 zile de la încheierea actului adiţional prevăzut la alin. (7), autoritatea/entitatea contractantă are obligaţia de a comunica Inspectoratului de Stat în Construcţii - I.S.C. preţul final al contractului."

    5. La articolul 7, după alineatul (10) se introduce un nou alineat, alin. (10^1), cu următorul cuprins:
    "(10^1) În situaţia în care, la expirarea perioadei prevăzute la alin. (6), clauzele de revizuire din contracte conduc la o ajustare a preţului mai mică decât cea rezultată ca urmare a aplicării prezentei ordonanţe de urgenţă, părţile aplică prevederile alin. (8)-(10)."

    6. După articolul 9 se introduce un nou articol, art. 9^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 9^1
    Sintagma «indiferent de durata de execuţie a acestora», prevăzută la art. 1 alin. (4) lit. b) şi art. 7 alin. (6) şi (8), se aplică şi contractelor de achiziţie în care autorităţile/entităţile contractante au aplicat penalităţi de întârziere/majorări de întârziere/daune-interese sau alte clauze penalizatoare de natură similară pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor contractuale asumate de contractant şi pentru cele pentru care s-a depăşit durata de execuţie prevăzută în contract, fără ca aceasta să fi fost modificată potrivit clauzelor contractuale sau potrivit prevederilor legale în vigoare."



    ART. II
    (1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, beneficiarii programelor naţionale care au făcut aplicarea prevederilor art. 4 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 47/2022 privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/ contractelor de concesiune/acordurilor-cadru au dreptul să solicite sumele aferente diferenţei dintre sumele estimate prin solicitarea depusă conform art. 3 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscalbugetare pentru ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 281/2021, şi sumele real determinate ca urmare a aplicării formulei prevăzute la art. 2 alin. (6) din aceeaşi ordonanţă, aferente întregii perioade în care această formulă a fost aplicată.
    (2) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, beneficiarii programelor naţionale care nu au depus solicitări conform art. 3 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 281/2021, au dreptul să transmită solicitări cuprinzând necesarul de sume pentru ajustarea preţului contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale de lucrări potrivit prevederilor acestei ordonanţe, exclusiv pentru cele aferente cheltuielilor eligibile, corespunzătoare contribuţiei din bugetul de stat prin programe stabilite prin contractele de finanţare, aferente întregii perioade în care a fost aplicată formula prevăzută la art. 2 alin. (6) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2021, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 281/2021. În situaţia în care sumele au fost suportate de către beneficiari, aceştia au dreptul să solicite reîntregirea bugetului local cu suma aferentă, în termenul de 30 de zile prevăzut.

    ART. III
    (1) În cazul contractelor pentru care perioada prevăzută la art. 7 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 47/2022 privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru a expirat anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, prevederile art. 7 alin. (10^1) se aplică în mod corespunzător pentru restul rămas de executat.
    (2) Pentru respectarea prevederilor alin. (1) se aplică procedura prevăzută la art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 47/2022, cu excepţia termenelor prevăzute la art. 4 alin. (1) şi (3), care sunt de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe.



                    PRIM-MINISTRU
                    NICOLAE-IONEL CIUCĂ
                    Contrasemnează:
                    Viceprim-ministru,
                    Kelemen Hunor
                    Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei,
                    Cseke Attila-Zoltán
                    p. Ministrul finanţelor,
                    Mihai Diaconu,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 31 ianuarie 2023.
    Nr. 18.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016