Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDONANŢĂ nr. 1 din 11 august 2021  pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 ORDONANŢĂ nr. 1 din 11 august 2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje

EMITENT: Guvernul
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 785 din 16 august 2021
    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 1 pct. VII.3 din Legea nr. 195/2021 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe,
    Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă.
    ART. I
    Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 809 din 30 octombrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Articolul 4 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    Prezenta lege stabileşte măsurile destinate, ca prioritate, prevenirii producerii deşeurilor de ambalaje şi, ca principii fundamentale suplimentare, reutilizării ambalajelor, reciclării şi altor forme de valorificare a deşeurilor de ambalaje şi, în consecinţă, reducerii eliminării finale a unor astfel de deşeuri, pentru a contribui la tranziţia către o economie circulară."

    2. La articolul 7 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) comunică Comisiei Europene reglementările şi dispoziţiile administrative adoptate pentru implementarea prezentei legi;"

    3. La articolul 7, după alineatul (1) se introduc două noi alineate, alineatele (1^1) şi (1^2), cu următorul cuprins:
    "(1^1) Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, fără a aduce atingere obiectivului global de reciclare minim prevăzut în anexa nr. 5 pentru anul 2025, respectiv pentru anul 2030, poate să solicite Comisiei Europene prorogarea cu până la 5 ani a termenelor stabilite pentru îndeplinirea obiectivelor minime pe tip de material prevăzute în anexa nr. 5, în următoarele condiţii:
    a) derogarea este limitată la maximum 15 puncte procentuale faţă de un singur obiectiv minim pe tip de material sau împărţite între două obiective minime pe tip de material;
    b) ca rezultat al derogării, rata de reciclare pentru un singur obiectiv minim pe tip de material nu este redusă sub 30%;
    c) ca rezultat al derogării, rata de reciclare pentru un singur obiectiv minim pe tip de material, referitor la obiectivul de reciclare hârtie-carton şi obiectivul de reciclare sticlă corespunzător anului 2025 şi, respectiv, obiectivul de reciclare hârtie-carton şi obiectivul de reciclare sticlă corespunzător anului 2030, nu este redusă sub 60%;
    d) cel târziu cu 24 de luni înainte de expirarea termenului de 31 decembrie 2025, respectiv a termenului de 31 decembrie 2030 pentru obiectivele de reciclare minime pe tip de material, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului notifică Comisia Europeană cu privire la intenţia sa de a proroga acest termen şi prezintă un plan de implementare în conformitate cu anexa nr. 7 sau poate combina acest plan cu un plan de implementare prezentat în conformitate cu dispoziţiile naţionale de transpunere a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive, cu amendările ulterioare.
(1^2) Autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului prezintă un plan revizuit în termen de 3 luni de la primirea solicitării din partea Comisiei Europene."

    4. Articolul 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 15
    Pentru a calcula dacă au fost atinse obiectivele globale de reciclare minime, precum şi obiectivele minime pe tip de material, prevăzute în anexa nr. 5, începând cu anul 2025:
    a) instituţiile din subordinea/coordonarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului cu atribuţii în raportarea datelor şi/sau informaţiilor din domeniul ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje calculează greutatea deşeurilor de ambalaje generate şi reciclate într-un an calendaristic dat, iar deşeurile de ambalaje generate pe teritoriul naţional sunt considerate ca fiind egale cu cantitatea de ambalaje introdusă pe piaţă în acelaşi an pe teritoriul naţional;
    b) greutatea deşeurilor de ambalaje reciclate se calculează ca fiind greutatea ambalajelor care au devenit deşeuri şi care, fiind supuse tuturor operaţiunilor necesare de verificare, de sortare şi altor operaţiuni preliminare pentru îndepărtarea deşeurilor care nu sunt vizate de reprelucrarea ulterioară şi pentru asigurarea unei înalte calităţi a reciclării, intră în operaţiunea de reciclare în care deşeurile sunt, de fapt, reprelucrate în produse, materiale sau substanţe."

    5. După articolul 15 se introduc cincisprezece noi articole, articolele 15^1-15^15, cu următorul cuprins:
    "ART. 15^1
    În sensul art. 15 lit. a), greutatea deşeurilor de ambalaje reciclată se măsoară în momentul în care deşeurile intră în operaţiunea de reciclare.
    ART. 15^2
    Prin excepţie de la prevederile art. 15^1, greutatea deşeurilor de ambalaje reciclate poate fi măsurată pe baza materialului care rezultă din orice operaţiune de sortare cu condiţia ca:
    a) deşeurile respective rezultate să fie reciclate ulterior;
    b) greutatea materialelor sau a substanţelor care sunt îndepărtate prin operaţiuni ulterioare înainte de operaţiunea de reciclare şi care nu sunt reciclate ulterior să nu fie inclusă în greutatea deşeurilor raportată ca fiind reciclată.
    ART. 15^3
    Pentru a asigura îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 15 lit. a) şi la art. 15^2, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului instituie un sistem eficace de control al calităţii şi de trasabilitate a deşeurilor de ambalaje, gestionat de către Administraţia Fondului pentru Mediu, sistemul conţinând localizarea, istoricul cantităţilor şi al operaţiunilor de gestionare a deşeurilor de ambalaje, precum colectarea, transportul, sortarea, reciclarea şi, după caz, valorificarea, prin identificare electronică, urmând ca specificaţiile tehnice, modalitatea de implementare, funcţionare şi operare să fie aprobate prin hotărâre a Guvernului, până la data de 1 ianuarie 2024.
    ART. 15^4
    Pentru a se garanta fiabilitatea şi exactitatea datelor colectate referitoare la deşeurile de ambalaje reciclate, sistemul constă în registre electronice înfiinţate potrivit dispoziţiilor naţionale de transpunere a Directivei 2008/98/CE sau în specificaţii tehnice pentru cerinţele de calitate aplicabile deşeurilor sortate sau în ratele medii ale pierderii de deşeuri sortate pentru diferite tipuri de deşeuri şi, respectiv, în practici de gestionare a deşeurilor.
    ART. 15^5
    Ratele medii ale pierderilor se utilizează numai în cazurile în care nu pot fi obţinute date fiabile şi se calculează pe baza regulilor de calcul prevăzute în actele delegate care vor fi adoptate de către Comisia Europeană.
    ART. 15^6
    Începând cu anul 2025, pentru a calcula dacă obiectivele prevăzute în anexa nr. 5 au fost îndeplinite, cantitatea de deşeuri de ambalaje biodegradabile care intră în tratare aerobă sau anaerobă poate fi considerată ca fiind reciclată în cazul în care tratarea generează compost, digestat sau alte materiale într-o cantitate a conţinutului reciclat similară cu cea a materialelor iniţiale, care urmează să fie utilizat ca produs, material sau substanţă reciclată.
    ART. 15^7
    În cazul în care materialele obţinute în urma tratării, prevăzute la art. 15^6, sunt utilizate pe terenuri, acestea se pot considera ca fiind reciclate, doar dacă această utilizare respectă prevederile Regulamentului (UE) 2019/1.009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iunie 2019 de stabilire a normelor privind punerea la dispoziţie pe piaţă a produselor fertilizante UE şi de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.069/2009 şi (CE) nr. 1.107/2009 şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.003/2003, aducând beneficii agriculturii sau conducând la îmbunătăţire ecologică.
    ART. 15^8
    Cantitatea de materiale din deşeurile de ambalaje care încetează să mai fie deşeuri în urma unei operaţiuni de pregătire înainte de reprelucrare poate fi considerată reciclată cu condiţia ca materialele în cauză să fie destinate reprelucrării ulterioare în produse, materiale sau substanţe ce vor fi folosite în scopul iniţial sau în alte scopuri.
    ART. 15^9
    Materialele care au încetat să fie deşeuri şi care urmează să fie folosite drept combustibil sau pentru un alt mod de generare a energiei sau care urmează să fie incinerate, folosite pentru rambleiere sau eliminate în depozitele de deşeuri nu pot fi luate în calcul la îndeplinirea obiectivelor de reciclare.
    ART. 15^10
    Începând cu anul 2025, pentru a calcula dacă obiectivele prevăzute în anexa nr. 5 au fost îndeplinite, se poate lua în considerare reciclarea metalelor realizată separat după incinerarea deşeurilor, proporţional cu deşeurile de ambalaje incinerate, cu condiţia ca metalele reciclate să îndeplinească anumite criterii de calitate prevăzute în Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1.004 a Comisiei din 7 iunie 2019 de stabilire a normelor pentru calculul, verificarea şi raportarea datelor privind deşeurile în conformitate cu Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi de abrogare a Deciziei de punere în aplicare C(2012) 2.384 a Comisiei.
    ART. 15^11
    În cazul în care în vederea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în anexa nr. 5 deşeurile de ambalaje sunt trimise către alt stat membru în scopul reciclării, sunt luate în calcul numai deşeurile de ambalaje colectate de pe teritoriul naţional.
    ART. 15^12
    În cazul în care în vederea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în anexa nr. 5 sunt exportate deşeuri de ambalaje în ţări din afara Uniunii Europene, sunt luate în calcul numai deşeurile de ambalaje colectate de pe teritoriul naţional şi numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele:
    a) prevederile art. 15^3 -15^5;
    b) în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.013/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 14 iunie 2006 privind transferurile de deşeuri, cu amendările ulterioare, exportatorul poate demonstra că transferurile de deşeuri respectă cerinţele regulamentului;
    c) tratarea deşeurilor de ambalaje în afara Uniunii Europene a avut loc în condiţii care sunt în general echivalente cu cerinţele dreptului mediului relevant al Uniunii Europene.
    ART. 15^13
    Pe baza datelor şi informaţiilor furnizate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului la solicitarea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului se poate decide prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor, pentru un anumit an, atingerea unui nivel ajustat al obiectivelor prevăzute în anexa nr. 5, începând cu anul 2025, luând în considerare cota medie, în ultimii trei ani, a ambalajelor reutilizabile introduse pe piaţă pentru prima dată şi reutilizate ca parte a unui sistem de reutilizare a ambalajelor.
    ART. 15^14
    Nivelul ajustat prevăzut la art. 15^13 se calculează:
    a) prin scăderea de la obiectivele globale de reciclare prevăzute în anexa nr. 5, începând cu anul 2025, a cotei de ambalaje de vânzare reutilizabile menţionată la art. 15^13 pentru toate ambalajele de vânzare introduse pe piaţă; şi
    b) prin scăderea de la obiectivele minime de reciclare pe tip de material prevăzute în anexa nr. 5, începând cu anul 2025, a cotei de ambalaje de vânzare reutilizabile menţionată la art. 15^13 compuse din materialul de ambalare respectiv, pentru toate ambalajele de vânzare compuse din materialul respectiv introduse pe piaţă.
    ART. 15^15
    La calcularea nivelului ajustat prevăzut la art. 15^14 se ia în considerare maximum 5% din cota menţionată la art. 15^13."

    6. La articolul 17, alineatele (5)-(7) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "(5) Ambalajul compozit şi alte ambalaje alcătuite din mai multe materiale se calculează şi se raportează potrivit prevederilor Deciziei 2005/270/CE de stabilire a tabelelor corespunzătoare sistemului de baze de date în conformitate cu Directiva 94/62/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, cu amendările ulterioare.
(6) Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului raportează Comisiei Europene, pentru fiecare an calendaristic, datele privind îndeplinirea obiectivelor prevăzute la art. 14 şi în anexa nr. 5, consumul anual de pungi de transport din plastic subţire, precum şi datele privind ambalajele reutilizabile, potrivit prevederilor Deciziei 2005/270/CE.
(7) Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului raportează datele Comisiei Europene pe cale electronică, în termen de 18 luni de la sfârşitul anului calendaristic de raportare pentru care sunt colectate datele."

    7. La articolul 17, după alineatul (7) se introduc trei noi alineate, alineatele (8)-(10), cu următorul cuprins:
    "(8) Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului raportează conform anexei nr. 4, în conformitate cu Decizia 2005/270/CE.
(9) Prima perioadă de raportare privind datele referitoare la ambalajele reutilizabile şi obiectivele corespunzătoare, prevăzute în anexa nr. 5, începe în primul an calendaristic complet după adoptarea Deciziei de punere în aplicare (UE) 2019/665 şi cuprinde datele pentru perioada de raportare respectivă.
(10) Datele raportate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului sunt însoţite de un raport privind verificarea calităţii şi de un raport privind măsurile luate potrivit prevederilor art. 15^3 şi 15^12, incluzând informaţii detaliate privind ratele medii de pierdere, după caz."

    8. La articolul 18, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    (1) Procedura de raportare, tipul datelor şi informaţiilor privind gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, furnizate potrivit art. 17 alin. (1), (2) şi (7), se aprobă prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor.
    ..................................................
    (3) Datele şi informaţiile raportate conform procedurii prevăzute la alin. (1) se constituie într-o bază de date gestionată de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, care include şi date care au la bază anexa nr. 4 şi furnizează în special informaţii privind mărimea, caracteristicile şi evoluţia fluxurilor de ambalaje şi de deşeuri de ambalaje, inclusiv informaţii privind caracterul toxic sau periculos al materialelor de ambalaje şi al componentelor utilizate pentru fabricarea lor."

    9. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    Pentru respectarea standardelor de calitate necesare pentru sectoarele de reciclare corespunzătoare şi asigurarea reciclării de înaltă calitate a deşeurilor de ambalaje, colectarea se va face în mod unitar la nivel naţional, în măsura în care este fezabil din punct de vedere tehnic, economic şi de mediu, prin containere inscripţionate cu denumirea materialului/ materialelor pentru care sunt destinate şi fabricate sau inscripţionate în mod corespunzător în culorile albastru - pentru deşeuri de hârtie-carton, galben - pentru deşeuri de plastic, metal şi materiale compozite, inclusiv ambalaje compozite, verde/alb - pentru deşeuri de sticlă colorată/albă şi roşu - pentru deşeuri periculoase."

    10. Articolul 30 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 30
    Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta lege."

    11. La anexa nr. 2 punctul 1, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) ambalajul trebuie proiectat, produs şi comercializat astfel încât să permită reutilizarea şi valorificarea sa, inclusiv reciclarea, în conformitate cu ierarhia deşeurilor, şi să reducă la minimum impactul său asupra mediului care rezultă din eliminarea deşeurilor de ambalaje sau a reziduurilor rezultate din operaţiunile de gestionare a deşeurilor de ambalaje;"

    12. La anexa nr. 2 punctul 3, literele c) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "c) ambalajul trebuie să fie astfel fabricat încât să permită, atunci când devine deşeu de ambalaj, ca deşeurile de ambalaje tratate în vederea compostării să fie suficient de biodegradabile şi să nu împiedice colectarea separată şi procesul sau activitatea de compostare în care sunt introduse;
d) ambalajul biodegradabil trebuie să fie astfel fabricat încât să permită, atunci când devine deşeu de ambalaj, o descompunere fizică, chimică, termică sau biologică, astfel încât cea mai mare parte a compostului final să se descompună în bioxid de carbon, biomasă şi apă. Ambalajele din plastic oxodegradabile nu sunt considerate biodegradabile."

    13. Anexa nr. 4 se modifică şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1 la prezenta ordonanţă.
    14. La anexa nr. 5, coloana 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "

┌──────────────────────────────────────┐
│Începând cu data de 1.01.2025 │
├──────────────────────────────────────┤
│70 │
├──────────────────────────────────────┤
│65 │
├──────────────────────────────────────┤
│75 │
├──────────────────────────────────────┤
│50 │
├──────────────────────────────────────┤
│70 │
├──────────────────────────────────────┤
│70 │
├──────────────────────────────────────┤
│50 │
├──────────────────────────────────────┤
│25 │
└──────────────────────────────────────┘

"

    15. La anexa nr. 5, sintagma „obiectiv de reciclare metal“ se înlocuieşte cu sintagma „obiectiv de reciclare metale feroase***).
    ***) Începând cu data de 1.01.2025.“

    16. La anexa nr. 5, după coloana 6 se introduce o nouă coloană, care va avea următorul cuprins:
    "

┌──────────────────────────────────────┐
│Începând cu data de 1.01.2030 │
├──────────────────────────────────────┤
│75 │
├──────────────────────────────────────┤
│70 │
├──────────────────────────────────────┤
│85 │
├──────────────────────────────────────┤
│55 │
├──────────────────────────────────────┤
│75 │
├──────────────────────────────────────┤
│80 │
├──────────────────────────────────────┤
│60 │
├──────────────────────────────────────┤
│30 │
└──────────────────────────────────────┘

"

    17. După anexa nr. 6 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 7, având cuprinsul anexei nr. 2 la prezenta ordonanţă.


    ART. II
    Anexele nr. 1-5 şi anexa nr. 7, în funcţie de progresul ştiinţific şi tehnic, se actualizează prin ordin al ministrului mediului, apelor şi pădurilor.

    ART. III
    În termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se emite ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor prevăzut la art. 18 alin. (1) din Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum a fost modificată şi completată prin prezenta ordonanţă.

    ART. IV
    Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 809 din 30 octombrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţă, va fi republicată, după aprobarea acesteia prin lege, dându-se textelor o nouă numerotare.

    *
    Prezenta ordonanţă transpune art. 1 pct. 1, pct. 4 alin. (2), pct. 5 lit. (a) sublit. (h) şi (i), lit. (b) (1a) şi (1b), pct. 6 alin. (1)-(8), pct. 8 alin. (4), pct. 11 lit. (b), lit. (d) (3a) şi (3b), pct. 17, pt. 18 şi art. 2 alin. (1) paragraful 2 şi alin. (2) din Directiva (UE) 2018/852 a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 150 nr. 150/141 din 14 iunie 2018 asigurând transpunerea în totalitate a Directivei (UE) 2018/852 a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare aDirectivei 94/62/CE privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje. Transpunerea celorlalte prevederi ale Directivei (UE) 2018/852 a Parlamentului European şi a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 94/62/CE privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje este asigurată de Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, cu modificările şi completările ulterioare.


                    PRIM-MINISTRU
                    FLORIN-VASILE CÎŢU
                    Contrasemnează:
                    Ministrul mediului, apelor şi pădurilor,
                    Tánczos Barna
                    p. Ministrul afacerilor externe,
                    Cornel Feruţă,
                    secretar de stat
                    Ministrul economiei, antreprenoriatului şi turismului,
                    Claudiu-Iulius-Gavril Năsui
                    p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
                    Aurel Simion,
                    secretar de stat

    Bucureşti, 11 august 2021.
    Nr. 1.
    ANEXA 1

    (Anexa nr. 4 la Legea nr. 249/2015)
    DATE CARE URMEAZĂ SĂ FIE INCLUSE
    în baza de date privind ambalajele şi deşeurile de ambalaje (în conformitate cu tabelele nr. 1-4)
    1. Pentru ambalajul primar, secundar şi terţiar:
    a) cantităţi, pentru fiecare categorie mare de materiale, de ambalaje utilizate pe teritoriul ţării (produse + importate, minus exportate) (Tabelul nr. 1);
    b) cantităţi reutilizate (Tabelul nr. 2).

    2. Pentru deşeurile de ambalaje din menajer şi pentru deşeurile de ambalaje, altele decât cele din menajer:
    a) cantităţi pentru fiecare categorie mare de materiale valorificate şi eliminate pe teritoriul ţării (produse + importate, minus exportate) (Tabelul nr. 3);

    b) cantităţi reciclate şi cantităţi valorificate pentru fiecare categorie mare de materiale (Tabelul nr. 4).
    Tabelul nr. 1 - Cantitatea de ambalaje (primare, secundare şi terţiare) utilizate pe teritoriul naţional (tonă/tone)

┌─────────┬──────┬─────────┬──────────┬─────┐
│ │Produs│- │+ │= │
│ │t │Exportat*│Importat**│Total│
│ │ │t │t │ │
├─────────┼──────┼─────────┼──────────┼─────┤
│Sticlă │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────────┼──────────┼─────┤
│Material │ │ │ │ │
│plastic │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────────┼──────────┼─────┤
│Hârtie/ │ │ │ │ │
│Carton │ │ │ │ │
│(inclusiv│ │ │ │ │
│material │ │ │ │ │
│compozit)│ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────────┼──────────┼─────┤
│Metale │ │ │ │ │
│feroase │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────────┼──────────┼─────┤
│Aluminiu │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────────┼──────────┼─────┤
│Lemn │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────────┼──────────┼─────┤
│Altele │ │ │ │ │
├─────────┼──────┼─────────┼──────────┼─────┤
│Total │ │ │ │ │
└─────────┴──────┴─────────┴──────────┴─────┘


    * Se înţelege achiziţie intracomunitară de către alte state membre şi/sau export în ţări terţe.
    ** Se înţelege achiziţie intracomunitară din alte state membre în România şi/sau import din ţări terţe.

    Tabelul nr. 2 - Cantitatea de ambalaje (primare, secundare şi terţiare) reutilizate pe teritoriul naţional

┌─────────┬────────┬────────────┬────────────┐
│ │Ambalaj │ │Ambalaj │
│ │introdus│Ambalaj │reutilizabil│
│ │pe piaţă│reutilizabil│pentru │
│ │pentru │ │vânzare │
│ │prima │ │ │
│ │dată ├────┬───────┼────┬───────┤
│ │(tone) │Tone│Procent│Tone│Procent│
│ │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Sticlă │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Material │ │ │ │ │ │
│plastic │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Hârtie/ │ │ │ │ │ │
│Carton │ │ │ │ │ │
│(inclusiv│ │ │ │ │ │
│material │ │ │ │ │ │
│compozit)│ │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Metale │ │ │ │ │ │
│feroase │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Aluminiu │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Lemn │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Altele │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Total │ │ │ │ │ │
└─────────┴────────┴────┴───────┴────┴───────┘



    Tabelul nr. 3 - Cantitatea de deşeuri de ambalaje valorificate şi eliminate pe teritoriul naţional

┌─────────┬───────┬─────────┬─────────┬─────┐
│ │Deşeuri│- Deşeuri│+ Deşeuri│= │
│ │produse│exportate│importate│Total│
│ │(tone) │(tone) │(tone) │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Deşeuri │ │ │ │ │
│menajere │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│sticlă │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│material │ │ │ │ │
│plastic │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│hârtie/ │ │ │ │ │
│carton │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│material │ │ │ │ │
│compozit │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│metale │ │ │ │ │
│feroase │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│aluminiu │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din lemn │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Total │ │ │ │ │
│deşeuri │ │ │ │ │
│de │ │ │ │ │
│ambalaje │ │ │ │ │
│menajere │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Deşeuri, │ │ │ │ │
│altele │ │ │ │ │
│decât │ │ │ │ │
│cele │ │ │ │ │
│menajere │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│sticlă │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│material │ │ │ │ │
│plastic │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│hârtie/ │ │ │ │ │
│carton │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│material │ │ │ │ │
│compozit │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│metale │ │ │ │ │
│feroase │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │
│aluminiu │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │
│din lemn │ │ │ │ │
├─────────┼───────┼─────────┼─────────┼─────┤
│Total │ │ │ │ │
│deşeuri │ │ │ │ │
│de │ │ │ │ │
│ambalaje,│ │ │ │ │
│altele │ │ │ │ │
│decât │ │ │ │ │
│cele │ │ │ │ │
│menajere │ │ │ │ │
└─────────┴───────┴─────────┴─────────┴─────┘



    Tabelul nr. 4 - Cantitatea de deşeuri de ambalaje reciclate sau valorificate pe teritoriul naţional

┌─────────┬────────────┬────────────┬────────────┐
│ │Total │Cantitate │Cantitate │
│ │cantitate │deşeuri │deşeuri │
│ │deşeuri │reciclate │valorificate│
│ │valorificate│ │ │
│ │şi eliminate├────┬───────┼────┬───────┤
│ │(tone) │Tone│Procent│Tone│Procent│
│ │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Deşeuri │ │ │ │ │ │
│menajere │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│sticlă │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│material │ │ │ │ │ │
│plastic │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│hârtie/ │ │ │ │ │ │
│carton │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│material │ │ │ │ │ │
│compozit │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaj │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│metale │ │ │ │ │ │
│feroase │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaj │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│aluminiu │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaj │ │ │ │ │ │
│din lemn │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Total │ │ │ │ │ │
│deşeuri │ │ │ │ │ │
│de │ │ │ │ │ │
│ambalaje │ │ │ │ │ │
│menajere │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Deşeuri, │ │ │ │ │ │
│altele │ │ │ │ │ │
│decât │ │ │ │ │ │
│cele │ │ │ │ │ │
│menajere │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│sticlă │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│material │ │ │ │ │ │
│plastic │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│hârtie/ │ │ │ │ │ │
│carton │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaje │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│material │ │ │ │ │ │
│compozit │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaj │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│metale │ │ │ │ │ │
│feroase │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaj │ │ │ │ │ │
│din │ │ │ │ │ │
│aluminiu │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Ambalaj │ │ │ │ │ │
│din lemn │ │ │ │ │ │
├─────────┼────────────┼────┼───────┼────┼───────┤
│Total │ │ │ │ │ │
│deşeuri │ │ │ │ │ │
│de │ │ │ │ │ │
│ambalaje,│ │ │ │ │ │
│altele │ │ │ │ │ │
│decât │ │ │ │ │ │
│menajere │ │ │ │ │ │
└─────────┴────────────┴────┴───────┴────┴───────┘





    ANEXA 2

    (Anexa nr. 7 la Legea nr. 249/2015)
    PLAN DE IMPLEMENTARE
    Planul de implementare prevăzut la art. 7 alin. (1^1) lit. d) trebuie să conţină următoarele:
    1. evaluarea ratelor anterioare, actuale şi preconizate de reciclare, eliminare prin depozitare şi alte operaţiuni de tratare a deşeurilor de ambalaje şi a fluxurilor din care sunt compuse;
    2. evaluarea punerii în aplicare a planurilor de gestionare a deşeurilor şi a programelor de prevenire a generării de deşeuri, instituite potrivit dispoziţiilor naţionale de transpunere a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive;
    3. motivele pentru care se consideră că s-ar putea să nu poată fi îndeplinit obiectivul minim de reciclare pe tip de material prevăzut în anexa nr. 5, corespunzător anului 2025, respectiv 2030 în termenul stabilit şi o evaluare a prelungirii termenului necesar pentru îndeplinirea respectivului obiectiv;
    4. măsurile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor minime de reciclare pe tip de material prevăzute în anexa nr. 5, corespunzătoare anului 2025, respectiv 2030, în perioada prelungirii termenului, inclusiv instrumentele economice adecvate şi alte măsuri pentru a oferi stimulente pentru aplicarea ierarhiei deşeurilor, potrivit dispoziţiilor naţionale de transpunere a Directivei 2008/98/CE;
    5. un calendar pentru punerea în aplicare a măsurilor identificate la pct. 4, stabilirea organismului responsabil cu punerea lor în aplicare şi o evaluare a contribuţiei lor individuale la îndeplinirea obiectivelor aplicabile în cazul unei prelungiri a termenului;
    6. informaţii privind finanţarea gestionării deşeurilor în conformitate cu principiul „poluatorul plăteşte“;
    7. măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii datelor, după caz, în vederea unei mai bune planificări şi monitorizări a performanţei în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016