Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDINUL Nr. 53 din 21 noiembrie 1994  pentru aprobarea Regulamentului privind incercarea, omologarea si inregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDINUL Nr. 53 din 21 noiembrie 1994 pentru aprobarea Regulamentului privind incercarea, omologarea si inregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 347 din 15 decembrie 1994
Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
vazind referatul Comisiei de Stat pentru Încercarea şi Omologarea Soiurilor nr. 2.855 din 15 noiembrie 1994,
avînd în vedere prevederile Legii nr. 13/1971 privind producerea, folosirea şi controlul calitãţii seminţelor şi materialului sãditor pentru producţia agricolã vegetala,
în temeiul Hotãrîrii Guvernului nr. 480 din 1 august 1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei,
emite urmãtorul ordin:
1. Se aproba Regulamentul privind încercarea, omologarea şi înregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole, anexat la prezentul ordin.
2. Ordinul ministrului agriculturii şi industriei alimentare nr. 92 din 19 august 1985 îşi înceteazã valabilitatea.
3. Comisia de Stat pentru Încercarea şi Omologarea Soiurilor va lua mãsuri pentru publicarea prezentului ordin în Monitorul Oficial al României.

Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
Valeriu Tabara

REGULAMENT
privind încercarea, omologarea şi înregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole

1. Principii generale
1.1. În conformitate cu prevederile Legii nr. 13/1971 privind producerea, folosirea şi controlul calitãţii seminţelor şi materialului sãditor pentru producţia agricolã vegetala, Comisiei de Stat pentru Încercarea şi Omologarea Soiurilor *) (C.S.I.O.S.) îi revine sarcina verificãrii în condiţii experimentale şi de producţie a noilor soiuri româneşti şi strãine, în vederea înregistrãrii acestora în lista oficialã a soiurilor.
1.2. Testarea soiurilor (hibrizilor) se organizeazã în cadrul centrelor de încercare a soiurilor **) (C.I.S.) care sînt amplasate în cele mai variate condiţii ecologice ale tarii şi care formeazã reţeaua oficialã de stat a incercarii soiurilor.
1.3. Centrele de încercare a soiurilor pentru cereale, plante tehnice, cartofi, plante de nutret, legume de cimp, solarii şi capsun funcţioneazã ca unitãţi independente, fãrã personalitate juridicã. Încercarea soiurilor de vita de vie, pomi, arbuşti fructiferi, plante ornamentale şi hamei se organizeazã în cadrul institutelor şi staţiunilor de cercetãri de specialitate, situate în podgorii şi bazine pomicole reprezentative.
Încercarea soiurilor de legume de sera şi de ciuperci se efectueazã în puncte de încercare situate în cadrul întreprinderilor de sere.
1.4. Pe toatã durata incercarii, soiul (hibridul) trebuie sa-şi pãstreze caracterele morfologice şi însuşirile fiziologice descrise în fişa de înscriere. 1.5. Atît soiurile (hibrizii) de plante create în ţara, cît şi cele strãine se vor introduce şi generaliza în producţie numai dupã ce au fost verificate în reţeaua C.S.I.O.S., omologate-înregistrate, înscrise în Registrul de stat al soiurilor şi în Lista oficialã a soiurilor şi hibrizilor de plante agricole pentru cultura în România, aprobatã de conducerea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
2. Înscrierea la încercare a soiurilor (hibrizilor)
2.1. C.S.I.O.S. înscrie pentru încercare soiuri (hibrizi) din toate speciile de plante agricole ce se cultiva în România.
2.2. Înscrierea soiurilor (hibrizilor) la încercare în reţeaua C.S.I.O.S. se face pe baza unei cereri tip (anexa nr. 1) şi a unei descrieri morfofiziologice conform metodologiei U.P.O.V. (chestionarul tehnic).
2.3. Cererile de înscriere se depun la C.S.I.O.S., la termenele prevãzute în anexa nr. 2.
2.4. Introducerea soiurilor în programul de testare al C.S.I.O.S. se face în funcţie de locurile disponibile, în ordinea înregistrãrii cererilor de înscriere.
2.5. Seminţele pentru testare se asigura gratuit de semnatarul cererii de înscriere, în cantitãţile şi la termenele prevãzute în anexa nr. 2.
Acestea vor fi însoţite de buletine de analiza emise de laboratoare autorizate. În cazuri deosebite se pot accepta şi buletine de analiza emise de laboratoarele metodologice de control al calitãţii seminţelor din unitãţile de cercetare agricolã.
C.S.I.O.S. împreunã cu mentinatorii soiurilor se vor preocupa de asigurarea semintei pentru martorii de referinta din categorii biologice superioare (superelita şi elita).
2.6. Planul tematic, care cuprinde întreg sortimentul de soiuri (hibrizi) ce se verifica în reţeaua de stat pentru încercarea soiurilor, se codifica şi se supune anual spre aprobare conducerii Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei. Planul tematic se întocmeşte pentru:
- culturi de toamna, pînã la data de 10 septembrie;
- culturi de primavara şi viti-pomicole, pînã la data de 15 februarie;
- culturi de sera ciclul I, pînã la data de 15 octombrie;
- culturi de sera ciclul II, pînã la data de 1 august;
- culturi în solarii, pînã la data de 1 ianuarie;
- legume de cimp, pînã la data de 15 ianuarie.
3. Încercarea soiurilor şi hibrizilor
3.1. La cereale, plante tehnice şi legume de cimp încercarea se face în cel puţin 5 C.I.S.-uri, iar la legumele de sera şi solarii, pomi şi arbuşti fructiferi, vita de vie şi hamei, în cel puţin 3 puncte.
Metodica experimentala ce se aplica la culturile comparative de concurs este cea stabilitã de cãtre C.S.I.O.S., împreunã cu institutele şi staţiunile de cercetare agricolã.
3.2. Încercarea în cimp cuprinde urmãtoarele verigi:
3.2.1. Culturile comparative pentru determinarea distinctibilitatii, stabilitatii şi omogenitatii soiului - dupã metodologia U.P.O.V. - timp de 2 ani.
3.2.2. Culturile comparative de orientare care se executa la solicitarea autorilor soiurilor în vederea promovãrii acestora în culturile comparative de concurs.
3.2.3. Culturile comparative de concurs pentru determinarea valorii agronomice şi tehnologice cuprind soiurile (hibrizii) autohtone şi strãine înscrise la încercarea de stat. Verificarea soiurilor (hibrizilor) înscrise la încercare dureazã 3 cicluri de producţie efectivã, cu excepţia legumelor de sera şi solarii, a florilor şi ciupercilor, precum şi a soiurilor celorlalte specii, cu rezultate deosebite, la care testarea dureazã numai 2 ani (2 cicluri).
3.2.4. Verificarea la unii hibrizi a coincidentei la inflorire şi a capacitãţii de producţie a formelor parentale se executa numai la solicitarea autorilor.
3.2.5. Culturile comparative în condiţii de agrotehnica diferentiala se executa, dupã caz, numai în unele C.I.S.-uri şi la speciile de plante care au pondere mare în economia nationala.
3.2.6. Culturile comparative în condiţii de producţie se organizeazã cu soiurile şi hibrizii de perspectiva, aflate în anii 2-3 de testare, pe parcele de 0,5-1,0 ha pentru culturi de cimp şi de 0,1-0,2 ha pentru legume, alãturi de soiurile (hibrizii) raspindite deja în producţie. Saminta necesarã pentru asemenea încercãri se asigura de cãtre amelioratori.
3.3. În cadrul culturilor comparative de concurs se noteaza: capacitatea de producţie, caracterele morfologice şi însuşirile fiziologice ale soiurilor (hibrizilor) aflate în verificare, observaţiile trecindu-se în fişele întocmite în acest scop.
3.3.1. Capacitatea de producţie - Se înregistreazã atît producţia stas absolutã, cît şi cea relativã, precum şi semnificatia diferenţelor limita (stabilitã în urma efectuãrii analizei variantei).
3.3.2. Caracterele morfologice - Se noteaza toate caracteristicile morfologice indicate în metodica experimentala, dupã U.P.O.V.
3.3.3. Însuşirile fiziologice - Se noteaza rezistenta la ger (iernare), capacitatea de refacere în primavara, rezistenta la temperaturi scãzute, cadere, fringere, seceta, arsita, boli şi daunatori, rezistenta la fringerea şi scuturarea spicului, pretabilitatea la mecanizare, perioada de vegetaţie de la rasarit la inflorire şi maturitatea tehnica etc.
3.4. Pe baza observaţiilor fãcute, C.I.S.-urile completeazã registrul de cimp şi apoi fişele de observaţii în doua exemplare, dintre care primul exemplar se trimite la C.S.I.O.S., la termenele stabilite (anexa nr. 3), iar al doilea exemplar rãmîne la C.I.S. Datele înscrise în registrul de cimp şi fişele de observaţii pentru soiurile (hibrizii) în încercare sînt secrete şi se transmit numai la C.S.I.O.S.
3.5. În scopul cunoaşterii cît mai complete a soiurilor (hibrizilor) se executa analize chimice şi de calitate pentru determinarea conţinutului lor în principii activi specifici. Acestea se fac în laboratoarele C.S.I.O.S. sau în alte laboratoare de specialitate.
Soiurile (hibrizii) din speciile care se prelucreaza în industrie (grîu, orzoaica, sfecla de zahãr, în fuior, cinepa, bumbac, floarea-soarelui, în pentru ulei, cartof, legume etc.) se vor verifica în staţii industriale şi sub raportul însuşirilor tehnologice, datele obţinute fiind apoi transmise la C.S.I.O.S.
4. Omologarea şi înregistrarea soiurilor (hibrizilor) de plante agricole
4.1. În vederea omologãrii şi înregistrãrii soiurilor (hibrizilor) se constituie urmãtoarele comisii:
- Comisia de omologare şi înregistrare pentru culturi de cimp şi cartofi;
- Comisia de omologare şi înregistrare pentru legume, ciuperci şi plante ornamentale;
- Comisia de omologare şi înregistrare pentru vita de vie;
- Comisia de omologare şi înregistrare pentru pomi, arbuşti fructiferi, capsun şi hamei.
4.2. Componenta comisiilor de omologare-înregistrare se stabileşte prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei.
4.3. Comisiile de omologare-înregistrare sînt coordonate în activitatea lor de cãtre adjunctul ministrului agriculturii şi alimentaţiei - secretar de stat cu problemele producţiei vegetale.
4.4. Şedinţele comisiilor de omologare-înregistrare se vor tine cu cel puţin 2/3 din numãrul membrilor.
4.5. Pentru ca un soi (hibrid), inclusiv formele parentale (LC-HS), sa poatã fi omologat-înregistrat, el trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- sa fie încercat 2-3 cicluri de producţie în culturile comparative de concurs în reţeaua C.S.I.O.S.;
- sa se caracterizeze prin uniformitate, omogenitate, stabilitate;
- sa posede însuşiri agronomice şi tehnologice valoroase.
4.6. Documentaţia pentru soiurile (hibrizii) propuse la omologare-înregistrare se întocmeşte de cãtre C.S.I.O.S. şi se trimite membrilor comisiilor cu 10 zile înaintea convocãrii şedinţei. Prezentarea soiurilor (hibrizilor) în documentaţia de omologare se face codificat.
4.7. Documentaţia pentru soiurile (hibrizii) propuse la omologare-înregistrare va cuprinde caracterizarea morfologica, însuşirile fiziologice, datele de producţie, însuşirile de calitate şi tehnologice etc.
4.8. Comisia de omologare-înregistrare, pe baza documentaţiei tehnice prezentate de cãtre C.S.I.O.S., propune omologarea-înregistrarea soiului (hibridului) respectiv cu o majoritate simpla (jumãtate plus unu). Propunerile comisiei de omologare-înregistrare vor fi supuse aprobãrii conducerii Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei (anexa nr. 4).
4.9. Discutiile care au loc în cadrul şedinţei de omologare-înregistrare se vor consemna într-un proces-verbal care se va pãstra în arhiva C.S.I.O.S.
4.10. Soiurile (hibrizii) aprobate de comisie se înscriu de cãtre C.S.I.O.S. în Registrul de stat al soiurilor şi hibrizilor, sub denumirea stabilitã în cadrul şedinţei de omologare-înregistrare.
4.11. Pentru soiurile (hibrizii) omologate-înregistrate, C.S.I.O.S. elibereazã proprietarului soiului o adeverinta privind omologarea-înregistrarea acestuia.
4.12. La omologare-înregistrare se constituie proba etalon, fata de care se va compara în anii urmãtori autenticitatea semintei, în urma selecţiei de menţinere. La hibrizi, proba etalon se va constitui şi din formele parentale.
Mãrimea probei etalon se stabileşte de C.S.I.O.S. împreunã cu creatorul soiului (hibridului).
Proba va fi pastrata în condiţii corespunzãtoare de cãtre C.S.I.O.S. timp de 10 ani, pentru a servi în fiecare an insamintarii parcelei martor la C.I.S., care efectueazã verificarea autenticitatii soiurilor (hibrizilor).
5. Înregistrarea şi evidenta materialului biologic
Pentru materialul biologic care intra în încercarea de stat, C.S.I.O.S. întocmeşte şi pãstreazã urmãtoarele documente:
5.1. Registrul soiurilor şi hibrizilor de plante agricole (pe specii) înscrise la încercarea de stat. În acest registru se înscriu, în baza cererilor primite, toate soiurile (hibrizii) ce se incearca în reţeaua de stat.
5.2. Registrul de stat al soiurilor şi hibrizilor de plante agricole, în care se înscriu soiurile omologate-înregistrate. Registrul de stat se pãstreazã la C.S.I.O.S., care este obligat sa-l completeze la zi.
5.3. Lista oficialã a soiurilor (hibrizilor) de plante de cultura din România se întocmeşte anual de cãtre C.S.I.O.S., se aproba prin ordin al ministrului agriculturii şi alimentaţiei şi se publica în Monitorul Oficial al României.
În lista oficialã se înscriu soiurile (hibrizii) de plante agricole omologate-înregistrate, care se cultiva în România.
6. Se interzic înstrãinarea de seminţe şi material sãditor din soiurile (hibrizii) şi formele parentale, primite pentru încercare în scopul omologãrii-înregistrãrii, cît şi transmiterea de informaţii asupra comportãrii lor.
Informaţiile privind comportarea materialului biologic primit pentru încercare au circulaţie limitatã - numai la Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi la autor.
---------------
Anexele nr. 1-4 se vor publica în brosura, prin grija Comisiei de Stat pentru Încercarea şi Omologarea Soiurilor.
*) În continuare în text C.S.I.O.S.
**) În continuare în text C.I.S.
----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016