Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDINUL Nr. 225 din 22 mai 1992  pentru aprobarea procedurii de eliberare a avizului si autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDINUL Nr. 225 din 22 mai 1992 pentru aprobarea procedurii de eliberare a avizului si autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor

EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 122 din 5 iunie 1992
Avînd în vedere prevederile art. 3 din Hotãrîrea Guvernului nr. 51/1992 privind unele mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii de prevenire şi stingere a incendiilor,
în temeiul prevederilor art. 13 alin. 2 din Legea nr. 40/1990 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului de Interne, emit urmãtorul ordin:

CAP. 1
Procedura de eliberare a avizului de prevenire şi stingere a incendiillor
ART. 1
Avizul de prevenire şi stingere a incendiilor este actul emis de inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor din cadrul Comandamentului Trupelor de Pompieri, în urma verificãrii mãsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor propuse de investitor pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale de protecţie impotriva incendiilor stabilite prin Hotãrîrea Guvernului nr. 51/1992.
ART. 2
Avizul de prevenire şi stingere a incendiilor se solicita în scris de cãtre investitor (persoana fizica sau persoana juridicã), direct sau prin împuternicit, la inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor în a carei zona de responsabilitate urmeazã sa se execute clãdiri sau spaţii noi, precum şi dezvoltãri, modernizãri sau schimbãri de destinaţie la cele existente, din categoriile stabilite.
ART. 3
Pentru eliberarea avizului de prevenire şi stingere a incendiilor, investitorul depune la inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor:
a) cerere tip pentru eliberarea avizului de prevenire şi stingere a incendiilor, prevãzutã în anexa nr. 1;
b) documentaţia tehnica necesarã eliberãrii avizului de prevenire şi stingere a incendiilor (doua exemplare), care va cuprinde:
- memorii tehnice pentru fiecare specialitate de proiectare în parte, care sa vizeze îndeplinirea cerinţelor esenţiale de protecţie impotriva incendiilor;
- piesele desenate, întocmite pentru obţinerea autorizaţiei de construire;
- alte piese scrise sau desenate pe care le considera necesare.
În situaţia în care este elaborata documentaţia tehnico-economicã de investiţie, pentru eliberarea avizului de prevenire şi stingere a incendiilor se prezintã, în dublu exemplar, piesele scrise şi desenate, în care sînt prevãzute mãsurile de protecţie impotriva incendiilor, corespunzãtoare cerinţelor esenţiale stabilite.
ART. 4
Inspectiile teritoriale de prevenire a incendiilor elibereazã avizul de prevenire şi stingere a incendiilor, prevãzut în anexa nr. 2, atunci cînd constata ca mãsurile de protecţie propuse sînt de natura sa asigure limitarea propagarii incendiilor, cãile de evacuare a persoanelor, dotãrile şi echiparile cu mijloace, dispozitive şi instalaţii de semnalizare şi stingere necesare, posibilitãţile de alimentare cu apa în caz de incendiu şi cu energie a consumatorilor aferenţi sistemelor de protecţie prevãzute, precum şi componenta şi dotarea formatiei civile de pompieri ori folosirea altor forme de prestare a acestei activitãţi de prevenire şi stingere a incendiilor.
ART. 5
Dacã în termen de 2 ani de la eliberarea avizului de prevenire şi stingere a incendiilor nu au fost începute lucrãrile de execuţie, precum şi atunci cînd se preconizeaza modificarea condiţiilor în care acesta s-a eliberat, investitorul este obligat sa solicite eliberarea unui nou aviz de prevenire şi stingere a incendiilor.
CAP. 2
Procedura de eliberare a autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor
ART. 6
Autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor este actul emis de inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor din cadrul Comandamentului Trupelor de Pompieri, prin care se certifica realizarea cerinţelor esenţiale de protecţie impotriva incendiilor la darea în exploatare a clãdirilor şi spaţiilor, stabilite prin Hotãrîrea Guvernului nr. 51/1992.
ART. 7
Autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor se solicita în scris de cãtre proprietar (persoana fizica sau juridicã), direct sau prin împuternicit, la inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor în a carei zona de responsabilitate este amplasata clãdirea sau spaţiul respectiv, cu cel puţin 30 de zile înainte de darea în exploatare.
ART. 8
Pentru eliberarea autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor, proprietarul depune la inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor:
a) cerere tip pentru eliberarea autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor, prevãzutã în anexa nr. 3;
b) documentaţia justificativã necesarã eliberãrii autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor (doua exemplare).
ART. 9
Documentaţia justificativã necesarã eliberãrii autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor cuprinde actele doveditoare a modului în care sînt îndeplinite cerinţele esenţiale de protecţie impotriva incendiilor şi care pot fi:
- piese scrise şi desenate ale documentaţiei tehnico-economice de investiţie referitoare la realizarea mãsurilor necesare de prevenire şi stingere a incendiilor;
- procese-verbale întocmite de responsabilii tehnici atestaţi pentru urmãrirea execuţiei;
- notificarea modificãrilor şi completãrilor intervenite pe parcursul execuţiei lucrãrilor;
- documente de control întocmite de cãtre organele de specialitate ale administraţiei publice locale;
- buletine de încercare a comportãrii la foc sau de determinare a eficientei protectiilor folosite;
- declaraţie privind terminarea execuţiei lucrãrilor de protecţie prevãzute a se realiza.
ART. 10
Inspectiile teritoriale de prevenire a incendiilor elibereazã autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor, prevãzutã în anexa nr. 4, atunci cînd constata îndeplinirea cerinţelor esenţiale de protecţie impotriva incendiilor, la darea în exploatare a clãdirilor şi spaţiilor stabilite prin Hotãrîrea Guvernului nr. 51/1992.
Autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor se poate elibera pentru intreaga clãdire sau pentru o parte din aceasta care poate funcţiona independent în condiţii de siguranta.
ART. 11
Proprietarul este obligat sa confirme inspecţiei teritoriale de prevenire a incendiilor, cu minimum 3 zile înainte, data la care pot fi verificate pe teren condiţiile de autorizare a cerinţelor esenţiale de protecţie impotriva incendiilor.
ART. 12
În cazul în care, la data comunicatã, inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor constata ca nu sînt realizate cerinţele esenţiale de protecţie impotriva incendiilor, comunica în scris proprietarului cele constatate.
ART. 13
Proprietarul este obligat sa solicite o noua autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor înainte de efectuarea unor modificãri ale condiţiilor care au stat la baza eliberãrii autorizaţiei pe care o deţine.
Atunci cînd întrerupe activitatea pentru care au fost autorizate cerinţele esenţiale de protecţie impotriva incendiilor, proprietarul este obligat sa înştiinţeze, în scris, inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor.
CAP. 3
Dispoziţii comune
ART. 14
Cererile privind eliberarea avizului sau autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor şi documentaţiile anexate se înregistreazã, în ordinea primirii lor, la inspectiile teritoriale de prevenire a incendiilor, care au obligaţia sa ţinã evidenta şi sa pãstreze secretul datelor pe care le cuprind.
ART. 15
Dacã, din analiza cererii şi a documentaţiei prezentate, inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor constata ca acestea nu cuprind datele şi documentele stabilite prin prezenta procedura, în termen de 10 zile de la data înregistrãrii restituie solicitantului intreaga documentaţie pentru completare.
ART. 16
În vederea eliberãrii avizelor şi autorizaţiilor de prevenire şi stingere a incendiilor, inspectiile teritoriale de prevenire a incendiilor pot cere solicitantului date şi precizãri asupra mãsurilor de protecţie necesare.
În astfel de cazuri, termenul de eliberare a avizului sau autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor se prelungeşte cu perioada de timp corespunzãtoare.
ART. 17
Eliberarea avizului sau autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor se refuza motivat, atunci cînd inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor constata ca nu sînt îndeplinite cerinţele esenţiale de protecţie impotriva incendiilor, prevãzute în Hotãrîrea Guvernului nr. 51/1992.
ART. 18
Inspectiile teritoriale de prevenire a incendiilor, atunci cînd constata unele nerealizari ale mãsurilor organizatorice sau de dotare specifica, care nu afecteazã grav îndeplinirea cerinţelor esenţiale de protecţie impotriva incendiilor, elibereazã avize şi autorizaţii de prevenire şi stingere a incendiilor, precizînd condiţiile şi termenele de îndeplinire.
ART. 19
Contravaloarea serviciului prestat pentru analizarea documentaţiilor prezentate şi efectuarea verificãrilor necesare se calculeazã conform prevederilor legale în vigoare. La eliberarea avizului de prevenire şi stingere a incendiilor şi a autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor, solicitantul este obligat sa achite suma respectiva şi sa prezinte emitentului chitanţa.
ART. 20
În termenul legal, inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor elibereazã solicitantului, direct sau prin posta, cu confirmare de primire, originalul avizului sau autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor şi restituie un exemplar din documentaţia vizata spre neschimbare.
Cererea, copia avizului şi/sau a autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor şi un exemplar din documentaţie se pãstreazã la emitent.
ART. 21
Solicitantul este obligat sa pãstreze în bune condiţii avizul, respectiv autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor şi documentaţiile vizate spre neschimbare, pe toatã durata lor de valabilitate, şi sa le prezinte, la cerere, organelor împuternicite cu exercitarea controlului, potrivit legii.
O copie a autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor va fi afişatã într-un loc vizibil din clãdirea sau spaţiul respectiv.
ART. 22
Inspectiile teritoriale de prevenire a incendiilor din cadrul Comandamentului Trupelor de Pompieri vor lua mãsuri pentru executarea prevederilor prezentului ordin.
ART. 23
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul ordin.

Ministrul de interne,
Victor Babiuc

ANEXA 1
Cãtre
GRUPUL DE POMPIERI AL JUDEŢULUI ......................
Inspecţia pentru prevenirea incendiilor
CERERE
pentru eliberarea avizului de prevenire şi stingere a incendiilor
Subsemnatul ............., cu domiciliul/sediul în judeţul .................. municipiul/oraşul/comuna .............., sectorul/satul ..........., cod poştal ....., str. ..... nr. ..., bl. ...., sc. ..., et. ..., ap. ...., telefon ......, în conformitate cu prevederile Hotãrîrii Guvernului nr. 51/1992, solicit eliberarea avizului de prevenire şi stingere a incendiilor la mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor prevãzute pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale de protecţie în proiectul lucrãrii .................................. situate în judeţul ........., municipiul/oraşul/comuna ...................., sectorul/satul ........., cod poştal ....., str. .... nr. ...., bl. ..., sc. ...., et. ...., ap. ....
Proiectul lucrãrii a fost elaborat de .................., cu sediul în judeţul ..............., municipiul/oraşul/comuna ............, sectorul/satul ......., cod poştal ......, str. ..... nr. ....
Verificarea proiectului pentru exigenta esenţialã privind siguranta la foc "C" a fost efectuatã de:
1. ........................
2. ........................
Anexez prezentei cereri documentaţia tehnica în doua exemplare.
Sînt de acord sa achit contravaloarea serviciului prestat pentru analizarea documentaţiei şi efectuarea verificãrilor necesare.
Declar pe proprie rãspundere ca datele menţionate în prezenta cerere sînt exacte şi ma angajez sa respect prevederile cuprinse în avizul de prevenire şi stingere a incendiilor şi în documentaţia vizata spre neschimbare.
Data ....... Semnatura ...............

ANEXA 2
GRUPUL DE POMPIERI AL JUDEŢULUI ............
Inspecţia pentru prevenirea incendiilor
AVIZ DE PREVENIRE ŞI STINGERE A INCENDIILOR
Nr. .... din ...... 199....
Ca urmare a cererii adresate de ........., cu domiciliul/sediul în judeţul ......, municipiul/oraşul/comuna ......, sectorul/satul ........, cod poştal .., str. ... nr. ..., bl. .., sc. ..., et. .., ap. .., înregistratã la nr. ... din ... 199..,
în baza prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 51/1992 privind unele mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii de prevenire şi stingere a incendiilor,
se avizeazã mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor pentru îndeplinirea cerinţelor esenţiale de protecţie prevãzute în proiectul lucrãrii .................. amplasate în judeţul ......, municipiul/oraşul/comuna ....., sectorul/satul ...., cod poştal ..., str. ...... nr. ..., bl. ..., sc. ...., et. ..., ap. ..., cu/fãrã urmãtoarele condiţii: ................................................................................ ....................... Termen de îndeplinire ................ 199 ...
Proiectul lucrãrii a fost elaborat de ..........., cu sediul în judeţul ....., municipiul/oraşul/comuna ......, sectorul/satul ......., cod poştal .........., str. .... nr. ..., telefon .......
Prezentul aviz de prevenire şi stingere a incendiilor este valabil 2 ani de la data eliberãrii.
Documentaţia tehnica vizata spre neschimbare face parte integrantã din prezentul aviz de prevenire şi stingere a incendiilor.
Nerespectarea prevederilor avizului de prevenire şi stingere a incendiilor şi ale documentaţiei tehnice vizate spre neschimbare atrage pierderea valabilitãţii avizului şi se sancţioneazã conform prevederilor legii.

Şeful inspecţiei, Inspector de specialitate,

Contravaloarea serviciului prestat, în valoare de ... lei, a fost achitatã conform chitanţei nr. .... din ... 199 ...
Prezentul aviz a fost transmis direct solicitantului .................... semnatura ............../prin posta la data de ..... 199 ..., însoţit de un exemplar din documentaţia tehnica vizata spre neschimbare.
Titularul avizului de prevenire şi stingere a incendiilor este obligat:
1. Sa solicite eliberarea unui nou aviz de prevenire şi stingere a incendiilor, dacã, în termenul de valabilitate stabilit, nu începe execuţia lucrãrilor.
2. Sa anunţe începerea lucrãrilor de execuţie la inspecţia teritorialã de prevenire a incendiilor.
3. Sa respecte întocmai mãsurile prezentate la avizare şi sa îndeplineascã în termen condiţiile stabilite prin avizul de prevenire şi stingere a incendiilor.
4. Sa pãstreze avizul de prevenire şi stingere a incendiilor şi documentaţia tehnica vizata spre neschimbare şi sa le prezinte, la cerere, organelor împuternicite cu exercitarea controlului, potrivit legii.

ANEXA 3
Cãtre
GRUPUL DE POMPIERI AL JUDEŢULUI .............
Inspecţia pentru prevenirea incendiilor
CERERE
pentru eliberarea autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor
Subsemnatul ......, cu domiciliul/sediul în judeţul ...................., municipiul/oraşul/comuna ......., sectorul/satul ...., cod poştal ............, str. ..... nr. ..., bl. .., sc. ..., et. .., ap. ..., telefon ................, în conformitate cu prevederile Hotãrîrii Guvernului nr. 51/1992, solicit eliberarea autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor pentru realizarea cerinţelor esenţiale de protecţie impotriva incendiilor în vederea dãrii în exploatare a ...................................... din judeţul ..............., municipiul/oraşul/comuna ...., sectorul/satul ..., cod poştal .., str. ... nr. .., bl. .., sc. ..., et. ..., ap. ..., telefon ......, începînd cu data de .... 199 ..
Proiectul lucrãrii a fost elaborat de ........., cu domiciliul/sediul în judeţul ....., municipiul/oraşul/comuna ...., sectorul/satul .........., str. ... nr. ..., şi s-a eliberat avizul de prevenire şi stingere a incendiilor cu nr. ... din .....
Anexez prezentei cereri documentaţia justificativã în doua exemplare.
Sînt de acord sa achit contravaloarea serviciului prestat pentru analizarea documentaţiei şi efectuarea verificãrilor necesare.
Declar, pe proprie rãspundere, ca datele menţionate în prezenta cerere sînt exacte şi ma angajez sa respect prevederile cuprinse în autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor şi în documentaţia justificativã vizata spre neschimbare.
Data ........... Semnatura ...........


ANEXA 4
GRUPUL DE POMPIERI AL JUDEŢULUI ...........
Inspecţia pentru prevenirea incendiilor
AUTORIZAŢIE DE PREVENIRE ŞI STINGERE A INCENDIILOR
Nr. ... din .... 199 ...
Ca urmare a cererii adresate de ..........., cu domiciliul/sediul în judeţul ......, municipiul/oraşul/comuna ...., sectorul/satul ......, cod poştal ...., str. ..........nr. ..., bl. ..., sc. ...,et. .., ap. .., înregistratã la nr. .. din ... 199 ...,
în baza prevederilor Hotãrîrii Guvernului nr. 51/1992 privind unele mãsuri pentru îmbunãtãţirea activitãţii de prevenire şi stingere a incendiilor,
se autorizeaza realizarea cerinţelor esenţiale de protecţie impotriva incendiilor la darea în exploatare a .......................................... din judeţul ........, municipiul/oraşul/comuna ......, sectorul/satul ......., cod poştal ...., str. ... nr. ..., bl. .., sc. .., et. .., ap. .., cu/fãrã urmãtoarele condiţii: ................................................................................ ............................. Termen de îndeplinire ........ 199...
Proiectul lucrãrii a fost elaborat de ..............., cu sediul în judeţul ......, municipiul/oraşul/comuna ......., sectorul/satul ...., cod poştal ...., str. ... nr. .., telefon ......
Documentaţia justificativã vizata spre neschimbare face parte integrantã din prezenta autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor.
Nerespectarea prevederilor autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor şi ale documentaţiei justificative vizate spre neschimbare conduce la retragerea autorizaţiei şi se sancţioneazã conform prevederilor legale.
Şeful inspecţiei, Inspector de specialitate,
Contravaloarea serviciului prestat, lei ...., a fost achitatã conform chitanţei nr. .... din ....199 ...
Prezenta autorizaţie de prevenire şi stingere a incendiilor a fost transmisã la data de .... 199 .. prin posta/direct solicitantului ........, semnatura ..., însoţitã de un exemplar din documentaţia justificativã vizata spre neschimbare.
Titularul autorizaţiei de prevenire şi stingere a incendiilor este obligat:
1. Sa respecte întocmai şi sa îndeplineascã în termen condiţiile din autorizaţie.
2. Sa pãstreze autorizaţia de prevenire şi stingere a incendiilor şi documentaţia justificativã vizata spre neschimbare şi sa le prezinte, la cerere, organelor împuternicite cu exercitarea controlului, potrivit legii.
3. Sa solicite eliberarea unei noi autorizaţii de prevenire şi stingere a incendiilor înainte de modificarea condiţiilor care au stat la baza eliberãrii autorizaţiei pe care o deţin şi sa anunţe întreruperea activitãţii.

------------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016