Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDINUL Nr. 185 din 24 noiembrie 1993     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDINUL Nr. 185 din 24 noiembrie 1993

EMITENT: MINISTERUL TURISMULUI
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 290 din 14 decembrie 1993
Ministrul turismului,
în temeiul prevederilor Decretului nr. 223/1992 pentru numirea Guvernului României,
în temeiul Hotãrîrii Guvernului nr. 796/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele privind constituirea şi utilizarea garanţiei financiare pentru agenţiile de turism.
ART. 2
Punctul 12 din anexa nr. 2 la Instrucţiunile privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism, aprobate prin <>Ordinul ministrului turismului nr. 102/1993 , se modifica şi se completeazã potrivit normelor de la art. 1.
ART. 3
Punctul 1 din anexa nr. 5 la Instrucţiunile privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism, aprobate prin <>Ordinul ministrului turismului nr. 102/1993 , se modifica şi va avea urmãtorul cuprins:
"1. Cetãţenie
Sa îndeplineascã una din condiţiile:
1.1. sa fie cetãţean al României sau al Republicii Moldova;
1.2. sa aibã domiciliul permanent în România şi sa fie cetãţean al unei tari care acorda reciprocitate echivalenta cetãţenilor romani."
ART. 4
Direcţia generalã a privatizãrii, gestionãrii patrimoniului, brevetarii şi clasificarii, Direcţia de control şi protecţie a consumatorului şi agenţii economici cu activitate de turism vor lua mãsuri de aducere la îndeplinire a prezentului ordin.
ART. 5
Prezentul ordin intra în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României.

Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon


NORME
privind constituirea şi utilizarea garanţiei financiare pentru agenţiile de turism

1. Dispoziţii generale
Potrivit Instrucţiunilor privind acordarea licenţelor şi a brevetelor de turism, aprobate prin <>Ordinul ministrului turismului nr. 102/1993 , acordarea licenţei de turism agenţiei de turism este condiţionatã de constituirea unei garanţii financiare.
Garanţia financiarã se utilizeazã pentru acoperirea creanţelor certe rezultate din angajamentele contractuale ale agenţiei de turism fata de beneficiari şi prestatori de servicii, în situaţii de faliment, de încetare a plãţilor sau în cazuri de refuz de plata, explicit sau tacit şi nejustificat, avînd prioritate finalizarea acţiunilor care implica repatrierea turistilor.
Cuantumul garanţiei financiare se stabileşte anual de Ministerul Turismului, cu consultarea asociaţiilor profesionale şi a unor agenţi economici implicaţi.
Garanţia financiarã este doveditã pentru agenţia de turism garantatã prin scrisoare de garanţie data de cãtre o instituţie financiarã sau bancarã sau prin angajament de plata dat de cãtre o asociaţie profesionalã care are în obiectul de activitate şi probleme legate de garanţii financiare în domeniul turismului.
Scrisoarea de garanţie şi, respectiv, angajamentul de plata se emit în favoarea Ministerului Turismului, ca unic organ care poate dispune efectuarea de plati în baza acestora.
Modelele scrisorii de garanţie bancarã şi angajamentului de plata din partea asociaţiei profesionale garantate sînt prezentate în anexa nr. 1, respectiv în anexa nr. 2.
Pentru a fi recunoscute ca organisme garante în domeniul turismului, asociaţiile profesionale trebuie sa fie abilitate în acest sens de cãtre Ministerul Turismului, în care scop vor prezenta o scrisoare de bonitate din partea bãncii unde au deschis contul curent.
Garanţia financiarã va fi constituitã numai la bãnci sau la sucursale ale acestora cu sediul în România.
2. Constituirea garanţiei
Anual, pînã la data de 30 septembrie, Ministerul Turismului va informa agenţii economici care deţin agenţii de turism, prin centrele teritoriale de promovare a turismului sau prin mass media, asupra cuantumului garanţiei financiare pentru anul urmãtor. Garanţia financiarã pentru anul 1994 este de 1 milion lei pentru agenţiile de categoria A şi de 250 mii lei pentru cele de categoria B.
Agenţiile de turism sînt obligate sa depunã la Ministerul Turismului, pînã la data de 30 noiembrie anterior anului care face obiectul garanţiei, scrisorile de garanţie bancarã sau angajamentele de plata, valabile pentru anul urmãtor şi pentru valoarea comunicatã. În caz contrar, agentiilor în cauza li se retrage licenta de turism.
Utilizarea, chiar parţialã, a garanţiei obliga agenţia de turism garantatã la obţinerea, în termen de 30 de zile de la utilizare, a unei noi scrisori de garanţie sau a unui nou angajament de plata, pentru completarea sumei ce constituie cuantumul garanţiei în anul respectiv. Acestea se depun la Ministerul Turismului în termen de 30 de zile. În caz contrar, agenţiei în cauza i se retrage licenta de turism.
La primirea unui nou document de garanţie financiarã, garanţia anterioarã se anuleazã automat cu data de la care noua garanţie este valabilã.
În situaţia în care garanţia nu este reînnoitã pentru anul urmãtor, aceasta îşi înceteazã valabilitatea numai dupã 3 luni de la încheierea anului care face obiectul garanţiei.
3. Utilizarea garanţiei financiare
Accesul la garanţia financiarã este în competenta exclusiva a Ministerului Turismului, în baza documentelor prezentate de partea interesatã, care dovedesc ca:
- creanta a carei acoperire se cere, este certa şi exigibilã;
- agenţia de turism reclamata nu a onorat creanta respectiva într-un termen de 45 de zile de la prezentarea documentelor de plata.
În cadrul Ministerului Turismului, analiza documentelor probind creanta reclamata şi decizia utilizãrii garanţiei se ia de cãtre Direcţia de control şi protecţie a consumatorului. Pentru situaţii urgente, cum ar fi finalizarea acţiunilor turistice în curs de desfãşurare (repatrierea turistilor, întoarcerea din circuite etc.), situaţii care nu permit analizarea unor documente şi care necesita decizii operative, utilizarea garanţiei este decisa de conducerea Ministerului Turismului, la propunerea Direcţiei de control şi protecţie a consumatorului.
Termenul limita de plata din garanţia financiarã este de 3 luni de la plata prezentãrii documentelor justificative.
În cazul în care creanta face obiectul unui litigiu, utilizarea garanţiei financiare se face numai în baza hotãrîrii instanţei judecãtoreşti.
Plãţile din garanţia financiarã se fac în ordinea solicitãrilor dovedite creanţe certe şi exigibile, în limita garanţiei depuse de agenţia de turism, avînd prioritate finalizarea acţiunilor care implica repatrierea turistilor.
Utilizarea garanţiei financiare pentru acoperirea creanţelor rezultate din angajamentele contractuale ale agentiilor de turism cu prestatorii strãini se va face numai în cazul ţãrilor care acorda reciprocitate agenţilor economici romani cu activitate de turism.
Asociaţiile profesionale abilitate drept garanţi financiari pentru agenţiile de turism pot constitui şi garanţii colective, în care caz creanţele achitate pot depãşi nivelul fondului depus de agenţia în cauza, potrivit hotãrîrilor luate în cadrul asociaţiilor profesionale respective.
4. Încetarea garanţiei financiare
Garanţia financiarã înceteazã în urmãtoarele situaţii:
- retragerea ei de cãtre banca garanta sau asociaţia profesionalã garanta; retragerea devine efectivã dupã un preaviz de 3 luni, comunicat în scris agenţiei de turism garantate şi Ministerului Turismului şi confirmat de cãtre acesta;
- retragerea (anularea) licenţei de turism de cãtre Ministerul Turismului;
- renunţarea, din proprie initiativa, la licenta de turism o data cu încetarea activitãţii agenţiei de turism, comunicatã de cãtre Ministerul Turismului.
În ultimele doua situaţii, garanţia financiarã înceteazã numai dupã un preaviz de 3 luni, comunicat în scris garantului de cãtre Ministerul Turismului şi confirmat de cãtre instituţia bancarã sau asociaţia profesionalã unde este constituitã garanţia.


BANCA .............................



Cãtre
MINISTERUL TURISMULUI
SCRISOAREA DE GARANŢIE BANCARĂ NR. .............

Din ordinul şi pentru contul .........................., prin prezenta garantãm irevocabil plata oricãrei sume pînã la concurenta sumei totale de .............................. lei, la prima şi simpla cerere scrisã a Ministerului Turismului.
Prezenta garanţie este constituitã pentru Agenţia de Turism .................
................, situata în ................................., şi este valabilã pentru anul .................. .
Încetarea garanţiei financiare, inclusiv în situaţia în care aceasta nu este
reînnoitã pentru anul urmãtor, devine efectivã numai dupã un preaviz de 3 luni
comunicat în scris de noi Ministerului Turismului şi confirmat de cãtre acesta.

...............................
Semnatura autorizata



ANEXA 2

ASOCIAŢIA PROFESIONALĂ
.......................


MINISTERUL TURISMULUI
ANGAJAMENT DE PLATA NR. ..............

Asociaţia profesionalã ...............................confirma prin prezenta ca agentul economic ........................................................
cu sediul în ....................................., a depus în contul nostru nr.
.......................... deschis la Banca ..................................,
suma de .................., în vederea constituirii garanţiei financiare pentru
Agenţia de Turism ............................, cu sediul în ..................
potrivit prevederilor Normelor aprobate pin Ordinul ministrului turismului nr.
185/1993.
Garantãm irevocabil plata din contul nostru sus-menţionat a oricãrei sume,
pînã la concurenta sumei totale de .......................lei, la prima şi simpla cerere a Ministerului Turismului.
Prezentul angajament de plata este valabil pentru anul ..............
Încetarea prezentului angajament, inclusiv în situaţia în care acesta nu este
reînnoit pentru anul urmãtor, devine efectiv numai dupã un preaviz de 3 luni
comunicat în scris de noi Ministerului Turismului şi confirmat de cãtre acesta.

......................

Semnatura autorizata

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016