Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN NUMAR : 90 DIN 20/5 /92  privind autorizarea serviciilor de telecomunicatii cu valoare adaugata    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN NUMAR : 90 DIN 20/5 /92 privind autorizarea serviciilor de telecomunicatii cu valoare adaugata

EMITENT: MINISTERUL COMUNICATIILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 136 DIN 19/6 /92
În temeiul Hotãrîrii Guvernului nr. 879/1990 privind organizarea şi atribuţiile Ministerului Comunicaţiilor,
avînd în vedere Hotãrîrea Guvernului nr. 15/1991 şi Hotãrîrea Guvernului nr. 20/1991 pentru aprobarea componentei Guvernului României, ordon:
se autorizeaza introducerea şi operarea serviciilor de telecomunicaţii cu valoare adãugatã, în urmãtoarele condiţii:


CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Serviciile cu valoare adãugatã (S.V.A.) reprezintã serviciile de telecomunicaţii destinate comercializãrii, care prelucreaza forma şi conţinutul informaţiilor transmise de cãtre utilizatori sau implica accesul utilizatorilor la baze de date.
Prezentul ordin se referã la S.V.A. care se realizeazã prin intermediul serviciilor publice de baza ce asigura transportul acestor informaţii.
Clasa S.V.A. include, de exemplu: videotex, serviciul facsimil, posta electronica, teletext, servicii telemetrie sau telecontrol etc.
ART. 2
Nu aparţin clasei S.V.A. şi nu fac obiectul prezentului ordin:
- simpla recomercializare a unui serviciu de telecomunicaţii;
- simpla multiplexare sau compactare, avînd ca unic scop creşterea capacitãţii suportului de comunicaţie;
- serviciile de radiocomunicatii mobile.
ART. 3
Accesul operatorilor S.V.A. la reţeaua publica de telecomunicaţii se asigura de cãtre operatorii publici, în limita posibilitãţilor tehnice, pe baza de contract (abonament, închiriere etc.).
Eventualul refuz din partea operatorilor publici privind accesul la reţeaua publica de telecomunicaţii trebuie justificat clar din punct de vedere tehnic.
Contestaţiile privind asigurarea accesului la reţeaua publica de telecomunicaţii se depun la Ministerul Comunicaţiilor - Direcţia generalã reglementãri.
ART. 4
Autorizaţiile S.V.A. se elibereazã, în condiţiile licenţei generale S.V.A. (anexa nr. 1) de cãtre Direcţia generalã reglementãri şi se înregistreazã în Registrul de autorizaţii al Ministerului Comunicaţiilor.
CAP. 2
Acordarea şi reînnoirea autorizaţiei S.V.A.
ART. 5
Autorizaţia S.V.A. se elibereazã persoanelor juridice romane care au ca obiect de activitate servicii de acest gen.
ART. 6
Autorizaţia S.V.A. cuprinde:
- denumirea titularului;
- tipul serviciului cu valoare adãugatã;
- zona geograficã de desfãşurare;
- data expirãrii.
ART. 7
Autorizaţia S.V.A. este valabilã pe o perioada de 5 ani de la data eliberãrii, cu posibilitatea reînnoirii.
Reînnoirea autorizaţiei S.V.A. se face la cerere, cu cel puţin 90 de zile înaintea expirãrii, şi urmeazã o procedura simplificata definitã de cãtre Direcţia generalã reglementãri.
ART. 8
În cazul serviciilor de telecomunicaţii din clasa S.V.A., destinate acoperirii la nivel naţional sau care utilizeazã transmisii radioelectrice în spaţiu deschis, autorizaţiile S.V.A. se acorda în numãr limitat, stabilit de cãtre Ministerul Comunicaţiilor.
ART. 9
Expertizele tehnice necesare în vederea eliberãrii autorizaţiei S.V.A. se efectueazã de cãtre Centrul Naţional de Studii şi Cercetãri pentru Comunicaţii sau, dupã caz, de cãtre Inspectoratul General al Radiocomunicatiilor, în maximum 20 de zile de la solicitare. Contravaloarea acestora se stabileşte pe baza de deviz antecalculat şi se suporta de cãtre beneficiar.
ART. 10
Autorizarea operatorilor serviciilor cu valoare adãugatã se efectueazã potrivit procedurii urmãtoare:
10.1. Avizul prealabil va conţine:
- datele principale ale solicitantului;
- tipul serviciului;
- arhitectura şi modul de organizare a serviciului pentru care se solicita autorizarea.
Avizul se elibereazã de cãtre Direcţia generalã reglementãri, în termen de maximum 30 de zile de la înregistrarea solicitãrii, însoţitã de toate datele şi actele necesare (conform anexei nr. 2).
10.2. Avizul de principiu al operatorului public, eliberat în vederea conectarii la reţeaua publica de telecomunicaţii, în baza avizului prealabil conform pct. 10.1., va cuprinde:
- datele principale ale solicitantului;
- numãrul şi tipul circuitelor disponibile pentru utilizarea solicitatã, în zona geograficã respectiva;
- data expirãrii acestuia (60 de zile de la data emiterii sale).
Avizul de principiu se elibereazã de cãtre unitatea teritorialã a operatorului public de telecomunicaţii, din zona geograficã în care solicitantul doreşte sa opereze, în termen de maximum 15 zile de la data înregistrãrii solicitãrii, însoţitã de toate actele şi datele necesare (conform anexei nr. 2).
10.3. Autorizaţia S.V.A. cuprinde datele menţionate în avizul prealabil şi licenta generalã S.V.A. şi se elibereazã de cãtre Direcţia generalã reglementãri, în termen de maximum 10 zile de la data prezentãrii, de cãtre solicitant, a avizului de principiu şi a autorizaţiilor de tip sau individuale, dupã caz, pentru fiecare tip din echipamentele terminale aflate în dotarea sa, care au acces direct sau indirect la reţeaua publica.
ART. 11
Eliberarea autorizaţiei S.V.A. se supune tarifelor sau taxelor stabilite conform legii.
CAP. 3
Revocarea autorizaţiei S.V.A.
ART. 12
Autorizaţia S.V.A. poate fi revocatã de cãtre Direcţia generalã reglementãri, în urmãtoarele situaţii:
a) titularul autorizaţiei S.V.A. solicita acest lucru;
b) au fost incalcate prevederile licenţei generale S.V.A.;
c) titularul autorizaţiei S.V.A. a devenit insolvabil.
Aceasta situaţie poate fi semnalata şi de cãtre operatorul public care furnizeazã circuitele de acces la reţeaua publica de telecomunicaţii.
ART. 13
În cazul situaţiilor de la art. 12 lit. b) şi c), titularul autorizaţiei va fi somat, în prealabil, de cãtre Direcţia generalã reglementãri.
Revocarea autorizaţiei S.V.A. devine efectivã dupã 30 de zile de la data emiterii somaţiei, dacã în aceasta perioada titularul autorizaţiei nu face dovada inlaturarii cauzelor care au determinat somarea.
CAP. 4
Dispoziţii finale
ART. 14
Prezentul ordin intra în vigoare la data emiterii, urmînd a fi pus în aplicare prin grija Direcţiei generale reglementãri.
Ministrul comunicaţiilor,

Andrei Chirica



ANEXA 1
LICENTA GENERALĂ S.V.A.



1. Se autorizeaza funcţionarea şi comercializarea serviciilor cu valoare adãugatã (S.V.A.)
S.V.A. reprezintã serviciile de telecomunicaţii destinate comercializãrii, care prelucreaza forma şi conţinutul informaţiilor transmise de cãtre utilizatori sau care implica accesul utilizatorilor la bazele de date.
Prezenta licenta generalã se referã la S.V.A. care se realizeazã prin intermediul serviciilor publice de baza ce asigura transportul acestor informaţii.
Clasa S.V.A. include, de exemplu: videotex, serviciul facsimil, posta electronica, teletext, servicii telemetrie sau telecontrol etc.
2. Nu fac obiectul licenţei urmãtoarele:
- simpla recomercializare a unui serviciu de telecomunicaţii;
- simpla multiplexare sau compactare, avînd ca unic scop creşterea capacitãţii suportului de comunicaţie;
- serviciile de radiocomunicatii mobile.
3. Comercializarea altor servicii de telecomunicaţii din clasa S.V.A., în afarã acelora pentru care s-a eliberat autorizaţia S.V.A., este interzisã.
4. Modificarea datelor cuprinse în autorizaţia S.V.A. se poate face numai cu acordul Direcţiei generale reglementãri.
5. Toate echipamentele sau dispozitivele destinate asigurãrii unui S.V.A. trebuie sa nu producã perturbatii asupra altor reţele sau echipamente de telecomunicaţii şi sa respecte recomandãrile corespunzãtoare ale C.C.I.T.T.
Echipamentele sau dispozitivele care au acces direct sau indirect la reţeaua publica de telecomunicaţii trebuie sa fie autorizate de cãtre Direcţia generalã reglementãri din Ministerul Comunicaţiilor, prin autorizaţii de tip sau individuale, dupã caz.
6. Corelarea funcţional-operativã a S.V.A. cu alte servicii de telecomunicaţii, în vederea prestãrii unui serviciu complex, este permisã numai dacã aceste servicii sînt autorizate de Ministerul Comunicaţiilor.
7. Responsabilitatea asupra accesului la sursele de informaţii, asupra dreptului de proprietate a informaţiilor contractate, precum şi asupra modului de utilizare a acestora revine operatorilor S.V.A., neconstituind obiectul prezentei licenţe.
8. Operatorii S.V.A. sînt obligaţi sa asigure confidenţialitatea informaţiilor vehiculate de cãtre utilizatorii serviciilor respective.
9. Operatorii S.V.A. îşi stabilesc tarifele conform prevederilor legale în vigoare, în condiţiile respectãrii unei concurente corecte, avînd obligaţia de a aduce la cunostinta utilizatorilor tarifele practicate, precum şi condiţiile la care îşi oferã serviciile.
Sistemul sau registrul de tarifare trebuie sa fie accesibil consultãrii de cãtre organele cu drept de control.
10. Operatorii S.V.A. au obligaţia de a permite accesul reprezentanţilor autorizaţi ai Ministerului Comunicaţiilor şi de a furniza acestora, la cerere, informaţiile de natura statistica şi alte date necesare verificãrii respectãrii condiţiilor de funcţionare.
11. Operatorii publici de telecomunicaţii care presteazã, direct sau în cadrul unor societãţi mixte, servicii ce aparţin clasei S.V.A. au obligaţia de a utiliza conturi separate pentru evidenta financiar-contabila a acestor activitãţi, în vederea evitãrii subvenţiilor incrucisate între prestaţii.
12. Ministerul Comunicaţiilor îşi rezerva dreptul de a suspenda serviciul ce face obiectul autorizaţiei S.V.A., în condiţiile prevãzute de art. 19 şi 20 ale Convenţiei Internaţionale de Telecomunicaţii (Nairobi, 1982).
ANEXA 2
CONŢINUTUL

cererii adresate Ministerului Comunicaţiilor - Direcţia generalã reglementãri, în vederea obţinerii avizului prealabil pentru operatorii serviciilor cu valoare adãugatã
1. Datele principale ale solicitantului:
- denumirea;
- forma juridicã;
- înfiinţatã prin lege sau hotãrîre judecãtoreascã (numãrul şi data);
- numãrul de înregistrare la Registrul Comerţului;
- sediul (adresa completa);
- numele şi prenumele reprezentantului oficial;
- adresa completa;
- telefon.
2. Tipul serviciului cu valoare adãugatã pentru care se solicita autorizarea.
3. Arhitectura şi modul de organizare a serviciului pentru care se solicita autorizarea:
- descrierea tehnica de principiu a S.V.A.;
- amplasamentul la/de la care se oferã serviciul;
- zona deservita;
- tipul de echipamente de telecomunicaţii ce se vor utiliza.
.............................................................................
Semnatura reprezentantului oficial

Data .............................



Se recomanda ca cererea sa fie dactilografiata şi sa cuprindã toate informaţiile solicitate.
Se vor anexa urmãtoarele documente (copii xerox):
- actul de înfiinţare;
- contractul de societate;
- statutul societãţii - extras privind obiectul de activitate;
- certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului.
NOTA:
Cererea adresatã operatorului public în vederea obţinerii avizului de principiu va conţine aceleaşi date, completate cu numãrul şi tipul circuitelor de telecomunicaţii necesare.
-------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016