Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.59 din 23 iunie 2008  pentru aprobarea Instructiunilor privind mentenanta tehnicii de aparare aeriana cu baza la sol    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. M.59 din 23 iunie 2008 pentru aprobarea Instructiunilor privind mentenanta tehnicii de aparare aeriana cu baza la sol

EMITENT: MINISTERUL APARARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 520 din 10 iulie 2008

În temeiul prevederilor art. 5 alin. (1) lit. r) şi ale <>art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii,

ministrul apãrãrii emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Instrucţiunile privind mentenanţa tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentelor instrucţiuni se abrogã Instrucţiunile pentru asigurarea tehnicã a materialului de rachete şi artilerie antiaerianã din înzestrarea unitãţilor de rachete şi artilerie antiaerianã ale Comandamentului Apãrãrii Antiaeriene a Teritoriului (R-1), ediţie 1967*).
---------
*) Instrucţiunile nu au fost publicate în Buletinul Oficial, deoarece aveau ca obiect reglementãri din sectorul de apãrare a ţãrii şi securitate naţionalã.

ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul apãrãrii,
Teodor Viorel Meleşcanu

Bucureşti, 23 iunie 2008.
Nr. M.59.


ANEXĂ

INSTRUCŢIUNI
privind mentenanţa tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Mentenanţa tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol/Ground Based Air Defense - GBAD, denumitã în continuare tehnicã GBAD, este parte componentã a mentenanţei tehnicii şi echipamentelor din înzestrarea Ministerului Apãrãrii în general, a Statului Major al Forţelor Aeriene, în special, şi constituie ansamblul de mãsuri şi acţiuni care concurã la menţinerea sau restabilirea parametrilor normali de funcţionare ai acesteia, în scopul îndeplinirii misiunilor pentru care este destinatã.
(2) În cazul tehnicii GBAD, precum şi al autospecialelor destinate susţinerii logistice a acesteia, prevederile prezentelor instrucţiuni se aplicã numai pãrţii speciale. Pentru mentenanţa pãrţii şasiu-motor sau autotractor se aplicã prevederile instrucţiunilor de mentenanţã pe linia tehnicii de blindate, automobile şi tractoare.
ART. 2
Mentenanţa tehnicii GBAD, executatã atât pe timp de pace, cât şi în situaţii de crizã şi la rãzboi, are ca scop asigurarea unei disponibilitãţi tehnice ridicate necesare desfãşurãrii integrale a procesului pregãtirii de luptã al marii unitãţi şi marii unitãţi GBAD şi se realizeazã prin executarea atât a întreţinerilor tehnice în conformitate cu documentaţia specificã fiecãrui tip de tehnicã GBAD, cât şi a reparaţiilor, etalonãrilor, verificãrilor metrologice, inspecţiilor şi controalelor tehnice.
ART. 3
(1) În funcţie de starea tehnicii şi de momentul efectuãrii lucrãrilor, mentenanţa tehnicii GBAD poate fi preventivã, corectivã şi complexã.
(2) Mentenanţa preventivã cuprinde un ansamblu de activitãţi întreprinse pentru menţinerea sistemelor tehnicii în condiţii normale de funcţionare, prin înlocuirea sistematicã a elementelor şi executarea unor lucrãri de revizie periodicã, reglaj, diagnosticare şi control, planificate la intervale stabilite în funcţie de durata de utilizare, normele de rulaj în kilometri sau mile parcurse, timp de funcţionare în ore, numãr de lovituri trase etc.
(3) Mentenanţa corectivã cuprinde activitãţi desfãşurate pentru restabilirea capacitãţii normale de funcţionare a sistemelor defecte, precum reparaţiile de micã, medie sau mare amploare, care au ca scop repunerea în stare de funcţionare a tehnicii defecte şi/sau deteriorate, ca urmare a uzurii normale ori a participãrii la acţiunile militare. Astfel de activitãţi de mentenanţã cuprind operaţii precum testarea/diagnoza, localizarea şi remedierea defecţiunilor prin înlocuirea sau repararea elementelor defecte, verificarea şi executarea reglajelor.
(4) Mentenanţa complexã îmbinã operaţiile de mentenanţã preventivã cu cele ale mentenanţei corective, aplicate în funcţie de anumite criterii funcţionale şi economice specifice utilizãrii sistemelor. Verificãrile executate cu ocazia întreţinerilor zilnice şi observaţiile operatorilor tehnicii sunt completate cu activitatea de determinare a parametrilor echipamentelor, agregatelor şi sistemelor principale, cu aparaturã de testare/diagnosticare tehnicã, în scopul stabilirii "punctului critic", la care trebuie intervenit cu lucrãri de mentenanţã corectivã.
(5) În cadrul mentenanţei preventive se vor executa cu prioritate activitãţile de testare/diagnosticare, remediere oportunã a defectelor identificate, reglaje, control şi întreţineri tehnice, prin care se va evalua starea de funcţionare a tehnicii/nivelul de disponibilitate al acesteia, pentru crearea unei baze de date necesare abordãrii mentenanţei corective, în concordanţã cu comportarea tehnicii în exploatare.
(6) Pentru tehnica GBAD care înglobeazã tehnologie digitalã, lucrãrile de mentenanţã preventivã se realizeazã de cãtre personalul specializat prin utilizarea, deopotrivã, a operaţiunilor manuale de mãsurare, corectare/ajustare a valorilor parametrilor, cât şi prin utilizarea echipamentelor şi softurilor de testare şi diagnozã/Built-in Test Equipment - BITE încorporate în acest tip de tehnicã.
ART. 4
(1) Mentenanţa preventivã a tehnicii GBAD se realizeazã:
a) în cadrul unitãţilor şi subunitãţilor GBAD, de cãtre structurile de mentenanţã ale acestora, respectiv formaţiuni logistice la nivel de pluton/baterie/batalion, secţie de mentenanţã la nivel brigadã;
b) la producãtorul tehnicii sau la operatorii economici interni/externi specializaţi pentru lucrãri a cãror complexitate excedeazã posibilitãţile şi competenţele unitãţii/subunitãţii sau necesitã echipamente de testare, diagnosticare şi remediere specializate.
(2) Mentenanţa corectivã a tehnicii GBAD se realizeazã:
a) în cadrul unitãţilor şi subunitãţilor, prin intermediul structurilor de mentenanţã organice;
b) la producãtorul tehnicii sau la operatorii economici interni/externi specializaţi, pentru lucrãri a cãror complexitate excedeazã posibilitãţile şi competenţele unitãţii sau necesitã echipamente de testare, diagnosticare şi remediere specializate;
c) prin afilierea la parteneriatele/conferinţele specifice unui tip de tehnicã, în cadrul Agenţiei NATO pentru întreţinere şi aprovizionare/NATO Maintenance and Supply Agency - NAMSA sau al unui alt organism internaţional care contracteazã servicii de mentenanţã de la operatori economici specializaţi, pentru sprijinul logistic al tehnicii de acelaşi tip, deţinut de mai multe state.
(3) Echipamentele de deservire pentru instalaţiile şi autospecialele care deservesc tehnica GBAD sunt reprezentate de macarale şi maşini de încãrcat/transportat rachete sau containere cu rachete, maşini de verificat instalaţii de lansare şi rachete, maşini de transport şi de alimentare cu combustibili speciali, compresoare de înaltã presiune, simulatoare de trageri, dispozitive şi instalaţii de antrenament, dispozitive auxiliare de încãrcat etc.
ART. 5
(1) În toate situaţiile, la baza stabilirii volumului şi periodicitãţii lucrãrilor de mentenanţã ce se executã la tehnica GBAD stau prevederile documentaţiei tehnice ce însoţeşte sistemul/produsul, elaboratã de fabricant.
(2) Calitatea mentenanţei tehnicii GBAD depinde de:
a) gradul de pregãtire a personalului de operare şi mentenanţã;
b) executarea corectã şi la intervalele prevãzute de documentaţia tehnicã a lucrãrilor de mentenanţã;
c) respectarea întocmai a prevederilor instrucţiunilor de operare a tehnicii;
d) asigurarea condiţiilor de mediu prevãzute de instrucţiunile specifice ale tehnicii pe timpul operãrii şi mentenanţei;
e) utilizarea, în procesul mentenanţei, numai a sculelor, dispozitivelor, verificatoarelor şi aparatelor de mãsurã, verificate metrologic şi conforme cu cele prevãzute de documentaţia tehnicã;
f) utilizarea materialelor specifice şi consumabilelor prevãzute de instrucţiunile specifice tehnicii pentru executarea mentenanţei;
g) respectarea intocmai a procedurilor pentru conservarea tehnicii neutilizate si a materialelor prevazute pentru executarea acestor operaţiuni.
ART. 6
(1) Activitãţile de mentenanţã a tehnicii GBAD se organizeazã şi se executã potrivit prevederilor urmãtoarelor documente:
a) instrucţiunile de mentenanţã specifice categoriei de tehnicã GBAD;
b) documentaţia privind întreţinerile tehnice şi reparaţiile specifice tipului de tehnicã;
c) ordinele şi dispoziţiile privind mentenanţa tehnicii.
(2) Lucrãrile cu caracter preventiv, verificãrile, diagnosticãrile, întreţinerile tehnice, precum şi reparaţiile executate pe bazã de diagnosticare urmãresc menţinerea/refacerea parametrilor de performanţã iniţiali/nominali.
(3) Unitãţile specializate în furnizarea de produse sau servicii în domeniul mentenanţei tehnicii GBAD, precum unitãţi de mentenanţã, operatori economici interni/externi sau organisme/agenţii specializate, sunt obligate sã asigure şi sã menţinã un volum suficient de documentaţie tehnicã, conform nivelului de clasificare pentru care are acces la informaţii, documentaţie tehnologicã de mentenanţã şi sã fie autorizate din punctul de vedere al standardelor de asigurare a calitãţii, impuse de producãtor.
ART. 7
Tehnica GBAD care se gãseşte în dotarea unitãţilor şi subunitãţilor subordonate este de o mare diversitate şi cuprinde:
a) complexe/sisteme de rachete sol-aer;
b) complexe/sisteme de artilerie antiaerianã;
c) sisteme mixte de apãrare antiaerianã;
d) sisteme automatizate de conducere a acţiunilor de luptã;
e) staţii de cercetare şi indicare a ţintelor;
f) echipamente de deservire, conform celor definite la art. 4 alin. (3).
ART. 8
(1) Mentenanţa tehnicii GBAD cuprinde urmãtoarele activitãţi:
a) controlul tehnic;
b) testarea/diagnosticarea funcţionãrii corecte a diferitelor sisteme din compunerea tehnicii;
c) întreţinerea tehnicii;
d) clasificarea din punctul de vedere al disponibilitãţii;
e) recuperarea şi evacuarea tehnicii deteriorate sau avariate;
f) repararea tehnicii;
g) reclamaţiile.
(2) Activitãţile ce se înscriu în domeniul mentenanţei tehnicii GBAD vizeazã: executarea oportunã a lucrãrilor de întreţinere tehnicã prevãzute de documentaţia tehnicã, etalonãri ale echipamentelor de testare specifice, verificãri metrologice ale aparaturii de mãsurã şi control comune şi speciale, efectuarea analizelor fizico-chimice ale combustibililor speciali ai rachetelor sau pulberilor, utilizarea corectã a softului dedicat pentru operare/mentenanţã şi înlocuirea lui cu versiuni actualizate furnizate de producãtor, înlocuirea oportunã a subansamblurilor la expirarea resursei tehnice, efectuarea testelor de lot ale rachetelor, conform documentaţiei tehnice şi de mentenanţã etc.
ART. 9
Controlul tehnic reprezintã activitãţile efectuate în scopul evaluãrii nevoilor de lucrãri de întreţinere şi reparare pentru menţinerea tehnicii la nivelul cerinţelor operaţionale. Se executã, de regulã, de cãtre operatorul tehnicii, mecanicul conductor, servantul, echipajul, specialistul etc. şi reprezintã principala sursã de informaţii pentru mentenanţa tehnicii.
ART. 10
(1) Testarea/diagnosticarea reprezintã totalitatea activitãţilor efectuate pentru determinarea stãrii tehnice şi de întreţinere a echipamentelor şi executarea unor reglaje, în limitele şi de condiţiile prevãzute în documentaţia tehnicã, norme sau instrucţiuni.
(2) Testarea/diagnosticarea se executã periodic de cãtre personalul specializat, ca urmare a constatãrilor rezultate în urma controlului/controlului tehnic sau la încheierea reparaţiilor.
ART. 11
(1) Întreţinerea reprezintã un ansamblu de activitãţi, efectuate în scopul menţinerii parametrilor funcţionali, în valori nominale, prin care se realizeazã:
a) menţinerea stãrii de disponibilitate a tehnicii;
b) siguranţa în funcţionare;
c) durata maximã de funcţionare între douã reparaţii sau pânã la ieşirea din exploatare a tehnicii GBAD;
d) prevenirea defecţiunilor şi deteriorãrilor pe timpul utilizãrii;
e) încadrarea consumurilor de carburanţi, lubrifianţi şi lichide speciale, piese de schimb, în special componentele electronice speciale şi materiale, în limita normelor stabilite prin acte normative, documentaţie şi manuale tehnice.
(2) Întreţinerile tehnice pot fi: zilnice, sãptãmânale, lunare, bilunare, trimestriale, semestriale, anuale şi bianuale, în funcţie de prevederile documentaţiei de mentenanţã specifice fiecãrui tip de tehnicã GBAD.
ART. 12
(1) Diagnosticarea tehnicii GBAD presupune:
a) evaluarea funcţionalã a tehnicii GBAD conform urmãtoarelor criterii: gradul de imobilizare, defecţiunile sau deteriorãrile survenite;
b) stabilirea nivelului de mentenanţã, respectiv a nivelului eşalonului la care tehnica trebuie evacuatã, în vederea disponibilizãrii.
(2) Dupã diagnosticare, tehnica GBAD se clasificã astfel:
a) tehnica disponibilã, respectiv aptã pentru utilizare conform destinaţiei;
b) tehnica indisponibilã, respectiv neutilizabilã o perioadã de timp, determinatã de starea tehnicã în care se aflã, cu nevoi de întreţinere, reparaţii sau în conservare.
(3) Evaluarea funcţionalã se executã împreunã cu evaluarea costurilor economice pentru refacerea stãrii operaţionale.
(4) În cazul în care valoarea lucrãrilor de refacere a resursei depãşeşte 60% din valoarea de înlocuire, tehnica se propune pentru scoatere din funcţiune şi valorificare, conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 13
În situaţii de crizã şi la rãzboi, recuperarea şi evacuarea tehnicii GBAD deteriorate sau avariate se executã în conformitate cu prevederile art. 126-140 din "L-11/2002, Instrucţiuni privind mentenanţa tehnicii şi echipamentelor din înzestrarea Ministerului Apãrãrii Naţionale pe timp de pace, în situaţii de crizã şi la rãzboi", aprobate prin Ordinul ministrului apãrãrii naţionale nr. M.30/2002*).
-----------
*) Ordinul nr. M 30/2002 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementãri din sectorul de apãrare a ţãrii şi securitate naţionalã.

ART. 14
(1) Repararea tehnicii GBAD cuprinde totalitatea activitãţilor efectuate pentru restabilirea funcţionalitãţii la nivelul condiţiilor tehnice sau parametrilor nominali, prin remedierea defecţiunilor agregatelor sau prin înlocuirea lor cu altele noi.
(2) În funcţie de complexitatea operaţiunilor derulate, reparaţiile executate la tehnica GBAD pot fi:
a) reparaţie de nivelul 1 - Rp. N1 - cuprinde înlocuirea unor piese, panouri, blocuri funcţionale, ansambluri şi agregate cu altele noi existente în completele de piese, scule şi accesorii;
b) reparaţie de nivelul 2 - Rp. N2 - cuprinde demontarea parţialã sau pe ansambluri a panourilor, blocurilor funcţionale, agregatelor, precum şi înlocuirea uneia sau mai multor blocuri şi agregate principale;
c) reparaţie de nivelul 3 - Rp. N3 - cuprinde demontarea totalã a tehnicii, remedierea defecţiunilor, confecţionarea, restabilirea şi înlocuirea pieselor şi ansamblurilor uzate, executarea acoperirilor galvanice, repararea ansamblurilor şi blocurilor demontabile, înlocuirea parţialã sau completã a cablajelor, operaţiunile de reglare şi acord al tehnicii, precum şi vopsirea în întregime, conform tehnologiei şi condiţiilor de reparaţie.
ART. 15
Reclamaţiile reprezintã totalitatea mãsurilor întreprinse pentru monitorizarea comportãrii tehnice în exploatare, centralizarea şi transmiterea la producãtor/reparator a constatãrilor privind defecţiunile apãrute pe timpul exploatãrii sau neîndeplinirea condiţiilor prevãzute în specificaţiile tehnice.
ART. 16
Sistemul de mentenanţã a tehnicii GBAD este organizat pe nivele de mentenanţã, stabilite în funcţie de complexitatea lucrãrilor, durata de imobilizare a tehnicii, dotarea cu echipamente, aparaturã şi utilaje specifice, de calificarea personalului şi condiţiile de lucru, astfel:
a) nivel de bazã - nivelul "O" - Operator, executat la nivelul structurilor GBAD - baterie, batalion, cuprinde intervenţiile de mentenanţã IM1 pânã la IM2, aşa cum sunt definite la art. 17; acest nivel presupune imobilizarea de scurtã duratã a tehnicii GBAD;
b) nivel intermediar - nivelul "I" - Intermediate, executat la atelierul/secţia de reparat tehnicã şi armament/grupa de mentenanţã tehnicã GBAD, cuprinde intervenţiile de mentenanţã IM1 pânã la IM3, aşa cum sunt definite la art. 17; acest nivel presupune imobilizarea pe duratã medie de timp a tehnicii GBAD;
c) nivel general - nivelul "D" - Depot, intervenţie majorã, executat la operatorii economici interni/externi specializaţi/centrele de mentenanţã, cuprinde intervenţiile de mentenanţã IM4 pânã la IM5, aşa cum sunt definite la art. 17, cu imobilizarea pe duratã de timp relativ mare a tehnicii GBAD;
d) nivelul "F" - Factory, executat la facilitãţile producãtorului de tehnicã militarã sau prin grija organismelor/agenţiilor internaţionale specializate în asigurarea suportului logistic pentru diferite sisteme de arme, la care utilizatorii categoriei/tipului de tehnicã sunt afiliaţi; acest nivel cuprinde intervenţiile de mentenanţã IM5, aşa cum sunt definite la art. 17.
ART. 17
Intervenţiile de mentenanţã definesc complexitatea lucrãrilor şi sunt asociate locului unde acestea se executã, fiind clasificate astfel:
a) intervenţia de mentenanţã nr. 1 - IM1 - cuprinde/presupune lucrãri de verificare, întreţineri tehnice curente, respectiv întreţineri tehnice zilnice, întreţineri înainte şi dupã îndeplinirea unei misiuni, care sunt executate, de regulã, la nivelul subunitãţii de cãtre operator, folosind scule, dispozitive şi materiale din lotul individual/de bord, tehnica fiind repusã în stare de funcţionare, de regulã, în aceeaşi zi de luptã;
b) intervenţia de mentenanţã nr. 2 - IM2 - presupune operaţiuni de întreţineri tehnice de volum mare şi reparaţii de nivel 1, de micã amploare, tehnica fiind repusã în stare de funcţionare, de regulã, în ziua urmãtoare;
c) intervenţia de mentenanţã nr. 3 - IM3 - cuprinde reparaţii de nivel 1, cu volum mare de lucrãri, tehnica devenind disponibilã, de regulã, în ziua urmãtoare;
d) intervenţia de mentenanţã nr. 4 - IM4 - cuprinde reparaţii de nivel 2 şi/sau de nivel 3, în funcţie de complexitatea tehnicii, tehnica devenind disponibilã pentru luptã dupã 3-4 zile de la primirea în reparaţie;
e) intervenţia de mentenanţã nr. 5 - IM5 - cuprinde lucrãri de reparaţii de nivel 1, 2 şi 3, care depãşesc posibilitãţile structurilor operaţionale, executate de forţe şi mijloace mobile de reparaţii din subordinea statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei şi ale comandamentelor de armã, precum şi în unitãţi productive fixe, militare şi civile, din zona de responsabilitate. Perioada de imobilizare depãşeşte 4 zile. Dupã reparare, tehnica poate fi distribuitã altor unitãţi, potrivit aprobãrilor primite de la eşaloanele superioare.
ART. 18
Sensul unor termeni şi definiţii, precum şi acronimele din prezentele instrucţiuni sunt redate în anexa nr. 1.

CAP. II
Conducerea mentenanţei tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol

SECŢIUNEA 1
Organizarea şi conducerea mentenanţei tehnicii GBAD

ART. 19
Mentenanţa tehnicii GBAD se realizeazã prin:
a) utilizarea eficientã şi menţinerea permanentã în stare de disponibilitate a tehnicii GBAD din înzestrarea structurilor GBAD;
b) organizarea şi executarea activitãţilor necesare repunerii în stare de funcţionare a tehnicii GBAD indisponibile.
ART. 20
Activitatea de mentenanţã a tehnicii GBAD se planificã, se organizeazã şi se executã pe baza:
a) deciziei comandantului structurii care are în înzestrare/subordine sau deserveşte tehnica GBAD, privind modul de îndeplinire a misiunii primite;
b) fondurilor financiare, planificate şi asigurate pentru achiziţia produselor şi serviciilor necesare mentenanţei;
c) prevederilor instrucţiunilor privind mentenanţa tehnicii şi echipamentelor din înzestrarea Ministerului Apãrãrii şi ale instrucţiunilor de mentenanţã specifice pentru mijloacele tehnice GBAD;
d) prevederilor manualelor tehnice, ordinelor şi dispoziţiilor comandantului şi ale eşaloanelor superioare;
e) conţinutului documentaţiilor tehnice elaborate de fabricant sau reparator;
f) prevederilor altor dispoziţii legale care reglementeazã activitatea de mentenanţã.
ART. 21
Pentru organizarea mentenanţei tehnicii GBAD se au în vedere:
a) modul de organizare a structurilor GBAD;
b) gradul de asigurare cu tehnicã a structurilor GBAD;
c) misiunile, concepţia de întrebuinţare a structurilor GBAD;
d) modul de organizare a dispozitivului de luptã;
e) caracteristicile terenului în care este dispusã tehnica;
f) condiţiile climatice;
g) capacitãţile şi înzestrarea formaţiunilor de logisticã pentru mentenanţa, depozitarea şi manipularea echipamentelor şi materialelor;
h) dispunerea surselor de aprovizionare, a atelierelor de reparat tehnicã şi armament, a grupelor/plutoanelor/ bateriilor/batalioanelor logistice din organica unitãţilor/marilor unitãţi, a batalioanelor subordonate direct statelor majore ale categoriilor de forţe ale armatei sau altor comandamente/direcţii centrale şi a societãţilor comerciale de profil;
i) nivelul stocurilor de piese de schimb, materii prime şi materiale;
j) normele tehnice de consum;
k) gradul de asigurare a echipamentului de lucru şi de protecţie pentru personalul de mentenanţã;
l) normele de securitate şi sãnãtate în muncã, protecţie a mediului, supraveghere tehnicã şi metrologie legalã, aplicabile pentru fiecare tip de tehnicã GBAD;
m) gradul de asigurare a sculelor şi echipamentelor de testare/mãsurare verificate metrologic.
ART. 22
(1) Conducerea mentenanţei tehnicii GBAD trebuie sã se desfãşoare, la toate eşaloanele, în concordanţã cu prevederile doctrinei sprijinului logistic şi sã respecte principiile logisticii, referitoare la responsabilitatea, autoritatea, prevederea, cooperarea, flexibilitatea, simplitatea, economia, vizibilitatea, promptitudinea, disponibilitatea, mobilitatea şi continuitatea, astfel încât prin mãsurile luate sã se asigure pãstrarea stãrii de disponibilitate a tehnicii GBAD la termenele prevãzute de instrucţiuni.
(2) Conducerea mentenanţei tehnicii GBAD presupune:
a) cunoaşterea permanentã a situaţiei reale de la structurile GBAD subordonate;
b) menţinerea unei legãturi permanente cu şefii logisticii/similari de la eşaloanele subordonate, cu atelierele de reparat tehnicã şi armament, cu depozitele de tehnicã/armament/muniţii şi materiale tehnice subordonate şi îndrumarea permanentã a activitãţii acestora;
c) raportarea oportunã cãtre eşaloanele superioare a problemelor ce apar în domeniul mentenanţei tehnicii GBAD şi care depãşesc posibilitãţile sau competenţele proprii structurilor GBAD;
d) informarea oportunã a comandantului, şefului de stat major, şefilor logisticii/similari ai structurilor, precum şi a tuturor celor interesaţi asupra problemelor privind activitatea de mentenanţã a tehnicii GBAD;
e) mentenanţa tehnicii GBAD se realizeazã de cãtre organele şi formaţiunile destinate în acest scop şi concurã în mod hotãrâtor la asigurarea nivelului operaţional al structurii GBAD.
ART. 23
(1) Analizele privind mentenanţa tehnicii GBAD au un conţinut diferenţiat, în funcţie de eşalonul la care se desfãşoarã.
(2) La structurile GBAD de nivelul baterie/batalion, aceste analize vizeazã, în principal:
a) nivelul de disponibilitate al tehnicii;
b) natura şi cauzele defecţiunilor apãrute, comportarea tehnicii reparate;
c) modul de completare a documentaţiei tehnice de exploatare;
d) starea de întreţinere a tehnicii şi modul în care s-au executat întreţinerile tehnice;
e) modul de respectare a normelor de tehnica securitãţii muncii şi de prevenire a incendiilor;
f) starea completelor de piese de schimb şi accesorii;
g) modul în care s-au executat aprovizionarea, distribuirea şi consumul materialelor, pieselor de schimb şi consumabilelor pentru executarea mentenanţei;
h) modul de utilizare a resurselor financiare pentru asigurarea mentenanţei.
(3) La nivelul eşalonului bazã aerianã/brigadã de rachete sol-aer/similare, analizele privind mentenanţa tehnicii GBAD vizeazã, în principal:
a) disponibilitatea tehnicii, defecţiunile caracteristice apãrute, cauzele acestora, mãsurile luate de organul logistic pentru înlãturarea operativã a lor şi prevenirea apariţiei acestora;
b) periodicitatea şi calitatea executãrii lucrãrilor de mentenanţã şi modul de completare a documentaţiei tehnice de exploatare;
c) situaţia resurselor de funcţionare a tehnicii specifice şi evidenţa consumului acestora;
d) modul de îndeplinire a ordinelor şi dispoziţiilor logistice;
e) introducerea în exploatare şi urmãrirea funcţionãrii tehnicii noi şi a celei reparate;
f) modul în care s-au planificat, asigurat şi utilizat fondurile bãneşti, materialele şi piesele de schimb necesare mentenanţei;
g) modul de executare a scoaterii din funcţiune/declasãrii şi casãrii tehnicii şi materialelor de resort şi scãderilor din evidenţa contabilã;
h) gradul de asigurare a materialelor din completele cu piese de schimb şi accesorii, precum şi starea tehnicã a acestora;
i) activitatea pe linia respectãrii normelor de securitate şi sãnãtate în muncã, protecţie a mediului, supraveghere tehnicã şi metrologie legalã;
j) activitatea pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor;
k) mãsurile ce trebuie întreprinse de organul logistic al unitãţii şi din structurile GBAD subordonate pentru lichidarea deficienţelor şi îmbunãtãţirea activitãţilor de logisticã.
(4) La comandamentele operaţionale analizele privind mentenanţa tehnicii GBAD conţin informaţii referitoare la:
a) disponibilitatea tehnicii, cauzele defecţiunilor caracteristice şi mãsurile care au fost luate pentru prevenirea şi înlãturarea acestora şi creşterea nivelului operaţional;
b) recepţionarea, instalarea în dispozitiv şi introducerea în exploatare a tehnicii noi, modul de comportare al acesteia în exploatare;
c) situaţia resursei de funcţionare a tehnicii, preocuparea organelor de logisticã pentru asigurarea consumului raţional al acesteia;
d) implicarea organelor de logisticã în fundamentarea şi susţinerea demersurilor pentru prelungirea resursei tehnicii GBAD;
e) modul de îndeplinire a atribuţiilor de cãtre persoanele cu funcţii de rãspundere privind logistica tehnicii GBAD.
(5) La statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei analizele privind mentenanţa tehnicii GBAD vizeazã:
a) disponibilitatea tehnicii, cauzele defecţiunilor caracteristice şi mãsurile care au fost luate pentru prevenirea şi înlãturarea acestora şi creşterea operativitãţii;
b) calitatea lucrãrilor de mentenanţã preventivã şi preocuparea organelor de logisticã pentru îmbunãtãţirea acestora;
c) recepţionarea, instalarea în dispozitiv şi introducerea în exploatare a tehnicii noi, modul de comportare a acesteia în exploatare;
d) preocuparea organelor logistice de la toate eşaloanele pentru asigurarea de piese de schimb şi materiale tehnice, includerea prevederilor în planurile de aprovizionare, urmãrirea şi asigurarea aprovizionãrii unitãţilor şi subunitãţilor subordonate, consumarea raţionalã a pieselor de schimb şi a materialelor;
e) asigurarea şi modul de utilizare a fondurilor bãneşti pentru mentenanţa tehnicii GBAD;
f) situaţia resursei de funcţionare a tehnicii, preocuparea organelor de logisticã pentru asigurarea consumului raţional al acesteia;
g) implicarea organelor de logisticã în fundamentarea şi susţinerea demersurilor pentru prelungirea resursei tehnicii GBAD;
h) modul de planificare, organizare şi desfãşurare a activitãţilor de mentenanţã a tehnicii specifice;
i) îndeplinirea prevederilor planurilor de reparaţii, recondiţionãri şi fabricaţii;
j) situaţia afluirii şi defluirii tehnicii la/de la reparaţii.

SECŢIUNEA a 2-a
Atribuţiile personalului cu diferite funcţii în cadrul structurilor logistice

1. Atribuţiile personalului din cadrul Serviciului logistic al Statului Major al Forţelor Aeriene, privind conducerea mentenanţei tehnicii GBAD
ART. 24
Pentru conducerea mentenanţei tehnicii GBAD, Serviciul logistic al Statului Major al Forţelor Aeriene are atribuţii privind:
a) planificarea mentenanţei tehnicii, echipamentelor, construcţiilor, instalaţiilor şi materialelor;
b) asigurarea financiar-contabilã;
c) verificarea respectãrii normelor de securitate şi sãnãtate în muncã, respectiv protecţia mediului;
d) activitatea de supraveghere tehnicã şi metrologie legalã.
ART. 25
Pentru planificarea mentenanţei tehnicii, echipamentelor, construcţiilor, instalaţiilor şi materialelor, urmãtoarele structuri din cadrul Serviciului logistic al Statului Major al Forţelor Aeriene au stabilite responsabilitãţi, dupã cum urmeazã:
ART. 26
(1) Secţia planificare logisticã are atribuţii privind:
a) ţinerea evidenţei statistice a tehnicii şi a consumului resursei acesteia;
b) evaluarea stãrii de disponibilitate a tehnicii;
c) întocmirea planului de mentenanţã a tehnicii şi transmiterea extraselor corespunzãtoare cãtre unitãţile subordonate şi operatorii economici specializaţi în furnizarea serviciilor de mentenanţã;
d) fundamentarea necesarului de produse şi servicii de mentenanţã, pe categorii de tehnicã şi prioritãţi;
e) coordonarea executãrii activitãţilor de mentenanţã în Statul Major al Forţelor Aeriene şi urmãrirea derulãrii serviciilor de mentenanţã executate în beneficiul Statului Major al Forţelor Aeriene de cãtre terţi;
f) fundamentarea achiziţiilor de produse şi servicii necesare mentenanţei;
g) planificarea şi executarea controalelor în unitãţi, pentru verificarea/evaluarea modului de executare a mentenanţei.
(2) Secţia management contracte şi achiziţii rãspunde de executarea achiziţiilor de servicii de mentenanţã, conform planului anual de achiziţii publice aprobat.
(3) Secţia asigurare a resurselor materiale rãspunde de aprovizionarea cu materiale şi obiecte de inventar necesare executãrii mentenanţei.
ART. 27
Pentru asigurarea financiar-contabilã a mentenanţei, Secţia management contracte şi achiziţii din cadrul Serviciului logistic rãspunde de:
a) evaluarea şi transmiterea cãtre Secţia planificare şi monitorizare programe a nevoilor bugetare anuale pentru mentenanţa tehnicii GBAD;
b) coordonarea execuţiei bugetare în domeniul mentenanţei, pe baza planurilor aprobate.
ART. 28
Pentru verificarea aplicãrii normelor de securitate şi sãnãtate în muncã, protecţie a mediului, supraveghere tehnicã şi metrologie legalã, structura specializatã din cadrul Serviciului logistic rãspunde de:
a) aprobarea planului anual de verificãri tehnice oficiale ale instalaţiilor mecanice sub presiune şi instalaţiilor de ridicat, întocmite şi înaintate de unitãţile subordonate;
b) avizarea propunerilor anuale înaintate de unitãţile subordonate, privind echipamentele de testare specifice şi aparatura de mãsurã şi control ce urmeazã a fi calibrate/verificate metrologic, precum şi perioadele de executare a acestor operaţiuni;
c) monitorizarea respectãrii normelor de supraveghere tehnicã şi metrologie legalã;
d) promovarea, în vederea aprobãrii de cãtre şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, a documentaţiei tehnice pentru autorizarea unitãţilor subordonate, pe linia respectãrii normelor de securitate şi sãnãtate în muncã, respectiv a celor de protecţie a mediului.
ART. 29
(1) Biroul planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer este structura de specialitate a Serviciului logistic al Statului Major al Forţelor Aeriene care planificã, organizeazã, coordoneazã şi controleazã activitatea de mentenanţã pentru tehnica specificã din forţele aeriene, în ţarã şi strãinãtate, la pace, în situaţii de crizã şi la rãzboi.
(2) Se subordoneazã şefului Secţiei planificare logisticã şi planificã/organizeazã activitãţi în urmãtoarele domenii:
a) mentenanţa tehnicii, echipamentelor, instalaţiilor şi materialelor specifice;
b) achiziţia de tehnicã, armament, echipamente, instalaţii şi servicii specifice;
c) derularea activitãţilor în cadrul contractelor de achiziţii/modernizare a tehnicii specifice sau pentru prelungirea resursei tehnice;
d) scoaterea din funcţiune, declasarea, demilitarizarea, casarea şi valorificarea tehnicii şi echipamentelor specifice excedentare şi/sau cu resursa tehnicã expiratã;
e) supravegherea tehnicã a mijloacelor de mãsurare specifice;
f) transportul tehnicii, echipamentelor şi materialelor specifice pentru realizarea procesului de mentenanţã;
g) planificarea bugetarã pentru achiziţia produselor şi serviciilor necesare sprijinului logistic al tehnicii GBAD;
h) elaborarea proiectelor de acte normative specifice şi a concepţiilor logistice şi de dezvoltare;
i) conceperea documentelor de conducere a activitãţilor pentru realizarea sprijinului logistic al tehnicii specifice.
(3) Biroul planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer are urmãtoarele responsabilitãţi:
a) menţinerea unei stãri ridicate de disponibilitate a tehnicii specifice din Statul Major al Forţelor Aeriene;
b) planificarea, organizarea şi urmãrirea executãrii lucrãrilor de etalonare a aparaturii de testare, verificarea metrologicã a aparaturii de mãsurã şi control şi verificarea la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat - ISCIR a tehnicii specifice şi echipamentelor de deservire a acesteia;
c) elaborarea cerinţelor privind sprijinul logistic pentru tehnica specificã, prevãzutã sã intre în înzestrare sau sã fie modernizatã;
d) fundamentarea propunerilor de scoatere din funcţiune a tehnicii specifice;
e) elaborarea cerinţelor tehnice privind achiziţia serviciilor de mentenanţã şi de recepţie a acestora;
f) fundamentarea nevoilor bugetare pentru executarea mentenanţei la tehnica specificã şi realizarea sprijinului logistic al acţiunilor marilor unitãţi, unitãţilor şi subunitãţilor de artilerie şi rachete sol-aer din Statul Major al Forţelor Aeriene;
g) avizarea actelor normative specifice mentenanţei, a concepţiilor logistice şi de înzestrare cu tehnicã specificã.
ART. 30
(1) Biroul planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer are atribuţii în domenii ce concurã la asigurarea mentenanţei tehnicii GBAD, astfel:
(2) În domeniul executãrii mentenanţei tehnicii, echipamentelor, instalaţiilor şi materialelor specifice, biroul planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer are urmãtoarele atribuţii:
a) ţine evidenţa statisticã a tehnicii GBAD;
b) evalueazã starea de disponibilitate a tehnicii GBAD;
c) întocmeşte planurile de mentenanţã pentru tehnica GBAD, precum şi extrase cãtre unitãţile subordonate şi operatorii economici specializaţi în executarea lucrãrilor de mentenanţã;
d) fundamenteazã necesarul de servicii de mentenanţã pentru tehnica specificã pe categorii şi prioritãţi;
e) coordoneazã executarea activitãţilor de mentenanţã la tehnica specificã;
f) monitorizeazã derularea serviciilor de mentenanţã executate în beneficiul Statului Major al Forţelor Aeriene de cãtre terţi;
g) avizeazã tehnologiile de executare a mentenanţei la tehnica specificã;
h) coordoneazã recepţionarea serviciilor de mentenanţã la tehnica specificã, prestate de operatori economici specializaţi;
i) fundamenteazã achiziţiile de servicii de mentenanţã;
j) executã controale curente în unitãţile subordonate Statului Major al Forţelor Aeriene pentru verificarea modului de executare a mentenanţei la tehnica specificã.
(3) În domeniul achiziţiei produselor specifice şi serviciilor de mentenanţã biroul planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer are urmãtoarele atribuţii:
a) evalueazã necesarul de produse/servicii de mentenanţã la tehnica specificã;
b) elaboreazã propuneri privind planul anual al achiziţiilor publice;
c) elaboreazã cerinţele tehnice pentru caietele de sarcini, întocmeşte rapoarte justificative;
d) participã la evaluarea ofertelor de achiziţionare a serviciilor;
e) coordoneazã recepţia serviciilor şi elaborarea documentelor aferente recepţiei, inclusiv a celor justificative de platã.
(4) În domeniul scoaterii din funcţiune, declasãrii, demilitarizãrii, casãrii şi valorificãrii tehnicii şi echipamentelor specifice, excedentare şi/sau cu resursa tehnicã consumatã, biroul planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer are urmãtoarele atribuţii:
a) avizeazã procesele-verbale de scoatere din funcţiune/procesele-verbale de declasare, fişele tehnice, rapoartele de evaluare şi propune modul de valorificare a mijloacelor fixe specifice;
b) stabileşte bunurile materiale care se reintroduc în evidenţa contabilã, în cazul valorificãrii prin casare a tehnicii şi echipamentelor specifice;
c) avizeazã tehnologiile de demilitarizare a tehnicii de artilerie şi rachete sol-aer ce urmeazã a fi transferatã fãrã platã instituţiilor publice, în vederea expunerii statice ambientale sau muzeale.
(5) În domeniul supravegherii tehnice specifice, biroul planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer are urmãtoarele atribuţii:
a) avizeazã planurile anuale de etalonãri şi verificãri metrologice a aparaturii de mãsurã şi control utilizate pentru mentenanţa tehnicii specifice din unitãţile subordonate;
b) întocmeşte planurile pentru etalonãrile staţiilor mobile de încercare şi control al rachetelor şi pentru calibrãrile aparaturii de testare specifice fiecãrui tip de sistem GBAD;
c) întocmeşte planurile anuale de executare a analizelor fizico-chimice pentru combustibili speciali de rachetã;
d) întocmeşte planurile de etalonãri şi verificãri ISCIR pentru aparatura de deservire.
(6) În domeniul pregãtirii tehnico-inginereşti de specialitate, biroul planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer are urmãtoarele atribuţii:
a) elaboreazã cerinţe privind sprijinul logistic, referitoare la volumul şi structura serviciilor de pregãtire a personalului pentru operarea şi mentenanţa sistemelor nou-intrate în înzestrare, în cadrul programelor de achiziţii de tehnicã specificã;
b) coordoneazã pregãtirea personalului tehnico-ingineresc privind executarea mentenanţei tehnicii specifice; pentru aceasta, planificã, organizeazã şi executã convocãri de specialitate la nivelul Statului Major al Forţelor Aeriene;
c) participã la evaluarea pregãtirii personalului privind cunoaşterea tehnicii şi realizarea mãsurilor de sprijin logistic specifice, în cadrul exerciţiilor tactice reale sau simulate, care se desfãşoarã cu sau fãrã executarea tragerilor de luptã sol-aer;
d) participã la planificarea, pregãtirea şi desfãşurarea examenelor de acordare şi confirmare a titlurilor de specialişti de clasã în arma artilerie şi rachete sol-aer.
2. Atribuţiile personalului din compartimentele de mentenanţã ale structurilor logistice din cadrul marilor unitãţi/unitãţilor operative/tactice pe timp de pace
ART. 31
Şeful logisticii la brigadã/regiment coordoneazã activitatea pe linie de mentenanţã a marii unitãţi/unitãţii, rãspunde nemijlocit de starea de funcţionare a tehnicii de luptã din înzestrarea acesteia şi are urmãtoarele responsabilitãţi:
a) sã cunoascã starea tehnicii GBAD din înzestrarea brigãzii/regimentului, precum şi ordinele, instrucţiunile, dispoziţiile şi manualele referitoare la mentenanţa acesteia;
b) sã întocmeascã planul anual de mentenanţã a tehnicii din înzestrare, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 2, precum şi planul de aprovizionare cu piese de schimb şi materiale specifice mentenanţei;
c) sã ia mãsuri pentru prevenirea apariţiei deranjamentelor, deteriorãrilor sau avariilor la tehnicã;
d) sã cunoascã şi sã respecte prevederile instrucţiunilor privind managementul frecvenţelor tehnicii GBAD;
e) sã cunoascã şi sã ia mãsuri pentru înregistrarea corectã a gradaţiilor corespunzãtoare frecvenţelor stabilite la tehnica de luptã;
f) sã îl informeze permanent pe comandantul unitãţii despre existentul şi disponibilitatea tehnicii GBAD din înzestrare, precum şi despre oportunitatea şi calitatea reparaţiilor executate la aceasta;
g) sã controleze modul de pãstrare şi de folosire a pieselor de schimb şi materialelor de întreţinere, urmãrind în acelaşi timp consumul acestora;
h) sã controleze periodic modul de completare a documentelor de evidenţã a exploatãrii;
i) sã controleze modul de organizare şi executare a lucrãrilor de mentenanţã de cãtre formaţiunile şi personalul destinat acesteia;
j) sã controleze, pe baza buletinelor de analizã, calitatea muniţiei de artilerie, pulberilor, combustibililor speciali, carburanţilor, lubrifianţilor şi lichidelor speciale existente sau care sosesc în unitate, precum şi modul de folosire a acestora;
k) sã organizeze şi sã îndrume activitatea comisiilor de inventariere a materialelor specifice tehnicii GBAD din înzestrarea unitãţii, astfel încât acestea sã respecte întocmai ordinele şi instrucţiunile date pe aceastã linie;
l) sã organizeze şi sã conducã activitãţile de etalonare, verificare metrologicã periodicã şi verificare ISCIR la tehnica specificã, aparatura de mãsurã şi control din înzestrare şi echipamentele de deservire a tehnicii GBAD;
m) sã planifice şi sã execute controale periodice cu scopul de evaluare a stãrii de funcţionare a tehnicii GBAD din înzestrarea unitãţii şi sã ia mãsuri de remediere a deficienţelor constatate;
n) sã organizeze convocãri de instruire a personalului care executã lucrãri de mentenanţã, pentru asigurarea cunoaşterii de cãtre acesta a echipamentelor specifice şi a programelor informatice aferente, a echipamentelor de testare şi normelor de securitate şi sãnãtate în muncã;
o) sã urmãreascã comportarea tehnicii nou-intrate în înzestrare sau aflate în garanţie dupã executarea reparaţiilor;
p) sã ia mãsuri pentru remedierea lipsurilor constatate de cãtre comisiile de control ale eşaloanelor superioare, raportând despre aceasta la termenele stabilite.
ART. 32
Şeful biroului planificare/conducere logisticã la comandamentul bazei aeriene/brigãzii/regimentului se subordoneazã şefului logisticii/şefului de stat major şi rãspunde de organizarea şi conducerea activitãţilor de mentenanţã a subunitãţilor subordonate acestuia, precum şi de activitatea ofiţerilor din compartimentul de mentenanţã.
ART. 33
Şeful biroului planificare/conducere logisticã are urmãtoarele atribuţii:
a) sã cunoascã tehnica din înzestrarea unitãţii, existentul, starea tehnicã şi de întreţinere, precum şi toate ordinele, instrucţiunile şi dispoziţiile care reglementeazã folosirea, întreţinerea, pãstrarea, depozitarea, repararea, controlul tehnic şi evidenţa exploatãrii;
b) sã organizeze şi sã conducã procesul de exploatare a tehnicii de luptã din înzestrare;
c) sã organizeze şi sã execute verificarea stãrii tehnice a tehnicii din înzestrare şi sã ia mãsuri în vederea prelungirii duratei de funcţionare între douã reparaţii;
d) sã verifice pregãtirea tehnicii în vederea deplasãrilor şi mãsurile de securitate a tehnicii şi a personalului;
e) sã urmãreascã completarea loturilor pieselor de schimb şi accesoriilor individuale şi de grup;
f) sã participe la recepţia materialelor sosite din import sau reparate, urmãrind calitatea acestora şi întocmirea actelor de reclamaţie în termenele de garanţie;
g) sã îşi însuşeascã modernizãrile executate la tehnica de luptã şi particularitãţile impuse de acestea în procesul de exploatare;
h) sã organizeze şi sã conducã activitatea de întocmire a bazelor de date/fişelor de evidenţã statisticã a comportãrii în exploatare a tehnicii;
i) sã organizeze şi sã conducã desfãşurarea lucrãrilor de mentenanţã preventivã de medie şi mare periodicitate, luând mãsuri pentru executarea lor calitativã şi în volum complet;
j) sã planifice şi sã verifice executarea lucrãrilor de mentenanţã preventivã de medie şi mare periodicitate;
k) sã organizeze ţinerea evidenţei tuburilor electronice speciale şi a consumului resursei acestora şi sã analizeze cauzele ieşirii acestora din funcţiune;
l) sã organizeze activitatea de exploatare şi verificare metrologicã a aparaturii de mãsurã şi control, instalaţiilor de ridicat, mãsurare şi sub presiune, în conformitate cu instrucţiunile şi ordinele în vigoare;
m) sã planifice şi sã organizeze executarea la timp a controalelor şi reviziilor la tehnicã;
n) sã facã propuneri pentru schimbarea regimului de pãstrare a rachetelor;
o) sã organizeze şi sã controleze activitãţile ce se referã la transportul, manipularea, depozitarea şi analiza combustibililor speciali pentru rachete, luând mãsuri pentru respectarea regulilor specifice de securitate şi sãnãtate în muncã, respectiv de protecţie a mediului;
p) sã organizeze şi sã controleze modul de executare a operaţiunilor de inventariere la tehnica GBAD.
3. Atribuţiile personalului de conducere din cadrul unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã
ART. 34
Şeful batalionului logistic al brigãzii/regimentului de rachete sol-aer coordoneazã activitatea formaţiunilor de mentenanţã din subordine şi rãspunde nemijlocit de starea de funcţionare a tehnicii de luptã din înzestrarea batalionului logistic, precum şi de buna organizare şi realizare a mentenanţei acesteia, fiind obligat:
a) sã cunoascã foarte bine existentul şi starea tehnicii specifice din înzestrarea batalionului logistic;
b) sã cunoascã ordinele, instrucţiunile, dispoziţiile referitoare la modul de funcţionare şi mentenanţa tehnicii din înzestrare şi sã aplice în practicã prevederile acestora;
c) sã urmãreascã ţinerea evidenţei mijloacelor materiale, conform prevederilor instrucţiunilor în vigoare;
d) sã participe la întocmirea planului anual de mentenanţã, luând mãsuri din timp pentru ducerea lui la îndeplinire;
e) sã întocmeascã planul de aprovizionare cu piese de schimb şi materiale de întreţinere, respectând normele şi instrucţiunile în vigoare;
f) sã îndrume subunitãţile în organizarea şi executarea lucrãrilor de mentenanţã şi a celor de conservare a tehnicii, precum şi de folosire a carburanţilor şi lubrifianţilor;
g) sã monitorizeze deranjamentele, avariile şi accidentele produse la tehnica de luptã, frecvenţa apariţiei acestora, subsistemele/componentele a cãror ratã de defectare ridicatã genereazã indisponibilitatea prelungitã a tehnicii, sã participe la cercetarea cauzelor care au produs deranjamentele;
h) sã cunoascã dotarea cu echipamente şi aparaturã specificã, precum şi încadrarea cu specialişti a atelierului de mentenanţã al unitãţii, pentru a organiza repararea tehnicii de luptã în cadrul acestuia, în concordanţã cu resursele tehnice şi umane de care dispune;
i) sã participe în cadrul comisiilor la verificarea stãrii tehnice a tehnicii GBAD, în vederea prelungirii resursei tehnice sau introducerii în reparaţie;
j) sã participe la recepţia tehnicii nou-intrate în înzestrare sau a celei ieşite din reparaţie, în cadrul comisiilor constituite în acest scop;
k) sã întocmeascã oportun actele de reclamaţie pentru tehnica aflatã în termen de garanţie în urma executãrii reparaţiilor sau în baza prevederilor contractului de achiziţie;
l) sã urmãreascã executarea la timp a etalonãrilor şi verificãrilor metrologice la tehnica din înzestrare;
m) sã organizeze distribuirea oportunã a mijloacelor materiale cu duratã de întrebuinţare limitatã, precum vopsele, baterii de acumulatori, diferite materiale perisabile etc.;
n) sã întocmeascã procesele-verbale de declasare, scoatere din funcţiune şi casare a bunurilor materiale din înzestrare în conformitate cu normele şi instrucţiunile în vigoare;
o) sã execute inventarierea bunurilor materiale conform prevederilor instrucţiunilor în vigoare;
p) sã ţinã evidenţa strictã a consumului de piese de schimb şi materiale de întreţinere existente în depozitele unitãţii.
ART. 35
Şeful secţiei/atelierului de mentenanţã al batalionului/regimentului/brigãzii/bazei aeriene se subordoneazã comandantului de batalion/regiment/bazã aerianã, rãspunde nemijlocit de îndeplinirea planului de mentenanţã, de calitatea reparaţiilor, de starea materialelor primite în reparaţie, precum şi de amenajarea şi utilarea locurilor de realizare a mentenanţei şi atelierelor mobile din cadrul grupului de ateliere şi are urmãtoarele atribuţii:
a) sã organizeze şi sã conducã activitatea de mentenanţã a secţiei/atelierului;
b) sã cunoascã elementele constructive şi modul de funcţionare a tehnicii GBAD ce se reparã, procesul tehnologic de reparaţie a acesteia, precum şi posibilitãţile de reparaţie ale secţiei/atelierului;
c) sã cunoascã ordinele, instrucţiunile şi documentaţia tehnicã referitoare la reparaţia tehnicii GBAD;
d) sã cunoascã elementele constructive, modul de funcţionare şi de folosire a utilajelor şi echipamentelor secţiei/atelierului;
e) sã participe la întocmirea planurilor de mentenanţã şi sã asigure îndeplinirea lor în pãrţile ce îi revin;
f) sã organizeze şi sã conducã pregãtirea tehnicã de specialitate a personalului din subordine, în scopul ridicãrii permanente a gradului de calificare a acestuia;
g) sã controleze gradul de cunoaştere a procesului tehnologic de reparaţii de cãtre personalul din subordine;
h) sã organizeze activitatea de control al calitãţii reparaţiilor şi sã asigure îndeplinirea de cãtre personalul secţiei/atelierului a normelor orare stabilite de instrucţiunile specifice;
i) sã organizeze folosirea corectã a aparaturii de mãsurã şi control, a utilajului şi pieselor de schimb, precum şi a sculelor şi materialelor din dotare;
j) sã planifice executarea etalonãrilor şi verificãrilor metrologice la aparatura şi utilajele din dotarea atelierelor;
k) sã asigure aprovizionarea atelierelor cu piese de schimb şi materiale necesare pentru executarea reparaţiilor la tehnicã;
l) sã verifice încadrarea consumului de piese de schimb şi materiale în normele legale şi sã întocmeascã la timp documentele pentru scãderea lor, conform instrucţiunilor în vigoare privind evidenţa bunurilor materiale;
m) sã organizeze întreţinerea, verificarea şi repararea periodicã a utilajelor din ateliere;
n) sã asigure grupul de ateliere cu documentaţia tehnicã necesarã pentru executarea reparaţiilor la tehnicã.
ART. 36
Şeful logisticii batalionului de artilerie antiaerianã/rachete sol-aer/tehnic se subordoneazã şefului de stat major, rãspunde de buna funcţionare şi exploatare a tehnicii de luptã pe care o are în primire, precum şi de asigurarea tehnicã a acesteia şi are urmãtoarele atribuţii:
a) sã cunoascã tehnica de luptã din înzestrarea batalionului, precum şi modul de organizare şi realizare a mentenanţei acesteia;
b) sã cunoascã instrucţiunile referitoare la exploatarea, repararea şi asigurarea cu piese de schimb şi materiale a tehnicii din dotarea batalionului;
c) sã asigure realizarea întocmai a planului de mentenanţã a tehnicii din dotarea batalionului;
d) sã organizeze şi sã conducã nemijlocit întreţinerile tehnice care se executã la tehnica din dotarea batalionului şi sã ia toate mãsurile pentru menţinerea acesteia într-o permanentã stare de funcţionare;
e) sã verifice personal starea tehnicii din dotarea batalionului şi modul de completare şi actualizare a registrelor şi formularelor de evidenţã a exploatãrii;
f) sã cunoascã în permanenţã existentul şi starea tehnicii din dotarea batalionului şi sã informeze despre aceasta comandantul/şeful de stat major;
g) sã verifice starea tehnicã a maşinilor speciale şi a agregatelor;
h) sã organizeze şi sã conducã personal pregãtirea tehnicii din dotarea batalionului pentru introducerea în reparaţie;
i) sã raporteze la timp comandantului nevoile de materiale de întreţinere şi piese de schimb necesare întreţinerilor tehnice;
j) sã ţinã evidenţa consumului de carburanţi, lubrifianţi, lichide speciale, piese de schimb şi a altor materiale, în scopul încadrãrii în prevederile normelor în vigoare;
k) sã ia mãsuri pentru prevenirea deranjamentelor, deteriorãrilor, avariilor şi accidentelor de circulaţie, raportând comandantului de batalion cauzele care au dus la producerea lor, precum şi mãsurile luate;
l) sã permitã adãpostirea sau parcarea tehnicii de luptã din dotarea batalionului numai dupã ce aceasta a fost în prealabil întreţinutã, reglatã şi gresatã;
m) sã verifice modul de cunoaştere şi de aplicare în practicã, de cãtre personalul din subordine, a normelor de prevenire şi stingere a incendiilor;
n) sã verifice modul de cunoaştere şi de respectare a normelor de securitate şi sãnãtate în muncã, respectiv a mãsurilor de protecţie a mediului;
o) sã raporteze comandantului despre necesarul de verificãri metrologice/etalonãri pentru tehnica din înzestrare, în conformitate cu normele de supraveghere tehnicã şi metrologie legalã;
p) sã organizeze dispunerea/depozitarea tehnicii aflate în exploatare/conservare, cu respectarea normelor de pazã şi stingere a incendiilor (PSI) specifice;
q) sã raporteze comandantului modul în care au fost lichidate deficienţele constatate de cãtre comisiile de control din partea eşaloanelor superioare.
ART. 37
Comandantul bateriei/plutonului logistic/tehnic de la batalionul de artilerie antiaerianã/rachete sol-aer/tehnic se subordoneazã şefului de stat major, rãspunde de buna funcţionare şi exploatare a tehnicii pe care o are în primire, precum şi de asigurarea tehnicã a acesteia şi are urmãtoarele atribuţii:
a) sã cunoascã în detaliu tehnica din înzestrarea batalionului deservit de formaţiunea logisticã pe care o conduce, precum şi modul de organizare şi realizare a mentenanţei acesteia;
b) sã cunoascã în detaliu instrucţiunile referitoare la exploatarea, repararea şi asigurarea cu piese de schimb şi materiale a tehnicii din dotarea batalionului;
c) sã asigure realizarea întocmai a planului de mentenanţã a tehnicii din dotarea batalionului;
d) sã organizeze întreţinerile care se executã la tehnicã şi sã ia toate mãsurile pentru menţinerea acesteia într-o permanentã stare de funcţionare;
e) sã verifice personal starea tehnicii pe care o are în primire şi modul de completare şi de actualizare a registrelor şi formularelor de evidenţã a exploatãrii;
f) sã conducã personal pregãtirea tehnicii pe care o are în primire pentru introducerea în reparaţie;
g) sã raporteze la timp şefului logisticii nevoile de materiale de întreţinere şi piese de schimb necesare întreţinerilor tehnice;
h) sã ţinã evidenţa consumului de carburanţi, lubrifianţi, lichide speciale, piese de schimb şi a altor materiale, în scopul încadrãrii în prevederile normelor în vigoare;
i) sã ia mãsuri pentru prevenirea deranjamentelor, deteriorãrilor, avariilor şi accidentelor de circulaţie;
j) sã organizeze instruirea personalului din subordine privind respectarea normelor de securitate şi sãnãtate în muncã, respectiv de protecţie a mediului;
k) sã organizeze protecţia împotriva incendiilor în locurile în care este dispusã tehnica de luptã pe care o are în primire.

CAP. III
Pregãtirea tehnicã a personalului din domeniul mentenanţei tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol

ART. 38
Pregãtirea tehnicã a personalului din domeniul mentenanţei reprezintã ansamblul de mãsuri şi activitãţi care se planificã, se organizeazã şi se executã pentru însuşirea temeinicã a cunoştinţelor privind caracteristicile tehnico-tactice, construcţia, funcţionarea, utilizarea, evacuarea şi repararea tehnicii GBAD, precum şi pentru formarea deprinderilor necesare de conducere şi execuţie.
ART. 39
(1) Pregãtirea tehnicã are ca scop ridicarea continuã a nivelului cunoştinţelor teoretice şi perfecţionarea deprinderilor practice ale personalului tehnic/de specialitate de la toate eşaloanele, în vederea executãrii corecte a mentenanţei tehnicii GBAD.
(2) Pregãtirea tehnicã a personalului se executã prin urmãtoarele forme:
a) cursuri de perfecţionare/specializare;
b) convocãri de pregãtire tehnicã.
ART. 40
Pregãtirea personalului tehnic/de specialitate trebuie sã cuprindã:
a) cunoaşterea principiilor şi cerinţelor strategiei militare naţionale şi aplicarea acestora în îndeplinirea scopurilor activitãţii de mentenanţã;
b) perfecţionarea cunoştinţelor referitoare la activitatea de mentenanţã şi întrebuinţarea în luptã a tehnicii GBAD;
c) cunoaşterea principiilor de organizare a mentenanţei în cadrul NATO;
d) cunoaşterea caracteristicilor tehnico-tactice ale tehnicii GBAD din înzestrare sau nou-introduse în înzestrare şi a posibilitãţilor de folosire a acesteia;
e) însuşirea particularitãţilor de exploatare a fiecãrui tip de tehnicã GBAD;
f) însuşirea problemelor tehnice legate de rezolvarea cazurilor speciale ce pot apãrea pe timpul exploatãrii, întreţinerii şi reparãrii tehnicii GBAD.
ART. 41
Pregãtirea tehnicã a personalului de specialitate tehnic şi a celui ingineresc care urmeazã sã exploateze un nou tip de tehnicã specificã se executã prin:
a) cursuri organizate de statele majore ale categoriilor de forţe ale armatei în instituţiile militare de învãţãmânt sau structurile GBAD, pentru trecerea personalului tehnic/de specialitate şi ingineresc la exploatarea unor noi tipuri de tehnicã GBAD;
b) cursuri organizate de furnizorul tehnicii noi, prin grija achizitorului;
c) convocãri/şedinţe practice de instruire.
ART. 42
În programul cursurilor pentru mentenanţa tehnicii noi vor fi cuprinse:
a) studierea caracteristicilor tehnico-tactice, constructive şi de funcţionare ale tehnicii GBAD specifice;
b) însuşirea cunoştinţelor privind executarea mentenanţei tehnicii GBAD respective, precum şi a modului de utilizare a manualului de cunoaştere/instruire corespunzãtor; acest manual poate fi disponibil fie în format clasic, tipãrit, fie în format electronic-interactiv/Interactive Electronic Training Manual - IETM;
c) însuşirea proceselor tehnologice de executare a reglajelor, lucrãrilor regulamentare de întreţinere şi reparaţii la nivelul autorizat;
d) însuşirea cunoştinţelor şi formarea deprinderilor de utilizare a aparaturii de mãsurã şi control, a echipamentelor de testare şi diagnosticare din cadrul atelierelor fixe sau mobile ori a celor încorporate în tehnicã, de tipul BITE, a echipamentelor de deservire şi aplicaţiilor software pentru tehnica nouã;
e) parcurgerea unei perioade de familiarizare cu aspectele practice privind operarea şi mentenanţa tehnicii noi, atât prin executarea şedinţelor de instruire practicã pe tehnicã, denumitã generic On Job Training - OJT, cât şi prin dublarea personalului nou-instruit cu personal tehnic autorizat în exploatarea noului tip de tehnicã GBAD.
ART. 43
La sosirea în unitate a absolvenţilor instituţiilor militare de învãţãmânt se organizeazã cu aceştia cursuri de admitere în serviciul de luptã la tehnica GBAD din înzestrarea structurii, cu o duratã de cel puţin 30 de zile calendaristice.
ART. 44
Verificarea generalã a cunoştinţelor de specialitate ale personalului tehnic/de specialitate privind cunoaşterea tehnicii GBAD şi a regulilor de exploatare şi mentenanţã a acesteia se face cu ocazia susţinerii examenelor de specialişti de clasã.
ART. 45
Cunoştinţele de specialitate ale personalului tehnic din domeniul GBAD se verificã în urmãtoarele situaţii:
a) la prezentarea în unitate, cu ocazia numirii într-o nouã funcţie;
b) la întreruperi în activitatea de exploatare/mentenanţã a tehnicii GBAD, mai mari de 3 luni;
c) la producerea unor defecţiuni, deteriorãri, accidente, avarii ca urmare a pregãtirii necorespunzãtoare a personalului de deservire a tehnicii GBAD;
d) când se manifestã nesiguranţã/necunoaştere în executarea lucrãrilor de exploatare şi mentenanţã sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;
e) înaintea executãrii tragerilor de luptã în Tabãra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer - TIPTSA.
ART. 46
Şeful serviciului logistic din statul major al categoriei de forţe are dreptul de a opri personalul tehnic de la exploatare în urmãtoarele situaţii:
a) când constatã personal cunoaşterea superficialã sau nerespectarea în totalitate a regulilor de exploatare, întreţinere ori reparare a tehnicii GBAD specifice, superficialitate în executarea mentenanţei tehnicii GBAD pentru executarea misiunilor specifice, lipsa preocupãrii pentru îmbogãţirea cunoştinţelor tehnice teoretice de specialitate şi pentru dezvoltarea deprinderilor practice, nerespectarea normelor de tehnica securitãţii muncii, care pot genera accidente;
b) când se produc avarii şi deteriorãri ale tehnicii ca urmare a nerespectãrii tehnologiilor de exploatare şi mentenanţã sau pregãtirii superficiale;
c) la propunerea şefului Secţiei planificare logisticã, şefului Secţiei conducere logisticã, şefului Biroului planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer, şefului logisticii/similar al bazei aeriene/brigãzii/regimentului de rachete sol-aer, comandantului structurii din care face parte cel în cauzã, şefului logisticii/similar structurii din care face parte cel în cauzã, pentru motivele menţionate la lit. a) şi b).
ART. 47
Comandanţii de la toate eşaloanele poartã întreaga rãspundere pentru organizarea şi executarea pregãtirii tehnice a întregului personal din subordine. Aceştia stabilesc, prin şefii logisticii/similari, mãsurile de specializare a personalului cu atribuţii pe linia logisticii GBAD.
ART. 48
Şefii logisticii/similari organizeazã şi conduc nemijlocit şedinţele de pregãtire a personalului privind cunoaşterea tehnicii GBAD nou-intrate în înzestrarea structurii, însuşirea conţinutului regulamentelor, instrucţiunilor şi dispoziţiilor logistice nou elaborate, executarea practicã a mentenanţei, controalelor şi verificãrilor tehnicii GBAD din înzestrare, metodica depanãrii rapide şi înlãturãrii defecţiunilor şi deranjamentelor, a efectuãrii reglajelor complexe, a modului de completare a documentelor de evidenţã a exploatãrii.
ART. 49
Convocãrile de pregãtire tehnicã se desfãşoarã periodic. Planul tematic pentru aceste convocãri se întocmeşte de şeful logisticii structurii/similar, avându-se în vedere şi perspectivele de înzestrare şi de modernizare a tehnicii.
ART. 50
Comandanţii, ofiţerii de comandã şi stat major din structurile care au în înzestrare/subordine sau deservesc tehnica GBAD, pentru a-şi putea îndeplini atribuţiile ce le revin privind întrebuinţarea acesteia, îşi îmbogãţesc permanent pregãtirea tehnicã de specialitate prin însuşirea cunoştinţelor referitoare la:
a) destinaţia, caracteristicile tactico-tehnice şi principiile de funcţionare şi de întrebuinţare a tehnicii GBAD;
b) prevederile instrucţiunilor şi actelor normative privind sprijinul logistic al tehnicii GBAD;
c) periodicitatea întreţinerilor tehnice şi reparaţiilor, modul de organizare şi desfãşurare a acestora;
d) verificãrile prin care se determinã starea tehnicã şi de întreţinere a tehnicii GBAD, precum şi criteriile de apreciere a acestora;
e) instrumentele software destinate operãrii sau mentenanţei tehnicii;
f) posibilitãţile de evaluare a stãrii tehnicii prin utilizarea echipamentelor de testare/diagnosticare încorporate, de tipul BITE sau aflate pe şasie separate, cum este cazul autoatelierelor;
g) principalele prevederi ale instrucţiunilor şi ordinelor referitoare la normele de securitate şi sãnãtate în muncã, respectiv mãsurile de protecţie a mediului;
h) normele de prevenire şi stingere a incendiilor;
i) prevederile regulamentelor şi instrucţiunile referitoare la predarea-primirea, mişcarea şi transportul tehnicii GBAD.
ART. 51
(1) Personalul militar şi civil care exploateazã tehnica GBAD trebuie sã se pregãteascã permanent pentru a cunoaşte principiile, performanţele şi posibilitãţile de întrebuinţare în serviciul de luptã, procedeele de înlãturare oportunã a deranjamentelor, regulile de mentenanţã şi de exploatare în condiţii de deplinã securitate a acesteia.
(2) Personalul menţionat la alin. (1) trebuie sã depunã un interes deosebit pentru a cunoaşte şi alte categorii de tehnicã GBAD înrudite cu cea la care sunt încadraţi, pentru a fi în mãsurã ca la nevoie sã treacã fãrã dificultate la exploatarea acestora.
ART. 52
Personalul civil care gestioneazã, manipuleazã, transportã, întreţine, depoziteazã sau reparã tehnica GBAD, ansambluri, subansambluri şi piese din compunerea acesteia trebuie sã îşi perfecţioneze permanent cunoştinţele, astfel încât sã îşi poatã îndeplini atribuţiile funcţionale. Aceştia se pregãtesc conform tematicii din programul de pregãtire şi prin cursuri şi convocãri organizate de structurile în care sunt încadraţi/la locul de muncã sau de statul major al categoriei de forţe.
ART. 53
Personalul militar şi civil care are în primire, gestioneazã, exploateazã, reparã, transportã tehnicã sau îndeplineşte orice alte atribuţii în acest domeniu este obligat sã cunoascã gradul de periculozitate specific acestor mijloace, legislaţia în vigoare privind regimul armelor şi al materialelor explozive şi toxice, precum şi prevederile prezentelor instrucţiuni.
ART. 54
Personalul militar şi civil care are în primire tehnica sau este destinat operãrii ori mentenanţei acesteia trebuie sã deţinã certificat de acces la informaţii clasificate naţionale/NATO, în conformitate cu postul pe care îl ocupã şi cu nivelul necesar, dupã principiul "nevoii de a cunoaşte", pentru a avea acces la documentaţia de operare şi mentenanţã a tehnicii GBAD pe care o exploateazã.

CAP. IV
Organizarea şi realizarea exploatãrii tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol

SECŢIUNEA 1
Principii generale

ART. 55
(1) Exploatarea tehnicii GBAD constituie ansamblul mãsurilor şi activitãţilor privind operarea, mentenanţa şi depozitarea/conservarea tehnicii pe durata de viaţã a acesteia.
(2) Exploatarea corectã a tehnicii GBAD se face în conformitate cu prevederile documentaţiei de operare şi mentenanţã specifice fiecãrui tip de tehnicã şi are ca scop menţinerea unui nivel ridicat de disponibilitate a acesteia. De asemenea, o exploatare corectã permite realizarea unor valori cât mai ridicate ale principalilor indicatori de fiabilitate tehnicã: timpul mediu între defecţiuni/Mean Time Between Failures - MTBF, timpul mediu între defecţiunile critice/Mean Time Between Critical Failures - MTBCF, timpul mediu de imobilizare în reparaţie/Mean Time To Repair - MTTR.
ART. 56
Calitatea exploatãrii tehnicii GBAD este determinatã de:
a) nivelul de pregãtire a personalului militar şi civil care o deserveşte;
b) executarea corectã, la timp şi în volum complet a întreţinerilor tehnice;
c) respectarea întocmai a prevederilor instrucţiunilor de exploatare;
d) executarea sistematicã şi la timp a controalelor asupra stãrii tehnice şi de întreţinere;
e) pãstrarea corectã pe timpul folosirii şi conservãrii acesteia;
f) evidenţa strictã şi sistematicã a exploatãrii.
ART. 57
(1) Resursa tehnicã a echipamentelor GBAD şi a echipamentelor de deservire a acestora poate fi exprimatã în:
a) ani, de la data introducerii în exploatare;
b) ore de funcţionare;
c) motokilometri, pentru echipamentele autopropulsate sau tractate.
(2) Echipamentele de deservire speciale pot funcţiona în deplasare şi în staţionare. Consumul de motoresurse al motoarelor acestora pentru antrenarea agregatelor şi utilajelor speciale montate pe ele se cuantificã prin echivalarea orei de funcţionare a motorului/agregatului cu 15 kilometri reali.
(3) În funcţie de conceptul de operare şi mentenanţã specific fiecãrui tip de tehnicã GBAD, în documentaţia specificã pot fi prevãzute norme de funcţionare între douã reparaţii, în ani, ore de funcţionare sau motokilometri.
ART. 58
Pe timp de pace, în scopul asigurãrii pregãtirii de luptã, tehnica GBAD poate fi împãrţitã în 3 categorii:
a) categoria "de luptã", care cuprinde tehnica GBAD destinatã ducerii acţiunilor de luptã;
b) categoria "de instrucţie/şcoalã", care cuprinde tehnica GBAD destinatã pregãtirii efectivelor;
c) categoria "în conservare", care cuprinde tehnica GBAD stabilitã prin ordin, în conservare.

SECŢIUNEA a 2-a
Planificarea, organizarea şi evidenţa exploatãrii tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol

ART. 59
Planificarea principalelor activitãţi ale procesului de mentenanţã a tehnicii GBAD se executã pentru realizarea urmãtoarelor obiective:
a) îndeplinirea completã şi la timp a planului pregãtirii de luptã al unitãţilor, printr-o bunã organizare a folosirii tehnicii de luptã;
b) executarea la timp a lucrãrilor de mentenanţã planificate şi trimiterea în mod eşalonat a tehnicii în reparaţie;
c) exploatarea tehnicii în conformitate cu destinaţia ei, în limitele normelor anuale de exploatare stabilite;
d) cunoaşterea în permanenţã a rezervei de ore de funcţionare şi motokilometri a tehnicii.
ART. 60
Mentenanţa tehnicii GBAD presupune desfãşurarea urmãtoarelor activitãţi;
a) întreţineri tehnice/lucrãri de mentenanţã preventivã;
b) reparaţii;
c) etalonãri, verificãri metrologice şi ISCIR;
d) aprovizionare cu piese de schimb şi materiale pentru realizarea mentenanţei;
e) analize fizico-chimice la combustibilii speciali.
ART. 61
(1) Mentenanţa tehnicii GBAD se face pe baza planurilor de mentenanţã. Planificarea mentenanţei tehnicii GBAD se face lunar/anual.
(2) Documentele principale de planificare a mentenanţei tehnicii GBAD din înzestrare sunt reprezentate de planul anual de mentenanţã a acesteia, prezentat în anexa nr. 2, întocmit la nivelul unitãţii/subunitãţii şi al formaţiunilor de mentenanţã, respectiv de planurile lunare de mentenanţã a tehnicii GBAD din înzestrarea unitãţii/subunitãţii, întocmite la nivelul formaţiunilor de mentenanţã ce o deservesc.
ART. 62
(1) Pentru organizarea judicioasã a mentenanţei tehnicii GBAD, la brigadã/regiment se întocmesc şi se completeazã oportun urmãtoarele documente:
a) planul anual de mentenanţã - anexa nr. 2;
b) planul anual de reparaţii, prezentat în anexa nr. 3;
c) registrul cu evidenţa deranjamentelor, avariilor şi accidentelor;
d) situaţia etalonãrilor şi verificãrilor metrologice şi ISCIR;
e) situaţia rezultatelor analizelor probelor de combustibili speciali de rachetã;
f) baze de date privind evidenţa exploatãrii tehnicii GBAD.
(2) La unitãţi/subunitãţi înzestrate cu tehnicã GBAD se întocmesc şi se completeazã oportun urmãtoarele documente:
a) planul anual de mentenanţã pentru tehnica din înzestrare;
b) planul anual de reparaţii pentru tehnica din înzestrare;
c) situaţia etalonãrilor şi verificãrilor metrologice şi ISCIR;
d) planul întreţinerilor şi controalelor la tehnica din conservare;
e) registrul de evidenţã a deranjamentelor, avariilor şi accidentelor;
f) fişe de evidenţã a exploatãrii tehnicii;
g) dosare cu documentele întocmite pentru mentenanţa preventivã, respectiv pentru întreţinerile tehnice de sezon;
h) situaţia cu evidenţa analizelor pulberilor, combustibililor speciali, unsorilor şi uleiurilor;
i) registre şi formulare de evidenţã a exploatãrii.
(3) La batalionul logistic, atelierul/grupa de mentenanţã se întocmesc şi se completeazã oportun urmãtoarele documente:
a) planul anual de mentenanţã al formaţiunii de mentenanţã;
b) planul lunar de mentenanţã al formaţiunii de mentenanţã;
c) planul grafic calendaristic;
d) registrul de evidenţã a reparaţiilor executate la tehnicã - anexa nr. 4;
e) dosar cu fişe de instruire pe linia securitãţii şi sãnãtãţii în muncã, protecţiei mediului şi PSI;
f) formulare de evidenţã a exploatãrii utilajului;
g) registrul cu evidenţa executãrii verificãrilor metrologice/calibrãrilor pentru aparatura de mãsurã şi control, respectiv echipamentele de testare speciale.
ART. 63
(1) Planul anual de mentenanţã constituie documentul de bazã pentru executarea acesteia în cursul unui an de instrucţie. Acest plan stã la baza calculului consumului de resurse tehnice şi conţine urmãtoarele date privind activitãţile de mentenanţã derulate pe perioada unui an de instrucţie:
a) numãrul şi felul întreţinerilor tehnice care se executã la tehnicã;
b) numãrul, felul reparaţiilor şi eşalonarea trimiterii tehnicii la reparat în atelierele de reparaţii proprii sau la operatori economici interni/externi;
c) cantitãţile de carburanţi, lubrifianţi şi lichide speciale, necesare pentru exploatarea tehnicii, operare şi mentenanţã în cadrul programului de instrucţie, aplicaţiilor, controalelor etc., precum şi modul de asigurare a acestora pe diferite perioade de timp;
d) numãrul de probe de combustibili speciali de rachete/pulberi care vor fi supuse analizelor fizico-chimice;
e) numãrul, tipul şi seriile echipamentelor de testare şi aparatelor de mãsurã şi control care vor fi trimise la lucrãri de etalonare şi verificãri metrologice;
f) nevoile de piese de schimb şi materiale necesare mentenanţei tehnicii din înzestrarea unitãţii.
(2) Pentru întocmirea planului anual de mentenanţã a tehnicii este necesar sã se cunoascã volumul resursei tehnice, respectiv numãrul de ore de funcţionare/motokilometri, necesare pentru îndeplinirea planului, din care, ţinându-se cont de prevederile normelor de exploatare, de resursa tehnicã rãmasã, precum şi de starea tehnicã a echipamentelor din înzestrare, se stabileşte numãrul de ore de funcţionare şi de motokilometri ce se pot asigura unitãţii.
(3) Un exemplar al documentelor cu necesarul de ore de funcţionare şi motokilometri întocmite de statul major al unitãţii se pãstreazã ca anexã la planul pregãtirii de luptã al unitãţii, iar al doilea exemplar se anexeazã la planul anual de mentenanţã.
(4) În planul anual de mentenanţã, consumul de ore de funcţionare şi motokilometri se repartizeazã pe luni, pentru fiecare categorie de tehnicã, prevãzându-se trimiterea eşalonatã a acesteia în reparaţie, dupã îndeplinirea normelor de funcţionare între douã reparaţii.
(5) Propunerile privind datele/perioadele de executare a întreţinerilor tehnice, reparaţiilor, etalonãrilor, verificãrilor metrologice şi analizelor fizico-chimice specifice se înainteazã spre avizare la nivelul categoriei de forţe. Dupã avizare, acestea se includ în planul anual de mentenanţã care se întocmeşte de cãtre şeful logisticii într-un exemplar şi este aprobat de comandantul unitãţii.
(6) Planul anual de mentenanţã se întocmeşte la începutul anului, respectiv pânã la 15 ianuarie. În cazul în care planul pregãtirii de luptã se modificã, se fac actualizãrile necesare în planul de mentenanţã, dupã ce în prealabil au fost aprobate de marea unitate.
ART. 64
(1) La nivelul subunitãţii înzestrate cu tehnicã GBAD, planul anual de mentenanţã a tehnicii (anexa nr. 2) se întocmeşte pe baza extrasului din planul anual de mentenanţã al marii unitãţi/unitãţii şi a planului pregãtirii de luptã, ordonate de unitate. El constituie documentul de bazã pentru exploatarea tehnicii din înzestrarea subunitãţilor şi conţine date concrete privind resursa tehnicii, perioadele executãrii lucrãrilor de întreţinere tehnicã, planificarea executãrii reparaţiilor, etalonãrilor, verificãrilor metrologice, analizelor fizico-chimice.
(2) În planul anual de mentenanţã a tehnicii se înscriu lunar orele de funcţionare şi motokilometrii parcurşi de fiecare categorie de tehnicã în parte, datele executãrii întreţinerilor tehnice sau reparaţiilor curente.
(3) Pentru întocmirea planului anual de mentenanţã şeful logisticii al marii unitãţi trimite trimestrial unitãţilor/subunitãţilor extrase din planul anual de mentenanţã, pentru fiecare categorie de tehnicã.
(4) Planul anual de mentenanţã a tehnicii se întocmeşte într-un singur exemplar şi se pãstreazã la subunitatea care l-a întocmit.
(5) Pe baza planului anual de mentenanţã, subunitãţile întocmesc cererile de materiale pentru executarea mentenanţei, precum şi documentele de evidenţã a exploatãrii tehnicii.
(6) Resursa tehnicã, respectiv numãrul de ore de funcţionare, motokilometrii ce se consumã, precum şi felul întreţinerilor tehnice sau reparaţiilor executate se trec în planul anual de mentenanţã al subunitãţii.
(7) La sfârşitul fiecãrei luni, subunitatea calculeazã consumul real de ore de funcţionare şi motokilometri pentru fiecare categorie de tehnicã şi le raporteazã şefului logisticii unitãţii. Acesta analizeazã consumul real în comparaţie cu cel planificat şi face înscrierile în planul anual de mentenanţã al tehnicii; înscrierile se fac pe baza confruntãrii datelor din registrele şi formularele de evidenţã a mentenanţei tehnicii.
ART. 65
(1) La nivelul formaţiunii de mentenanţã a unitãţii, planul de mentenanţã cuprinde reparaţiile de nivel 1, recondiţionãri de piese şi agregate, confecţionãri de machete, dispozitive şi diferite piese de schimb şi accesorii (PSA), precum şi asistenţa tehnicã ce trebuie asiguratã subunitãţilor.
(2) Planul de mentenanţã al secţiei/atelierului este documentul de bazã pentru planificarea activitãţilor de mentenanţã în cadrul formaţiunii de mentenanţã.
(3) Planul anual de mentenanţã se întocmeşte de şeful secţiei/atelierului de reparaţii al unitãţii, în conformitate cu sarcinile de mentenanţã anuale stabilite de şeful logisticii al unitãţii. Planul se întocmeşte în aşa fel încât sã se foloseascã întreaga capacitate de mentenanţã a secţiei/atelierului de mentenanţã.
(4) Pe baza planului anual de mentenanţã, aprobat de comandantul unitãţii, şeful secţiei/atelierului de mentenanţã întocmeşte planurile lunare de mentenanţã.
(5) Evidenţa reparaţiilor executate se ţine de cãtre şeful secţiei/atelierului de mentenanţã în registrul de evidenţã a reparaţiilor, prezentat în anexa nr. 4. Un astfel de registru se completeazã pentru fiecare atelier.
ART. 66
(1) Planificarea executãrii întreţinerilor tehnice, ca parte a planului anual de mentenanţã, se întocmeşte de cãtre şeful biroului planificare logisticã al marii unitãţi/unitãţii, pe baza propunerilor transmise de unitãţi, în vederea realizãrii urmãtoarelor obiective:
a) executarea întreţinerilor tehnice cu periodicitatea prevãzutã în instrucţiunile specifice fiecãrui sistem de armã aflat în înzestrare sau care urmeazã a intra în dotare;
b) executarea întreţinerilor tehnice în perioadele/zilele stabilite în planul cu principalele activitãţi al unitãţii;
c) evitarea, pe cât posibil, a suprapunerii lucrãrilor de acelaşi tip la mai multe subunitãţi, astfel încât sã poatã fi acordatã asistenţã tehnicã în mod operativ de cãtre formaţiunea de mentenanţã;
d) asigurarea disponibilitãţii echipamentelor specifice de testare/diagnosticare şi a aparaturii de mãsurã şi control, etalonate şi verificate metrologic.
(2) La întocmirea planificãrii lucrãrilor de mentenanţã de medie şi mare periodicitate se ţine cont de toate activitãţile în care sunt implicate tehnica şi personalul de exploatare a acesteia în anul de instrucţie respectiv, precum exerciţii, aplicaţii, trageri, inspecţii şi controale ale eşaloanelor superioare, controale medicale periodice ale personalului etc. Lucrãrile se planificã numai în zilele lucrãtoare şi se înscriu în planul cu principalele activitãţi al unitãţii.
ART. 67
(1) Replanificarea unor activitãţi din planurile de mentenanţã preventivã de medie şi mare periodicitate se poate admite în cazuri justificate, în urma solicitãrii transmise de unitãţi, şi se aprobã de cãtre şeful resurselor Statului Major al Forţelor Aeriene. Şeful biroului planificare logisticã al marii unitãţi/unitãţii comunicã unitãţilor/subunitãţilor, în scris, noile perioade de executare a lucrãrilor.
(2) Durata lucrãrilor de mentenanţã preventivã de medie şi mare periodicitate se stabileşte conform prevederilor documentaţiei de exploatare a fiecãrui tip de tehnicã.
ART. 68
Începutul evidenţei întreţinerilor tehnice zilnice, sãptãmânale şi lunare se considerã data executãrii primelor întreţineri tehnice, dupã introducerea tehnicii în exploatare sau dupã desfãşurarea acesteia în poziţie şcoalã/de instrucţie.
ART. 69
(1) Planul anual de reparaţii cuprinde necesarul de reparaţii de nivel 1, 2 şi 3 care trebuie sã se execute la tehnicã pe durata unui an de instrucţie. El se stabileşte pe baza planului anual de mentenanţã, a normelor de funcţionare între douã reparaţii, a normelor anuale de mentenanţã, precum şi pe baza concluziilor comisiilor tehnice ale unitãţilor referitoare la starea tehnicii.
(2) Şeful biroului planificare/conducere logisticã de la brigadã/regiment centralizeazã propunerile de introducere în reparaţii a tehnicii, transmise de subunitãţi, şi înainteazã spre avizare la categoria de forţe propunerile pentru executarea reparaţiilor tehnicii specifice din înzestrarea marii unitãţi/unitãţii. Dupã avizare, şeful logisticii întocmeşte planul anual de reparaţii al brigãzii/regimentului. Extrase din acest plan sunt trimise fiecãrei subunitãţi pentru tehnica din dotare.
(3) În aceastã planificare se stabilesc ordinea şi datele la care unitãţile trebuie sã introducã tehnica din înzestrare în reparaţie.
(4) Pentru ca şeful biroului planificare/conducere logisticã sã poatã întocmi o planificare judicioasã, este necesar ca unitãţile subordonate sã înainteze rapoarte asupra stãrii tehnicii. Aceste rapoarte trebuie sã fie înaintate cu cel puţin douã luni înainte de întocmirea planurilor de reparaţii.
(5) Rapoartele trebuie sã conţinã concluzii asupra stãrii tehnicii, precum şi propunerile pentru executarea reparaţiilor de nivel 2 sau 3.
(6) Forma, conţinutul şi data înaintãrii rapoartelor se stabilesc de şeful biroului planificare logisticã, în funcţie de ordinele primite în acest sens de la eşalonul superior.
ART. 70
Calcularea termenelor pânã la introducerea tehnicii în reparaţie de nivel 2 sau 3 se face de la data începerii exploatãrii acesteia. În continuare, termenele de introducere în reparaţie de nivel 2 sau 3 se calculeazã de la data executãrii ultimei reparaţii de nivel 2 sau 3, conform instrucţiunilor de exploatare în vigoare.
ART. 71
Tehnica la care nu s-a executat reparaţia de nivel 2 sau 3 la termen se menţine în stare de funcţionare, prin executarea mentenanţei preventive şi corective.
ART. 72
(1) Odatã cu întocmirea planului de mentenanţã, unitãţile evalueazã necesarul de fonduri, piese de schimb şi materiale pentru îndeplinirea acestuia.
(2) Piesele de schimb şi materialele de întreţinere necesare exploatãrii, reparãrii şi completãrii loturilor de PSA vor fi cuprinse în planurile anuale ale achiziţiilor publice, conform competenţelor în vigoare.
ART. 73
(1) Pentru aprovizionarea cu piese de schimb şi materiale de întreţinere din import se întocmesc cereri de materiale cãtre Statul Major al Forţelor Aeriene, care include aceste achiziţii în planul anual de achiziţii publice (PAAP) şi ia mãsurile necesare pentru iniţierea procedurilor de achiziţie prin intermediul eşaloanelor cu competenţã pentru achiziţia din import.
(2) Baza întocmirii cererilor de materiale, atât pentru cele care intrã în competenţa de achiziţii a unitãţii cât şi a eşaloanelor superioare, o reprezintã normele de consum specifice fiecãrui tip de tehnicã, conform documentaţiei tehnice, respectiv consumurile reale de materiale şi piese de schimb din depozite şi loturile de PSA, utilizate pentru menţinerea/refacerea stãrii de disponibilitate a tehnicii.
(3) La întocmirea necesarului de materiale de întreţinere şi a celui de PSA, comandanţii, şefii structurilor logistice utilizeazã cunoştinţele şi expertiza ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor care exploateazã nemijlocit tehnica şi care cunosc consumurile reale de materiale pe sortimente, necesare exploatãrii şi reparãrii acesteia.
(4) Scãderea din evidenţa contabilã sau din inventarele de complet a materialelor consumate se face în baza normelor de consum aprobate pentru tehnica GBAD şi a instrucţiunilor specifice pentru scãderea din evidenţã a bunurilor materiale sau perisabilitãţilor.
ART. 74
(1) Registrele şi formularele de evidenţã ale exploatãrii sunt, de regulã, specifice fiecãrui tip de tehnicã GBAD şi cuprind datele referitoare la: evidenţa orelor de funcţionare a tehnicii, a motokilometrilor parcurşi, evidenţa reparaţiilor şi întreţinerilor tehnice, datele privind înlocuirea unor ansambluri/subansambluri, rezultatele controalelor tehnice periodice, datele privind rulajul tehnicii, evidenţa cauciucurilor, evidenţa funcţionãrii componentelor electronice speciale, componenţa completului de scule şi pieselor de schimb, evidenţa executãrii etalonãrilor şi verificãrilor metrologice, mutaţiile tehnicii şi datele asupra personalului care exploateazã tehnica.
(2) Muniţiile aferente tehnicii GBAD au formulare de evidenţã specifice, care conţin date privind pulberile, date privind verificãrile aparaturii de bord a rachetelor, tipul şi seriile componentelor care constituie racheta. De regulã, datele privind elementele componente ale rachetelor sol-aer, mişcarea acestora şi verificarea aparaturii de bord se regãsesc într-un formular special. Acesta conţine o secţiune, denumitã generic fişã de asamblare "Marriage Sheet", în care sunt înscrise datele de identificare ale principalelor componente care se asambleazã pentru configurarea rachetei, respectiv: încãrcãtura de luptã/Warhead - WH, secţiunea de dirijare şi control/Guidance & Control Section - G&C, pilotul automat, motorul rachetei/Rocket Motor - RM, elementele pirotehnice de iniţiere "Squibs", bateria rachetei. De asemenea, formularul conţine date privind alimentarea cu/golirea de componenţi combustibili speciali, mutaţiile rachetei, rezultatele verificãrilor aparaturii etc.
ART. 75
În scopul organizãrii unei activitãţi cât mai eficiente şi al folosirii cât mai raţionale a resursei umane, şefii biroului planificare logisticã şi personalul tehnico-ingineresc implicat în activitatea de mentenanţã vor întocmi planuri de perspectivã şi planuri lunare în care vor stabili sarcini concrete pentru fiecare subordonat. Atât la biroul planificare logisticã de la nivel bazã/brigadã/regiment, cât şi la şeful batalionului logistic, şeful atelierului/grupei de mentenanţã se regãseşte o evidenţã a problemelelor analizate în cadrul bilanţurilor referitoare la modul de îndeplinire a planului de mentenanţã şi a sarcinilor curente în cadrul fiecãrui sector de activitate.

SECŢIUNEA a 3-a
Planificarea, organizarea şi executarea controalelor tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol

ART. 76
(1) Comandanţii sunt obligaţi sã controleze în mod sistematic executarea planului de mentenanţã. Controlul executãrii planului de mentenanţã se face odatã cu controlul stãrii tehnice a tehnicii din înzestrare.
(2) Controlul tehnicii GBAD trebuie sã contribuie în mod operativ şi corect la rezolvarea problemelor, la lichidarea pe loc a deficienţelor constatate.
(3) Modul de executare a controalelor şi criteriile de verificare şi apreciere a stãrii tehnice şi de întreţinere a tehnicii sunt prevãzute în instrucţiunile/dispoziţiile privind modul în care se verificã şi apreciazã activitatea logisticã, aprobate de ministrul apãrãrii. În raport cu cadrul în care se executã controlul, comandanţii, la propunerea organelor logistice, pot stabili şi alte obiective. Modul de apreciere rãmâne însã acelaşi.
(4) Controlul tehnicii GBAD se executã:
a) în cadrul inspecţiilor şi verificãrilor organizate pe baza planului de activitãţi al Ministerului Apãrãrii;
b) cu ocazia întreţinerilor tehnice de nivel;
c) cu ocazia verificãrilor executate de comandanţii şi şefii logisticii/similari de la toate eşaloanele;
d) cu ocazia predãrii/primirii tehnicii GBAD în/din cadrul structurii înzestrate cu astfel de tehnicã;
e) la intrarea/ieşirea tehnicii în/din reparaţie;
f) înainte şi dupã executarea unor misiuni care impun deplasarea tehnicii din dispozitivul de luptã, precum manevrele, tragerile, aplicaţiile etc.;
g) zilnic, la începutul programului, pentru tehnica ce nu executã serviciul de luptã şi nu se aflã în conservare. Excepţie fac mijloacele de transport şi tracţiune şi grupurile electrogene de alimentare de rezervã cu energie electricã, care vor fi verificate bilunar, prin punere în funcţiune timp de 15 minute;
h) la propunerea şefului logisticii şi la ordinul comandantului structurii;
i) la luarea în primire a serviciului de luptã.
ART. 77
Concluziile controalelor executate la tehnica GBAD se înscriu în registrele de control ale unitãţilor/formularele tehnice/cãrţile de exploatare ale acesteia. Rezolvarea deficienţelor constatate la controale revine, în funcţie de competenţã, tuturor comandanţilor, organelor logistice şi echipajelor încadrate pe tehnicã.
ART. 78
Controlul sumar la tehnica GBAD cuprinde verificãri prin aspectare, numãrare, identificarea seriilor, stabilirea gradului de completare cu piese de schimb, scule şi accesorii şi are ca scop aprecierea stãrii de întreţinere a tehnicii. Controlul sumar se executã de cãtre comandanţii structurilor şi de cãtre şefii logisticii/similari cu ocazia executãrii întreţinerilor tehnice sãptãmânale, lunare sau ori de câte ori aceştia apreciazã cã este necesar.
ART. 79
Controlul la tehnica GBAD cuprinde un ansamblu de lucrãri şi operaţiuni complexe care au ca scop stabilirea existentului, stãrii tehnice şi de întreţinere a tehnicii. În cadrul controlului tehnic se executã verificãri funcţionale, de parametri şi dimensionale în vederea determinãrii posibilitãţilor tehnice şi stabilirii gradului de uzurã al diferitelor ansambluri, subansambluri, mecanisme şi piese ale tehnicii şi din completele de piese de schimb şi accesorii.
ART. 80
La executarea controalelor şi inspecţiilor în baza aerianã, brigada, regimentul sau batalionul care are în înzestrare tehnica GBAD, mentenanţa va fi apreciatã ţinându-se seama de:
a) starea tehnicã şi de funcţionare a tehnicii GBAD;
b) starea de întreţinere a tehnicii GBAD;
c) pregãtirea tehnicã a ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, soldaţilor şi gradaţilor voluntari care au tehnicã în primire;
d) modul de organizare a mentenanţei tehnicii GBAD
ART. 81
(1) Starea tehnicã şi de funcţionare se considerã bunã atunci când tehnica GBAD funcţioneazã normal, la parametrii indicaţi de documentaţia tehnicã şi de instrucţiunile de exploatare.
(2) Pentru constatarea stãrii tehnice a tehnicii GBAD se va ţine seama de:
a) prevederile condiţiilor tehnice de recepţie elaborate de Statul Major al Forţelor Aeriene, pentru tehnica de luptã nou-primitã în înzestrare;
b) prevederile condiţiilor tehnice de recepţie, pentru tehnica ieşitã din reparaţie, şi prevederile instrucţiunilor de exploatare.
ART. 82
Tehnica nu se considerã defectã dacã în urma uzurii normale a unor blocuri, agregate, ansambluri şi piese, între termenele de reparaţii, starea tehnicã a acestora nu afecteazã funcţionarea normalã a tehnicii.
ART. 83
(1) Comandantul de brigadã/regiment/batalion/ formaţiune de mentenanţã, şefii structurilor logistice şi de mentenanţã din unitãţi sunt obligaţi sã ia toate mãsurile ce se impun pentru menţinerea întregii tehnici din dotare într-o permanentã stare de operativitate.
(2) De regulã, comisia care executã controale tehnice este condusã de şeful biroului planificare/conducere logisticã din Statul Major al Forţelor Aeriene/brigadã/regiment.
ART. 84
La verificarea stãrii tehnice şi de funcţionare a tehnicii GBAD se urmãresc:
a) concordanţa valorilor mãsurate ale parametrilor tehnicii cu cele prevãzute în instrucţiunile de exploatare;
b) precizia de acordare şi reglare a diferitelor ansambluri funcţionale şi agregate, precum şi a întregii aparaturi din compunerea tehnicii;
c) calitatea executãrii întreţinerilor tehnice şi a reparaţiilor curente;
d) starea de funcţionare a blocurilor şi agregatelor de rezervã;
e) rezerva de resursã a ansamblurilor funcţionale, agregatelor şi componentelor electronice speciale;
f) siguranţa în exploatare a tehnicii;
g) starea de funcţionare şi precizia în lucru ale aparaturii de mãsurã şi control;
h) starea de funcţionare a sistemelor de încãlzire şi ventilaţie;
i) respectarea regimului frecvenţelor pentru tehnica specificã;
j) modul de completare a documentelor de evidenţã a exploatãrii;
k) evidenţa mijloacelor şi materialelor utilizate de formaţiunea de mentenanţã.
ART. 85
Starea de întreţinere a tehnicii GBAD se considerã bunã dacã tehnica este curãţatã, alimentatã, verificatã, reglatã, acordatã, gresatã, inscripţionatã conform instrucţiunilor specifice şi dacã respectã normele de securitate a muncii şi de protecţie a mediului în vigoare.
ART. 86
La verificarea stãrii de întreţinere a tehnicii GBAD se urmãresc:
a) organizarea şi executarea asistenţei tehnice;
b) respectarea instrucţiunilor de executare a întreţinerilor tehnice;
c) starea exterioarã a tehnicii de luptã şi modul de protecţia a pãrţilor metalice nevopsite sau lãcuite;
d) întreţinerea şi pãstrarea echipamentelor de testare şi a aparaturii de mãsurã şi control;
e) modul de folosire şi întreţinere a bateriilor de acumulatori;
f) modul de organizare şi întreţinere a spaţiului destinat activitãţii operatorilor sau personalului de mentenanţã;
g) modul de respectare a normelor de securitate a muncii şi protecţie a mediului.
ART. 87
La pregãtirea tehnicã a ofiţerilor, maiştrilor militari, subofiţerilor, soldaţilor şi gradaţilor voluntari care au tehnicã în primire se verificã cunoaşterea schemelor funcţionale şi de principiu ale tehnicii pe care o deservesc, a parametrilor caracteristici acesteia, cunoaşterea ordinelor, instrucţiunilor, manualelor, dispoziţiunilor tehnice, a normelor de securitate şi sãnãtate în muncã şi de protecţie a mediului, precum şi a atribuţiilor funcţionale.
ART. 88
Obiectivele ce se urmãresc pe timpul controlului sunt:
a) cunoaşterea de cãtre ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii şi soldaţii/gradaţii voluntari, cu atribuţii în domeniul operãrii sau mentenanţei tehnicii, a ordinelor, instrucţiunilor, dispoziţiunilor şi manualelor tehnice referitoare la organizarea mentenanţei, precum şi a atribuţiilor funcţionale ce le revin;
b) modul cum sunt întocmite şi completate toate documentele de exploatare a tehnicii GBAD, prevãzute în instrucţiuni;
c) existenţa ordinelor pe unitate pentru alocarea la normele de consum resurse a tehnicii din înzestrare conform instrucţiunilor;
d) existenţa documentelor întocmite în urma controalelor executate de personalul din conducerea marii unitãţi/unitãţii asupra stãrii tehnice a materialului;
e) modul de planificare şi organizare a asistenţei tehnice a subunitãţilor în vederea executãrii la timp şi de calitate a întreţinerilor tehnice;
f) conţinutul şi calitatea documentelor întocmite pentru lucrãrile de mentenanţã de medie şi mare periodicitate, precum şi a celor referitoare la conservarea şi pãstrarea tehnicii GBAD în depozite;
g) modul de folosire a surselor de energie electricã, a carburanţilor, lubrifianţilor şi lichidelor speciale;
h) cunoaşterea şi modul de aplicare a normelor de securitate şi sãnãtate în muncã, respectiv a mãsurilor de protecţie a mediului;
i) mãsurile privind paza împotriva incendiilor;
j) modul de organizare şi executare a verificãrii rachetelor, analizelor fizico-chimice ale combustibililor speciali, a etalonãrilor şi verificãrilor metrologice/ISCIR;
k) modul de organizare şi executare a predãrii/primirii tehnicii de luptã şi a altor materiale în vederea/în urma executãrii reparaţiilor cãtre/de la structurile specializate în astfel de lucrãri, precum operatorii economici, bazele/atelierele de reparaţii.
ART. 89
La secţia/atelierul/grupa de mentenanţã se verificã:
a) nivelul de cunoaştere de cãtre personal a ordinelor, instrucţiunilor, dispoziţiilor şi a manualelor tehnice referitoare la modul de executare şi organizare a reparaţiilor la tehnica GBAD, precum şi a atribuţiilor funcţionale ce le revin;
b) documentele ce se întocmesc pentru reparaţia tehnicii de luptã, conţinutul şi corectitudinea completãrii acestora;
c) modul de organizare a procesului de reparaţie a tehnicii GBAD în cadrul grupului de ateliere;
d) modul de organizare şi utilare a atelierului şi a locului de muncã;
e) modul de organizare şi primire a tehnicii de luptã şi a altor materiale de la unitãţi şi depozitul de materiale tehnice;
f) calitatea reparaţiilor executate la tehnicã, a recondiţionãrilor şi confecţionãrilor de piese necesare reparaţiilor;
g) starea tehnicã şi modul de folosire şi întreţinere a echipamentelor de testare speciale, aparaturii de mãsurã şi control, utilajelor, sculelor şi dispozitivelor de reparat;
h) modul de rezolvare a reclamaţiilor primite, evidenţa acestora şi mãsurile pentru prevenirea apariţiei rebuturilor;
i) starea încãperilor grupului de ateliere sau cabinelor în cazul atelierelor mobile şi mãsurile pentru prevenirea incendiilor;
j) cunoaşterea şi aplicarea normelor de securitate şi sãnãtate în muncã, respectiv a mãsurilor de protecţie a mediului;
k) existenţa şi starea echipamentului de lucru şi protecţie la personalul de mentenanţã.
ART. 90
Obiectivele ce se urmãresc pe timpul verificãrii modului de organizare a asigurãrii cu piese de schimb şi materiale pentru tehnica de luptã din înzestrare sunt:
a) conţinutul şi calitatea documentelor ce se întocmesc pentru asigurarea cu piese de schimb şi materiale;
b) starea şi modul de întreţinere a încãperilor depozitului pentru pãstrarea materialelor, precum şi existenţa şi starea utilajelor şi a materialelor pentru stingerea incendiilor;
c) modul de depozitare şi de întreţinere a pieselor de schimb şi a materialelor în încãperile depozitului;
d) modul de completare şi pãstrare a documentelor de evidenţã a materialelor existente în depozit;
e) modul de organizare şi asigurare a subunitãţilor cu piese de schimb şi materiale de întreţinere;
f) modul de respectare a regulilor stabilite pentru consumul şi scãderea pieselor şi materialelor;
g) modul de întocmire a actelor de declasare a materialelor aparţinând tehnicii şi verificarea stãrii materialelor propuse la reformã.

SECŢIUNEA a 4-a
Planificarea, organizarea şi executarea întreţinerilor tehnice

ART. 91
Întreţinerile tehnice la tehnica GBAD reprezintã un complex de mãsuri şi operaţiuni ce se executã preventivplanificat pe toatã durata de serviciu a acestei tehnici, conform metodologiei înscrise în documentaţia tehnicã, în scopul:
a) menţinerii disponibilitãţii tehnicii;
b) verificãrii pregãtirii tehnicii pentru întrebuinţare în serviciu şi menţinerii acesteia în stare de funcţionare normalã;
c) efectuãrii lucrãrilor periodice pentru prevenirea uzurii premature a tehnicii şi apariţiei defecţiunilor;
d) depistãrii premiselor care pot favoriza apariţia deficienţelor, a cauzelor care le-au produs şi înlãturãrii acestora.
ART. 92
(1) Activitãţile de întreţinere tehnicã fac parte integrantã din planul cu principalele activitãţi al structurilor GBAD.
(2) Comandanţii de la toate eşaloanele poartã întreaga rãspundere pentru asigurarea executãrii la timp a întreţinerilor tehnice, pentru participarea personalului stabilit la executarea lucrãrilor şi pentru organizarea şi desfãşurarea acestora.
(3) Şefii logisticii/similari din structurile GBAD, şefii secţiilor de mentenanţã/atelierelor mobile/atelierelor de reparat tehnicã şi armament, şefii echipajelor ce încadreazã şi exploateazã tehnica GBAD rãspund de executarea în volum complet şi de calitate a lucrãrilor în cadrul întreţinerilor tehnice pe care le organizeazã şi conduc, de încadrarea lor în timpul pus la dispoziţie şi de completarea corectã a documentelor de organizare şi evidenţã a acestor lucrãri.
ART. 93
(1) În raport cu volumul activitãţilor şi cu periodicitatea lucrãrilor de mentenanţã preventivã, la tehnica GBAD se executã urmãtoarele tipuri de întreţineri tehnice:
a) zilnicã/curentã;
b) sãptãmânalã;
c) lunarã;
d) semestrialã/sezonierã;
e) anualã;
f) alte tipuri de întreţineri prevãzute în documentaţiile de exploatare, precum cele trimestriale sau bianuale.
(2) Lucrãrile/operaţiunile pentru executarea întreţinerilor tehnice de nivel sunt prevãzute în documentaţia tehnicã de mentenanţã specificã fiecãrui echipament GBAD.
(3) Tipurile şi normele de consum de carburanţi-lubrifianţi, lichide speciale, piese de schimb şi materiale, pentru lucrãri de întreţineri tehnice sunt prevãzute în reglementãrile specifice în vigoare şi în documentaţia de mentenanţã a tehnicii respective.
(4) Norma de timp pentru intervalul între douã lucrãri de întreţinere tehnicã de nivel şi care defineşte astfel periodicitatea executãrii acestora poate fi definitã prin:
a) numãrul de ore de funcţionare a mijlocului tehnic GBAD;
b) numãrul de zile, sãptãmâni, luni, ani, caz în care lucrãrile de întreţinere tehnicã periodice se definesc ca: zilnicã, sãptãmânalã, lunarã, trimestrialã, semestrialã, anualã şi bianualã.
ART. 94
Întreţinerile tehnice se executã astfel:
a) lucrãrile sãptãmânale - conform planificãrii întocmite de structura GBAD care are tehnica în înzestrare, de regulã în prima zi lucrãtoare a sãptãmânii;
b) lucrãrile lunare, trimestriale, semestriale, anuale şi bianuale - conform planului anual de mentenanţã, aprobat de comandantul unitãţii.
ART. 95
În perioada premergãtoare executãrii întreţinerilor tehnice de mare periodicitate, specifice fiecãrui tip de tehnicã, semestriale, anuale sau bianuale, la structura GBAD se executã urmãtoarele activitãţi:
a) şeful logisticii/similar de la structura GBAD verificã tehnica, stabileşte şi raporteazã şefului logisticii/similar al eşalonului superior, înainte cu 60 de zile de data începerii întreţinerii tehnice semestriale/anuale, volumul şi tipul lucrãrilor ce trebuie executate în plus faţã de prevederile instrucţiunilor, solicitând totodatã piesele de schimb şi materialele necesare;
b) pe baza normelor de consum şi a solicitãrilor suplimentare aprobate de eşalonul superior se organizeazã şi se executã aprovizionarea subunitãţilor cu piesele de schimb şi materialele necesare executãrii întreţinerilor;
c) şeful logisticii marii unitãţi/unitãţii organizeazã convocarea privind executarea lucrãrilor de mentenanţã de medie/mare periodicitate, cu şefii logisticii subunitãţilor şi comandanţii bateriilor;
d) sub conducerea şefului logisticii subunitãţii înzestrate cu tehnicã GBAD, cu 15-20 de zile înaintea începerii lucrãrilor, se organizeazã şi se executã convocarea pentru instruirea personalului care participã nemijlocit la întreţinerea tehnicii. Convocarea are o duratã de 1-2 zile şi include: prezentarea planului desfãşurãrii lucrãrilor de întreţinere tehnicã şi a echipelor de lucru, instructajul privind respectarea normelor de securitate şi sãnãtate în muncã, respectiv a mãsurilor de protecţie a mediului, analiza nivelului asigurãrii cu piese de schimb şi materiale de întreţinere pentru executarea lucrãrilor, analiza gradului de asigurare cu scule, echipamente de testare şi mãsurare verificate metrologic, stabilirea personalului şi tehnicii din cadrul secţiei/atelierului/formaţiunii de mentenanţã ce va participa la executarea lucrãrilor şi graficul participãrii acestora la executarea lucrãrilor în fiecare subunitate, analiza gradului de asigurare a echipamentului de lucru şi de rotecţie pentru personalul participant la lucrãri, instructajul privind mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor, executarea demonstrativã a unor lucrãri pentru 1-2 instalaţii/ echipamente de tehnicã GBAD din înzestrare.
ART. 96
Şeful logisticii/similar din cadrul structurii înzestrate cu tehnicã GBAD rãspunde de organizarea, desfãşurarea şi calitatea activitãţilor premergãtoare executãrii întreţinerilor tehnice semestriale/anuale.
ART. 97
Pe timpul executãrii lucrãrilor de mentenanţã preventivã se interzic:
a) reducerea volumului lucrãrilor prevãzute în instrucţiuni sau excluderea unor operaţiuni ori verificãri;
b) accesul persoanelor neautorizate la locurile de executare a lucrãrilor sau executarea unor lucrãri de cãtre persoane care nu au atribuţii în acel loc;
c) scoaterea şi deteriorarea sigiliilor aplicate de cãtre producãtor pe ansambluri funcţionale, agregate, ansambluri şi dispozitive. În cazul deteriorãrii unor sigilii aplicate de uzina constructoare, comandantul unitãţii ia mãsuri de resigilare şi notificare a producãtorului despre aceasta. Resigilarea se înscrie şi se certificã de cãtre şeful logisticii al unitãţii în registrul sau în formularul de evidenţã a exploatãrii tehnicii;
d) demontarea simultanã a ambelor grupuri electrogene/staţii electrice din completul tehnicii;
e) nesoluţionarea deranjamentelor existente;
f) reglarea aparaturii la valori situate în afara limitelor prevãzute în formularele tehnice;
g) înlocuirea pieselor defecte cu piese care nu au/nu realizeazã valorile nominale indicate în specificaţii;
h) curãţarea acoperirilor interioare ale ghidurilor de undã, pieselor argintate, contactelor automatelor electrice, releelor, mufelor, petelor de ruginã de pe pãrţile metalice ale tehnicii cu obiecte metalice sau materiale abrazive;
i) curãţarea inelelor şi periilor selsinelor, colectoarelor de curent, contactelor releelor şi automatelor electrice, suprafeţelor vopsite ale tehnicii, garniturilor, pieselor din materiale plastice şi cablurilor cu produse petroliere;
j) folosirea de uleiuri şi unsori ale cãror calitãţi/mãrci nu corespund cu cele indicate în instrucţiunile de exploatare;
k) folosirea dispozitivelor, sculelor, instrumentelor neprevãzute în documentaţia de exploatare, defecte sau improvizate, şi a aparatelor de mãsurã şi control cu termenul scadent de verificare metrologicã expirat;
l) folosirea de instalaţii şi "blocãri" improvizate în circuitele de protecţie;
m) cuplarea tehnicii fãrã ca aceasta sã fie legatã la o prizã de împãmântare ori utilizarea unor conductori/bare de legare la pãmânt improvizaţi/improvizate sau cu defecţiuni;
n) executarea modificãrilor în montajele electronice sau în documentaţia cu schemele funcţionale ori de principiu ale blocurilor, modulelor, ansamblurilor, subansamblurilor;
o) modificarea instalaţiilor de protecţie a aparaturii electrice la suprasarcini sau cãderi de tensiune;
p) înscrierea în documentaţia de exploatare a unor date care nu corespund realitãţii;
q) neîncadrarea în graficul stabilit pentru executarea lucrãrilor;
r) pãrãsirea lucrului sau încetarea acestuia de cãtre personalul participant la lucrãri, fãrã aprobarea persoanei care conduce activitatea;
s) funcţionarea tehnicii fãrã supravegherea personalului de operare sau mentenanţã;
t) nerespectarea normelor de securitate şi sãnãtate în muncã;
u) nerespectarea regulilor de mascare radio.
ART. 98
(1) Lucrãrile de mentenanţã preventivã/întreţinerile tehnice ce se executã asupra tehnicii GBAD corespund nivelelor de mentenanţã de bazã - operator, respectiv intermediar - Intermediate, în sensul prevederilor art. 16 şi 17.
(2) Personalul participant la executarea lucrãrilor de întreţinere tehnicã îl constituie, de regulã, întregul echipaj de operare a tehnicii. În funcţie de gradul de complexitate al verificãrilor şi reglãrilor de parametri ce se executã în cadrul lucrãrilor, precum şi al aparaturii necesare, grupa de mentenanţã/atelierul mobil participã cu personal, echipamente de testare/mãsurare şi materiale la întreţinerile tehnice de toate nivelurile.
ART. 99
Mentenanţa preventivã de nivel "O" se realizeazã prin întreţinerile tehnice executate la nivelul subunitãţii ce exploateazã tehnica şi presupune, în principal, desfãşurarea activitãţilor de control tehnic şi testare/diagnosticare, cuprinzând urmãtoarele operaţiuni principale:
a) verificarea stãrii tehnice şi a parametrilor de funcţionare ai tehnicii;
b) reglajul şi ungerea mecanismelor şi agregatelor;
c) verificarea stãrii de funcţionare a mijloacelor de comunicaţii şi a instalaţiilor electrice, mecanice, hidraulice;
d) înlocuirea pieselor, ansamblurilor şi componentelor electronice uzate;
e) verificarea stãrii tehnice şi completarea pieselor de schimb şi accesoriilor;
f) înlãturarea deranjamentelor descoperite pe timpul efectuãrii întreţinerilor tehnice;
g) controlul şi curãţarea suprafeţelor exterioare ale ansamblurilor, mecanismelor şi cabinelor.
ART. 100
Mentenanţa preventivã de nivel "I" presupune executarea lucrãrilor de mentenanţã de medie şi mare periodicitate, conform competenţei unitãţii.
ART. 101
(1) Întreţinerile tehnice la partea auto a autospecialelor de deservire a tehnicii GBAD se executã în condiţiile stabilite de actele normative în vigoare şi în baza instrucţiunilor de aplicare a acestora în Ministerul Apãrãrii.
(2) La unele tipuri de maşini speciale, agregate şi utilaje, întreţinerile tehnice se executã în funcţie de parcursul în motokilometri, ore de funcţionare, numãrul încãrcãrilor/ descãrcãrilor rachetelor, numãrul alimentãrilor/golirilor cu/de combustibili speciali. Periodicitatea executãrii acestor întreţineri este stabilitã prin instrucţiunile de exploatare. De regulã, acestea se suprapun cu executarea întreţinerilor tehnice periodice.
(3) Operaţiunile principale care se executã pe timpul mentenanţei preventive de medie şi mare periodicitate sunt:
a) verificarea stãrii tehnice a tehnicii din înzestrare;
b) înlocuirea pieselor uzate, precum şi a acelora care nu se încadreazã în toleranţele stabilite;
c) demontarea şi ungerea unor ansambluri şi mecanisme;
d) curãţarea şi vopsirea blocurilor, mecanismelor, ansamblurilor şi cabinelor;
e) reacordarea întregii aparaturi la valoarea parametrilor ceruţi de instrucţiunile de exploatare;
f) verificarea şi completarea lotului de PSA.
(4) În cadrul mentenanţei de nivel "I" se desfãşoarã şi întreţineri tehnice suplimentare în situaţia în care condiţiile de exploatare le impun şi cuprind:
a) verificãrile tehnice pe timpul şi dupã îndeplinirea misiunilor de luptã;
b) verificãrile tehnice înainte de marş, pe durata executãrii marşului şi dupã marş;
c) verificãrile, reglajele, acordurile şi reparaţiile la tehnicã, în cazul în care condiţiile de exploatare diferã de cele normale, la schimbãri bruşte de temperaturã, în condiţii de umiditate crescutã a aerului, grindinã, furtunã etc.
ART. 102
Operaţiunile principale care se executã pe timpul întreţinerilor tehnice zilnice sunt:
a) verificarea aspectului exterior al tehnicii şi a modului cum este pãstratã aceasta;
b) executarea lucrãrilor prevãzute de instrucţiunile de exploatare;
c) remedierea imediatã a defectelor descoperite.
ART. 103
Pe timpul întreţinerilor tehnice sãptãmânale, în plus faţã de lucrãrile zilnice, se executã urmãtoarele:
a) verificarea parametrilor aparaturii şi fixarea acestora la valorile nominale stabilite în instrucţiunile de exploatare;
b) verificarea stãrii tehnice a aparaturii şi mecanismelor, calitatea şi completarea uleiurilor, unsorilor sau lichidelor speciale, conform instrucţiunilor de exploatare.
ART. 104
La întreţinerile tehnice lunare, în plus faţã de lucrãrile zilnice şi sãptãmânale se executã urmãtoarele:
a) verificarea întregii aparaturi şi acordarea ei la valorile nominale ale parametrilor;
b) controlul montajelor, curãţarea suprafeţelor de contact ale circuitelor electrice şi a elementelor electronice şi electrice;
c) completarea cu ulei, unsori şi lichide speciale a mecanismelor şi sistemelor de ungere;
d) verificarea şi completarea lotului de PSA.
ART. 105
(1) Pe timpul întreţinerilor tehnice de mare periodicitate specifice fiecãrui tip de tehnicã, semestriale, anuale sau bianuale, se executã în mod obligatoriu întregul volum de lucrãri prevãzut în instrucţiuni în scopul verificãrii amãnunţite a stãrii tehnice şi de întreţinere a tehnicii GBAD şi creşterii stabilitãţii în funcţionare a acesteia. În mãsura posibilitãţilor, la încheierea lucrãrilor se completeazã, pe cât posibil, lotul cu piese de schimb al tehnicii respective.
(2) La finalizarea lucrãrilor de mentenanţã preventivã prevãzute de instrucţiuni, tehnica GBAD este supusã unui control funcţional pentru verificarea încadrãrii parametrilor în limitele prevãzute în documentaţia tehnicã.
ART. 106
Pe durata executãrii lucrãrilor de întreţinere tehnicã sãptãmânale, lunare, trimestriale, semestriale, anuale şi bianuale, tehnica GBAD se scoate din serviciul operativ, în urma unei solicitãri a structurii GBAD, aprobatã la nivelul comandamentului operaţional.
ART. 107
În ordinul de zi pe unitate se consemneazã atât date despre executarea convocãrii de pregãtire ce precedã lucrãrile de mentenanţã preventivã, cât şi anumite date privind modul de executare al lucrãrilor de întreţinere tehnicã, cum sunt: perioada, componenţa echipelor ce executã lucrãri, data executãrii instructajelor privind normele de securitate şi sãnãtate în muncã, mãsurile de protecţie a mediului şi normele PSI, programul de executare a lucrãrilor, locurile în care se desfãşoarã activitãţi în condiţii periculoase etc.
ART. 108
(1) Întreţinerile tehnice încep, de regulã, dimineaţa, dupã executarea unui control al stãrii de funcţionare a tehnicii.
(2) Întreţinerile tehnice ce se executã pe durata exerciţiilor tactice şi a taberelor de instrucţie organizate în TIPTSA Capu Midia se desfãşoarã în regim de poligon, conform graficului întocmit de şeful logisticii şi aprobat de comandantul brigãzii/regimentului GBAD.
(3) Dupã redislocarea tehnicii, respectiv înapoierea din marş sau misiune, tehnica va fi introdusã în amplasamente/ adãposturi, întreţinutã, verificatã şi pregãtitã pentru luptã. Dupã ocuparea noilor poziţii de tragere, subunitãţile vor executa în mod obligatoriu lucrãrile prevãzute în instrucţiunile pentru executarea serviciului de luptã şi, dacã situaţia permite, se vor executa întreţinerile tehnice lunare în volum complet.
ART. 109
Pe timpul executãrii activitãţilor de mentenanţã corectivã se vor respecta întocmai prevederile instrucţiunilor privind mascarea radio şi regimul utilizãrii frecvenţelor tehnicii GBAD.
ART. 110
(1) Materialele şi piesele care intrã în compunerea lotului de PSA trebuie sã se pãstreze în ambalajele de uzinã, conform inventarelor completului. Nu este permisã pãstrarea în acelaşi loc a pieselor aflate în stare de funcţionare sau care mai pot fi utilizate cu cele defecte.
(2) În situaţia în care, din lipsã temporarã a unor piese de schimb, unele defecţiuni care nu afecteazã posibilitãţile de lucru ale mijlocului tehnic GBAD în regimul de bazã al funcţionãrii acestuia nu pot fi remediate, şeful logisticii/similar al structurii va lua mãsuri de asigurare, în cel mai scurt timp, a pieselor necesare şi de înlãturare a defecţiunilor şi va raporta comandantului structurii la data încheierii acestei activitãţi.
ART. 111
Tehnica GBAD care se scoate din serviciul operativ pentru executarea întreţinerilor tehnice, la terminarea perioadei afectate lucrãrilor, va fi repusã în stare de operativitate în seara ultimei zile a perioadei, cel târziu, la ora 20,00.

SECŢIUNEA a 5-a
Particularitãţile exploatãrii tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol în condiţii ambientale extreme

ART. 112
Particularitãţile operãrii şi mentenanţei tehnicii GBAD în condiţii de iarnã sunt date de:
a) pornirea greoaie a agregatelor de alimentare cu energie electricã;
b) micşorarea elasticitãţii izolaţiei de cauciuc a cablurilor;
c) creşterea gradului de viscozitate a unsorilor ce determinã creşterea sarcinii în ansamblurile mecanice;
d) reducerea gradului de ermetizare a diferitelor elemente.
ART. 113
Pentru o exploatare corectã a tehnicii GBAD în condiţii de iarnã, cu temperaturi scãzute, umiditate sporitã, se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) menţinerea în stare tehnicã bunã şi pregãtirea pentru funcţionare a mijloacelor de încãlzire şi a dispozitivelor care uşureazã pornirea staţiilor, motoarelor sau diferitelor mecanisme;
b) evitarea variaţiilor bruşte de temperaturã ale aparaturii;
c) îndepãrtarea gheţii, zãpezii şi brumei de pe suprafaţa tehnicii, fãrã a se folosi obiecte metalice care pot produce deteriorãri ale antenelor, agregatelor de rotire, cabinelor, corpului rachetelor sau capacelor/locaşelor de acces la aparatura acestora ori distrugerea straturilor de vopsea de pe suprafeţele tehnicii;
d) folosirea numai a unsorilor pentru iarnã recomandate de instrucţiunile de exploatare specifice;
e) încãlzirea bateriei cu fiole şi a aparaturii de bord a rachetelor, conform graficului, astfel încât temperatura acestora sã nu coboare mai jos de limita stabilitã de instrucţiuni;
f) manevrarea cu grijã şi numai la nevoie a cablurilor pentru a se evita deteriorarea izolaţiei exterioare;
g) verificarea periodicã a densitãţii lichidului din bateriile de acumulatori;
h) preîncãlzirea, pornirea şi încãlzirea motoarelor, în conformitate cu regulile prevãzute în manualele de exploatare;
i) respectarea regulilor de prevenire a incendiilor.
ART. 114
Particularitãţile exploatãrii tehnicii GBAD în condiţii de varã sunt date de temperaturile relativ ridicate, precum şi de gradul ridicat de încãrcare a aerului cu praf, ceea ce determinã micşorarea rezistenţei materialelor izolatoare, creşterea posibilitãţii apariţiei strãpungerilor electrice, modificarea gradului de ermetizare a condensatoarelor, transformatoarelor şi a altor elemente, datoritã topirii şi scurgerii materialelor izolate.
ART. 115
Pentru o exploatare corectã a tehnicii GBAD în condiţii de varã se vor lua urmãtoarele mãsuri:
a) asigurarea ventilaţiei necesare aparaturii electronice şi electrice în funcţiune şi diferitelor mecanisme, folosind la nevoie ventilatoare suplimentare;
b) controlul permanent asupra stãrii aparatelor cu plinuri de ulei, precum şi asupra transformatoarelor şi rezervoarelor cu componenţi de combustibili; nu se permit creşterea nivelului lichidelor peste limitele stabilite prin instrucţiuni sau pierderi de lichid;
c) asigurarea protecţiei motoarelor reactive cu pulbere ale rachetelor, rezervoarelor cu componenţi de combustibili, pulberii aflate în depozitare, încãrcãturilor de explozie, mijloacelor de iniţiere, muniţiei, blocurilor aparaturii de bord şi reţelei de cabluri împotriva acţiunii razelor solare;
d) controlul permanent al presiunii aerului din buteliile/recipientele tehnicii şi reducerea vârfurilor de presiune din aceste instalaţii prin drenãri controlate;
e) întreţinerea corectã şi permanentã a filtrelor de aer;
f) spãlarea periodicã şi montarea corectã a buşoanelor de aerisire ale carterelor motoarelor şi altor agregate;
g) controlul permanent al nivelului uleiului în sistemul de ungere şi al apei în sistemul de rãcire;
h) controlul nivelului electrolitului din bateriile cu acumulatori.
ART. 116
În cazul exploatãrii tehnicii GBAD în condiţii de umiditate ridicatã este favorizatã apariţia urmãtoarelor defecţiuni: strãpungeri de suprafaţã, scãderea rezistenţei izolaţiei de cauciuc a cablurilor, creşterea pierderilor de energie de înaltã frecvenţã, corodarea suprafeţelor metalice.
ART. 117
Pentru o exploatare corectã a tehnicii GBAD în condiţii de umiditate ridicatã se vor lua urmãtoarele mãsuri:
a) controlul permanent al stãrii suprafeţelor şi înlãturarea umezelii şi urmelor de coroziune;
b) gresarea suprafeţelor nevopsite şi a îmbinãrilor suprafeţelor supuse frecãrii;
c) refacerea stratului de vopsea acolo unde acesta s-a deteriorat;
d) verificarea stãrii garniturilor de cauciuc;
e) controlul stãrii suprafeţelor interioare ale utilajelor, ghidurilor de undã, sistemelor de antenã, cuplelor, ansamblurilor mecanice şi rachetelor şi înlãturarea umezelii;
f) folosirea aerului cald de la instalaţiile speciale şi a silicagelului pentru uscare;
g) cuplarea agregatelor electrice şi a aparaturii numai dupã ce, în prealabil, au fost curãţate cu o lavetã uscatã, iar sobele electrice şi ventilatoarele au fost puse în funcţiune.

SECŢIUNEA a 6-a
Activitãţi specifice la aparatura de diagnosticare, verificare şi control al parametrilor tehnicii de apãrare antiaerianã cu baza la sol

ART. 118
(1) Echipamentele de testare, aparatele de mãsurã şi control electrice/electronice/hidraulice/mecanice etc., precum şi instalaţiile de ridicat şi sub presiune care intrã în compunerea tehnicii GBAD se reparã împreunã cu tehnica din care fac parte, odatã cu executarea mentenanţei corective de nivel "D" sau "F" a tehnicii sau în mod individual, în situaţia defectãrii numai a acestora.
(2) Odatã cu executarea reparaţiei echipamentelor de testare/mãsurare/de ridicat/sub presiune, acestea vor fi calibrate/verificate metrologic.
ART. 119
Pentru mijloacele de mãsurã şi control şi instalaţiile de ridicat şi sub presiune care nu fac parte din completul tehnicii GBAD sau care se aflã în înzestrarea atelierelor de reparaţii se executã reparaţii şi verificãri metrologice periodice, separat de tehnica pe care o deservesc, potrivit reglementãrilor în vigoare.
ART. 120
(1) Şeful logisticii marii unitãţi/unitãţii care are în înzestrare tehnicã GBAD rãspunde de respectarea regimului de lucru cu frecvenţele reale pentru tehnica din înzestrare, conform reglementãrilor în vigoare.
(2) Acesta va transmite, prin compartimentul documente clasificate, tabelele cu gradaţii relative ale aparaturii de mãsurã trimise la etalonare cãtre unitatea/operatorul economic autorizat sã execute lucrãri de etalonare/verificare metrologicã, urmãrind returnarea acestora în aceleaşi condiţii, dupã încheierea lucrãrilor.
ART. 121
Proiectarea, fabricarea, montarea şi repararea aparaturii de mãsurã şi control şi a instalaţiilor de ridicat şi sub presiune se executã numai de cãtre formaţiuni autorizate în acest scop, conform legislaţiei în vigoare.
ART. 122
(1) Aparatura de diagnosticare, verificare şi control al mãrimilor şi parametrilor tehnicii, precum şi aparatura de mãsurã a diferitelor mãrimi fizice, fie ele mecanice, electrice, optice, termice etc., se etaloneazã/regleazã pentru restabilirea parametrilor funcţionali nominali.
(2) Activitatea metrologicã, care cuprinde verificarea şi etalonarea echipamentelor speciale de testare şi a aparaturii de mãsurã şi control, este reglementatã în armatã prin acte normative specifice.
(3) Modalitãţile de control metrologic comune aplicabile tuturor mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic sunt urmãtoarele:
a) verificarea metrologicã iniţialã;
b) verificarea metrologicã dupã reparare;
c) inspecţia şi testarea inopinatã;
d) supravegherea metrologicã a utilizãrii.
ART. 123
(1) Prin etalonare metrologicã se determinã relaţia dintre valorile indicate de un mijloc de mãsurare şi valorile corespunzãtoare indicate de un etalon care mãsoarã aceeaşi mãrime.
(2) Rezultatul etalonãrii metrologice se consemneazã într-un certificat de etalonare/buletin de mãsurãtori de cãtre personalul laboratorului care a efectuat operaţiunea şi care rãspunde de acurateţea mãsurãtorilor efectuate şi a datelor înscrise în acest certificat.
(3) Prin verificarea metrologicã se constatã dacã un mijloc de mãsurare corespunde prevederilor normelor de metrologie legalã, ale standardelor sau altor reglementãri care îi sunt aplicabile.
(4) Etalonarea şi verificarea metrologicã a mijloacelor de mãsurare reglementate se executã în mod obligatoriu asupra fiecãrui mijloc de mãsurare, în cadrul termenelor şi cu respectarea condiţiilor prevãzute în lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului, publicatã periodic de Biroul Român de Metrologie Legalã, în conformitate cu prevederile normelor de metrologie legalã care sunt aplicabile.
(5) Etalonarea şi verificarea metrologicã a mijloacelor de mãsurare nereglementate se efectueazã în conformitate cu normele de metrologie legalã sau, în lipsa acestora, cu standardele ori cu alte reglementãri în vigoare specificate de unitatea militarã beneficiarã a acestor operaţiuni.
ART. 124
Etalonãrile şi verificãrile metrologice se pot executa astfel:
a) în laboratoarele de metrologie militare sau civile ale operatorilor economici, autorizate de unitãţi teritoriale ale Biroului Român de Metrologie Legalã, de cãtre personalul acestor laboratoare;
b) la locul de utilizare - pentru mijloace de mãsurare netransportabile sau cele specificate în lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse obligatoriu controlului metrologic al statului, de cãtre persoane autorizate de unitãţi ale Biroului Român de Metrologie Legalã, cu asigurarea condiţiilor tehnice şi de microclimat necesare.
ART. 125
Fondurile necesare pentru efectuarea verificãrilor metrologice şi pentru repararea mijloacelor de mãsurare, precum şi pentru taxele de autorizare vor fi planificate şi solicitate de unitãţile militare, potrivit prevederilor legale în vigoare.
ART. 126
(1) Laboratorul de Metrologie al Armatei este organul de specialitate al Ministerului Apãrãrii care asigurã conversia unitãţilor de mãsurã de la etaloanele naţionale şi internaţionale la cele militare şi la tehnica specificã din dotarea categoriilor de forţe ale armatei.
(2) În conformitate cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Laboratorul de Metrologie al Armatei efectueazã verificãri metrologice şi reglãri, în principal la mijloacele de mãsurare etalon şi la instalaţiile speciale care asigurã menţinerea preciziei tehnicii militare din dotarea categoriilor de forţe ale armatei, în baza expertizãrii şi autorizãrii anuale de cãtre Biroul Român de Metrologie Legalã.
(3) Etalonãrile, verificãrile metrologice şi reglãrile aparatelor se executã la sediul Laboratorului de Metrologie al Armatei, cu excepţia celor care nu pot fi transportate.
ART. 127
Periodicitatea etalonãrii şi verificãrii metrologice a aparaturii de control şi verificãrii de uz comun sau specifice, întrebuinţate pentru mãsurarea parametrilor funcţionali, se stabileşte în funcţie de specificaţiile tehnice ale acestora.

CAP. V
Defecţiuni/deranjamente şi avarii la tehnica de apãrare aerianã cu baza la sol şi modul de remediere/rezolvare a acestora

SECŢIUNEA 1
Metodologia de raportare şi reclamare a defecţiunilor/deranjamentelor şi avariilor tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol

ART. 128
Defecţiunile şi deranjamentele apãrute la tehnica GBAD din exploatare se raporteazã ierarhic eşalonului superior. De regulã, remedierea se executã de echipajul tehnicii, folosind piesele de schimb/materialele din lotul de PSA. Activitatea de remediere a defecţiunilor şi deranjamentelor se desfãşoarã conform prevederilor prezentelor instrucţiuni.
ART. 129
Verificarea riguroasã a tehnicii GBAD, întrebuinţarea şi exploatarea corectã a acesteia de cãtre personalul de deservire, asigurarea tehnico-materialã a exploatãrii, precum şi executarea la timp a întreţinerilor tehnice şi a reparaţiilor asigurã tehnicii o funcţionare normalã, la parametrii prevãzuţi de producãtor, pe tot timpul exploatãrii.
ART. 130
Toate defecţiunile/deranjamentele apãrute şi avariile produse la tehnica GBAD din exploatare se raporteazã ierarhic, precizându-se:
a) structura GBAD care are în înzestrare tehnica respectivã;
b) locul de dispunere al tehnicii la momentul apariţiei defecţiunii/deranjamentului;
c) tipul şi seria tehnicii;
d) natura/impactul defecţiunii/deranjamentului/avariei apãrute/apãrut;
e) mãsurile care s-au luat pentru remediere în cadrul subunitãţii/unitãţii;
f) necesarul de piese sau materiale, dacã este cazul;
g) solicitarea asistenţei tehnice din partea formaţiunii de mentenanţã, în funcţie de complexitatea defecţiunii.
ART. 131
În cazul în care defecţiunea/deranjamentul nu se remediazã în cursul unei zile, se va raporta zilnic despre mãsurile luate şi stadiul îndeplinirii lor. Data şi ora remedierii defecţiunilor se raporteazã pe aceeaşi cale pânã la acelaşi nivel ierarhic ca şi la apariţia lor.
ART. 132
(1) Pentru defecţiunile/deranjamentele sau avariile produse pe timpul întrebuinţãrii tehnicii GBAD, comisia tehnicã a unitãţii întocmeşte "Act de constatare tehnicã/ reclamaţie a avariei/deranjamentului/defecţiunii", al cãrui model este prezentat în anexa nr. 5.
(2) Actul de constatare tehnicã/reclamaţie a avariei/deranjamentului/defecţiunii serveşte ca document de justificare în vederea efectuãrii cercetãrii administrative pentru stabilirea rãspunderii materiale, introducerea în reparaţie sau darea la scãdere a pagubelor produse ori ca act de reclamaţie, dacã tehnica este în termenul de garanţie acordat de agenţia/unitatea reparatoare sau de furnizorul de tehnicã.
ART. 133
(1) Actele de constatare tehnicã iniţialã/reclamaţie a defecţiunii/deranjamentului/avariei se întocmesc pentru echipamentele şi sistemele din compunerea tehnicii GBAD de cãtre unitate/marea unitate/categoria de forţe, conform competenţelor fiecãreia privind asigurarea sprijinului logistic pentru tehnica respectivã.
(2) Actul de constatare tehnicã/reclamaţie se întocmeşte în 4 exemplare care se înainteazã ierarhic la statul major al categoriei de forţe pentru aprobare. Dupã aprobare, actul se distribuie astfel: exemplarul nr. 1 însoţeşte tehnica/subansamblul defect la furnizorul de servicii, exemplarul nr. 2, la structura care are tehnica GBAD în exploatare, exemplarul nr. 3, la baza aerianã/brigadã/regiment, exemplarul nr. 4 la statul major al categoriei de forţe.
(3) Actul de constatare tehnicã/reclamaţie a defecţiunii/ deranjamentului/avariei se întocmeşte, de regulã, în limba românã. Excepţie fac situaţiile în care, în cadrul contractelor privind asigurarea serviciilor de sprijin logistic încheiate cu un furnizor extern, este stipulatã folosirea altei limbi pentru redactarea documentelor.
ART. 134
(1) Evidenţa defecţiunilor/deranjamentelor/ avariilor se pãstreazã:
a) la structura GBAD, în registrul tipizat de evidenţã a indisponibilitãţii şi în formularul tehnic/cartea de exploatare a tehnicii, în care se înscriu, în mod obligatoriu, piesele şi materialele consumate pentru remediere;
b) la eşalonul superior, la şeful logisticii/similar, în registrul tipizat de evidenţã a indisponibilitãţii tehnicii.
(2) Evidenţa defecţiunilor/deranjamentelor/avariilor la tehnicã, înscrisã în registrul tipizat de evidenţã a indisponibilitãţii tehnicii, pe formularul tehnic/cartea de exploatare, constituie sursa informaţiilor necesare calculãrii valorilor timpului mediu între douã deranjamente şi a coeficientului de indisponibilitate, date utilizate la aprecierea stãrii tehnice a mijloacelor pe timpul inspecţiilor/controalelor, precum şi pentru justificarea consumului pieselor de schimb şi materialelor pe timpul remedierii defecţiunilor/ deranjamentelor/avariilor.
ART. 135
Rãspunderea pentru înscrierea corectã în formularul tehnic/cartea de exploatare a tuturor defecţiunilor/deranjamentelor/avariilor şi a pieselor consumate revine şefului completului tehnicii GBAD.
ART. 136
Şeful logisticii/similar al structurii GBAD va verifica concordanţa datelor privind cantitatea de materiale şi piese de schimb consumate, înscrise în documentele justificative, cu cele consemnate în secţiunile corespunzãtoare ale formularelor tehnice/cãrţilor de exploatare ale completelor de tehnicã.
ART. 137
Pentru tehnica GBAD aflatã în garanţie, la care se constatã o funcţionare anormalã, ca urmare a devierii valorilor unor parametri corespunzãtori unor elemente/ansambluri/ subansambluri/piese, se întocmesc acte de reclamaţie conform metodologiei stabilite în prezentele instrucţiuni şi se înainteazã ierarhic furnizorului/uzinei constructoare/unitãţii de mentenanţã, prin Serviciul logistic al categoriei de forţe.

SECŢIUNEA a 2-a
Organizarea activitãţilor de remediere a defecţiunilor/deranjamentelor

ART. 138
Activitãţile de remediere a defecţiunilor/ deranjamentelor fac parte integrantã din procesul de exploatare a tehnicii GBAD, având ca scop menţinerea unui nivel ridicat al disponibilitãţii tehnicii de luptã. Şefii logisticii/similari de la toate eşaloanele au obligaţia de a organiza aceste activitãţi, astfel încât sã se asigure reducerea la minimum a timpului de indisponibilitate a tehnicii şi folosirea raţionalã a resursei tehnicii GBAD din înzestrare, a formaţiunilor reparatoare şi a specialiştilor din subordine.
ART. 139
Procedurile de diagnosticare şi localizare a defecţiunilor folosite şi operaţiunile pentru înlãturarea unor defecţiuni/deranjamente cu caracter repetabil vor fi prelucrate cu personalul militar care exploateazã tipul sau categoria de tehnicã respectivã.
ART. 140
Cu ocazia întocmirii dãrilor de seamã/situaţiilor/ sintezelor asupra stãrii tehnice şi de întreţinere, respectiv a realizãrii activitãţii de mentenanţã, se va analiza evidenţa defecţiunilor/deranjamentelor înscrise în documentele de exploatare şi se va concluziona asupra:
a) siguranţei în funcţionare a unor elemente, subansambluri şi sisteme din compunerea tehnicii;
b) mãsurilor care se impun pentru îmbunãtãţirea activitãţii de remediere a defecţiunilor/deranjamentelor;
c) defecţiunilor/deranjamentelor tipice ale categoriei respective de tehnicã şi modalitãţilor de prevenire a acestora;
d) necesarului de piese de schimb şi materiale pentru perioada urmãtoare;
e) situaţiei disponibilitãţii pentru perioada trecutã de la ultima întreţinere tehnicã semestrialã/anualã.

SECŢIUNEA a 3-a
Modul de rezolvare a avariilor la tehnica de apãrare aerianã cu baza la sol care se aflã/nu se aflã în garanţie

ART. 141
Termenul de garanţie începe de la data predãrii tehnicii cãtre unitãţile gestionare şi se exprimã în ore de funcţionare/kilometri rulaţi sau timp calendaristic. Perioada de garanţie a tehnicii expirã, de regulã, odatã cu îndeplinirea uneia dintre condiţii, oricare dintre ele survine prima. Prin acordarea termenelor de garanţie, producãtorii tehnicii/operatorii economici/formaţiunile de mentenanţã îşi asumã rãspunderea pentru buna funcţionare a tehnicii furnizate/reparate şi încadrarea parametrilor acesteia în limitele tehnice stabilite, cu condiţia respectãrii de cãtre beneficiar a instrucţiunilor de exploatare, pãstrare, mişcare şi transport.
ART. 142
Termenele de garanţie se înscriu şi se certificã prin semnãtura organului de control al calitãţii şi ştampila producãtorului/operatorului economic/formaţiunii de mentenanţã, în cãrţile de evidenţã a exploatãrii tehnicii livrate/reparate. Dupã expirarea termenelor de garanţie, tehnica GBAD se exploateazã în continuare, în limitele resursei de funcţionare disponibile.
ART. 143
Nu se considerã defecţiuni în termenul de garanţie în sarcina producãtorului, operatorului economic/formaţiunii de mentenanţã cele apãrute din cauza nerespectãrii instrucţiunilor de mişcare, transport, exploatare sau pãstrare specificate de furnizorii de produse/servicii, în cazul accidentelor, precum şi în cazul violãrii sigiliilor aplicate. Remedierea acestor defecţiuni se face prin grija şi cu resursele unitãţii beneficiare, cu recuperarea pagubelor produse în contul celor vinovaţi, dacã este cazul.
ART. 144
Defecţiunile care fac obiectul reclamaţiilor în termenul de garanţie, în scopul remedierii de cãtre furnizorul/operatorul economic/formaţiunea de mentenanţã, se referã la:
a) utilizarea în procesul de fabricaţie/reparaţie a unor piese cu vicii ascunse sau cu tratamente necorespunzãtoare, produse şi livrate de cãtre prestator ori de subcontractorii acestuia şi care nu au putut fi identificate cu ocazia recepţiei lor;
b) utilizarea componentelor/subansamblurilor neconforme, experimentale sau cu vicii ascunse, fabricate în cadrul facilitãţilor de producţie ale furnizorului de tehnicã/formaţiunii de mentenanţã, care s-au montat în vederea încercãrii şi omologãrii lor şi au generat defecţiunea;
c) executarea necorespunzãtoare sau incompletã a operaţiunilor de asamblare/reparare/testare asupra tehnicii livrate/reparate.
ART. 145
Modul de soluţionare a deranjamentelor/avariilor survenite la tehnica reparatã pe timpul deplasãrii la/de la facilitatea de reparare şi în cazurile de forţã majorã nu se reţine, de regulã, în sarcina prestatorului, cu excepţia situaţiilor în care prevederile contractului de reparare încheiat prevede altã abordare.

CAP. VI
Mentenanţa corectivã a tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol

SECŢIUNEA 1
Executarea mentenanţei corective de nivel "O" şi "I" la tehnica de apãrare aerianã cu baza la sol

ART. 146
În scopul pãstrãrii tehnicii GBAD într-o permanentã stare de funcţionare şi operativitate şi al menţinerii parametrilor de funcţionare la nivelul parametrilor nominali, la nivelul unitãţii/marii unitãţi înzestrate cu tehnicã GBAD se desfãşoarã activitãţi de mentenanţã corectivã de nivel operator "O" şi de nivel intermediar "I". Aceste nivele reprezintã baza activitãţii de mentenanţã, conform instrucţiunilor de exploatare a tehnicii, atât pe timpul utilizãrii, cât şi pe timpul pãstrãrii/reparãrii acesteia în conservare.
ART. 147
Mentenanţa corectivã a tehnicii GBAD trebuie sã asigure:
a) funcţionarea permanentã şi în bune condiţii a tehnicii GBAD;
b) siguranţa în funcţionare şi circulaţie;
c) înlãturarea cauzelor care provoacã uzura înainte de termen sau deteriorarea blocurilor, aparatelor, ansamblurilor, agregatelor şi pieselor, în scopul mãririi duratei de exploatare între reparaţii;
d) înlãturarea deranjamentelor şi defecţiunilor produse la tehnicã.
ART. 148
(1) Mentenanţa corectivã a tehnicii GBAD se executã de cãtre personalul militar sau civil care o deserveşte şi de personalul specializat în domeniul mentenanţei, sub conducerea comandanţilor de unitãţi/subunitãţi. Rãspunderea pentru executarea la timp, de calitate şi în volum complet a mentenanţei corective a tehnicii GBAD o au comandanţii unitãţilor înzestrate cu aceastã categorie de tehnicã. Întregul proces de executare a lucrãrilor de mentenanţã corectivã se deruleazã sub conducerea permanentã a şefului logisticii sau a şefului biroului planificare/conducere logisticã, cãruia i se pot delega temporar aceste atribuţii; la aceste activitãţi pot participa ofiţeri specialişti din compartimentele de mentenanţã ale unitãţii.
(2) Lucrãrile de mentenanţã corectivã se executã numai cu scule, dispozitive, aparate şi utilaje care sunt în bunã stare şi corespund destinaţiei lor.
(3) Specialiştii din formaţiunile de mentenanţã ale unitãţii executã lucrãri de mentenanţã corectivã atunci când complexitatea acestora o impune, dupã un plan aprobat de şeful logisticii.
ART. 149
Pe timpul executãrii activitãţilor de mentenanţã corectivã a tehnicii GBAD se interzic:
a) scoaterea şi deteriorarea sigiliilor aplicate de cãtre producãtor pe blocuri, agregate, ansambluri şi dispozitive. În cazul deteriorãrii unor sigilii aplicate de uzina constructoare, comandantul unitãţii ia mãsuri de resigilare şi notificare a producãtorului despre aceasta. Resigilarea se înscrie şi se certificã de cãtre şeful logisticii al unitãţii în registrul sau formularul de evidenţã a exploatãrii tehnicii;
b) accesul persoanelor neautorizate la locurile de executare a lucrãrilor sau executarea unor lucrãri de cãtre persoane ce nu au atribuţii în acel loc;
c) încheierea lucrãrilor fãrã a fi remediate defectele sau fãrã a fi finalizat acordul parametrilor la valorile nominale;
d) înlocuirea pieselor defecte ale tehnicii cu piese neconforme din punctul de vedere al tipului, calitãţii, valorii sau toleranţei;
e) executarea modificãrilor în montajele electronice sau în documentaţia cu schemele funcţionale sau de principiu ale blocurilor, modulelor, ansamblurilor, subansamblurilor;
f) modificarea instalaţiilor de protecţie a aparaturii electrice la suprasarcini sau cãderi de tensiune;
g) reglarea aparaturii la valori situate în afara limitelor prevãzute în formularele tehnice;
h) folosirea de uleiuri şi unsori ale cãror calitãţi/mãrci nu corespund cu cele indicate în instrucţiunile de exploatare;
i) folosirea dispozitivelor, sculelor şi a instrumentelor neprevãzute în documentaţia de exploatare, defecte sau improvizate, şi a aparatelor de mãsurã şi control cu termenul scadent de verificare metrologicã expirat;
j) prelungirea conductorilor electrici numai prin înnodare/rãsucire, fãrã ca locurile de îmbinare sã fie lipite şi izolate;
k) menţinerea, datoritã neîntreţinerii, a depunerilor de carbon sau a altor impuritãţi pe suprafeţele interioare ale ghidurilor de undã şi la diferite cuplaje electrice;
l) ştergerea cu benzinã, uleiuri minerale sau alte soluţii a cablurilor şi pieselor prevãzute cu strat protector de cauciuc şi a pãrţilor vopsite;
m) curãţarea inelelor şi periilor colectoare ale maşinilor electrice cu benzinã sau petrol;
n) curãţarea acoperirilor interioare ale ghidurilor de undã, a pieselor argintate, contactelor automatelor electrice, a releelor, mufelor, petelor de ruginã de pe pãrţile metalice ale tehnicii cu obiecte metalice sau materiale abrazive;
o) pãstrarea locului de muncã neîntreţinut dupã terminarea lucrãrilor;
p) pãstrarea, în alte locuri decât cele special destinate, a sculelor, aparatelor de mãsurã şi pieselor, dupã finalizarea lucrãrilor;
q) cuplarea tehnicii fãrã ca aceasta sã fie legatã la pãmânt sau utilizarea unor conductori/bare de legare la pãmânt improvizaţi/improvizate sau cu defecţiuni;
r) funcţionarea tehnicii fãrã supravegherea personalului de operare sau mentenanţã.
ART. 150
În scopul prevenirii deteriorãrilor mecanice şi defecţiunilor electrice ale ansamblurilor şi blocurilor din compunerea tehnicii GBAD, pe timpul executãrii lucrãrilor de mentenanţã corectivã este necesar sã se acorde atenţie deosebitã în special:
a) verificãrii stãrii tehnice a ansamblurilor electromecanice, la sistemele antenã-ghid de undã, verificare ce nu se poate executa fãrã o demontare de detaliu;
b) corectitudinii cuplãrii flanşelor secţiunilor ghidurilor de undã;
c) stãrii tehnice a locurilor de îmbinare dintre diferite secţiuni de ghid de undã;
d) modului de înlãturare a prafului din interiorul blocurilor şi dulapurilor;
e) integritãţii şi curãţeniei izolatoarelor de înaltã tensiune;
f) integritãţii contactelor acoperite cu argint şi a mufelor de foarte înaltã frecvenţã;
g) modului de fixare şi asigurare a pieselor pe şasiu şi mecanismelor;
h) stãrii conductorilor/barelor de legare a tehnicii la pãmânt şi modului de realizare a legãturii de împãmântare;
i) modului de acţionare a elementelor de comandã, control şi protecţie;
j) stãrii tehnice a reductoarelor şi completãrii cu ulei a acestora;
k) existenţei fisurilor şi strãpungerilor electrice pe suprafaţa diferitelor elemente, aparate şi dispozitive;
l) curãţãrii contactelor releelor şi eliminãrii jocurilor neadmise ale armãturilor;
m) stãrii tehnice a cablurilor electrice de forţã şi comandã;
n) stãrii blindajului cablurilor, urmãrindu-se integritatea izolaţiei, prezenţa/lipsa fisurilor, rãsucirea axialã, deteriorarea blindajului, existenţa contactului galvanic dintre blindaj şi mufa respectivã;
o) stãrii de funcţionare şi valabilitãţii verificãrii metrologice/etalonãrii diferitelor dispozitive, echipamente de testare, mecanisme şi aparate de mãsurã şi control.
ART. 151
Pe timpul executãrii activitãţilor de mentenanţã corectivã se vor respecta întocmai prevederile instrucţiunilor privind mascarea radio şi regimul utilizãrii frecvenţelor tehnicii GBAD.
ART. 152
Materialele şi piesele care intrã în compunerea lotului de PSA trebuie sã se pãstreze în ambalajele de uzinã, conform inventarelor completului. Nu este permisã pãstrarea în acelaşi loc a pieselor bune cu cele defecte.
1. Executarea mentenanţei corective de nivel "O" - Operator la tehnica de apãrare aerianã cu baza la sol
ART. 153
(1) Mentenanţa corectivã de nivel "O" se desfãşoarã în poziţia de dispunere a tehnicii, de cãtre operatorul tehnicii şi de cãtre personalul specializat în domeniul mentenanţei.
(2) Mentenanţa corectivã de nivel "O" presupune, în principal, desfãşurarea activitãţilor de control tehnic, testarea/ diagnosticarea şi reparaţii de nivel Rp. N1 de micã amploare, cuprinzând urmãtoarele operaţiuni principale:
a) reglajul şi ungerea mecanismelor şi agregatelor;
b) remedierea deranjamentelor minore şi repunerea în stare de funcţionare a mijloacelor de comunicaţii şi a instalaţiilor electrice, mecanice, hidraulice;
c) înlocuirea pieselor, ansamblurilor şi componentelor electronice uzate;
d) curãţarea şi vopsirea suprafeţelor exterioare ale ansamblurilor, mecanismelor, şasielor şi cabinelor.
ART. 154
Mentenanţa corectivã de nivel "O", cunoscutã şi ca mentenanţã de nivel unitate, se limiteazã la:
a) demontarea şi montarea unor elemente hardware;
b) înlocuirea unor componente defecte ca: blocuri, tuburi electronice, plãci cu circuite, comutatoare, lãmpi indicatoare, siguranţe, cabluri, filtre de aer etc.
c) reglaje externe ale echipamentelor şi verificãri de parametri utilizând aparatura de testare şi diagnosticare corespunzãtoare;
d) verificarea continuitãţii cablurilor de legãturã exterioare; reparaţii la conectori/mufe şi izolaţii necorespunzãtoare.
2. Executarea mentenanţei corective de nivel "I" - Intermediate la tehnica de apãrare aerianã cu baza la sol
ART. 155
Mentenanţa corectivã de nivel "I" se executã de cãtre personalul specializat în domeniul mentenanţei de la nivelul secţiei/atelierului de mentenanţã, în locul de dispunere a tehnicii.
ART. 156
(1) Mentenanţa de nivel "I", cunoscutã şi ca mentenanţã de nivel intermediar, este executatã de cãtre formaţiunile de mentenanţã specializate, unitatea de sprijin logistic direct/Direct Support Unit - DSU sau unitatea de sprijin logistic intermediar/Intermediate Support Unit ISU.
(2) Serviciile de mentenanţã corectivã asigurate la acest nivel presupun reparaţii de nivel Rp. N1 de mare amploare, care includ:
a) reparare de blocuri, conform competenţei şi dotãrii;
b) reparaţii la sistemul de aer condiţionat;
c) reparaţii la sistemul de alimentare cu energie electricã;
d) calibrãri şi reglaje la sistemul de antene şi lansatoare.
(3) Dacã se solicitã o intervenţie pentru o lucrare de mentenanţã de nivel intermediar în poziţia de dispunere a tehnicii, aceste servicii pot fi asigurate de cãtre o echipã mobilã, formatã din personal ISU.
(4) Lucrãrile de mentenanţã corectivã de nivel "I" presupun utilizarea sculelor, dispozitivelor, echipamentelor de testare şi mãsurare complexe, aflate în dotarea formaţiunii de mentenanţã.
(5) În general, mentenanţa de nivel intermediar presupune repararea şi returnarea în stoc a componentelor de rezervã.

SECŢIUNEA a 2-a
Executarea mentenanţei corective de nivel "D"- Depot la tehnica de apãrare aerianã cu baza la sol

ART. 157
Mentenanţa de nivel "D" - Depot cuprinde totalitatea activitãţilor pentru restabilirea funcţionalitãţii la nivelul condiţiilor tehnice sau parametrilor nominali, prin remedierea defecţiunilor la subansamblurile, mecanismele şi piesele acesteia sau prin înlocuirea lor cu altele noi. Mentenanţa de nivel "D" se executã în secţiile de mentenanţã/la operatori economici interni/externi specializaţi.
ART. 158
Mentenanţa de nivel "D" trebuie sã se facã la un nivel calitativ ridicat, cu un consum minim de timp şi de mijloace materiale, lucru ce se asigurã prin:
a) menţinerea unui nivel ridicat de instruire a personalului şi de dotare a centrului de mentenanţã, în vederea executãrii reparaţiilor;
b) organizarea corectã a procesului tehnologic de reparaţii şi respectarea condiţiilor tehnice de reparaţie;
c) asigurarea la timp cu piesele de schimb, echipamentele de testare, aparatura de mãsurã şi control şi materialele tehnice necesare;
d) perfecţionarea procesului tehnologic de reparaţie;
e) asigurarea şi supravegherea permanentã a calitãţii, conform standardelor naţionale, NATO şi a celor impuse de producãtor.
ART. 159
(1) În funcţie de tipul tehnicii, gradul de uzurã şi volumul de manoperã reparaţiile executate la acest nivel pot fi de nivelul 1 - Rp. N1, nivelul 2 - Rp. N2 şi nivelul 3 - Rp. N3, în sensul prevederilor art. 14.
(2) Pe timpul executãrii reparaţiilor de nivel 1 - Rp. N1 formaţiunile de mentenanţã ale unitãţii remediazã defecţiunile de micã anvergurã constatate la tehnicã, dupã care regleazã şi acordeazã aparatura, cu ajutorul mijloacelor din înzestrare.
(3) Operaţiunile efectuate în cadrul reparaţiilor de nivel 2 - Rp. N2 presupun:
a) executarea controlului amãnunţit al stãrii tehnice a tuturor blocurilor agregatelor, ansamblurilor şi pieselor;
b) înlãturarea defectelor de amploare medie;
c) demontarea parţialã a ansamblurilor, blocurilor, agregatelor şi înlocuirea unor piese şi subansambluri deteriorate sau uzate cu altele bune din lotul de PSA sau cu elemente recondiţionate;
d) ajustarea/reglarea valorilor parametrilor de funcţionare;
e) executarea, atunci când este cazul, a lucrãrilor de reparaţii care fac parte din categoria Rp. N1.
ART. 160
Executarea reparaţiilor de nivel 3 - Rp. N3 presupune:
a) demontarea totalã a blocurilor şi agregatelor defecte;
b) verificarea şi trierea tuturor pieselor componente;
c) înlocuirea sau repararea pieselor uzate;
d) încercarea blocului sau agregatului reparat utilizând echipamente de testare, conform condiţiilor tehnice de reparaţie;
e) restabilirea normei de funcţionare între reparaţii stabilite de instrucţiuni, pentru blocul sau agregatul reparat.
ART. 161
(1) Reparaţiile de nivel 1 la tehnicã se vor executa de atelierul/secţia de mentenanţã din cadrul unitãţii, pe mãsura apariţiei deranjamentelor pe timpul exploatãrii şi întreţinerilor tehnice.
(2) Reparaţiile de nivel 2 şi 3 se vor executa la secţia de mentenanţã/operatorul economic intern/extern, conform planurilor anuale de reparaţie.
(3) Reparaţiile de nivel 2 se executã în atelierul de mentenanţã al unitãţii atunci când încadrarea cu specialişti şi utilaje permite efectuarea acestora.
ART. 162
(1) Condiţiile tehnice şi procesele tehnologice pentru reparaţiile de nivel 1, 2 şi 3 sunt stabilite în documentaţia tehnicã şi manualele referitoare la reparaţia tehnicii GBAD.
(2) Normele de funcţionare a materialului între douã reparaţii sunt prevãzute în normele pentru exploatarea tehnicii GBAD în vigoare.
ART. 163
(1) Pentru toate lucrãrile de reparaţii executate, specialiştii formaţiunii de mentenanţã reparatoare/operatorului economic, împreunã cu delegatul unitãţii beneficiare întocmesc un proces-verbal de recepţie din reparaţie, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 6.
(2) Procesul-verbal de recepţie se întocmeşte la faţa locului, în 3 exemplare, din care unul se transmite unitãţii beneficiare, unul se pãstreazã la unitatea reparatoare, iar cel de-al treilea se înainteazã la Serviciul logistic din Statul Major al Forţelor Aeriene. Actul trebuie sã fie avizat de comandantul unitãţii/subunitãţii beneficiare.
(3) În procesul-verbal de recepţie din reparaţie se vor evidenţia toate defecţiunile remediate, cauzele care le-a produs, termenele de garanţie, concluzii asupra lucrãrilor executate şi starea de disponibilitate care a rezultat în urma efectuãrii reparaţiei.
ART. 164
(1) Pregãtirea tehnicii pentru introducerea în Rp. N1 se face de cãtre personalul care o are în primire şi se controleazã de comandantul subunitãţii.
(2) Tehnica de luptã care necesitã Rp. N1 se predã în reparaţie la atelierul/formaţiunea de mentenanţã, în prezenţa comandantului subunitãţii. Tehnica se va preda împreunã cu documentaţia tehnicã, registrele şi formularele de evidenţã a exploatãrii.
ART. 165
Şeful atelierului/formaţiunii de mentenanţã este obligat sã înscrie în registrele de evidenţã a exploatãrii şi de evidenţã a reparaţiilor, la încheierea reparaţiei, toate datele referitoare la lucrãrile efectuate. Comandantul subunitãţii care primeşte tehnica semneazã în Registrul de evidenţã a reparaţiilor la tehnica de apãrare aerianã cu baza la sol, prezentat în anexa nr. 4, numai dacã aceasta corespunde condiţiilor de exploatare şi reparare.
ART. 166
(1) Predarea tehnicii de luptã la formaţiunea de mentenanţã a unitãţii/operatorului economic specializat se face pe baza Ordinului de reparaţie, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 7, şi a Actului de constatare tehnicã/reclamaţie a avariei/deranjamentului/defecţiunii, prezentat în anexa nr. 5, întocmit în 3 exemplare, de cãtre o comisie numitã prin ordin de zi pe unitate de cãtre comandantul subunitãţii.
(2) Comisia se întruneşte în situaţia când tehnica a consumat norma de funcţionare între douã reparaţii sau când tehnica a ieşit din funcţiune înainte de termen, ca urmare a unei exploatãri, întreţineri sau reparaţii necorespunzãtoare, precum şi în urma deteriorãrilor produse în caz de forţã majorã. Dacã se constatã cã tehnica are nevoie de reparaţii, comisia întocmeşte actul de constatare a stãrii tehnice, iar în cazul în care starea tehnicã permite, propune numãrul de ore de funcţionare şi motokilometrii pentru exploatarea în continuare a acesteia.
(3) Actul de constatare tehnicã/reclamaţie a avariei/deranjamentului/ defecţiunii, prezentat în anexa nr. 5, se întocmeşte în 3 exemplare, distribuite astfel:
a) exemplarul nr. 1 rãmâne în unitate şi se anexeazã la ordinul de reparaţie dupã primirea acestuia;
b) exemplarul nr. 2 se predã secţiei de mentenanţã/ operatorului economic sau se trimite ca anexã la ordinul de reparaţie;
c) exemplarul nr. 3 se înainteazã la Statul Major al Forţelor Aeriene, pentru a se emite Ordinul de reparaţie prezentat în anexa nr. 7.
(4) Actele de constatare a stãrii tehnice au caracter nesecret, elementele de tehnicã, ansamblurile, subansamblurile menţionându-se, dupã caz, în clar sau prin folosirea denumirilor stabilite în nomenclator.
(5) În actul de constatare a stãrii tehnice se înscrie, în mod obligatoriu, seria şasiului de identificare sau agregatului; nu se admite ca aceasta sã fie substituitã cu numãrul de circulaţie al autovehiculului pe care este montatã tehnica.
(6) În actele de constatare a stãrii tehnice, pentru staţiile electrice şi grupurile electrogene ce se reparã în acelaşi timp cu tehnica pe care o deservesc se va înscrie, în mod obligatoriu, menţiunea: "Se reparã împreunã cu reperul nr.... seria..."
ART. 167
În cazul în care tehnica a ieşit din funcţiune fãrã a fi îndeplinit norma de funcţionare între reparaţii, comisia va face cercetãri şi va stabili cauzele introducerii înainte de termen în reparaţie, în cel mult 3 zile de la ieşirea acesteia din funcţiune. În aceastã situaţie, la actul de constatare a stãrii tehnice se anexeazã documentele referitoare la cercetãrile şi mãsurile luate. Tehnica de luptã care necesitã a fi reparatã ca urmare a avariilor se introduce în reparaţie în funcţie de nevoile operative, pe baza aprobãrii şefului Statului Major al Forţelor Aeriene.
ART. 168
Actul de constatare a stãrii tehnice implicã toatã responsabilitatea comisiei care l-a întocmit, deoarece reprezintã documentul de bazã pentru emiterea ordinului de reparaţie şi pentru întocmirea actelor de imputaţie. Actul va fi aprobat de comandantul unitãţii.
ART. 169
(1) Pe baza Actului de constatare tehnicã/ reclamaţie a avariei/deranjamentului/defecţiunii, prezentat în anexa nr. 5, eşalonul care are competenţã emite ordinul de reparaţie, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 7, care se distribuie dupã cum urmeazã:
a) exemplarul nr. 1, la unitatea care solicitã introducerea tehnicii în reparaţie. Ordinul de reparaţie împreunã cu actul de predare-primire reprezintã documentele justificative pentru lipsa tehnicii din unitate;
b) exemplarul nr. 2, la secţia de mentenanţã/operatorul economic;
c) exemplarul nr. 3, se pãstreazã la eşalonul care l-a emis.
(2) Partea auto a tehnicii prevãzutã cu sistem propriu de propulsie se reparã în conformitate cu instrucţiunile specifice elaborate de cãtre organul central de înzestrare. Reparaţiile se executã fie la secţiile de mentenanţã ale unitãţilor subordonate Statului Major al Forţelor Aeriene, fie în regim externalizat, la operatori economici.
ART. 170
(1) Pregãtirea tehnicii pentru a fi introdusã în reparaţie în afara unitãţii se face de cãtre personalul care o are în primire, sub conducerea comandantului subunitãţii.
(2) Tehnica GBAD se considerã pregãtitã pentru introducere în reparaţie când sunt asigurate urmãtoarele condiţii:
a) conţine toate blocurile, agregatele şi piesele din compunerea completului respectiv în stare asamblatã, chiar dacã acestea sunt defecte;
b) conţine toate componentele de deservire, precum aparatura de mãsurã şi control, abacele, graficele cu gradaţii, cablurile de legãturã, sursele de alimentare, fişele-cod etc., necesare funcţionãrii şi determinãrii stãrii tehnice;
c) are toate registrele şi formularele de evidenţã a exploatãrii completate cu datele referitoare la funcţionarea acesteia pânã la trimiterea în reparaţie. Tehnica ce se trimite la reparaţie la operatorul economic nu va fi însoţitã de registrele şi formularele de evidenţã a exploatãrii.
ART. 171
Piesele de schimb, sculele şi loturile de PSA aparţinând tehnicii ce se introduce în reparaţie se predau odatã cu aceasta numai dacã pe ordinul de reparaţie se menţioneazã acest lucru.
ART. 172
(1) Delegatul unitãţii care rãspunde de predarea în reparaţie sau primirea din reparaţie a tehnicii trebuie sã fie autorizat de comandantul unitãţii. El este obligat sã cunoascã regulile de predare/primire a tehnicii în/din reparaţie, precum şi starea tehnicii pe care o predã/nivelul tehnic necesar pentru tehnica ce iese din reparaţie.
(2) Pentru predarea staţiilor, maşinilor speciale, blocurilor sau agregatelor la reparat, delegatul trebuie sã aibã pentru fiecare dintre acestea urmãtoarele documente:
a) ordinul de reparaţie, în cazul când nu a fost trimis direct atelierului;
b) actul de constatare a stãrii tehnice;
c) registrele de evidenţã a exploatãrii;
d) delegaţia de serviciu, prin care este autorizat sã predea tehnica.
(3) Faptul cã tehnica nu a putut fi pusã în funcţiune din cauza defecţiunilor se consemneazã în actul de predare-primire care se încheie între delegatul predãtor şi formaţiunea de mentenanţã/operatorul economic reparator.
ART. 173
(1) Durata predãrii/luãrii în primire şi întocmirii documentelor corespunzãtoare nu va depãşi:
a) 10-15 zile pentru complexele/sistemele de rachete solaer, artilerie sau mixte;
b) 3-6 zile pentru o staţie GBAD sau baterie de artilerie;
c) 1-2 zile pentru maşini speciale, grupuri electrogene şi alte maşini/instalaţii cu destinaţie specialã.
(2) Durata se mãsoarã începând cu a doua zi dupã sosirea materialului în reparaţie, când trebuie sã fie prezent şi delegatul predãtor.
ART. 174
(1) Atelierele/secţiile de mentenanţã şi operatorii economici garanteazã calitatea reparaţiilor executate pentru tehnica GBAD.
(2) Termenele de garanţie încep de la data semnãrii actului de predare-primire de cãtre delegatul unitãţii beneficiare şi sunt valabile numai în cazul în care tehnica de luptã se exploateazã şi se întreţine corect, iar întreţinerile tehnice regulamentare au fost executate la timp şi de calitate. Termenele de garanţie se înscriu în registrele sau formularele de evidenţa exploatãrii aparţinând tehnicii reparate.
ART. 175
(1) Remedierea defecţiunilor produse pe timpul termenului de garanţie, datoritã unei reparaţii necorespunzãtoare, se face în contul atelierului/secţiei de mentenanţã şi al operatorului economic.
(2) Nu se considerã defecte în cadrul termenului de garanţie în sarcina atelierului/secţiei de mentenanţã sau operatorului economic prestator al reparaţiei:
a) dereglajele, deranjamentele şi deviaţiile de micã anvergurã ale parametrilor, ce apar în mod normal în procesul de exploatare;
b) deranjamentele care se remediazã prin întrebuinţarea pieselor din completul de PSA, individual prevãzut prin construcţie, la tehnicã;
c) deranjamentele provenite în urma unei exploatãri necorespunzãtoare sau nerespectãrii instrucţiunilor de întreţinere, care nu implicã responsabilitatea/culpa unitãţii reparatoare.
(3) Reclamaţiile privind defecţiunile ivite în perioada de garanţie şi care depãşesc posibilitãţile de remediere a subunitãţilor şi unitãţilor se anunţã telefonic la Serviciul logistic/Biroul planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene, urmând ca, în termen de 3 zile, sã se înainteze actul de constatare tehnicã/reclamaţie a defecţiunii/deranjamentului/avariei.
ART. 176
(1) Pentru rezolvarea reclamaţiilor, atelierul/secţia de mentenanţã şi operatorul economic trimit în unitãţile respective specialişti competenţi pentru a stabili cauzele defecţiunilor, luându-se totodatã mãsuri corespunzãtoare pentru remedierea acestora.
(2) Pânã la definitivarea reclamaţiilor se interzice demontarea sau folosirea în continuare a materialului respectiv.
ART. 177
(1) Delegaţii reparatorului împreunã cu cei ai beneficiarului întocmesc un act de constatare pentru tehnica reclamatã.
(2) Un exemplar din actul menţionat mai sus se înainteazã cãtre Serviciul logistic din cadrul Statului Major al Forţelor Aeriene/Biroul planificare logisticã artilerie şi rachete sol-aer, în termen de cel mult 5 zile de la înlãturarea defecţiunii.
ART. 178
(1) Atelierele de mentenanţã ale unitãţilor pentru tehnica GBAD pot fi mobile sau staţionare.
(2) Atelierele de mentenanţã mobile sunt acele ateliere al cãror utilaj este montat pe unul sau mai multe autovehicule ori remorci. Atelierele de reparaţii mobile se folosesc în limitele normelor de exploatare stabilite.
(3) Atelierele de mentenanţã staţionare sunt acele ateliere al cãror utilaj este dispus în clãdiri/încãperi construite special în acest scop.
ART. 179
Atelierul de mentenanţã al unitãţilor este destinat pentru executarea întreţinerilor la tehnica din înzestrare, efectuarea reparaţiilor de nivel Rp. N1 şi, la unele categorii de tehnicã, a reparaţiilor de nivel Rp. N2.

SECŢIUNEA a 3-a
Executarea mentenanţei de nivel "F" - Factory la tehnica de apãrare aerianã cu baza la sol

ART. 180
(1) Mentenanţa de nivel "F" - Factory pentru echipamentele şi tehnica GBAD reprezintã nivelul cel mai ridicat al capabilitãţilor de reparaţii. Acest nivel poate fi asigurat:
a) de cãtre producãtorul tehnicii de luptã, în facilitãţile proprii;
b) de cãtre operatorii economici interni care deţin nivelul de calificare a personalului, precum şi nivelul tehnologic de calitate şi de acces la informaţii clasificate impuse pentru desfãşurarea unor astfel de lucrãri de mentenanţã;
c) de cãtre agenţiile şi organismele specializate în furnizarea serviciilor de sprijin logistic pentru diverse categorii de tehnicã, de exemplu NAMSA. În cadrul acestor organisme funcţioneazã parteneriate de sisteme de armã, conferinţe, convenţii de asociere a diferitelor state care utilizeazã anumite sisteme de armã şi care beneficiazã în comun de serviciile contractate de aceste agenţii cu diverşi furnizori specializaţi în asigurarea mentenanţei de nivel "F".
(2) În anumite situaţii, serviciile corespunzãtoare nivelelor de mentenanţã "D" - Depot şi "F" - Factory pot fi asigurate de cãtre acelaşi furnizor intern sau extern, caz în care cele douã nivele se pot suprapune.
(3) În cazul unui furnizor extern de servicii de mentenanţã de nivel "D"/"F", statul român trebuie sã fie afiliat la parteneriatul/convenţia/conferinţa care permite utilizarea serviciilor acestui furnizor, pentru a beneficia de servicii de mentenanţã pentru tehnica, ansamblurile, subansamblurile şi echipamentele de testare specifice. În acest caz, deţinãtorul tehnicii poate solicita asistenţã printr-una din procedurile specifice, uzitate în cadrul parteneriatului/convenţiei/conferinţei, de exemplu: înlocuirea directã/Direct Exchange - DX, procedurã prin care o componentã defectã se înlocuieşte imediat cu una identicã, aflatã în stocul producãtorului sau în stocul comun al utilizatorilor sistemului de armã, remedierea şi returnarea/Repair and Return - R&R, procedurã prin care piesa defectã este reparatã şi returnatã utilizatorului, deoarece nu existã alte componente similare în stocuri etc.
(4) Modul concret de executare a mentenanţei de acest nivel se stabileşte de cãtre Statul Major al Forţelor Aeriene, pentru fiecare tip nou de tehnicã achiziţionatã, pe baza prevederilor contractului de achiziţie de tehnicã, atunci când acesta conţine şi elementele de sprijin logistic pe durata de viaţã a sistemului, sau pe baza unui contract separat, dedicat sprijinului logistic al tehnicii.

CAP. VII
Mentenanţa tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol aflatã în depozitare

ART. 181
Prin depozitare se înţelege ansamblul de mãsuri ce se iau pentru menţinerea stãrii tehnice şi de întreţinere corespunzãtoare a tehnicii şi echipamentelor care nu sunt folosite pe anumite perioade de timp.
ART. 182
Pentru pãstrarea/depozitarea în bune condiţii a tehnicii GBAD se vor respecta întocmai prevederile instrucţiunilor de exploatare şi se vor lua în plus urmãtoarele mãsuri:
a) se vor descãrca arcurile la toate cabinele, remorcile şi autovehiculele aflate în pãstrare pentru mai mult de 15 zile;
b) se vor proteja anvelopele de la tehnica de luptã pãstratã în aer liber şi cablurile electrice de toate categoriile împotriva acţiunii razelor solare. Surplusul din lungimea cablurilor va fi strâns în formã de colac cu diametrul de 1 m;
c) se vor respecta distanţele de siguranţã prevãzute de instrucţiuni pentru depozitarea materialelor explozive, precum şi instrucţiunile referitoare la paza contra incendiilor;
d) se vor proteja împotriva umezelii mufele şi cablurile, iar toate capacele de la agregate şi utilaje vor fi montate;
e) se vor proteja împotriva luminii ecranele tuburilor catodice. Tuburile catodice vor fi pãstrate în ambalajele uzinei constructoare;
f) se vor antrena cu regularitate tuburile electronice speciale, cu periodicitate trimestrialã, inclusiv cele din loturile de PSA, conform instrucţiunilor de exploatare a acestora, cu ocazia întreţinerilor tehnice lunare. Executarea acestei operaţiuni se va consemna în documentaţia de evidenţã a exploatãrii.
ART. 183
(1) Tehnica GBAD care se introduce în depozitare trebuie sã fie în stare de funcţionare, completatã conform inventarelor şi gata oricând pentru utilizare.
(2) Tehnica GBAD poate fi depozitatã în depozite încãlzite/neîncãlzite, pe platforme acoperite/descoperite, conform instrucţiunilor de exploatare.
(3) Depozitarea poate fi de scurtã duratã - de la o lunã pânã la 6 luni, şi de lungã duratã - peste 6 luni.
ART. 184
Pe timpul depozitãrii tehnicii GBAD se vor avea în vedere urmãtoarele:
a) respectarea condiţiilor de depozitare prevãzute de instrucţiunile specifice tehnicii GBAD, standardelor şi regulamentelor aplicabile, referitoare la asigurarea condiţiilor de iluminare, temperaturã, presiune şi umiditate necesare depozitãrii tehnicii; asigurarea condiţiilor de temperaturã şi umiditate pentru depozitarea cablurilor, componentelor electronice, echipamentelor de testare/diagnosticare şi aparaturii de mãsurã şi control; asigurarea spaţiilor de acces pentru executarea întreţinerilor tehnice, a inventarierilor şi controalelor privind condiţiile de depozitare;
b) respectarea normelor de PSI;
c) respectarea unor reguli generale privind depozitarea tehnicii GBAD, reguli care au în vedere depozitarea, pe cât posibil grupatã pe complete; depozitarea separatã a tehnicii, ansamblurilor şi pieselor de reactivi chimici şi substanţe inflamabile - acizi, baze, dizolvanţi etc.; pãstrarea separatã a bateriilor de acumulatori; depozitarea componentelor magnetice departe de dulapurile/rastelele metalice; pãstrarea buteliilor alimentate cu gaze sub presiune - aer, oxigen, azot etc. departe de compuşi chimici, carburanţi, lubrifianţi şi menţinându-se o valoare rezidualã a presiunii gazelor respective; golirea instalaţiilor de alimentare, de ungere şi de rãcire a tehnicii;
d) executarea lucrãrilor de mentenanţã preventivã de medie şi mare periodicitate;
e) marcarea şi inscripţionarea tehnicii GBAD depozitate cu date privind: tipul şi seria tehnicii, retragerea bateriilor de acumulatori, a carburanţilor, lubrifianţilor şi lichidului de rãcire etc.;
f) pãstrarea evidenţei tehnicii depozitate, a lucrãrilor şi controalelor executate;
g) executarea la timp a controalelor;
h) respectarea normelor de securitate şi sãnãtate în muncã şi de protecţie a mediului.
ART. 185
(1) Tehnica de luptã care se introduce în depozitare îndelungatã se stabileşte de cãtre Statul Major al Forţelor Aeriene.
(2) Introducerea tehnicii de luptã în depozitare se face prin ordin de zi pe unitate, menţionându-se:
a) tipul şi seria mijloacelor ce se introduc în depozitare;
b) felul depozitãrii, respectiv "de lungã duratã" sau "de scurtã duratã";
c) perioada depozitãrii;
d) elementele de asigurare materialã referitoare la golirea rezervoarelor de combustibili şi a instalaţiilor de rãcire ale motoarelor, demontarea şi depozitarea separatã a acumulatorilor şi a unor componente ce necesitã condiţii diferite de pãstrare, consumul de materiale pentru întreţinerea tehnicii depozitate etc.;
e) persoanele care au în primire tehnica GBAD;
f) persoanele care rãspund de depozitarea tehnicii GBAD;
g) termenele de executare a lucrãrilor de mentenanţã preventivã de medie şi mare periodicitate;
h) termenele de executare a controalelor.
(3) La introducerea tehnicii GBAD în depozitare se executã şi conservarea parţialã sau totalã, în conformitate cu planul de conservare a tehnicii întocmit de şeful logisticii.
ART. 186
Prin conservare se înţelege executarea unui ansamblu de lucrãri care sã asigure protejarea elementelor, instalaţiilor, mecanismelor şi aparaturii împotriva corodãrii, îmbãtrânirii, depunerilor de mucegai şi apariţiei stricãciunilor pe timpul depozitãrii. Conservarea poate fi: parţialã sau totalã.
ART. 187
(1) La introducerea tehnicii GBAD în depozitare de scurtã duratã trebuie sã se execute lucrãrile de mentenanţã preventivã de medie şi mare periodicitate şi lucrãri de conservare parţialã.
(2) Conservarea parţialã cuprinde protejarea suprafeţelor exterioare a mijloacelor de luptã, a mecanismelor şi aparatelor împotriva corodãrii şi acţiunii directe a factorilor climatici.
ART. 188
(1) La introducerea tehnicii GBAD în depozitare de lungã duratã trebuie sã se execute lucrãrile de mentenanţã preventivã de medie şi mare periodicitate şi lucrãri de conservare de lungã duratã.
(2) Conservarea de lungã duratã presupune ungerea şi ermetizarea cabinelor, dulapurilor, instalaţiilor, agregatelor şi mecanismelor folosind materiale de protecţie, absorbanţi de umiditate şi substanţe anticorozive.
(3) Acumulatorii se depoziteazã şi se conservã în încãperi separate.
ART. 189
(1) Pentru fiecare categorie de tehnicã, volumul şi tehnologia lucrãrilor de conservare sunt stabilite de instrucţiunile de exploatare.
(2) Operaţiunile de conservare a tehnicii GBAD se executã de cãtre personalul care o are în primire, ajutat de specialiştii atelierului de mentenanţã al unitãţii, şi se consemneazã în registrele de evidenţã a exploatãrii.
ART. 190
(1) Pentru menţinerea tehnicii GBAD în stare de funcţionare se organizeazã şi se executã controale sistematice asupra stãrii tehnice a acesteia şi a întreţinerilor tehnice periodice, cu respectarea prevederilor actelor normative în domeniul protecţiei mediului, în raport de condiţiile de depozitare.
(2) Comandanţii organizeazã controalele privind corectitudinea depozitãrii tehnicii şi concordanţei cu planul de conservare a tehnicii.
(3) Verificarea anualã a mijloacelor aflate în depozitare cuprinde verificarea stãrii tehnice, de întreţinere şi a condiţiilor de depozitare şi se executã prin deconservare, controlul funcţional şi remedierea eventualelor deranjamente. Dupã verificare se executã reconservarea şi controlul executãrii acestei operaţiuni.
(4) Verificarea stãrii tehnicii GBAD aflate în conservare se executã pe timpul lucrãrilor de mentenanţã preventivã de mare periodicitate şi pe timpul controalelor.
(5) Verificarea condiţiilor de depozitare se executã de cãtre şeful depozitului şi presupune controlul zilnic al stãrii depozitului, temperaturii şi umiditãţii aerului, stãrii stelajelor, rafturilor, pãrţilor exterioare ale tehnicii, unsorii de pe suprafeţele metalice ale tehnicii, precum şi stãrii mijloacelor de prevenire şi stingere a incendiilor.
(6) Verificarea elementelor din completele pieselor de schimb şi accesoriilor se executã prin sondaj, iar deconservarea, întreţinerea şi reconservarea lor în totalitate se executã numai în situaţia constatãrii unor deficienţe.
ART. 191
Datele şi concluziile referitoare la verificãrile, lucrãrile de mentenanţã preventivã de medie şi mare periodicitate, deconservarea şi conservarea mijloacelor de luptã aflate în depozitare se consemneazã în registrele de evidenţã a exploatãrii.

CAP. VIII
Mentenanţa tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol în situaţii de crizã, la rãzboi, precum şi pe timpul participãrii la misiuni internaţionale

SECŢIUNEA 1
Atribuţiile şi activitãţile specifice de conducere a mentenanţei în situaţii de crizã şi la rãzboi

1. Atribuţiile specifice ale personalului cu diferite funcţii în cadrul structurilor şi subunitãţilor logistice ale marilor unitãţi/unitãţilor în situaţii de crizã şi la rãzboi
ART. 192
Personalul care încadreazã structurile logistice trebuie sã cunoascã din timp de pace modul de organizare şi realizare a mentenanţei în situaţii de crizã şi la rãzboi, pentru a fi în mãsurã sã conducã aceastã activitate şi sã asigure operativitatea tehnicii.
ART. 193
Şeful logisticii la brigadã/regiment are urmãtoarele atribuţii:
a) sã cunoascã în permanenţã situaţia operativã/tacticã şi logisticã a eşalonului propriu şi a unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor subordonate;
b) sã reţinã datele din ordinele logistice primite de la eşalonul superior şi din orientarea fãcutã de comandant asupra misiunii primite;
c) sã reţinã concluziile pe linie logisticã din însuşirea misiunii şi sã facã oportun calculul timpului la dispoziţie şi planificarea activitãţilor logistice;
d) sã înştiinţeze personalul structurii logistice asupra misiunii primite şi sã organizeze activitatea acestuia pentru îndeplinirea mãsurilor pe linia mentenanţei;
e) sã elaboreze concepţia de organizare şi conducere a mentenanţei;
f) sã întocmeascã, împreunã cu personalul din subordine, documentele pe linia logisticã care sã cuprindã şi elementele de mentenanţã, actualizându-le permanent;
g) sã întocmeascã şi sã transmitã operativ ordine logistice preliminare;
h) sã cunoascã capacitãţile de mentenanţã ale operatorilor economici, care pot fi utilizate la nevoie;
i) sã pregãteascã şi sã prezinte comandantului sau locţiitorului acestuia, prin şeful de stat major, raportul de informare pe linie de mentenanţã, necesar luãrii deciziei;
j) sã participe la recunoaşteri în teren pentru stabilirea detaliilor necesare privind dispunerea structurilor de mentenanţã, acţiunile de luptã şi cooperarea cu alte structuri, existenţa şi capacitãţile facilitãţilor de depozitare din zonã şi a cãilor de comunicaţii necesare aprovizionãrilor sau afluirii/defluirii elementelor de tehnicã sosite în sprijin/trimise în reparaţii;
k) sã elaboreze şi sã transmitã oportun ordine logistice, sã organizeze controlul îndeplinirii acestora şi sã îndrume activitatea pe linie de mentenanţã;
l) sã stabileascã prioritãţile în repararea tehnicii deteriorate şi sã le comunice unitãţilor subordonate;
m) sã întocmeascã şi sã înainteze documentele ordonate prin ordinele logistice ale eşalonului superior;
n) sã urmãreascã asigurarea legãturilor necesare şi respectarea regulilor de conducere în secret;
o) sã ţinã legãtura cu unitãţile, subunitãţile şi formaţiunile de mentenanţã din structurile logistice ale eşalonului superior;
p) sã fie în mãsurã sã raporteze situaţia privind starea tehnicã şi de operativitate a tehnicii, îndeosebi a celei cu aport mare la realizarea capacitãţii de luptã.
ART. 194
Şeful batalionului logistic al regimentului/brigãzii are urmãtoarele atribuţii:
a) sã pregãteascã datele pe linie de mentenanţã necesare şefului structurii logistice şi sã facã propuneri privind dispunerea şi folosirea atelierelor/formaţiunilor de mentenanţã;
b) sã participe la întocmirea ordinelor logistice şi a planului logistic, completându-le cu datele referitoare la mentenanţã, actualizate permanent;
c) sã participe la controlul şi îndrumarea activitãţilor pe linie de mentenanţã la eşaloanele subordonate;
d) sã cunoascã în permanenţã: încadrarea cu personal a batalionului logistic şi înzestrarea cu tehnicã specificã, starea tehnicã şi de întreţinere a tehnicii batalionului, posibilitãţile de lucru ale atelierelor/formaţiunilor de mentenanţã proprii sau primite ca întãrire/sprijin, precum şi capabilitãţile operatorilor economici din zona acţiunilor militare, axele de evacuarereparare şi itinerarele de evacuare ale eşalonului propriu şi superior, repartiţia şi posibilitãţile de manevrã a forţelor şi mijloacelor de evacuare şi reparaţii, locul de dispunere a raioanelor/locurilor de adunare/concentrare a tehnicii deteriorate;
e) sã cunoascã şi sã urmãreascã completarea unitãţilor/subunitãţilor de evacuare şi reparaţii subordonate cu personal, tehnicã şi utilaje.
ART. 195
Şeful secţiei/atelierului de mentenanţã al regimentului/brigãzii are urmãtoarele atribuţii:
a) sã cunoascã în permanenţã, în pãrţile care îl privesc, situaţia operativã/tacticã a eşalonului propriu sau la care a fost dat ca întãrire/sprijin şi sã-şi însuşeascã ordinele logistice primite de la eşalonul superior;
b) sã cunoascã modul şi posibilitãţile de întrebuinţare a unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã pe timpul acţiunilor militare, în orice condiţii de timp şi stare a vremii;
c) sã organizeze şi sã conducã activitãţile în raionul/locul de adunare a tehnicii deteriorate;
d) sã înştiinţeze la timp personalul direct subordonat asupra: misiunii primite şi termenului de îndeplinire, elementelor de mentenanţã ale eşalonului superior, unitãţii proprii şi ale structurilor subordonate, sarcinilor de reparaţii, forţelor şi mijloacelor din zona acţiunilor de luptã, care pot fi folosite în sprijinul evacuãrii şi reparãrii tehnicii deteriorate, mãsurilor de pazã şi apãrare a unitãţii, subunitãţii şi formaţiunii de mentenanţã, modului de realizare a legãturii cu eşalonul superior şi subordonaţii, semnelor şi semnalelor de recunoaştere şi alarmare şi a modului de acţiune în cazul folosirii de cãtre adversar a mijloacelor NBC şi incendiare;
e) sã organizeze întreţinerea şi repararea echipamentelor, tehnicii, utilajelor şi dispozitivelor din înzestrare;
f) sã organizeze grupele de evacuare, reparaţii sau grupele mixte, care se dau ca întãrire/sprijin;
g) sã ia în primire forţele şi mijloacele date în sprijin şi sã organizeze activitatea acestora;
h) sã întocmeascã şi sã actualizeze permanent planul logistic cu elementele de mentenanţã, precum şi cu cele referitoare la asigurarea acţiunilor şi protecţia unitãţii, subunitãţii şi formaţiunii de mentenanţã;
i) sã organizeze şi sã conducã deplasarea subunitãţii, conform dispoziţiilor şefului structurii logistice;
j) sã execute recunoaşterea noilor raioane/locaţii în care va opera subunitatea.
2. Activitãţile specifice ale structurilor logistice ale unitãţilor în situaţii de crizã şi la rãzboi
ART. 196
Pe timpul pregãtirii şi ducerii acţiunilor militare, şeful logisticii batalionului GBAD executã un ansamblu de activitãţi specifice, astfel:
a) însuşirea misiunii unitãţii din care face parte şi a ordinului logistic al eşalonului superior, calculul şi planificarea timpului în care trebuie organizatã mentenanţa;
b) înştiinţarea subordonaţilor asupra misiunii primite;
c) elaborarea şi transmiterea ordinelor logistice preliminare, cu mãsurile de mentenanţã în perioada pregãtirii operaţiei/luptei;
d) analiza situaţiei operative/tactice şi tehnice, stabilirea concluziilor şi mãsurilor referitoare la mentenanţa în operaţie şi luptã;
e) pregãtirea informaţiilor şi estimãrilor privind mentenanţa, necesare comandantului pentru luarea deciziei;
f) participarea la recunoaşteri;
g) stabilirea mãsurilor de mentenanţã pe baza deciziei comandantului şi întocmirea planului logistic;
h) elaborarea şi transmiterea ordinelor logistice pe timpul pregãtirii şi ducerii acţiunilor militare, precum şi controlul asupra executãrii acestora;
i) conducerea formaţiunilor de mentenanţã pe timpul pregãtirii şi ducerii acţiunilor militare.
ART. 197
(1) Din însuşirea misiunii, şeful structurii logistice reţine locul şi rolul unitãţii GBAD în dispozitivul de luptã al eşalonului superior, forma de luptã/operaţie adoptatã, adâncimea şi lãţimea zonei acţiunilor de luptã, termenul când trebuie sã fie gata de luptã, direcţia principalã de efort, gruparea forţelor şi mijloacelor, concepţia manevrei trupelor, probabilitatea folosirii de cãtre adversar a mijloacelor NBC şi incendiare, mãsurile de primã urgenţã pentru realizarea mentenanţei, în vederea îndeplinirii misiunii primite.
(2) Din ordinele logistice ale eşalonului superior, şeful structurii logistice reţine: mãsurile care trebuie luate în perioada pregãtirii şi ducerii acţiunilor militare, termenele de înaintare a rapoartelor, forţele şi mijloacele primite ca întãrire/sprijin, capacitãţile de producţie ale operatorilor economici puse temporar la dispoziţie şi modul de folosire a lor, axele de evacuare-reparare şi itinerarele de evacuare, dispunerea raioanelor/locurilor de adunare/concentrare a tehnicii deteriorate, de bazã şi de rezervã, modul de predare a tehnicii GBAD deteriorate care depãşeşte posibilitãţile proprii de reparaţii şi punctele de îmbarcare/debarcare a acesteia, modul de realizare a legãturilor.
(3) În calculul şi planificarea timpului disponibil pentru organizarea mentenanţei tehnicii GBAD, şeful structurii logistice ţine seama de perioada repartizatã pregãtirii trupelor în vederea acţiunilor de luptã care vor avea loc, de termenul pânã la care trebuie sã fie gata de luptã, precum şi de termenul la care raporteazã comandantului modul de organizare a mentenanţei.
ART. 198
La înştiinţarea subordonaţilor asupra misiunii primite, şeful structurii logistice prezintã principalele aspecte rezultate din situaţia operativã/tacticã a eşalonului propriu, precum şi date despre situaţia tehnicã, stabilind mãsurile imediate care trebuie luate şi sarcinile care revin fiecãruia dintre ei.
ART. 199
(1) Elaborarea şi transmiterea ordinelor logistice preliminare de cãtre şeful structurii logistice se face în timpul cel mai scurt, dupã primirea misiunii de luptã a eşalonului din care face parte. La baza întocmirii acestora stau concluziile reieşite din situaţia operativã/tacticã şi tehnicã a eşalonului propriu, însuşirea misiunii de luptã a marii unitãţi/unitãţii, calculul şi planificarea timpului şi ordinele logistice ale eşalonului superior. De regulã, ordinele logistice preliminare cuprind mãsurile imediate care trebuie luate în vederea pregãtirii acţiunilor militare, precum şi pe cele referitoare la completãri, evacuãri şi reparaţii. În unele situaţii, acestea sunt completate cu datele rezultate în urma recunoaşterilor.
(2) Ordinele logistice preliminare, puse de acord cu statul major, pot fi transmise verbal sau scris, personal de cãtre şeful structurii logistice, respectiv de ajutoarele acestuia sau prin mijloacele de comunicaţii, integral sau parţial şi succesiv. De la eşalonul unitate în sus, ordinele verbale se confirmã şi în scris. La subunitãţi, ordinele se transmit verbal. În acelaşi mod se transmit ordinele logistice şi pe timpul ducerii acţiunilor militare.
ART. 200
(1) Din analiza situaţiei operative/tactice şi tehnice, şeful structurii logistice reţine:
a) situaţia şi caracterul probabil al acţiunilor adversarului;
b) situaţia şi acţiunile de luptã probabile ale trupelor proprii;
c) situaţia tehnicã a trupelor proprii şi a celor primite ca întãrire/sprijin;
d) date privind organizarea logisticii la celelalte eşaloane: fâşia logisticii, dispunerea unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de logisticã/mentenanţã, cãi de aprovizionare, stocuri de materiale, norme de consum carburanţi-lubrifianţi, posibilitãţi de evacuare/reparare etc.;
e) date despre posibilitãţile de folosire a capacitãţilor de producţie ale operatorilor economici din fâşia acţiunilor de luptã;
f) date despre posibilitãţile de folosire a formaţiunilor de apãrare civilã din fâşia acţiunilor de luptã pentru protecţia şi asigurarea acţiunilor unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã;
g) date despre relief, comunicaţii, obstacole, posibilitãţi de protecţie oferite de teren;
h) condiţiile meteorologice;
i) alte date considerate necesare pentru asigurarea mentenanţei.
(2) Pe baza acestora, şeful structurii logistice stabileşte mãsurile care se impun pentru organizarea şi realizarea exploatãrii, evacuãrii şi reparãrii tehnicii GBAD, realizarea mãsurilor pentru protecţia şi asigurarea acţiunilor unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã şi pentru executarea conducerii.
ART. 201
Pentru realizarea conducerii mentenanţei se stabilesc urmãtoarele:
a) modul de realizare a legãturilor cu structura logisticã a eşalonului superior şi structurile logistice ale marilor unitãţi/unitãţilor subordonate, precum şi cu unitãţile, subunitãţile şi formaţiunile de mentenanţã proprii;
b) documentele necesare conducerii în secret a activitãţii de mentenanţã;
c) termenele de înaintare, de cãtre structurile logistice subordonate, a rapoartelor de informare logisticã;
d) activitãţile structurii logistice proprii pentru realizarea mãsurilor de mentenanţã, elaborarea documentelor care se înainteazã eşalonului superior şi a celor necesare conducerii;
e) manevra forţelor şi mijloacelor de mentenanţã, în funcţie de evoluţia situaţiei operative/tactice, pe timpul îndeplinirii misiunilor.
ART. 202
(1) Pentru luarea deciziei, şeful structurii logistice întocmeşte şi prezintã comandantului informaţiile şi estimãrile care includ şi elemente de mentenanţã, referitoare la tehnica GBAD, astfel:
a) gradul de asigurare, pe tipuri, cu tehnicã GBAD şi starea de operativitate a acesteia, pe misiuni, în raport cu situaţia operativã/tacticã;
b) volumul de întreţineri tehnice, evacuãri, reparaţii, predãri sau primiri de tehnicã GBAD şi modul de executare a acestora, pe timpul pregãtirii şi ducerii acţiunilor militare;
c) rezerva de resurse a principalelor tipuri de tehnicã GBAD, concluziile care se desprind în raport cu misiunea primitã de marea unitate/unitate şi mãsurile necesare pentru a asigura îndeplinirea misiunii;
d) gradul de completare a unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã cu personal;
e) raioanele de dispunere şi modul de folosire a unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã;
f) axele de evacuare-reparare, itinerarele de evacuare, raioanele/locurile de adunare/concentrare a tehnicii GBAD deteriorate;
g) repartiţia forţelor şi mijloacelor de mentenanţã, rezervele care se creeazã, întãririle necesare;
h) modul de folosire a capacitãţilor de producţie ale operatorilor economici din zona marii unitãţi/unitãţii;
i) mãsurile de protecţie împotriva mijloacelor NBC şi incendiare, pentru realizarea protecţiei şi asigurarea acţiunilor unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã;
j) forţele şi mijloacele de mentenanţã care urmeazã sã fie solicitate de la eşalonul superior sau de la organele administraţiei publice locale;
k) organizarea conducerii unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã.
(2) În raport de situaţia şi caracterul acţiunilor de luptã executate de trupe, şeful structurii logistice trebuie sã fie în mãsurã sã prezinte, la cererea comandantului, şi alte date.
ART. 203
(1) Şeful structurii logistice de la marea unitate strategicã/operativã poate executa recunoaşteri pe baza unui plan dinainte stabilit, iar cel de la marea unitate/unitate tacticã participã la recunoaşteri cu statul major.
(2) Concluziile rezultate se prezintã comandantului.
(3) În raport cu misiunea de luptã, timpul la dispoziţie şi situaţia din teren, de regulã, la recunoaşteri se precizeazã:
a) axele de evacuare-reparare şi itinerarele de evacuare, itinerarele de deplasare, drumurile de rocadã, punctele cheie, zonele greu accesibile sau inaccesibile, precum şi modul de ocolire sau amenajare a acestora;
b) raioanele/locurile de adunare/concentrare a tehnicii deteriorate, de bazã şi rezervã;
c) raioanele/locurile în care se primesc unitãţile/subunitãţile de întãrire, precum şi cele în care se predau tehnica şi materialele deteriorate;
d) punctele unde trebuie sã se asigure mijloacele de evacuare şi reparaţii pentru asistenţã tehnicã la afluirea/defluirea coloanelor/ convoaielor de tehnicã;
e) operatorii economici existenţi în zona marii unitãţi/unitãţii care au clãdirile, maşinile-unelte şi instalaţiile utilizabile pentru executarea activitãţilor de mentenanţã; modul de asigurare a legãturii cu reprezentanţii acestora şi autoritãţile administraţiei publice locale;
f) posibilitatea folosirii specialiştilor din cadrul unor formaţiuni de apãrare civilã sau al altor structuri, pentru prestãri servicii în sprijinul activitãţilor unitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã;
g) alte date necesare conducerii mentenanţei.
ART. 204
Atât în perioada de pregãtire, cât şi pe timpul ducerii acţiunilor militare, şeful structurii logistice pune de acord cu alţi factori de rãspundere din marea unitate/unitate dispunerea elementelor de mentenanţã în cadrul dispozitivului marii unitãţi/unitãţii şi modul de cooperare.
ART. 205
Şeful structurii logistice pune de acord şi stabileşte cu şeful de stat major:
a) data şi locurile unde se executã lucrãrile de mentenanţã pe timpul pregãtirii şi ducerii acţiunilor de luptã, pe baza concepţiei de organizare şi ducere a acţiunilor militare;
b) consumul probabil de resurse pe timpul pregãtirii şi ducerii acţiunilor militare şi mãsurile pentru optimizarea acestuia;
c) marile unitãţi/unitãţile care necesitã mãsuri urgente de mentenanţã pentru refacerea sau îmbunãtãţirea capacitãţii de luptã;
d) locul unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã în cadrul dispozitivului de luptã;
e) locurile de dispunere a raioanelor/locurilor de adunare/concentrare a tehnicii deteriorate şi axele de evacuare-reparare;
f) raioanele probabile în care se vor înregistra cele mai multe deteriorãri de tehnicã;
g) posibilitãţile de evacuare şi reparare;
h) punctele cheie şi zonele greu accesibile, folosirea unor clãdiri, drumuri, mijloace şi resurse existente în zonã;
i) marile unitãţi/unitãţile care intrã/ies în/din compunerea eşalonului propriu, precum şi mãsurile de primire-predare a acestora;
j) structurile de apãrare destinate pentru paza şi apãrarea unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã;
k) modul de executare a deplasãrii de cãtre unitãţile, subunitãţile şi formaţiunile de mentenanţã.
ART. 206
Cu şeful cercetãrii, şeful structurii logistice pune de acord:
a) nevoile de cercetare pe linia mentenanţei, modalitatea primirii datelor şi informaţiilor de cercetare, de interes, pe linia mentenanţei;
b) modul de executare a cercetãrii itinerarelor de evacuare şi axelor de evacuare-reparare, a punctelor-cheie şi a posibilitãţilor de ocolire a acestora;
c) mentenanţa tehnicii aparţinând unitãţilor subunitãţilor, formaţiunilor şi elementelor de cercetare.

SECŢIUNEA a 2-a
Mentenanţa tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol în situaţii de crizã şi rãzboi

ART. 207
(1) Ministerul Apãrãrii poate interveni cu forţe şi tehnicã, în condiţiile legii, la rezolvarea unor situaţii de crizã.
(2) Condiţiile de participare a Ministerului Apãrãrii se stabilesc prin convenţii, protocoale şi contracte economice încheiate cu autoritãţile interesate, în care se menţioneazã obligaţiile care revin fiecãrei pãrţi privind mentenanţa tehnicii participante şi modul de tarifare şi decontare a activitãţilor desfãşurate.
(3) Comandanţii unitãţilor/subunitãţilor participante la rezolvarea unor situaţii de crizã ţin permanent legãtura cu unitatea de origine, eşalonul superior şi organele de conducere şi coordonare create în astfel de situaţii.
ART. 208
Condiţiile deosebite în situaţiile de crizã impun comandanţilor şi şefilor structurilor logistice luarea urmãtoarelor mãsuri:
a) pregãtirea operatorilor în funcţie de timpul la dispoziţie, pentru a fi în mãsurã sã rezolve operativ orice situaţie, pe timpul misiunii;
b) stabilirea unor itinerare care sã evite, pe cât posibil, localitãţile şi punctele aglomerate sau greu accesibile;
c) organizarea asistenţei tehnice, atât în locurile de intervenţie, cât şi pe itinerare, în vederea reducerii la minimum a timpului de staţionare a tehnicii pentru remedierea defecţiunilor.
ART. 209
(1) Mãsurile de mentenanţã în situaţii de rãzboi trebuie sã asigure îndeplinirea misiunii, evacuarea tehnicii imobilizate, în primul rând a celei ameninţate a fi distrusã sau capturatã de adversar, şi repararea ei în timp cât mai scurt, pentru a fi reintrodusã în luptã.
(2) Atunci când este posibil şi nu sunt încãlcate normele de securitate şi sãnãtate în muncã sau de protecţie a mediului, pentru disponibilizarea operativã a tehnicii GBAD ori a elementelor de deservire a acesteia, se vor folosi proceduri de reparare rapide, în condiţiile câmpului de luptã/Battle Damage Repair - BDR.
ART. 210
(1) În condiţiile întrebuinţãrii de cãtre adversar a mijloacelor NBC şi incendiare, specificul activitãţii de mentenanţã în situaţii de rãzboi impune:
a) pregãtirea personalului privind modul de desfãşurare a activitãţilor în zonele/ raioanele contaminate radioactiv, biologic sau chimic;
b) mãrirea siguranţei în funcţionare a tehnicii pentru trecerea în timp scurt prin raioanele contaminate;
c) asigurarea funcţionãrii echipamentelor şi instalaţiilor pentru executarea misiunilor în condiţii/medii contaminate;
d) executarea recunoaşterilor privind practicabilitatea itinerarelor şi efectuarea marcajelor necesare, precum şi descongestionarea cãilor de comunicaţii;
e) pregãtirea echipamentelor pentru executarea evacuãrilor în timp scurt;
f) repartizarea şi participarea structurilor de mentenanţã la limitarea efectelor mijloacelor NBC şi incendiare.
(2) În aceste condiţii, unitãţile, subunitãţile şi formaţiunile de mentenanţã se repartizeazã în sprijinul unitãţilor luptãtoare de pe direcţiile cele mai importante de acţiune, stabilindu-se itinerare separate pentru evacuarea tehnicii contaminate, precum şi locul unde urmeazã a se executa decontaminarea.
ART. 211
Pentru realizarea activitãţilor de mentenanţã pe timpul acţiunilor militare, pe lângã forţele şi mijloacele din organicã se folosesc, în condiţiile legii, toate posibilitãţile existente în zona de acţiune şi capturile, inclusiv maşinile de luptã şi alte tipuri de tehnicã pentru care nu s-a capturat muniţia aferentã.
ART. 212
Pe timpul ducerii luptei trebuie sã se organizeze grupe de evacuare, evacuare-reparare sau grupe mixte de reparat tehnicã pregãtite, în funcţie de hotãrârea comandantului, sã intervinã în scurt timp în sprijinul trupelor care au pierderi mai mari în tehnicã, precum şi al celor lovite cu mijloace NBC şi incendiare.
ART. 213
(1) Repararea tehnicii GBAD deteriorate pe timpul luptei se executã în raport cu situaţia operativã/tacticã, timpul la dispoziţie, cantitatea tehnicii GBAD scoase din funcţionare, nevoile de reparaţii ale acesteia şi capacitãţile productive ale unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor organice, primite ca sprijin/întãrire sau de la operatorii economici.
(2) Formaţiunile de mentenanţã pot fi fracţionate, în funcţie de nevoi, pentru a sprijini unitãţile la executarea întreţinerilor tehnice şi reparaţiilor de nivel 1, pe locul scoaterii din funcţionare a tehnicii, în acoperiri, pe itinerarele de deplasare, în raioanele/locurile eşaloanelor de transport sau de adunare a tehnicii deteriorate. În unele situaţii, când se dispune de timp suficient şi au fost executate toate întreţinerile şi reparaţiile de nivel 1, atelierele marilor unitãţi tactice pot executa şi reparaţii de nivel 2 în raioanele/locurile de adunare a tehnicii deteriorate, cu asigurarea pieselor şi materialelor necesare.
(3) Batalioanele de mentenanţã/similare pot lucra întrunit într-un raion/loc de adunare a tehnicii deteriorate sau fracţionat, executând Rp.N1 şi Rp.N2 care depãşesc posibilitãţile unitãţilor subordonate marilor unitãţi, în raioanele/locurile de adunare a tehnicii deteriorate proprii, pe axele de evacuare-reparare sau utilizând capacitãţi de la operatori economici.
(4) Tehnica deterioratã, cu nevoi de Rp.N2, care depãşeşte posibilitãţile marilor unitãţi operative şi cea cu nevoi de Rp.N3 se predã eşaloanelor superioare. Predarea se poate face din raioanele/locurile de adunare a tehnicii deteriorate ale unitãţilor, de pe axele de evacuare-reparare ale marii unitãţi operative sau din raioanele/locurile şi staţiile de cale feratã precizate prin ordine logistice.
ART. 214
Pe timpul ducerii luptei/operaţiei se urmãreşte folosirea eficientã şi manevra oportunã a unitãţilor, subunitãţilor şi formaţiunilor de mentenanţã, creându-se rezervele necesare de forţe şi mijloace de evacuare şi reparaţii care sã poatã fi folosite operativ când situaţia o impune. Valoarea rezervelor este mai mare în medii contaminate şi de întrebuinţare a mijloacelor NBC şi incendiare. Aceste rezerve lucreazã pe axele de evacuare-reparare sau în cadrul raioanelor/locurilor de adunare a tehnicii deteriorate.
ART. 215
(1) Formaţiunile de mentenanţã, date în sprijin/ întãrire subunitãţilor, participã alãturi de operatori la executarea lucrãrilor de întreţineri tehnice şi Rp.N1 la tehnica din înzestrarea subunitãţii.
(2) Volumul lucrãrilor de întreţineri tehnice şi echipa care le efectueazã sunt stabilite, acolo unde este cazul, prin documentele de exploatare furnizate de fabricant şi se comunicã, de regulã, prin ordine logistice. Lucrãrile concrete de întreţineri, nominalizate pentru fiecare tip de tehnicã din înzestrare, locul unde se executã, timpul afectat şi forţele participante se fixeazã de comandantul subunitãţii. Întreţinerile tehnice se executã în amplasamente sau pe locul de dispunere al subunitãţii, pe timp de noapte pentru cele din contact nemijlocit.

SECŢIUNEA a 3-a
Mentenanţa tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol pe timpul misiunilor internaţionale

ART. 216
Activitatea de mentenanţã în cadrul misiunilor multinaţionale este influenţatã, în principal, de urmãtorii factori:
a) caracteristicile geografice ale zonei de dislocare: natura reliefului şi altitudinea la care opereazã tehnica; densitatea şi calitatea cãilor de comunicaţie - gradul de practicabilitate, traversarea terenului frãmântat, a zonelor deşertice sau a cursurilor importante de apã, numãrul punctelor obligate de trecere şi posibilitãţile de utilizare a rutelor alternative pentru aprovizionare etc.;
b) caracteristicile climatice specifice zonei de dislocare: diferenţe de temperaturã între zi şi noapte; gradul de umiditate; nivelul precipitaţiilor; nivelul presiunii atmosferice;
c) sprijinul oferit de naţiunea gazdã în ceea ce priveşte posibilitãţile de folosire a capacitãţilor de depozitare şi transport locale, precum şi a porturilor/aerodromurilor locale pentru aprovizionare;
d) nivelul de interoperabilitate a tehnicii aparţinând diferitelor state participante la misiune;
e) posibilitatea utilizãrii în comun a unor facilitãţi de depozitare sau mentenanţã de cãtre mai multe state.
ART. 217
În raport cu concepţia în care urmeazã sã acţioneze şi cu forţele destinate participãrii la misiuni sub egida organismelor internaţionale, se pot deosebi urmãtoarele activitãţi pe linie de mentenanţã:
a) activitãţi ce se executã în perioada de pregãtire a misiunii;
b) activitãţi ce se executã pe timpul executãrii misiunii;
c) activitãţi ce se executã dupã sosirea din misiune.
ART. 218
În perioada de pregãtire a misiunii, se executã:
a) selecţionarea personalului participant, care trebuie sã fie bine pregãtit, disciplinat şi apt din punct de vedere medical;
b) selecţionarea şi concentrarea tehnicii participante în locul/locurile stabilite;
c) verificarea tehnicii participante şi stabilirea volumului de lucrãri pentru asigurarea unei stãri tehnice şi de operativitate corespunzãtoare;
d) vopsirea şi inscripţionarea tehnicii conform scopului acţiunii, respectiv de menţinere a pãcii sau a ordinii constituţionale, de prevenire a conflictului, umanitarã, de cãutare-salvare etc.;
e) lucrãrile de întreţineri tehnice, în volum complet, cu accent deosebit pe: înlocuirea obligatorie a carburanţilor-lubrifianţilor cu sortimente corespunzãtoare zonei geografice unde urmeazã a se desfãşura misiunea; verificarea şi completarea mijloacelor de mãrire a capacitãţii de trecere, remorcare-tractare şi autoscoatere ale autovehiculelor participante; verificarea stãrii tehnice şi de întreţinere a sistemelor şi instalaţiilor; verificarea şi completarea loturilor de piese, scule şi accesorii; verificarea stãrii anvelopelor şi înlocuirea celor uzate; verificarea stãrii tehnice şi de întreţinere a utilajelor de pe tehnica specialã: autoateliere, autofrigidere, autocisterne, automacarale, autosanitare, generatoare de curent etc.;
f) probele de funcţionare la parametri standard;
g) asigurarea şi pregãtirea materialelor necesare îmbarcãrii, fixãrii tehnicii şi containerelor pe calea feratã sau alte mijloace de transport, cum ar fi: navele, aeronavele, autovehiculele specializate etc.;
h) instruirea/pregãtirea personalului în vederea executãrii misiunilor care urmeazã a fi îndeplinite în zona de acţiune;
i) revista de front a tehnicii şi personalului participant la misiune;
j) asigurarea materialelor specifice în domeniul protecţiei mediului.
ART. 219
(1) Pe timpul executãrii misiunii sub egida organismelor internaţionale, activitatea de mentenanţã este caracterizatã prin:
a) supleţe;
b) independenţã în luarea deciziilor;
c) structurã organizatoricã redusã ca personal, dar cu competenţe mãrite;
d) existenţa unor stocuri prestabilite de materiale şi piese de schimb la sosirea în zona misiunii a unor contigente noi.
(2) Pe timpul executãrii misiunilor, activitãţile specifice de mentenanţã constau în:
a) lucrãri de întreţineri tehnice executate la timp şi în volum complet;
b) reparaţii cu volum mic de lucrãri, Rp.N1 sau cu caracter de necesitate, executate prin schimb de agregate/subansambluri/ module, în locuri special amenajate în cadrul parcurilor de campanie sau pe locul scoaterii din funcţiune;
c) evacuãri de tehnicã imobilizatã cu ajutorul mijloacelor specializate din dotarea subunitãţii de mentenanţã.
(3) Materialele consumate în procesul de mentenanţã se scad din evidenţã pe baza formularelor tip comandã, încheiate şi avizate de organele specializate, aflate sub conducerea forţei multinaţionale.
(4) Evacuarea tehnicii deteriorate, în scopul executãrii Rp.N1, se face în locurile special destinate din parcurile de campanie, iar tehnica care necesitã Rp.N2 şi Rp.N3 se evacueazã în locurile de îmbarcare, în vederea aducerii în ţarã.
ART. 220
La sosirea din misiune, se executã urmãtoarele activitãţi:
a) verificarea stãrii tehnicii participante la misiune, stabilirea necesarului de lucrãri şi a formaţiunii reparatoare;
b) executarea reparaţiilor;
c) redistribuirea, dupã caz, a tehnicii.

CAP. IX
Predarea-primirea tehnicii de apãrare aerianã cu baza la sol

ART. 221
(1) Predarea şi primirea tehnicii GBAD se executã potrivit prevederilor legale în domeniu, cu respectarea actelor normative specifice privind evidenţa cantitativ-valoricã a bunurilor aflate în administrarea Ministerului Apãrãrii.
(2) Serviciul logistic al statului major al categoriei de forţe poate dispune, în condiţiile dispoziţiilor legale, mişcarea tehnicii GBAD între:
a) depozitele statului major al categoriei de forţe şi unitãţile militare gestionare/instituţiile militare de învãţãmânt;
b) unitãţile militare gestionare ale tehnicii/instituţiile militare de învãţãmânt;
c) unitãţile militare gestionare/instituţiile militare de învãţãmânt şi alte structuri din compunerea categoriilor de forţe ale armatei.
ART. 222
(1) Predarea-primirea tehnicii GBAD între structurile GBAD se face de cãtre şeful echipajului care o are în primire şi cel care urmeazã sã o primeascã, în prezenţa unui reprezentant al eşalonului superior, numit în comisia de predareprimire, pe baza ordinului de distribuţie emis de Serviciul logistic al Statului Major al Forţelor Aeriene sau Comandamentului logistic întrunit.
(2) Operaţiunea de predare-primire poate avea loc fie la unitatea predãtoare, fie la cea primitoare, conform precizãrilor fãcute prin ordinul de distribuţie. Comisia de predare-primire va fi nominalizatã prin ordin de zi pe unitate dat la unitatea la care are loc operaţiunea.
(3) Tehnica GBAD se recepţioneazã cantitativ şi calitativ de cãtre şeful echipajului/delegatul primitor. Recepţia cantitativã se face conform inventarelor legalizate, iar cea calitativã, prin verificarea stãrii de funcţionare şi a documentaţiei de evidenţã a exploatãrii. Dupã recepţie se încheie un proces-verbal de predare-primire în 4 exemplare.
ART. 223
(1) Predarea şi primirea tehnicii la/de la transportator se face potrivit regulilor stabilite prin instrucţiunile şi reglementãrile în vigoare privind recepţia, expediţia şi primirea mãrfurilor, precum şi stabilirea rãspunderii materiale a expeditorului şi transportatorului.
(2) Unitatea militarã gestionarã care primeşte tehnica asigurã mãsurile de siguranţã şi securitate a transportului tehnicii GBAD de la rampa de debarcare.
(3) La sosirea transportului la destinaţie, comisia de recepţie/delegatul depozitului/structurii GBAD, împreunã cu delegatul unitãţii predãtoare/comandantul eşalonului, executã un control general prin aspectare a vagoanelor/containerelor, integritatea sigiliilor şi lacãtelor, conformitatea datelor înscrise în documentele de însoţire a transportului cu existentul şi consemneazã pe borderoul de însoţire, sub semnãturã, despre primirea transportului de la comandantul pazei.
ART. 224
(1) Recepţia tehnicii primite în depozitele structurii GBAD se executã de comisia de recepţie a depozitului sau a structurii GBAD, împreunã cu delegatul unitãţii militare predãtoare, pe baza inventarelor legalizate.
(2) La predarea-primirea tehnicii GBAD din depozite/furnizori la structurile GBAD, în prezenţa delegatului/comisiei de la unitatea primitoare, se întocmeşte un proces-verbal de recepţie, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 8.
(3) Mişcarea şi transportul tehnicii GBAD de la depozit/furnizor la destinaţie se executã prin grija structurii GBAD primitoare. La sosirea la locul de dispunere ordonat subunitatea primitoare organizeazã recepţia tehnicii primite. În cazul în care, cu ocazia recepţiei, apar neconcordanţe faţã de inventarele legalizate sau cãrţile de exploatare, subunitatea primitoare întocmeşte un act de constatare tehnicã/reclamaţie a avariei/deranjamentului/defecţiunii, prezentat în anexa nr. 5, pe care îl înainteazã ierarhic Serviciului logistic al statului major al categoriei de forţe, pentru soluţionare.
ART. 225
(1) Tehnica GBAD se poate preda unor operatori economici în urmãtoarele situaţii:
a) pentru executarea reparaţiilor, modernizãrilor sau transformãrilor, conform prevederilor contractelor economice şi planurilor de scoatere din operativitate aprobate. Predarea-primirea se face pe bazã de proces-verbal de predare-primire, respectiv Proces-verbal de recepţie, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 8;
b) pentru cercetare, fabricaţie, experimentare şi omologare de tehnicã GBAD - prin transmitere cu/fãrã platã, conform dispoziţiilor legale;
c) pentru diferite activitãţi economice, inclusiv pentru cele efectuate în interesul Ministerului Apãrãrii - prin detaşare, cu respectarea prevederilor legale. Prelungirea perioadei de detaşare se aprobã de ministrul apãrãrii.
(2) Structurile GBAD/depozitele care primesc ordin pentru a preda tehnicã operatorilor economici sunt obligate sã execute ordinul la timp şi sã ia toate mãsurile pentru ca operaţiunea sã se execute conform prevederilor actelor normative în domeniu.
(3) Şeful statului major al categoriei de forţe poate stabili ca anumite categorii de tehnicã GBAD sã fie predate în economia naţionalã printr-un singur depozit subordonat.

CAP. X
Dispoziţii finale

ART. 226
Prezentele instrucţiuni se adreseazã comandanţilor statelor majore şi personalului logistic care au responsabilitãţi în domeniul mentenanţei tehnicii GBAD.
ART. 227
Comandanţii/şefii sunt obligaţi sã ia mãsurile corespunzãtoare astfel încât întregul personal sã cunoascã şi sã respecte întocmai prevederile prezentelor instrucţiuni.
ART. 228
Anexele nr. 1-8 fac parte integrantã din prezentele instrucţiuni.


ANEXA 1
-------
la instrucţiuni
---------------

GLOSAR

1. Termeni şi definiţii
Apãrare aerianã cu baza la sol - apãrarea împotriva ameninţãrilor aeriene de orice tip, clasice sau moderne, prin cercetarea spaţiului aerian, descoperirea şi identificarea potenţialei ameninţãri şi lansarea vectorului de nimicire, proiectile de artilerie sol-aer sau rachete sol-aer, de pe o platformã fixã sau mobilã dispusã la sol.
Avarie - stricãciune, deteriorare a unui sistem tehnic.
Battle Damage Repair - tehnici şi proceduri de reparare operativã a unor avarii/defecţiuni de micã anvergurã, cu mijloacele disponibile şi în condiţiile câmpului de luptã, în scopul disponibilizãrii rapide a tehnicii.
Defecţiune - deranjament care împiedicã funcţionarea normalã a unei maşini, a unui aparat, a unui mecanism, desfãşurarea normalã a unei acţiuni.
Defecţiune criticã - defecţiune care, deşi localizatã la nivelul unui subansamblu/modul, duce la imposibilitatea funcţionãrii echipamentului în ansamblul sãu.
Depot - nivel superior de mentenanţã realizat în cadrul unor facilitãţi de mentenanţã complexe/baze de reparaţii, dispuse în cadrul unor unitãţi militare sau operatori economici specializaţi, care, datoritã calificãrii superioare a personalului şi dotãrilor cu echipamente speciale, permite remedierea unor defecţiuni complexe.
Deranjament - perturbare a funcţionãrii normale a unei maşini, instalaţii, aparaturi.
Disponibilitate - aptitudinea unui produs, sub aspectele combinate de fiabilitate, mentenabilitate şi de organizare a acţiunilor de mentenanţã, de a-şi îndeplini funcţia specificatã, la un moment dat sau într-un interval de timp dat.
Echipament de autotestare încorporat - echipament integrat în configuraţia tehnicii militare, destinat diagnosticãrii şi testãrii funcţionalitãţii acesteia. Se prezintã, de regulã, sub forma unui calculator integrat în hardware-ul echipamentului militar, pe care ruleazã un software specific.
Factory - ca nivel de mentenanţã, reprezintã nivelul cel mai ridicat, asigurat în cadrul facilitãţilor firmelor producãtoare de tehnicã GBAD, care dispun de tehnologia, echipamentele de testare, instrumentele software şi expertiza necesare identificãrii şi remedierii defecţiunilor complexe.
Guidance & Control Section - secţiunea de dirijare şi control al rachetei, care asigurã prelucrarea semnalelor corespunzãtoare liniilor de radiodirijare rachetã-ţintã-aparaturã de sol, precum şi formarea comenzilor de dirijare a rachetei spre ţintã.
Intermediate - nivel intermediar de mentenanţã, asigurat de formaţiunea de mentenanţã de la nivelul marii unitãţi/unitãţii GBAD.
Înlocuire directã - procedurã de reparare specificã structurilor logistice NATO, care presupune trimiterea componentei identificate ca defectã cãtre facilitatea de reparare, concomitent cu expedierea de cãtre organismul de sprijin logistic din NAMSA a unei componente de acelaşi tip din stocurile deţinute. Dupã reparare, componenta defectã se returneazã în stoc, iar costurile de reparare sunt suportate de cãtre expeditor.
Manual de instruire interactiv, în format electronic - mediu electronic de stocare, de regulã CD, pe care sunt înregistrate descrierile tehnice, manualele de operare sau mentenanţã ale tehnicii, scheme funcţionale etc.
Marriage Sheet - formular care centralizeazã datele de identificare ale fiecãrei componente ce se asambleazã pentru constituirea unei rachete sol-aer.
On Job Training - activitate practicã de instruire ce se realizeazã prin executarea unor operaţiuni specifice, corespunzãtoare calificãrii de operator sau personal de mentenanţã.
Operaţional - capacitatea optimã a structurilor militare de a putea fi angajate în operaţie (luptã).
Operativ - termen generic cu referire la cineva/ceva care lucreazã repede, expeditiv sau este activ. Termenul se asociazã direct sau indirect unei acţiuni care este doritã sã se desfãşoare cât mai repede, cu o eficienţã cât mai apropiatã de scopul propus, deci cu rezultate finale favorabile.
Operativitate - calitatea conducerii trupelor concretizatã în rapiditate şi eficienţã în culegerea, prelucrarea şi transmiterea informaţiilor/ordinelor şi dispoziţiilor necesare conducerii acţiunilor de luptã.
Operator - nivel de bazã al mentenanţei, asigurat de personalul de mentenanţã al unitãţii GBAD ce are în înzestrare tehnica GBAD respectivã.
Remediere şi returnare - procedurã de reparare specificã structurilor logistice NATO, care constã în repararea componentei defecte trimise cãtre facilitatea specializatã şi returnarea acesteia expeditorului datoritã faptului cã fie nu existã componente similare în stocuri, pentru a se aplica DX, fie componenta/subansamblul respectiv este unicat sau este strict asociatã, "personalizatã" cu echipamentul respectiv.
Rocket Motor - motorul rachetei sol-aer. Rachetele sol-aer pot fi cu o treaptã sau cu douã trepte, caz în care existã douã motoare rachetã corespunzãtoare fiecãrei trepte, respectiv unul destinat lansãrii rachetei şi propulsiei acesteia pe prima porţiune - motor de start, iar celãlalt destinat menţinerii rachetei pe traiectorie dupã decuplarea treptei I - motorul de marş.
Squib - capsã/cartuş pirotehnic.
Timpul mediu între defecţiuni - indicator de fiabilitate a unui echipament reprezentând timpul mediu între momentele apariţiei defecţiunilor.
Timpul mediu între defecţiunile critice - indicator de fiabilitate a unui echipament reprezentând timpul mediu între momentele apariţiei defecţiunilor critice.
Timpul mediu de imobilizare în reparaţie - indicator de fiabilitate care reflectã timpul mediu necesar pentru executarea reparaţiilor în vederea disponibilizãrii unui echipament.
Warhead - încãrcãtura de luptã/de explozie a rachetei.

2. Acronime


BITE Built-in Test Equipment - Echipament de autotestare încorporat
DSU Direct Support Unit - Unitate de sprijin logistic direct
DX Direct Exchange - Înlocuire directã
GBAD Ground Based Air Defence - Apãrare aerianã cu baza la sol
G&C Guidance and Control Section - Secţiunea de dirijare şi control
Section al rachetei
IETM Interactive Electronic - Manual de instruire interactiv,
Training Manual în format electronic
IM - Intervenţie de mentenanţã
ISCIR - Inspecţia de Stat pentru Controlul
Cazanelor, Recipientelor sub
Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat
ISU Intermediate Support Unit - Unitate de sprijin logistic
intermediar
MTBF Mean Time Between Failure - Timpul mediu între defecţiuni
MTBCF Mean Time Between Critical - Timpul mediu între defecţiunile
Failure critice
MTTR Mean Time to Repair - Timpul mediu de imobilizare în
reparaţie
NAMSA NATO Maintenance - Agenţia NATO pentru Mentenanţã şi
and Supply Agency Aprovizionare
NATO North Atlantic Treaty - Organizaţia Tratatului Atlanticului
Organization de Nord
NBC - Nuclear, bacteriologic şi chimic
OZU - Ordin de zi pe unitate
PAAP - Planul anual de achiziţii publice
PSA - Piese de schimb şi accesorii
PSI - Prevenirea şi stingerea incendiilor
RM Rocket Motor - Motorul rachetei
R&R Repair & Return - Remediere şi returnare
TIPTSA - Tabãra de Instrucţie şi Poligon de
Tragere Sol-Aer
U.M - Unitate militarã
U/M - Unitate de mãsurã
WH Warhead - Încãrcãtura de luptã (de explozie)
a rachetei




ANEXA 2
-------
la instrucţiuni
---------------

ROMANIA
MINISTERUL APARARII
Unitatea Militara .............

Exemplarul nr. ............
De acord, rog aprobati.
Seful Logisticii,
.......................

Aprob
Comandantul U.M. .......,
.........................

PLANUL ANUAL DE MENTENANTA
la tehnica de aparare aeriana cu baza la sol
din U.M. ...... pentru anul ......

SECTIUNEA 1




┌──┬─────┬─────────┬─────┬─────┬──────┬─────┬─────┬─────┬─────┬─────────┬─────────┬──────┬─────────┬───────────┬──────┬────────┬─────────┐
│N │ │ Seria │ Nr. │ │Anul │ Re- │Anul │Numar│Numar│ Anul │ Anul │ │Ore de la│ Ore de la │Consum│ │ │
│r.│Denu-│agregat/ │ de │Sub- │intra-│sursa│expi │ de │ de │ ultimei │ ultimei │Total │ ultima │ inceperea │plani-│ Total │ │
│c │mire │ motor/ │inma-│uni- │rii in│ to- │rarii│repa │repa │reparatii│reparatii│ore/km│reparatie│exploatarii│ficat │realizat│Defecte/ │
│r │ │generator│tri- │tatea│exploa│tala │resur│ratii│ratii│de nivel │de nivel │(anul)│ (anul) │ (anul) │(anul)│ (anul) │propuneri│
│t.│ │ │cula-│ │ tare│ │sei │capi │medii│ 3 │ 2 │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │re │ │ │ │ │tale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────┼─────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────┼────────┼─────────┤
├──┼─────┼─────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────┼────────┼─────────┤
├──┼─────┼─────────┼─────┼─────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────────┼─────────┼──────┼─────────┼───────────┼──────┼────────┼─────────┤
└──┴─────┴─────────┴─────┴─────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────────┴─────────┴──────┴─────────┴───────────┴──────┴────────┴─────────┘



SECTIUNEA 2





┌──┬─────┬────────┬─────┬────┬───────────────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┬───────────┐
│N │ │ Seria │ Nr. │ │Planificarea lucrarilor│ Consum │ │ │ │ │Planificare│
│r.│ │agregat/│ de │Sub-│ de intretinere tehnica│ realizat │Trimestrul│Trimestrul│Trimestrul│Trimestrul│ reparatie │
│C │Denu-│ motor/ │inma-│uni-│ de medie si mare │ (anul) │ I │ II │ III │ IV │ (nivel 2 │
│r │mire │ gene- │tri- │ta- │ periodicitate (anul)│ │ │ │ │ │ sau 3) │
│t.│ │ rator │ cu- │tea ├─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┼─────┬────┼─────┬────┼─────┬────┼─────┬────┼─────┬────┼─────┬─────┤
│ │ │ │lare │ │I│F│M│A│M│I│I│A│S│O│N│D│Retea│Grup│Retea│Grup│Retea│Grup│Retea│Grup│Retea│Grup│ Tip │Anul │
│ │ │ │ │ │a│e│a│p│a│u│u│u│e│c│o│e│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │n│b│r│r│i│n│l│g│p│t│v│c│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │t│ │ │ │ │ │t│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──┼─────┼────────┼─────┼────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼─────┤
├──┼─────┼────────┼─────┼────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼────┼─────┼─────┤
└──┴─────┴────────┴─────┴────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─────┴────┴─────┴────┴─────┴────┴─────┴────┴─────┴────┴─────┴─────┘

Intocmit, Sef Birou planificare/Conducere Logistica,
.............. ..........................



ANEXA 3
-------
la instructiuni
---------------

PLANUL DE REPARATII LA TEHNICA ........... PE ANUL ......




┌──┬──────────┬─────┬──────┬──────┬──────────┬───────────┬─────────┬─────────┬──────────┬───────────┬──────────┬───────┬────────────┬───┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Luna in care│ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │se propune a│ │
│N │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ Resurse │ │ se executa │ O │
│r.│ │ │ │ │ Datele │Numarul de │ Numarul │ Numarul │ │ Consumul │ ramase │ Tipul │ reparatia │ b │
│ │Denumirea │ │ │ │executarii│ ore de │de ore de│de ore de│ Norma │mediu real │ - ore, │ repa- │ - pentru │ s │
│C │ tehnicii │ │ │Data │reparatiei│ functio- │functio- │functio- │lunara si │ pe luna/ │ani, km - │raţiei │anul urmator│ e │
│r │- agregat,│Seria│Data │intra-│de nivel 2│nare/km de │ nare/km │ nare/km │anuala de │trimestrul/│ pana la │propuse│ - sau │ r │
│t.│ motor │ │fabri-│rii in│ si │ la │ de la │ de la │consum al │ anul │urmatoarea│a se │ trimestrul │ v │
│ │ etc. │ │caţiei│explo-│reparatiei│ inceputul │ ultima │ ultima │resurselor│- media pe │reparatie │executa│ in care se │ a │
│ │ │ │ │atare │de nivel 3│exploatarii│reparatie│reparatie│ │ ultimii │ medie/ │ │ estimeaza │ ţ │
│ │ │ │ │ │anterioare│ │capitala │ medie │ │ 2 ani - │reparatie │ │indeplinirea│ i │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ capitala │ │ normei - │ i │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ pentru │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ planul │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ preliminar │ │
├──┼──────────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────┼────────────┼───┤
├──┼──────────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────┼────────────┼───┤
├──┼──────────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────┼────────────┼───┤
├──┼──────────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────┼────────────┼───┤
├──┼──────────┼─────┼──────┼──────┼──────────┼───────────┼─────────┼─────────┼──────────┼───────────┼──────────┼───────┼────────────┼───┤
└──┴──────────┴─────┴──────┴──────┴──────────┴───────────┴─────────┴─────────┴──────────┴───────────┴──────────┴───────┴────────────┴───┘



OBSERVATIE: In situatiile inaintate, tehnica va fi inscrisa pe tipuri, in ordinea prioritatilor de introducere in reparatie, stabilita pe baza analizei starii tehnice a acesteia si consumului de resursa.
Propunerile pentru planurile de reparatii vor constitui documente distincte, chiar daca o serie de date din acestea se regasesc si in alte situatii ce se inainteaza.


ANEXA 4
-------
la instructiuni
---------------

REGISTRU DE EVIDENTA A REPARATIILOR LA TEHNICA DE APARARE
AERIANA CU BAZA LA SOL





┌────┬────────────────┬───────────┬───────────┬───────────────────┬───────────┬─────────────────────────────┬──────────┐
│Nr. │Tip de tehnica -│ │ Unitatea │ Data receptiei │ Data │Garantia acordata de furnizor│ │
│crt.│ agregat, │Subunitatea│reparatoare├──────────┬────────┤intrarii in├──────────────┬──────────────┤Observatii│
│ │subansamblu etc.│ │ │Planificat│Realizat│capacitate │ Luni/ani │ Ore/km │ │
├────┼────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼────────┼───────────┼──────────────┼──────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────────┴───────────┴───────────┴──────────┴────────┴───────────┴──────────────┴──────────────┴──────────┘



REGISTRU DE EVIDENTA A REPARATIILOR IN AFARA UNITATII





┌────┬──────────────┬─────┬───────────┬───────────┬──────────────────────────────┬───────────────┬────────────┬──────────┐
│ │Tip de tehnica│ │ │ │Data introducerii in reparatie│ Nr. │Baza legala │ │
│Nr. │ - agregat, │Seria│Subunitatea│ Unitatea ├────────────────┬─────────────┤documentului de│ a │Observatii│
│crt.│ subansamblu │ │ │reparatoare│ Planificat │ Realizat │predare-primire│introducerii│ │
│ │ etc. │ │ │ │ │ │ in reparatie │in reparatie│ │
├────┼──────────────┼─────┼───────────┼───────────┼────────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────────┼─────┼───────────┼───────────┼────────────────┼─────────────┼───────────────┼────────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴─────┴───────────┴───────────┴────────────────┴─────────────┴───────────────┴────────────┴──────────┘




ANEXA 5
-------
la instructiuni
---------------







ROMANIA NESECRET/5 ani
MINISTERUL APARARII Exemplarul nr. ..............
Unitatea Militara .......................

Nr. ...................
- garnizoana - Dosar nr. ........ vol. .......

Aprob
Seful Serviciului logistic,
.............................
(gradul, numele si prenumele)
De acord, rog aprobati.
Seful Sectiei planificare logistica,
......................................
(gradul, numele si prenumele)

Rog aprobati.
Seful Biroului planificare logistica artilerie si rachete sol-aer,
....................................................................
(gradul, numele si prenumele)

Rog aprobati.
Comandantul U.M.
..............................
(gradul, numele si prenumele)

ACT DE CONSTATARE TEHNICA/RECLAMATIE
a avariei/deranjamentului/defectiunii
Nr. .... din .....

Incheiat astazi, ..........., la Unitatea Militara (U.M.) ......., de catre comisia
tehnica a unitatii, numita prin Ordinul de zi pe unitate nr. ....... din ............,
compusa din:
Presedinte ............................
Membri: ...............................

in prezenta delegatilor U.M. ........................................................
(U.M. gestionara)
(gradul, numele si prenumele)

a analizat starea tehnica a produsului ...................., constatand urmatoarele:

1. Date tehnice:
Denumirea produsului ............................................ seria .............
Data intrarii in exploatare: ........................................................
Ore de functionare de la intrarea in exploatare: ....................................
Daca ansamblul/subansamblul defect este in garantie: ................................
2. Constatarile comisiei:
a) Ansamblul/subansamblul/modulul la care se manifesta deranjamentul ................
b) Manifestarea deranjamentului si imprejurarile in care acesta s-a produs ..........
c) Piese de schimb/componente necesar a fi inlocuite, estimate de catre comisie:
┌────┬─────────────────────────┬─────────────┬────┬─────────┬──────────────────────────────┐
│Nr. │ Denumirea piesei care │Reperul/codul│U.M.│Cantitate│ Observatii │
│crt.│ trebuie inlocuita │de fabricatie│ │ │ │
├────┼─────────────────────────┼─────────────┼────┼─────────┼──────────────────────────────┤
│ 1 │ │ │ │ │Se asigura de catre utilizator│
│ │ │ │ │ │din lotul PSA. │
├────┼─────────────────────────┼─────────────┼────┼─────────┼──────────────────────────────┤
│ 2 │ │ │ │ │Se asigura de catre prestator.│
└────┴─────────────────────────┴─────────────┴────┴─────────┴──────────────────────────────┘



3. Concluziile si propunerile comisiei tehnice:
a) Deranjamentul poate/nu poate fi remediat de catre specialistii unitatii, deoarece:
Exemple de motivatii:
- ansamblul/subansamblul defect este in garantie pana la data de ............................, conform Certificatului
de garantie nr. ............................... din data ........................................, emis de prestator;
- unitatea detine/nu detine in lotul PSA al ............................ piesele de schimb necesare pentru inlocuirea
celor defecte/arse;
b) Efectele si implicatiile tehnico-tactice ale deranjamentului:
.....................................................................................................................
c) Comisia propune, in baza Contractului de prestare de servicii nr. .............. din ............................,
lansarea unei comenzi catre firma prestatoare pentru remedierea deranjamentului - sau alte propuneri de remediere.
d) Instalatia/produsul a fost/nu a fost exploatata/exploatat in conformitate cu instructiunile de operare (denumirea
instructiunii). Eventuale date suplimentare.

Comisia tehnica a U.M. .......
Presedinte ...................
Membri: ...........
...................
...................
...................


ANEXA 6
-------
la instructiuni
---------------

ROMANIA NESECRET/5 ani
MINISTERUL APARARII Exemplarul nr. ........
Unitatea Militara ..................

Nr. ...................
- garnizoana - Dosar nr. ...... vol. ......

PROCES-VERBAL DE RECEPTIE DIN REPARATIE

Incheiat astazi, ..........., la sediul Unitatii Militare (U.M.) ............., intre .........(reprezentantul bazei sau sectiei)....... si ....(reprezentanti U.M.)......, cu ocazia executarii si receptionarii urmatoarelor lucrari tehnice:
1. .........................................;
2. .........................................;
3. ..........................................
Lucrarile au fost solicitate de U.M. ....... prin comanda ............/Act tehnic de constatare nr. ....... din ......; Nota telefonica nr. ....... din ......... sau prin Actul tehnic de reclamatie nr. ......... din ........ .
In urma executarii lucrarilor, produsul .......(tip, seria)....... se declara disponibil.

Garantia produsului se prelungeste cu ..........(ore/luni)..............................


Reprezentantul U.M., Reprezentantul sectiei,
........................ ........................


Vazut.
Comandantul U.M. ...............



ANEXA 7
-------
la instructiuni
---------------

ROMANIA NESECRET/5 ani
MINISTERUL APARARII Exemplarul nr. ......
Unitatea Militara ..........

Nr. ...................
- garnizoana - Dosar nr. ....... vol. ......

Catre:
Unitatea Militara
.................... (nr. si garnizoana)

ORDIN DE REPARATIE
- Suport logistic -

Nr. .... din .....

Beneficiar: Unitatea Militara
.....................................
(nr. si garnizoana)

Echipamentul defect .............................
Tipul reparatiei ................................
(nivelul)




┌─────────────────────┬───────────────────────────────────┬───────────────┬─────────────┐
│Descrierea defectului│ Materiale necesare remedierii │ Reper │ Cantitate │
├─────────────────────┼───────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────┤
│ Se descrie defectul.│ Se enumera. │ Se specifica. │Se specifica.│
└─────────────────────┴───────────────────────────────────┴───────────────┴─────────────┘

Seful Serviciului logistic,
..................................




ANEXA 8
--------
la instructiuni
---------------

ROMANIA NESECRET/5 ani
MINISTERUL APARARII Exemplarul nr. .......
Unitatea Militara ...................

Nr. ...................
- garnizoana - Dosar nr. ........ vol. .......

PROCES-VERBAL DE RECEPTIE

Comisia constituita in baza Ordinului de zi pe unitate nr. ........ din ......... al statului major al categoriei de forte, compusa din:
Presedinte: ..............................................................
(gradul, numele si prenumele, functia)
Membri: .......(gradul, numele si prenumele, functia)....... (se inscriu numai cei care au fost prezenti), in perioada .........., a executat receptia tehnicii .......(se specifica tipul tehnicii si seria fiecarui complet de tehnica)............. primita din import/economia nationala, in baza Contractului nr. ...../Acordului suplimentar nr. ......., marcaj nr. ........, cu transportul nr. ......... .
Receptia a constat in verificarea cantitativa si calitativa a tehnicii/aparaturii livrate, in conformitate cu
inventarele de complet, formularele tehnice si documentatia tehnica de cunoastere si exploatare care insoteste tehnica.
1. Tehnica nu a suferit deteriorari, degradari si nu a fost descompletata pe timpul transportului, iar sigiliile
furnizorului au fost gasite intacte - in caz contrar se specifica neregulile constatate.
2. Cu ocazia verificarii cantitative s-a constatat ca nu sunt lipsuri fata de listele de impachetare, inventarele
partiale si inventarul completului. Daca s-au constatat lipsuri, pentru fiecare obiect care nu a fost gasit se vor
specifica: denumirea/tipul completului, lada/cutia din care lipseste, denumirea si seria documentului in care este
specificata de furnizor/lista de impachetare, necesitatea existentei obiectului respectiv in complet - in acest caz se
fac copii xerox de pe inventarele unde s-au constatat lipsuri materiale care se ataseaza la actele de reclamatie catre
furnizor.
3. La verificarile calitative executate s-a constatat ca intregul complet de tehnica functioneaza normal, parametrii
functionali inscriindu-se in limitele valorilor specificate in formularele tehnice ale completului receptionat. Daca
sunt abateri, acestea vor fi consemnate inscriindu-se atat valorile obtinute, cat si cele prevazute de
formularele/pasapoartele tehnice, specificandu-se denumirea si reperele formularelor, precum si seria completului
respectiv.
4. Stabilitatea in functionare a aparaturii a fost verificata prin proba de functionare neintrerupta cu durata de
........ ore.
Diferentele dintre valorile parametrilor functionali, masurati la sfarsitul probei, s-au mentinut in limitele
variatiilor admisibile inscrise in formularele tehnice.
5. Pe timpul receptiei nu s-au produs avarii, defectiuni cedari/deteriorari de materiale/piese sau intreruperi in
functionare - daca s-au produs, se specifica: ce anume s-a produs, seria, reperul agregatului, blocului, dispozitivului,
piesei si concluziile comisiei privind cauzele producerii fenomenului respectiv.
6. Pentru executarea verificarilor functionale, pe timpul receptionarii, completul - se scriu denumirea completului
si seria - a functionat ........ ore, iar grupurile electrogene, ....... ore - se inscriu orele functionate de fiecare
grup in parte, pentru fiecare grup inscriindu-se tipul si seria.
Pentru deconservarea si functionarea tehnicii receptionate s-au consumat - in cantitatile consemnate - urmatoarele
materiale, carburanti, lubrifianti - se inscriu toate materialele.
Pe baza prezentului proces-verbal de receptie, materialele, carburantii si lubrifiantii consumati se scad din
evidenta U.M. ......... - la care s-a executat receptia sau care a asigurat materialele, carburantii si lubrifiantii
respectivi.
7. Comisia considera ca tehnica receptionata corespunde din punct de vedere calitativ si cantitativ si ca poate fi
introdusa in exploatare - daca nu corespunde pentru a fi introdusa in exploatare, se specifica motivul refuzului
comisiei.
Pentru lichidarea deficientelor constatate pe timpul receptiei tehnicii si consemnate in prezentul proces-verbal,
comisia propune: se inscriu propunerile pentru lichidarea fiecarei deficiente in parte - daca nu au fost constatate
deficiente, aceasta formulare nu se consemneaza in procesul-verbal.
Drept care comisia a incheiat procesul-verbal de receptie in ..... exemplare, care se expediaza astfel:
- exemplarul nr. ........ la U.M. - statului major al categoriei de forte;
- exemplarul nr. ........ la U.M. - care a primit tehnica;
- ultimul exemplar ramane la unitatea la care s-a executat receptia.
Anexe: ......... cu ........ file, caracter .......... .
- in cifre si litere -, caracter - secret, secret de serviciu, nesecret.

Presedinte, Membri,
............................... .................................
(gradul, numele si prenumele) (gradul, numele si prenumele)
............................... .................................
(semnatura) (semnatura)
............................... .................................

Se inscriu toti cei prezenti pe timpul receptionarii.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016