Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. M.127 din 19 decembrie 2008  pentru aprobarea Normelor privind stabilirea calitatii de veteran de razboi de catre Ministerul Apararii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. M.127 din 19 decembrie 2008 pentru aprobarea Normelor privind stabilirea calitatii de veteran de razboi de catre Ministerul Apararii

EMITENT: MINISTERUL APARARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 14 din 8 ianuarie 2009
Pentru aplicarea unitarã a prevederilor <>art. 5, 6 şi 23 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 33 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apãrãrii,

ministrul apãrãrii emite prezentul ordin.

ART. 1
Se aprobã Normele privind stabilirea calitãţii de veteran de rãzboi de cãtre Ministerul Apãrãrii, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã Instrucţiunile cu privire la metodologia de stabilire a calitãţii de veteran de rãzboi şi eliberare a documentelor de atestare de cãtre Ministerul Apãrãrii Naţionale, aprobate prin Ordinul general al ministrului apãrãrii naţionale nr. O.G. 6/1995*).


───────────
*) Ordinul general al ministrului apãrãrii naţionale nr. O.G. 6/1995 nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, deoarece avea ca obiect reglementãri din sectorul de apãrare a ţãrii şi securitate naţionalã.

ART. 3
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul apãrãrii,
Teodor Viorel Meleşcanu

Bucureşti, 19 decembrie 2008.
Nr. M.127.

ANEXĂ



NORME
privind stabilirea calitãţii de veteran
de rãzboi de cãtre Ministerul Apãrãrii

CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezentele norme reglementeazã modul de stabilire a calitãţii de veteran de rãzboi pentru cetãţenii care îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 1 şi 2 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de rãzboi, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi vãduvelor de rãzboi, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumiţi în continuare solicitanţi.
ART. 2
Structurile din compunerea Ministerului Apãrãrii care au competenţe şi atribuţii privind stabilirea calitãţii de veteran de rãzboi, potrivit prevederilor prezentelor norme, sunt urmãtoarele:
a) Serviciul reconversie profesionalã, asistenţã veterani şi postcarierã personal militar din Direcţia management resurse umane, cu indicativul de unitate militarã 02585 Bucureşti, denumit în continuare U.M. 02585 Bucureşti;
b) Direcţia personal şi mobilizare din Statul Major General, cu indicativul de unitate militarã 02515/B Bucureşti, denumitã în continuare U.M. 02515/B Bucureşti;
c) Serviciul istoric al armatei, cu indicativul de unitate militarã 02600 Bucureşti, denumit în continuare U.M. 02600 Bucureşti;
d) Centrul de studii şi pãstrare a arhivelor militare istorice, cu indicativul de unitate militarã 02405 Piteşti, denumit în continuare U.M. 02405 Piteşti;
e) centrele militare zonale, judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, denumite în continuare centre militare.
ART. 3
Calitatea de veteran de rãzboi se stabileşte de cãtre centrele militare şi, dupã caz, de U.M. 02515/B Bucureşti.

CAP. II
Procedura de stabilire a calitãţii de veteran de rãzboi

ART. 4
(1) Stabilirea calitãţii de veteran de rãzboi se realizeazã pe bazã de cerere, adresatã comandantului centrului militar sau preşedintelui filialei unei asociaţii de veterani de rãzboi legal constituite, pe a cãrei razã de responsabilitate domiciliazã solicitantul.
(2) Solicitanţii care domiciliazã în strãinãtate adreseazã cererea privind stabilirea calitãţii de veteran de rãzboi instituţiilor prevãzute la alin. (1) pe a cãror razã de responsabilitate au avut ultimul domiciliu în ţarã.
(3) În cerere, solicitanţii trebuie sã-şi exprime opţiunea de a rãmâne neafiliaţi sau de a fi afiliaţi la una dintre asociaţiile de veterani de rãzboi constituite legal, cu precizarea explicitã a acesteia.
ART. 5
(1) La cererea privind stabilirea calitãţii de veteran de rãzboi se anexeazã, în original şi în copie, urmãtoarele documente:
a) livretul militar;
b) certificatul eliberat de U.M. 02600 Bucureşti sau de U.M. 02405 Piteşti, conform modelelor prevãzute în anexa nr. 2, ori de Arhivele Naţionale, potrivit modelelor proprii;
c) adeverinţa eliberatã de U.M. 02600 Bucureşti, U.M. 02405 Piteşti sau de alte instituţii deţinãtoare de arhivã, numai în cazul solicitanţilor care au activat în unitãţile/formaţiunile prevãzute în Nomenclatorul Marelui Stat Major, conform anexei nr. 3.
(2) În cazul solicitanţilor care domiciliazã în strãinãtate, certificatul prevãzut la alin. (1) lit. b) se avizeazã de cãtre directorul general al Direcţiei generale de informaţii a apãrãrii şi nu trebuie sã conţinã informaţii referitoare la indicativul de unitate şi dislocarea acesteia.
(3) În cazul solicitanţilor care îndeplinesc condiţiile prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 44/1994 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, certificatul prevãzut la alin. (1) lit. b) se elibereazã pe baza documentelor oficiale eliberate de arhivele militare ori civile ale statelor respective, obţinute în mod direct sau prin U.M. 02600 Bucureşti, traduse şi autentificate notarial.
(4) Adeverinţele prevãzute la alin. (1) lit. c), eliberate de alte instituţii deţinãtoare de arhivã, se avizeazã de U.M. 02585 Bucureşti, la cererea solicitantului.
ART. 6
(1) Documentele prevãzute la art. 4 şi 5 se înainteazã centrului militar de cãtre solicitant, personal sau prin mandatar, ori prin intermediul unei asociaţii de veterani de rãzboi legal constituite, prin prezentarea la sediul acestuia sau prin corespondenţã.
(2) Personalului încadrat în structurile prevãzute la art. 2 îi este interzisã îndeplinirea calitãţii de mandatar al unui solicitant.
ART. 7
(1) Documentele prevãzute la art. 4 şi 5 se analizeazã de cãtre un ofiţer desemnat în acest sens de comandantul centrului militar şi nominalizat în ordinul de zi pe unitate, denumit în continuare responsabil.
(2) Pe timpul analizei, responsabilul verificã:
a) existenţa tuturor documentelor necesare, prevãzute în prezentele norme, corespunzãtoare situaţiei specifice solicitantului în cauzã;
b) corectitudinea completãrii livretului militar: fãrã ştersãturi sau adãugãri, cu toate mutaţiile consemnate, semnat şi ştampilat de cãtre autoritãţile competente;
c) conformitatea copiei de pe livretul militar cu originalul;
d) autenticitatea documentelor;
e) orice alt aspect considerat relevant pentru soluţionarea cererii.
ART. 8
(1) În urma desfãşurãrii analizei prevãzute la art. 7, responsabilul întocmeşte un proces-verbal, în douã exemplare, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4, pe care îl înainteazã comandantului centrului militar spre aprobare.
(2) Prin procesul-verbal, responsabilul poate propune:
a) acordarea calitãţii de veteran de rãzboi;
b) amânarea luãrii unei decizii, cu recomandarea prezentãrii solicitantului în faţa comisiei de reconstituire cu martori;
c) neacordarea calitãţii de veteran de rãzboi.
(3) Dupã aprobarea procesului-verbal de cãtre comandant, centrul militar transmite solicitantului sau asociaţiei de veterani de rãzboi, dupã caz, exemplarul nr. 1, împreunã cu toate documentele prevãzute la art. 5, în original, reţinând exemplarul nr. 2 al procesului-verbal şi copiile celorlalte documente.

CAP. III
Procedura de reconstituire cu martori a calitãţii de veteran de rãzboi

ART. 9
(1) Procedura reconstituirii cu martori se aplicã în cazul solicitanţilor care se încadreazã în prevederile <>art. 5 alin. (4) din Legea nr. 44/1994 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Confirmarea scrisã a inexistenţei sau distrugerii arhivelor se face de U.M. 02600 Bucureşti sau U.M. 02405 Piteşti, prin eliberarea unei adeverinţe, conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(3) Procedura de reconstituire se face de cãtre o comisie, denumitã comisie de reconstituire, desemnatã în acest scop.
(4) Comisia de reconstituire se numeşte prin Ordinul de zi pe unitate nr. 1, iar componenţa acesteia se actualizeazã ori de câte ori este nevoie.
(5) Comisia de reconstituire prevãzutã la alin. (3) se compune din:
a) şeful de stat major al centrului militar/şeful de birou desemnat pentru a îndeplini aceastã funcţie ca preşedinte al comisiei de reconstituire;
b) consilierul juridic al centrului militar zonal ca membru al comisiei de reconstituire, inclusiv pentru centrele militare din subordine;
c) şeful structurii de personal, ca membru şi secretar al comisiei de reconstituire.
ART. 10
(1) Procedura de reconstituire se face, la cerere, pe baza probei cu 2 martori, la centrul militar pe a cãrui razã de responsabilitate domiciliazã solicitantul sau la centrul militar pe raza cãruia s-au desfãşurat acţiunile militare pentru care se solicitã reconstituirea.
(2) În vederea reconstituirii, solicitantul trebuie sã prezinte comisiei de reconstituire urmãtoarele documente:
a) cererea de reconstituire, formulatã în scris, conform anexei nr. 6;
b) actul de identitate, în original şi în copie;
c) livretul militar, în original şi în copie;
d) adeverinţa prevãzutã la art. 9 alin. (2).
(3) Pentru cei 2 martori, solicitantul trebuie sã prezinte urmãtoarele documente:
a) declaraţia individualã autentificatã notarial, în original, din care sã rezulte cã acesta a fãcut parte din aceeaşi unitate şi perioadã de operativitate cu solicitantul, conform anexei nr. 7;
b) actul de identitate, în copie;
c) legitimaţia de veteran de rãzboi, în copie;
d) certificatul prevãzut la art. 5 alin. (1) lit. b), din care sã rezulte participarea pe front a martorului în aceeaşi unitate şi perioadã de operativitate cu persoana care solicitã reconstituirea, în copie.
(4) Nu sunt admişi ca martori veteranii de rãzboi care au obţinut aceastã calitate prin procedura de reconstituire.
ART. 11
Comisia de reconstituire, în termen de 30 de zile calendaristice de la depunerea documentelor, desfãşoarã urmãtoarele activitãţi:
a) inventariazã şi examineazã documentele prezentate;
b) stabileşte data audierii martorilor şi o comunicã, în scris, solicitantului;
c) la data stabilitã pentru audierea individualã a martorilor, atât solicitantul, cât şi martorii sunt obligaţi sã prezinte documentele depuse la dosar în original, iar acestea vor fi certificate sub semnãtura comandantului centrului militar şi ştampila unitãţii;
d) audiazã individual martorii, prezentându-le consecinţele prevãzute la art. 260 din Codul penal privind mãrturia mincinoasã;
e) întocmeşte procesul-verbal de admitere sau respingere a cererii, conform modelelor prevãzute în anexa nr. 8 sau 9, dupã caz;
f) în situaţia admiterii cererii, constituie dosarul de reconstituire a calitãţii de veteran de rãzboi, compus din copiile certificate ale documentelor solicitantului şi martorilor, precum şi din 3 exemplare ale procesului-verbal al comisiei de reconstituire, pe care îl înainteazã spre avizare U.M. 02585 Bucureşti;
g) când hotãrârea comisiei de reconstituire este nefavorabilã, procesul-verbal se întocmeşte în douã exemplare, din care exemplarul nr. 1 se transmite solicitantului, iar exemplarul nr. 2 se reţine la centrul militar.
ART. 12
(1) Solicitantul poate depune contestaţie împotriva hotãrârii comisiei de reconstituire sau a neavizãrii dosarului de reconstituire de cãtre U.M. 02585 Bucureşti.
(2) Contestaţia va fi adresatã comisiei de reconstituire care a emis procesul-verbal, în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii acestuia.
(3) Hotãrârea comisiei de reconstituire necontestatã în termenul prevãzut la alin. (2) rãmâne definitivã.
ART. 13
(1) Contestaţiile se soluţioneazã de Comisia superioarã de reconstituire a Statului Major General, care funcţioneazã în cadrul Direcţiei personal şi mobilizare, denumitã în continuare Comisia superioarã de reconstituire.
(2) Comisia superioarã de reconstituire prevãzutã la alin. (1) se compune din:
a) locţiitorul U.M. 02515/B Bucureşti - preşedintele comisiei;
b) şeful U.M. 02585 Bucureşti - membru;
c) şeful U.M. 02600 Bucureşti - membru;
d) 2 reprezentanţi ai U.M. 02515/B Bucureşti - membri;
e) reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Rãzboi - membru;
f) un reprezentant al U.M. 02600 Bucureşti - membru şi secretar al comisiei.
(3) Comisia de reconstituire are obligaţia sã înainteze contestaţia, împreunã cu procesul-verbal prevãzut la art. 11 lit. e) şi documentele depuse la dosar, Comisiei superioare de reconstituire, în termen de 15 zile lucrãtoare de la data depunerii acesteia.
(4) Hotãrârea Comisiei superioare de reconstituire este definitivã şi va fi adusã la cunoştinţã, în scris, în termen de 30 de zile calendaristice de la soluţionare, comisiei de reconstituire de pe lângã centrul militar şi solicitantului, precum şi U.M. 02585 Bucureşti, în cazul în care s-a contestat neavizarea dosarului de reconstituire de cãtre aceastã unitate.
ART. 14
Reconstituirea cu martori a situaţiei militare ca premilitar nu se poate face pentru persoanele care, la data pentru care se solicitã reconstituirea, nu aveau împlinitã vârsta de 17 ani.
ART. 15
Nu se poate face reconstituirea cu martori a situaţiei militare pentru copiii de trupã. Aceştia pot obţine calitatea de veteran de rãzboi numai pe baza documentelor prevãzute la art. 5.
ART. 16
Comandanţii centrelor militare sunt responsabili pentru asigurarea tuturor condiţiilor legale de funcţionare a comisiilor de reconstituire.
ART. 17
U.M. 02515/B Bucureşti verificã modul de respectare a prevederilor legale de cãtre comisiile de reconstituire, în cadrul controalelor desfãşurate la centrele militare.
ART. 18
Pentru soluţionarea problemelor care depãşesc competenţele comisiei de reconstituire, preşedintele acesteia se adreseazã direct U.M. 02585 Bucureşti.

CAP. IV
Evidenţa, controlul mânuirii şi eliberarea legitimaţiilor de veteran de rãzboi

ART. 19
(1) Documentul care atestã calitatea de veteran de rãzboi este legitimaţia de veteran de rãzboi.
(2) Pentru veteranii de rãzboi care nu opteazã pentru a deveni membri ai unei structuri asociative a veteranilor de rãzboi, legitimaţia se elibereazã de centrul militar pe a cãrui razã de responsabilitate domiciliazã solicitantul, conform modelului prevãzut în anexa nr. 10.
(3) În situaţia în care legitimaţia de veteran de rãzboi a fost eliberatã de structurile asociative ale veteranilor de rãzboi legal constituite, conform modelului propriu, pentru membrii afiliaţi, aceasta este valabilã numai cu semnãtura şi ştampila comandantului centrului militar.
(4) Comandanţii centrelor militare contrasemneazã legitimaţia de veteran de rãzboi prevãzutã la alin. (2) numai în situaţia în care calitatea de veteran de rãzboi a fost stabilitã în conformitate cu prezentele norme şi a fost întocmit un proces-verbal prin care s-a propus acordarea acesteia.
ART. 20
(1) Legitimaţiile de veteran de rãzboi prevãzute la art. 19 alin. (2) se confecţioneazã de Centrul tehnic editorial al armatei, cu indicativul de unitate militarã 02560 Bucureşti, denumit în continuare U.M. 02560 Bucureşti, pe baza comenzii lansate de U.M. 02585 Bucureşti. Resursele financiare necesare vor fi prevãzute în bugetul aferent programului major prin care se finanţeazã U.M. 02560 Bucureşti.
(2) U.M. 02585 Bucureşti distribuie legitimaţiile de veteran de rãzboi centrelor militare zonale, pe baza situaţiilor centralizatoare privind necesarul de legitimaţii de veteran de rãzboi pentru anul urmãtor.
(3) Centrele militare zonale distribuie legitimaţiile de veteran de rãzboi centrelor militare judeţene/ale sectoarelor municipiului Bucureşti, pe baza situaţiilor privind necesarul de legitimaţii de veteran de rãzboi pentru anul urmãtor.
ART. 21
(1) Centrele militare au obligaţia de a ţine evidenţa unitarã a legitimaţiilor de veteran de rãzboi pe care le-a eliberat şi a celor eliberate de asociaţiile veteranilor de rãzboi legal constituite.
(2) Pentru evidenţa, pãstrarea şi controlul mânuirii legitimaţiilor de veteran de rãzboi se aplicã normele în vigoare pentru evidenţa, pãstrarea şi controlul mânuirii livretelor militare, cu urmãtoarele precizãri:
a) la nivelul centrelor militare, responsabilul cu evidenţa stocului de livrete militare este responsabil şi cu evidenţa legitimaţiilor de veteran de rãzboi;
b) evidenţa legitimaţiilor de veteran de rãzboi se ţine numeric şi pe serii, în Registrul de evidenţã a stocului de livrete militare, în partidã separatã, cu respectarea regulilor şi procedurilor valabile pentru livretele militare;
c) ofiţerul prevãzut la art. 7 alin. (1) este responsabil şi cu eliberarea legitimaţiilor de veteran de rãzboi;
d) pentru eliberarea legitimaţiilor de veteran de rãzboi, se înfiinţeazã un registru separat, dupã modelul Registrului de evidenţã a eliberãrii livretelor militare;
e) situaţiile centralizatoare privind necesarul de legitimaţii de veteran de rãzboi pentru anul urmãtor, precum şi cele privind rezultatele inventarierii anuale a stocului de legitimaţii de veteran de rãzboi se înainteazã de centrele militare zonale direct la U.M. 02585 Bucureşti.
ART. 22
Centrele militare elibereazã legitimaţiile de veteran de rãzboi solicitanţilor care şi-au exprimat opţiunea de a rãmâne neafiliaţi, odatã cu înmânarea exemplarului nr. 1 al procesului-verbal prevãzut la art. 8, pe bazã de semnãturã în Registrul de evidenţã a eliberãrii legitimaţiilor de veteran de rãzboi.
ART. 23
(1) Asociaţiile de veterani de rãzboi elibereazã legitimaţiile de veteran de rãzboi prevãzute la art. 19 alin. (3), fiecare pentru membrii sãi, pe baza procesului-verbal prevãzut la art. 8 şi a semnãturii în fila din Registrul de evidenţã a eliberãrii legitimaţiilor de veteran de rãzboi.
(2) În baza cererilor asociaţiilor de veterani de rãzboi, centrele militare le asigurã un numãr suficient de file din Registrul de evidenţã a eliberãrii legitimaţiilor de veteran de rãzboi, pentru evidenţa legitimaţiilor de veteran de rãzboi prevãzute la art. 19 alin. (3).

CAP. V
Dispoziţii finale

ART. 24
Contestaţiile privind modul de stabilire a calitãţii de veteran de rãzboi se soluţioneazã potrivit <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 25
Documentele de transport gratuite la care au dreptul veteranii de rãzboi în baza <>art. 16 lit. a) din Legea nr. 44/1994 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru veteranii de rãzboi neafiliaţi, vor fi puse la dispoziţia centrelor militare, la cererea comandanţilor acestora, de cãtre Asociaţia Naţionalã a Veteranilor de Rãzboi, prin filialele sale din teritoriu.
ART. 26
Anexele nr. 1-10 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

GLOSAR
TERMENI ŞI DEFINIŢII

Mandatarul este persoana care se obligã sã încheie unul sau mai multe acte juridice pe seama unei alte persoane, numitã mandant, care îi dã aceastã împuternicire şi pe care îl reprezintã. Sub aspectul formei, mandatul este consacrat printr-un înscris numit procurã sau împuternicire.
Perioada de operativitate constituie perioada în care structura militarã din care a fãcut parte solicitantul, respectiv martorii, a participat efectiv la rãzboi, conform datelor înscrise în dreptul fiecãrei structuri, în Nomenclatorul Marelui Stat Major.
Premilitarul, potrivit Legii nr. 752/1942 privind educaţia şi instrucţia extraşcolarã şi pregãtirea premilitarã, este persoana de sex masculin care, dupã împlinirea vârstei de 17 ani, avea obligaţia de a urma instrucţia premilitarã în condiţiile legii pentru pregãtirea preliminarã şi sub rezerva dispoziţiilor din legea pentru organizarea "Muncii Tineretului Român".

ANEXA 2
-------
la norme
--------

- Modele -

ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
Unitatea Militarã .....(localitatea).....

CERTIFICAT *)
Nr. ......... din ..........


──────────
*) Pentru solicitanţii cu domiciliul în România.

Certificãm cã domnul/doamna .........., nãscut/ã în anul ......., luna ........., fiul/fiica lui ....... şi al/a ......, domiciliat/ã în ......., a fost identificat/ã cu urmãtoarea situaţie militarã: .......
Datele au fost extrase din arhiva Ministerului Apãrãrii, drept care s-a eliberat prezentul certificat.

Şeful Unitãţii Militare ....(localitatea).......

Şef secţie,
..............

ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII

CERTIFICAT **)
Nr. ........ din ........
───────────
**) Pentru solicitanţii cu domiciliul în strãinãtate.

Certificãm cã domnul/doamna ........., nãscut/ã în anul ....., a fost identificat/ã în Arhivele Ministerului Apãrãrii cu urmãtoarea situaţie: ............................
Drept care s-a eliberat prezentul certificat.

Şeful Arhivelor,
................

Şef secţie,
................

ANEXA 3


la norme
--------

UNITĂŢILE/FORMAŢIUNILE
prevãzute în Nomenclatorul Marelui Stat Major -
operative în perioada prevãzutã în dreptul fiecãrei categorii

1. Batalioanele 1, 2, 3, 4, 5, 7 şi 8 Reparaţii auto, prevãzute în Nomenclatorul Marelui Stat Major la "Instrucţie şi reparaţie auto", inclusiv şcolile profesionale de ucenici de pe lângã aceste unitãţi - 23.08.1944-9.05.1945
2. Personalul din stabilimentele militare aparţinând Ministerului de Rãzboi - Subsecretariatului de Stat al Înzestrãrii Armatei şi Producţiei de Rãzboi - 23.08.1944-9.05.1945:
a) Institutul Geografic Militar;
b) Arsenalul Armatei Târgovişte;
c) Arsenalul Armatei Sibiu;
d) Pirotehnia Armatei Valea Sadului;
e) Fabrica de pulberi Bucureşti;
f) Fabrica de explozivi Ucea;
g) Uzinele Mârşa;
h) Uzinele Mãrgineanca;
i) Fabrica de material de protecţie Bucureşti;
j) Laboratorul de studii şi experienţe Bucureşti;
k) Poligonul Sudiţi;
l) Arsenalul geniului Bucureşti;
m) Arsenalul trupelor motomecanizate Lãculeţe.
3. A.S.A.M. - Administraţia comercialã a stabilimentelor aerului şi marinei - 23.08.1944-31.08.1944
4. Arsenalul marinei militare, dislocat la Izlaz -23.08.1944 - 31.08.1944.

ANEXA 4
-------
la norme
--------

- Model -

ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
Centrul Militar ................

Aprob
Comandantul Centrului Militar

PROCES-VERBAL
Nr ...... din .......

Examinând cererea domnului/doamnei ....., domiciliat/ã în localitatea ......, str. ...... nr. ......., bl. ..., sc ..., et. ..., judeţul ....., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ... nr ...., eliberat/ã de .... la data de ......, prin care solicitã stabilirea calitãţii de veteran de rãzboi, s-au constatat urmãtoarele: ............................... .
Având în vedere cã din adeverinţa nr .... din...., eliberatã de U.M. 02405 Piteşti/U.M. 02600 Bucureşti, rezultã cã: ...........................................................,
propun urmãtoarele:
a) acordarea calitãţii de veteran de rãzboi []
b) amânarea luãrii unei decizii, cu recomandarea prezentãrii solicitantului în faţa comisiei de reconstituire cu martori []
c) neacordarea calitãţii de veteran de rãzboi []
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în douã exemplare.

Responsabil,
............

ANEXA 5
-------
la norme
--------

- Model -

ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
Unitatea Militarã .............
...... - anul -
Nr. ..................
- localitatea -

ADEVERINŢĂ
Domnului/Doamnei .......

Domiciliat/ã în ..............

La cererea adresatã unitãţii noastre, vã facem cunoscut cã nu aţi putut fi identificat/ã în documentele create de ...., întrucât arhiva acestei unitãţi a fost*) ...... .


─────────
*)1. distrusã prin ardere, inundaţie, selecţionare etc.
2. capturatã.

Ca urmare, vã puteţi adresa Comisiei de reconstituire, cu martori, a situaţiei militare de pe lângã centrul militar de care aparţineţi.

Comandantul/Şeful U.M. ..........

Şef secţie,
.............

ANEXA 6


la norme
--------

Comandantului Centrului Militar .............

- Comisia de reconstituire -

Subsemnatul/a ..........., domiciliat/ã în ............., str. ...... nr. ........., bl. ...., sc. ..., ap. ..., judeţul ....., nãscut/ã în anul ...., luna ....., ziua ........, în localitatea ............, judeţul ....., fiul/fiica lui ........... şi al/a .........., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ....... nr. .................., eliberat/ã de Poliţia ......., la data de ................, solicit reconstituirea urmãtoarelor situaţii:
Participarea .......... ca ............ cu ..........., în perioada ................., pentru care propun audierea urmãtoarelor persoane:
1. ..................., domiciliat în .........., judeţul ......;
2. ................., domiciliat în ......................., judeţul ....... .
În susţinerea cererii mele, anexez urmãtoarele înscrisuri/date:
- adeverinţa nr. ..... din ...., eliberatã de ................, din care rezultã inexistenţa sau distrugerea arhivelor;
- înscris prin care dovedesc cã în perioada la care se referã prezenta cerere am activat în ........... .

Reconstituirea pe care o solicit îmi este necesarã pentru întocmirea dosarului de ....... .

Data ....... .............
(semnãtura)

ANEXA 7
-------
la norme
--------

DECLARAŢIE

Subsemnatul, ............., nãscut la data (luna ...., ziua ........., anul .....) în ............, judeţul ...., domiciliat în .........., judeţul ..........., posesor al B.I./C.I. seria ... nr. ...., eliberat de Poliţia .... la data de ......, declar pe propria rãspundere cã numitul .............. a activat împreunã cu subsemnatul în perioada ......... la Unitatea Militarã nr. ....... şi cã în aceastã perioadã am participat împreunã la ....(activitatea desfãşuratã)....... ca .....(militar/premilitar/voluntar)....... în localitãţile ............................ .
Dovedesc cã am activat în Unitatea Militarã nr. ..... şi în perioada declaratã, cu urmãtoarele acte legale: .................................................................................. .

Declar şi semnez cele de mai sus cã am luat cunoştinţã despre consecinţele prevãzute la art. 260 din Codul penal privind mãrturia mincinoasã.

Semnãtura declarantului Data
..................... .......

ANEXA 8
-------
la norme
--------

- Model -

ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
Comisia de reconstituire de pe lângã Centrul Militar .........
Dosar nr. .............................

Avizat
Şeful U.M. 02585 Bucureşti

PROCES-VERBAL Nr. ..........
din ........

Comisia de reconstituire compusã din:
- preşedinte ...........................
- membri ...............................
- secretar .............................
Examinând cererea numitului/numitei ...., domiciliat/ã în localitatea ....., str. ... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., judeţul ....., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria ... nr. ....., eliberat/ã de .... la data de ....., prin care solicitã reconstituirea participãrii pe front, s-au constatat urmãtoarele: ............................................................................................................................................ .
Având în vedere cã din adeverinţa nr. ... din ...., eliberatã de U.M. 02405 Piteşti/U.M. 02600 Bucureşti, rezultã cã nu a putut fi identificatã situaţia participãrii pe front ca urmare a inexistenţei sau distrugerii arhivelor, constatãm cã cererea îndeplineşte cerinţele legii.
Ţinând seama de declaraţiile persoanelor audiate:
1. ...................................................;
2. ...................................................;
3. ...................................................;
4. ..................................................., ce se aflã la dosar, precum şi de actele legale prezentate, şi anume................., din care rezultã participarea martorilor pe front ..............................,
Comisia, în unanimitate de voturi, hotãrãşte: admite cererea şi stabileşte cã numitul/a ......, în perioada ....., a activat în îndeplinirea obligaţiilor militare în ............ .

Prezentul proces-verbal s-a încheiat în trei exemplare.

Preşedinte, Membri:
......... 1. .......
2. .......

ANEXA 9
-------
la norme
--------

- Model -

ROMÂNIA
MINISTERUL APĂRĂRII
Comisia de reconstituire de pe lângã Centrul Militar .........
Dosar nr. .............................

PROCES-VERBAL Nr. .....
din......

Comisia de reconstituire compusã din:
- preşedinte ...........................................
- membri ...............................................
...............................................
- secretar .............................................
Examinând cererea numitului/numitei ....., domiciliat/ã în localitatea .........., str. .... nr. ........, bl. ..., sc. ...., et. ..., judeţul ...., posesor/posesoare al/a B.I./C.I. seria .... nr. ......, eliberat/ã de .... la data de ...., prin care solicitã reconstituirea participãrii pe front, s-au constatat urmãtoarele: .................................................................................................................................................... .
Având în vedere cã din adeverinţa nr. .... din...., eliberatã de U.M. 02405 Piteşti/U.M. 02600 Bucureşti, nu rezultã inexistenţa sau distrugerea arhivelor, se constatã cã cererea nu îndeplineşte cerinţele legii, fiind respinsã de comisia de reconstituire din urmãtoarele motive: ................................................................................... ...................................................................................... .
Comisia, în unanimitate de voturi, hotãrãşte: respinge cererea şi stabileşte cã numitul/a ....., în perioada ....., nu a activat pentru îndeplinirea obligaţiilor militare în ............ .
Cu drept de contestaţie, în termen de 30 de zile calendaristice de la comunicare, la Comisia superioarã de reconstituire de pe lângã U.M. 02515 Bucureşti.
Prezentul proces-verbal s-a încheiat în trei exemplare.

Preşedinte, Membri:
.......... 1. .......
2. .......

ANEXA 10
--------
la norme
--------

- Model -

LEGITIMAŢIE DE VETERAN DE RĂZBOI

---------
NOTĂ(CTCE)
Modelul "LEGITIMAŢIE DE VETERAN DE RĂZBOI" se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 14 din 8 ianuarie 2009, la pagina 10 (a se vedea imaginea asociatã).

NOTĂ:
- Seria legitimaţiei se va completa conform indicativului judeţean, iar pentru Bucureşti, indicativul municipiului însoţit de numãrul de sector.
- Numãrul legitimaţiei va fi acelaşi cu numãrul din Registrul de evidenţã a eliberãrii legitimaţiilor de veteran de rãzboi.
- Pentru soţul supravieţuitor se va specifica în mod expres: urmaş/ã de veteran de rãzboi.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016