Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN Nr. 994 din 2 august 1994  privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea   Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN Nr. 994 din 2 august 1994 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 210 din 11 august 1994
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
avînd în vedere prevederile Hotãrîrii Guvernului nr. 788/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor,
în temeiul <>art. 16 din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea,
emite urmãtorul ordin:

1. Se aproba Instrucţiunile pentru aplicarea <>Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea.
2. Direcţia generalã a impozitelor directe din Ministerul Finanţelor şi direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, judeţene şi a municipiului Bucureşti, vor lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor din instrucţiunile anexa la prezentul ordin.

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

INSTRUCŢIUNI
pentru aplicarea <>Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea

În temeiul <>art. 16 din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, se emit urmãtoarele instrucţiuni:
CAP. 1
Dispoziţii generale
1. Conform prevederilor <>art. 1 din Legea nr. 32/1994 , sponsorizarea se realizeazã numai pe baza de contract încheiat între sponsor şi beneficiar, în care se vor consemna suma sponsorizarii, precum şi durata efectuãrii acesteia.
2. Bunurile materiale care fac obiectul sponsorizarii sînt evaluate prin contractul de sponsorizare astfel:
a) la preţul de vînzare al sponsorului, exclusiv T.V.A., în cazul în care bunurile sînt produse de cãtre acesta;
b) la preţul de cumpãrare de pe piata, exclusiv T.V.A., în cazul în care bunurile sînt achiziţionate în scopul sponsorizarii, fapt dovedit pe baza facturii sau a chitanţei fiscale de cumpãrare;
c) la valoarea în vama a bunurile materiale primite din strãinãtate cu titlu de sponsorizare, stabilitã conform prevederilor legale.
3. Sponsorizarea în bani şi/sau în bunuri materiale se va consemna în evidenta contabila a sponsorului şi a beneficiarului sponsorizarii, dacã prin lege aceştia au obligaţia organizãrii şi conducerii contabilitãţii proprii, pe baza documentelor care atesta efectuarea plãţii sau predarea, respectiv primirea, bunurilor materiale.
4. Potrivit dispoziţiilor art. 3 din lege, persoanele fizice şi juridice nu pot efectua activitãţi de sponsorizare din sursele obţinute de la buget.
Plãtitorii de taxa pe valoarea adãugatã au dreptul, în cadrul acţiunilor de sponsorizare, la deducerea taxei pe valoarea adãugatã aferentã bunurilor şi serviciilor achiziţionate şi care fac, potrivit art. 1 din lege, obiectul contractelor de sponsorizare, cu respectarea nivelului şi destinaţiilor prevãzute de lege.
CAP. 2
Beneficiarii sponsorizarii
1. Pot beneficia de sponsorizare, potrivit dispoziţiilor art. 4 şi 5 din lege, orice persoana juridicã de utilitate publica şi orice persoana juridicã nonprofit, care au sediul în România, şi desfãşoarã sau vor fi autorizate sa desfãşoare una dintre activitãţile menţionate expres în art. 4. În acest sens, pot beneficia de sponsorizare: şcoli, spitale, cãmine de batrini, orfelinate, asociaţii, fundaţii etc., dacã au personalitate juridicã.
2. De asemenea, poate beneficia de sponsorizare orice persoana fizica cu domiciliul în România sau care aparţine spiritualitatii româneşti, care desfãşoarã o activitate constanta într-unul din domeniile prevãzute la art. 4 din lege, a carei activitate este recunoscuta de cãtre orice persoana juridicã nonprofit, constituitã legal în ţara sau în strãinãtate, cu activitate susţinutã în domeniul pentru care recomanda persoana fizica beneficiara de sponsorizare.
Exemplu:
---------
Fundaţia "A", persoana juridicã nonprofit, cu activitate susţinutã în domeniul protecţiei şi ocrotirii copiilor orfani, poate recomanda, în baza unei certificari scrise, spre a fi sponsorizata, o persoana fizica care desfãşoarã o activitate constanta pentru ocrotirea acestor copii.
3. Potrivit dispoziţiilor art. 6 alin. 3, se interzice ca prin operaţiunea de sponsorizare beneficiarul sau sponsorul sa efectueze reclama comercialã anterioarã, concomitenta sau ulterioara activitãţii sponsorizate, altei persoane decît beneficiarului.
CAP. 3
Facilitãţi
1. Sponsorul sau beneficiarul poate aduce la cunostinta publicului, potrivit dispoziţiilor art. 6 din lege, acţiunea sponsorizata prin prezentarea fie a imaginii sau a marcii, fie a numelui sponsorului.
2. Potrivit dispoziţiilor art. 8 alin. 1 din lege, valoarea sponsorizarii este deductibilã din baza impozabilã, dar nu mai mult de 5% din venitul impozabil.

A. În cazul persoanelor juridice plãtitoare de impozit pe profit, cota de 5% se aplica asupra profitului impozabil lunar, cumulat de la începutul anului, determinat potrivit prevederilor legale.
Exemplu de calcul este prezentat în anexa la prezentele instrucţiuni, care face parte integrantã din acestea.
Persoanele juridice care înregistreazã pierderi şi au efectuat operaţiuni de sponsorizare nu beneficiazã de prevederile art. 8 din lege.

B. În cazul persoanelor fizice care efectueazã operaţiuni de sponsorizare din veniturile realizate, exclusiv cele din salarii, beneficiazã de reducerea profitului impozabil, conform prevederilor art. 8 alin. 1 din lege, care se calculeazã în termenele legale de plata a impozitului pe venitul din care s-a fãcut sponsorizarea.

C. Persoanele fizice şi juridice strãine care realizeazã venituri pe teritoriul României pentru care, potrivit dispoziţiilor legale, datoreazã impozit, dar efectueazã sponsorizãri în domeniile prevãzute la art. 4 din lege, beneficiazã de reducerea venitului impozabil cu echivalentul în lei al sponsorizarii, calculat la cursul de schimb valutar al zilei la data efectuãrii plãţii, dar nu mai mult de 5% din venitul impozabil.
Exemplu:
---------
O persoana juridicã, rezidenţã a unei tari care nu are încheiatã convenţie de evitare a dublei impuneri cu România, realizeazã în România venituri din dobinzi în suma de 100.000 dolari S.U.A. pentru care datoreazã statului roman un impozit de 15.000 dolari S.U.A. (15% conform Decretului nr. 276/1973 pentru reglementarea impunerii unor venituri realizate în/din România de persoanele fizice şi juridice nerezidente).
Dacã persoana juridicã plãteşte o suma de 7,5 milioane lei cu titlu de sponsorizare, în condiţiile <>Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, beneficiazã de reducerea venitului impozabil cu echivalentul sponsorizarii, dar nu mai mult de 5% din venitul impozabil.
7,5 milioane lei: 1.675 lei/$ (curs presupus la data efectuãrii plãţii) = 4.478 $.
1. Venitul impozabil 100.000 $
2. Echivalentul sponsorizarii 4.478 $
3. Venitul asupra cãruia se aplica cota de impozit 95.522 $
4. Impozitul datorat (15%) 14.328 $.
3. De facilitãţile prevãzute la art. 8 şi 9 din lege beneficiazã şi sponsorii care întreţin monumente şi situri istorice, atestate potrivit prevederilor legale.
4. Facilitãţile prevãzute de lege nu se aplica în cazurile menţionate la art. 7 şi nici în cazul cînd sponsorul, în mod direct sau indirect, urmãreşte sa directioneze ori sa conditioneze activitatea de ansamblu a beneficiarului, asa cum se menţioneazã la art. 11 din lege.
CAP. 4
Procedura de contestaţie
Verificarea aplicãrii corecte a prevederilor legii se efectueazã cu ocazia controlului efectuat de organele de specialitate ale Ministerului Finanţelor asupra modului de aducere la îndeplinire a obligaţiilor fiscale, de cãtre unitãţile plãtitoare de impozit pe profit cãtre bugetul de stat.
În cazul unitãţilor plãtitoare de impozit pe profit, asa cum sînt definite de legislaţia în materie, facilitãţile sînt determinate de cãtre acestea cu respectarea prevederilor legale, sumele respective fiind deductibile din profitul impozabil.
Eventualele contestaţii privind acordarea sau neacordarea facilitãţilor prevãzute de lege se depun la direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlul financiar de stat, judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii de cãtre acest organ a soluţiei de nerecunoastere a facilitãţilor prevãzute de lege, astfel cum au fost determinate de sponsor. Direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat, judeţene sau a municipiului Bucureşti, dupã caz, au obligaţia de a comunica soluţia la contestaţie în termen de 30 de zile.
În cazul necomunicarii soluţiei, termenul de contestare curge de la expirarea celor 30 de zile de la data introducerii cererii.
Depunerea contestaţiei nu suspenda obligaţia sponsorului de plata, la bugetul de stat ori, dupã caz, la bugetele locale, a sumelor datorate cu titlu de impozit sau taxe vamale.
Contestaţiile sînt supuse taxei de timbru de 2% calculatã la valoarea sumei contestate, dar nu mai puţin de 1.000 lei.
Taxa de timbru legalã se datoreazã indiferent dacã o alta contestaţie cu acelaşi obiect, înregistratã şi soluţionatã anterior, a fost taxatã.
În situaţia admiterii integrale sau parţiale a contestaţiei, taxa de timbru se restituie integral sau proporţional cu reducerea sumei contestate.
Modul în care s-a soluţionat contestaţia va fi comunicat printr-o decizie motivatã a Direcţiei generale a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, judeteana sau a municipiului Bucureşti, dupã caz, care va fi comunicatã contestatarului.
Impotriva deciziei date de Direcţia generalã a finanţelor publice şi controlului financiar de stat, judeteana sau a municipiului Bucureşti, dupã caz, contestatarul se poate adresa, în termen de 15 zile de la data comunicãrii deciziei motivate, instanţei judecãtoreşti unde îşi are sediul sau domiciliul, dupã caz.
Pentru soluţionarea plingerii, potrivit prevederilor legii, se poate apela la dovada simulatiei, chiar în raporturile dintre pãrţi, utilizînd orice mijloc legal de proba.

ANEXA 1

la instrucţiuni
-------------------------------------------------------------------------------
Profit impozabil Valoarea efectivã Valoarea sponsorizarii
realizat lunar, a sponsorizarii, deductibilã (col.1x5%)
Lunile cumulat de la lunar, cumulat de lunar, cumulat de la
anului începutul anului la începutul anului începutul anului
-------------------------------------------------------------------------------
Ianuarie 400.000 80.000 20.000
Februarie 800.000 180.000 40.000
Martie 1.300.000 280.000 65.000
Aprilie 1.800.000 480.000 90.000
Mai 2.340.000 480.000 117.000
Iunie 2.800.000 780.000 140.000
Iulie 3.400.000 880.000 170.000
August 4.000.000 1.380.000 200.000
Septembrie 3.800.000 1.680.000 190.000
Octombrie 4.100.000 1.880.000 205.000
Noiembrie 5.000.000 1.880.000 250.000
Decembrie 7.000.000 2.380.000 350.000
--------------------------------------------------------------------------------
TOTAL 7.000.000 2.380.000 350.000
--------------------------------------------------------------------------------

-------------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 Modele de Contracte Civile si Acte Comerciale conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016