Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 98 din 6 februarie 2003  pentru aprobarea modului de calcul si a modului de plata a redeventei obtinute din concesionarea terenurilor forestiere proprietate publica a statului, aferente activelor vandute de Regia Nationala a Padurilor, precum si a modelului de contract de concesiune    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 98 din 6 februarie 2003 pentru aprobarea modului de calcul si a modului de plata a redeventei obtinute din concesionarea terenurilor forestiere proprietate publica a statului, aferente activelor vandute de Regia Nationala a Padurilor, precum si a modelului de contract de concesiune

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 115 din 24 februarie 2003
În temeiul <>art. 4 din Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor,
în baza <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2003 privind abilitarea inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi cinegetic pentru concesionarea, în numele statului, a terenurilor forestiere proprietate publica a statului, aferente activelor vândute de Regia Nationala a Pãdurilor,
în conformitate cu prevederile art. 130-136 şi ale art. 138 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societãţilor comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a <>Legii nr. 137/2002 privind unele mãsuri pentru accelerarea privatizãrii, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 577/2002 ,
în baza <>art. 9 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor,

ministrul agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Contractele de concesiune pentru terenurile forestiere aferente activelor vândute de Regia Nationala a Pãdurilor se încheie de inspectoratele teritoriale de regim silvic şi cinegetic aflate în subordinea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, în conformitate cu prevederile art. 130-136 şi ale art. 138 lit. b) din Normele metodologice de aplicare a <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societãţilor comerciale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a <>Legii nr. 137/2002 privind unele mãsuri pentru accelerarea privatizãrii, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 577/2002 , şi potrivit modelului de contract de concesiune prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Redeventa pentru terenurile forestiere proprietate publica a statului, concesionate în urma vânzãrii unor active de cãtre Regia Nationala a Pãdurilor, se stabileşte sub forma unui venit fix anual egal cu dobanda de referinta stabilitã de Banca Nationala a României, aplicatã la valoarea de circulaţie a terenului respectiv, şi se face venit la bugetul de stat.
ART. 3
(1) Valoarea de circulaţie a fiecãrui teren ce face obiectul concesiunii se determina potrivit criteriilor prevãzute la <>art. 140 din normele metodologice aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 577/2002 , de cãtre evaluatori autorizaţi, angajaţi prin contract care se încheie cu unitatea silvicã a Regiei Naţionale a Pãdurilor, care a vândut activul aferent.
(2) La momentul stabilirii valorii de circulaţie a terenurilor ce urmeazã a fi concesionate, aceasta va fi convertitã în euro. La data de 1 ianuarie a fiecãrui an, valoarea de circulaţie în lei a terenurilor concesionate se determina prin transformarea valorii de circulaţie stabilite în euro în moneda nationala, în funcţie de cursul oficial al Bãncii Naţionale a României.
ART. 4
Garanţia prevãzutã la <>art. 34 din Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, reprezentând 5% din redeventa primului an de execuţie a contractului de concesiune, va fi depusa în termen de 180 de zile de la data semnãrii acestuia, în conformitate cu prevederile <>art. 133 din normele metodologice aprobate prin Hotãrârea Guvernului nr. 577/2002 , în contul prevãzut la art. 5.
ART. 5
Plata redeventei se face semestrial la bugetul de stat, pana la 30 iunie - 40% şi pana la 31 decembrie - 60%, în contul deschis în acest scop pe seama inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi cinegetic la trezoreriile judeţene.
ART. 6
(1) Pentru situaţiile în care au fost încheiate contracte de vânzare-cumpãrare a activelor valorificate de Regia Nationala a Pãdurilor, în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se vor încheia contractele de concesiune pentru terenurile aferente activelor vândute.
(2) Pentru celelalte situaţii contractul de concesiune se încheie în termen de 30 de zile de la semnarea contractului de vânzare-cumpãrare.
ART. 7
În vederea încheierii contractelor de concesiune direcţiile silvice vor comunica inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi cinegetic fiecare vânzare de activ efectuatã în termen de 5 zile.
ART. 8
În situaţiile în care au fost încheiate contracte de vânzare-cumpãrare şi terenurile aferente au fost folosite, redeventa se va calcula şi se va plati de la momentul folosirii activului.
ART. 9
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin îşi înceteazã valabilitatea Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 169 din 17 mai 2001 pentru aprobarea modului de calcul şi a modului de plata a redeventei obţinute din concesionarea terenurilor forestiere proprietate publica a statului, aferente activelor privatizate de Regia Nationala a Pãdurilor.
ART. 10
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
alimentaţiei şi pãdurilor,
Ilie Sarbu

Bucureşti, 6 februarie 2003.
Nr. 98.

ANEXA 1

CONTRACT DE CONCESIUNE
pentru terenurile forestiere aferente activelor vândute
de Regia Nationala a Pãdurilor

În temeiul <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societãţilor comerciale, aprobatã prin <>Legea nr. 44/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi al normelor metodologice de aplicare a acesteia, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 577/2002 ,
I. Pãrţile contractante
Între Inspectoratul teritorial de regim silvic şi cinegetic ............................................., cu sediul în ............, reprezentat prin .........................................., având funcţia de inspector-şef, şi prin .............................., având funcţia de contabil-şef, în calitate de concedent, pe de o parte,
şi ......................................., persoana fizica (domiciliul, buletinul/cartea de identitate)/persoana juridicã (actul constitutiv al agentului economic) ...................................., cu sediul principal în ................................................, reprezentatã prin ................................................., având funcţia de .................................., în calitate de concesionar, pe de alta parte,
la data ...................................,
la sediul concedentului (alt loc, adresa etc.) ....................,
luând în considerare contractul de vânzare-cumpãrare nr. ...../....., având ca obiect activul ....................................., aflat pe terenul forestier proprietate publica a statului,
s-a încheiat prezentul contract de concesiune prin negocierea directa a pãrţilor.
II. Obiectul contractului de concesiune
Art. 1. - Obiectul contractului de concesiune este cedarea folosinţei şi preluarea în concesiune a terenului forestier proprietate publica a statului, aferent activului ....................................., vândut concesionarului, situat în ................................., identificat potrivit amenajamentului silvic (OS, UP, UA) ........................., în suprafata de ............................................ .
Art. 2. - Terenul ce face obiectul contractului de concesiune a fost evaluat la suma de ..............., conform expertizei nr. ............., efectuatã la data de .................................................. de cãtre ................................................... .
III. Termenul
Art. 3. - (1) Durata concesiunii este de 49 de ani, începând de la data de .............................................. .
(2) Contractul de concesiune poate fi prelungit de drept pe o perioada de 24 de ani şi 6 luni, dacã la data expirãrii primei durate a concesiunii concesionarul continua sa foloseascã terenul concesionat pentru realizarea obiectului sau de activitate referitor la activul cumpãrat de la Regia Nationala a Pãdurilor. Pãrţile vor încheia în acest sens un act adiţional la contract.
IV. Redeventa
Art. 4. - (1) Redeventa este de ........................... lei pentru primul an şi se vãrsa la bugetul de stat.
(2) Redeventa este anuala şi este actualizatã în funcţie de dobanda de referinta stabilitã de Banca Nationala a României şi de cursul de revenire oficial din euro în lei. Cuantumul acesteia se stabileşte anual prin act adiţional la prezentul contract.
(3) Redeventa se plãteşte semestrial conform prevederilor prezentului contract de concesiune, pana la 30 iunie - 40% şi pana la 31 decembrie - 60%.
V. Plata redeventei
Art. 5. - (1) Plata redeventei se face prin conturile:
- contul concedentului nr. .........., deschis la Banca ............;
- contul concesionarului nr. ........, deschis la Banca ............ .
(2) Pentru executarea cu întârziere a acestei obligaţii se percep penalitãţi în conformitate cu prevederile legale privind executarea creanţelor bugetare şi, dupã caz, plata de daune-interese.
(3) Neplata redeventei sau executarea cu întârziere mai mare de 60 de zile de la termenul limita a acestei obligaţii conduce la încetarea de plin drept a prezentului contract de concesiune, fãrã somaţie prealabilã, precum şi la obligarea concesionarului la plata redeventei cu penalitãţi de întârziere pana la data rezilierii contractului, precum şi, dupã caz, la plata de daune.
VI. Drepturile pãrţilor
Drepturile concesionarului
Art. 6. - Concesionarul are dreptul de a folosi, în mod direct, pe riscul şi pe rãspunderea sa, terenul ce face obiectul contractului de concesiune.
Art. 7. - Concesionarul are dreptul sa realizeze investiţii prin care sa extindã capacitatea activului cumpãrat, cu pãstrarea destinaţiei pe care o avea la data încheierii contractului de vânzare-cumpãrare.
Drepturile concedentului
Art. 8. - (1) Concedentul are dreptul sa inspecteze bunul concesionat, verificand respectarea obligaţiilor asumate de concesionar.
(2) Verificarea se va efectua numai cu notificarea prealabilã a concesionarului şi în urmãtoarele condiţii:
.................................................................
(3) Concedentul are dreptul sa modifice în mod unilateral partea reglementara a contractului de concesiune, din motive excepţionale legate de interesul naţional sau local, notificând în acest sens concesionarului.
VII. Obligaţiile pãrţilor
Obligaţiile concesionarului
Art. 9. - (1) Concesionarul este obligat sa asigure folosirea în regim de continuitate şi de permanenta a terenului care face obiectul concesiunii şi sa foloseascã activul de pe teren potrivit destinaţiei avute la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpãrare a activului.
(2) Concesionarul este obligat sa foloseascã în mod direct terenul care face obiectul concesiunii, pãstrând şi asigurând respectarea categoriei sale de folosinta.
(3) Concesionarul nu poate subconcesiona bunul ce face obiectul concesiunii.
(4) Concesionarul este obligat sa plãteascã redeventa.
(5) În termen de 180 de zile de la data încheierii contractului de concesiune, concesionarul este obligat sa depunã o garanţie în suma de ............................. lei, reprezentând 5% din redeventa primului an de executare a contractului de concesiune.
(6) Concesionarul este obligat sa foloseascã terenul în noile condiţii stabilite de concedent în mod unilateral, potrivit art. 8 alin. (3), fãrã a putea solicita încetarea contractului de concesiune.
(7) La încetarea contractului de concesiune concesionarul preda terenul administratorului pãdurilor statului, în prezenta unui reprezentant al inspectoratului teritorial de regim silvic şi cinegetic, cu aceleaşi caracteristici pe care le-a avut la momentul încheierii contractului de concesiune.
(8) Prezentul contract de concesiune nu îl exonereaza pe concesionar de obligaţiile ce decurg din lege pentru obţinerea de avize, acorduri, licenţe, autorizaţii etc., în desfãşurarea activitãţii sale.
Obligaţiile concedentului
Art. 10. - (1) Concedentul este obligat sa nu îl tulbure pe concesionar în exerciţiul drepturilor rezultate din prezentul contract de concesiune.
(2) Concedentul nu are dreptul sa modifice în mod unilateral contractul de concesiune, în afarã de cazurile prevãzute expres de lege sau de art. 8 alin. (3).
(3) Concedentul este obligat sa notifice concesionarului apariţia oricãror împrejurãri de natura sa aducã atingere drepturilor concesionarului.
VIII. Încetarea contractului de concesiune
Art. 11. - Prezentul contract de concesiune înceteazã în urmãtoarele situaţii:
a) la expirarea duratei stabilite în contract, dacã nu intervine prelungirea de drept a contractului în condiţiile art. 3 alin. (2);
b) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilaterala de cãtre concedent, cu plata unei despãgubiri juste şi prealabile în sarcina concedentului. Modul de plata şi cuantumul despãgubirilor vor fi stabilite de concedent şi concesionar de comun acord, iar în cazul în care nu cad de acord, instanta judecãtoreascã va hotãrî în aceasta privinta;
c) în cazul denunţãrii unilaterale de cãtre concesionar, în situaţii de forta majorã sau caz fortuit;
d) în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre concesionar, prin reziliere, cu plata unei despãgubiri în sarcina concesionarului, situaţie în care acesta este obligat sa vândã activul;
e) în cazul nerespectãrii obligaţiilor contractuale de cãtre concedent, prin reziliere, cu plata de despãgubiri în sarcina concedentului;
f) în cazul vânzãrii activului de pe teren, situaţie în care concesionarul trebuie sa notifice concedentului intenţia sa de vânzare;
g) alte cauze de încetare a contractului de concesiune, fãrã a aduce atingere clauzelor şi condiţiilor reglementate de lege.
IX. Rãspunderea contractualã
Art. 12. - Nerespectarea de cãtre pãrţile contractante a obligaţiilor cuprinse în prezentul contract de concesiune atrage rãspunderea contractualã a partii în culpa.
X. Litigii
Art. 13. - Litigiile de orice fel ce decurg din executarea prezentului contract de concesiune sunt de competenta instanţei judecãtoreşti de drept comun.
XI. Definiţii
Art. 14. - (1) Prin forta majorã, în sensul prezentului contract de concesiune, se înţelege o împrejurare externa cu caracter excepţional, independenta de vointa pãrţilor, absolut invincibila şi absolut imprevizibila.
(2) Prin caz fortuit se înţelege acele împrejurãri care au intervenit şi au condus la producerea prejudiciului şi care nu implica vinovãţia pãrţilor, dar care nu întrunesc caracteristicile forţei majore.
XII. Alte clauze
Art. 15. - Prevederile prezentului contract de concesiune se completeazã cu dispoziţiile <>Legii contenciosului administrativ nr. 29/1990 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale Codului civil, dupã caz.
Prezentul contract de concesiune a fost încheiat în ............... exemplare originale, câte unul pentru fiecare parte.


Concedent, Concesionar,

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016