Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ORDIN nr. 97 din 14 iunie 2000 privind modificarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 117/1998 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea si certificarea carnii proaspete destinate consumului uman
Ministrul agriculturii şi alimentaţiei, vazand Referatul de aprobare nr. 96.021 din 24 mai 2000, întocmit de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara, în baza prevederilor <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 6/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
emite urmãtorul ordin:
ART. 1 Anexa la <>Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 117/1998 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea şi certificarea carnii proaspete destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 8 din 15 ianuarie 1999, se modifica dupã cum urmeazã:
1. Articolul 6 va avea urmãtorul cuprins: "Art. 6. - Marcarea carnii şi a organelor provenite de la animalele din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline şi pãsãri se efectueazã cu o ştampila de forma ovala, cu diametrul mare de 6,5 cm şi cu diametrul mic de 4,5 cm. Ştampila care se aplica pe carnea şi pe organele destinate consumului uman pentru piata interna cuprinde urmãtoarele informaţii incriptionate cu caractere perfect lizibile: - în partea superioarã: numele tarii - România - cu majuscule; - în centru: codul judeţului, urmat fãrã întrerupere de numãrul de autorizare sanitarã veterinara a unitãţii. Imediat sub acesta se înscrie numãrul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspecţia carnii; - în partea inferioarã: menţiunea "controlat sanitar veterinar", cu majuscule. Ştampila care se aplica pe carnea şi pe organele destinate exportului în statele membre ale Uniunii Europene şi în alte tari cuprinde: - în partea superioarã: numele tarii exportatoare, cu majuscule; - în centru: numãrul de aprobare acordat de administraţia veterinara centrala pentru efectuarea unor activitãţi de export; - în partea inferioarã: menţiunea "inspecţia guvernamentalã", cu majuscule. Inscripţiile de pe ştampila se efectueazã în limba engleza sau franceza. Caracterele au înãlţimea de 0,8 cm pentru litere, 1 cm pentru cifre şi 0,8 cm pentru numãrul de identificare a medicului veterinar oficial."
2. Articolul 7 va avea urmãtorul cuprins: "Art. 7. - Marcarea carnii de vanat salbatic se efectueazã cu o ştampila de forma pentagonala. Ştampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinatã consumului uman pentru piata interna, cuprinde urmãtoarele informaţii inscriptionate cu caractere perfect lizibile: - în partea superioarã: numele tarii - România - cu majuscule; - în centru: codul judeţului, urmat fãrã întrerupere de numãrul de autorizare sanitarã veterinara. Imediat sub acesta se înscrie numãrul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspecţia vânatului salbatic; - în partea inferioarã: menţiunea "controlat sanitar veterinar", cu majuscule. Ştampila care se aplica pe carnea de vanat salbatic, destinatã exportului în statele membre ale Uniunii Europene şi în alte tari, cuprinde: - în partea superioarã: numele tarii exportatoare, cu majuscule; - în centru: numãrul de aprobare acordat de administraţia veterinara centrala pentru efectuarea unor activitãţi de export; - în partea inferioarã: menţiunea "inspecţia guvernamentalã", cu majuscule. Inscripţiile de pe ştampila se efectueazã în limba engleza sau franceza. Înãlţimea literelor şi a cifrelor este precizatã la art. 6. În funcţie de opţiunea tarii importatoare şi cu acordul Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, inscripţiile de pe ştampila pot fi efectuate în alta limba de circulaţie internationala."
3. Articolul 12 va avea urmãtorul cuprins: "Art. 12. - Atestarea executãrii examenului trichineloscopic, cu rezultat negativ, la carnea provenitã de la animale din speciile receptive se efectueazã prin aplicarea pe fata interna a pulpei şi pe fata laterala a capului a unei ştampile de forma rotunda, cu diametrul de 2,5 cm, în care sunt cuprinse urmãtoarele informaţii inscriptionate cu caractere perfect lizibile: - în centru: litera T, majuscula, cu înãlţimea de 1 cm şi cu lãţimea de 0,2 cm. Ştampila se aplica cu tus sau prin foc. În cazul carnii condiţionate sau ambalate ştampila însoţeşte marca de sãnãtate."
4. Anexa nr. I la norma sanitarã veterinara se înlocuieşte cu anexa nr. I la prezentul ordin.
5. Anexa nr. III la norma sanitarã veterinara se înlocuieşte cu anexa nr. II la prezentul ordin.
ART. 2 Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara şi direcţiile sanitare veterinare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin. ART. 3 Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin. ART. 4 Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 10 zile de la data publicãrii.
p. Ministrul agriculturii şi alimentaţiei, Ştefan Pete, secretar de stat
ANEXA 1
MODELE DE ŞTAMPILE PENTRU MARCAREA CARNII
Anexa nr. 1 cuprinzând modelele de ştampile pentru marcarea carnii, sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 372 din 10 august 2000.
ANEXA 2
CODUL JUDEŢELOR
Judeţul Codul ---------------------------------------- ALBA AB ARAD AR ARGES AG BACAU BC BIHOR BH BISTRITA-NASAUD BN BOTOSANI BT BRAŞOV BV BRĂILA BR BUZAU BZ CARAS-SEVERIN CS CALARASI CL CLUJ CJ CONSTANTA CT COVASNA CV DAMBOVITA DB DOLJ DJ GALAŢI GL GIURGIU GR GORJ GJ HARGHITA HR HUNEDOARA HD IALOMITA ÎL IAŞI IS ILFOV IF MARAMURES MM MEHEDINTI MH MURES MS NEAMT NT OLT OT PRAHOVA PH SATU MARE SM SALAJ SJ SIBIU SB SUCEAVA SV TELEORMAN TR TIMIS TM TULCEA TL VASLUI VS VALCEA VL VRANCEA VR MUNICIPIUL BUCUREŞTI B ----------------------------------------
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email