Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 963 din 13 septembrie 2006  privind modificarea si completarea   Ordinului ministrului apelor si protectiei mediului nr. 439/2002 pentru aprobarea organizarii actiunii de voluntariat in domeniul protectiei mediului    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 963 din 13 septembrie 2006 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului apelor si protectiei mediului nr. 439/2002 pentru aprobarea organizarii actiunii de voluntariat in domeniul protectiei mediului

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 812 din 3 octombrie 2006

În baza prevederilor <>art. 2 lit. b) din Legea voluntariatului nr. 195/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, având în vedere prevederile art. 6 alin. (1) şi ale art. 96 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 265/2006 ,
având în vedere prevederile <>art. 4 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 440/2005 privind reorganizarea şi funcţionarea Gãrzii Naţionale de Mediu,
în temeiul <>art. 5 alin. (8) din Hotãrârea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul mediului şi gospodãririi apelor emite urmãtorul ordin:

ART. I
<>Ordinul ministrului apelor şi protecţiei mediului nr. 439/2002 pentru aprobarea organizãrii acţiunii de voluntariat în domeniul protecţiei mediului, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 517 din 17 iulie 2002, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Articolul 1 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 1. - Se aprobã organizarea acţiunii de voluntariat în domeniul protecţiei mediului, prin acceptarea de agenţi ecologi voluntari şi încheierea contractului de voluntariat de cãtre comisariatele regionale ale Gãrzii Naţionale de Mediu la nivelul fiecãrui comisariat judeţean din subordine."
2. Articolul 2 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 2. - (1) Acceptarea agenţilor ecologi voluntari, pe baza consimţãmântului liber exprimat, se face în baza cererii de înscriere, însoţitã de:
a) CV-ul persoanei fizice;
b) în cazul membrilor organizaţiilor neguvernamentale,prezentarea în sintezã, de cãtre organizaţia din care face parte solicitantul, a activitãţii desfãşurate de cãtre acesta;
c) douã recomandãri din partea unei instituţii de învãţãmânt, institut de cercetare, muzeu judeţean sau din partea reprezentanţilor administraţiei publice locale, primar, viceprimar sau secretarul unitãţii administrativ-teritoriale locale, dupã caz, care sã ateste competenţa/experienţa solicitantului.
(2) Selecţionarea agenţilor ecologi voluntari se face de cãtre conducerea comisariatelor Gãrzii Naţionale de Mediu pe baza documentelor depuse şi în urma unui interviu despre cunoştinţele acestora privind legislaţia în domeniul protecţiei mediului."
3. Literele d) şi e) ale alineatului (2) al articolului 3 vor avea urmãtorul cuprins:
"d) activitatea operatorilor economici care polueazã mediul şi care utilizeazã în mod neraţional resursele naturale ori genereazã disconfort, inclusiv zgomot şi perturbarea echilibrului habitatelor de orice fel;
e) conştientizarea şi promovarea unei atitudini corespunzãtoare a persoanelor care locuiesc în zona de activitate, în legãturã cu importanţa protecţiei mediului."
4. Articolul 4 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 4. - Pentru asigurarea unei legãturi rapide cu agenţii ecologi voluntari şi pentru implicarea mai largã a societãţii civile în depistarea abaterilor de la normele de protecţie a mediului, se utilizeazã serviciul telefonic gratuit TELVERDE, pus la dispoziţie de cãtre comisariatele Gãrzii Naţionale de Mediu."
5. Alineatul (1) al articolului 5 va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 5. - (1) Activitatea desfãşuratã de agentul ecolog voluntar se realizeazã în baza unui contract de voluntariat, încheiat în douã exemplare, dintre care unul se pãstreazã în mod obligatoriu în evidenţa comisariatelor Gãrzii Naţionale de Mediu."
6. Alineatele (1) şi (2) ale articolului 6 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Legitimarea agentului ecolog voluntar se va face cu certificatul de agent ecolog voluntar eliberat de comisariatele regionale ale Gãrzii Naţionale de Mediu.
(2) Modelul certificatului care sã ateste calitatea de agent ecolog voluntar este prevãzut în anexa nr. 2."
7. Alineatele (1), (3) şi (4) ale articolului 7 vor avea urmãtorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Acoperirea eventualelor cheltuieli de deplasare, efectuarea de instruiri, acordarea de premii şi stimulente se realizezã din sponsorizãri şi fonduri bugetare, în mãsura alocãrii acestora în limita prevederilor legale în vigoare.
...................................................
(3) în vederea stimulãrii activitãţii agenţilor ecologi voluntari şi a instruirii acestora în derularea stagiilor de voluntariat, se promoveazã colaborarea cu organizaţii neguvernamentale locale, ce desfãşoarã activitãţi în domeniul protecţiei mediului.
(4) Acordarea de premii şi stimulente se face în limita fondurilor disponibile, cu ocazia organizãrii unor evenimente legate de protecţia mediului, în mod diferenţiat, în funcţie de gravitatea evenimentelor semnalate şi de pagubele care au putut fi evitate prin sesizarea la timp a abaterilor constatate."
8. Alineatul (5) al articolului 7 se abrogã.
9. Dupã articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 7^1 , cu urmãtorul cuprins:
"Art. 7^1 . - (1) Sub coordonarea comisariatelor Gãrzii Naţionale de Mediu se poate constitui, la nivel teritorial, Corpul voluntarilor de mediu, prin libera asociere a voluntarilor ecologi înscrişi.
(2) Corpul voluntarilor de mediu este o structurã asociativã, fãrã personalitate juridicã, în coordonarea comisariatului Gãrzii Naţionale de Mediu.
(3) Regulamentul de organizare şi funcţionare a Corpului voluntarilor de mediu se aprobã în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin, prin decizie a comisarului general al Gãrzii Naţionale de Mediu."
10. Anexele nr. 1 şi 2 se modificã şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2 la prezentul ordin.
ART. II
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul mediului şi
gospodãririi apelor,
Sulfina Barbu

Bucureşti, 13 septembrie 2006.
Nr. 963.

ANEXA 1

Instituţia ...........................

CONTRACT DE VOLUNTARIAT

nr. ............
Încheiat astãzi, .........................., între ........................., cu sediu în.........................,
reprezentat prin domnul/doamna ..................................................., în calitate de ...................., şi domnul/doamna ..............., fiul/fiica lui ...................... şi al/a ........................, nãscut/nãscutã în anul ...................., luna ..........., ziua ......, în comuna/oraşul ................................, judeţul ............., domiciliat/domiciliatã în str. ................................... nr. ......, bl. ....., sc. ...., et. ...., ap. ....., localitatea .........................., judeţul .........................., posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ....... nr. ................, eliberat/eliberatã de ............................ la data de ................., cod numeric personal .........................., absolvent/absolventã al/a ........................, de profesie ..................., cu o vechime de ..................... ani, în calitate de agent ecolog voluntar.
I. Durata contractului de voluntariat Contractul se încheie pe o duratã de un an, urmând ca agentul ecolog voluntar sã înceapã activitatea la data de ............................., şi se poate prelungi prin acordul pãrţilor.
II. Domeniul de activitate şi zona de desfãşurare a activitãţii
1. Agentul ecolog voluntar ......................................... este abilitat sã constate şi sã informeze .................... / ........................................................ asupra celor constatate (instituţia) privind .................................................................................... .
2. Zona de activitate a agentului ecolog voluntar este.............................................................
III. Obligaţiile agentului ecolog voluntar
Agentul ecolog voluntar are urmãtoarele obligaţii:
1. sã sesizeze în cel mai scurt timp posibil................./ .................................. în legãturã cu orice aspecte care pot (instituţia) avea un impact negativ asupra factorilor de mediu, observate în zona de activitate;
2. sã îndeplineascã de comun acord cu beneficiarul voluntariatului sarcinile propuse;
3. sã participe la cursurile de instruire organizate, iniţiate sau propuse de organizaţia gazdã, pentru o mai bunã desfãşurare a activitãţii voluntarului de mediu;
4. sã nu deterioreze bunurile pe care le foloseşte în cadrul activitãţii de voluntariat;
5. sã depunã rapoarte periodice cu privire la aspectele mai importante semnalate;
6. sã pãstreze confidenţialitatea informaţiilor la care are acces în cadrul activitãţii de voluntariat;
7. sã participe în calitate de martor în momentul încheierii procesului-verbal de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale sesizate de acesta;
8. agentul ecolog voluntar este rãspunzãtor pentru daunele morale sau materiale aduse organizaţiei gazdã în cadrul activitãţii de voluntariat din propria culpã.
IV. Drepturile agentului ecolog voluntar
Agentul ecolog voluntar are urmãtoarele drepturi:
a) sã desfãşoare activitatea de voluntariat în concordanţã cu capacitatea, disponibilitatea şi pregãtirea sa profesionalã;
b) sã participe la derularea programelor în domeniul activitãţii de voluntariat conform prevederilor contractului încheiat;
c) sã i se asigure de cãtre organizaţia gazdã desfãşurarea activitãţilor în condiţiile legale de protecţie a muncii, în funcţie de natura şi de caracteristicile activitãţii respective;
d) sã fie asigurat de cãtre organizaţia gazdã, în condiţiile legii, împotriva riscurilor de accident şi de boalã sau împotriva altor riscuri care decurg din natura activitãţii; în lipsa asigurãrii, orice daune suferite de agentul ecolog voluntar în decursul desfãşurãrii activitãţii de voluntariat se suportã integral de organizaţia gazdã, dacã acestea nu au fost determinate de culpa agentului ecolog voluntar. Agentul ecolog voluntar poate renunţa la acest drept. Renunţarea trebuie sã fie expresã şi se exprimã în scris;
e) sã i se elibereze de cãtre organizaţia gazdã, la terminarea perioadei de voluntariat, un certificat nominal care sã recunoascã prestarea activitãţii de voluntariat, precum şi experienţa şi aptitudinile dobândite;
f) în funcţie de înţelegerea dintre organizaţia gazdã şi agentul ecolog voluntar, se poate stabili rambursarea de cãtre organizaţie, în condiţiile convenite în contract, a cheltuielilor efectuate pentru realizarea activitãţii. Renunţarea de cãtre agentul ecolog voluntar la acest drept echivaleazã cu un act de liberalitate;
g) sã beneficieze de titluri onorifice, decoraţii şi premii, în condiţiile legii.
V. Obligaţiile generale ale beneficiarului voluntariatului
Beneficiarul voluntariatului are urmãtoarele obligaţii generale:
1. sã asigure desfãşurarea activitãţii agentului ecolog voluntar în condiţiile legale de protecţie a muncii, în funcţie de natura şi caracteristicile activitãţii respective;
2. sã elibereze certificatul nominal care sã ateste calitatea de agent ecolog voluntar, precum şi experienţa şi aptitudinile dobândite de acesta;
3. sã asigure desfãşurarea activitãţii agentului ecolog voluntar fãrã afectarea sãnãtãţii fizice şi psihice a acestuia;
4. sã organizeze, sã iniţieze sau sã propunã periodic cursuri de instruire pentru agenţii ecologi voluntari;
5. sã evalueze periodic activitatea agentului ecolog voluntar şi, în funcţie de evenimentele deosebite semnalate de acesta, sã îi atribuie titluri onorifice, decoraţii şi premii, în condiţiile legii, cu ocazia unor evenimente deosebite privind protecţia mediului (Ziua Mondialã a Mediului, Ziua Mondialã a Apei etc.);
6. beneficiarul voluntariatului va analiza cele sesizate de agentul ecolog voluntar şi va lua mãsurile ce se impun.
VI. Alte obligaţii
Agentul ecolog voluntar se obligã faţã de.........................../........................ sã desfãşoare
(instituţia)
activitatea de voluntariat fãrã a obţine o contraprestaţie materialã.
VII. Alte clauze stabilite de pãrţi
.............................................................................................
..............................................................................................
VIII. Dispoziţii finale
1. în executarea contractului de voluntariat, agentul ecolog voluntar se subordoneazã conducerii persoanei juridice de drept public cu care a încheiat contractul.
2. Executarea obligaţiilor contractuale ce revin agentului ecolog voluntar nu se poate face prin reprezentare.
3. Rãspunderea pentru neexecutarea sau pentru executarea necorespunzãtoare a contractului de voluntariat este supusã regulilor prevãzute de Codul civil.
4. Agentul ecolog voluntar nu este împuternicit sã efectueze activitãţi specifice de control la obiectivele economico-sociale din zona sa de activitate.
5. Agentul ecolog voluntar nu este împuternicit sã aplice sancţiunile contravenţionale prevãzute de legislaţia în vigoare din domeniul protecţiei mediului.
6. Contractul de voluntariat este valabil numai pentru activitãţile din domeniul protecţiei mediului.
7. Dacã pe parcursul executãrii contractului de voluntariat intervine, independent de voinţa pãrţilor, o situaţie de naturã sã îngreuneze executarea obligaţiilor ce revin agentului ecolog voluntar, contractul va fi renegociat, iar dacã situaţia face imposibilã executarea în continuare a contractului, acesta este reziliat de plin drept.
8. Modificarea contractului de voluntariat se poate face la cererea scrisã a uneia dintre pãrţi, formulatã în termen de 15 zile de la data la care a intervenit situaţia prevãzutã la pct. 7.
9. Denunţarea unilateralã a contractului de voluntariat are loc din iniţiativa agentului ecolog voluntar sau a beneficiarului voluntariatului, cu un preaviz de 15 zile, fãrã obligaţia prezentãrii motivelor.
10. Litigiile izvorâte din încheierea, modificarea, executarea sau încetarea prezentului contract se vor soluţiona pe cale amiabilã, în caz contrar acestea vor fi de competenţa instanţelor judecãtoreşti de drept comun.
11. în cazul sesizãrii unor fapte sau evenimente care, în urma verificãrilor de cãtre autoritãţile competente, se constatã cã sunt de rea-credinţã şi nefondate, contractul devine nul de drept.

Garda Naţionalã de Mediu Agent ecolog voluntar,
Comisariatul Regional ............ .............................


ANEXA 2
CERTIFICAT
de agent voluntar
- model -

MINISTERUL MEDIULUI ŞI GOSPODĂRIRII APELOR
Garda Naţionala de Mediu - Comisariatul Regional ..........



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ CERTIFICAT DE AGENT ECOLOG VOLUNTAR │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ ┌───────┐ │
│ │ LOC │ │
│ │ FOTO │ │
│ │ │ │
│ └───────┘ │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Nr. ........... │
├────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Domnul/Doamna .................., conform Contractului de voluntariat nr.│
│ ......... din ..............., încheiat cu ............................., │
│ posesor/posesoare al/a buletinului/cãrţii de identitate seria ......... │
│ nr. .............., în calitate de agent ecolog voluntar, este │
│ abilitat/abilitatã sã supravegheze modul de gospodãrire a localitãţilor │
│ urbane şi rurale din punctul de vedere al protecţiei mediului, de │
│ depozitare a deşeurilor menajere şi industriale şi de administrare a │
│ ariilor protejate şi sã observe orice încãlcãri ale legislaţiei privind │
│ protecţia mediului înconjurãtor, în vederea sesizãrii,pentru luarea │
│ mãsurilor legale, din.................................................... │
│ (zona) │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Comisar regional,
.....................

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016