Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 945 din 15 decembrie 2004  privind regimul mostrelor, ajutoarelor si donatiilor la produse de uz fitosanitar si ingrasaminte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 945 din 15 decembrie 2004 privind regimul mostrelor, ajutoarelor si donatiilor la produse de uz fitosanitar si ingrasaminte

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 17 din 6 ianuarie 2005
Având în vedere prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dãunãtorilor şi buruienilor în agriculturã şi silviculturã, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 85/1995 ,
având în vedere prevederile Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului şi al ministrului sãnãtãţii nr. 6/22/2004 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Comisiei interministeriale pentru autorizarea îngrãşãmintelor în vederea înscrierii în lista îngrãşãmintelor autorizate, cu menţiunea RO-ÎNGRĂŞĂMÂNT, pentru utilizarea şi comercializarea în România,
vãzând Referatul de aprobare nr. 95.535 din 2 decembrie 2004 al Direcţiei generale de reglementare şi implementare,
având în vedere prevederile <>art. 8 din Hotãrârea Guvernului nr. 2.009/2004 privind regimul de import al produselor periculoase pentru sãnãtatea populaţiei şi pentru mediu,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã regimul mostrelor, ajutoarelor şi donaţiilor la produsele de uz fitosanitar şi îngrãşãminte, prevãzut în anexa nr. 1 care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Anexele nr. 2-7 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Prezentul ordin intrã în vigoare la 1 ianuarie 2005 şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul agriculturii,
pãdurilor şi dezvoltãrii rurale,
Petre Daea

Bucureşti, 15 decembrie 2004.
Nr. 945.

ANEXA 1

CAP. I
Regimul mostrelor, ajutoarelor si donaţiilor la produsele de uz fitosanitar

ART. 1
(1) Mostrele de produse de uz fitosanitar sunt utilizate, in baza certificatului de abilitare pentru mostre, in activitatea de cercetare-testare, in vederea omologãrii pentru:
a) teste de eficacitate biologica;
b) analize fizico-chimice;
c) teste in vederea caracterizãrii toxicologice si ecotoxico logice.
(2) In cazul schimbãrilor minore in compoziţia unui produs de uz fitosanitar testarea consta in:
1. teste de fitotoxicitate
2. analize fizico-chimice.
ART. 2
La începerea activitãţii de cercetare-testare solicitantul omologãrii trebuie sa prezinte fiecãrui institut implicat o copie a certificatului de abilitare pentru mostre.
ART. 3
(1) Certificatul de abilitare pentru mostre de produse de uz fitosanitar se emite de Direcţia Fitosanitara, prin Secretariatul Comisiei interministeriale de omologare a produselor de uz fitosanitar, din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor si Dezvoltãrii Rurale, conform modelului din Anexa nr. 2.
(2) Certificatul de abilitare pentru ajutoare si donaţii de produse de uz fitosanitar se emite de cãtre unitãţile fitosanitare judeţene si a municipiului Bucureşti, conform modelului din Anexa nr. 3.
ART. 4
In vederea obţinerii Certificatului de abilitare pentru mostre produse de uz fitosanitar, solicitantul omologãrii va prezenta autoritãţii emitente prevãzute la art. 3, alin. (1), urmãtoarele documente:
a) declaraţie privind scopul importului pentru mostrele care provin din import;
b) declaraţie privind scopul distribuirii la instituţiile abilitate pentru mostrele care provin din producţia interna;
c) cerere tip de distribuire pentru experimentare, conform modelului din Anexa nr. 4;
d) copie dupã certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului sau, dupã caz, copie dupã autorizaţia de funcţionare in România;
e) program de cercetare-testare-experimentare in condiţii de producţie, in original, întocmit de institutele de profil, conform modelului din Anexa nr. 5;
ART. 5
(1) - Cantitãţile de mostre necesare efectuãrii analizelor fizico-chimice si testelor in vederea omologãrii unui produs de uz fitosanitar sunt:
a) pentru teste de eficacitate biologica cantitatea de mostre este stabilita de cãtre coordonatorul de program in funcţie de doza, cultura si numãrul de tratamente necesare.
b) pentru analize fizico-chimice:
- produs formulat-500 ml respectiv g;
- produs tehnic-100 ml respectiv g;
- standard analitic-1 ml respectiv g;
c) pentru teste necesare caracterizãrii toxicologice:
- produs formulat-500 ml respectiv g;
d) pentru teste necesare caracterizãrii ecotoxicologice:
- produs formulat-1500 ml respectiv g.
(2) - Certificatul de abilitare pentru mostre va fi eliberat o singura data pentru cantitatea de mostre prevãzuta la alin. (1), separat pentru fiecare tip de analize sau teste.
ART. 6
In scopul obţinerii certificatelor de abilitare pentru ajutoare si donaţii la produsele de uz fitosanitar, beneficiarul va prezenta autoritãţii emitente prevãzute la art. 3 alin. 2 urmãtoarele documente:
a) solicitarea in scris din care sa rezulte urmãtoarele:
- numele, adresa si codul fiscal ale beneficiarului;
- felul si numãrul de identificare al mijlocului de transport pe care au fost încãrcate produsele respective;
b) acceptul de donaţie;
c) actul de donaţie la care se ataşeazã lista si cantitatea produselor donate;
d) copie dupã certificatul de omologare conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 4/1995 , aprobata cu modificãri prin <>Legea nr. 85/1995 .
ART. 7
Nu se elibereazã certificat de abilitare pentru mostre sau certificat de abilitare pentru ajutoare si donaţii agenţilor economici care depun documentaţie incompleta fata de cea prevãzuta la art. 4 si la art. 6.
ART. 8
Certificatul de abilitare pentru mostre sau certificatul de abilitare pentru ajutoare si donaţii se elibereazã in termen de maxim 10 zile lucratoare de la data depunerii documentaţiei complete.
ART. 9
Certificatul de abilitare pentru mostre, ajutoare si donaţii de produse de uz fitosanitar este valabil pentru un singur transport.
ART. 10
(1) Autoritatea vamala permite importul mostrelor, ajutoarelor si donaţiilor de produse de uz fitosanitar numai in baza certificatului de abilitare.
(2)- Agentul vamal din cadrul biroului vamal la care se realizeazã operaţiunea de vãmuire a produselor la import, la definitivarea operaţiunii de vãmuire, vizeazã certificatele de abilitare pentru mostre, ajutoare si donaţii.

CAP. II
Regimul mostrelor, ajutoarelor si donaţiilor la ingrasaminte

ART. 11
Regimul privind circulaţia mostrelor, ajutoarelor si donaţiilor la produsele clasificate la poziţia tarifara 31.01-31.05- ingrasaminte, provenite din producţia interna si din import, este permis numai pe baza Certificatului de abilitare.
ART. 12
(1)- Mostrele de produse clasificate la poziţia tarifara 31.01.-31.05 -ingrasaminte, sunt utilizate pentru analiza si testare in vederea autorizãrii.
(2) In vederea efectuãrii analizei si a testãrii îngrãşãmintelor in reţeaua oficiala de testare agentul economic trebuie sa prezinte institutelor implicate o copie a certificatului de abilitare pentru mostre.
ART. 13
Testarea mostrelor de ingrasaminte in vederea autorizãrii consta in:
a) analize fizico-chimice;
b) teste privind influenta îngrãşãmintelor asupra solului si apelor subterane;
c) teste privind influenta asupra producţiilor plantelor si a calitãţii recoltei;
d) teste de eficacitate economica.
ART. 14
Certificatul de abilitare pentru mostre, ajutoare si donaţii de produse clasificate la poziţia tarifara 31.01-31.05 ingrasaminte se elibereazã de Direcţiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judeţene si a municipiului Bucureşti, conform modelelor prevãzute in anexa nr. 2 si anexa nr. 3.
ART. 15
Pentru obţinerea Certificatului de abilitare pentru mostre ingrasaminte, in vederea analizãrii sau autorizãrii acestora, agentul economic prezintã autoritãţii emitente prevãzute la art. 14, urmãtoarele documente:
a) solicitare in scris, din care sa rezulte urmãtoarele:
- numele sau denumirea agentului economic si sediul social al firmei;
- lista codului tarifar;
- lista denumirilor produselor/grupelor de produse (lista denumirilor comerciale/tehnice ale produselor) pentru care se solicita abilitarea;
- cantitatea mostrelor;
- declaraţie privind destinaţia mostrelor;
b) copie dupã certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului sau, dupã caz, copie dupã autorizaţia de funcţionare in România;
c) pentru mostrele de îngrãşãminte destinate testãrii in reţeaua oficiala de testãri îngrãşãminte noi, program de cercetare-testare-experimentare in original, întocmit de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protecţia Mediului Bucureşti, conform modelului din Anexa nr. 6;
ART. 16
Cantitãţile de mostre necesare efectuãrii analizelor si testelor in vederea autorizãrii îngrãşãmintelor sunt:
a) pentru testare, cantitatea de mostre este stabilita de cãtre coordonatorul de program, in funcţie de numãrul de locuri de experimentare, doza, cultura si numãrul de tratamente necesare.
b) pentru analize fizico-chimice -1-5 kg produs;
ART. 17
Certificatul de abilitare pentru mostre va fi eliberat o singura data, separat pentru fiecare tip de produs.
ART. 18
In scopul obţinerii certificatelor de abilitare pentru ajutoare si donaţii la produsele prevãzute la poziţia tarifara 31.01.-31.05- îngrãşãminte, beneficiarul prezintã autoritãţii emitente prevãzute la art. 14, urmãtoarele documente:
a) solicitare in scris din care sa rezulte urmãtoarele:
- numele sau denumirea beneficiarului, adresa si codul fiscal ale beneficiarului;
- felul si numãrul de identificare al mijlocului de transport pe care au fost încãrcate produsele respective;
b) acceptul de donaţie;
c) actul de donaţie la care se ataşeazã lista produselor donate si se menţioneazã producãtorul, cantitatea, modul de ambalare, termen de valabilitate, buletin de analiza al producãtorului;
d) copie document EC FERTILIZER pentru produsele care provin din UE sau RO ÎNGRĂŞĂMÂNT pentru produsele care provin din România si din tari nemembre UE;
e) declaraţie conform cãreia ajutoarele si donaţiile nu le comercializeazã.
ART. 19
Nu se elibereazã certificat de abilitare pentru mostre sau certificat de abilitare pentru ajutoare si donaţii agenţilor economici care depun documentaţie incompleta fata de cea prevãzuta la art. 15 si la art. 18.
ART. 20
Certificatele de abilitare pentru mostre sau certificatele de abilitare pentru ajutoare si donaţii se elibereazã in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data depunerii documentaţiei complete.
ART. 21
Certificatul de abilitare pentru mostre, ajutoare si donaţii pentru îngrãşãminte este valabil pentru un singur transport.
ART. 22
(1) Autoritatea vamala permite importul mostrelor, ajutoarelor si donaţiilor de îngrãşãminte numai in baza certificatului de abilitare.
(2)- Documentul prevãzut la alin. (1) se prezintã birourilor vamale la care se realizeazã operaţiunea de vãmuire a produselor la import.
ART. 23
(1) Transporturile pentru care exista suspiciuni cu privire la conformitatea produselor sau autencitatea documentelor prezentate autoritãţii vamale sunt supuse controlului birourilor vamale, la solicitarea autoritãţii vamale, de cãtre personalul împuternicit din cadrul Direcţiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judeţene si a municipiului Bucureşti.
(2)- Birourile vamale solicita, prin convocare scrisa transmisa prin fax sau e-mail, dupã caz, potrivit modelului prevãzut in anexa nr. 7, participarea la controlul vamal a reprezentanţilor Direcţiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judeţene si a municipiului Bucureşti din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor si Dezvoltãrii Rurale. Aceştia confirma prin fax sau e-mail, in cadrul termenului fixat de autoritatea vamala, participarea la controlul vamal si nominalizeazã persoana împuternicita.
(3)- Agentul vamal din cadrul biroului vamal la care se realizeazã operaţiunea de vãmuire a produselor la import, la definitivarea operaţiunii de vãmuire, vizeazã certificatele de abilitare pentru mostre, ajutoare si donaţii.
ART. 24
Agentul economic beneficiarul mostrelor, ajutoarelor si donaţiilor de produse îngrãşãminte, are urmãtoarele obligaţii:
a) sa depunã documentaţia completa in vederea obţinerii certificatului de abilitare pentru mostre respectiv certificatului de abilitare pentru ajutoare si donaţii.
b) sa anunţe autoritatea emitenta cu privire la orice modificare intervenita in documentaţia depusa pentru obţinerea certificatului de abilitare, in termen de maximum 15 zile de la modificarea produsa;
c) sa utilizeze certificatul de abilitare pentru mostre, certificatul de abilitare pentru ajutoare si donaţii, dupã caz, numai in condiţiile si in scopul pentru care a fost emis.
ART. 25
În cazurile in care la controlul efectuat la birourile vamale se constata incalcari ale prevederilor legale, toate cheltuielile determinate de operaţiunea de verificare, expertizare, returnare a produselor si de staţionare a mijloacelor de transport vor fi suportate de importator.

ANEXA 2

AUTORITATEA EMITENTA

Nr......./.....

CERTIFICAT DE ABILITARE PENTRU MOSTRE

Se abiliteazã agentul economic (denumire, sediu, certificat de înregistrare la Registrul Comerţului/ autorizaţia de funcţionare in România) pentru import/ distribuire pentru experimentare, testare si analiza a urmãtoarelor produse:


Codul tarifar Denumirea produsului/grupei de produse

(Denumirea comerciala/tehnica a produsului)

Cantitatea Scopul

Prezentul certificat este valabil pentru un singur transport.

Conducãtorul autoritãţii emitente,

┌───────────────────────┐
│ │
│ Viza biroului vamal │
│ │
└───────────────────────┘



● Viza biroului vamal este necesara doar pentru produsele care provin din import.
● Mostrele nu se comercializeazã.

ANEXA 3

AUTORITATEA EMITENTA

Nr. ....../.......

CERTIFICAT DE ABILITARE PENTRU AJUTOARE SI DONAŢII

Beneficiarul:
Denumirea comerciala a produsului:
Donatorul:
Ajutoare si donaţii:
Felul si numãrul de identificare ale mijlocului de transport:
Prezentul certificat este valabil pentru un singur transport:
Ajutoarele si donaţiile nu se comercializeazã.



Conducãtorul autoritãţii emitente,


┌───────────────────────┐
│ │
│ Viza biroului vamal │
│ │
└───────────────────────┘


* Viza biroului vamal este necesara doar pentru produsele care provin din import.


ANEXA 4


MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR SI DEZVOLTĂRII RURALE
Comisia Interministeriala pentru omologarea produselor de uz fitosanitar

CERERE DE DISTRIBUIRE PENTRU EXPERIMENTARE

1. SOLICITANT ......................................................
Adresa ............................................................
Telefon ...........................................................
2. Denumirea produsului - comerciala, tehnica sau codificata (majuscule)
3. Cod tarifar - ..................................................
4. Compoziţia chimica in substanţe active:
a) ................................. Conţinut:
b) ................................. ..................
c) ................................. ..................
d) ................................. ..................
e) ................................. ..................
f) ................................. ...................
g) ................................. ..................
h) ................................. ..................
i) ................................. ..................

5) Modul de preparare a "soluţiei" de stropit: ..................
6) Modul de utilizare: ..........................................
7) Precautiuni: .................................................

────────────────────────────────────────────────────────────────────
8) Cultura 9. Utilizare 10. Doza de utilizare
(Organismul dãunãtor)

────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────
11) Nominalizarea instituţiilor care vor efectua testele de eficacitate
biologica, analizele fizice si chimice, testãrile in vederea
caracterizãrii toxicologice si ecotoxicologice si cantitãţile de
produs necesare


Data .......... Semnãtura ..........


ANEXA 5


INSTITUŢIA EMITENTA Nr. ......./.......

Program de cercetare-testare-experimentare

Produse de uz fitosanitar in condiţii de producţie pentru
anul ....., respectiv .....

┌──────────────┬────────────┬────────┬────────┬──────────┬────────┬──────────┐
│ Denumirea │Solicitant │ Scopul │Cultura │Agent de │ Doza │Cantitate │
│ comerciala/ │ omologare │ │ │ daunare │Kg(l)/Ha│ Kg (l) │
│ tehnica sau │ │ │ │ │ │ │
│ nume de cod │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼────────────┼────────┼────────┼──────────┼────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴────────────┴────────┴────────┴──────────┴────────┴──────────┘


Mostrele nu sunt destinate comercializãrii.


Coordonator de program,

Nota: Programul va purta viza conducãtorului unitãţii.



ANEXA 6


INSTITUŢIA EMITENTA

Nr. ...../..........

Program de cercetare-testare-experimentare
in reţeaua oficiala de testãri ingrasaminte pentru
anul ....... respectiv ...........

┌──────────────┬────────────┬────────┬────────┬────────────┬───────────────┐
│ Denumirea │Solicitant │ Scopul │ Cultura│ Numãr de │ Cantitate │
│ comerciala/ │autorizare │ │ │ locatii │ │
│ tehnica sau │ │ │ │ pentru │ │
│ nume de cod │ │ │ │ testare │ │
├──────────────┼────────────┼────────┼────────┼────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴────────────┴────────┴────────┴────────────┴───────────────┘

Mostrele pentru analiza si testare in reţeaua oficiala de testãri
ingrasaminte nu sunt destinate comercializãrii.


COORDONATOR DE PROGRAM,


Nota: Programul va purta viza conducãtorului unitãţii.



ANEXA 7

AUTORITATEA NAŢIONALA DE CONTROL
AUTORITATEA NAŢIONALA A VĂMILOR

Biroul vamal ...............................
Nr. ........../data .................

CONVOCARE
Cãtre
Autoritatea emitenta ........................................
In conformitate cu prevederile art. 23 alin. (1) si (2) din Ordinul nr. .../2004 privind regimul mostrelor, ajutoarelor si donaţiilor la produse de uz fitosanitar si îngrãşãminte, va solicitam sa participaţi la controlul vamal la importul de ....... efectuat de ........, incarcat pe mijlocul de transport ....... in ziua de ....., pana la ora ....., la sediul nostru situat in ..........
Solicitam nominalizarea persoanei împuternicite si confirmarea participãrii in termen de ........ ore.


Şeful biroului vamal,
.......................
----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016