Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 944 din 28 decembrie 2001  pentru aprobarea Normelor privind supravegherea medicala a persoanelor expuse profesional la radiatii ionizante    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 944 din 28 decembrie 2001 pentru aprobarea Normelor privind supravegherea medicala a persoanelor expuse profesional la radiatii ionizante

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 34 din 18 ianuarie 2002
Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
având în vedere prevederile:
- <>art. 28 din Legea nr. 100/1998 privind asistenta de sãnãtate publica;
- <>art. 18 alin. (1) lit. k) şi l) din Legea nr. 90/1996 privind protecţia muncii, republicatã;
- <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranta a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere Referatul de aprobare al Direcţiei generale de sãnãtate publica nr. DB 11.882 din 28 decembrie 2001,

emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele privind supravegherea medicalã a persoanelor expuse profesional la radiatii ionizante, cuprinse în anexa la prezentul ordin.
ART. 2
Direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, ministerele cu reţea sanitarã proprie, serviciile de medicina muncii recunoscute de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi angajatorii din orice domeniu de activitate, atât din sectorul public, cat şi din sectorul privat, vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin intra în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos


ANEXA 1

NORME
privind supravegherea medicalã a persoanelor expuse profesional la radiatii ionizante

CAP. 1
Prevederi generale

ART. 1
Supravegherea medicalã a persoanelor expuse profesional la radiatii ionizante se bazeazã pe principiile generale care guverneazã medicina muncii.

CAP. 2
Supravegherea medicalã

ART. 2
(1) Supravegherea medicalã este responsabilitatea medicului abilitat şi a serviciilor de medicina muncii recunoscute de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei; aceasta responsabilitate nu îl disculpa pe angajator de responsabilitãţile sale generale ce îi revin în aceasta problema.
(2) Supravegherea medicalã asigura evaluarea stãrii de sãnãtate a angajatului cu privire la aptitudinea sa pentru sarcinile descrise ale postului de munca.
(3) Medicul abilitat trebuie sa aibã acces la orice informaţie relevanta cu privire la factorii condiţiei de munca de la postul de munca, în vederea stabilirii aptitudinii în munca a angajaţilor.
(4) Supravegherea medicalã se efectueazã conform reglementãrilor legale în vigoare şi cuprinde:
a) examenul medical la angajarea în munca şi clasificarea personalului expus profesional la radiatii în categoria A sau B, conform recomandãrilor Normelor fundamentale de securitate radiologica, care are scopul de a stabili aptitudinea în munca a angajaţilor pentru posturile de munca propuse;
b) controlul medical periodic - starea de sãnãtate a personalului expus profesional la radiatii ionizante este revizuitã cel puţin o data pe an şi stabileşte dacã angajatul rãmâne apt de munca pentru îndeplinirea sarcinilor specifice postului şi locului de munca; medicul abilitat stabileşte tipul de examinari necesare, în funcţie de tipul de munca, de factorii condiţiei de munca şi de starea generalã de sãnãtate a angajatului examinat.
(5) Medicul abilitat sau serviciul de medicina muncii recunoscut poate indica faptul ca supravegherea medicalã sa continue şi dupã încetarea lucrului cu expunere profesionalã la radiatii ionizante, atât cat se considera necesar pentru menţinerea stãrii de sãnãtate a personalului expus profesional la radiatii ionizante.

CAP. 3
Clasificarea medicalã

ART. 3
(1) În vederea aprecierii aptitudinii în munca pentru persoanele expuse profesional la radiatii ionizante se adopta urmãtoarea clasificare medicalã:
a) apt;
b) apt, cu anumite condiţii;
c) inapt.
(2) În aprecierea clasificarii de mai sus se vor lua în considerare contraindicatiile medicale stabilite prin reglementãri ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 4
Nici o persoana nu este angajata sau acceptatã într-un post de munca cu expunere la radiatii ionizante, pentru orice perioada, dacã concluzia medicalã stabileşte acest lucru, conform art. 3.

CAP. 4
Dosarul medical

ART. 5
(1) Un dosar medical se realizeazã pentru fiecare persoana expusã profesional la radiatii ionizante şi este completat pe toatã durata cat lucrãtorul rãmâne în aceasta categorie.
(2) Dosarul medical este pãstrat pana când lucrãtorul atinge varsta de 75 de ani şi pentru o perioada de cel puţin 30 de ani, începând cu data încheierii activitãţii profesionale care implica o expunere la radiatii ionizante.
(3) Dosarul medical conţine informaţii privind factorii condiţiei de munca, rezultatele examinarilor medicale (la angajare, periodice şi în situaţii de expunere specialã), clasificarea în categoria locului de munca şi dozele rezultate din monitorizarea individualã, puse la dispoziţie, conform art. 70 din Normele fundamentale de securitate radiologica.
(4) Dosarul medical respecta reglementãrile generale ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei în domeniul medicinei muncii.

CAP. 5
Supravegherea medicalã specialã a persoanelor expuse profesional la radiatii ionizante

ART. 6
(1) În sensul art. 78 din Normele fundamentale de securitate radiologica, o supraveghere medicalã specialã se va asigura în toate cazurile în care o persoana expusã profesional la radiatii ionizante a primit doze superioare celor prevãzute la art. 22 din Normele fundamentale de securitate radiologica; conţinutul minim al examenului medical special este prezentat în anexa la prezentele norme.
(2) Condiţiile ulterioare de expunere la radiatii ionizante sunt stabilite ţinându-se seama de acordul medicului de medicina muncii sau al serviciilor de medicina muncii recunoscute.
ART. 7
Supravegherea medicalã specialã cuprinde toate mãsurile suplimentare stabilite de medicul practician abilitat şi serviciile de medicina muncii, necesare pentru protecţia sãnãtãţii persoanelor: examinari medicale complementare, aplicarea unor mãsuri medicale de decontaminare şi/sau tratamente de urgenta.

CAP. 6
Prevederi finale şi tranzitorii

ART. 8
Rezultatele examinarilor medicale preventive (examenul medical la angajare şi controlul medical periodic), precum şi cele din supravegherea medicalã specialã sunt puse, la cerere, la dispoziţie persoanei expuse profesional şi medicilor din reţelele de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei (medicina muncii şi igiena radiatiilor).
ART. 9
Persoana supravegheatã medical poate contesta în contencios deciziile luate în aplicarea prevederilor art. 3, 4 şi 6.
ART. 10
(1) Verificarea modului în care sunt respectate prevederile prezentelor norme de cãtre titularul de autorizaţie se face prin medicii reţelei de igiena radiatiilor din Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, care dispun mãsurile corective necesare.
(2) Nerespectarea de cãtre titularul de autorizaţie a prevederilor prezentelor norme atrage rãspunderea administrativã, disciplinarã, contravenţionalã sau penalã, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 11
În sensul prezentelor norme, prin medic abilitat se înţelege un medic de medicina muncii cu drept de libera practica, responsabil pentru supravegherea medicalã a persoanelor expuse profesional la radiatii ionizante, şi care a absolvit un curs de pregãtire specifica avizat de Direcţia generalã de perfecţionare postuniversitarã a medicilor, farmacistilor şi asistentilor medicali.
ART. 12
Serviciul de medicina muncii recunoscut de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei pentru aplicarea prevederilor prezentelor norme îndeplineşte condiţiile generale de constituire, conform reglementãrilor Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, este încadrat cu medici abilitaţi şi are o pondere majoritara a activitãţii în domeniul supravegherii medicale a personalului expus profesional la radiatii ionizante.
ART. 13
Serviciile de medicina muncii pot solicita serviciile de specialitate din laboratoarele de igiena radiatiilor teritoriale în toate cazurile în care o persoana expusã profesional la radiatii ionizante a primit doze superioare celor prevãzute la art. 22 din Normele fundamentale de securitate radiologica.
ART. 14
Personalul medical implicat în acţiunea de supraveghere medicalã a personalului expus profesional la radiatii ionizante este format printr-un program de pregãtire specifica, iniţialã şi periodicã, avizat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, prin experţii recunoscuţi în domeniu.
ART. 15
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei organizeazã anual intalniri dedicate schimbului de informaţii între medici de medicina muncii abilitaţi, serviciile de medicina muncii recunoscute, experţii calificaţi, serviciile de dozimetrie agreate şi reţeaua de igiena radiatiilor, cu participarea autoritãţii naţionale competente în domeniul nuclear.
ART. 16
În decurs de un an de la publicarea prezentelor norme medicii abilitaţi şi serviciile de medicina muncii vor obţine recunoaşterea de la Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, conform prevederilor art. 11 şi 12.
ART. 17
(1) Înregistrarea datelor în dosarele medicale existente ale persoanelor expuse profesional la radiatii ionizante se va face în decurs de un an.
(2) Dosarele medicale noi se vor completa de la data publicãrii prezentelor norme.
(3) Medicii abilitaţi şi serviciile de medicina muncii vor pãstra dosarele medicale.


ANEXA 1
-------
la norme
--------

EXAMENUL MEDICAL SUPLIMENTAR
(caz de supraexpunere, expunere exceptionala sau accidentala la radiatii ionizante)

Pentru angajaţii expusi profesional la doze superioare limitelor de doza stabilite de Normele fundamentale de securitate radiologica se asigura o supraveghere medicalã specialã, în funcţie de tipul şi de nivelul de expunere, constând în:
- examen clinic general;
- examen hematologic complet;
- analize citogenetice (aberatii cromozomiale);
- evaluãri de doze prin contorizare de corp uman şi teste radiotoxicologice;
- alte examene de specialitate necesare precizarii stãrii de sãnãtate, recomandate de medicul abilitat.

--------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016