Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 9 din 3 mai 2012  pentru punerea in aplicare a Normelor privind calificarea profesionala si pregatirea continua a intermediarilor in asigurari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 9 din 3 mai 2012 pentru punerea in aplicare a Normelor privind calificarea profesionala si pregatirea continua a intermediarilor in asigurari

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 329 din 16 mai 2012

    Potrivit Hotãrârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor din data de 24 aprilie 2012, prin care s-au adoptat Normele privind calificarea profesionalã şi pregãtirea continuã a intermediarilor în asigurãri,
    în temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) şi (27), art. 5 lit. h^3), art. 8 alin. (1), art. 34 alin. (2) lit. a), art. 34 alin. (3) lit. f), art. 34 alin. (6) şi ale art. 35 alin. (5) lit. h) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

    preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor emite urmãtorul ordin:

    ART. 1
    Se pun în aplicare Normele privind calificarea profesionalã şi pregãtirea continuã a intermediarilor în asigurãri, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    (1) Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intrã în vigoare la data publicãrii.
    (2) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã urmãtoarele acte normative:
    a) Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 7/2010 pentru punerea în aplicare a Normelor privind calificarea profesionalã şi pregãtirea continuã a persoanelor care lucreazã în domeniul distribuţiei produselor de asigurare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 417 din 22 iunie 2010, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
    b) Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 14/2010 privind prorogarea termenului prevãzut la art. 8 alin. (1) din Normele privind calificarea profesionalã şi pregãtirea continuã a persoanelor care lucreazã în domeniul distribuţiei produselor de asigurare, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 7/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 874 din 28 decembrie 2010;
    c) Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 11/2011 pentru modificarea şi completarea Normelor privind calificarea profesionalã şi pregãtirea continuã a persoanelor care lucreazã în domeniul distribuţiei produselor de asigurare, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 7/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 13 mai 2011.
    ART. 3
    Societãţile de asigurare şi/sau reasigurare, intermediarii în asigurãri şi/sau reasigurãri, precum şi direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.


                            Preşedintele Comisiei de
                          Supraveghere a Asigurãrilor,
                              Constantin Buzoianu

    Bucureşti, 3 mai 2012.
    Nr. 9.


    ANEXĂ
                                    NORME
                      privind calificarea profesionalã şi
                     pregãtirea continuã a intermediarilor
                                  în asigurãri

    CAP. I
    Domeniul de aplicare

    ART. 1
    (1) Prezentele norme stabilesc cerinţele de calificare profesionalã a persoanelor care doresc sã lucreze/lucreazã ca intermediari în asigurãri, precum şi cerinţele de pregãtire profesionalã continuã a acestora.
    (2) În înţelesul prezentelor norme, expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
    a) calificare profesionalã - pregãtire teoreticã şi practicã pentru însuşirea cunoştinţelor specifice domeniului asigurãrilor;
    b) pregãtire profesionalã continuã - actualizare şi îmbunãtãţire a cunoştinţelor, aptitudinilor şi atitudinilor profesionale specifice activitãţii desfãşurate în domeniul asigurãrilor;
    c) certificat de absolvire - certificat care atestã promovarea examenului de calificare profesionalã sau de pregãtire profesionalã continuã.
    ART. 2
    Dispoziţiile prezentelor norme se aplicã urmãtoarelor categorii de persoane:
    a) agenţi de asigurare persoane fizice;
    b) conducãtori ai agenţilor de asigurare persoane juridice;
    c) subagenţi;
    d) conducãtori ai activitãţii de bancassurance;
    e) persoane fizice care desfãşoarã activitate de bancassurance;
    f) conducãtori executivi ai brokerilor de asigurãri şi/sau reasigurãri;
    g) brokeri în asigurãri/reasigurãri;
    h) asistenţi în brokeraj persoane fizice;
    i) conducãtori ai asistenţilor în brokeraj persoane juridice, precum şi personalul propriu cu atribuţii de intermediere în asigurãri;
    j) personal propriu al brokerului de asigurare şi/sau reasigurare, care are ca principalã atribuţie de serviciu intermedierea contractelor de asigurare şi/sau reasigurare.
    ART. 3
    (1) Începând cu data de 1 septembrie 2011, dobândirea de cãtre persoanele fizice a uneia dintre calitãţile prevãzute la art. 2 este condiţionatã de prezentarea unui certificat de absolvire a unui program de calificare profesionalã, care trebuie sã fie corespunzãtor calitãţii dorite, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
    (2) Se excepteazã de la prevederile alin. (1):
    a) persoanele înregistrate în Registrul intermediarilor anterior datei de 1 septembrie 2011;
    b) toate celelalte persoane care au avut una dintre calitãţile prevãzute la art. 2 pentru o perioadã de cel puţin 2 ani în ultimii 4 ani anteriori datei de 1 septembrie 2011, chiar dacã reglementãrile specifice domeniului asigurãrilor nu prevedeau înregistrarea lor în Registrul intermediarilor;
    c) angajaţii societãţilor de asigurare care au avut atribuţii de vânzare directã a produselor de asigurare pentru o perioadã de cel puţin 2 ani în ultimii 4 ani anteriori datei de 1 septembrie 2011, care, dupã aceastã datã, doresc sã dobândeascã una dintre calitãţile prevãzute la art. 2.
    (3) Se excepteazã de la cerinţa de absolvire a unui program de calificare profesionalã şi persoanele care:
    a)au deţinut o funcţie de conducere într-o instituţie de reglementare şi/sau de supraveghere în domeniul financiar-bancar, ca urmare a unei hotãrâri a Parlamentului României;
    b)au deţinut funcţia de director sau director adjunct al unei direcţii de specialitate dintr-o instituţie de reglementare şi/sau de supraveghere în domeniul financiar-bancar;
    c)au deţinut o perioadã de cel puţin 3 ani o funcţie în cadrul consiliului de administraţie/de supraveghere, în conducerea executivã sau directoratul unui asigurãtor/reasigurãtor.
    (4) Îndeplinirea condiţiei prevãzute la alin. (2) lit. a) se dovedeşte printr-un extras din Registrul intermediarilor publicat de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor pe website-ul sãu www.csa_isc.ro sau, dacã la data interogãrii registrului persoana în cauzã nu mai este înregistratã, printr-o adresã eliberatã la cerere de cãtre direcţia de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor care sã ateste cã persoana respectivã a fost înregistratã anterior datei de 1 septembrie 2011.
    (5) Îndeplinirea condiţiilor prevãzute la alin. (2) lit. b) sau c) se dovedeşte prin copie de pe cartea de muncã, adeverinţã eliberatã de angajator, adeverinţã eliberatã de societatea din domeniul asigurãrilor cu care persoana în cauzã a colaborat sau copie de pe contractul de muncã ori de mandat.
    (6) La programele de calificare profesionalã se pot înscrie persoane fizice cu domiciliul sau rezidenţa în România ori în Spaţiul Economic European, care deţin o diplomã de bacalaureat ori alt document echivalent tradus în limba românã şi legalizat.
    ART. 4
    (1) Persoanele prevãzute la art. 2 sunt obligate sã parcurgã periodic programe de pregãtire profesionalã continuã şi sã facã dovada cã au obţinut certificatul de absolvire a fiecãruia dintre acestea, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
    (2) Parcurgerea primului program de pregãtire profesionalã continuã şi obţinerea certificatului de absolvire a acestuia se dovedesc în termen de maximum 3 ani, respectiv de 2 ani în cazul conducãtorilor executivi ai brokerilor de asigurãri şi/sau reasigurãri, calculaţi de la data la care persoana în cauzã a fost înscrisã pentru prima datã în Registrul intermediarilor.
    (3) Parcurgerea fiecãruia dintre programele ulterioare şi obţinerea certificatului de absolvire trebuie dovedite în termen de maximum 3 ani, respectiv de 2 ani în cazul conducãtorilor executivi ai brokerilor de asigurãri şi/sau reasigurãri, calculaţi de la data expirãrii termenului maxim în care trebuia absolvit programul anterior de pregãtire profesionalã continuã şi obţinut certificatul aferent.
    (4) Persoanele prevãzute la art. 3 alin. (2) lit. a) care deţin calitatea de conducãtori executivi ai brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare au obligaţia sã parcurgã primul program de pregãtire profesionalã continuã şi sã facã dovada obţinerii certificatului de absolvire a acestuia pânã la data de 30 septembrie 2012 inclusiv.
    (5) Persoanele prevãzute la art. 3 alin. (2) lit. a) şi b), cu excepţia conducãtorilor executivi ai brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, au obligaţia sã parcurgã primul program de pregãtire profesionalã continuã şi sã facã dovada obţinerii certificatului de absolvire a acestuia astfel:
    a) persoanele ale cãror nume de familie încep cu litera A pânã la G inclusiv - pânã la data de 31 decembrie 2012 inclusiv;
    b) persoanele ale cãror nume de familie încep cu litera H pânã la N inclusiv - pânã la data de 31 martie 2013 inclusiv;
    c) persoanele ale cãror nume de familie încep cu litera O pânã la U inclusiv - pânã la data de 30 iunie 2013 inclusiv;
    d) persoanele ale cãror nume de familie încep cu litera V pânã la Z inclusiv - pânã la data de 30 septembrie 2013 inclusiv.
    (6) Nerespectarea de cãtre persoanele prevãzute la art. 2 a obligaţiilor de pregãtire profesionalã continuã, în conformitate cu dispoziţiile prezentelor norme, conduce la:
    a) pierderea calitãţii deţinute, la data expirãrii termenului maxim precizat la alin. (2)-(5), dupã caz;
    b) imposibilitatea exercitãrii activitãţii dupã împlinirea termenului maxim precizat la alin. (2)-(5), dupã caz;
    c) încetarea valabilitãţii certificatului de calificare profesionalã utilizat anterior pentru dobândirea calitãţii, dacã este cazul, la data expirãrii termenului maxim precizat la alin. (2) sau (3), dupã caz.
    (7) Asigurãtorii şi intermediarii în asigurãri şi/sau reasigurãri au obligaţia de a le retrage calitatea persoanelor aflate în situaţia prevãzutã la alin. (6) şi de a le radia din registrele proprii, în termen de 5 zile lucrãtoare de la expirarea termenului maxim prevãzut la alin. (2)-(5), dupã caz.
    (8) Redobândirea calitãţii pierdute în condiţiile alin. (6) ori dobândirea unei alte calitãţi dintre cele prevãzute la art. 2, ulterior termenului maxim prevãzut la alin. (2)-(5), dupã caz, fãrã prezentarea certificatului de pregãtire continuã, este condiţionatã de prezentarea unui certificat de calificare profesionalã corespunzãtor calitãţii dorite, în conformitate cu prevederile prezentelor norme; aceastã cerinţã se aplicã inclusiv persoanelor prevãzute la art. 3 alin. (2) şi (3).

    CAP. II
    Organizarea programelor de calificare şi de pregãtire profesionalã continuã

    ART. 5
    (1) Programele de calificare profesionalã şi, respectiv, de pregãtire profesionalã continuã sunt organizate, cu respectarea prezentelor norme, de cãtre entitãţile autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor potrivit dispoziţiilor Normelor privind activitatea furnizorilor de programe educaţionale şi atestarea lectorilor în domeniul asigurãrilor, puse în aplicare prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 8/2012.
    (2) Pentru persoanele prevãzute la art. 2 lit. e), programele de calificare profesionalã şi, respectiv, de pregãtire profesionalã continuã pot fi organizate, cu respectarea programelor analitice şi a duratelor prevãzute de prezentele norme, şi de cãtre asigurãtorul/asigurãtorii cu care agenţii de asigurare subordonaţi, angajatori ai acestor persoane, au relaţii de colaborare pentru vânzarea produselor de asigurãri.
    (3) Agenţii de asigurare subordonaţi care doresc sã se prevaleze de prevederile alin. (2) au obligaţia sã comunice Institutului de Management în Asigurãri, pentru fiecare persoanã în parte, denumirea asigurãtorului care asigurã instruirea în vederea calificãrii sau a pregãtirii profesionale continue, dupã caz, la data începerii programelor de pregãtire profesionalã.
    (4) Programele analitice, tematica examenelor de absolvire şi suporturile de curs ale programelor de calificare profesionalã şi de pregãtire profesionalã continuã sunt elaborate şi actualizate de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, prin direcţia de specialitate.
    (5) Programele analitice şi tematica examenelor de absolvire prevãzute la alin. (4) se supun aprobãrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
    ART. 6
    (1) Pentru programele de calificare profesionalã a persoanelor prevãzute la art. 2, cu excepţia conducãtorilor executivi ai brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, organizate cu începere din 1 octombrie 2012, programa analiticã va cuprinde cel puţin urmãtoarele secţiuni:
    a) elemente de bazã din legislaţia din România specificã activitãţilor de asigurare şi intermediere în asigurãri şi terminologia specificã produselor de asigurare;
    b) principiile activitãţii de asigurare;
    c) etica profesionalã în distribuţia produselor de asigurare;
    d) implicaţii ale legilor speciale asupra activitãţii de asigurare;
    e) prezentarea claselor şi a tipurilor de asigurãri generale şi de viaţã;
    f) principiile de bazã în vânzarea produselor de asigurare.
    (2) Pentru programele de calificare profesionalã a conducãtorilor executivi ai brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, organizate cu începere din 1 octombrie 2012, programa analiticã va cuprinde, pe lângã secţiunile prevãzute la alin. (1), şi urmãtoarele secţiuni:
    a) managementul resurselor umane şi managementul organizaţiei;
    b) raportãri financiare şi tehnice.
    (3) Pânã la data de 1 octombrie 2012 se aplicã programele analitice actuale de calificare profesionalã aprobate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi publicate pe site-ul Institutului de Management în Asigurãri (IMA), www.ima-imi.ro
    (4) Durata programului de calificare profesionalã este de minimum 50 de ore de predare efectivã.
    (5) Programa cursurilor la distanţã sau e-learning trebuie sã corespundã, prin studiu individual, duratei menţionate la alin. (4).
    (6) Pânã la data de 1 octombrie 2012, programa actualã aprobatã de cãtre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru calificarea conducãtorilor intermediarilor persoane juridice este obligatorie numai pentru conducãtorii executivi ai brokerilor de asigurãri şi/sau reasigurãri, conducãtorii celorlalte categorii de intermediari putând opta pentru unul din celelalte programe de calificare menţionate la alin. (3).
    (7) Certificatul de absolvire a unui program de calificare profesionalã parcurs în condiţiile alin. (3) se echivaleazã, dupã data de 1 octombrie 2012, cu certificatul de absolvire a programului parcurs în condiţiile alin. (1) sau (2), dupã caz.
    ART. 7
    (1) Pentru programele de pregãtire profesionalã continuã a persoanelor prevãzute la art. 2, cu excepţia conducãtorilor executivi ai brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, organizate cu începere de la 1 octombrie 2012, programa analiticã va cuprinde cel puţin urmãtoarele secţiuni:
    a) elemente de bazã din legislaţia din România specificã activitãţilor de asigurare şi intermediere în asigurãri;
    b) principiile activitãţii de asigurare şi prezentarea tipurilor de asigurãri generale şi de viaţã;
    c) principiile generale privind tehnicile de vânzare şi negociere a produselor de asigurare şi cele privind etica în asigurãri;
    d) protecţia asiguraţilor, protecţia datelor cu caracter personal, elemente de prevenire şi combatere a spãlãrii banilor.
    (2) Pentru programele de pregãtire profesionalã continuã a conducãtorilor executivi ai brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, organizate cu începere din 1 octombrie 2012, programa analiticã va cuprinde, pe lângã secţiunile prevãzute la alin. (1), şi urmãtoarele secţiuni:
    a) raportãri financiare şi tehnice;
    b) elemente de management al resurselor umane şi management al organizaţiei;
    c) constatarea, soluţionarea şi plata daunelor auto.
    (3) Pânã la data de 1 octombrie 2012 se aplicã programele analitice actuale de pregãtire profesionalã continuã aprobate de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi publicate pe site-ul Institutului de Management în Asigurãri, www.imaimi.ro
    (4) Durata programului de pregãtire profesionalã continuã este de minimum 20 de ore de predare efectivã, cu excepţia conducãtorilor executivi ai brokerilor de asigurãri şi/sau reasigurãri pentru care durata este de minimum 35 de ore de predare efectivã.
    (5) Programa cursurilor la distanţã sau e-learning trebuie sã corespundã, prin studiu individual, duratelor menţionate la alin. (4).
    (6) Pânã la data de 1 octombrie 2012, programa actualã aprobatã de cãtre Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor pentru pregãtirea continuã a conducãtorilor intermediarilor persoane juridice este obligatorie numai pentru conducãtorii executivi ai brokerilor de asigurãri şi/sau reasigurãri, conducãtorii celorlalte categorii de intermediari putând opta pentru unul din celelalte programe menţionate la alin. (3).
    (7) Certificatul de absolvire a unui program de pregãtire profesionalã continuã parcurs în condiţiile alin. (3) se echivaleazã, dupã data de 1 octombrie 2012, cu certificatul de absolvire a programului parcurs în condiţiile alin. (1) sau (2), dupã caz.

    CAP. III
    Examinarea şi obţinerea certificatului de absolvire

    ART. 8
    (1) Programele de calificare profesionalã, respectiv de pregãtire profesionalã continuã se finalizeazã cu examen de absolvire organizat de IMA.
    (2) Examenul de absolvire se organizeazã în limba românã, pentru întregul program, prin teste-grilã de examinare.
    (3) Testele-grilã pentru examenele de calificare profesionalã şi de pregãtire profesionalã continuã se elaboreazã de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, prin direcţia de specialitate; bateriile de teste se afişeazã pe site-ul IMA, la adresa www.ima-imi.ro
    ART. 9
    (1) În vederea susţinerii examenului de calificare profesionalã sau de pregãtire profesionalã continuã, dupã caz, cursanţii se înscriu la IMA pe baza urmãtoarelor documente:
    a) adeverinţa eliberatã de furnizorul de programe educaţionale prin care se adevereşte parcurgerea întregului program de calificare profesionalã sau de pregãtire profesionalã continuã, dupã caz; adeverinţa va fi eliberatã în termen de maximum 10 zile de la data finalizãrii programului;
    b) copie dupã cartea sau buletinul de identitate ori dupã paşaport, în valabilitate la data depunerii documentaţiei pentru înscrierea la examen;
    c) dovada plãţii taxei de examinare aferente examenului de calificare profesionalã sau examenului de pregãtire profesionalã continuã, dupã caz;
    d) în cazul examenului de calificare profesionalã, copie de pe ultima diplomã de studii, cel puţin diploma de bacalaureat ori alt document echivalent tradus în limba românã şi legalizat, în cazul persoanelor fizice cu domiciliul sau rezidenţa în alt stat din Spaţiul Economic European.
    (2) Înscrierea persoanelor la examen poate fi realizatã şi de cãtre furnizorii programelor de calificare/pregãtire profesionalã continuã chiar la momentul începerii programului educaţional, sub rezerva depunerii ulterioare a adeverinţei prevãzute la alin. (1) lit. a), dar nu mai târziu de 3 zile lucrãtoare înainte de data programatã pentru susţinerea examenului.
    (3) În vederea susţinerii examenului de calificare profesionalã sau de pregãtire profesionalã continuã, dupã caz, persoanele prevãzute la art. 2 lit. e) se pot înscrie la IMA individual sau pot fi înscrise de cãtre agentul de asigurare subordonat ai cãrui angajaţi sunt, pe baza adeverinţelor eliberate de asigurãtorii care au asigurat instruirea acestora, precum şi a documentelor prevãzute la alin. (1) lit. b)-d).
    (4) Pentru persoanele prevãzute la art. 2 lit. e), examinarea acestora poate fi realizatã şi la sediile agenţilor de asigurare subordonaţi, de comun acord cu IMA, în funcţie de numãrul de persoane examinate; în acest scop, IMA trimite comisii de examinare, care pot fi formate din angajaţi proprii, delegaţi ai Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi/sau lectori atestaţi.
    (5) Contestaţiile rezultatelor la examen se transmit IMA în termen de douã zile lucrãtoare de la afişarea rezultatelor şi se soluţioneazã de cãtre acesta în termen de cel mult 5 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii contestaţiei.
    ART. 10
    (1) Persoanele care au promovat examenul primesc un certificat de absolvire, eliberat de IMA în termen maxim de 30 de zile de la data promovãrii examenului, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 1, pentru calificare profesionalã, respectiv la anexa nr. 2, pentru pregãtire profesionalã continuã.
    (2) Pânã la eliberarea certificatului de absolvire, IMA poate elibera adeverinţã de absolvire în termen maxim de 10 zile de la data promovãrii examenului, care este valabilã 3 luni de la data eliberãrii.
    (3) Persoanele care au promovat examenul de calificare profesionalã şi/sau de pregãtire profesionalã continuã se înregistreazã în Registrul absolvenţilor, care este un registru electronic public menţinut de IMA pe site-ul sãu, www.ima-imi.ro, a cãrui formã este prevãzutã în anexa nr. 3.
    ART. 11
    Persoanele care nu au promovat examenul de absolvire pot solicita repetarea acestuia, de cel mult douã ori, într-o perioadã de maximum 6 luni de la data comunicãrii rezultatelor. Repetarea examenului se poate face în urma plãţii unei taxe de reexaminare. Data şi locul reexaminãrii vor fi stabilite de cãtre IMA.
    ART. 12
    Taxele de examinare şi de reexaminare, prevãzute la art. 9 alin. (1) lit. c) şi, respectiv, art. 11 sunt stabilite prin decizie emisã de Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi pot fi actualizate semestrial.

    CAP. IV
    Alte dispoziţii

    ART. 13
    Prezentele norme se aplicã şi sucursalelor asigurãtorilor şi intermediarilor de asigurare şi/sau reasigurare autorizaţi/înregistraţi de autoritãţile competente din Spaţiul Economic European sau Elveţia, care desfãşoarã activitate pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire, în cazul în care folosesc intermediari persoane juridice sau fizice române.
    ART. 14
    Nerespectarea prevederilor prezentelor norme constituie contravenţie şi se sancţioneazã conform prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    ART. 15
    Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme.


    ANEXA 1
    -------
la norme
--------

    INSTITUTUL DE MANAGEMENT ÎN ASIGURĂRI
    Date de identificare (Reg. com./Reg. jud., CUI)
    SIGLA (dacã este cazul)

    Fotografie
                            CERTIFICAT DE ABSOLVIRE
                    a programului de calificare profesionalã


    Doamna/Domnul ......................., nãscutã/nãscut la data de ...................... în ..................., judeţul ............, CNP ....................., a absolvit cu nota ................ programul de calificare profesionalã .....................

    Acest program a fost aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.

                               Director general,
                             .....................
                            (semnãtura şi ştampila)

    Data ....................
    Seria ..... nr. .............



    ANEXA 2
    -------
la norme
--------

    INSTITUTUL DE MANAGEMENT ÎN ASIGURĂRI SIGLA (dacã este cazul)
    Date de identificare (Reg. com./Reg. jud., CUI)

    Fotografie

                            CERTIFICAT DE ABSOLVIRE
                a programului de pregãtire profesionalã continuã


    Doamna/Domnul ....................., nãscutã/nãscut la data de .............. în ............., judeţul ..............., CNP ..................., a absolvit cu nota .................. programul de pregãtire profesionalã continuã ......................... .

    Acest program a fost aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.

                               Director general,
                           ..........................
                            (semnãtura şi ştampila)

    Data ...................
    Seria .... nr. .........



    ANEXA 3
    -------
la norme
--------
                            REGISTRUL ABSOLVENŢILOR

    Partea A - Absolvenţi de cursuri de calificare profesionalã

 ┌──────────┬───────────┬──────────┬───────────┬─────────┬───────────────────┐
 │Numele şi │Cod numeric│Data │Furnizorul │Nota de │Data-limitã privind│
 │prenumele │personal*) │absolvirii│de programe│absolvire│absolvirea cursului│
 │ │ │cursului │ │**) │de pregãtire │
 │ │ │de │ │ │profesionalã │
 │ │ │calificare│ │ │continuã │
 │ │ │personalã │ │ │ │
 ├──────────┼───────────┼──────────┼───────────┼─────────┼───────────────────┤
 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
 └──────────┴───────────┴──────────┴───────────┴─────────┴───────────────────┘

-----
    *) Nu apare la accesarea publicã a registrului.
    **) La accesarea publicã a registrului, apare "Promovat/Respins", dupã caz.

    Partea B - Absolvenţi de cursuri de pregãtire profesionalã continuã

 ┌──────────┬─────────┬────────┬─────────┬────────────┬──────────┬─────────┐
 │Codul unic│Numele şi│Codul │Funcţia │Data │Furnizorul│Nota de │
 │alocat de │prenumele│numeric │de │absolvirii │de │absolvire│
 │CSA*) │ │personal│conducere│cursului de │programe │***) │
 │ │ │**) │(dacã │pregãtire │ │ │
 │ │ │ │este │profesionalã│ │ │
 │ │ │ │cazul) │continuã │ │ │
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├──────────┼─────────┼────────┼─────────┼────────────┼──────────┼─────────┤
 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
 └──────────┴─────────┴────────┴─────────┴────────────┴──────────┴─────────┘

-----
    * Din Registrul intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurãri.
    ** Nu apare la accesarea publicã a registrului.
    *** La accesarea publicã a registrului, apare "Promovat/Respins", dupã caz.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016