Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 893 din 22 decembrie 2004  privind deschiderea unor contingente tarifare la importul in Romania al unor produse agricole originare din Serbia si Muntenegru si modul de administrare a acestor contingente in anul 2005    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 893 din 22 decembrie 2004 privind deschiderea unor contingente tarifare la importul in Romania al unor produse agricole originare din Serbia si Muntenegru si modul de administrare a acestor contingente in anul 2005

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.272 din 30 decembrie 2004

Luând în considerare prevederile Acordului de comerţ liber dintre România şi Serbia şi Muntenegru, ratificat prin Legea 188/2004,
în temeiul prevederilor <>art. 5 alin. (6) din Hotãrârea Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Comerţului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
ministrul de stat, ministrul economiei şi comerţului, emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) La importul în România al produselor originare din Serbia şi Muntenegru, cuprinse în anexa nr. 1, se deschid contingente tarifare pentru anul 2005, în condiţiile prevãzute în aceastã anexã.
(2) Se aprobã modul de administrare a contingentelor tarifare pentru importul în România de produse agricole originare din Serbia şi Muntenegru pentru anul 2005 conform prezentului ordin.
ART. 2
Administrarea şi gestionarea contingentelor tarifare de import menţionate la art. 1 (1) al prezentului ordin se realizeazã pe bazã de certificate de import eliberate de cãtre Ministerul Economiei şi Comerţului, prin Direcţia Generala Politici Comerciale.
ART. 3
Admiterea la import a mãrfurilor originare din Serbia şi Muntenegru în cadrul contingentelor tarifare menţionate la art. 1 (1) se va face numai dupã prezentarea la autoritãţile vamale a certificatului de import prevãzut la art. 4 al prezentului ordin, precum şi a certificatului de circulaţie a mãrfurilor EUR 1, eliberat de autoritãţile vamale din Serbia şi Muntenegru.
ART. 4
(1) Pentru atribuirea unei pãrţi din contingentul tarifar la care se referã art. 1 (1), importatorii vor completa şi prezenta urmãtoarele documente:
(a) certificat de import (original si doua copii), conform formularului din anexa nr. 2;
(b) declaraţie suplimentarã a importatorului, conform formularului din anexa nr. 3;
(c) copie dupã unul din urmãtoarele documente: contract extern, comandã confirmatã, facturã externã, facturã pro forma semnatã de partenerul extern;
(d) copie dupã actul de constituire a societãţii comerciale din care sã rezulte cã are în obiectul de activitate importul de produse agricole, în conformitate cu nomenclatura CAEN, reglementatã prin <>Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 601 din 26 noiembrie 2002 privind actualizarea clasificãrii activitãţilor din economia naţionalã, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 908 din 13 decembrie 2002.
(2) Certificatul de import şi declaraţia suplimentarã a operatorului economic importator vor fi completate de solicitanţi cu toate datele şi informaţiile înscrise în aceste documente, cu excepţia cãsuţelor rezervate pentru viza autoritãţii abilitate sã elibereze certificatele de import (cãsuţele 2 şi 8 din formular).
(3) în cazul în care poziţia tarifarã menţionatã în anexa nr. 1 are mai puţin de 8 cifre, corespunzãtoare unei grupe de produse, aceasta va fi detaliatã pe produse, respectiv se vor preciza:
- poziţia tarifarã de 8 cifre;
- denumirea comercialã a produsului;
- cantitatea şi valoarea pe fiecare produs; similar se va proceda pentru poziţia tarifarã de 8 cifre, denumitã generic "Altele".
(4) Rãspunderea pentru veridicitatea datelor şi informaţiilor înscrise în aceste formulare revine exclusiv operatorilor economici importatori.
(5) Atât certificatul de import, cât şi declaraţia suplimentarã vor fi semnate de operatorul economic care solicitã eliberarea certificatului de import sau de reprezentantul legal al acestuia.
(6) Documentele prevãzute la alin.(1) vor fi expediate prin poştã, în plic închis, cu scrisoare recomandatã cu confirmare de primire, pe adresa Ministerului Economiei şi Comerţului - Direcţia Generalã Politici Comerciale, Bucureşti, str. Ion Câmpineanu nr. 16, sector 1, cod poştal 010036, cu menţiunea "contingent tarifar import, denumirea produsului, din ţara......", începând cu prima zi lucrãtoare a lunii ianuarie, când se deschid contingentele tarifare menţionate în anexa nr. 1.
ART. 5
(1) Certificatele de import greşit completate, incomplete sau cu ştersãturi nu vor fi luate în considerare la alocarea cotelor.
(2) Alocarea cotelor în cadrul contingentelor tarifare se va face pe baza principiului "primul venit - primul servit" şi în limita cantitãţilor disponibile la data eliberãrii certificatelor de import respective.
(3) La eliberarea certificatelor de import se va urmãri asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru operatorii economici importatori, in ceea ce priveşte condiţiile de acces la contingentele tarifare de import, pânã la epuizarea cantitãţilor disponibile.
(4) Cantitatea maximã alocatã operatorilor economici importatori, cu ocazia prezentãrii unui certificat de import corect completat, nu poate depãşi procentul prevãzut în anexa nr. l, pentru fiecare contingent tarifar în parte, aplicat la nivelul iniţial al contingentului tarifar respectiv.
(5) In cazul în care operatorii economici importatori au în derulare contracte de import cu mai mulţi parteneri externi, se pot elibera simultan mai multe certificate de import, cu condiţia ca întreaga cantitate solicitatã sã nu depãşeascã, pentru fiecare contingent tarifar, procentul maxim de alocare prevãzut în anexa nr. 1.
(6) Operatorii economici care fac dovada efectuãrii, în condiţii normale de derulare a contractelor de import, a minimum 95% din cota alocatã anterior şi care respectã prevederile art. 7 şi art. 10 pot beneficia de noi cote, în limitele cantitãţilor disponibile în cadrul contingentelor tarifare.
(7) Certificatele de import vor fi eliberate în termen de cel mult 10 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii lor la Registratura Direcţiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului şi vor fi valabile pentru o perioadã de cel mult 60 zile de la data emiterii acestora, fãrã ca durata de valabilitate sã depãşeascã perioada pentru care contingentul tarifar a fost stabilit.
(8) Preluarea de la Registratura Direcţiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului a :
- certificatelor de import eliberate ;
- certificatelor de import neeliberate din cauza epuizãrii contingentului tarifar, deşi au fost îndeplinite condiţiile prevãzute în prezentul ordin ;
- certificatelor de import greşit completate, incomplete sau cu ştersãturi,
se va face numai de cãtre operatorul economic importator sau de reprezentantul legal al acestuia.
ART. 6
Operatorii economici care nu au respectat prevederile Ordinului ministrului economiei şi comerţului nr. 375 din 16.06.2004 privind deschiderea de contingente tarifare la importul în România al unor produse agricole originare din Serbia şi Muntenegru şi modul de administrare a acestor contingente în anul 2004, nu au acces la contingentele tarifare în anul 2005.
ART. 7
(1) Operatorii economici cãrora li s-au eliberat certificate de import vor trebui sã facã dovada efectuãrii importului, prezentând în termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la data expirãrii valabilitãţii certificatului de import documentaţia necesarã, în fotocopie lizibilã, din care sã rezulte cantitãţile importate aferente certificatului respectiv (certificatul de import vizat de biroul vamal şi declaraţiile vamale de import aferente).
(2) Numãrul, data eliberãrii şi termenul de valabilitate înscrise în certificatul de import se menţioneazã în mod obligatoriu de cãtre operatorii economici în borderoul documentelor anexate declaraţiei vamale în detaliu.
(3) Operatorii economici vor transmite la Registratura Direcţiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului documentele care fac dovada efectuãrii importului.
(4) In cazul în care, din diferite motive, certificatele de import nu sunt utilizate în termenul de valabilitate, acestea vor fi restituite Direcţiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, prin registraturã, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data expirãrii valabilitãţii.
(5) Nerestituirea la timp a certificatelor de import neutilizate conform prevederilor de la alin. (4) conduce automat la pierderea dreptului operatorilor economici respectivi de a beneficia ulterior, în cursul anului 2005, de alocarea de noi cote în conformitate cu prezentul ordin.
ART. 8
La cererea scrisã a operatorilor economici, justificatã prin modificarea condiţiilor comerciale, Direcţia Generalã Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului poate aproba o singurã modificare sau, dupã caz, înlocuirea certificatului de import, în cadrul termenului de valabilitate a acestuia, în conformitate cu prevederile contractului extern.
ART. 9
Certificatele de import eliberate sunt netransmisibile şi pot fi utilizate numai de titulari.
ART. 10
(1) Cantitãţile rãmase neefectuate aferente certificatelor de import eliberate şi neutilizate, precum şi a celor parţial utilizate în cadrul fiecãrui contingent tarifar vor fi realocate operatorilor economici importatori, în ordinea prezentãrii certificatelor de import la Direcţia Generalã Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, astfel încât termenul de realizare sã nu depãşeascã perioada pentru care contingentul tarifar a fost stabilit.
(2) Certificatele de import pentru cantitãţile rãmase disponibile vor fi eliberate în condiţiile prezentului ordin.
(3) Nu au acces la cantitãţile rãmase disponibile în cursul anului 2005 urmãtoarele categorii de operatori economici importatori :
a) cei care nu au realizat importul a minimum 95% din cantitatea aprobatã prin certificatele de import;
b) cei care nu respectã prevederile art. 7.
ART. 11
Direcţia Generalã Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului va transmite Autoritãţii Naţionale a Vãmilor, în vederea difuzãrii la unitãţile vamale din teritoriu şi punerii în aplicare a prevederilor art. 3, specimenele de semnãturã ale persoanelor împuternicite sã elibereze certificatele de import, precum şi amprenta de ştampilã.
ART. 12
(1) In cazul în care unul dintre exemplarele unui certificat de import sau ambele exemplare au fost pierdute, deteriorate sau furate, emitentul certificatului de import poate elibera, la solicitarea scrisã a beneficiarului, un duplicat al certificatului de import, în care va menţiona cu majuscule : « DUPLICAT ELIBERAT LA DATA DE ....», menţionându-se numãrul şi data eliberãrii certificatului de import iniţial.
(2) Scrisoarea de solicitare va cuprinde în anexã, pe lângã noul certificat de import, care trebuie sã fie identic în conţinut cu certificatul de import iniţial, o copie a anunţului de pierdere sau deteriorare, predat spre publicare într-un ziar de largã circulaţie, precum şi chitanţa prin care se dovedeşte plata taxei de publicare a acestui anunţ sau, dupã caz, copia declaraţiei înregistrate la poliţie privind furtul; scrisoarea trebuie sã conţinã, de asemenea, şi datele privind utilizarea certificatului de import pânã la data solicitãrii duplicatului.
(3) Scrisoarea de solicitare se transmite în maximum 5 zile de la producerea evenimentului, dar nu mai târziu de 5 zile de la data expirãrii valabilitãţii certificatului de import, Direcţiei Generale Politici Comerciale.
(4) In cazul în care duplicatul certificatului de import este pierdut, deteriorat sau furat, nu se elibereazã un nou duplicat.
(5) In cazul în care certificatul de import declarat pierdut este gãsit dupã obţinerea duplicatului, acesta nu se va mai utiliza şi trebuie returnat Direcţiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului.
ART. 13
Anexele nr. 1, 2 si 3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 14
Prezentul ordin intrã în vigoare la data de 1 ianuarie 2005 şi se aplicã pânã la data de 31 decembrie 2005, inclusiv.

p. Ministrul de stat, ministrul economiei şi comerţului,
Vasile Radu,
ministru delegat pentru comerţ

Bucureşti, 22 decembrie 2004.
Nr. 893.


ANEXA 1
LISTA
produselor agroalimentare originare din Serbia si Muntenegru,
pentru care se gestioneazã contingente tarifare preferenţiale la
importul in România


┌────┬───────────────┬───────────────────┬────────────┬────────────┬─────────┐
│Nr. │ Pozitia │Denumirea produsu- │ Contingent │Taxa vamala │ Procent │
│crt.│ tarifara │lui/grupei de │ tarifar │preferentia-│maxim de │
│ │ │produse │ 2005 │la │ alocare │
│ │ │ │ (tone) │ (%) │ (%) │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│ 1. │01.02.90.51 │Animale vii din │ 1.000 │ 22 │ 2 │
│ │01.02.90.59 │specia bovina, de │ │ │ │
│ │01.02.90.61 │specie domestica │ │ │ │
│ │01.02.90.69 │ │ │ │ │
│ │01.02.90.71 │ │ │ │ │
│ │01.02.90.79 │ │ │ │ │
│ │01.02.90.90 │ │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│ 2. │07.12 │Legume uscate │ 50 │ 18 │ 10 │
│ │cu excepţia │(altele decât cu │ │ │ │
│ │07.12.90.05 │pãstãi),cu excepţia│ │ │ │
│ │ │cartofilor, chiar │ │ │ │
│ │ │tãiaţi in bucãţi │ │ │ │
│ │ │sau felii │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│ 3. │07.13 │Legume cu pãstãi │ 300 │ 18 │ 6,67 │
│ │cu excepţia │uscate, curãţate de│ │ │ │
│ │07.13.10 │pãstãi, chiar │ │ │ │
│ │07.12.32.00 │decorticate sau │ │ │ │
│ │07.13.33.10 │sfãrâmate, cu │ │ │ │
│ │07.13.39.00 │excepţia mazarei, │ │ │ │
│ │07.13.50.00 │fasolei "mica │ │ │ │
│ │ │roşie", fasolei │ │ │ │
│ │ │albe destinata │ │ │ │
│ │ │insamantarii si a │ │ │ │
│ │ │a bobului de │ │ │ │
│ │ │gradina │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│ 4. │08.09 │ │ 300 │ 18 │ 6,67 │
│ │cu excepţia │Caise, cireşe, │ │ │ │
│ │08.09.40.05 │vişine, piersici, │ │ │ │
│ │08.09.10.00 │porumbe │ │ │ │
│ │08.09.20.95 │ │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│ 5. │10.01.90.99 │Grâu si meslin, │ 30.000 │ 15 │ 3,33 │
│ │ │altele decât grâu │ │ │ │
│ │ │dur si grâu comun │ │ │ │
│ │ │si meslin destinate│ │ │ │
│ │ │insamantarii │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│ 6. │10.05.90 │Porumb, cu excepţia│ 10.000 │ 15 │ 1 │
│ │ │celui destinat │ │ │ │
│ │ │insamantarii │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│ 7. │15.12.11.91 │Ulei de seminţe de │ 1.000 │ 27 │ 2 │
│ │15.12.19.90* │floarea soarelui, │ │ │ │
│ │ │brut si rafinat │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│ 8. │15.17 │Margarina │ 100 │ 27 │ 20 │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│ 9. │16.02.10 │Alte preparate si │ │ │ │
│ │16.02.20 │conserve din carne,│ │ │ │
│ │16.02.31 │din organe sau din │ │ │ │
│ │16.02.32 │sânge, cu excepţia │ │ │ │
│ │16.02.39 │jamboanelor si │ │ │ │
│ │16.02.42 │partilor din │ 100 │ 15 │ 20 │
│ │16.02.49 │acestea din specia │ │ │ │
│ │ │porcine si a prepa-│ │ │ │
│ │ │ratelor din specia │ │ │ │
│ │ │bovine │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┤ ├────────────┤ │
│10. │16.02.50 │Alte preparate si │ │ 18 │ │
│ │ │conserve din carne,│ │ │ │
│ │ │din specia bovine │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│11. │20.07.91 │Dulceţuri, jeleuri,│ 150 │ 15 │ 10 │
│ │20.07.99 │marmelade din │ │ │ │
│ │ │citrice si altele │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│12. │20.09.71 │Sucuri de mere, │ 500 │ 27 │ 4 │
│ │20.09.80.71 │de cireşe sau de │ │ │ │
│ │20.09.80.96 │vişine, cu excepţia│ │ │ │
│ │ex 20.09.80.35 │celor din zmeura │ │ │ │
│ │(din zmeura) │ │ │ │ │
│ │ex 20.09.80.38 │ │ │ │ │
│ │(din zmeura) │ │ │ │ │
│ │ex 20.09.80.79 │ │ │ │ │
│ │(din zmeura) │ │ │ │ │
│ │ex 20.09.80.86 │ │ │ │ │
│ │(din zmeura) │ │ │ │ │
│ │ex 20.09.80.89 │ │ │ │ │
│ │(din zmeura) │ │ │ │ │
│ │ex 20.09.80.99 │ │ │ │ │
│ │(din zmeura) │ │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│13. │21.04.10 │Preparate pentru │ 50 │ 13 │ 10 │
│ │ │supe, ciorbe sau │ │ │ │
│ │ │supe crema; supe, │ │ │ │
│ │ │ciorbe sau supe │ │ │ │
│ │ │crema preparate │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│14. │22.01 │Ape,inclusive apele│ 800 │ 27 │ 2,5 │
│ │ │minerale si gazei- │ │ │ │
│ │ │ficate care nu │ │ │ │
│ │ │conţin zahãr sau │ │ │ │
│ │ │alţi indulcitori │ │ │ │
│ │ │si nici aromati- │ │ │ │
│ │ │zanti │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────┼────────────┼────────────┼─────────┤
│15. │22.04 │Vinuri din struguri│ 1.000 │ 45 │ 2 │
│ │ │proaspeţi,inclusive│ │ │ │
│ │ │vinurile imbogatite│ │ │ │
│ │ │cu alcool │ │ │ │
└────┴───────────────┴───────────────────┴────────────┴────────────┴─────────┘




ANEXA 2


MODELUL CERTIFICATULUI DE IMPORT
┌─────────────────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────┐
│1. Importator (nume, adresa) │ ORIGINAL │2. Nr. │
│ │ │ │
│ ├───────────────────┼──────────────────┤
│ │3. An cota │4. Tara de origine│
│ │ │ a marfii │
│ │ │ │
│ │ │ │
├─────────────────────────────────────┼───────────────────┴──────────────────┤
│5. Exportator (nume, adresa, tara) │ │
│ │ │
│ │ CERTIFICAT DE IMPORT │
├─────────────────────────────────────┤ (CONTINGENTE TARIFARE) │
│6. Mijloc de transport │ │
│ │ │
│ │ │
├─────────────────────────────────────┴──────┬────────────┬──────────────────┤
│ │U/M │Valoare conform │
│ │cantitate │contract import │
│ │neta │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
│ │ │ │
├─────────────────────────────────────┬──────┴────────────┴──────────────────┤
│7. Viza autoritãţilor competente │8. Declaraţie importator │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│Cantitate/UM __________________ │Declar ca produsele menţionate │
│ │in prezentul certificat îndeplinesc │
│ │criteriile de origine pentru a │
│ │beneficia de regimul preferenţial │
│ │solicitat │
│Document valabil pana la _________ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
├─────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│(data, stampila,semnãtura autorizata)│ (data, stampila, semnãtura) │
└─────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘




ANEXA 3


Cod unic de înregistrare ............

DECLARAŢIA SUPLIMENTARĂ A IMPORTATORULUI

1. Declar pe propria rãspundere cã în obiectul de activitate al societãţii
pentru care solicit certificat de import este cuprins şi importul de
produse agricole, în conformitate cu nomenclatorul CAEN, reglementat
prin Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 601
din 26 noiembrie 2002 privind actualizarea Clasificãrii activitãţilor din
economia naţionalã - CAEN, publicat în Monitorul Oficial nr. 908 din
13 decembrie 2002.
2. Mã angajez sã respect prevederile Ordinului ministrului economiei şi
comerţului în baza cãruia am obţinut certificatul de import.


- Denumirea firmei _______________________________

- Numele şi prenumele solicitantului, semnãtura şi ştampila
_______________________________

- Numãr de telefon ___________

- Persoana de contact ________________



-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016