Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN Nr. 89 din 23 octombrie 1995  pentru aprobarea Instructiunilor privind acordarea diplomei de Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN Nr. 89 din 23 octombrie 1995 pentru aprobarea Instructiunilor privind acordarea diplomei de "Maestru in arta culinara"

EMITENT: MINISTERUL TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 126 din 18 iunie 1996
Ministrul turismului,
în baza prevederilor <>Hotãrîrii Guvernului nr. 455/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Turismului,
avînd în vedere prevederile Ordinului nr. 138/1949/17 aprilie/9 mai 1995 al ministrului muncii şi protecţiei sociale şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Statistica prin care se aproba Clasificarea ocupatiilor din România (C.O.R.) şi în care este inclusã funcţia de maestru în arta culinara,
vazind nota de fundamentare elaborata de Direcţia generalã de strategie şi reforma în turism şi avizatã de Asociaţia Nationala a Bucatarilor şi Cofetarilor din Turism şi de Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Instrucţiunile privind acordarea diplomei de "Maestru în arta culinara", care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia generalã de strategie şi reforma în turism va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Ministrul turismului,
Dan Matei Agathon


INSTRUCŢIUNI
privind acordarea diplomei de "Maestru în arta culinara"

CAP. 1
Dispoziţii generale
1. În vederea stimulãrii perfecţionãrii profesionale şi creşterii calitãţii preparatelor culinare se acorda diploma de "Maestru în arta culinara" conform prezentelor instrucţiuni.
2. Diploma de "Maestru în arta culinara" se elibereazã de Ministerul Turismului în urma promovãrii examenului organizat de Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism în colaborare cu Asociaţia Nationala a Bucatarilor şi Cofetarilor din Turism.
3. Examenul pentru acordarea diplomei de "Maestru în arta culinara" se organizeazã din 2 în 2 ani, de regula în cursul lunii noiembrie, la Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism din Bucureşti. Primul examen urmeazã sa se organizeze în luna noiembrie 1996.

CAP. 2
Condiţii de participare la examen
4. Pot participa la examenul pentru acordarea diplomei de "Maestru în arta culinara" bucatari, cofetari şi patiseri, care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
4.1. - au absolvit, pînã la data examenului, învãţãmîntul liceal, cu sau fãrã diploma de bacalaureat, sau o şcoala profesionalã de profil;
4.2. - sînt încadraţi într-o unitate/secţie de producţie culinara sau de patiserie-cofetarie;
4.3. - au o vechime în meserie de cel puţin 12 ani. În mod excepţional pot fi admişi la concurs şi lucrãtori cu o vechime de 10 ani, care au participat la doua concursuri naţionale de arta culinara;
4.4. - au participat în ultimii 3 ani la cel puţin un curs de perfecţionare şi la un concurs naţional de arta culinara.

CAP. 3
Înscrierea la examen
5. Pentru înscrierea la examen candidaţii trebuie sa întocmeascã dosarul de înscriere care va cuprinde:
5.1. - cererea de înscriere;
5.2. - curriculum vitae din care sa rezulte:
- datele personale de identificare (numele, prenumele, data şi locul naşterii, starea civilã, domiciliul);
- locul de munca actual;
- pregãtirea profesionalã (şcolile absolvite, perfectionarile, anul absolvirii);
- experienta profesionalã (locurile de munca, perioada, meseria, funcţia);
- participarea la manifestãri interne şi internaţionale de gastronomie (manifestarea, organizatorii, perioada, premiile/distincţiile obţinute);
- preocupãri pe linia promovãrii şi diversificãrii sortimentelor de preparate culinare, de patiserie-cofetarie (retete proprii, specialitãţi/sortimente generalizate la vînzare etc.);
- cunoştinţe de limbi strãine;
- alte preocupãri profesionale;
5.3. - copii legalizate de pe actele de absolvire a studiilor liceale sau profesionale de profil, a cursurilor de calificare/specializare/perfecţionare;
5.4. - copii de pe diplomele obţinute de candidat la concursuri interne sau internaţionale de gastronomie (inclusiv diploma de participare);
5.5. - recomandãri profesionale din partea agentului economic unde este angajat candidatul;
5.6. - lista materiilor prime şi auxiliare, cu denumirea completa a sortimentului şi cantitatea necesarã pentru preparatele ce se vor realiza la libera alegere a concurentului în cadrul probei practice a examenului.
6. Dosarele de înscriere se înainteazã comisiei de organizare şi de desfãşurare a examenului pînã la data de 31 mai a anului în care se organizeazã concursul.
7. Comunicarea admiterii sau respingerii dosarului de participare la examen se face de cãtre comisia de organizare şi de desfãşurare a examenului în termen de maximum 30 de zile de la data primirii acestuia.
Contestaţiile impotriva respingerii dosarului de participare la examen se depun la Ministerul Turismului în termen de 15 zile de la primirea comunicãrii de respingere.
8. Candidatul admis sa participe la examen va transmite la Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism o copie de pe recipisa poştalã pentru virarea în contul Asociaţiei Naţionale a Bucatarilor şi Cofetarilor din Turism a taxei de participare la examen. Recipisa poştalã originala va fi prezentatã de candidat în ziua examenului.

CAP. 4
Organizarea şi desfãşurarea examenului
9. Organizarea examenului se face de cãtre Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism, cu sprijinul Asociaţiei Naţionale a Bucatarilor şi Cofetarilor din Turism, sub îndrumarea Ministerului Turismului.
10. Pentru pregãtirea şi desfãşurarea examenului se constituie Comisia de organizare şi de desfãşurare a examenului pentru acordarea diplomei de "Maestru în arta culinara", în urmãtoarea componenta:
a) preşedinte - directorul general al Institutului Naţional de Formare şi Management pentru Turism;
b) vicepreşedinte - preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucatarilor şi Cofetarilor din Turism;
c) membri:
- reprezentantul Ministerului Turismului cu atribuţii pe linia pregãtirii şi perfecţionãrii personalului din reţea;
- reprezentantul Institutului Naţional de Formare şi Management pentru Turism, şeful colectivului de gastrotehnica;
- reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Bucatarilor şi Cofetarilor din Turism;
d) secretar - un reprezentant al Institutului Naţional de Formare şi Management pentru Turism.
11. Comisia de organizare şi de desfãşurare a examenului pentru acordarea diplomei de "Maestru în arta culinara" are urmãtoarele atribuţii:
11.1. - anunta examenul în presa de doua ori, în cel puţin doua ziare centrale, în prima decada a lunii aprilie a anului în care se organizeazã examenul;
11.2. - organizeazã primirea dosarelor candidaţilor;
11.3. - examineazã dosarele şi stabileşte lista candidaţilor admişi la examen;
11.4. - anunta candidaţii admişi sau respinsi la examen;
11.5. - stabileşte tematica examenului, precum şi modul de evaluare a probelor scrise şi practice;
11.6. - pregãteşte organizarea examenului (sãlile de desfãşurare, echipamentele, materiile prime şi auxiliare necesare şi întreprinde orice alte acţiuni în vederea organizãrii desfãşurãrii acestuia);
11.7. - tipareste diplomele în forma anexatã;
11.8. - tine evidenta posesorilor acestor diplome;
11.9. - stabileşte nivelul taxei de participare.
12. Examenul pentru acordarea diplomei de "Maestru în arta culinara" va consta în susţinerea a doua probe:
- proba scrisã;
- proba practica.
13. Pentru evaluarea probelor de examinare se constituie Comisia de evaluare a examenului, formatã din:
a) preşedinte - un membru desemnat de conducerea Asociaţiei Naţionale a Bucatarilor şi Cofetarilor din Turism;
b) membri:
- 2 maestri în arta culinara, laureati ai unor concursuri naţionale şi internaţionale de gastronomie, respectiv un bucatar şi un cofetar-patiser;
- 2 maiştri-instructori de la Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism cu experienta, respectiv un bucatar şi un cofetar;
d) secretar - desemnat de Institutul Naţional de Formare şi Management pentru Turism, fãrã drept de evaluare.
14. Rezultatele evaluãrii probelor de examinare se consemneazã într-un proces-verbal, care va sta la baza acordãrii diplomelor şi care se semneazã de toţi membrii comisiei.

CAP. 5
Dispoziţii finale
15. Costurile privind organizarea şi desfãşurarea examenului se suporta din taxele de participare şi din sponsorizãri.
16. Se recomanda agenţilor economici cu profil de alimentaţie din sectorul public şi privat sa încadreze titularii acestor diplome în funcţia de maestru în arta culinara, conform Clasificarii ocupatiilor din România (C.O.R).
17. Agenţii economici vor mediatiza pe titularii diplomelor de "Maestru în arta culinara" ca o garanţie a calitãţii preparatelor culinare şi a produselor de cofetarie-patiserie servite în unitãţile respective.

ANEXA 1

-----------------------------------------------------------------------------
| |
| ROMÂNIA |
| MINISTERUL TURISMULUI |
| |
| |
| |
| DIPLOMA |
| de |
| MAESTRU ÎN ARTA CULINARA |
| |
| |
| Se acorda dlui (dnei) ................................................., |
| nãscut(a) la .................., pentru inalta calificare profesionalã şi |
| rezultatele obţinute la examenul susţinut în data de .................. . |
| |
| |
| Ministrul turismului, |
| |
| |
| Comisia de evaluare, |
| |
| Bucureşti, ................... |
| |
-----------------------------------------------------------------------------
----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016