Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 870 din 15 decembrie 2004  privind gestionarea deseurilor din industria dioxidului de titan    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 870 din 15 decembrie 2004 privind gestionarea deseurilor din industria dioxidului de titan

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 5 ianuarie 2005
ORDIN nr. 870 din 15 decembrie 2004
privind gestionarea deşeurilor din industria dioxidului de titan
EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI ŞI GOSPODÃRIRII APELOR
Nr. 751 din 23 noiembrie 2004
MINISTERUL ECONOMIEI ŞI COMERŢULUI
Nr. 870 din 15 decembrie 2004
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 10 din 5 ianuarie 2005

În temeiul prevederilor <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în conformitate cu prevederile <>art. 54 pct. 1 lit. d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 426/2001 ,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi a <>Hotãrârii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Comerţului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

ministrul mediului şi gospodãririi apelor şi ministrul de stat, ministrul economiei şi comerţului, emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Obiectul prezentului ordin îl constituie prevenirea şi reducerea treptata, în scopul eliminãrii, a poluarii provocate de deşeurile din industria dioxidului de titan.
ART. 2
Se aproba Condiţiile necesare pentru autorizarea proiectelor şi/sau activitãţilor din industria dioxidului de titan, prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 3
Se aproba Procedurile pentru monitorizare şi control al zonelor în care exista emisii provenind din industria dioxidului de titan, prevãzute în anexa nr. 2.
ART. 4
Se aproba Obiectivele privind reducerea şi eliminarea finala a poluarii provocate de deşeurile din industria dioxidului de titan, prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 5
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 6
Anexele nr. 1-3 se modifica şi se completeazã, în funcţie de progresul tehnic, prin ordin al conducatorului autoritãţii competente.
ART. 7
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi are un caracter temporar, urmând a fi transpus în hotãrâre a Guvernului în aplicarea <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 426/2001 , la prima solicitare de realizare a unei investiţii în industria dioxidului de titan.
ART. 8
Prezentul ordin transpune:
- Directiva nr. 78/176/CEE privind deşeurile din industria dioxidului de titan, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L 054 din 25 februarie 1978, P. 0019-0024;
- art. 1, 2, 4, 9, anexa I şi anexa IV din Directiva nr. 82/883/CEE privind modalitãţile de supraveghere şi control al zonelor în care exista emisii provenind din industria dioxidului de titan, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L 378 din 31 decembrie 1982, P. 0009-0014;
- art. 1, 2, 3, 4, 11 şi anexa din Directiva nr. 92/112/CEE privind procedurile de armonizare a programelor de reducere şi de eliminare finala a poluarii cauzate de deşeurile din industria dioxidului de titan, publicatã în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene (JOCE) nr. L 409 din 31 decembrie 1992, P. 0011-0016.

Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Speranta Maria Ianculescu

p. Ministrul de stat,
ministrul economiei şi comerţului,
Georgeta Molosaga,
secretar de stat

ANEXA 1

CONDIŢII NECESARE
pentru autorizarea proiectelor şi/sau activitãţilor
din industria dioxidului de titan

1. Titularul activitãţii are obligaţia sa obţinã de la autoritãţile competente pentru protecţia mediului acordul şi/sau autorizaţia integrata de mediu în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 137/1995 cu modificãrile şi completãrile ulterioare şi acord şi/sau autorizaţie integrata de mediu în conformitate cu prevederile din <>Ordonanta de Urgenta nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, aprobatã prin <>Legea nr. 645/2002 .
2. Pentru derularea proiectelor şi/sau activitãţilor din industria dioxidului de titan, titularul activitãţii trebuie sa furnizeze autoritãţii competente informaţii privind:
2.1. caracteristicile şi compozitia deşeurilor:
a) cantitatea totalã şi compozitia medie a deşeurilor descãrcate (de exemplu pe an)
b) forma (de exemplu solida, de namol, lichidã, gazoasa)
c) proprietãţi: fizice (de exemplu solubilitate şi densitate), chimice şi biochimice (de exemplu consumul de oxigen) şi biologice
d) toxicitate
e) remanenta: fizica, chimica şi biologica
f) acumulare şi biotransformare în materii biologice şi sedimente
g) posibilitatea de a suferi transformãri fizice, chimice şi biochimice şi de a interactiona în mediul respectiv cu alte materii organice şi anorganice
h) probabilitatea producerii de poluanti sau probabilitatea de a genera alte modificãri care reduc posibilitãţile de comercializare a resurselor (peşti, scoici, etc).
2.2. caracteristicile zonelor de imersie sau deversare şi metodele de eliminare:
a) amplasare (coordonatele zonei de imersie sau deversare, adâncimea şi distanta fata de coasta), amplasare fata de alte zone (zone de agrement, zone de depunere a icrelor, pepiniere şi zone de pescuit şi resurse exploatabile)
b) ritmul de eliminare pe perioada determinata (de exemplu cantitate pe zi, pe saptamana, pe luna)
c) metode de ambalare şi depozitare controlatã, dacã exista
d) diluarea iniţialã obţinutã prin metodele de descãrcare propuse, în special viteza navei utilizate pentru imersie
e) caracteristicile dispersiei (de exemplu, efectele curentilor, mareelor şi vantului asupra transportului orizontal şi a mixajului vertical)
f) caracteristicile apei (de exemplu, temperatura, pH, salinitate, stratificare), indicatorii de poluare cu raportare la oxigen - oxigen dizolvat (OD), consumul chimic de oxigen (CCO), consumul biochimic de oxigen (CBO), azotul prezent în forma organicã sau anorganica, inclusiv amoniacul, pulberile în suspensie, alţi nutrienti şi productivitatea)
g) caracteristicile fundului albiei (de exemplu, topografie, caracteristici geochimice şi geologice şi productivitate biologica)
h) existenta şi efectele altor imersii sau deversari efectuate în zona respectiva (de exemplu, indicaţii ale prezentei metalelor grele şi conţinutul de carbon organic).
2.3. caracteristicile zonei de descãrcare la suprafata, stocare sau injectare şi metodele de eliminare:
a) poziţia geograficã
b) caracteristicile zonei adiacente
c) metodele de ambalare şi depozitare controlatã, dacã exista
d) caracteristicile metodelor de descãrcare la suprafata, stocare şi injectare, inclusiv o evaluare a mãsurilor de precautie luate pentru evitarea poluarii apelor, solului şi atmosferei.


ANEXA 1A

SEMNIFICATIA
unor termeni în înţelesul prezentului ordin

a) Deseu - orice reziduu rezultat din procesul de fabricaţie a dioxidului de titan pe care deţinãtorul îl elimina sau are obligaţia de a-l elimina în conformitate cu <>Ordonanta de Urgenta nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 426/2001 , inclusiv;
- orice reziduu rezultat din procesul de tratare a unui reziduu menţionat la primul aliniat.
b) Eliminare - colectarea, sortarea, transportul şi tratarea deşeurilor, precum şi depozitarea, descãrcarea la suprafata sau în subteran şi injectarea în subteran;
- deversarea lor în apele de suprafata, în apele subterane, în mare, sau descãrcarea în mare;
- operaţiunile de transformare necesare pentru reutilizarea, recuperarea sau reciclarea deşeurilor.
c) Loc de prelevare - punctul caracteristic de prelevare a probelor.
d) Poluare - evacuarea în mediu, de cãtre om, direct sau indirect, a oricãror reziduuri rezultate din procesul de producere a dioxidului de titan, care prezintã pericole pentru sãnãtatea omului, pentru ecosisteme şi biodiversitate, afecteazã zonele de agrement, sau afecteazã alte utilizãri legitime ale mediului.
e) Unitãţi industriale existente - unitãţi industriale înfiinţate la data intrãrii în vigoare a acestui ordin.
f) Unitãţi industriale noi - unitãţi industriale în proces de autorizare la data intrãrii în vigoare a acestui ordin, sau care sunt înfiinţate dupã aceasta data.
g) Zone afectate - apa, aerul, solul şi subsolul în care sunt evacuate, imersate, stocate sau injectate deşeurile provenite din industria dioxidului de titan.


ANEXA 2

PROCEDURI
pentru monitorizare şi control al zonelor în care exista
emisii provenind din industria dioxidului de titan

1. Eliminarea deşeurilor trebuie sa se efectueze cu respectarea <>art. 5(1) şi (2) din Ordonanta de Urgenta nr. 78/2000 privind regimul deşeurilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 426/2001 . Operaţiunile de monitorizare sunt realizate periodic de cãtre unul sau mai multe organisme recunoscute de autoritatea competenta de mediu.
2. Operaţiunile de deversare, stocare, evacuare, injectare, imersie, descãrcare, a deşeurilor, trebuie însoţite de monitorizarea deşeurilor şi de supravegherea şi controlul zonelor asupra cãrora se face simtit impactul deşeurilor provenite din industria dioxidului de titan, sub aspect fizic, chimic, biologic şi ecologic.
a) Monitorizarea deşeurilor - se efectueazã verificarea cantitãţii, compoziţiei şi toxicitatii deşeurilor
b) Monitorizarea mediului - în cazul stocãrii, evacuarii sau injectarii, monitorizarea include teste care sa ateste ca apele subterane şi de suprafata nu sunt contaminate. Prin aceste teste se determina valori pentru:
- aciditate
- conţinut de fier
- conţinut de calciu
- conţinut de metale toxice (solubile şi în suspensie), dacã exista.
Dacã este necesar se vor efectua teste prin care sa se determine orice efecte adverse asupra structurii solului, o evaluare generalã a ecologiei zonei din vecinãtatea punctului de evacuare, stocare sau injectare.
c) Parametrii de mediu care se determina pentru metoda de eliminare prin stocare şi/sau depozitare la suprafata sunt cei prezentaţi în anexa:


┌────────────────────────┬───────────────────────────┬──────┬──────────────────┐
│ Componente de │ Parametri ai cãror │Frec- │Metode de mãsurare│
│ mediu │ determinare este │venta │ de referinta │
│ ├───────────────┬───────────┤anuala│ │
│ │ obligatorie │facultativã│ │ │
├────────────────────────┼───────────────┼───────────┼──────┼──────────────────┤
𗈕. Ape de suprafata │pH (unitate pH)│ 𗈕 │Electrometrie. │
│nefiltrate, în jurul │ │ │ │Mãsurarea se │
│sitului, în zona de │ │ │ │va efectua │
│influenta a stocãrii şi │ │ │ │concomitent cu │
│într-un punct aflat în │ │ │ │esantionarea │
│afarã acestei zone │ │ │ │ │
│(1), (2), (3) ├───────────────┼───────────┼──────┼──────────────────┤
│ │SO(4)(4)(mg/l) │ │ 1 │- gravimetrie │
│ │ │ │ │- complexometrie │
│ │ │ │ │ a EDTA │
│ │ │ │ │-spectrofotometrie│
│ │ │ │ │ de absorbţie │
│ │ │ │ │ moleculara │
│ ├───────────────┼───────────┼──────┼──────────────────┤
│ │Ti(5) (mg/l) │V,Mn,Ni,Zn │ 1 │Spectrometrie de │
𗈖. Ape subterane │ │(mg/l) │ │absorbţie atomica │
│nefiltrate, în jurul ├───────────────┼───────────┼──────┼──────────────────┤
│sitului, inclusiv, dacã │Fe(6) (mg/l) │Cr (mg/l) │ 1 │- Spectrometrie de│
│este cazul, │ │ │ │ absorbţie atomica│
│conductele de │ │ │ │-spectrofotometrie│
│evacuare a acestora │ │ │ │ de absorbţie │
│(1), (2) │ │ │ │ moleculara │
│ ├───────────────┼───────────┼──────┼──────────────────┤
│ │Ca (mg/l) │ │ 1 │-Spectrometrie │
│ │ │ │ │ de absorbţie │
│ │ │ │ │ atomica │
│ │ │ │ │-Complexometrie │
│ ├───────────────┼───────────┼──────┼──────────────────┤
│ │ │Cu,Pb(mg/l)│ 1 │-Spectrometrie │
│ │ │ │ │ de absorbţie │
│ │ │ │ │ atomica │
│ │ │ │ │-Polarografie │
│ ├───────────────┼───────────┼──────┼──────────────────┤
│ │Cl(5) │ │ 1 │Titrimetrie │
│ │ │ │ │(metoda Mohr) │
├────────────────────────┼───────────────┼───────────┼──────┼──────────────────┤
│Împrejurimile sitului │referitoare la:│ │ 1 │Metode - examinare│
│de stocare şi │-topografia şi │ │ │vizuala │
│depozitare │ gestionarea │ │ │ │
│ │ sitului │ │ │ │
│ │-efectul asupra│ │ │ │
│ │ subsolului │ │ │ │
│ │-ecologia │ │ │ │
│ │ sitului │ │ │ │
└────────────────────────┴───────────────┴───────────┴──────┴──────────────────┘


--------------
(1) Esantionarile se vor efectua în aceeaşi perioada a anului.
(2) În cadrul controlarii apelor de suprafata şi a apelor subterane, o atentie deosebita se va acorda eventualelor cantitãţi provenite din apele de scurgere de pe aria de stocare a deşeurilor.
(3) Esantioanele se vor preleva, dacã este posibil, la 50 cm adancime fata de suprafata apei.
(4) Determinare obligatorie în cazul în care stocul sau depozitul conţin deşeuri provenite din procedeul cu sulfat.
(5) Determinare obligatorie în cazul în care stocul sau depozitul conţin deşeuri provenite din procedeul cu clor.
(6) Inclusiv determinarea Fe pe filtrat (materii în suspensie).

3. Operaţiunile de monitorizare se realizeazã de cãtre titularul activitãţii şi se controleazã periodic de cãtre autoritãţile competente.
4. Pentru asigurarea calitãţii mediului, trebuie sa se efectueze prelevãri de esantioane, din zonele afectate, pentru mãsurãtori de parametri specifici. Aceleaşi prelevãri trebuie efectuate şi în zonele invecinate considerate neafectate, ţinând cont de condiţiile locale ale acestor zone şi de condiţiile de eliminare - intermitenta sau continua - a deşeurilor respective.
5. Dacã normele de calitate a mediului o impun, în anumite situaţii autoritatea competenta de protecţia mediului poate stabili necesitatea determinãrii parametrilor suplimentari
6. Dacã nu are loc o deteriorare semnificativã a calitãţii mediului, se micşoreazã frecventa de analiza a parametrilor de mediu; dacã, ulterior, se constata o deteriorare semnificativã a calitãţii mediului din cauza deşeurilor, se va mari din nou frecventa de analiza.
7. În cazul în care rezultatele monitorizarii mediului şi a deşeurilor nu îndeplinesc condiţiile prevãzute în autorizaţie, autoritatea competenta de mediu dispune luarea de mãsuri adecvate pentru remedierea situaţiilor, inclusiv suspendarea activitãţii.
8. Dacã poluarea are efecte semnificative pe teritoriul altei tari, se aplica prevederile Convenţiei privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier adoptatã la Espoo la 25 februarie 1991, ratificatã prin <>Legea nr. 22/2001 .
9. Procedura specifica de monitorizare cuprinzând: locurile exacte de prelevare, distanta dintre locul de prelevare şi punctul cel mai apropiat de eliminare a poluantului, adâncimea sau înãlţimea de la care trebuie prelevate esantioanele, frecventa optima de prelevare, laboratoare acreditate, tipuri de recipienţi în care se pãstreazã esantioanele, transportul şi stocarea esantioanelor, pregãtirea esantioanelor în vederea analizei, teste de toxicitate privind structura solului, se elaboreazã de cãtre autoritatea centrala de protecţia mediului şi se adopta prin ordin al ministrului acestei autoritãţi la o data ulterioara intrãrii în vigoare a prezentului ordin.
10. Procedura de control a mãsurãtorilor de referinta pentru evacuarile de SO(x) în atmosfera este:
- cantitãţile de SO(2), SO(3) şi de picaturi acide, exprimate în echivalent SO(2), deversate de instalaţiile de producere a dioxidului de titan, sunt calculate ţinând cont de volumul gazos evacuat în timpul operaţiilor specifice şi de concentratia medie de SO(2)/SO(3) masurata în acel timp;
- debitul şi concentratia de SO(2)/SO(3) trebuie sa fie determinate în aceleaşi condiţii de temperatura şi umiditate.

ANEXA 3

OBIECTIVE
privind reducerea şi eliminarea finala a poluarii
provocate de deşeurile din industria dioxidului de titan

1. Obiective generale:
a) se încurajeazã prevenirea, reciclarea şi prelucrarea deşeurilor, extragerea de materii prime şi orice alte procese destinate refolosirii deşeurilor
2. Obiective specifice:
a) este interzisã imersia tuturor deşeurilor solide, puternic acide, de tratare, slab acide sau neutralizate, definite în Anexa 3 A;
b) este interzisã evacuarea deşeurilor în apele interioare de suprafata, apele interioare litorale şi apele teritoriale;
c) este interzisã injectarea în subteran a deşeurilor provenite din industria dioxidului de titan;
d) toate deşeurile care provin din industria dioxidului de titan şi, în special, deşeurile supuse interzicerii evacuarii în apa sau în atmosfera, sunt:
- evitate sau reutiiizate, atunci când este posibil din punct de vedere tehnic şi economic;
- reutilizate sau eliminate fãrã risc pentru sãnãtatea umanã sau prejudiciu adus mediului. Aceasta prevedere se aplica şi pentru deşeurile care rezulta din refolosirea sau tratarea deşeurilor susmenţionate.
3. Obligaţiile titularului în conformitate cu prevederile Capitolului III din <>Ordonanta de Urgenta nr. 34/2002 privind prevenirea, reducerea şi controlul integrat al poluarii, aprobatã prin <>Legea nr. 645/2002 şi cu Art. 79 (f)(i) şi <>Art. 80 din Legea protecţiei mediului nr. 137/1995 republicatã (Monitorul Oficial nr. 17/2000), completatã prin <>Ordonanta de Urgenta nr. 91/2002 pentru modificarea şi completarea <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 (Monitorul Oficial nr. 465/28.06.2002) şi aprobatã prin <>Legea nr. 294/2003 .

ANEXA 3A

SEMNIFICATIA
unor termeni în funcţie de procedeul de
obţinere a dioxidului de titan

1. în cazul utilizãrii procedeului cu sulfat:
a) deşeuri de tratare - saruri de filtrare, namoluri şi deşeuri lichide provenite de la tratarea (concentrarea sau neutralizarea) deşeurilor puternic acide cu conţinut de diferite metale grele, neincluzand deşeurile neutralizate, filtrate sau decantate, cu urme de metale grele şi care înainte de orice dilutie au o valoare a pH-ului mai mare de 5,5.
b) deşeuri neutralizate - lichide cu urme de metale grele, cu o valoare a pH-ului mai mare de 5,5, obţinute direct prin filtrarea şi decantarea deşeurilor puternic sau slab acide, care au fost tratate în vederea reducerii aciditatii lor şi a conţinutului în metale grele;
c) deşeuri puternic acide
- soluţii mama care rezulta din faza de filtrare dupã hidroliza soluţiei de sulfat de titanil, care amestecate cu deşeuri slab acide conţin mai mult de 0,5% acid sulfuric liber şi diferite metale grele;
- de asemenea, deşeuri puternic acide care au fost diluate pana la o concentraţie de 0,5 %, sau mai puţin, de acid sulfuric liber;
d) deşeuri slab acide - apele de spalare, apele de rãcire, apele de condensare, alte namoluri şi deşeuri lichide în afarã de cele enumerate, care conţin 0,5%, sau mai puţin, acid sulfuric liber;
e) deşeuri solide - reziduurile de minereuri insolubile care nu sunt dizolvate de acidul sulfuric în timpul procesului de fabricaţie;
- sulfatul de fier cristalizat [FeSO(4) -7H(2)O];
f) pulberi - toate tipurile de pulberi care provin din instalaţiile de producţie, în special pulberile de minereu şi de pigment;
g) SO(x) - bioxidul şi trioxidul de sulf, în stare gazoasa, rezultaţi în diferite faze ale procesului de fabricaţie şi tratare interna a deşeurilor inclusiv picaturile de acid antrenate de gaze.
2. în cazul utilizãrii procedeului cu clor:
a) clor - clorul gazos care provine de la diferitele etape ale procesului de fabricaţie;
b) deşeuri de tratare - saruri de filtrare, namoluri şi deşeuri lichide provenite de la tratarea (concentrarea sau neutralizarea) deşeurilor puternic acide cu conţinut diferit de metale grele, neincluzand deşeurile neutralizate, filtrate sau decantate, cu urme de metale grele şi care înainte de orice dilutie au o valoare a pH-ului mai mare de 5,5
c) deşeuri neutralizate - lichide cu urme de metale grele, cu o valoare a pH-ului mai mare de 5,5, obţinute direct prin filtrarea şi decantarea deşeurilor puternic sau slab acide, care au fost tratate în vederea reducerii aciditatii lor şi a conţinutului în metale grele;
d) deşeuri puternic acide - desfeuri care conţin mai mult de 0,5% acid clorhidric liber şi diferite metale grele;
- de asemenea, deşeuri puternic acide care au fost diluate pana la o concentraţie de 0,5 %, sau mai puţin, de acid clorhidric liber;
e) deşeuri slab acide - apele de spalare, apele de rãcire, apele de condensare, alte namoluri şi deşeuri lichide în afarã de cele enumerate, care conţin 0,5%, sau mai puţin, acid clorhidric liber;
f) deşeuri solide - reziduurile de minereuri insolubile care nu sunt dizolvate de clor în timpul procesului de fabricaţie;
- cloruri metalice şi hidroxizi metalici (materii de filtrare) care provin, sub forma solida, din fabricarea tetraclorurii de titan;
- reziduuri de cocs care provin din fabricarea tetraclorurii de titan;
g) pulberi - toate tipurile de pulberi care provin din instalaţiile de producţie, în special pulberile de minereu, de pigment şi de cocs;
3. pentru procedeul cu sulfat şi pentru cel cu clor:
a) imersie - orice evacuare deliberata a substanţelor şi materialelor din nave şi aeronave în apele interioare de suprafata, sau marine (litorale sau teritoriale). Expresia "nave şi aeronave" semnifica vapoare şi aeronave de orice tip. Aceşti termeni acoperã aparatele cu perna de aer, construcţiile flotante, dacã sunt sau nu şi platforme fixe sau flotante.
----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016