Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 87 din 28 iunie 1999  privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 87 din 28 iunie 1999 privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 486 din 8 octombrie 1999

Ministrul agriculturii şi alimentaţiei,
vazand Nota nr. 117.358/1999 a Direcţiei generale resurse şi politici agroalimentare, a Agenţiei Naţionale Fitosanitare şi a Corpului de control şi inspecţii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei privind regimul de import al seminţelor şi materialului sãditor,
având în vedere prevederile <>Legii nr. 75/1995 privind producerea, controlul calitãţii, comercializarea şi folosirea seminţelor şi materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante agricole, republicatã, cu modificãrile ulterioare, ale Legii nr. 5/1982 privind protecţia plantelor cultivate şi a pãdurilor şi regimul pesticidelor, cu modificãrile ulterioare, ale <>Ordonanţei Guvernului nr. 4/1995 privind fabricarea, comercializarea şi utilizarea produselor de uz fitosanitar pentru combaterea bolilor, dãunãtorilor şi buruienilor în agricultura şi silvicultura, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 85/1995 , precum şi ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 71/1999 privind reorganizarea activitãţii de protecţie a plantelor şi carantina fitosanitara,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 6/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei,
emite urmãtorul ordin:

1. Se aproba Regulamentul privind organizarea controlului de calitate şi fitosanitar la importul şi exportul seminţelor şi materialului sãditor, cuprins în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
2. La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin îşi înceteazã aplicabilitatea prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 89/1997 .
3. Direcţia generalã resurse şi politici agroalimentare, Agenţia Nationala Fitosanitara şi Corpul de control şi inspecţii vor difuza prezentul ordin celor interesaţi şi vor urmãri aplicarea lui.
4. Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


p. Ministrul agriculturii
şi alimentaţiei,
Ştefan Pete,
secretar de stat

ANEXA 1

REGULAMENT
privind organizarea controlului de calitate şi fitosanitar la importul şi exportul seminţelor şi materialului sãditor

Agenţii economici autorizaţi în baza prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 79/1995 pot efectua importuri şi exporturi de seminţe şi material sãditor în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 75/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, ale Legii nr. 5/1982 , cu modificãrile ulterioare, ale <>Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 71/1999 şi ale altor acte normative şi instrucţiuni în vigoare, precum şi cu prezentul regulament.
Beneficiarii de donaţii, persoane juridice sau fizice, pot primi seminţe şi material sãditor cu respectarea condiţiilor de calitate şi fitosanitare prevãzute de reglementãrile în vigoare, fãrã a fi autorizaţi în condiţiile prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 79/1995 .
Pentru importurile de seminţe şi material sãditor Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei va emite avize de import pe baza cãrora se elibereazã autorizaţii de import fitosanitare cu valabilitate pentru maximum 6 luni.

CAP. 1
Acordarea avizului de import

1. Sunt admise la import seminţele şi materialul sãditor destinate multiplicãrii şi culturilor pentru producţia de consum din urmãtoarele soiuri (hibrizi):
a) înscrise în Lista oficialã a soiurilor (hibrizilor) de plante de cultura din România;
b) înregistrate în cataloagele Comunitãţii Europene sau în catalogul unui stat membru al Uniunii Europene. Conform directivelor CE în aceasta categorie intra şi seminţele şi materialul sãditor (de înmulţire şi plantare) din speciile şi soiurile de plante ornamentale (flori şi material dendrologic), plante pomicole, viticole, dud, hamei, prevãzute în liste (cataloage) oficiale sau în listele cuprinzând furnizorii din ţãrile comunitare în care soiurile sau grupurile de plante vor avea o descriere şi o denumire clara şi suficient de amãnunţitã, provenite dintr-un stat membru al Uniunii Europene;
c) esantioanele de seminţe şi material sãditor obţinute în cadrul schimburilor de cãtre institutele şi staţiunile de cercetare agricolã şi instituţiile de învãţãmânt superior de profil agricol, destinate cercetãrilor agricole;
d) care se introduc în ţara în vederea testarilor oficiale la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor;
e) neinregistrate în Lista oficialã a soiurilor (hibrizilor) de plante de cultura din România, provenite din tari din afarã Uniunii Europene, care se multiplica pe baza de contract în vederea exportului integral, atât ca samanta, cat şi ca produs comercial, în tari din afarã Uniunii Europene.
2. Importurile şi exporturile de seminţe şi material sãditor pot fi efectuate de agenţii economici, persoane fizice sau juridice înregistrate şi autorizate pentru producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor şi materialului sãditor în baza prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 79/1995 , care au încheiat contracte în acest scop.
3. Importatorul va solicita eliberarea avizului de import printr-o cerere-tip.
Pentru obţinerea avizului de import al seminţelor şi materialului sãditor solicitantul va prezenta persoanei desemnate din cadrul Direcţiei producţiei vegetale şi animale din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, pentru analiza, urmãtoarele documente:
a) cererea-tip, completatã de agentul economic importator conform modelului prezentat în anexa nr. 1, în doua exemplare;
b) autorizaţia de producere, prelucrare şi/sau comercializare a seminţelor şi materialului sãditor, în original, eliberata de Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor sau de unitãţile sale teritoriale pentru importurile de seminţe destinate multiplicãrii, respectiv autorizaţia de comercializare pentru seminţele destinate infiintarii de culturi pentru producţia de consum, în original;
c) contractul de import (sau alt document similar);
d) contractul de multiplicare şi export, în copie, încheiat între importator şi partenerul extern pentru intreaga producţie de samanta sau pentru consum, care se va realiza pe suprafeţele cultivate cu soiuri (hibrizi) de seminţe importate din tari din afarã Uniunii Europene şi care nu sunt înscrise în cataloagele şi în listele prevãzute la pct. 1 lit. a) şi b) sau contractul de multiplicare pentru soiurile înscrise în cataloagele şi listele prevãzute la pct. 1 lit. a) şi b);
e) acordul autorului sau al mentinatorului soiului prevãzut în cataloagele şi listele oficiale prevãzute la pct. 1 lit. a) şi b) pentru comercializarea pe teritoriul României a seminţelor sau a materialului sãditor importate din tari din afarã Uniunii Europene.
Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei poate solicita agentului economic importator şi alte informaţii suplimentare strict necesare.
4. Avizul de import se va acorda pe cererea-tip de cãtre Direcţia producţiei vegetale şi animale.

CAP. 2
Eliberarea autorizaţiei de import fitosanitare

1. Autorizaţia de import fitosanitara pentru seminţe şi material sãditor prevãzutã în anexa nr. 3 se elibereazã de direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, numai dupã obţinerea avizului de import eliberat de Direcţia producţiei vegetale şi animale.
2. Importatorul va solicita eliberarea autorizaţiei de import fitosanitare printr-o cerere-tip, conform modelului prezentat în anexa nr. 2.
De asemenea, va mai prezenta urmãtoarele documente:
a) certificatul de înmatriculare la registrul comerţului, în copie;
b) codul fiscal, în copie.
Cererile de import, împreunã cu avizul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei (în original) şi cu celelalte documente mai sus menţionate vor fi înaintate persoanei desemnate din serviciul de carantina fitosanitara din cadrul direcţiei fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, unde îşi au sediul agenţii economici importatori.
3. Autorizaţia de import eliberata de direcţia fitosanitara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, stipuleazã exigenţele specifice de carantina fitosanitara ale României la importul seminţelor şi materialului sãditor (interdicţii, restrictii, condiţii fitosanitare), condiţiile de import al soiurilor (hibrizilor) în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 75/1995 , republicatã, cu modificãrile ulterioare, precum şi ale prezentului regulament.
4. Autorizaţia de import va fi solicitatã în scris şi va fi eliberata cu cel puţin 15 zile înainte de expedierea transportului de cãtre partenerul extern.
5. Pentru eliberarea autorizaţiei de import se percep tarifele prevãzute în Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 10 PT/1996, care se achitã prin ordin de plata la direcţia trezorerie a judeţului sau a municipiului Bucureşti în conturile deschise special.
6. Direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, vor deschide registre-tip în care se va inregistra şi se va tine evidenta specialã privind autorizaţiile de import eliberate pentru importuri de seminţe şi material sãditor.

CAP. 3
Documentele specifice seminţelor şi materialului sãditor, care vor fi prezentate de importator la frontiera

1. Seminţele şi materialul sãditor importate vor fi însoţite de documentele de identitate şi calitate, prevãzute de reglementãrile organizaţiilor internaţionale OCDE, ISTA sau CE, în original sau în copie, de certificatul de origine tip CE, eventual a certificatului EUR 1, pentru ţãrile din Uniunea Europeanã, sau de alte documente pentru ţãrile nemembre ale OCDE sau CE, toate prevãzute la cap. VII, de certificatul fitosanitar emis de autoritãţile oficiale fitosanitare din ţara exportatoare, precum şi de autorizaţia de import pentru vegetalele şi produsele vegetale supuse regimului de carantina fitosanitara, emisã de direcţia fitosanitara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
2. Certificatele fitosanitare (export/reexport) trebuie sa conţinã informaţiile prevãzute în modelele anexate la Convenţia internationala pentru protecţia vegetalelor, sa fie completate la masina sau cu litere majuscule, cu caractere latine, cu numele ştiinţific (latin) al produselor vegetale importate, sa garanteze ca acestea sunt conforme cu exigenţele specifice de carantina ale tarii noastre, precizate în autorizaţia de import, sa fie fãrã ştersãturi sau corecturi şi sa fie eliberate cu cel mult 14 zile înainte de expedierea transportului.
3. Potrivit legii, comercializarea seminţelor se face numai în ambalaje specifice, închise şi etichetate, care sa ateste identitatea şi calitatea acestora (specia, soiul, categoria biologica şi numãrul lotului). Materialul sãditor poate fi ambalat în pachete legate sau individual, etichetate şi cu rãdãcinile nude protejate.

CAP. 4
Obligaţiile şi rãspunderile agenţilor economici importatori de seminţe şi material sãditor

1. Agenţii economici importatori de seminţe şi material sãditor au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa respecte întocmai prevederile înscrise în cererea avizatã de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi în autorizaţia de import emisã de direcţia fitosanitara judeteana sau a municipiului Bucureşti, cu privire la specie, soi sau hibrid, categorie biologica, cantitate, destinaţie şi alte prevederi;
b) sa asigure, prin exportatorul din ţara de origine, existenta documentelor de însoţire a produselor importate, solicitate conform actualului regim de import, prevãzute la pct. 1 din cap. III şi la pct. 2 lit. a) şi b) din cap. VII;
c) sa anunţe din timp direcţia fitosanitara şi Inspectoratul pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor din zona (judeţul) respectiva, ora şi locul unde se va descarca marfa şi sa prezinte acestora câte o copie xerox de pe avizul şi autorizaţia de import;
d) sa distribuie seminţele şi materialul sãditor numai dupã obţinerea buletinelor de analiza fitosanitara, eliberate de Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara, şi a acordului Inspectoratului pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor, dacã îndeplinesc condiţiile legale pentru comercializare sau insamantare; pentru cantitãţile de seminţe şi material sãditor care în urma controlului nu îndeplinesc condiţiile pentru a putea fi folosite la insamantare, sa aducã la îndeplinire mãsurile stabilite de organele abilitate de a fi returnate, carantinate, distruse sau de a le fi schimbatã destinaţia, dupã caz.
În cazul depistarii unor organisme de carantina, mãsurile se vor lua cu avizul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei;
e) sa se asigure ca soiurile (hibrizii) poseda valoare agronomica şi tehnologicã în condiţiile agropedoclimatice din zonele în care vor fi cultivate; sa informeze în scris beneficiarul seminţelor despre cerinţele tehnologice specifice soiurilor (hibrizilor) comercializate, eventualele riscuri în producţie ca urmare a neadaptabilitatii la condiţiile climatice specifice zonei de cultura sau despre sensibilitatea la unele boli, în caz contrar importatorul urmând sa suporte daunele produse, inclusiv sancţiunile prevãzute de legislaţia în vigoare şi de prezentul regulament;
f) sa se asigure, în cazul multiplicãrii în sistemul OCDE şi/sau U.E., ca firma contractantã din ţara exportatoare anunta autoritatea desemnatã pentru sistemele OCDE din ţara respectiva în vederea transmiterii acceptului de multiplicare cãtre Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, fãrã de care nu se certifica seminţele multiplicate.
2. Agenţii economici care au efectuat importuri de seminţe şi material sãditor în vederea multiplicãrii vor prezenta:
- la Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor:
. lista, pe judeţe, cuprinzând agricultorii cu care a încheiat contracte de multiplicare, din care sa rezulte numãrul declaraţiei de multiplicare, cantitatea de samanta folositã, suprafata contractatã, pe specii, soiuri (hibrizi), categorii biologice, şi destinaţia, în cazul agenţilor economici autorizaţi de Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor, la 20 de zile dupã semanat sau plantat;
- la inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor:
a) lista producãtorilor agricoli autorizaţi (persoane fizice sau juridice) cu care au încheiat contracte de multiplicare cu cel puţin 3 zile înaintea semanatului.
Firma importatoare, multiplicatoare sau agricultorul multiplicator va depune declaraţia de multiplicare la termenele şi în condiţiile stabilite de normele tehnice aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 65/1997 ;
b) copii de pe contractele de export, care cuprind condiţiile de calitate şi stare fitosanitara prevãzute;
c) descrierea soiurilor (hibrizilor) şi a formelor parentale necesare pentru recunoaşterea în camp şi în laborator;
d) tehnologiile şi cerinţele specifice de cultura;
e) cererea pentru acordarea numerelor de referinta pentru export (nr. lot) cu datele stabilite de Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor şi care se acorda de aceasta dacã sunt îndeplinite condiţiile legale;
f) anual, situaţia privind cantitãţile rezultate din culturile realizate din seminţele şi materialul sãditor importat pentru multiplicare şi destinaţia acestora.
3. Importatorul are obligaţia sa preia de la cultivatori şi sa exporte intreaga cantitate de samanta pentru insamantare sau de produse pentru consum, rezultate în urma recoltarii, din soiuri (hibrizi) neînscrise în Lista oficialã a soiurilor (hibrizilor) de plante de cultura din România sau care nu sunt cuprinse în cataloagele şi listele prevãzute la pct. 1 lit. b) din cap. I sau sa le foloseascã în alte scopuri stabilite de organele abilitate, dupã caz.
4. Seminţele şi materialul sãditor rezultat din multiplicarea de soiuri sau hibrizi importati pe baza de contract şi accept de multiplicare nu pot fi comercializate pe piata interna, dacã contractul sau un acord ulterior nu prevãd acest fapt.

CAP. 5
Obligaţiile inspectoratelor de carantina fitosanitara vamale

1. Inspectoratele de carantina fitosanitara vamale vor controla şi vor verifica la intrarea în ţara a seminţelor şi materialului sãditor urmãtoarele documente:
a) autorizaţia de import eliberata de direcţia fitosanitara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, pentru transportul respectiv;
b) certificatul fitosanitar original de export sau reexport eliberat de autoritãţile oficiale din ţara de origine, verificand dacã certificatul fitosanitar garanteazã ca produsul respectiv este liber de organisme dãunãtoare de carantina, sau alte precizãri cerute prin autorizaţia de import;
c) documentele de identitate şi de calitate, prevãzute la pct. 2 din cap. VII, în original sau, eventual, în copie, şi etichetele originale (cusute, legate, lipite sau imprimate pe ambalaj);
d) certificatul de origine tip CE sau EUR 1 pentru seminţele produse în ţãrile din Uniunea Europeanã.
2. Inspectoratele de carantina fitosanitara vamalã confrunta dacã speciile, soiurile (hibrizii), categoria biologica şi cantitãţile pe specii înscrise în documentele care însoţesc transportul corespund datelor înscrise în autorizaţia de import.
Cantitãţile pe soiuri (hibrizi) pot fi compensate în cadrul cantitãţii pe specii, fãrã schimbarea soiurilor aprobate.
Copiile de pe autorizaţiile de import primite de la importatori vor fi confruntate cu autorizaţiile primite oficial de la direcţia fitosanitara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti.
3. Pentru seminţe şi material sãditor din import se stabilesc maximum doua puncte de frontiera la intrarea în ţara, care vor fi precizate în autorizaţia de import.
4. În cazul în care documentele sunt în ordine, cu respectarea normelor de carantina, se efectueazã controlul fitosanitar al seminţelor sau al materialului sãditor şi al ambalajelor acestora, precum şi al mijloacelor de transport, conform normelor în vigoare, ridicandu-se probe din fiecare soi şi lot pentru analize complexe la Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara.
5. Dupã încheierea procesului-verbal de control fitosanitar şi ridicare de probe, Inspectoratul de carantina fitosanitara vamalã va aplica pe declaraţia vamalã şi pe documentul de transport (C.M.R.) ştampila "Liber la import".
6. Probele pentru analiza fitosanitara, ridicate de inspectorii de carantina fitosanitara vamalã, vor fi expediate în aceeaşi zi Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara. Expedierea probelor sigilate se va face prin mijloace rapide (posta, avion, C.F.R., auto), inclusiv prin persoane împuternicite în acest sens.
7. În cazul în care vamuirea se face la destinaţie, iar controlul fitosanitar sau de calitate nu poate fi fãcut în totalitate şi în bune condiţii la punctul de control pentru trecerea frontierei (sunt mai multe specii, soiuri sau hibrizi suprapuse sau amestecate), fapt ce nu permite efectuarea unui control fitosanitar sau de calitate amãnunţit şi nici ridicarea de probe conform normelor standard, edificatoare pentru analize de laborator, controlul se va face la descãrcare (unde se face vamuirea) şi pe documente se va scrie "control fitosanitar la descãrcare cu ridicarea de probe" pentru analize complexe de laborator.
În aceasta situaţie certificatul fitosanitar original va însoţi transportul, iar Inspectoratul de carantina fitosanitara vamalã va retine copie de pe acesta.
8. În cadrul controlului documentelor de calitate a seminţelor şi materialului sãditor, eventualele aspecte neclare vor fi soluţionate împreunã cu inspectoratul teritorial pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor, care va lua deciziile corespunzãtoare.
Documentele de calitate originale vor însoţi transportul pana la punctul de destinaţie. La inspectorate vor rãmâne numai copiile de pe documentele de calitate (cu excepţia etichetelor).

CAP. 6
Obligaţiile organelor de carantina fitosanitara teritoriale din cadrul direcţiilor fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti

1. În mod obligatoriu descãrcarea seminţelor şi materialului sãditor importat se face în prezenta inspectorului de carantina fitosanitara şi a reprezentantului inspectoratului teritorial pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor, care vor efectua controlul privind respectarea reglementãrilor în vigoare.
2. Inspectorul de carantina fitosanitara va verifica dacã s-au ridicat probe din toate soiurile (hibrizii) şi din toate loturile existente în transportul respectiv, confruntand datele din procesul-verbal de control fitosanitar şi ridicare de probe, încheiat la intrarea în ţara de inspectorul de carantina fitosanitara vamalã, cu situaţia constatatã cu ocazia descãrcãrii mijloacelor de transport.
3. Dupã terminarea controlului inspectorul de carantina fitosanitara va încheia un proces-verbal în care vor fi consemnate cele constatate şi eventualele probe ridicate şi transmise Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara din loturile din care nu s-au prelevat probe la intrarea în ţara sau în cazul în care s-au depistat organisme de carantina fitosanitara ori exista suspiciuni în legatura cu acestea.
4. Este interzisã comercializarea, insamantarea sau plantarea seminţelor şi materialului sãditor înainte de obţinerea buletinelor de analiza fitosanitara, care sa admitã acest lucru.
5. Samanta şi materialul sãditor care nu se încadreazã în prevederile fitosanitare cerute de reglementãrile în vigoare se vor returna, carantina sau distruge, dupã caz, cu aprobarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei. Distrugerea se va efectua în prezenta importatorului, a inspectorului de carantina fitosanitara şi a reprezentantului inspectoratului pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor şi a reprezentantului agenţiei judeţene de protecţia mediului. Dacã este cazul, se apeleazã şi la sprijinul Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor în baza prevederilor de colaborare P.G.C. 01.09.00.92 şi P.G.C. 01.10.00.92.
6. Culturile provenite din samanta şi materialul sãditor importat sunt supuse în mod obligatoriu controlului fitosanitar în timpul vegetatiei, în perioadele optime stabilite conform normelor de carantina fitosanitara pentru depistarea eventualelor organisme de carantina (pct. 3 al cap. VIII).
7. Pentru plantele suspecte şi cu simptome de atac se vor trimite probe pentru analize Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara.
Certificatele fitosanitare vor fi eliberate dupã pregãtirea mãrfii pentru export şi dupã primirea rezultatelor de laborator.
8. Pentru culturile provenite din seminţe şi material sãditor din import, gãsite în urma controlului în timpul perioadei de vegetaţie infestate sau infectate cu organisme de carantina pe baza probelor transmise Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara, mãsurile de carantina se stabilesc de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare.

CAP. 7
Obligaţiile inspectoratelor pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor

1. Inspecţia de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor efectueazã, prin inspectoratele teritoriale, controlul calitãţii seminţelor şi materialului sãditor provenit din import în toate fazele de circulaţie şi comercializare, precum şi de multiplicare, condiţionare, ambalare, etichetare, depozitare şi livrare, în conformitate cu normele interne şi internaţionale în vigoare.
2. În baza anunţului fãcut de importator privind data, ora şi locul descãrcãrii seminţelor şi materialului sãditor, delegatul împuternicit al inspectoratului pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor va verifica:
a) dacã importul s-a fãcut în concordanta cu avizul de import eliberat de Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei şi cu autorizaţia de import eliberata de direcţia fitosanitara judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti;
b) existenta documentelor, în original, care atesta identitatea şi calitatea seminţelor şi materialului sãditor, respectiv:
- certificatul de puritate varietala emis de autoritatea desemnatã sau acreditata din ţara de origine: tip OECD pentru ţãrile afiliate la acest sistem sau "Field inspection" pentru celelalte tari, iar în cazul materialului sãditor, certificat de calitate emis de furnizor la fiecare lot;
- buletin de analiza pentru seminţe emis de un laborator oficial sau acreditat din ţara de origine, care poate fi tip ISTA (acesta poate lipsi în cazul seminţelor necertificate final cu eticheta gri) sau alt model;
- etichetele de pe ambalaje sau pachete (legãturi) care trebuie sa cuprindã un minimum de informaţii privind identitatea şi categoria biologica, conforme celor prevãzute în documentele insotitoare.
Etichetele pot tine locul documentelor prevãzute mai sus, în urmãtoarele situaţii:
- etichetele oficiale emise de autoritãţile desemnate din ţãrile comunitare;
- etichetele furnizorului, de culoare galbena, în cazul seminţelor de legume categoria Standard din ambalaje normale în greutate de peste 100 g la seminţe mici şi peste 500 g la seminţele mijlocii şi mari;
- etichetele furnizorului pentru materialul sãditor;
- plicurile de legume pe care sunt imprimate specia, soiul, menţiunea "Reguli şi norme CE" în una dintre limbile comunitare şi perioada de valabilitate neexpirata;
- plicurile de flori, pe care sunt imprimate specia, soiul şi perioada de valabilitate neexpirata;
- etichetele furnizorului, de culoare verde, pentru amestecuri de ierburi;
- etichetele furnizorului pentru toate tipurile de ambalaje mici cu seminţe de plante furajere sau pentru spaţii verzi, pe care este imprimata menţiunea "ambalaje mici tip CE - A sau B" din categoriile certificatã, comercialã sau amestec (mixturi, cu precizarea componentelor pe specii sau soiuri).
În cazul ambalajelor mici de tipul plicurilor, de orice natura, pot lipsi şi buletinele de analiza de la exportator, caz în care inspectoratul pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor va ridica probe şi va emite buletine de analiza parţiale, dacã germinatia şi puritatea fizica se încadreazã în prevederile normelor tehnice din <>Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 65/1997 , iar dacã nu se încadreazã, se emite buletin de analiza negru cu menţiunea "interzisã comercializarea pentru insamantare" şi se vor lua mãsurile care se impun;
c) se excepteazã de la prevederile lit. b) esantioanele de seminţe şi material sãditor destinate schimburilor ştiinţifice între instituţii, organizaţii şi firme româneşti şi strãine, testarii în vederea înregistrãrii în Lista oficialã a soiurilor (hibrizilor) de plante de cultura din România sau cea recomandatã, testarii în vederea brevetarii;
d) veridicitatea datelor înscrise în documente privind identitatea şi calitatea seminţelor şi materialului sãditor.
3. La seminţele importate cu documentele prevãzute de reglementãrile internaţionale (OCDE, ISTA sau AOSA şi CE), conform pct. 2 lit. b) din cap. VII, nu se fac analize de laborator privind valoarea culturalã decât în cazul existenţei unor suspiciuni privind concordanta dintre cele specificate de documentele şi calitatea seminţelor, lipsa etichetelor originale, în cazul violarii sau deprecierii ambalajelor, precum şi la cererea importatorului sau a unui beneficiar.
4. Verificarea se face pe loturi. Din fiecare lot se vor ridica probe conform prevederilor legale în vigoare, în urmãtoarele situaţii:
- pentru seminţele destinate multiplicãrii, o proba destinatã verificãrii puritatii varietale se va pãstra şi va fi trimisa în postcontrol o data cu proba din seminţele multiplicate sau se vor infiinta parcele de control (precontrol);
- pentru seminţele destinate culturilor de consum, o proba se va sigila şi se va pãstra 12 luni la inspectorat pentru eventuale litigii, iar dacã mai rãmân seminţe în stoc dupã aceasta perioada, se vor ridica şi se vor pãstra noi probe;
- pentru situaţiile prevãzute la pct. 3, o proba destinatã analizelor de valoare culturalã.
5. Samanta şi materialul sãditor care nu se încadreazã în prevederile cerute de reglementãrile în vigoare se vor bloca şi se va decide returnarea, distrugerea sau schimbarea destinaţiei, dupã caz, în prezenta şi pe cheltuiala importatorului.
În situaţii deosebite se apeleazã la sprijinul Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor în baza prevederilor de colaborare P.G.C. 01.09.00.92 şi al organelor de poliţie.
6. Inspectoratele pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor vor deschide un registru-tip, pe suport de hârtie sau electronic, în care se va tine evidenta cantitãţilor de seminţe şi material sãditor importate, vamuite pe raza sa de activitate, pe specii, soiuri şi categorii biologice, se vor mentiona firma importatoare, ţara şi firma exportatoare, precum şi mãsurile luate în cazurile de nerespectare a legii.

CAP. 8
Exportul seminţelor şi materialului sãditor

1. Exportul seminţelor şi al materialului sãditor se face în conformitate cu prevederile interne şi internaţionale ale OCDE, U.E. şi F.I.S., cu acordurile şi convenţiile multilaterale şi bilaterale fitosanitare în materie şi având în vedere "Principiile carantinei vegetale legate de comerţul internaţional" FAO, Roma, 1995, precum şi cu condiţiile stabilite prin contractele de export.
2. Documentele specifice care însoţesc seminţele şi materialul sãditor la export, eliberate de inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor şi de Laboratorul Central pentru Controlul Calitãţii Seminţelor pentru identitatea, calitatea culturalã şi starea fitosanitara, precum şi de direcţiile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru organismele dãunãtoare, sunt urmãtoarele:
- certificat şi etichete tip OCDE pentru ţãrile OCDE, Field inspection pentru celelalte tari, dupã caz;
- buletin tip ISTA (cu excepţia seminţelor necertificate final), eliberat numai de Laboratorul Central pentru Controlul Calitãţii Seminţelor, certificat de valoare biologica şi culturalã sau buletin de analiza, ultimele doua tip naţional, conform contractelor de export;
- certificat fitosanitar internaţional tip CIPV, în original.
Documentele care însoţesc transportul vor fi prezentate în original sau duplicat.
3. Culturile provenite din seminţele şi materialele importate pentru multiplicare în vederea exportului, precum şi toate celelalte culturi destinate exportului sau pentru uz intern vor fi supuse controlului fitosanitar conform Instrucţiunilor privind noul sistem de evidenta a organismelor dãunãtoare şi de evaluare a atacului produs de acestea la plantele cultivate, transmise cu Circulara Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei nr. 9.359 din 8 decembrie 1995 , precum şi Programului privind efectuarea inspectiilor în vederea depistarii organismelor de carantina şi a altor organisme dãunãtoare vegetalelor şi produselor vegetale, transmis cu Circulara Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei nr. 108.249 din 10 iulie 1997 .
Analizele fitosanitare de laborator care nu pot fi fãcute la nivelul judeţului vor fi efectuate de Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara, la care se vor trimite din timp probe reprezentative cu toate datele necesare.
Pentru materialul sãditor analizele virologice se vor face de cãtre unitãţile de cercetare prevãzute în Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 31/1994 şi de Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara.
În cazul în care clauzele fitosanitare impuse de importator nu pot fi asigurate, nu se va elibera certificat fitosanitar.
Transporturile destinate exportului/reexportului vor fi însoţite de certificate fitosanitare eliberate de cãtre direcţiile fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu respectarea condiţiilor precizate la pct. 2 din cap. III. Prin certificatele fitosanitare se garanteazã ca mãrfurile respective sunt conforme cu exigenţele specifice de carantina fitosanitara ale tarii importatoare, exigente care vor fi prezentate, în scris şi în timp util, direcţiei fitosanitare din judeţul din care se face exportul.
În cazul seminţelor şi al materialului sãditor, precum şi pentru toate celelalte vegetale şi produse vegetale care se exporta în mod centralizat (prin porturile Constanta, Galaţi etc.), fiecare mijloc de transport destinat exportului trebuie sa fie însoţit de certificatul fitosanitar eliberat de direcţia fitosanitara a judeţului de origine a mãrfii ca şi în cazul unui export direct, obişnuit, prin care se garanteazã clauzele fitosanitare ale tarii importatoare, care, de asemenea, trebuie sa fie prezentate în scris şi în termen util de exportator.
La sosirea în porturile Constanta, Galaţi etc. inspectorul de carantina fitosanitara vamalã va verifica certificatul fitosanitar şi va controla starea fitosanitara a vegetalelor şi produselor vegetale respective.
Transporturile gãsite corespunzãtoare (starea fitosanitara şi certificat fitosanitar) vor fi acceptate la export, urmând ca organul fitosanitar vamal sa elibereze certificatul fitosanitar pentru fiecare vapor, în limita clauzelor fitosanitare garantate prin certificatele fitosanitare eliberate de direcţiile fitosanitare din judeţele de origine a mãrfurilor respective, pe care le va retine.
4. Firma exportatoare trebuie sa aibã acordul autorului sau al mentinatorului soiului în momentul solicitãrii numerelor de referinta ale loturilor pentru export.
În cazul exportului pentru multiplicare pe teritoriul altei tari, exportatorul şi autorul sau mentinatorul soiului va solicita Inspecţiei de stat pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor acceptul de multiplicare, care va fi transmis autoritãţii din ţara respectiva, conform procedurii OCDE.

CAP. 9
Dispoziţii finale

1. Inspectoratele de carantina fitosanitara vamalã, direcţiile fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti şi inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor se vor informa reciproc asupra problemelor deosebite care apar cu privire la importul şi exportul de seminţe şi material sãditor şi, la rândul lor, vor informa operativ organele de profil din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei şi laboratoarele centrale de profil.
2. Nerespectarea obligaţiilor ce revin importatorilor, multiplicatorilor şi comercianţilor se sancţioneazã conform reglementãrilor în vigoare.
3. În cazul nerespectãrii prezentului regulament de cãtre importatorii de seminţe şi material sãditor, conducerea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei va retrage autorizaţia de import la propunerea organelor de resort sau va interzice firmelor respective efectuarea altor importuri pe anumite perioade, în funcţie de gravitatea faptelor.
4. Personalul de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, al direcţiilor fitosanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti şi al inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor se împuterniceşte sa constate contravenţiile şi sa aplice sancţiunile.

ANEXA 1
-------
la regulament
-------------




SOCIETATEA COMERCIALĂ (FIRMA) ............... MINISTERUL AGRICULTURII ŞI
ALIMENTAŢIEI
Localitatea ................................. DIRECŢIA GENERALĂ RESURSE
Judeţul (sectorul) .......................... ŞI POLITICI AGROALIMENTARE
Str. ............... nr ..................... DIRECŢIA PRODUCŢIEI VEGETALE ŞI
ANIMALE
Telefon ........, fax ....................... Nr. ...... din ..............
Înregistratã la registrul
comerţului cu nr. ...........................
codul fiscal nr. ............................ Se avizeazã importul
Autorizaţia pentru seminţe
şi material sãditor nr. ...... din........... Director,


Cãtre
MINISTERUL AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI

Va rugãm sa dispuneti eliberarea unui aviz de import pentru urmãtoarele seminţe (material sãditor):
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Specia │ Soiul │ Categoria │ Cantitatea│ Ţara │ Punctul │ Locul │ Modul │
│ │(hibridul)│ biologica │ (t,Kg,g, │din care│de intra-│(locu- │de folo-│
│ │ │ │ buc.) │se face │re în │rile de│sire a │
│ │ │ │ │importul│ţara │desti- │semintei│
│ │ │ │ │ │(fronti- │natie │ │
│ │ │ │ │ │era) │ │ │
│───────│──────────│───────────│───────────│────────│─────────│───────│────────│
│───────│──────────│───────────│───────────│────────│─────────│───────│────────│
│───────│──────────│───────────│───────────│────────│─────────│───────│────────│
│───────│──────────│───────────│───────────│────────│─────────│───────│────────│
│───────│──────────│───────────│───────────│────────│─────────│───────│────────│
│───────│──────────│───────────│───────────│────────│─────────│───────│────────│
│───────│──────────│───────────│───────────│────────│─────────│───────│────────│
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Importul va fi derulat conform prevederilor Ordinului ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. ... şi altor reglementãri în vigoare, prin grija dlui/dnei ..., deţinãtor/oare al/a certificatului de atestare nr. ..... (conform <>Legii nr. 75/1995 ).

Conducãtorul firmei (societãţii comerciale)
..................................................
Numele şi prenumele

Avizul de import a fost ridicat de ....., având funcţia de ....... la firma (societatea comercialã) .................................................. .
Posed legitimatia nr. ..... din ................ .

Semnatura
.................




ANEXA 2
--------
la regulament
--------------




SOCIETATEA COMERCIALĂ (FIRMA)......
Localitatea .......................
Judeţul (sectorul) ................
Str. ............ nr. .............
Telefon ........, fax .............
Înregistratã la registrul
comerţului cu nr. .................
codul fiscal nr. ..................
Avizul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei
pentru seminţe şi material sãditor
nr. ......... din ................

Cãtre
DIRECŢIA FITOSANITARA A JUDEŢULUI/MUNICIPIULUI BUCUREŞTI

Solicitam eliberarea unor autorizaţii de import fitosanitare pentru importul urmãtoarelor produse:
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Produsul │ Categoria │ Cantitatea │ Ţara din│ Punctul │ Data │ Modul │
│ Soiul │ biologica │(t,kg,g,buc.)│ care se │ de │(perioada) │ de │
│ │ │ │ face │ intrare │probabila a│folosire│
│ │ │ │ importul│în ţara │intrãrii în│ │
│ │ │ │ │(frontiera│ţara │ │
│──────────│───────────│─────────────│─────────│──────────│───────────│────────│
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Suma de plata ....... lei. Ordin de plata nr. ...................
Destinatar .......... Locul de destinaţie .......................
Autorizaţia de import a fost ridicatã de ....., având funcţia de .......la firma (societatea comercialã) ...................................... .
Poseda delegaţia nr. ..../....., buletinul/cartea de identitate seria ..... nr. ....., eliberat de ............


Director,
............................
(numele şi prenumele)

ANEXA 3
-------
la regulament
-------------



MINISTERUL Avizul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei
AGRICULTURII ŞI ALIMENTAŢIEI pentru seminţe şi material sãditor
AGENŢIA NATIONALA FITOSANITARA nr. ..... din .......
Direcţia fitosanitara
a judeţului ....../municipiului

AUTORIZAŢIE DE IMPORT Nr. ........................
pentru vegetale şi produse vegetale supuse regimului de carantina fitosanitara*)

În baza cererii înregistrate la nr. ... din .... importatorul**) ....., cu sediul în str. ..... nr. ..., este autorizat sa facã urmãtorul import:

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Produsul │ Categoria │ Cantitatea │ Ţara din│ Punctul │ Data │ Modul │
│ Specia │ biologica │(t,kg,g,buc,)│ care se │ de │(probabila)│ de │
│ şi │ │ │ face │ intrare │a intrãrii │folosire│
│ soiul │ │ │ importul│în ţara │în ţara │ │
│ │ │ │ │(frontiera│ │ │
│──────────│───────────│─────────────│─────────│──────────│───────────│────────│
│──────────│───────────│─────────────│─────────│──────────│───────────│────────│
│──────────│───────────│─────────────│─────────│──────────│───────────│────────│
│──────────│───────────│─────────────│─────────│──────────│───────────│────────│
│──────────│───────────│─────────────│─────────│──────────│───────────│────────│
│──────────│───────────│─────────────│─────────│──────────│───────────│────────│
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Condiţii fitosanitare: ...............................................
......................................................................
......................................................................
......................................................................
......................................................................
......................................................................

Destinatarul şi locul de destinaţie: .................................
......................................................................
......................................................................
......................................................................
......................................................................
......................................................................


Director, Data .......................
...........................



Prezenta autorizaţie este valabilã pana la data de .............., importatorul fiind obligat sa prezinte o copie (xerocopie) inspectorului fitosanitar din punctul (P.C.T.F.) de intrare în ţara a produselor respective.

---------------
*) Conform art. 9 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a carantinei fitosanitare.
**) Denumirea instituţiei, societãţii comerciale, firmei etc., care a cerut autorizaţie.

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016