Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 85 din 13 februarie 2002  pentru aprobarea subprogramelor de sanatate si a Normelor metodologice privind finantarea, raportarea si controlul indicatorilor prevazuti in programele, respectiv in subprogramele de sanatate finantate din bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei si din bugetul Fondului de asigurari sociale de sanatate in anul 2002    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 85 din 13 februarie 2002 pentru aprobarea subprogramelor de sanatate si a Normelor metodologice privind finantarea, raportarea si controlul indicatorilor prevazuti in programele, respectiv in subprogramele de sanatate finantate din bugetul Ministerului Sanatatii si Familiei si din bugetul Fondului de asigurari sociale de sanatate in anul 2002

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 176 din 13 martie 2002
Ministrul sãnãtãţii şi familiei şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, al <>Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sãnãtate publica, al <>Legii bugetului de stat pe anul 2002 nr. 743/2001 , al <>Legii asigurãrilor sociale de sãnãtate nr. 145/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi al <>Hotãrârii Guvernului nr. 41/2002 privind derularea programelor finanţate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate în anul 2002,
vazand Referatul de aprobare nr. MSF/DB/1.449 din 13 februarie 2002 şi CNAS/449 din 22 februarie 2002,
emit urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba subprogramele de sãnãtate finanţate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate în anul 2002, prevãzute în anexa nr. 1.
ART. 2
(1) Unitãţile sanitare prin care se deruleazã subprogramele de sãnãtate finanţate din bugetul de stat şi din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la art. 1 sunt nominalizate în anexa nr. 2.
(2) Obiectivele şi activitãţile aferente subprogramelor de sãnãtate, indicatorii fizici, de eficienta şi de rezultate, precum şi periodicitatea raportarii acestora sunt cuprinse în anexa nr. 3.
ART. 3
Se aproba Normele metodologice privind finanţarea, raportarea şi controlul indicatorilor prevãzuţi în programele, respectiv în subprogramele de sãnãtate, în anul 2002, prezentate în anexa nr. 4.
ART. 4
(1) Coordonatorii nationali şi locali ai programelor, respectiv ai subprogramelor de sãnãtate, şi casele de asigurãri de sãnãtate vor urmãri utilizarea fondurilor alocate potrivit destinaţiei aprobate, realizarea obiectivelor şi raportarea indicatorilor prevãzuţi în anexa nr. 3.
(2) Coordonatorii nationali ai programelor, respectiv ai subprogramelor de sãnãtate, sunt directorii direcţiilor generale şi direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi ai altor instituţii, nominalizaţi în anexa nr. 3. Coordonatorii nationali rãspund de organizarea, monitorizarea, raportarea, analiza şi controlul indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate specifici fiecãrui program, respectiv subprogram de sãnãtate.
(3) În scopul derulãrii în bune condiţii a programelor, respectiv subprogramelor de sãnãtate, coordonatorii nationali elaboreazã norme tehnice, aprobate prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
(4) Coordonatorii locali sunt responsabilii de subprograme de sãnãtate din cadrul direcţiilor de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, nominalizaţi prin decizie a consiliului de administraţie şi medicii coordonatori din unitãţile sanitare. Coordonatorii locali rãspund de organizarea şi monitorizarea activitãţilor specifice, de utilizarea fondurilor alocate potrivit destinaţiei stabilite şi de raportarea indicatorilor prevãzuţi în anexa nr. 3.
(5) Coordonatorii nationali şi coordonatorii locali din cadrul direcţiilor de sãnãtate publica au obligaţia de a controla modul în care instituţiile cu responsabilitãţi şi, respectiv, medicii coordonatori din cadrul unitãţilor sanitare îndeplinesc atribuţiile ce le revin în derularea subprogramelor de sãnãtate. În cazul în care se constata nerespectarea acestora, pot propune ministrului sãnãtãţii şi familiei mãsuri de sistare a finanţãrii subprogramelor respective.
ART. 5
(1) Ordonatorii secundari şi terţiari de credite au obligaţia utilizãrii fondurilor bugetare şi a celor provenite din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate potrivit destinaţiei, cu respectarea dispoziţiilor legale, gestionãrii eficiente a mijloacelor materiale şi bãneşti şi organizãrii evidentei contabile a cheltuielilor pe fiecare subprogram şi pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, precum şi obligaţia raportarii indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultate.
(2) Casele de asigurãri de sãnãtate rãspund de asigurarea, urmãrirea şi controlul utilizãrii fondurilor aprobate pentru derularea subprogramelor de sãnãtate finanţate din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate, de monitorizarea indicatorilor raportati de unitãţile sanitare prin care se deruleazã programe de sãnãtate, de raportarea indicatorilor cãtre Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, de analiza indicatorilor şi de controlul raportarii indicatorilor.
ART. 6
(1) Achiziţia, în condiţiile legii, a unor medicamente ce se acorda în spital şi în ambulatoriu, a unor vaccinuri şi materiale sanitare specifice, precum şi a contraceptivelor ce se acorda şi prin cabinetele din asistenta medicalã primara se efectueazã prin licitaţie la nivel naţional pentru urmãtoarele programe, respectiv subprograme de sãnãtate:
- Prevenirea şi controlul bolilor transmisibile (vaccinuri);
- Supravegherea şi controlul tuberculozei;
- Supravegherea şi controlul infectiilor HIV/SIDA;
- Hematologie şi securitate transfuzionalã;
- Sãnãtatea copilului şi familiei;
- Preventie în patologia nefrologica şi dializa;
- Preventie şi control în patologia oncologica;
- Preventie şi control al hemofiliei şi talasemiei (factor VIII).
(2) Pana la efectuarea licitaţiei la nivel naţional aprovizionarea cu medicamente ce se acorda în spital şi în ambulatoriu, cu vaccinuri şi cu materiale sanitare specifice se efectueazã potrivit prevederilor Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 573/457/2001 privind achiziţia unor medicamente ce se acorda în spital şi în ambulatoriu, a unor vaccinuri, materiale sanitare şi a altor materiale sanitare necesare derulãrii programelor de sãnãtate, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 566 din 11 septembrie 2001, modificat şi completat prin Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 654/519/2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 675 din 25 octombrie 2001.
(3) Achiziţia unor medicamente şi materiale sanitare specifice ce se acorda în spital şi în ambulatoriu, necesare derulãrii subprogramelor de sãnãtate nenominalizate la alin. (1), se efectueazã de fiecare autoritate contractantã, cu respectarea prevederilor legale referitoare la achiziţiile publice.
ART. 7
(1) Unitãţile sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie pot derula programe, respectiv subprograme de sãnãtate finanţate din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Unitãţile sanitare prin care se deruleazã programe, respectiv subprograme de sãnãtate, se nominalizeaza de ministerele în subordinea cãrora funcţioneazã.
(3) Normele metodologice privind finanţarea, raportarea şi controlul indicatorilor prevãzuţi în programele, respectiv în subprogramele de sãnãtate în anul 2002, prevãzute în anexa nr. 4, vor fi adaptate corespunzãtor specificului unitãţii sanitare din reţeaua sanitarã proprie.
(4) Direcţiile medicale din cadrul ministerelor cu reţea sanitarã proprie vor raporta trimestrial Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate indicatorii fizici, de eficienta şi de rezultate, în vederea analizei şi evaluãrii de ansamblu a fiecãrui program, respectiv subprogram de sãnãtate.
ART. 8
Direcţiile generale şi direcţiile din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi casele de asigurãri de sãnãtate, direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi unitãţile sanitare vor aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 9
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 10
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sãnãtãţii şi familiei,
Daniela Bartos

Preşedintele Casei Naţionale
de Asigurãri de Sãnãtate,
prof. univ. dr. Eugeniu Turlea



ANEXA 1

SUBPROGRAMELE
de sãnãtate finanţate din bugetul de stat şi din bugetul
Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate în anul 2002

- miliarde lei -
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bugetul de stat Bugetul Fondului
Denumirea ─────────────────────── de asigurãri
programului/ Cheltuieli sociale de Total
subprogramului materiale Transferuri sãnãtate finanţare
de sãnãtate şi servicii Cheltuieli
materiale şi
servicii,
medicamente
şi/sau
materiale
sanitare
specifice
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Program comunitar
de sãnãtate publica, 905,3 337,7 570,0 1.813,0
din care:
- Cheltuieli de
întreţinere şi
funcţionare a unitãţilor 176,4 176,4
1.1. Supravegherea şi
controlul bolilor 263,0 56,0 319,0
transmisibile
1.2. Supravegherea şi
controlul infectiilor 102,0 400,0 502,0
HIV/SIDA
1.3. Supravegherea şi
controlul tuberculozei 44,0 170,0 214,0
1.4. Evaluarea stãrii
de sãnãtate şi a 39,9 102,7 142,6
factorilor de risc
1.5. Promovarea sãnãtãţii
şi educaţia 20,0 33,0 53,0
pentru sãnãtate
1.6. Hematologie şi
securitate 406,0 406,0
transfuzionalã
2. Program de prevenire
şi control al bolilor 18,0 215,0 3.565,0 3.798,0
netransmisibile
2.1. Prevenirea şi
combaterea bolilor 50,0 350,0 400,0
cardiovasculare
2.2. Preventie şi control
în patologia oncologica 8,0 1.300,0 1.308,0
2.3. Preventie şi
diagnostic precoce 15,0 150,0 165,0
în bolile neurologice
2.4. Preventie şi control
în diabet şi 35,1 800,0 835,1
în alte boli de nutritie
2.5. Profilaxie în
patologia psihiatrica 15,0 15,0
şi psihosociala
2.6. Preventie în
patologia nefrologica 12,0 710,0 722,0
şi dializa
2.7. Preventie şi control
al hemofiliei 4,0 20,0 24,0
şi talasemiei
2.8. Preventie în
patologia endocrina 5,5 50,0 55,5
2.9 Preventie în
traumatologie şi în 16,0 140,0 156,0
ortopedie
2.10 Reabilitarea
serviciilor de urgenta 12,4 12,4
prespitaliceasca
2.11. Recuperare medicalã,
medicina fizica şi 5,0 5,0
balneologie
2.12. Preventie geriatrica
şi protecţia 2,0 2,0
varstnicului
2.13. Transplant de organe
şi tesuturi 35,0 40,0 75,0
2.14. Tratament în
strãinãtate 18,0 18,0
2.15. Terapia dependentei
de droguri 5,0 5,0
3. Program de sãnãtate a
copilului şi familiei 384,7 128,0 10,0 522,7
4. Program de reforma,
politici de sãnãtate 2.430,8
şi administraţie sanitarã
4.1. Reforma şi politici
de sãnãtate 34,2 402,2 436,4
4.2. Administraţie
centrala şi servicii 1.991,4*)
publice descentralizate:
- cheltuieli de
personal - 1.006,8
miliarde lei
- cheltuieli de
capital - 984,6 miliarde lei
4.3. Rezerva pentru
situaţii speciale 3,0 3,0
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Reprezintã cheltuieli de personal aferente administraţiei publice
centrale, serviciilor publice descentralizate şi cheltuieli de capital
finanţate de la bugetul de stat prin Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.



ANEXA 2


UNITĂŢI SANITARE
prin care se deruleazã programele, respectiv subprogramele
de sãnãtate finanţate din bugetul de stat şi din bugetul Fondului
de asigurãri sociale de sãnãtate

1. Programul comunitar de sãnãtate publica
1.1. Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile
- Spitalul Clinic Judeţean Oradea Bihor;
- Spitalul Judeţean Cluj;
- Spitalul municipal Constanta;
- Spitalul Clinic Craiova Dolj;
- Spitalul Judeţean Iaşi;
- Spitalul de Urgenta "Sf. Spiridon" Iaşi;
- Spitalul Judeţean Suceava;
- Spitalul Judeţean Timis;
- Spitalul Municipal Timişoara;
- Spitalul Clinic Universitar Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucureşti;
- Spitalul Cantacuzino Bucureşti;
- Spitalul "N. Gh. Lupu" Bucureşti;
- Spitalul "Scarlat Longhin" Bucureşti;
- Institutul "Cantacuzino" Bucureşti;
- direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- institute de sãnãtate publica.
1.2. Supravegherea şi controlul infectiilor HIV/SIDA
- Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" Bucureşti;
- spitale cu secţii care au în competenta îngrijirea bolnavilor HIV/SIDA;
- direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
1.3. Supravegherea şi controlul tuberculozei
- Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. dr. Marius Nasta" Bucureşti;
- reţeaua de pneumoftiziologie (spitale TBC, dispensare TBC, sanatorii TBC, secţii, preventorii);
- direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
1.4. Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a factorilor de risc
- direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- centre şi institute de sãnãtate publica;
- centre de medicina a muncii şi medicina sportiva.
1.5. Promovarea sãnãtãţii şi educaţia pentru sãnãtate
- Spitalul Municipal Constanta;
- Spitalul Clinic nr. 3 Timişoara;
- Spitalul Judeţean Timis - Policlinica pentru sportivi;
- Spitalul Clinic "Prof. dr. Al. Obregia" Bucureşti;
- Laboratorul de Sãnãtate Mintalã sector 4 Bucureşti;
- Centrul de Sãnãtate Mintalã Titan - Laboratorul de Sãnãtate Mintalã sector 3 Bucureşti;
- Spitalul Studentesc Bucureşti;
- Spitalul Clinic Central de Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucureşti;
- Spitalul de Psihiatrie Balaceanca;
- Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi;
- Secţia exterioarã Sipote Iaşi;
- Spitalul de Psihiatrie Covasna;
- Spitalul de Psihiatrie Mures;
- Spitalul de Psihiatrie Timis;
- Spitalul de Psihiatrie Braşov;
- Spitalul de Boli Infectioase "Victor Babes" Timis;
- direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- Institutul de Management al Serviciilor de Sãnãtate Bucureşti;
- Centrul de Calcul, Statistica Sanitarã şi Documentare Medicalã Bucureşti.
1.6. Hematologie şi securitate transfuzionalã
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C. T. Nicolau" Bucureşti.
2. Programul de prevenire şi control al bolilor netransmisibile
2.1. Prevenirea şi combaterea bolilor cardiovasculare
- Institutul de Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C. C. Iliescu" Bucureşti;
- Institutul Inimii "Prof. dr. Niculae Stancioiu" Cluj-Napoca;
- Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara;
- Centrul de Boli Cardiovasculare Targu Mures;
- Centrul de Cardiologie Iaşi;
- Centrul de Cardiologie Craiova;
- Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Clinica de chirurgie cardiovasculara;
- Spitalul Clinic Universitar Bucureşti - Clinica de cardiologie;
- Spitalul Clinic "Sf. Ioan" Bucureşti - Clinica de cardiologie;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.2. Preventie şi control în patologia oncologica
- Institutul Oncologic "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti;
- Institutul Oncologic "Prof. dr. I. Chiricuta" Cluj-Napoca;
- unitãţi sanitare care au în structura secţii şi compartimente ce au în competenta îngrijirea bolnavilor de cancer;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.3. Preventie şi diagnostic precoce în bolile neurologice
- Spitalul Clinic Universitar Bucureşti - Clinica de neurologie;
- Institutul de Boli Cerebrovasculare Bucureşti - Clinica de neurologie;
- Spitalul Judeţean Mures, Targu Mures - Clinica de neurologie;
- Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţionalã O.R.L. "Prof. dr. Dorin Hociota" Bucureşti;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.4. Preventie şi control în diabet şi în alte boli de nutritie
- Institutul de Diabet, Nutritie şi Boli Metabolice "Prof. dr. N. Paulescu" Bucureşti,
- centre şi unitãţi sanitare cu secţii şi/sau compartimente de profil;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.5. Profilaxie în patologia psihiatrica şi psihosociala
- Spitalul de Psihiatrie Stei, judeţul Bihor;
- Spitalul de Psihiatrie Sopoca, judeţul Buzau;
- Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, judeţul Dolj;
- Spitalul de Psihiatrie Padureni-Grajduri, judeţul Iaşi;
- Spitalul de Psihiatrie Campulung Moldovenesc, judeţul Suceava;
- Spitalul de Psihiatrie Gataia, judeţul Timis;
- Spitalul de Psihiatrie Jebel, judeţul Timis;
- Spitalul Clinic de Psihiatrie Zam, judeţul Hunedoara;
- Spitalul Clinic "Prof. dr. Alexandru Obregia" Bucureşti;
- Spitalul Clinic Studentesc Bucureşti;
- Laboratorul de Sãnãtate Mintalã sector 4 Bucureşti.
2.6. Preventie în patologia nefrologica şi dializa
- Spitalul Clinic "Sf. Ioan" Bucureşti;
- Spitalul Clinic Universitar Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Nefrologie Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucureşti;
- unitãţile sanitare cu secţii şi compartimente de profil;
- centrele de dializa judeţene şi din municipiul Bucureşti;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.7. Preventie şi control al hemofiliei şi talasemiei
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. Dr. C. T. Nicolau" Bucureşti;
- Clinica de Hematologie Fundeni; Clinica de Pediatrie Fundeni;
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu" Bucureşti;
- Spitalul de Copii "Louis Turcanu" Timişoara;
- unitãţi sanitare cu secţii de pediatrie şi hematologie;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.8. Preventie în patologia endocrina
- Institutul de Endocrinologie "C. I. Parhon" Bucureşti;
- unitãţi sanitare cu secţii de profil;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.9. Preventie în traumatologie şi în ortopedie
- Spitalul Clinic "Foisor" Bucureşti;
- Spitalul de Urgenta de Chirurgie Plastica, Reparatorie şi Arsi Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucureşti;
- Spitalul Clinic Colentina;
- Spitalul Clinic Universitar Bucureşti;
- Spitalul Clinic Central de Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti;
- unitãţile sanitare cu secţii de profil;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.10. Reabilitarea serviciilor de urgenta prespitaliceasca
- Statia Centrala de Salvare Bucureşti
- servicii judeţene de ambulanta.
2.11. Recuperare medicalã
- Institutul Naţional de Recuperare, Medicina Fizica şi Balneoclimatologie Bucureşti;
- Spitalul "Sf. Maria" Bucureşti;
- direcţiile de sãnãtate publica Constanta, Covasna, Maramures, Prahova.
2.12. Preventie geriatrica şi protecţia varstnicului
- Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan" Bucureşti.
2.13. Transplant de organe şi tesuturi
- Centrul de Boli Cardiovasculare Targu Mures;
- Spitalul Clinic Judeţean Targu Mures;
- Spitalul Judeţean Targu Mures - Clinica de Hematologie şi Transplant de Celule Stem;
- Spitalul Judeţean Timişoara;
- Institutul Clinic Fundeni Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca - Clinica de chirurgie cardiovasculara;
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C. T. Nicolau" Bucureşti;
- Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca;
- Spitalul de Urgenta de Chirurgie Plastica şi Reparatorie şi Arsi Bucureşti;
- Spitalul de Copii "Louis Turcanu" Timişoara - Clinica de pediatrie;
- Spitalul Clinic Central de Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
2.14. Terapia dependentei de droguri
- Spitalul Clinic "Prof. dr. Alexandru Obregia" Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucureşti;
- Spitalul Clinic Central de Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti;
- Laboratorul de Sãnãtate Mintalã sector 4 Bucureşti;
- Centrul de Sãnãtate Mintalã Titan - Laboratorul de Sãnãtate Mintalã sector 3 Bucureşti;
- Spitalul Studentesc Bucureşti;
- Spitalul de Psihiatrie Balaceanca;
- Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi;
- Spitalul de Psihiatrie Sibiu;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
3. Programul de sãnãtate a copilului şi familiei
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. dr. Alfred Rusescu" Bucureşti;
- Centrul de planificare familialã "Prof. dr. Panait Sarbu" Bucureşti;
- Institutul de Management al Serviciilor de Sãnãtate Bucureşti;
- direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti;
- institutele şi centrele de sãnãtate publica: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Targu Mures, Sibiu;
- cabinetele de planificare familialã;
- cabinetele medicilor de familie;
- secţiile de obstetrica-ginecologie, ambulatoriile de specialitate şi unitãţile din reţeaua de asistenta primara de specialitate;
- Spitalul Clinic Titan Bucureşti;
- Maternitatea "Cuza Voda" Iaşi;
- Spitalul Clinic de Copii "Sf. Maria" Iaşi;
- Spitalul Clinic Filantropia Bucureşti;
- Clinica de Pediatrie I "Axente Iancu" Cluj-Napoca;
- Clinica de Obstetrica-Ginecologie nr. I Cluj;
- Clinica de Obstetrica-Ginecologie Bega, Timişoara;
- Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Dr. D. Popescu" Timişoara;
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C. T. Nicolau" Bucureşti;
- centrele de hematologie judeţene;
- Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Polizu" Bucureşti;
- Clinica de Neuro-Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului Cluj;
- Laboratorul genetic Cluj;
- Spitalul Clinic Judeţean Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic de Copii III Timişoara;
- Clinica II Pediatrie Timişoara;
- Centrul Medical pentru Copii "Pescarus" Bucureşti;
- spitalele clinice judeţene, prin secţiile de neonatologie şi prematuri;
- dispensarele medicale şcolare;
- spitalele din zonele-pilot nominalizate de coordonatori;
- Spitalul Clinic de Copii "V. Gomoiu" Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Copii "Louis Turcanu" Timişoara;
- Spitalul Clinic "Prof. dr. Alexandru Obregia" Bucureşti;
- Spitalul Clinic Central de Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti;
- Spitalul Clinic de Copii "Marie Curie" Bucureşti;
- clinicile, secţiile şi ambulatoriile de pediatrie, neonatologie şi neuropsihiatrie infantila din spitalele şi judeţele nominalizate de coordonatori;
- Sanatoriul balneoclimateric de copii Busteni;
- Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" Bucureşti;
- Spitalul Clinic "Sf. Pantelimon" Bucureşti;
- unitãţi sanitare aparţinând ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
4. Programul de reforma, politici de sãnãtate şi administraţie sanitarã
- Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
- Centrul de Calcul, Statistica Sanitarã şi Documentare Medicalã Bucureşti;
- Academia de Ştiinţe Medicale Bucureşti;
- Institutul Naţional de Medicina Sportiva Bucureşti;
- Institutul de Management al Serviciilor de Sãnãtate Bucureşti;
- direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti.



ANEXA 3


1. PROGRAM COMUNITAR DE SĂNĂTATE PUBLICA
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori 2002
Program
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
De eficienta:
Cost mediu/curs de promovare a sãnãtãţii şi educaţie
pentru sãnãtate (mii lei) 30.000
Cost mediu/studiu naţional de evaluare a sãnãtãţii în relatie
cu factorii de risc 350.000
(mii lei)
Cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare (IEC)
(mii lei) 1.000.000
Cost mediu/acţiune specifica de promovare a sãnãtãţii (mii lei) 16.433.900
Fizici:
Numãr de acţiuni specifice de supraveghere a factorilor de
risc (nr.) 75
Numãr de campanii de informare, educare şi comunicare
(IEC) (nr.) 7
Numãr de cursuri de promovare a sãnãtãţii şi educaţie pentru
sãnãtate (nr.) 70
Numãr de studii naţionale de evaluare a sãnãtãţii în relatie cu
factorii de risc (nr.) 4
De rezultat:
Acoperirea vaccinala a grupelor de risc de imbolnavire (%) 96
Scãderea morbiditatii specifice prin boli infectioase şi
parazitare în populaţia 7
generalã la 100.000 locuitori (%)
Scãderea incidentei factorilor de risc pentru sãnãtate (%) 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Instituţii coordonatoare ale programului:
- Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei - Direcţia Generalã de Sãnãtate Publica
- Institutul de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" Bucureşti (subprogramul 1.2)
- Institutul de Pneumoftiziologie "Prof. dr. Marius Nasta" Bucureşti (subprogramul 1.3)
- Institutul de Sãnãtate Publica Bucureşti (subprogramul 1.4)
- Institutul Naţional de Hematologie Transfuzionalã "Prof. dr. C.T. Nicolau" Bucureşti (sub-programul 1.6)

SUBPROGRAM 1.1 - SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL BOLILOR TRANSMISIBILE
Obiectivul 1: Realizarea imunizarilor conform calendarului naţional de vaccinare
Activitãţi:
● Imunizari conform calendarului de vaccinari:
- imunizarea antihepatita B;
- imunizarea antituberculoasa;
- imunizarea antipoliomielita;
- imunizarea antidifterica;
- imunizarea antitetanica;
- imunizarea antipertussis;
- imunizarea antirujeola;
- imunizarea antirubeolica la fete;
- imunizarea antigripala la grupe de risc.
● Alte imunizari - în funcţie de situaţia epidemiologica.
● Realizarea de studii de prevalenta (ESSEN)/imunogenicitate/eficienta vaccinala
● Supravegherea reactiilor adverse postvaccinale indezirabile (RAPI)
● Realizarea anchetelor bianuale de estimare a acoperirii vaccinale
● Introducerea la nivel naţional a carnetelor de vaccinari
● Administrarea vaccinurilor în condiţii de siguranta maxima prin achiziţionarea şi utilizarea la nivel naţional, conform cerinţelor Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii, a seringilor autodestructibile

Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultate - anual:
- acoperirea vaccinala la nivelul diferitelor categorii de populaţie (%) - 96
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de doze de vaccin achiziţionate: 7,1 milioane
- numãrul de doze de vaccin consumate: 6,8 milioane
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/vaccinare: 30.500 lei



Calendarul de vaccinare recomandat pentru copii şi adolescenti în anul 2002:
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Varsta recomandatã Vaccinul Comentarii
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Primele 24 de ore Hep B în maternitate
4-7 zile BCG
2 luni DTP, VPO, Hep B simultan
4 luni DTP, VPO simultan
6 luni DTP, VPO, Hep B simultan
12 luni DTP, VPO simultan
12-15 luni Ruj
30-35 luni DTP
7 ani (în clasa I-a) DT, Ruj campanii şcolare
9 ani (în clasa a III-a) VPO, Hep B campanii şcolare
14 ani (în clasa
a VIII-a) DT, BCG*), Rub**) campanii şcolare
24 ani DT şi, ulterior, la
fiecare 10 ani,
Studenţi în anul I,
respectiv elevi
în anul I, de la
facultãţile de
Medicina şi Stomatologie,
respectiv de la şcoli
sanitare postliceale Hep B campanii şcolare
Grupe de risc vaccin gripal presezon epidemic
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



*) Numai în zonele/colectivitatile în care se stabileşte, împreunã cu specialiştii ftiziologi, ca situaţia epidemiologica a tuberculozei impune necesitatea revaccinarii.
**) Numai fetele.

DPT - vaccin diftero-tetano-pertussis
DT - vaccin diftero-tetanic pediatric (se utilizeazã pana la varsta de 14 ani)
VPO - vaccin polio oral
Hep B - vaccin hepatitic B
Ruj - vaccin rujeolic
BCG - bacil Calmette Guerin - vaccin tuberculos
Rub - vaccin rubeolic
dT - vaccin diftero-tetanic de tip adult (se utilizeazã dupã varsta de 14 ani)
Pentru administrarea tututor vaccinurilor se recomanda utilizarea seringilor autodestructibile.

Obiectivul 2: Supravegherea principalelor boli infectioase în vederea identificarii şi diagnosticarii precoce a pericolului apariţiei unor epidemii şi instituirea mãsurilor adecvate de control
Activitãţi:
● Supravegherea principalelor boli infectioase: bolile diareice acute şi holera, sindromul rubeolic congenital, rujeola, infectiile respiratorii acute şi gripa, paralizia acuta flasca, hepatite acute virale, difterie, infectii neuroinvazive cu virusul West-Nile, antrax, meningite în conformitate cu reglementãrile legale în vigoare
● Supravegherea bolilor infectioase considerate probleme de sãnãtate publica localã, în funcţie de situaţia epidemiologica localã
● Instituirea şi aplicarea mãsurilor de prevenire şi control al focarului de boala transmisibila (depistarea şi tratamentul profilactic al contactilor, eventual vaccinare, raportare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare, ancheta epidemiologica etc.) în colaborare cu reţeaua de asistenta primara
● Asigurarea activitãţii epidemiologice în situaţii de urgenta, provocate de calamitati naturale (inundatii, cutremure etc.), de cãtre direcţia de sãnãtate publica judeteana în colaborare cu reţeaua de asistenta medicalã primara şi de specialitate şi cu administraţia publica localã, conform practicilor epidemiologice curente
● Participarea la reţeaua europeanã de seroepidemiologie - ESSEN
● Supravegherea epidemiologica a infectiilor nosocomiale
● Identificarea factorilor de risc în unitãţile sanitare
● Instituirea şi aplicarea mãsurilor de prevenire şi control al focarului de infectie nosocomiala
● Îndrumarea metodologicã a serviciilor de prevenire şi control al infectiilor nosocomiale din unitãţile sanitare
● Realizarea unor teste de diagnostic care nu pot fi efectuate în laboratoarele obişnuite şi a testelor de confirmare pentru afectiunile care necesita acest lucru
● Controlul intern de calitate pentru laboratoarele regionale şi periferice
● Supravegherea rezistentei la antibiotice
Indicatori de evaluare:
- Indicatori de rezultat-anual:
- scãderea cu 10% a incidentei cazurilor de boli infectioase în populaţia generalã la 100.000 locuitori (cu excepţia cazurilor de TBC şi HIV/SIDA);
- scãderea cu 5% a mortalitatii specifice prin boli infectioase în populaţia generalã la 100.000 locuitori (cu excepţia cazurilor de TBC şi HIV/SIDA)
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de focare de boli infectioase investigate (inclusiv infectii nosocomiale) - 600;
- numãrul de teste de diagnostic în laborator pentru bolile infectioase, cu excepţia celor din focare - 600.000;
- numãrul teste de confirmare efectuate - 40.000;
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/intervenţie în focarul de boli infectioase (inclusiv infectii nosocomiale) - 40 milioane lei;
- cost mediu/test de diagnostic în laborator pentru boli infectioase (altele decât cele din focare) - 300.000 lei;
- cost mediu/test de confirmare - 700.000 lei.

Obiectivul 3: Controlul infectiilor cu transmitere sexualã (ITS)
Activitãţi:
● Desfãşurarea de programe de educaţie sexualã, preponderent pentru elevii de liceu
● Depistarea activa şi instituirea tratamentului profilactic al gravidelor cu infectie luetica, care nu figureazã pe lista medicilor de familie, prin supravegherea de cãtre aceştia a teritoriului arondat
● Efectuarea anchetei epidemiologice pentru cazurile de sifilis congenital raportate şi instituirea tratamentului corect
● Administrarea tratamentului corect contactilor de sifilis pentru cazurile aparţinând unor categorii defavorizate de populaţie
● Evaluarea incidentei şi prevalentei infectiei cu Chlamydia la populaţia feminina din grupa de varsta 15-45 de ani în judeţele Alba, Calarasi, Constanta, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Olt, Suceava
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultate - anual:
- incidenta gonoreei/100.000 locuitori - 25%;
- incidenta sifilisului/100.000 locuitori - 50%;
- incidenta sifilisului congenital/100.000 copii cu varsta sub 3 ani - 5%;
- Prevalenta infectiei cu Chlamydia trachomatis la populaţia feminina din grupa de varsta 15-45 de ani/100.000 persoane de sex feminin cu varsta cuprinsã între 15 şi 45 de ani - pentru judeţele selectate - 30%;
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de testãri efectuate pentru depistarea gonoreei - 15.400;
- numãrul de testãri efectuate pentru depistarea sifilisului - 100.000;
- numãrul de testãri efectuate pentru depistarea sifilisului congenital - 1.000;
- numãrul de testãri pentru infectie cu Chlamydia - pentru judeţele selectate - la populaţia feminina cu varsta cuprinsã între 15 şi 45 ani - 10.000;
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/test pentru depistare gonoree - 65 mii lei;
- cost mediu/test pentru depistare sifilis - 65 mii lei;
- cost mediu/test pentru depistare sifilis congenital - 100 mii lei;
- cost mediu/text pentru evidentierea infectiei cu Chlamydia la populaţia de sex feminin cu varsta cuprinsã între 15 şi 45 ani - pentru judeţele selectate - 240 mii lei.
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare, în limita bugetului aprobat, în condiţiile legii
● Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora.

SUBPROGRAM 1.2 - SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL INFECTIILOR HIV/SIDA
Obiective:
● Identificarea cazurilor existente de infectie HIV/SIDA; supravegherea epidemiologica a cazurilor existente; promovarea comportamentelor sexuale sanatoase; evitarea transmiterii parenterale a infectiei HIV; menţinerea sistemului imunitar al bolnavilor infectati la nivel protector fata de infectiile oportuniste, prin terapia antiretrovirala (ARV), şi fata de infectiile asociate.
Activitãţi:
● Identificarea, pe baza criteriilor stabilite de cãtre Comisia Nationala de Lupta Antisida (CNLAS), a persoanelor infectate cu HIV/SIDA, eligibile la tratamentul antiretroviral
● Depistarea infectiei HIV/SIDA în grupele de risc: utilizatori de droguri cu administrare intravenoasa şi persoane cu comportament sexual favorizant
● Depistarea infectiei cu transmitere verticala, mama-fat
● Activitãţi de consiliere în sistem organizat
● Asigurarea medicamentelor antiretrovirale şi pentru infectiile asociate
Indicatori de evaluare:
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de bolnavi - 6.000, din care în tratament, pe tipuri de terapie - 4.410;
- numãrul de centre de consiliere - 12;
- numãrul de teste de sarcina destinate profilaxiei transmiterii verticale - 200.000;
- numãrul de bolnavi HIV/SIDA trataţi pentru infectii asociate
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/centru de consiliere - 1,2 miliarde lei;
- cost mediu/test de sarcina pentru profilaxia transmiterii verticale - 500 mii lei;
- cost mediu/bolnav HIV/SIDA în tratament, pe tipuri de terapie - 90,7 milioane lei;
- cost mediu/bolnav HIV/SIDA tratat pentru infectii asociate.
Natura cheltuielilor subprogramului:
- din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului;
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare, în limita bugetului aprobat, în condiţiile legii;
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora;
- din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru medicamente antiretrovirale şi pentru infectii asociate.

SUBPROGRAM 1.3 - SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL TUBERCULOZEI
Obiective:
● Achiziţionarea de vaccin BCG; supravegherea epidemiologica a cazurilor existente; identificarea cazurilor de TBC existente şi profilaxia primara; tratarea în proporţie de 100% a cazurilor noi de tuberculoza confirmate; vindecarea în proporţie de 85% a cazurilor noi de tuberculoza pulmonara pozitiva microscopic; vindecarea cu primul retratament a 75% din cazurile de tuberculoza pulmonara la examen microscopic, eliminatoare de bacili sensibili.
Activitãţi:
● Asigurarea tratamentului preventiv pentru tuberculoza
● Screening pentru depistarea cazurilor de tuberculoza, inclusiv cele efectuate de cãtre ambulatoriile TBC ale spitalelor
● Supravegherea şi evaluarea continua, localã şi nationala, a gradului de implementare a fiecãrei acţiuni antituberculoase
● Acţiuni de informare, educare şi comunicare în vederea prevenirii imbolnavirilor de tuberculoza şi promovarea unor comportamente sanatoase
● Asigurarea medicamentelor specifice, în spital şi în ambulatoriu, pentru tratamentul tuberculozei şi a materialelor consumabile pentru examene bacteriologice şi radiologice.
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultate - anual:
- limitarea creşterii incidentei TBC la 100.000 de locuitori
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de programe screening (examene RFM) - 75 mii;
- numãrul de proiecte-pilot - 10;
- numãrul de campanii de informare, educare şi comunicare - 52;
- numãrul de bolnavi trataţi - 33.263;
- numãrul de cazuri noi în tratament;
- numãrul de cazuri cu retratament;
- numãrul de cazuri cu TBC extrapulmonar;
- numãrul de bolnavi cronici polirezistenti;
- numãrul de examene bacteriologice (un examen bacteriologic = 3 produse);
- numãrul de examene radiologice (un examen radiologic = fata şi profil)
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/program screening (examene RFM) - 250 mii lei;
- cost mediu/proiect-pilot - 6 miliarde lei;
- cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare - 65 milioane lei;
- cost mediu/bolnav tratat de tuberculoza, pe tipuri de terapie - 5 milioane lei;
- cost mediu/examen bacteriologic;
- cost mediu/examen radiologic.

Natura cheltuielilor subprogramului:
- din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului;
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare pentru îndrumare şi control tuberculoza, în limita bugetului aprobat, în condiţiile legii;
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora;
- din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru medicamente şi materiale sanitare specifice.

SUBPROGRAM 1.4 - EVALUAREA STĂRII DE SĂNĂTATE ŞI A FACTORILOR DE RISC
Obiectivul 1: Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc din mediu
Activitãţi:
● Monitorizarea calitãţii apei potabile distribuite prin sisteme publice în mediul urban şi rural, raport naţional
● Identificarea riscurilor specifice legate de calitatea apei potabile
● Monitorizarea epidemiilor hidrice
● Evaluarea cazurilor de methemoglobinemie infantila generate de apa din fântâna
● Monitorizarea calitãţii bazinelor de inot şi a apelor naturale folosite în scop de imbaiere sau recreational
● Monitorizarea efectelor asupra sãnãtãţii populaţiei în relatie cu calitatea aerului
● Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a disconfortului populaţiei în relatie cu calitatea habitatului
● Evaluarea stãrii de sãnãtate şi a disconfortului populaţiei în relatie cu nivelul poluarii sonore
● Evaluarea modului de gestionare a deşeurilor rezultate din activitãţile de îngrijire medicalã
● Monitorizarea calitãţii nutritive şi contaminarii microbiologice şi chimice a principalelor grupe de produse alimentare: produse din carne, pâine şi produse de panificatie, lapte şi produse lactate
● Monitorizarea stãrii de nutritie a populaţiei
● Evaluarea nivelului de iod din sarea iodata pentru consumul uman
● Monitorizarea toxiinfectiilor alimentare
● Evaluarea expunerii profesionale la radiatii ionizante
● Evaluarea intoxicatiilor neprofesionale cu pesticide
● Implementarea sistemului informaţional privind sãnãtatea în relatie cu mediul
● Formarea profesionalã în domeniul sãnãtãţii în relatie cu mediul
● Informarea şi comunicarea în domeniul sãnãtãţii în relatie cu mediul
● Armonizare legislativã în domeniul sãnãtãţii în relatie cu mediul
● Activitãţi de intervenţie în caz de poluare accidentala
● Evaluarea efectelor factorilor de risc din mediu asupra copiilor şi tinerilor
● Activitãţi destinate rezolvarii prioritatilor locale
● Elaborarea şi implementarea planurilor locale pentru sãnãtate în relatie cu mediul
● Studiu naţional privind sãnãtatea în relatie cu mediul
● Studiu naţional privind sãnãtatea în relatie cu alimentul.
Obiectivul 2: Protejarea sãnãtãţii şi prevenirea imbolnavirilor asociate factorilor de risc ocupationali
Activitãţi:
● Evaluarea impactului asupra sãnãtãţii în urma expunerii profesionale
● Formarea profesionalã în domeniul medicinei muncii
● Armonizarea legislativã în domeniul medicinei ocupationale
● Informare şi comunicare în domeniul riscurilor profesionale
● Studiu naţional privind sãnãtatea în relatie cu factorii din mediul de munca.
Obiectivul 3: Monitorizarea stãrii de sãnãtate şi supravegherea demograficã
Activitãţi:
● Indentificarea inegalitatilor în distribuţia spatiala a problemelor de sãnãtate
● Formarea profesionalã în domeniul managementului programelor de sãnãtate
● Acţiuni de screening în domeniul sãnãtãţii publice
● Studii de perceptie a problemelor de sãnãtate
● Elaborarea raportului local al stãrii de sãnãtate în relatie cu principalii determinanţi
● Armonizarea legislativã în domeniul sãnãtãţii publice
Indicatori de evaluare a subprogramului:
● Indicatori de rezultate - anual:
- scãderea incidentei efectelor acţiunii factorilor de risc - 3%
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de acţiuni specifice de supraveghere a factorilor de risc şi a efectelor acestora - 50;
- numãrul de studii naţionale de evaluare a sãnãtãţii în relatie cu factorii de risc - 3
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/acţiune specifica - 800.000.000 lei
- cost mediu/studiu naţional de evaluare a sãnãtãţii în relatie cu factorii de risc - 700.000.000 lei.
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare, în limita bugetului aprobat, în condiţiile legii
● Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora.

SUBPROGRAM 1.5 - PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII ŞI EDUCAŢIA PENTRU SĂNĂTATE
Obiectivul 1: Evaluarea nivelului de cunoştinţe, atitudini şi comportamente nefavorabile sãnãtãţii ale populaţiei generale (fumat, alcool, droguri, alimentaţie)
Activitãţi:
- Realizarea unui studiu naţional privind cunoştinţele, atitudinile şi comportamentele nefavorabile sãnãtãţii (fumat, alcool, droguri, alimentaţie)
Indicatori de evaluare:
● Indicatori fizici - trimestrial:
- studiu naţional - 1
● Indicatori de eficienta (mii lei) - trimestrial:
- cost mediu/studiu naţional - 1.000.000.
Obiectivul 2: Dezvoltarea atitudinilor şi comportamentelor favorabile sãnãtãţii prin metode de promovare a sãnãtãţii şi educaţie pentru sãnãtate
Activitãţi:
● Desfãşurarea de campanii de informare, educare şi comunicare în concordanta cu diferite probleme de sãnãtate publica identificate la nivel naţional şi local şi în concordanta cu recomandãrile Organizaţiei Mondiale a Sãnãtãţii;
● Formare şi educaţie continua pentru personalul care desfãşoarã activitãţi de promovare a sãnãtãţii şi de educaţie pentru sãnãtate (personalul din reţeaua nationala de promovare a sãnãtãţii şi de educaţie pentru sãnãtate, medici, psihologi, asistenţi sociali, asistenţi medicali, cadre didactice, consilieri şcolari etc.);
● Formarea mediatorilor sanitari sau a formatorilor din programele de educaţie pentru sãnãtate dezvoltate în cadrul diferitelor comunitãţi (de exemplu, comunitatea rroma);
Indicatori de evaluare:
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de campanii de informare, educare şi comunicare (IEC) - 10;
- numãrul de cursuri de formare - 84 (doua pe judeţ)
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare - 1.680.000 mii lei;
- cost mediu/cursuri de formare (inclusiv componenta Banca Mondialã) - 30.000 mii lei.
Obiectivul 3: Recuperarea persoanelor dependente de droguri
Activitãţi:
● Tratamentul intoxicatiilor acute şi al sindroamelor de sevraj, dezintoxicarea, menţinerea pe methadona în spital, pe baza de prescripţie pe condica de stupefiante, şi în ambulator, pe reteta cu timbru sec de la farmacia spitalului, unitatea care a fost desemnatã sa asigure tratamentul specific al toxicomanilor.
● Reabilitarea psihosociala prin ergoterapie şi terapii alternative
Indicatori de evaluare:
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de persone dependente de droguri recuperate - 100;
- numãrul bazelor de recuperare - 10
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/persoana depedenta de droguri recuperatã - 5.000 mii lei;
- cost mediu/baza de recuperare - 1.200.000 mii lei.
Obiectivul 4: Scãderea prevalentei afectiunilor orodentare
Activitãţi:
● Profilaxia cariei dentare prin clatiri orale cu substanţe fluorurate
● Tratamentul profilactic al cariei dentare
Indicatori de evaluare:
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de truse pentru clatire orala - 49.000 (judeţul Timis - 14.500, judeţul Constanta - 34.500)
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/trusa pentru clatire orala - 60 mii lei.
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● Cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare, în limita bugetului aprobat, în condiţiile legii
● Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora.

SUBPROGRAM 1.6 - HEMATOLOGIE ŞI SECURITATE TRANSFUZIONALs
Obiective:
● Asigurarea unei securitati transfuzionale maxime:
- asigurarea transfuziilor sanguine;
- formarea de personal specializat în domeniul medicinei transfuzionale;
- stocarea corespunzãtoare şi transportul adecvat al sângelui şi produselor sanguine;
- reorganizarea structurilor specializate;
- standardizarea sistemului informaţional în domeniul medicinei transfuzionale;
- întãrirea rolului cercetãrii medicale în domeniul transfuziei sanguine.
● Recrutarea de donatori benevoli şi neremunerati şi menţinerea lor:
- dezvoltarea unei strategii naţionale pentru recrutarea donatorilor;
- dezvoltarea marketingului donarii voluntare de sânge;
- crearea unui sistem economic de sustinere a donarii de sânge.
● Realizarea autosuficientei în sânge, produse derivate labile şi stabile de sânge:
- creşterea numãrului de unitãţi de sânge donate (5-6% din populaţia tarii);
- definirea politicii de fractionare a plasmei congelate;
- integrarea reglementãrilor din Uniunea Europeanã în reglementãrile naţionale privind transfuzia.
Activitãţi:
● Asigurarea securitãţii transfuzionale maxime:
- colecta de sânge şi prepararea produselor sanguine labile;
- controlul imunohematologic, biologic şi bacteriologic al sângelui;
- stocarea şi transportul sângelui şi produselor sanguine derivate;
- distribuţia sângelui şi produselor sanguine;
- educaţia/formarea continua pentru asigurarea profesionalismului personalului implicat în activitatea de transfuzie sanguina;
- informatizarea reţelei de transfuzie.
● Acţiuni pentru recrutarea de donatori benevoli şi neremunerati şi menţinerea lor ca donatori permanenţi
● Realizarea autosuficientei în sânge, produse labile şi stabile de sânge:
- evaluarea necesarului de sânge şi derivate sanguine;
- diminuarea utilizãrii acestor produse în serviciile medicale;
- alegerea unei strategii de fractionare a plasmei congelate.
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultate:
- numãrul de donatori permanenţi - cel puţin 85% din donatori;
- utilizarea de produse sanguine labile - 75-80% fata de sangele total;
- acoperirea necesarului de produse sanguine labile - 90%, iar albumina şi factorii anti-hemofilici (rezultaţi din fractionare) - 10-15%
● Indicatori fizici:
- numãrul de donatori/unitãţi recoltate şi testate pe an - 400.000;
- numãrul de donatori/1.000 locuitori - 20
● Indicatori de eficienta:
- cost mediu/unitate de sânge recoltata şi testata - 1.600.000 lei.
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului.



2. PROGRAM DE PREVENIRE ŞI CONTROL AL BOLILOR NETRANSMISIBILE
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori Program
2002
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
De eficienta:
Cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare
(IEC) (mii lei) 1.000.000
Cost mediu/ancheta de prevalenta (mii lei) 800.000
Cost mediu/screening (mii lei) 16.000.000
Cost mediu/intervenţie specifica pentru controlul bolilor
netransmisibile 28.100.500
(mii lei)
Fizici:
Numãr de anchete de prevalenta a factorilor de risc pentru
bolile care constituie cauze principale de deces 1
Numãr de acţiuni de screening 2
Numãr de campanii informare, educare şi comunicare (IEC) 3
Numãr de intervenţii specifice pentru controlul bolilor
netransmisibile 7
De rezultat:
Creşterea ponderii diagnosticarii precoce prin screening (%) 5
Scãderea mortalitatii specifice prin boli cardiovasculare
la 100.000 de locuitori 675
Scãderea mortalitatii specifice prin cancer la 100.000 de
locuitori 170
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Instituţia coordonatoare a programului: Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei prin Direcţia generalã de asistenta medicalã, programe şi servicii medicale integrate.

SUBPROGRAM 2.1 - PREVENIREA ŞI COMBATEREA BOLILOR CARDIOVASCULARE
Obiective:
● Cunoaşterea ponderii factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare prin studii descriptive despre obiceiuri alimentare, consumul de alcool, fumat, sedentarism şi altele; screening pentru cunoaşterea nivelului colesterolemiei în populaţia-tinta şi a nivelului HTA; studiu de prevalenta pentru cardiopatia ischemica şi insuficienta cardiaca; îmbunãtãţirea stãrii de sãnãtate a bolnavilor cu afecţiuni cardiovasculare, combaterea insuficienţei cardiace, prevenirea complicatiilor majore prin asigurarea în spital a medicamentelor şi materialelor sanitare specifice chirurgiei cardiovasculare şi chirurgiei interventionale prin procedee de electrofiziologie şi stimulatoare cardiace
Activitãţi:
● Studiul Urziceni privind depistarea factorilor de risc legaţi de stilul de viata asociat bolilor cardiovasculare la varsta tanara; studiul privind factorii de risc initiat de Centrul de Cardiologie Craiova (studiul Podari); studiul de la Targu Mures; studii privind ponderea riscurilor pentru insuficienta cardiaca, realizate la nivelul centrelor de cardiologie locale; screening pentru ponderea nivelului colesterolemiei în populaţia-tinta; screening pentru ponderea valorilor HTA în populaţia-tinta; studiul de prevalenta şi incidenta pentru hipertensiunea arteriala în sectoarele 2, 3 ale municipiilor Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca; intervenţii de chirurgie cardiovasculara şi interventionala, de electrofiziologie şi stimulatoare cardiace; Registrul naţional de bolnavi cardiaci operati; Registrul naţional de cardiologie interventionala
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- incidenta specifica prin boli cardiovasculare creste - 1%
- scãderea mortalitatii specifice prin boli cardiovasculare - 675/100.000 de locuitori
● Indicatori fizici - trimestrial:
Numãrul de intervenţii - una realizatã prin:
- numãrul de teste screening pentru boli cardiovasculare - 150.000
- numãrul de anchete de prevalenta - 1
- numãrul de studii - 4
- numãrul de bolnavi trataţi - 2.875
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/screening - 130 mii lei
- cost mediu/studiu - 7.000.000 mii lei
- cost mediu/bolnav tratat - 121.739,1 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora
- bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru medicamente şi materiale sanitare specifice.

SUBPROGRAM 2.2 - PREVENTIE ŞI CONTROL ÎN PATOLOGIA ONCOLOGICA
Obiective:
● Tratarea bolnavilor cu afecţiuni oncologice
● Diagnosticarea în stadii incipiente, O, I, II, a cazurilor de tumori maligne (col uterin, glanda mamara, prostata şi alte localizari frecvente)
Activitãţi:
● Screening pentru cancerul de col uterin
● Screening pentru cancerul glandei mamare
● Screening pentru cancere cu localizari frecvente
● Continuarea Registrului naţional de cancer
● Formarea continua a personalului implicat în realizarea Registrului naţional de cancer
● Asigurarea în spital şi în ambulatoriu a tratamentului specific bolnavilor cu patologie oncologica: chimioterapice, imunomodulatori, hormonoterapie, factor de creştere, inhibitori de osteoclaste şi antiemetice specifice
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- scãderea mortalitatii specifice - 170/100.000 de locuitori
- creşterea ponderii diagnosticarii precoce prin screening - 5%
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãr de teste screening - 50.000
- numãr de cazuri înregistrate în RNC - 30.000
- numãr de bolnavi trataţi pe coduri de boala şi tip de terapie - 497.379
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/tip de screening - 140 mii lei
- cost RNC - 1.000.000 mii lei
- cost mediu/bolnav tratat, pe tipuri de terapie - 2.613,7 mii lei
- cost mediu pe cura
Natura cheltuielilor subprogramului:
- bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare, în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora
- bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru medicamente specifice (citostatice, imunomodulatori, hormoni, factor de creştere, inhibitori de osteoclaste, antiemetice specifice).

SUBPROGRAM 2.3 - PREVENTIE ŞI DIAGNOSTIC PRECOCE ÎN BOLILE NEUROLOGICE
Obiective:
● Reducerea mortalitatii cu 10% prin AVC (accident vascular cerebral); reducerea recurentelor cu 30% la bolnavii cu AIT (accident ischemic tranzitor cerebral); reducerea intensitatii şi a numãrului de pusee cu 20% la bolnavii cu scleroza multipla
Activitãţi:
● Monitorizarea pacientilor cu AVC (accident vascular cerebral) şi tratamentul profilactic antitrombotic cu clopidogrel; monitorizarea pacientilor cu AIT (accident ischemic tranzitor cerebral); asigurarea tratamentului cu interferon beta 1a şi beta 1b; monitorizarea pacientilor cu implant cohlear
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- reducerea procentului de pacienti cu recurente - 10%
- reducerea procentului de pacienti cu AIT care au dezvoltat AVC - 30%
- reducerea invalidãrii - 25%
- procent de pacienti cu implant cohlear realizat - 100%
● Indicatori fizici - trimestrial:
Numãr de intervenţii - una realizatã prin:
- numãr de pacienti cu recurenta la AVC - 5.000
- numãr de pacienti cu AIT care au dezvoltat AVC - 1.500
Numãr de pacienti cu implant cohlear - 10
Numãr de pacienti cu scleroza în plãci trataţi - 400, din care: 200 cu interferon beta 1a şi 200 cu interferon beta 1b; numãr de pacienti trataţi cu clopidogrel
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/intervenţie AVC - 12.000.000,0 mii lei
- cost mediu/intervenţie implant cohlear - 3.000.000,0 mii lei
- cost mediu/pacient tratat de scleroza în plãci - 375.000,0 mii lei
- cost mediu/pacient tratat cu clopidogrel
Natura cheltuielilor subprogramului:
- bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora
- bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru clopidogrel, interferon beta 1a şi beta 1b.

SUBPROGRAM 2.4 - PREVENTIE ŞI CONTROL ÎN DIABET ŞI ÎN ALTE BOLI DE NUTRITIE
Obiective:
● Screening pentru identificarea pacientilor cu risc de a face diabet; screening pentru depistarea complicatiilor cronice ale diabetului zaharat; automonitorizare pentru copii, tineri, gravide; reducerea numãrului de bolnavi cu complicatii cronice ale diabetului zaharat cu 10%
● Tratarea bolnavilor cu diabet zaharat tip I şi tip II
Activitãţi:
● Testarea pentru identificarea diabetului zaharat tip I şi II, la rudele de gradul I ale pacientilor din evidenta; testarea pentru depistarea precoce a complicatiilor, retinopatii, nefropatii, neuropatii, boli cardiovasculare; automonitorizarea pacientilor din evidenta; asigurarea insulinei şi a medicamentelor antidiabetice orale; alte activitãţi necesare realizãrii programului
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- procentul pacientilor identificati prin screening - 100%
- scãderea cu 10% a complicatiilor
● Indicatori fizici - trimestrial:
Numãrul de intervenţii - una realizatã prin:
- numãrul de teste screening pentru factori de risc - 10.000
- numãrul de pacienti cu automonitorizare - 16.000
- numãrul de pacienti trataţi - 257.702, din care: - cu antidiabetice orale
- cu insulina
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/tip de screening - 1.400 mii lei
- cost mediu/pacient automonitorizat - 1.400 mii lei
- cost mediu/pacient tratat - 3.104,4 mii lei
- cost mediu/pacient tratat cu ADO
- cost mediu/pacient tratat cu insulina
Natura cheltuielilor subprogramului:
- bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora
- bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru medicamente (ADO şi insulina).

SUBPROGRAM 2.5 - PROFILAXIE ÎN PATOLOGIA PSIHIATRICA ŞI PSIHOSOCIALA
Obiective:
● Scãderea morbiditatii prin boli psihice grave, prin depistare şi tratament precoce
● Creşterea ponderii recuperarilor la pacientii cu internare obligatorie
Activitãţi:
● Educaţia populaţiei pentru recunoaşterea şi semnalarea simptomatologiei prodromale
● Formarea medicilor de familie pentru semnalarea precoce a dizabilitatilor psihice
● Terapia ocupationala
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- procent persoane diagnosticate cu forme subsindromice - 10%
- procent pacienti resocializati - 10%
● Indicatori fizici - trimestrial:
Numãrul de intervenţii - una realizatã prin:
- numãrul de medici care au promovat cursul - 300
- numãrul de centre de ergoterapie - 10
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/medic/curs - 10 milioane lei
- cost mediu/centru de ergoterapie - 1,0 miliarde lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora.

SUBPROGRAM 2.6 - PREVENTIE ÎN PATOLOGIA NEFROLOGICA ŞI DIALIZA
Obiective:
● Creşterea cu 25% în 2 ani a ponderii cazurilor de nefropatii cu insuficienta renala cronica depistata în stadii incipiente
● Utilizarea tratamentului de substitutie a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica
Activitãţi:
● Screening în grupa de populaţie cu varsta de 7-25 de ani; monitorizarea principalelor nefropatii; realizarea Registrului naţional de dializa (RND); înregistrarea pacientilor în RND; asigurarea în spital a medicamentelor şi a materialelor sanitare specifice hemodializei şi dializei peritoneale
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- scãderea cu 5% a morbiditatii prin insuficienta renala cronica
● Indicatori fizici - trimestrial:
Numãrul de intervenţii - una, realizatã prin:
- numãrul de pacienti depistati cu factori etiologici ai nefropatiilor - 1.000
- numãrul de pacienti cu nefropatii diagnosticati - 2.000
- numãrul de pacienti înregistraţi în RND - 1.000
- numãrul de pacienti trataţi - 4.272, din care:
- cu hemodializa
- cu dializa peritoneala
- numãrul de şedinţe, din care:
- hemodializa
- dializa peritoneala
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/intervenţie - 12,0 miliarde lei
- cost mediu/ pacient tratat - 166.198,5 mii lei
- cost mediu/pacient - cu hemodializa
- cu dializa peritoneala
- cost mediu/şedinţa:
- hemodializa
- dializa peritoneala
Natura cheltuielilor subprogramului:
- bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora
- bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru medicamente şi materiale sanitare specifice.

SUBPROGRAM 2.7. - PREVENTIE ŞI CONTROL AL HEMOFILIEI ŞI TALASEMIEI
Obiective:
● Creşterea sperantei de viata şi a calitãţii vieţii bolnavilor cu hemofilie prin profilaxia şi tratamentul corect al accidentelor hemoragice
Activitãţi:
● Preventia primara a manifestãrilor de boala la 2-18 ani; prevenirea şi diagnosticarea precoce a complicatiilor infectioase; prevenirea accidentelor hemoragice; continuarea Registrului naţional de hemofilie; asigurarea în spital şi ambulatoriu a medicamentelor specifice
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- scãderea numãrului de accidente hemoragice la pacienti cu hemofilie - 10%
- scãderea numãrului artropatiilor invalidante la pacienti cu hemofilie - 10%
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de pacienti investigati pentru hemofilie - 1.000
- numãrul de examene screening pentru pacienti cu talasemie - 1.500
- numãrul de pacienti trataţi - 2.613
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/testare - 1.500 mii lei
- cost mediu/pacient tratat - 7.654,0 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonataore, pe baza justificarii necesitãţii acestora
- bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru medicamente specifice.

SUBPROGRAM 2.8. - PREVENTIE ÎN PATOLOGIA ENDOCRINA
Obiective
● Creşterea calitãţii vieţii la climacterium şi profilaxia osteoporozei
● Scãderea morbiditatii prin gusa datoratã carentei de iod
Activitãţi:
● Monitorizarea femeilor cu risc pentru osteoporoza; depistarea activa a gusei la copiii şcolari; asigurarea în spital şi ambulatoriu a medicamentelor specifice pentru tratamentul osteoporozei şi gusei datorate carentei de iod
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- incidenta specifica creste 1%
- incidenta complicatiilor scade 1%
● Indicatori fizici - trimestrial:
Numãrul de intervenţii - una, realizatã prin:
- numãrul de copii cu profilaxie a gusei prin carenta de iod - 3.000
- numãrul de examene screening pentru osteoporoza la femei la menopauza - 5.000
- numãrul de pacienti trataţi - 13.157, din care:
- cu osteoporoza
- cu gusa datoratã carentei de iod
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/examen screening - 1,0 milioane lei
- cost mediu/copil/profilaxie - 100 mii lei
- cost mediu/pacient tratat - 3.800,3 mii lei
- cost mediu/pacient tratat pentru osteoporoza
- cost mediu/pacient tratat pentru gusa datoratã carentei de iod
Natura cheltuielilor subprogramului:
- bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora
- bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru medicamente specifice tratamentului osteoporozei şi gusei datorate carentei de iod.

SUBPROGRAM 2.9. - PREVENTIE ÎN TRAUMATOLOGIE ŞI ÎN ORTOPEDIE
Obiective:
● Realizarea Registrului naţional de endoprotezare (RNE)
● Reducerea perioadei de imobilizare postoperatorie pentru pacientii endoprotezati
● Recuperarea locomotorie cu cca 80% a bolnavilor cu endoproteze primare
● Recuperarea locomotorie cu cca 60% a pacientilor cu endoproteze de revizie
● Prevenirea diformitatilor de coloana vertebrala şi a complicatiilor cardiorespiratorii ulterioare
Activitãţi:
● Continuarea Registrului naţional de endoprotezare
● Monitorizarea pacientilor cu patologie deformanta preexistenta sau dobandita a coloanei vertebrale operate pentru evitarea cronicizarii şi prevenirea insuficienţei cardiorespiratorii
● Monitorizarea pacientilor endoprotezati
● Asigurarea cu materiale sanitare specifice endoprotezarii articulare primare şi de revizie şi a instrumentatiei segmentare de coloana
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- procentul de recuperare locomotorie la bolnavii cu endoproteza primara - 80%
- procentul de recuperare locomotorie la bolnavii cu endoproteza de revizie - 60%
● Indicatori fizici - trimestrial:
Numãrul de intervenţii - una, realizatã prin:
- numãrul de pacienti cu implant segmentar de coloana - 233
- numãrul de bolnavi endoprotezati - 2.364
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost RNE - 2,0 miliarde lei
- cost mediu/pacient cu implantare segmentara de coloana - 60 milioane lei
- cost mediu/pacient endoprotezat - 59.221,7 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora
- bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli materiale sanitare specifice - endoproteze.

SUBPROGRAM 2.10 - REABILITAREA SERVICIILOR DE URGENTA PRESPITALICEASCA
Obiective:
● Eficientizarea timpului maxim de ajungere la caz la urgente majore.
● Monitorizarea şi controlul programelor de sãnãtate
Activitãţi:
● Formarea continua a personalului:
- acţiuni de pregãtire pentru intervenţii la dezastre
- menţinerea reţelei de comunicaţii
- organizarea transportului, în cazuri speciale, cu aeronave
● Acţiuni de control efectuate de coordonatorii nationali
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- numãr de resuscitari cu reluarea funcţiilor vitale - 10%
- procent de teritoriu acoperit cu telecomunicaţii - 100%
● Indicatori fizici - trimestrial:
- Numãrul de intervenţii - una, realizatã prin:
- numãrul de personal format la cursuri - 250;
- numãrul de antrenamente de intervenţii la dezastre - 10
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
Cost mediu/intervenţie prin:
- cost/persoana/curs - 1.500 mii lei;
- cost acţiune simulata - 600,0 milioane lei;
- cost dispecerate pentru telecomunicaţii - 4,0 miliarde lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora.

SUBPROGRAMUL Nr. 2.11. - RECUPERARE MEDICALĂ, MEDICINA FIZICA ŞI BALNEOLOGIE
Obiective:
● Preventia şi recuperarea medicalã a afectiunilor aparatului locomotor
● Îmbunãtãţirea asistenţei de recuperare pentru afectiunile cu morbiditate crescutã în spitalele şi secţiile de recuperare adulti şi copii
● Prevenire, educaţie şi informare în poliartrita reumatoida
Activitãţi:
● Campanii de informare şi educare privind aspecte legate de medicina fizica şi de recuperare
● Reorganizarea serviciilor de recuperare medicalã
● Ameliorarea bazelor de tratament şi a metodologiei de recuperare în serviciile de copii, adulti şi geriatrie
● Amenajãri speciale pentru cazurile severe
● Prevenire în poliartrita reumatoida
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- procentul de pacienti cu recuperarea invaliditatii - 50 %
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de pacienti cu recuperarea invaliditatii - 6.000
- campanii de informare, educare şi comunicare (IEC) - 1
● Indicatori de eficienta - trimestriala:
- cost mediu/profilaxie şi recuperare - 600 mii lei
- cost mediu/IEC-1,0 miliarde lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Cheltuieli materiale şi servicii
● Cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora.

SUBPROGRAM 2.12. - PREVENTIE GERIATRICA ŞI PROTECŢIA VARSTNICULUI
Obiective:
● Scãderea numãrului complicatiilor unor afecţiuni specifice varstnicului şi dispensarizarea grupelor de risc.
Activitãţi:
● Screening al grupei de populaţie cu varsta de 45-60 ani, pentru depistarea dislipidemiilor, afectiunilor cardiovasculare şi a osteoporozei în cadrul lotului
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- reducerea mortalitatii specifice la grupa de varsta >65 ani - 1%
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãr persoane varstnice monitorizate - 5.000
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/persoana în varsta, testata şi monitorizata - 400 mii lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
● Cheltuieli materiale şi servicii
● Cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora.

SUBPROGRAM 2.13. - TRANSPLANT DE ORGANE ŞI TESUTURI
Obiective:
● Preventia complicatiilor fatale la pacientii cu boli cronice, cu sanse de recuperare
Activitãţi:
● Transplant de organe şi tesuturi
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de rezultat - anual:
- procentul de pacienti recuperati/tip de transplant - 100%
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãr de transplanturi efectuate pe tipuri - 10
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/tip de transplant - 3,0 miliarde lei
Natura cheltuielilor subprogramului:
- bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora
- bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru transplant.

SUBPROGRAM 2.14. - TERAPIA DEPENDENTEI DE DROGURI
Obiective:
● Reducerea dependentei de droguri
Activitãţi:
● Asigurarea medicatiei specifice tratamentului
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de eficienta - trimestrial:
- cost mediu/tratament specific - 1.351,4 mii lei
● Indicatori fizici - trimestrial:
- numãrul de pacienti cu tratament specific - 3.700
● Indicatori de rezultat - anual:
- procentul pacientilor recuperati - 50%
Natura cheltuielilor subprogramului:
- bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei:
● cheltuieli materiale şi servicii necesare realizãrii subprogramului
● cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii acestora
- bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate:
● cheltuieli pentru medicamente.



3. PROGRAM DE SĂNĂTATE A COPILULUI ŞI FAMILIEI
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori 2002
Program
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
De eficienta:
Cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare
(IEC) (mii lei) 1.000.000
Cost mediu/intervenţie de promovare a sãnãtãţii
reproducerii (mii lei) 31.529.833
Cost mediu/intervenţie de promovare a sãnãtãţii
copilului (mii lei) 36.000.000
Fizici:
Numãr de campanii de informare, educare şi comunicare (IEC) 4
Numãr de intervenţii de promovare a sãnãtãţii reproducerii 7
Numãr de intervenţii de promovare a sãnãtãţii copilului 8
De rezultat:
Creşterea prevalentei utilizãrii contraceptiei în rândul
femeilor cu varsta de 15-45 de ani (%) 25
Scãderea incidentei avorturilor (cu % pe an) 10
Scãderea mortalitatii infantile la 1.000 nãscuţi vii (%) 17
Scãderea mortalitatii materne prin avort la 1.000 nãscuţi vii (%) 15
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Instituţiile coordonatoare ale programului:
- Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei - Direcţia de asistenta familialã şi socialã
- Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti
- Unitatea de Management a Programelor de Sãnãtate a Copilului şi Familiei.

INTERVENŢIA 1. - ACCESUL LA SERVICII DE SĂNĂTATEA REPRODUCERII
Obiectivul 1: Consolidarea asistenţei medicale primare pentru furnizarea serviciilor de sãnãtate a reproducerii în strânsã legatura cu serviciile de specialitate
Activitãţi:
● instruirea şi perfecţionarea personalului medical din asistenta medicalã primara şi de specialitate
● îmbunãtãţirea comunicãrii naţional-local-furnizori prin intalniri periodice trimestriale
● procurare şi distribuţie de contraceptive gratuite
● procurare şi distribuţie de contraceptive cu plata
● tipãrirea şi distribuţia de fise şi de formulare de contraceptie
Obiectivul 2: Promovarea metodelor moderne de contraceptie
Activitãţi:
● elaborarea, tipãrirea şi distribuirea de materiale informative.

INTERVENŢIA 2. - SISTEMUL DE ASISTENTA PRENATALA
Obiectivul 1: Elaborarea unui sistem coerent şi unitar de monitorizare a asistenţei prenatale
Activitãţi:
● tipãrirea şi distribuţia formularelor unice de înregistrare a consultatiilor prenatale
● instruirea personalului medical pentru folosirea formularelor unice
Obiectivul 2: Promovarea sistemului de asistenta prenatala
Activitãţi:
● elaborarea, tipãrirea şi distribuirea de materiale informative.

INTERVENŢIA 3. - PROFILAXIA ANEMIEI FERIPRIVE LA COPIL ŞI GRAVIDA
Obiectivul 1: Reducerea prevalentei anemiei feriprive la copilul între 0-1 an
Activitãţi:
● procurarea şi distribuţia preparatelor de fier la copii
● monitorizarea prevalentei anemiei la copil
Obiectivul 2: Reducerea prevalentei anemiei feriprive la gravida
Activitãţi:
● procurarea şi distribuţia preparatelor de fier la gravida
● monitorizarea prevalentei anemiei la gravida.

INTERVENŢIA 4. - PREVENIREA CANCERULUI DE COL UTERIN
Obiectivul 1: Depistarea activa precoce a cancerului de col uterin în asistenta primara şi în centre specializate
Activitãţi:
● pregãtirea teoreticã şi practica a medicilor de familie pentru prelevarea probelor
● pregãtirea citologilor şi citotehnicienilor pentru citirea probelor
● procurarea echipamentelor (masa ginecologie, specule, lame, periute, fixator etc.)
● efectuarea examenului de depistare activa (prelevarea şi fixarea probelor)
● transportarea probelor prelevate şi a rezultatelor
● citirea şi interpretarea rezultatelor
Obiectivul 2: Depistarea riscului oncogen pentru cancer de col uterin
Activitãţi:
● identificarea şi izolarea infectiei virale cu risc oncogen

INTERVENŢIA 5 - PROFILAXIA PATOLOGIEI REPRODUCERII UMANE PRIN DIAGNOSTIC PRE-ŞI POSTNATAL
Obiectivul 1: Organizarea unei reţele de centre de diagnostic pre- şi postnatal
Activitãţi:
● organizarea structurilor regionale de diagnostic pre- şi postnatal
● dotarea cu echipament specific şi desfãşurarea de activitãţi specifice de testare
Obiectivul 2: Profilaxia sindroamelor genetice
Activitãţi:
● organizarea structurilor regionale de genetica medicalã
● dotarea cu echipament specific şi desfãşurarea de activitãţi specifice de testare.

INTERVENŢIA 6. - PROFILAXIA SINDROMULUI DE IZOIMUNIZARE RH.
Obiectiv: Profilaxia sindromului de izoimunizare Rh.
Activitãţi:
● vaccinarea antiD a lauzelor
INTERVENŢIA 7. - REABILITAREA ASISTENŢEI NEONATALE
Obiectivul 1: Regionalizarea asistenţei neonatale
Activitãţi:
● definirea principiilor şi normelor regionalizarii neonatale
● evaluarea situaţiei şi necesarului
● costuri locale legate de programul RoNeoNat
● dotarea cu echipament specific
● instruirea personalului medical mediu şi superior de cãtre partea elvetiana
Obiectivul 2: Extinderea sistemului "rooming-în" în maternitati
Activitãţi:
● costuri locale legate de extinderea sistemului "rooming-în"
● dotarea cu echipament specific
● instruirea personalului medical mediu şi superior.

INTERVENŢIA 8. - PREVENIREA INTARZIERILOR ÎN DEZVOLTAREA NEUROPSIHICA A COPILULUI
Obiectivul 1: Prevenirea encefalopatiei cauzate de fenilcetonurie şi hipotiroidism congenital
Activitãţi:
● efectuarea testelor specifice şi tratamentul cazurilor confirmate
● luarea în evidenta la nivelul medicului de familie
Obiectivul 2: Prevenirea apariţiei deficienţelor de dezvoltare neuropsihica la copil
Activitãţi:
● dotarea cu echipamente specifice
● instruirea personalului medical
● identificarea copiilor cu risc
● terapie complexa prin program de reabilitare oferit de o echipa multidisciplinara
Obiectivul 3: Prevenirea apariţiei cecitatii la prematuri
Activitãţi:
● procurarea echipamentelor specifice examinãrii pentru depistarea riscului de cecitate.

INTERVENŢIA 9. - PROFILAXIA DISTROFIEI LA SUGAR ŞI COPIL
Obiectivul 1: Profilaxia morbiditatii infantile datorate distrofiei la copii între 0-1 an prin administrarea de lapte praf
Activitãţi:
● administrarea de lapte praf la copii, cu indicaţii
Obiectivul 2: Profilaxia malnutritiei la prematuri
Activitãţi:
● administrarea laptelui - medicament în formula specialã pentru prematuri
Obiectivul 3: Promovarea alaptarii la san
Activitãţi:
● elaborarea, tipãrirea şi distribuirea de materiale informative.

INTERVENŢIA 10. - PROFILAXIA RAHITISMULUI CARENTIAL AL COPILULUI
Obiectiv: Scãderea incidentei rahitismului la copilul între 0-3 ani
Activitãţi:
● procurarea şi distribuţia vitaminei D.

INTERVENŢIA 11. - SUPRAVEGHEREA STĂRII DE SĂNĂTATE ÎN COLECTIVITĂŢI DE COPII ŞI ADOLESCENTI
Obiectivul 1: Supravegherea dezvoltãrii somatopsihice a elevilor
Activitãţi:
● supravegherea medicalã a elevilor şi intervenţii de ameliorare a stãrii de sãnãtate
● mãsurarea şi calcularea indicilor şi indicatorilor antropofiziometrici ai elevilor
● acţiuni de monitorizare a riscului comportamental al elevilor şi intervenţii de corectare a comportamentului
Obiectivul 2: Promovarea unui comportament sanitar şi social sanatos în colectivitatile de copii şi adolescenti
Activitãţi:
● elaborarea, tipãrirea şi distribuirea materialelor informative.

INTERVENŢIA 12. - PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII FEMEII ŞI COPILULUI LA NIVEL COMUNITAR
Obiectivul 1: Dezvoltarea sistemului de asistenta medicalã comunitara
Activitãţi:
● crearea unui grup interministerial şi iniţierea normelor legislative necesare
● definirea atribuţiilor şi normelor de funcţionare ale asistentului medical comunitar
● introducerea asistentului medical comunitar în nomenclatorul de meserii
● elaborarea curriculei şi materialelor de formare a asistentilor comunitari
● formare de formatori
● instruirea asistentului medical comunitar în zonele-pilot
● implementarea sistemului de asistenta medicalã comunitara în zonele-pilot
● elaborarea, tipãrirea şi distribuirea de materiale informative
Obiectivul 2: Dezvoltarea sistemului de mediatori sanitari comunitari din cadrul comunitãţilor de rromi
Activitãţi:
● definirea atribuţiilor şi normelor de funcţionare ale mediatorului comunitar
● formarea de mediatori sanitari din cadrul comunitãţilor de rromi
● implementarea sistemului de mediatori sanitari comunitari în zonele-pilot
Obiectivul 3: Prevenirea şi managementul violenţei impotriva femeii şi copilului
Activitãţi:
● campanii impotriva violenţei.

INTERVENŢIA 13. - PROFILAXIA ŞI TRATAMENTUL UNOR AFECŢIUNI CRONICE ALE COPILULUI
Obiectivul 1: Profilaxia şi tratamentul sindromului de detresa respiratorie la nou-nãscut
Obiectivul 2: Profilaxia şi tratamentul astmului bronsic la copil
Obiectivul 3: Profilaxia şi tratamentul hepatitei B şi C la copil
Obiectivul 4: Profilaxia şi tratamentul diareei cronice şi sindromului de malabsorbtie la copil
Obiectivul 5: Profilaxia şi tratamentul mucoviscidozei la copil
Obiectivul 6: Profilaxia şi tratamentul hemofiliei la copil
Obiectivul 7: Profilaxia şi tratamentul epilepsiei la copil
Obiectivul 8: Profilaxia şi tratamentul imunodeficientelor primare umorale la copil
Activitãţi:
● crearea standardelor şi ghidurilor
● profilaxie şi terapie prin administrare de medicamente specifice.

INTERVENŢIA 14. - PROFILAXIA ŞI TRATAMENTUL UNOR AFECŢIUNI CRONICE ALE FEMEII
Obiectivul 1: Profilaxia şi tratamentul infertilitatii
Activitãţi:
● crearea standardelor şi ghidurilor
● investigarea standardizata a cuplurilor sterile
● tratamentul infertilitatii de cuplu
Obiectivul 2: Profilaxia şi tratamentul tulburarilor legate de menopauza
Activitãţi:
● crearea standardelor şi ghidurilor
● investigarea standardizata a femeii la menopauza
● tratamentul tulburarilor de menopauza.

INTERVENŢIA 15. - UNITATEA DE COORDONARE A PROGRAMULUI DE SĂNĂTATE A COPILULUI ŞI FAMILIEI
Obiectiv: Îmbunãtãţirea managementului programului de sãnãtate a copilului şi familiei prin înfiinţarea Unitãţii de Management a Programului de Sãnãtate a Copilului şi Familiei în cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" Bucureşti şi susţinerea functionarii acesteia
Activitãţi:
● coordoneazã elaborarea documentaţiei referitoare la structura şi bugetul subprogramelor
● coordoneazã elaborarea normelor metodologice ale subprogramelor
● coordoneazã tehnic implementarea subprogramelor în teritoriile stabilite
● monitorizeazã activitãţile şi îndeplinirea obiectivelor subprogramelor
● evalueaza activitatea din teritoriu şi întocmeşte rapoartele periodice specifice
● informeazã Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei asupra problemelor apãrute în desfãşurarea subprogramelor
Indicatori de evaluare ai programului
● Indicatori de rezultat


Creşterea prevalentei utilizãrii contraceptiei în
rândul femeilor între 15-45 de ani 25%
Scãderea incidentei avorturilor (la % pe an) 10%
Scãderea mortalitatii materne prin avort
la 1.000 nãscuţi vii 0,15%
Scãderea mortalitatii infantile la 1.000 nãscuţi
vii 17%
● Indicatori fizici:
- numãr de intervenţii de promovare a sãnãtãţii
copilului 8
- numãr de intervenţii de promovare a sãnãtãţii
reproducerii 7
- numãr de campanii de informare, educare şi
comunicare 4
● Indicatori de eficienta:
- cost mediu/intervenţie de promovare a sãnãtãţii
copilului 36 miliarde lei
- cost mediu/intervenţie de promovare a sãnãtãţii
reproducerii 31,5
miliarde lei
- cost mediu/campanie de informare, educare şi comunicare 1 miliard lei



Natura cheltuielilor programului:
● Cheltuieli materiale şi servicii
● Cheltuieli de personal, inclusiv de deplasare în limita bugetului aprobat în condiţiile legii
● Cheltuieli de capital, cu aprobarea direcţiei coordonatoare, pe baza justificarii necesitãţii


4. PROGRAM DE REFORMA, POLITICI DE SĂNĂTATE ŞI ADMINISTRAŢIE SANITARĂ
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Indicatori 2002
Program
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
De eficienta:
Cost mediu/intervenţie de sãnãtate (mii lei) 57.875.190
Cost mediu/program de competenta şi supraspecializare 125.000
Fizici:
Numãr de intervenţii de sãnãtate 42
Numãr de programe de competenta şi supraspecializare 80
Numãr de sinteze ale stãrii de sãnãtate 25
De rezultat:
Creşterea gradului de participare a personalului la cursuri
de formare şi de perfecţionare (% pe an) 20%
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Instituţii coordonatoare ale programului:
- Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei
- Academia de Ştiinţe Medicale
- Institutul Naţional de Medicina Sportiva
- Institutul de Management al Serviciilor de Sãnãtate
- direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti
- Centrul de Calcul, Statistica şi Documentare Medicalã.

SUBPROGRAM 4.1. - REFORMA ŞI POLITICI DE SĂNĂTATE
Obiectiv:
● Reforma sectorului sanitar şi implementarea politicilor de sãnãtate conform strategiei de dezvoltare
Activitãţi:
● Evaluarea şi planificarea de servicii de sãnãtate
● Elaborarea de sinteze ale stãrii de sãnãtate
● Organizarea de cursuri de formare în planificare, finanţare şi management al serviciilor de sãnãtate, finanţare în funcţie de diagnostic (DRG)
● Editarea, tipãrirea, distribuirea documentaţiei DRG
Indicatori de evaluare:
● Indicatori de eficienta:


- Cost mediu/intervenţie de sãnãtate (mii lei) 57.875.190
- Cost mediu/program de competenta şi
supraspecializare (mii lei) 125.000
● Indicatori fizici:
- Numãr de intervenţii de sãnãtate 42
- Numãr de programe de competenta şi supraspecializare 80
- Numãr de sinteze ale stãrii de sãnãtate 25
● Indicatori de rezultat:
- Creşterea gradului de participare a personalului la
cursuri de formare şi de perfecţionare (% pe an) 20%



SUBPROGRAM 4.2. - ADMINISTRAŢIE CENTRALA ŞI SERVICII PUBLICE DESCENTRALIZATE

SUBPROGRAM 4.3. - REZERVA PENTRU SITUAŢII SPECIALE

ANEXA 4

NORME METODOLOGICE
privind finanţarea, raportarea şi controlul indicatorilor prevãzuţi în programele, respectiv în subprogramele de sãnãtate în anul 2002

I. Finanţarea programelor, respectiv a subprogramelor de sãnãtate
1. Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate, în calitate de ordonatori principali de credite, proiecteazã, implementeaza, finanţeazã şi coordoneazã programe, respectiv subprograme de sãnãtate, în scopul realizãrii unor obiective de sãnãtate.
2. Implementarea consta în punerea în practica a activitãţilor necesare realizãrii scopului şi obiectivelor programului, respectiv ale subprogramului de sãnãtate, urmãrindu-se rezultatele obţinute, precum şi încadrarea în timpul şi în costurile aprobate.
3. Programele, respectiv subprogramele de sãnãtate, se elaboreazã şi se executa în cadrul fiecãrui capitol de cheltuieli, conform clasificatiei indicatorilor privind finanţele publice, aprobatã prin <>Ordinul ministrului finanţelor nr. 1.394/1995 .
4. Institutele medicale sau alte unitãţi sanitare desemnate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei pot coordona şi finanta programe, subprograme sau acţiuni de sãnãtate.
5. Sumele alocate pentru programele, respectiv pentru subprogramele de sãnãtate se cuprind în bugetele de venituri şi cheltuieli ale unitãţilor sanitare, se aproba o data cu acestea şi se utilizeazã potrivit destinaţiilor stabilite. Ordonatorii secundari şi terţiari de credite evidenţiazã sumele alocate, pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, atât în plan, cat şi în execuţie.
6. Din sumele aprobate în bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei pentru finanţarea programelor, respectiv a subprogramelor de sãnãtate, se pot efectua cheltuieli de personal, cheltuieli materiale şi servicii şi cheltuieli de capital, avându-se în vedere urmãtoarele precizãri:
a) În sumele prevãzute la programele, respectiv la subprogramele de sãnãtate care se executa prin unitãţi finanţate integral de la bugetul de stat de la titlul 20 "Cheltuieli materiale şi servicii", se cuprind medicamente şi materiale sanitare, materiale şi prestãri servicii cu caracter funcţional, obiecte de inventar de mica valoare sau scurta durata şi echipament, reparaţii curente, reparaţii capitale, cãrţi şi publicaţii.
Cheltuielile de întreţinere şi gospodãrire ale unitãţilor sanitare sunt incluse în "Programul comunitar de sãnãtate publica".
Cheltuielile pentru inspectiile sanitare de stat sunt cuprinse în "Programul comunitar de sãnãtate publica" şi "Programul de sãnãtate a copilului şi familiei".
b) Sumele aferente procurãrii vaccinurilor prin licitaţie la nivel naţional sunt cuprinse în "Programul comunitar de sãnãtate publica", subprogramul "Supravegherea şi controlul bolilor transmisibile", în bugetul Institutului de Sãnãtate Publica Bucureşti.
c) Cheltuielile aferente efectuãrii unor teste de diagnostic care nu pot fi fãcute în laboratoarele obişnuite şi a testelor de confirmare a diagnosticului sunt prevãzute în bugetul Institutului "Cantacuzino" Bucureşti.
d) Laptele praf ce se acorda gratuit în cadrul programului "Sãnãtatea copilului şi familiei" se achiziţioneazã şi se distribuie în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 321/2001 privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copii cu varste cuprinse între 0-12 luni, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 341 din 27 iunie 2001, şi de Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi ministrului administraţiei publice nr. 449/410/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii cu varste cuprinse între 0-12 luni care nu beneficiazã de lapte matern.
e) Finanţarea programelor, respectiv a subprogramelor, de sãnãtate, de la titlul 20 "Cheltuieli materiale şi servicii" se face lunar, pe total titlu, pe baza cererilor justificate ale ordonatorilor de credite, în raport cu gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior şi în limita bugetului aprobat.
f) Finanţarea programelor, respectiv a subprogramelor, de sãnãtate de la titlul 38 "Transferuri" se face lunar, pe baza cererilor justificate ale ordonatorilor de credite, în raport cu gradul de utilizare a resurselor puse la dispoziţie anterior şi în limita bugetului aprobat.
g) Din sumele aprobate programelor, respectiv subprogramelor, de sãnãtate la titlul 38 "Transferuri" art. 40 alin. 44 "Programe de sãnãtate", realizate prin unitãţile sanitare finanţate din venituri extrabugetare, conform legii, se asigura cheltuielile de personal pentru personalul angajat pe durata determinata sau cu fracţiune de norma, potrivit <>art. 4 alin. (2) din Hotãrârea Guvernului nr. 41/2002 privind derularea programelor finanţate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate, în anul 2002, cheltuielile materiale şi servicii şi de capital (cu aprobarea direcţiei coordonatoare), cu obligaţia utilizãrii sumelor respective numai pentru realizarea subprogramelor de sãnãtate pentru care sunt responsabile. Ocuparea posturilor pe durata determinata, cu norma intreaga sau cu fracţiune de norma, se face cu aprobarea direcţiei de sãnãtate publica sau a Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, dupã caz.
7. În cadrul subprogramului "Reabilitarea serviciilor de urgenta prespitaliceasca" se cuprind şi cheltuielile aferente organizãrii transportului, în cazuri speciale, cu aeronave, cu aprobarea Direcţiei generale de asistenta medicalã, programe şi servicii medicale integrate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.
8. Contraceptivele achiziţionate prin licitaţie la nivel naţional din fondurile alocate "Programului de sãnãtate a copilului şi familiei" se acorda fãrã plata, în condiţiile prevãzute la <>art. 6 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 41/2002 . Documentele justificative pe baza cãrora se acorda contraceptive fãrã plata sunt: carnetele de elev, student, somer, adeverinte emise de consiliile locale, precum şi declaraţii pe propria rãspundere, dupã caz.
9. Înregistrarea în contabilitate şi circuitul documentelor în cazul unor achiziţii de medicamente, vaccinuri şi materiale sanitare pentru care achiziţia şi plata se fac centralizat sunt prezentate în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice.
10. a) Finanţarea subprogramelor de sãnãtate din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la cap. 62.16 "Servicii medicale şi medicamente" titlul 20 "Cheltuieli materiale şi servicii" art. 25 "Cheltuieli materiale şi prestãri servicii cu caracter medical", în cadrul bugetului aprobat.
b) Sumele alocate sunt destinate asigurãrii în spital şi în ambulatoriu a unor medicamente şi materiale sanitare specifice unor boli cu consecinţe grave asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei.
c) Sumele aferente fiecãrui subprogram de sãnãtate sunt stabilite de casele de asigurãri de sãnãtate în funcţie de numãrul de bolnavi şi de costul mediu pe bolnav şi sunt cuprinse în contractele încheiate, distinct, potrivit modelului prezentat în anexa, cu unitãţile prestatoare de servicii medicale implicate, prevãzute în anexa nr. 2 la ordin.
d) Sumele destinate finanţãrii subprogramelor de sãnãtate, cuprinse în contracte, vor fi defalcate pentru procurarea medicamentelor sau a materialelor sanitare ce se acorda în spital şi, respectiv, în ambulatoriu de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate în colaborare cu coordonatorii locali de programe de sãnãtate.
e) Medicamentele ce se acorda în ambulatoriu în cadrul subprogramelor de sãnãtate se asigura prin farmaciile aparţinând unitãţilor sanitare prin care se deruleazã subprogramul.
f) Unitatea prestatoare de servicii medicale prezintã caselor de asigurãri de sãnãtate, în primele 5 zile ale lunii în curs, decontul pentru luna precedenta, cuprinzând numãrul de bolnavi trataţi, costul mediu pe bolnav, sumele achitate, conform copiei de pe ordinul de plata (cu ştampila trezoreriei) cu care s-a achitat contravaloarea facturii pentru medicamentele şi/sau materialele sanitare specifice aprovizionate pentru luna precedenta, precum şi cererea justificativã însoţitã de copia de pe factura emisã de furnizor pentru medicamentele şi/sau materialele specifice aprovizionate pentru luna în curs.
g) Casele de asigurãri de sãnãtate vor analiza indicatorii prezentaţi în decont şi gradul de utilizare a resurselor puse la dispoziţie anterior şi vor deconta, în limita sumei prevãzute în contract, în termen de 5 zile de la primire, contravaloarea facturii prezentate în copie de unitatea prestatoare de servicii medicale pentru medicamentele şi/sau materialele specifice aprovizionate pentru luna curenta în cadrul subprogramelor de sãnãtate.
h) Neprezentarea documentelor prevãzute la lit. f) de cãtre unitãţile prestatoare de servicii medicale atrage sistarea finanţãrii.
i) Nerespectarea clauzelor contractuale, în sensul utilizãrii fondurilor pentru alte destinaţii, sau neraportarea indicatorilor stabiliţi atrage rezilierea contractului respectiv.
j) Situaţiile prevãzute la lit. h) şi i) vor fi aduse la cunostinta Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate şi Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei de cãtre organele constatatoare, în termen de 48 de ore de la data constatãrii.
11. Sursele de finanţare a programelor, respectiv a subprogramelor, de sãnãtate pot fi completate, potrivit legii, cu donaţii şi sponsorizãri.
II. Raportarea indicatorilor din programele, respectiv subprogramele, de sãnãtate şi responsabilitãţile specifice în derularea acestora
12. a) Indicatorii se monitorizeazã pe baza evidentei tehnico-operative conduse la nivelul unitãţilor sanitare, al direcţiilor de sãnãtate publica judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, şi al Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, precum şi al caselor de asigurãri de sãnãtate şi Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
b) Periodicitatea raportarii indicatorilor este stabilitã prin anexa nr. 3 la ordin, pentru fiecare program, respectiv subprogram de sãnãtate, utilizându-se modalitãţile de raportare (suport de hârtie, magnetic etc.) convenite cu direcţiile coordonatoare din minister.
c) Casele de asigurãri de sãnãtate transmit lunar, pana la data de 15 a lunii urmãtoare celei pentru care se face raportarea, Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, o data cu raportarea contului de execuţie, sumele alocate de acestea pentru fiecare subprogram de sãnãtate, sumele utilizate de cãtre unitãţile prestatoare de servicii medicale care deruleazã aceste subprograme, precum şi indicatorii realizaţi, conform anexei nr. 3 la ordin.
13. Costul mediu/indicator fizic se calculeazã ca raport între suma alocata pentru acţiunea respectiva şi numãrul de indicatori fizici. În cazul în care au fost finanţate şi alte acţiuni pentru care nu au fost stabiliţi sau raportati indicatori fizici, acestea vor fi enumerate indicandu-se costul total pe fiecare acţiune. Costul mediu/bolnav tratat şi costul mediu/cura (tip de terapie, şedinţa, intervenţie) se calculeazã ca raport între suma utilizata şi numãrul de bolnavi trataţi, respectiv numãrul de cure realizate (tip de terapie, şedinţa, intervenţie).
14. Nivelul costurilor medii va sta la baza unor analize comparative, atât cu nivelul indicatorilor prevãzut sa se realizeze, cat şi cu cel realizat de fiecare unitate.
15. Unitãţile sanitare care deruleazã programe, respectiv subprograme, de sãnãtate au obligaţia de a raporta, pana la data de 10 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, direcţiilor de sãnãtate publica sau Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, dupã caz, indicatorii fizici şi cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora atât din sumele primite de la bugetul de stat, cat şi din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate. Dupã centralizare direcţiile de sãnãtate publica îi remit direcţiilor coordonatoare de programe din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, potrivit periodicitatii stabilite prin anexa nr. 3 la ordin, pana la data de 20 a primei luni din trimestrul urmãtor şi pana la data de 25 ianuarie 2003, pentru indicatorii ce se raporteazã anual.
16. În termen de 15 zile de la primirea datelor direcţiile generale coordonatoare de programe de sãnãtate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei centralizeazã şi analizeazã indicatorii raportati pe fiecare program, respectiv subprogram de sãnãtate, pe judeţe, stabilind nivelul indicatorilor de rezultate pe total program.
17. Rezultatele analizelor, însoţite, dupã caz, de propuneri de imbunatatire a activitãţilor de elaborare, finanţare şi raportare a indicatorilor prevãzuţi în programele de sãnãtate, vor fi prezentate conducerii Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei pana la data de 15 februarie 2003.
18. a) Unitãţile prestatoare de servicii medicale, care deruleazã subprograme de sãnãtate finanţate de casele de asigurãri de sãnãtate, transmit acestora raportari lunare privind sumele utilizate pe fiecare subprogram, precum şi indicatorii realizaţi, conform prevederilor pct. 10 lit. f). Indicatorii prevãzuţi în anexa nr. 3 la ordin se raporteazã pana la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care se face raportarea.
b) Unitãţile prestatoare de servicii medicale, care deruleazã subprograme de sãnãtate, au obligaţia organizãrii evidentei nominale (sau pe cod numeric personal) a bolnavilor care beneficiazã de medicamente sau materiale specifice prescrise în cadrul subprogramelor. Aceasta evidenta va fi pusã la dispoziţie caselor de asigurãri de sãnãtate şi direcţiilor de sãnãtate publica trimestrial, pana la data de 15 a lunii urmãtoare încheierii trimestrului pentru care se face raportarea.
19. Lunar, direcţiile de specialitate din cadrul Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, care au repartizate sarcini privind programele de sãnãtate, analizeazã, pe fiecare subprogram de sãnãtate şi pe judeţe, sumele alocate şi gradul de utilizare a fondurilor la nivelul unitãţilor prestatoare de servicii medicale, precum şi indicatorii fizici şi de eficienta realizaţi.
20. Responsabilitãţile specifice în derularea programelor de sãnãtate sunt:
a) Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, prin Direcţia generalã a bugetului, asigura fondurile pentru finanţarea programelor, respectiv a subprogramelor, de sãnãtate aprobate prin bugetul de stat.
b) Coordonatorii nationali şi direcţiile de sãnãtate publica, în calitate de coordonatori locali, rãspund de utilizarea fondurilor aprobate pentru desfãşurarea programelor, respectiv a subprogramelor de sãnãtate, organizarea activitãţilor specifice prin compartimentele de specialitate şi instituţiile cu rol în realizarea subprogramului, raportarea, analiza şi controlul indicatorilor fizici, de eficienta şi de rezultat.
c) Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate şi casele de asigurãri de sãnãtate rãspund de asigurarea, urmãrirea şi controlul utilizãrii fondurilor aprobate pentru derularea programelor de sãnãtate, monitorizarea şi controlul indicatorilor fizici şi de eficienta şi de analiza indicatorilor.
d) Medicii din cadrul unitãţilor sanitare cu responsabilitãţi în realizarea subprogramului de sãnãtate, în calitate de coordonatori locali:
- rãspund de utilizarea fondurilor primite pentru efectuarea cheltuielilor;
- dispun mãsurile necesare aplicãrii metodologiei de program, în vederea asigurãrii îndeplinirii obiectivelor prevãzute în subprogramul de sãnãtate;
- rãspund de organizarea, monitorizarea şi buna desfãşurare a activitãţilor medicale din cadrul subprogramului de sãnãtate;
- rãspund de raportarea la timp a datelor cãtre direcţiile de sãnãtate publica şi cãtre casele de asigurãri de sãnãtate;
- evalueaza impactul asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei cuprinse în subprogramele de sãnãtate.
e) Contabilul-şef (directorul economic) al unitãţii sanitare rãspunde de modul de organizare a contabilitãţii, a evidentelor tehnico-operative, de utilizarea sumelor potrivit destinaţiilor aprobate, cu respectarea legilor în vigoare, de exactitatea şi realitatea datelor raportate direcţiilor de sãnãtate publica şi caselor de asigurãri de sãnãtate.
III. Controlul raportarii indicatorilor prevãzuţi în programele, respectiv în subprogramele de sãnãtate
21. Controlul raportarii indicatorilor prevãzuţi în programele, respectiv în subprogramele, de sãnãtate se realizeazã astfel:
a) Controlul raportarii indicatorilor prevãzuţi în programele, respectiv în subprogramele, de sãnãtate finanţate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei va fi efectuat trimestrial de cãtre coordonatorii locali, respectiv de direcţiile de sãnãtate publica judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru instituţiile sanitare care deruleazã subprograme de sãnãtate, şi de cãtre coordonatorii nationali, direcţiile coordonatoare din minister, prin sondaj.
b) Controlul raportarii indicatorilor prevãzuţi în subprogramele de sãnãtate finanţate din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate va fi efectuat de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, trimestrial, la unitãţile prestatoare de servicii medicale care deruleazã aceste subprograme.
22. Controlul va urmãri, în principal, urmãtoarele:
a) încadrarea în bugetul aprobat, precum şi mãsura în care fondurile alocate au fost utilizate potrivit destinaţiilor stabilite şi au servit la realizarea obiectivelor propuse în programul sau în subprogramul de sãnãtate respectiv;
b) respectarea de cãtre persoanele implicate a responsabilitãţilor legate de derularea subprogramelor de sãnãtate;
c) realitatea indicatorilor raportati;
d) acuratetea şi validitatea datelor colectate;
e) eventualele obstacole sau disfunctionalitati în derularea programului sau subprogramului de sãnãtate.
23. În urma fiecãrui control se va întocmi un raport care va fi discutat cu persoanele responsabile în derularea subprogramelor de sãnãtate respective, în vederea remedierii eventualelor disfunctionalitati, urmând ca în termen de 30 de zile sa se stabileascã rezultatele finale ale controlului. În cazul în care direcţia de sãnãtate publica sau casa de asigurãri de sãnãtate, dupã caz, identifica probleme ce nu pot fi soluţionate la nivel local, acestea vor fi transmise spre soluţionare direcţiilor coordonatoare din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei sau Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate.
Pentru anul 2002 controlul anual se va efectua pana la data de 31 ianuarie 2003.

ANEXA 1


──────────
la normele metodologice
────────────────────────

CONTRACT
pentru finanţarea programelor/subprogramelor de sãnãtate

I. Pãrţile contractante
Casa de Asigurãri de Sãnãtate ........, cu sediul în municipiul/oraşul ....., strada ........ nr. ...., judeţul/sectorul ....., telefon/fax ......, reprezentatã prin director general .......... şi director economic ......, pe de o parte,
şi
unitatea sanitarã ......., reprezentatã prin director ...... şi director economic/contabil-şef ......., acreditata/autorizata ...............
II. Obiectul contractului
Obiectul prezentului contract îl constituie finanţarea subprogramelor de sãnãtate ............/(se specifica fiecare subprogram)..... pentru asigurarea medicamentelor şi/sau a materialelor specifice ......./(se completeazã, dupã caz, în funcţie de subprograme)...... necesare în terapia în spital şi în ambulatoriu, conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 41/2002 privind derularea programelor finanţate din bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi familiei şi din bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate, în anul 2002, şi Ordinului ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 85/65/2002 pentru aprobarea subprogramelor de sãnãtate şi Normelor metodologice privind finanţarea, raportarea şi controlul indicatorilor prevãzuţi în programe, respectiv subprograme, de sãnãtate aprobate prin bugetul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi bugetul Fondului de asigurãri sociale de sãnãtate, în anul 2002.
III. Durata contractului
3.1. Prezentul contract este valabil de la data încheierii lui şi pana la data de 31 decembrie 2002.
3.2. Durata prezentului contract se poate prelungi, cu acordul pãrţilor, în situaţia prelungirii duratei de aplicabilitate a <>Hotãrârii Guvernului nr. 41/2002 .
IV. Obligaţiile pãrţilor
4.1. Obligaţiile Casei de Asigurãri de Sãnãtate
4.1.1. Casa de Asigurãri de Sãnãtate ........ se obliga sa asigure fonduri pentru derularea subprogramelor de sãnãtate, decontand lunar contravaloarea facturilor pentru medicamente şi/sau materiale specifice necesare asigurãrii în spital şi în ambulatoriu a tratamentelor pentru bolnavii cu afectiunile cuprinse în subprograme.
4.1.2. Finanţarea subprogramelor se face din Fondul de asigurãri sociale de sãnãtate, în cadrul bugetului aprobat pentru cheltuieli materiale şi prestãri de servicii cu caracter medical.
4.1.3. Sumele alocate sunt stabilite în funcţie de numãrul de bolnavi trataţi şi de costul mediu pe bolnav.
4.1.4. Defalcarea sumelor alocate pe spital şi ambulatoriu se face de Casa de Asigurãri de Sãnãtate ............ şi de direcţia de sãnãtate publica.
4.1.5. Medicamentele ce se acorda în ambulatoriu în cadrul subprogramelor se asigura prin farmacia unitãţii sanitare prestatoare de servicii medicale prin care acestea se deruleazã.
4.1.6. Casa de Asigurãri de Sãnãtate ......... analizeazã indicatorii prezentaţi în decontul înaintat de unitatea sanitarã prestatoare de servicii medicale, precum şi gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior.
4.1.7. Casa de Asigurãri de Sãnãtate ......... deconteazã, în termen de 5 zile, în baza cererilor justificate transmise de unitatea sanitarã, în limita sumei prevãzute în contract, contravaloarea facturii, prezentatã în copie, pentru medicamentele şi/sau materialele specifice necesare în tratamentul din luna curenta.
4.2. Obligaţiile unitãţii sanitare .........................
Unitatea sanitarã are urmãtoarele obligaţii:
4.2.1. sa elaboreze strategii de profilaxie primara, secundarã şi tertiara pentru bolile cuprinse în program;
4.2.2. sa utilizeze fondurile primite pentru fiecare subprogram de sãnãtate, potrivit destinaţiei acestora;
4.2.3. sa dispunã mãsuri pentru gestionarea eficienta a mijloacelor materiale şi bãneşti;
4.2.4. sa organizeze evidenta cheltuielilor pe fiecare subprogram şi pe subdiviziunile clasificatiei bugetare, atât în prevederi, cat şi în execuţie;
4.2.5. sa se asigure ca serviciile medicale furnizate în baza prezentului contract sa se încadreze din punct de vedere al calitãţii în normele privind calitatea asistenţei medicale, elaborate de cãtre comisiile de specialitate din cadrul Colegiului Medicilor din România şi de Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate;
4.2.6. sa furnizeze tratamentul adecvat şi sa prescrie medicamentele conform reglementãrilor în vigoare;
4.2.7. sa efectueze achiziţia medicamentelor, în condiţiile legii, cu respectarea prevederilor art. 6 din Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate nr. 85/65/2002 pentru aprobarea subprogramelor de sãnãtate şi ale Normelor metodologice privind finanţarea, raportarea şi controlul indicatorilor prevãzuţi în programe, respectiv subprograme de sãnãtate, în anul 2002;
4.2.8. sa transmitã casei de asigurãri de sãnãtate raportari lunare privind sumele utilizate pe fiecare subprogram de sãnãtate, precum şi indicatorii realizaţi, rãspunzând de exactitatea şi realitatea datelor raportate pentru justificarea plãţii contravalorii facturii pentru medicamentele şi/sau materialele specifice procurate în luna precedenta;
4.2.9. sa organizeze evidenta nominalã (sau a codurilor numerice personale) a bolnavilor care beneficiazã de medicamentele şi/sau materialele specifice prescrise în cadrul subprogramelor de sãnãtate. Pana la data de 15 a lunii urmãtoare încheierii semestrului va raporta casei de asigurãri de sãnãtate evidenta nominalã a bolnavilor trataţi în cadrul subprogramelor de sãnãtate.
V. Valoarea contractului (se detaliazã fiecare subprogram pe destinaţii 2.2, 2.3, 2.4 etc.)
5.1 ......................... lei, din care:
5.1.1 ....................... lei pe spital;
5.1.2 ....................... lei pe ambulatoriu.
5.2.
5.3.
5.4. Finanţarea subprogramelor
5.4.1. Unitatea sanitarã prezintã în primele 5 zile ale lunii curente, pentru luna expiratã, decontul cuprinzând numãrul de bolnavi trataţi, costul mediu pe bolnav, sumele achitate conform ordinului de plata (cu ştampila trezoreriei) cu care s-a achitat contravaloarea facturii pentru medicamentele şi/sau materialele specifice procurate în luna precedenta, precum şi cererea justificativã, însoţitã de copia facturii emise de furnizor pentru medicamentele şi/sau materialele specifice aprovizionate pentru luna în curs.
5.4.2. Casa de asigurãri de sãnãtate analizeazã indicatorii prezentaţi prin decont, precum şi gradul de utilizare a fondurilor puse la dispoziţie anterior şi deconteazã, în limita sumei prevãzute în contract, în termen de maximum 5 zile de la primire, contravaloarea facturii prezentate în copie de unitatea prestatoare de servicii medicale pentru medicamentele şi/sau materialele specifice aprovizionate pentru luna curenta.
VI. Rãspunderea contractualã
6.1. Unitatea sanitarã are urmãtoarele responsabilitãţi:
6.1.1. Prin medicii coordonatori:
a) rãspunde de utilizarea fondurilor primite pentru efectuarea cheltuielilor pentru medicamentele şi materialele specifice;
b) rãspunde de organizarea evidentei nominale (sau a codurilor numerice personale) a bolnavilor care beneficiazã de medicamentele şi/sau materialele specifice prescrise în cadrul subprogramelor;
c) dispune mãsurile necesare aplicãrii metodologiei de program, în vederea asigurãrii îndeplinirii obiectivelor prevãzute în program;
d) rãspunde de organizarea, monitorizarea şi buna desfãşurare a activitãţilor medicale din cadrul programului;
e) rãspunde de raportarea la timp a datelor cãtre Casa de Asigurãri de Sãnãtate ............., precum şi de realitatea şi exactitatea acestora;
f) evalueaza impactul asupra stãrii de sãnãtate a populaţiei cuprinse în program.
6.1.2. Prin contabilul-şef al unitãţii sanitare:
- rãspunde de modul de organizare a evidentelor tehnico-operative, de utilizarea sumelor alocate potrivit destinaţiilor aprobate, cu respectarea normelor legale în vigoare, de exactitatea şi realitatea datelor raportate lunar.
6.2. Casa de Asigurãri de Sãnãtate ................ controleazã trimestrial modul de utilizare a fondurilor alocate şi analizeazã lunar indicatorii prezentaţi.
6.2.1. Controlul casei de asigurãri de sãnãtate va urmãri, în principal, urmãtoarele:
a) dacã activitãţile se desfãşoarã conform reglementãrilor legale în vigoare;
b) dacã se constata obstacole sau disfunctionalitati în derularea programului;
c) dacã se încadreazã în sumele contractate pe subprograme de sãnãtate, dacã fondurile alocate au fost utilizate potrivit destinaţiilor stabilite şi dacã au servit la realizarea obiectivelor propuse în domeniul sau subprogramul respectiv;
d) dacã persoanele implicate respecta responsabilitãţile legate de subprogram;
e) verifica realitatea şi exactitatea datelor.
6.3. Neprezentarea de cãtre unitatea sanitarã a documentelor prevãzute la pct. 4.1 din prezentul contract atrage sistarea finanţãrii.
6.4. Nerespectarea clauzelor cuprinse la pct. 3.2.2 şi 3.2.8 atrage rezilierea contractului.
VII. Soluţionarea litigiilor
7.1. Litigiile apãrute pe perioada derulãrii contractului se soluţioneazã de cãtre pãrţi pe cale amiabila. În situaţia în care pãrţile nu ajung la o înţelegere, acestea se vor adresa organelor jurisdicţionale competente.
VIII. Clauze speciale
8.1. Se pot încheia acte adiţionale la prezentul contract în situaţia în care, prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurãri de Sãnãtate, se aproba modificãri în volumul şi în structura programului, pe parcursul derulãrii acestuia.
8.2. Dacã o clauza a acestui contract ar fi declarata nulã, celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de aceasta nulitate. Pãrţile convin ca orice clauza declarata nulã sa fie înlocuitã printr-o alta clauza care sa corespundã cat mai bine cu putinta spiritului contractului. Dacã pe durata prezentului contract expira termenul de valabilitate a autorizaţiei sanitare, toate celelalte prevederi ale contractului nu vor fi afectate de nulitate, cu condiţia reînnoirii autorizaţiei sanitare pentru toatã durata de valabilitate a contractului.
IX. Dispoziţii finale
9.1. Orice modificare poate fi facuta numai cu acordul scris al ambelor pãrţi.
9.2. În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intra în vigoare pe durata derulãrii prezentului contract, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor, numai cu acordul pãrţilor.
9.3. Rezilierea contractului înainte de expirarea valabilitãţii acestuia poate fi facuta numai cu acordul celor doi semnatari.
X. Forta majorã
10.1. Orice împuternicire independenta de vointa pãrţilor, intervenita dupã data semnãrii contractului şi care impiedica executarea acestuia, este consideratã forta majorã şi exonereaza de rãspundere partea care o invoca. Sunt considerate forta majorã, în sensul acestei clauze, împrejurãri ca: rãzboi, revoluţie, cutremur, marile inundatii, embargou.
10.2. Partea care invoca forta majorã trebuie sa anunţe cealaltã parte în termen de 5 zile de la data apariţiei respectivului caz de forta majorã şi, de asemenea, de la încetarea acestui caz.
10.3. Dacã nu se procedeazã la anunţarea în termenele prevãzute mai sus a începerii şi încetãrii cazului de forta majorã, partea care îl invoca suporta toate daunele provocate celeilalte pãrţi prin neanuntarea la termen.
10.4. În cazul în care împrejurãrile care obliga la suspendarea executãrii prezentului contract se prelungesc pe o perioada mai mare de 6 luni, fiecare parte poate cere rezoluţiunea contractului.
Prezentul contract s-a încheiat astãzi, ....., în doua exemplare, câte un exemplar pentru fiecare parte, şi se completeazã conform normelor în vigoare.

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE UNITATEA SANITARĂ

Director general, Director,

Director economic, Director economic/contabil-şef

Vizat Serviciul juridic
─────────────────────────





ANEXA 2
────────
la normele metodologice
────────────────────────
Înregistrarea în contabilitate şi circuitul documentelor
în cazul achiziţiilor centralizate de la bugetul de stat

Înregistrarea în contabilitate a achiziţiilor centralizate
──────────────────────────────────────────────────────────
I. În situaţia în care institutul de sãnãtate publica achiziţioneazã
centralizat vaccinuri, le distribuie gratuit direcţiilor de sãnãtate
publica şi acestea medicilor de familie

1. Achiziţia centralizata de vaccinuri la nivelul institutului de sãnãtate
publica, în baza contractelor de achiziţii:

600.01 = 234
"Medicamente "Furnizori"
şi materiale sanitare"

2. Achitarea obligaţiilor cãtre furnizori privind achiziţia de vaccinuri:
234 = 700.01
"Furnizori" "Finanţarea din bugetul
de stat"
3. Distribuirea vaccinurilor cãtre direcţiile de sãnãtate publica, în baza
repartizãrii aprobate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei;
şi a avizului de însoţire a mãrfii:
213.01 = 600.01
"Decontãri cu unitãţile" "Medicamente şi
materiale sanitare"
4. Intrarea în gestiunea direcţiilor de sãnãtate publica a vaccinurilor,
în baza avizului de însoţire a mãrfii şi a repartizãrii aprobate de
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, de la Institutul de Sãnãtate Publica
Bucureşti:
600.01 = 213.01
"Medicamente "Decontãri cu unitãţile"
şi materiale sanitare"
5. Distribuirea de la direcţia de sãnãtate publica cãtre medicii de familie
a vaccinurilor, pe baza de aviz de însoţire a mãrfii:
213.01 = 600.01
"Decontãri cu unitãţile" "Medicamente
şi materiale sanitare"
6. Înregistrarea pe cheltuieli la nivelul Institutului de Sãnãtate Publica
Bucureşti se face în baza justificarii consumului de vaccinuri de cãtre
medicii de familie, întocmit pe fişa cartografica sau tabel nominal;
acesta se centralizeazã de direcţiile de sãnãtate publica pe documentul
"Raport de justificare a consumului", care se aproba de conducerea
unitãţii/institutului.
410 213.01
"Cheltuielile instituţiei = "Decontãri cu instituţiile"
publice finanţate
de la buget"

II. Direcţia de sãnãtate publica achiziţioneazã contraceptive centralizat
şi le distribuie cabinetelor de planificare familialã.

1. Achiziţionarea de contraceptive la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica
judeţene şi a municipiului Bucureşti, în baza contractului de achiziţii:
600.01 = 234
"Medicamente "Furnizori"
şi materiale sanitare"
2. Achitarea obligaţiilor cãtre furnizori privind achiziţia de contraceptive:
234 = 700.01
"Furnizori" "Finanţarea
din bugetul de stat"
3. Distribuirea cãtre medicii de familie, pe baza repartizãrii aprobate de
direcţiile de sãnãtate publica, a contraceptivelor, cu avizul de însoţire
a mãrfii:
213.01 = 600.01
"Decontãri cu unitãţile" "Medicamente
şi materiale sanitare"
4. Justificarea consumului la direcţiile de sãnãtate publica de cãtre medicii
de familie (prin raport lunar pentru distribuirea contraceptivelor gratuite
sau tabel nominal), pentru trecerea pe cheltuieli cu aprobarea conducerii
direcţiei de sãnãtate publica şi a responsabilului de program:
410 = 213.01
"Cheltuielile instituţiilor publice "Decontãri cu unitãţile"
finanţate de la buget"

III. În cazul achiziţionãrii prin unitãţile sanitare finanţate din venituri
extrabugetare desemnate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei:

1. Încasarea sumelor din alocaţiile bugetare:
192 = 592
"Disponibil din alocaţii "Venituri din alocaţii bugetare
bugetare cu destinaţie specialã" cu destinaţie specialã"
2. Achiziţia de contraceptive în baza contractelor de achiziţie:
600.01 = 234
"Medicamente şi materiale sanitare" "Furnizori"
3. Achitarea furnizorilor privind achiziţia de contraceptive:
234 = 192
"Furnizori" "Disponibil din alocaţii
bugetare cu destinaţie specialã"
4. Distribuirea de cãtre unitãţile sanitare finanţate din venituri
extrabugetare, achizitoare ale contraceptivelor, pe baza de aviz de
însoţire a mãrfii, la unitãţile sanitare şi medicii de familie:
213.01 = 600.01
"Decontãri cu unitãţile" "Medicamente şi materiale
sanitare"
5. Justificarea consumului (prin raport lunar pentru distribuirea
contraceptivelor gratuite sau tabel nominal) de cãtre unitãţile sanitare
sau medicii de familie şi trecerea pe cheltuieli la unitatea
sanitarã care a achiziţionat centralizat contraceptive (trimestrial)
492 = 213.01
"Cheltuieli din alocaţii bugetare "Decontãri cu unitãţile"
cu destinaţie specialã"





─────────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016