Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 84 din 14 iunie 2001  pentru aprobarea Metodologiei privind elaborarea scenariilor de siguranta la foc    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 84 din 14 iunie 2001 pentru aprobarea Metodologiei privind elaborarea scenariilor de siguranta la foc

EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 570 din 12 septembrie 2001
ORDIN nr. 84 din 14 iunie 2001
pentru aprobarea Metodologiei privind elaborarea scenariilor de siguranta la foc
EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 570 din 12 septembrie 2001

Ministrul de interne,
având în vedere prevederile <>art. 24 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 60/1997 privind apãrarea impotriva incendiilor, aprobatã prin <>Legea nr. 212/1997 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 13 alin. 2 din Legea nr. 40/1990 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului de Interne, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Metodologia privind elaborarea scenariilor de siguranta la foc, prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, prin marile unitãţi şi unitãţile de pompieri militari, va lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
Nerespectarea prevederilor Metodologiei privind elaborarea scenariilor de siguranta la foc atrage rãspunderea juridicã, potrivit legii.
ART. 4
(1) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin orice dispoziţii contrare îşi înceteazã aplicabilitatea.

Ministru de interne,
Ioan Rus


ANEXA 1

METODOLOGIE
privind elaborarea scenariilor de siguranta la foc

CAP. 1
Dispoziţii generale
1.1. Prezenta metodologie stabileşte principii, criterii şi niveluri de performanta, precum şi condiţii tehnice necesare elaborãrii scenariilor de siguranta la foc.
1.2. Prevederile prezentei metodologii se aplica pentru analizarea şi evaluarea interdependentei nivelurilor de performanta, inclusiv a timpilor de siguranta la foc şi, dupã caz, a timpilor operativi de intervenţie, cu mãsurile tehnico-organizatorice, condiţiile de asigurare a intervenţiei şi mijloacele de prevenire şi stingere a incendiilor, necesare îndeplinirii exigenţei de siguranta la foc a utilizatorilor.
1.3. Prezenta metodologie constituie cadrul orientativ pentru întocmirea scenariilor de siguranta la foc, necesar factorilor implicaţi în proiectarea, executarea, exploatarea, verificarea şi expertizarea construcţiilor, instalaţiilor şi a altor amenajãri, precum şi pentru stabilirea mãsurilor compensatorii la lucrãrile de amenajãri ale construcţiilor existente, în cazul în care în mod justificat nu pot fi îndeplinite prevederile reglementãrilor tehnice în vigoare privind cerinta de calitate a siguranţei la foc.
1.4. Scenariul de siguranta la foc estimeaza, în principal, condiţiile tehnice asigurate conform reglementãrilor şi acţiunile ce trebuie întreprinse în caz de incendiu, fiind structurat potrivit Normelor generale de prevenire şi stingere a incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului de interne nr. 775/1998 .

CAP. 2
Structura scenariului de siguranta la foc
Secţiunea 1
Caracteristicile construcţiei sau ale instalaţiei tehnologice
2.1.1. Datele de identificare
Se înscriu datele necesare indentificarii construcţiei (instalaţiei tehnologice), respectiv denumire, beneficiar, adresa, telefon, fax etc.
Dupã caz, se vor face referiri privind profilul de activitate şi programul de lucru ale obiectivului, în funcţie de situaţia în care se elaboreazã scenariul de siguranta la foc.
2.1.2. Destinaţia
Se menţioneazã funcţiile principale, secundare şi conexe ale construcţiei (instalaţiei tehnologice), potrivit situaţiei pentru care s-a întocmit scenariul de siguranta la foc.
2.1.3. Categoria şi clasa de importanta
Se precizeazã categoria de importanta a construcţiei stabilitã de proiectant, potrivit Regulamentului privind stabilirea categoriei de importanta a construcţiilor, aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 766/1997 şi în conformitate cu metodologia specifica.
Se precizeazã clasa de importanta a construcţiei potrivit reglementãrilor tehnice (corelata cu categoria de importanta stabilitã de proiectant).
2.1.4. Particularitãţi specifice construcţiei (instalaţiei tehnologice)
Se prezintã principalele caracteristici ale construcţiei (instalaţiei) privind:
a) tipul clãdirii (civilã, inalta, foarte inalta, cu sali aglomerate, de producţie sau depozitare, monobloc, blindata, cu funcţiuni mixte etc.), precum şi regimul de înãlţime şi volumul construcţiei;
b) aria construitã şi desfasurata, cu principalele destinaţii ale încãperilor;
c) numãrul compartimentelor de incendiu şi ariile acestora;
d) precizãri referitoare la numãrul maxim de persoane sau animale;
e) prezenta permanenta, capacitatea de autoevacuare a persoanelor;
f) capacitãţi de depozitare sau adãpostire;
g) caracteristici ale proceselor tehnologice şi cantitãţi de substanţe periculoase (potrivit clasificarii din Directiva Consiliului Uniunii Europene nr. 96/82/CE );
h) numãrul cãilor de evacuare şi, dupã caz, al refugiilor.

Secţiunea a 2-a
Nivelurile criteriilor de performanta şi timpii de siguranta la foc asiguraţi conform reglementãrilor tehnice
2.2.1. Riscul de incendiu
Identificarea şi stabilirea nivelurilor de risc sau a categoriilor de pericol de incendiu se fac conform Metodologiei privind identificarea, evaluarea şi controlul riscurilor de incendiu, luându-se în considerare:
a) densitatea sarcinii termice;
b) clasele de combustibilitate şi periculozitate ale materialelor şi substanţelor utilizate;
c) sursele potenţiale de aprindere şi împrejurãrile preliminate care pot favoriza aprinderea şi, dupã caz, timpul de aprindere şi de dezvoltare libera a incendiului.
Nivelurile riscului (categoriile de pericol) de incendiu se stabilesc pentru fiecare încãpere, spaţiu, zona, compartiment, potrivit reglementãrilor tehnice (în funcţie de densitatea sarcinii termice, funcţiunea spaţiilor, încãperilor, respectiv de natura activitãţilor desfãşurate, comportarea la foc a elementelor de construcţii şi caracteristicile de ardere a materialelor şi substanţelor utilizate, prelucrate, manipulate sau depozitate), şi se precizeazã în scenariul de siguranta la foc întocmit doar pentru clãdirea în ansamblu, instalatia tehnologicã ori compartimentul de incendiu.
Se analizeazã, dupã caz, posibilitatea reducerii riscului de incendiu, potrivit reglementãrilor tehnice şi condiţiilor functionale.
2.2.2. Rezistenta la foc
Pentru cuantificarea nivelurilor de performanta privind rezistenta la foc se precizeazã:
a) rezistenta la foc a principalelor elemente de construcţie (în special a celor portante sau cu rol de compartimentare), stabilitã potrivit criteriilor din reglementãrile tehnice;
b) gradul de rezistenta la foc a construcţiei sau a compartimentului de incendiu;
c) compartimentarea antifoc şi elementele de protecţie a golurilor din pereţii şi planşeele antifoc;
d) mãsurile suplimentare de protecţie la foc stabilite, dupã caz, şi justificate tehnic.
2.2.3. Preîntâmpinarea propagarii incendiilor
Pentru asigurarea preintampinarii propagarii incendiilor la vecinãtãţi şi în interiorul construcţiei (compartimentului de incendiu) se vor preciza:
a) distanţele de siguranta asigurate conform reglementãrilor tehnice sau mãsurile compensatorii realizate, atunci când aceste distanţe nu pot fi respectate;
b) mãsurile constructive (pereţii, planşeele rezistente la foc şi elementele de protecţie a golurilor din acestea, precum şi posibilitatea de întrerupere a continuitãţii golurilor din elementele de construcţii) pentru limitarea propagarii incendiului în interiorul compartimentului de incendiu, pe faţade şi pe acoperis;
c) timpul de propagare a incendiilor la construcţiile vecine;
d) sistemele de evacuare a fumului şi, dupã caz, a gazelor fierbinti.
2.2.4. Comportarea la foc
În funcţie de contribuţia la foc a zonelor cu potenţiale calorice mari (niveluri de risc mare, foarte mare sau cu pericol de explozie) se precizeazã rezistenta la foc a elementelor de compartimentare necesare pentru asigurarea siguranţei utilizatorilor pe timpul evacuarii şi intervenţiei în caz de incendiu.
Se înscriu eventuale mãsuri recomandate pe timpul intervenţiei în caz de incendiu, pentru a nu afecta comportarea la foc a construcţiei.
2.2.5. Stabilitatea la foc
Stabilitatea la foc se estimeaza potrivit prevederilor normelor generale, în funcţie de:
a) gradul de rezistenta la foc a construcţiei sau a compartimentului de incendiu;
b) comportarea la foc şi rezistenta la foc a principalelor elemente de rezistenta ale construcţiei sau ale instalaţiei tehnologice;
c) timpii operativi de intervenţie, dupã caz;
d) timpul de incendiere totalã.
2.2.6. Cai de acces, evacuare şi intervenţie
Se precizeazã caracteristicile tehnice şi functionale ale acceselor carosabile şi ale cãilor de intervenţie ale autospecialelor, proiectate conform cerinţelor reglementãrilor tehnice şi regulamentului general de urbanism, referitor la:
a) dimensiuni (gabarite);
b) trasee;
c) realizare şi marcare.
Pentru cãile de evacuare a persoanelor în caz de incendiu se precizeazã:
a) alcãtuirea constructivã a cãilor de evacuare şi protecţia golurilor din pereţii ce le delimiteaza;
b) tipul scarilor, forma şi modul de dispunere a treptelor (interioare, exterioare deschise, cu rampe drepte sau curbe, cu trepte balansate etc.);
c) geometria cãilor de evacuare (gabarite - lãţimi, înãlţimi, pante etc.);
d) timpii (lungimile) de evacuare;
e) numãrul fluxurilor de evacuare;
f) existenta iluminatului de siguranta, tipul şi sursa de alimentare cu energie electrica de rezerva;
g) marcarea cãilor de evacuare.
Pentru scarile de salvare şi ascensoarele de intervenţie în caz de incendiu se înscriu:
a) tipul, numãrul şi caracteristicile acestora;
b) modul de amplasare şi posibilitãţile de acces, sursa de alimentare cu energie electrica de rezerva;
c) timpul de siguranta a cãilor de evacuare şi, dupã caz, a refugiilor şi ascensoarelor de intervenţie;
d) timpul de supravietuire.
Dupã caz, se fac recomandãri (precizãri) privind salvarea persoanelor, a animalelor şi evacuarea bunurilor pe timpul intervenţiei.

Secţiunea a 3-a
Echiparea cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor
2.3.1. Nivelul de echipare şi dotare cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, propus în proiect sau existent, se analizeazã prin prisma normelor şi dispoziţiilor generale de p.s.i., precum şi a reglementãrilor specifice, astfel:
A. Pentru sistemele, instalaţiile şi dispozitivele de semnalizare, alarmare şi alertare în caz de incendiu se specifica:
a) tipul şi parametrii funcţionali specifici instalaţiilor respective;
b) timpii de alarmare şi de alertare asiguraţi;
c) zonele protejate.
B. Pentru sistemele, instalaţiile şi dispozitivele de limitare şi stingere a incendiilor se specifica:
a) tipul şi parametrii funcţionali (stingere cu apa, gaze, spuma, pulberi, actionare automatã, manualã, precum şi debite, presiuni, rezerve, surse de alimentare etc.);
b) timpul teoretic (normat) de funcţionare;
c) zonele, încãperile, spaţiile, instalaţiile echipate cu astfel de mijloace.
C. Referitor la stingatoare, alte aparate de stins incendii, utilaje, unelte şi mijloace iniţiale de intervenţie se specifica:
a) tipul şi caracteristicile produselor de stingere asigurate;
b) numãrul şi modul de amplasare în funcţie de parametrii specifici (suprafata, destinaţie, clase de incendiu etc.), dupã caz;
c) modul de funcţionare: manual sau automat.

Secţiunea a 4-a
Condiţii specifice pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu
2.4.1. În funcţie de categoria de importanta a construcţiei, tipul acesteia, riscurile de incendiu (categorii de pericol de incendiu), amplasarea construcţiei, instalaţiei tehnologice sau a amenajãrii se specifica:
a) sursele de alimentare cu apa, substantele de stingere şi rezervele aferente;
b) pozitionarea racordurilor de alimentare cu energie electrica, gaze şi, dupã caz, alte utilitãţi;
c) asigurarea serviciului propriu de pompieri civili (atunci când este obligatoriu), specificându-se categoria serviciului, dotarea cu mijloace de intervenţie şi salvare (autospeciale, nave şi trenuri p.s.i., motopompe, ambulante, autosanitare etc.);
d) timpii operativi de intervenţie asiguraţi pentru alarmare (T1) şi alertare (T2);
e) zonele, încãperile, spaţiile în care se gãsesc materiale periculoase şi pentru care sunt necesare produse de stingere şi echipamente speciale (se vor preciza inclusiv cantitãţile respective şi starea în care se afla), precum şi tipul echipamentului individual de protecţie a personalului.

Secţiunea a 5-a
Concluzii şi mãsuri tehnico-organizatorice
2.5.1. Se stabilesc condiţii şi mãsuri necesare a fi luate potrivit reglementãrilor tehnice în funcţie de situaţia analizata.
Se apreciazã modul de încadrare a construcţiei, instalaţiei tehnologice sau amenajãrii în nivelurile de performanta prevãzute de reglementãrile tehnice şi, dupã caz, se propune îmbunãtãţirea parametrilor şi a nivelurilor de performanta pentru siguranta la foc, dupã caz.
Se evidenţiazã unele condiţii sau recomandãri care trebuie avute în vedere la întocmirea documentelor de organizare a apãrãrii impotriva incendiilor, aferente construcţiei sau instalaţiei tehnologice respective.

CAP. 3
Dispoziţii finale
3.1. Scenariile de siguranta la foc se elaboreazã de cãtre proiectanţi sau persoane calificate şi atestate în acest sens, pe baza standardelor ocupationale.
Persoanele juridice care au în obiectul de activitate şi elaborarea scenariilor de siguranta la foc trebuie sa facã dovada ca dispun de angajaţi având calificarea prevãzutã la alineatul precedent.
Scenariile de siguranta la foc se pot elabora şi de cãtre personalul anume desemnat din unitãţile Corpului Pompierilor Militari.
3.2. Scenariile de siguranta la foc se includ în documentaţiile tehnice şi se pãstreazã de cãtre utilizatori (investitori, proprietari, beneficiari, administratori etc.) pe toatã durata de existenta a construcţiilor, instalaţiilor tehnologice şi a altor amenajãri, actualizandu-se periodic în funcţie de modificãrile intervenite. Scenariile de siguranta la foc îşi pierd valabilitatea atunci când nu mai corespund situaţiei pentru care au fost întocmite.
3.3. În baza cadrului orientativ prezentat în metodologie şi cu respectarea legislaţiei în vigoare organele administraţiei publice centrale şi alte instituţii abilitate potrivit legii pot emite dispoziţii şi metode specifice, precum şi proceduri privind scenariile de siguranta la foc pentru construcţiile, instalaţiile tehnologice şi alte amenajãri aflate în domeniul lor de competenta, în funcţie de tipul, destinaţia şi categoria de importanta a acestora.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016