Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 82 din 4 mai 2005  pentru punerea in aplicare a Regulamentului privind exceptarea acordurilor de transfer de tehnologie de la aplicarea prevederilor   art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 82 din 4 mai 2005 pentru punerea in aplicare a Regulamentului privind exceptarea acordurilor de transfer de tehnologie de la aplicarea prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea concurentei nr. 21/1996

EMITENT: CONSILIUL CONCURENTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 429 din 20 mai 2005
ORDIN nr. 82 din 4 mai 2005
pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind exceptarea acordurilor de transfer de tehnologie de la aplicarea prevederilor <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996
EMITENT: CONSILIUL CONCURENŢEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 429 din 20 mai 2005

În baza:
- <>Decretului nr. 57/2004 privind numirea membrilor Plenului Consiliului Concurenţei;
- prevederilor art. 21 alin. (4) lit. f), ale art. 28 alin. (1) şi (2) şi ale <>art. 29 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
având în vedere avizul favorabil al Consiliului Legislativ,

preşedintele Consiliului Concurenţei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
În urma adoptãrii în plenul Consiliului Concurenţei, se pune în aplicare Regulamentul privind exceptarea acordurilor de transfer de tehnologie de la aplicarea prevederilor <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Compartimentele de specialitate din cadrul Consiliului Concurenţei vor urmãri punerea în aplicare a prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin şi regulamentul menţionat la art. 1 vor fi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Consiliului Concurenţei,
Mihai Berinde

Bucureşti, 4 mai 2005.
Nr. 82.

ANEXÃ

REGULAMENT
privind exceptarea acordurilor de transfer de tehnologie de la aplicarea prevederilor <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996

În temeiul <>art. 28 alin. (1) şi (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, Consiliul Concurenţei adoptã prezentul regulament.

ART. 1
Obiectul şi domeniul de aplicare
(1) în conformitate cu prevederile <>art. 5 alin. (3) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare lege, beneficiul exceptãrii unor categorii de înţelegeri, decizii luate de asociaţiile de agenţi economici sau practicile concertate de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) se stabileşte prin regulament al Consiliului Concurenţei, în condiţiile art. 5 alin. (2) din lege.
(2) Consiliul Concurenţei a adoptat Regulamentul privind acordarea exceptãrii, pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate, de la interdicţia prevãzutã la <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 56 bis din 3 aprilie 1997, prin care, la cap. VI, se stabilesc condiţiile de exceptare pentru categoria acordurilor pentru transferul de tehnologie şi/sau de know-how.
(3) Adoptarea noului regulament se înscrie în logica unei abordãri economice a compatibilitãţii acordurilor în cauzã cu un mediu concurenţial normal. Astfel, s-au considerat necesare definirea unor categorii de acorduri exceptate pânã la atingerea unei anumite cote de piaţã şi enunţarea restricţiilor sau clauzelor care nu trebuie sã figureze în aceste acorduri.
(4) Acordurile de transfer de tehnologie, în general, cresc eficienţa economicã şi favorizeazã concurenţa, putând contribui la reducerea dublãrii activitãţilor de cercetare-dezvoltare şi stimula mai bine agenţii economici sã promoveze noi activitãţi de cercetare-dezvoltare, pot încuraja inovaţiile ca efecte de creştere, pot facilita rãspândirea tehnologiilor şi stimula concurenţa pe piaţa produsului.
(5) Prezentul regulament urmãreşte sã satisfacã douã exigenţe: sã asigure protecţia eficientã a concurenţei şi sã ofere agenţilor economici o securitate juridicã adecvatã. Aceste obiective trebuie sã fie îndeplinite ţinându-se seama de necesitatea de simplificare a cadrului de reglementare şi a aplicãrii sale. Se porneşte de la prezumţia cã sub un anumit nivel al cotei de piaţã efectele pozitive ale acordurilor de transfer de tehnologie compenseazã eventualele lor efecte negative asupra concurenţei, putând fi exceptate, conform prevederilor art. 5 alin. (2) din lege.
(6) Beneficiul exceptãrii pe categorii, prevãzut prin prezentul regulament, trebuie sã fie limitat doar la acordurile care pot fi apreciate cu certitudine cã îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 5 alin. (2). Pentru ca obiectivele şi avantajele transferului de tehnologie sã poatã fi atinse, exceptarea prevãzutã prin prezentul regulament trebuie sã fie aplicabilã şi clauzelor cuprinse în acordurile de transfer de tehnologie care nu constituie obiectul principal al acestor acorduri, dar sunt direct legate de aplicarea tehnologiei transferate.
(7) În cazul acordurilor de transfer de tehnologie dintre concurenţi, dacã segmentele cumulate deţinute de pãrţi pe pieţele relevante nu depãşesc 20% şi dacã acordurile nu conţin anumite restricţionãri care au efecte anticoncurenţiale grave, se poate prezuma cã ele sunt în mãsurã sã determine o îmbunãtãţire a producţiei sau a distribuţiei şi sã asigure consumatorilor o parte echitabilã din profitul rezultat.
(8) În cazul acordurilor de transfer de tehnologie dintre agenţii economici neconcurenţi, dacã segmentul individual deţinut de fiecare parte pe piaţa relevantã nu depãşeşte 30% şi dacã acordurile nu cuprind restricţionãri care au efecte anticoncurenţiale grave, se poate presupune cã ele sunt în mãsurã sã determine o îmbunãtãţire a producţiei şi a distribuţiei şi sã asigure consumatorilor o parte echitabilã a profitului rezultat.
(9) Pragurile referitoare la cota de piaţã, neexceptarea acordurilor de transfer de tehnologie conţinând restricţionãri anticoncurenţiale extrem de grave şi restricţionãri excluse prin prezentul regulament vor asigura cã acordurile cãrora li se aplicã exceptãrile pe categorii nu permit agenţilor economici participanţi sã elimine concurenţa pentru o parte semnificativã a produselor în cauzã.
(10) Nu se poate prezuma cã peste aceste praguri acordurile de transfer de tehnologie intrã sub incidenţa art. 5 alin. (1) din lege. De exemplu, un acord de licenţã exclusivã între agenţi economici neconcurenţi, în general, nu intrã sub incidenţa art. 5 alin. (1) din lege. Nu se poate prezuma nici cã peste aceste praguri acordurile de transfer de tehnologie, care intrã sub incidenţa art. 5 alin. (1) din lege, nu respectã condiţiile de exceptare. În acelaşi timp, nu se poate prezuma cã aceste acorduri produc, în general, avantaje obiective, ca naturã şi ca dimensiune, pentru a compensa corespunzãtor dezavantajele pe care le provoacã asupra concurenţei.
(11) Prin prezentul regulament nu sunt exceptate acordurile de transfer de tehnologie care conţin restricţionãri ce nu sunt indispensabile pentru îmbunãtãţirea producţiei sau a distribuţiei. Îndeosebi acordurile de transfer de tehnologie care conţin anumite tipuri de restricţionãri ce au efecte anticoncurenţiale grave, cum ar fi fixarea preţurilor facturate cãtre terţi, trebuie sã fie excluse de la beneficiul acestei exceptãri pe categorie, oricare ar fi cota de piaţã a agenţilor economici în cauzã. În cazul unor astfel de restricţionãri, întregul acord este exclus de la beneficiul exceptãrii pe categorie.
(12) Pentru a proteja incitarea la inovare, precum şi aplicarea corespunzãtoare a drepturilor de proprietate intelectualã, unele restricţionãri trebuie sã fie excluse de la exceptarea pe categorie. În special, trebuie sã fie excluse obligaţiile de retransmitere exclusivã pentru îmbunãtãţirile disociabile. Atunci când o astfel de restricţionare este inclusã într-un acord de licenţã, restricţionarea în cauzã trebuie sã fie exclusã de la beneficiul exceptãrii pe categorie.
(13) În cazurile particulare în care acordurile care intrã sub incidenţa prezentului regulament au totuşi efecte incompatibile cu prevederile art. 5 alin. (2) din lege, Consiliul Concurenţei poate retrage beneficiul exceptãrii pe categorii, mai ales când incitarea la inovaţie e redusã ori accesul la anumite pieţe este împiedicat.
(14) Pentru consolidarea supravegherii reţelelor paralele de acorduri de transfer de tehnologie care au efecte restrictive similare şi care acoperã mai mult de 50% dintr-o piaţã, Consiliul Concurenţei poate declara prezentul regulament inaplicabil acordurilor de transfer de tehnologie care cuprind restricţionãri specifice practicate pe piaţa în cauzã, restabilind astfel deplina aplicare a art. 5 din lege faţã de aceste acorduri.
(15) Regulamentul trebuie sã fie aplicat doar la acordurile de transfer de tehnologie dintre un licenţiat şi un licenţiator. Regulamentul trebuie sã acopere astfel de acorduri chiar şi atunci când acestea cuprind condiţii aplicabile la mai multe niveluri de comercializare, de exemplu, atunci când impun licenţiatului obligaţia sã instituie un sistem de distribuţie particular şi specificã obligaţiile pe care licenţiatul trebuie sau poate sã le impunã distribuitorilor de produse fabricate sub licenţã. Astfel de condiţii şi obligaţii trebuie sã fie compatibile cu regulile de concurenţã aplicabile acordurilor de furnizare şi de distribuţie. Acordurile de furnizare şi de distribuţie încheiate între un licenţiat şi clienţii sãi nu trebuie sã fie exceptate în baza prezentului regulament.
(16) Prezentul regulament se aplicã fãrã a aduce atingere aplicãrii prevederilor art. 6 din lege.
ART. 2
Definiţii
(1) În înţelesul prezentului regulament, termenii şi expresiile de mai jos semnificã dupã cum urmeazã:
a) acord - o înţelegere, o decizie luatã de asociaţii de agenţi economici sau o practicã concertatã;
b) acord de transfer de tehnologie - un acord de licenţã de brevet, un acord de licenţã de know-how, un acord de licenţã de drepturi de autor pentru programe de calculator (software) sau o combinaţie a acestora, inclusiv orice acord de acest tip care conţine prevederi referitoare la vânzarea şi la cumpãrarea de produse sau care se referã la licenţa pentru alte drepturi de proprietate intelectualã ori la cesiunea de drepturi de proprietate intelectualã, cu condiţia ca aceste prevederi sã nu constituie obiectul principal al acordului şi sã fie direct legate de fabricarea produselor prevãzute în contract. De asemenea, sunt considerate acorduri de transfer de tehnologie: cesiunea de brevete, de know-how, de drepturi de autor pentru programe de calculator sau o combinaţie a acestor elemente sub condiţia ca o parte din riscul legat de exploatarea tehnologiei sã fie suportatã de cedent, îndeosebi atunci când nivelul remunerãrii cesiunii depinde de cifra de afaceri realizatã de cesionar pentru produsele obţinute folosindu-se tehnologia cedatã, de cantitatea de produse fabricate sau de numãrul de operaţiuni realizate cu ajutorul tehnologiei în cauzã;
c) acord reciproc - acordul de transfer de tehnologie prin care 2 agenţi economici îşi acordã reciproc, în acelaşi contract sau în contracte separate, o licenţã de brevet, o licenţã de know-how, o licenţã de drepturi de autor pentru software sau o combinaţie a acestora, când licenţele se referã la tehnologii concurente ori când pot fi folosite pentru producţia de produse concurente;
d) acord nereciproc - acordul de transfer de tehnologie prin care un agent economic acordã altui agent economic o licenţã de brevet, o licenţã de know-how sau o licenţã de drepturi de autor pentru programe de calculator (software) ori o combinaţie a acestora sau prin care 2 agenţi economici îşi acordã reciproc o astfel de licenţã, cu condiţia ca aceste licenţe sã nu se refere la tehnologii concurente şi sã nu poatã fi folosite pentru producţia de produse concurente;
e) produs - un bun sau un serviciu, incluzând atât bunurile şi serviciile intermediare, cât şi bunurile şi serviciile finale;
f) produse prevãzute în contract - produse executate folosindu-se tehnologia sub licenţã;
g) drepturi de proprietate intelectualã - drepturi de proprietate industrialã, know-how, dreptul de autor şi drepturile conexe;
h) brevete - brevete de invenţie, cereri de brevete, modele de utilitate, cereri de înregistrare de modele de utilitate, desene, topografii ale circuitelor integrate, certificate de protecţie suplimentarã pentru produsele farmaceutice sau alte produse susceptibile de a beneficia de acestea şi certificate pentru atestarea de noi soiuri de plante;
i) know-how - un pachet de informaţii practice nebrevetate, rezultând din experienţã şi testare, care sunt secrete, substanţiale şi identificate: secret înseamnã cã nu este general cunoscut sau uşor accesibil; substanţial înseamnã cã este important şi util pentru fabricarea produselor contractuale; identificat înseamnã cã este descris într-o manierã suficient de cuprinzãtoare pentru a face posibilã verificarea îndeplinirii criteriilor de secret şi substanţialitate;
j) agenţi economici concurenţi - agenţi economici care se concureazã pe piaţa relevantã a tehnologiilor şi/sau pe piaţa relevantã a produsului, înţeles fiind cã:
(i) agenţi economici concurenţi pe piaţa relevantã a tehnologiilor sunt agenţii economici care acordã sub licenţã tehnologii concurente fãrã sã încalce drepturile reciproce de proprietate intelectualã (concurenţi efectivi pe piaţa tehnologiilor); piaţa relevantã a tehnologiilor cuprinde tehnologiile considerate de licenţiaţi ca fiind interschimbabile sau substituibile cu tehnologia sub licenţã, din punct de vedere al caracteristicilor, al redevenţelor şi al destinaţiei lor;
(ii) agenţi economici concurenţi pe piaţa relevantã a produsului sunt agenţii economici care, în absenţa acordului de transfer de tehnologie, opereazã ambii pe pieţele produsului şi pe pieţele geografice pe care sunt vândute produsele prevãzute în contract fãrã a încãlca drepturile reciproce de proprietate intelectualã (concurenţi efectivi pe piaţa produsului) sau care sunt dispuşi, pe considerente realiste, sã efectueze investiţiile suplimentare necesare sau sã suporte costurile de conversie necesare pentru a pãtrunde la momentul dorit pe pieţele produsului şi pe pieţele geografice în cauzã, fãrã a încãlca drepturi reciproce de proprietate intelectualã, în condiţiile unei creşteri modeste, dar permanente, a preţurilor relative (concurenţi potenţiali pe piaţa produsului); piaţa relevantã a produsului în cauzã cuprinde produsele considerate de cumpãrãtori ca fiind interschimbabile sau substituibile cu produsele prevãzute în contract, din punct de vedere al caracteristicilor produselor, al preţului şi al utilizãrii lor;
k) sistem de distribuţie selectivã - un sistem de distribuţie în care licenţiatorul se obligã sã nu cedeze licenţa de fabricare a produselor prevãzute în contract decât unor licenţiaţi selecţionaţi pe baza unor criterii definite şi în care licenţiaţii respectivi se obligã sã nu vândã produsele prevãzute în contract distribuitorilor neagreaţi;
l) teritoriu exclusiv - un teritoriu pe care un singur agent economic este autorizat sã fabrice produsele prevãzute în contract utilizând tehnologia sub licenţã, fãrã a se aduce atingere posibilitãţii de a fi autorizat şi un alt licenţiat pe acest teritoriu pentru a fabrica produsele prevãzute în contract numai pentru un cumpãrãtor determinat, atunci când aceastã a doua licenţã a fost acordatã în scopul creãrii unei surse de aprovizionare alternative pentru acel cumpãrãtor;
m) grup de cumpãrãtori exclusivi - un grup de cumpãrãtori cãtre care un singur agent economic este autorizat sã efectueze vânzãri active ale produselor prevãzute în contract pe baza tehnologiei sub licenţã;
n) îmbunãtãţire disociabilã - îmbunãtãţire care ar putea fi exploatatã fãrã a afecta tehnologia sub licenţã.
(2) Termenii agent economic, licenţiator şi licenţiat includ şi agenţii economici legaţi de aceştia.
Agenţi economici legaţi înseamnã:
a) agenţii economici în cazul cãrora o parte la acord, direct sau indirect:
(i) are puterea de a exercita mai mult de jumãtate din drepturile de vot; sau
(ii) are puterea de a numi mai mult de jumãtate din numãrul membrilor consiliului de administraţie sau ai organismelor care îl reprezintã legal; sau
(iii) are dreptul de a administra afacerile agentului economic;
b) agenţii economici care, direct sau indirect, au drepturile sau puterile prevãzute la lit. a) asupra unei pãrţi la acordul de transfer de tehnologie;
c) agenţii economici în cazul cãrora unul dintre agenţii economici prevãzuţi la lit. b) are, direct sau indirect, drepturile ori puterile enumerate la lit. a);
d) agenţii economici în cazul cãrora una dintre pãrţile la acord, împreunã cu unul sau mai mulţi dintre agenţii economici prevãzuţi la lit. a), b) sau c), ori în care 2 ori mai mulţi dintre cei din urmã deţin în comun drepturile sau puterile enumerate la lit. a);
e) agenţii economici în cazul cãrora drepturile sau puterile enumerate la lit. a) sunt deţinute în comun de cãtre:
(i) pãrţile la acord sau agenţii economici legaţi de acestea, prevãzuţi la lit. a)-d); sau
(ii) una sau mai multe dintre pãrţile la acord ori unul sau mai mulţi dintre agenţii economici legaţi de acestea, prevãzute la lit. a)-d), şi unul sau mai mulţi terţi.
ART. 3
Exceptarea
(1) Acordurile de transfer de tehnologie încheiate între 2 agenţi economici prin care se autorizeazã fabricarea produselor prevãzute în contract sunt exceptate de la interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din lege, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi potrivit art. 5 alin (2) din lege.
(2) Prezenta exceptare se aplicã atunci când acordurile respective conţin restricţionãri ale concurenţei care cad sub incidenţa prevederilor art. 5 alin. (1) din lege. Exceptarea este aplicabilã atât timp cât dreptul de proprietate intelectualã asupra tehnologiei licenţiate nu a expirat, nu a devenit caduc sau nu a fost invalidat ori în cazul know-how-ului, atât timp cât acesta rãmâne secret, cu excepţia cazului în care este fãcut public prin fapta licenţiatului, caz în care exceptarea se aplicã pe întreaga duratã a acordului.
ART. 4
Pragurile referitoare la cota de piaţã
(1) Când agenţii economici, pãrţi la acord, sunt concurenţi, exceptarea prevãzutã la art. 3 se aplicã sub condiţia ca segmentul de piaţã cumulat, deţinut de pãrţi pe pieţele tehnologiilor şi pe pieţele produselor în cauzã, sã nu depãşeascã cota de 20%.
(2) Dacã agenţii economici, pãrţi la acord, nu sunt concurenţi, exceptarea prevãzutã la art. 3 se aplicã sub condiţia ca segmentul deţinut de fiecare dintre pãrţi pe pieţele tehnologiilor şi pe pieţele produselor în cauzã afectate sã nu depãşeascã cota de 30%.
(3) În sensul prevederilor alin. (1) şi (2), cota de piaţã a unei pãrţi pe pieţele relevante ale tehnologiilor se defineşte în funcţie de prezenţa tehnologiei transferate pe pieţele produselor în cauzã. Cota de piaţã deţinutã de un licenţiator pe piaţa relevantã a tehnologiilor este egalã cu cota cumulatã, pe piaţa relevantã a produselor, pentru produsele prevãzute în contract, fabricate de licenţiator şi de licenţiaţii sãi.
(4) Cota de piaţã se calculeazã pe baza valorii vânzãrilor realizate pe piaţã. în lipsa datelor referitoare la valoarea vânzãrilor pe piaţã, determinarea cotei de piaţã a agentului economic în cauzã se poate efectua utilizându-se estimãrile bazate pe alte informaţii relevante privind piaţa, cu precãdere volumul vânzãrilor.
(5) Cota de piaţã a pãrţilor la acord se calculeazã pe baza datelor referitoare la anul calendaristic precedent.
(6) Cota de piaţã deţinutã de agenţii economici prevãzuţi la art. 2 alin. (2) lit. e) trebuie sã fie repartizatã în egalã mãsurã fiecãrui agent economic care dispune de drepturile sau de puterile prevãzute la art. 2 alin. (2) lit. a).
(7) În cazul în care cota de piaţã prevãzutã la alin. (1) sau (2) este iniţial mai micã ori egalã cu 20%, respectiv 30%, dar ulterior depãşeşte aceste praguri, exceptarea prevãzutã la art. 3 continuã sã se aplice timp de 2 ani calendaristici consecutivi anului în cursul cãruia pragurile menţionate au fost depãşite pentru prima datã.
ART. 5
Restricţionãri anticoncurenţiale grave
(1) În cazul în care agenţii economici, pãrţi la acord, sunt concurenţi, exceptarea prevãzutã la art. 3 nu se aplicã acordurilor care, direct sau indirect, în mod separat ori combinate cu alţi factori controlaţi de cãtre pãrţi, au ca obiect:
a) restricţionarea capacitãţii unei pãrţi la acord de a-şi determina preţurile de vânzare cãtre terţi;
b) limitarea producţiei, cu excepţia limitãrii fabricãrii produselor prevãzute în contract, impusã licenţiatului într-un acord nereciproc sau impusã numai unuia dintre licenţiaţi într-un acord reciproc;
c) împãrţirea pieţelor sau a clientelei, cu excepţia:
(i) obligaţiei impuse licenţiaţilor de a produce pe baza tehnologiei sub licenţã numai în cadrul unuia sau mai multor domenii tehnice de aplicare ori pe una sau mai multe pieţe ale produselor;
(ii) obligaţiei impuse licenţiatorului şi/sau licenţiatului în cadrul unui acord nereciproc de a nu produce pe baza tehnologiei sub licenţã în unul sau mai multe domenii tehnice de aplicare ori pe una sau mai multe pieţe ale produselor sau pe unul ori mai multe teritorii exclusive rezervate celeilalte pãrţi;
(iii) obligaţiei impuse licenţiatorului de a nu transmite tehnologia sub licenţã unui alt licenţiat pe un teritoriu determinat;
(iv) restricţionãrii în cadrul unui acord nereciproc privind vânzãrile active şi/sau pasive efectuate de licenţiat şi/sau licenţiator pe teritoriul exclusiv ori cãtre grupul exclusiv de cumpãrãtori rezervaţi celeilalte pãrţi;
(v) restricţionãrii în cadrul unui acord nereciproc a vânzãrilor active de cãtre licenţiat pe teritoriul exclusiv sau cãtre grupul exclusiv de cumpãrãtori atribuiţi de licenţiator unui alt licenţiat, cu condiţia ca acesta din urmã sã nu fi fost un agent economic concurent al licenţiatorului în momentul încheierii propriului sãu acord de transfer de tehnologie;
(vi) obligaţiei impuse licenţiatului de a nu fabrica produsele prevãzute în contract decât pentru uz propriu, cu condiţia ca el sã poatã vinde liber, activ şi pasiv, produsele prevãzute în contract ca piese de schimb pentru propriile produse;
(vii) obligaţiei impuse licenţiatului în cadrul unui acord nereciproc de a fabrica produsele prevãzute în contract numai pentru un cumpãrãtor determinat, atunci când licenţa a fost acordatã în vederea creãrii unei surse de aprovizionare alternative pentru cumpãrãtorul respectiv;
d) restricţionarea capacitãţii licenţiatului de a-şi exploata propria tehnologie sau restricţionarea capacitãţii uneia dintre pãrţile la acord de a efectua activitãţi de cercetare-dezvoltare, cu excepţia cazului în care aceastã restricţionare este indispensabilã pentru a împiedica divulgarea know-how-ului transmis unor terţi.
(2) În cazul în care agenţii economici, pãrţi la acord, nu sunt concurenţi, exceptarea prevãzutã la art. 3 nu se aplicã acordurilor care, direct sau indirect, în mod separat ori combinate cu alţi factori controlaţi de cãtre pãrţi, au ca obiect:
a) restricţionarea capacitãţii unei pãrţi de a stabili preţurile de vânzare cãtre terţi, fãrã a împiedica posibilitatea impunerii unui preţ de vânzare maximal sau de a recomanda un preţ de vânzare, cu condiţia ca acestea sã nu reprezinte un preţ de vânzare fix ori minimal impus ca urmare a presiunii exercitate de cãtre una dintre pãrţi sau a unor mãsuri de incitare luate de aceasta;
b) restricţionãri referitoare la teritoriul în care licenţiatul poate vinde pasiv produsele prevãzute în contract sau la clientela cãreia licenţiatul îi poate vinde pasiv produsele prevãzute în contract, cu excepţia:
(i) restricţionãrii vânzãrilor pasive pe un teritoriu exclusiv sau cãtre un grup exclusiv de cumpãrãtori rezervat licenţiatorului;
(ii) restricţionãrii vânzãrilor pasive pe un teritoriu exclusiv sau cãtre un grup exclusiv de cumpãrãtori pe care licenţiatorul l-a alocat unui alt licenţiat în primii 2 ani în cursul cãrora acest alt licenţiat vinde produsele prevãzute în contract pe teritoriul respectiv sau grupului respectiv de cumpãrãtori;
(iii) obligaţiei de a nu fabrica produsele prevãzute în contract decât pentru uz propriu, cu condiţia ca licenţiatul sã poatã vinde liber, activ şi pasiv, produsele prevãzute în contract ca piese de schimb pentru produsele proprii;
(iv) obligaţiei de a nu fabrica produsele prevãzute în contract decât pentru un cumpãrãtor determinat atunci când licenţa a fost acordatã în vederea creãrii unei surse de aprovizionare alternative pentru acel cumpãrãtor;
(v) restricţionãrii vânzãrilor cãtre utilizatorii finali, efectuate de cãtre un licenţiat care activeazã ca angrosist pe piaţã;
(vi) restricţionarea vânzãrilor efectuate de membrii unui sistem de distribuţie selectivã cãtre distribuitori neagreaţi;
c) restricţionarea vânzãrilor active sau a vânzãrilor pasive cãtre utilizatorii finali, efectuate de cãtre licenţiaţii membri ai unui sistem de distribuţie selectivã care activeazã ca vânzãtori en df2ιtail pe piaţã, fãrã a aduce atingere posibilitãţii de a interzice unui membru al sistemului sã îşi exercite activitãţile în afara unui stabiliment neautorizat.
(3) În cazul în care agenţii economici, pãrţi la acord, nu sunt concurenţi în momentul încheierii acordului, dar ei devin concurenţi ulterior, se aplicã prevederile alin. (2) pe toatã durata acordului, în afarã de cazul când acesta nu se modificã ulterior în orice aspect esenţial.
ART. 6
Restricţionãri excluse
(1) Exceptarea prevãzutã la art. 3 nu se aplicã nici uneia dintre obligaţiile urmãtoare cuprinse în acordurile de transfer de tehnologie:
a) orice obligaţie directã sau indirectã impusã licenţiatului de a acorda licenţiatorului ori unui terţ desemnat de acesta o licenţã exclusivã asupra îmbunãtãţirilor disociabile pe care licenţiatul le-ar fi adus sau asupra noilor aplicaţii ale tehnologiei licenţiate pe care acesta le-ar fi realizat;
b) orice obligaţie directã sau indirectã impusã licenţiatului de a ceda, în tot sau în parte, licenţiatorului ori unui terţ desemnat de acesta, drepturile asupra îmbunãtãţirilor disociabile pe care licenţiatul le-ar fi adus sau asupra noilor aplicaţii ale tehnologiei licenţiate pe care acesta le-ar fi realizat;
c) orice obligaţie directã sau indirectã impusã licenţiatului de a nu contesta valabilitatea drepturilor de proprietate intelectualã pe care licenţiatorul le deţine, fãrã a aduce atingere posibilitãţii de a rezilia acordul de transfer de tehnologie în cazul în care licenţiatul contestã valabilitatea unuia sau mai multor drepturi de proprietate intelectualã obiect al licenţei.
(2) În cazul în care agenţii economici, pãrţi la acord, nu sunt concurenţi, exceptarea prevãzutã la art. 3 nu se aplicã nici unei obligaţii directe sau indirecte care limiteazã capacitatea licenţiatului de a-şi exploata propria tehnologie ori capacitatea uneia dintre pãrţile la acord de a efectua activitãţi de cercetare-dezvoltare, cu excepţia cazului în care aceastã din urmã restricţionare este indispensabilã pentru a împiedica divulgarea know-how-ului transmis terţilor.
ART. 7
Retragerea individualã a beneficiului exceptãrii
Consiliul Concurenţei poate retrage beneficiul exceptãrii stabilit conform prezentului regulament atunci când constatã, într-un caz determinat, cã un acord de transfer de tehnologie la care se aplicã exceptarea prevãzutã în art. 3 are totuşi efecte care sunt incompatibile cu prevederile art. 5 alin. (2) din lege, în special atunci când:
a) accesul pe piaţa tehnologiilor care aparţin unor terţi este restrâns, de exemplu, ca urmare a efectului cumulativ al reţelelor paralele de acorduri restrictive similare care interzic licenţiaţilor sã utilizeze tehnologiile terţilor;
b) accesul pe piaţã al potenţialilor licenţiaţi este restrâns, de exemplu, ca urmare a efectului cumulativ al reţelelor paralele de acorduri restrictive similare care interzic licenţiatorilor sã acorde licenţe altor licenţiaţi;
c) pãrţile nu exploateazã tehnologia sub licenţã fãrã o motivare obiectiv valabilã.
ART. 8
Cazuri de neaplicare a prezentului regulament
(1) Consiliul Concurenţei poate stabili, prin regulament, în cazul în care reţele paralele de acorduri de transfer de tehnologie similare acoperã mai mult de 50% dintr-o piaţã relevantã, cã prezentul regulament nu se aplicã acordurilor de transfer de tehnologie care conţin restricţionãri specifice privind piaţa în cauzã.
(2) În situaţia adoptãrii unui regulament în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta nu va putea intra în vigoare mai înainte de 6 luni de la publicare.
ART. 9
Procedura de stabilire a exceptãrii pe categorie
(1) Conform prevederilor art. 5 alin. (5) din lege, acordurile de transfer de tehnologie care îndeplinesc condiţiile de exceptare prevãzute în prezentul regulament sunt considerate legale, fãrã obligaţia notificãrii sau obţinerii unei decizii din partea Consiliului Concurenţei. Agenţii economici care invocã beneficiul exceptãrii pe categorii sunt ţinuţi sã facã dovada îndeplinirii condiţiilor stabilite prin prezentul regulament.
(2) În cazul neîndeplinirii condiţiilor de exceptare, pãrţile implicate pot fie sã renegocieze acordul de transfer de tehnologie astfel încât sã se încadreze în prevederile prezentului regulament, fie sã înainteze cerere de dispensã pentru exceptare individualã.
ART. 10
Dispoziţii tranzitorii şi finale
(1) Interdicţia prevãzutã la art. 5 alin. (1) din lege nu se aplicã, în perioada dintre intrarea în vigoare a prezentului regulament şi 31 mai 2006, acordurilor de transfer de tehnologie încheiate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, care nu îndeplinesc condiţiile de exceptare prevãzute prin acesta, dar îndeplinesc condiţiile prevãzute de cap. VI "Condiţiile de exceptare pentru categoria acordurilor pentru transferul de tehnologie şi/sau know-how" din Regulamentul privind acordarea exceptãrii, pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate, de la interdicţia prevãzutã la <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 56 bis din 3 aprilie 1997.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului regulament se abrogã cap. VI "Condiţiile de exceptare pentru categoria acordurilor pentru transferul de tehnologie şi/sau know-how" şi anexa nr. 1/5 la Regulamentul privind acordarea exceptãrii, pe categorii de înţelegeri, decizii de asociere ori practici concertate, de la interdicţia prevãzutã la <>art. 5 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996 , precum şi orice alte dispoziţii contrare.
(3) Prezentul regulament va fi pus în aplicare prin ordin al preşedintelui Consiliului Concurenţei şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

*

Prezentul regulament transpune în legislaţia româneascã Regulamentul (CE) nr. 772/2004 al Comisiei privind aplicarea articolului 81, paragraful 3 din Tratatul (CE) unor categorii de acorduri prin transfer de tehnologie, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L 123 din 27 aprilie 2004.
_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016