Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 8 din 12 ianuarie 2011  pentru aprobarea Instructiunilor tehnice privind avizarea operatiunilor petroliere de conservare, abandonare si, respectiv, de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor de petrol    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 8 din 12 ianuarie 2011 pentru aprobarea Instructiunilor tehnice privind avizarea operatiunilor petroliere de conservare, abandonare si, respectiv, de ridicare a abandonarii/conservarii sondelor de petrol

EMITENT: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 46 din 19 ianuarie 2011

    Având în vedere prevederile <>art. 54 lit. j) din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
    în temeiul <>art. 4 alin. (4) din Hotãrârea Guvernului nr. 1.419/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale,

    preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale emite prezentul ordin.

    ART. 1
    Se aprobã Instrucţiunile tehnice privind avizarea operaţiunilor petroliere de conservare, abandonare şi, respectiv, de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor de petrol, prevãzute în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
    ART. 2
    (1) Prezentul ordin intrã în vigoare în termen de 3 zile de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    (2) La data intrãrii in vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 175/2009 pentru aprobarea Instrucţiunilor tehnice privind avizarea operaţiunilor petroliere de conservare, abandonare şi, respectiv, de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor de petrol, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 593 din 27 august 2009, precum şi punctul nr. 26 din Lista cu informaţiile, datele şi documentaţiile ce constituie secret de serviciu din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale privind aprobarea listei cu informaţiile ce constituie secret de serviciu în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
    (3) Cererile privind avizarea operaţiunilor petroliere de conservare, abandonare ori ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor, aflate în curs de soluţionare la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, inclusiv documentaţiile ce însoţesc aceste cereri, se supun prevederilor legale în vigoare de la data înregistrãrii la Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale.

            Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale,
                               Alexandru Pãtruţi

    Bucureşti, 12 ianuarie 2011.
    Nr. 8.


    ANEXĂ
                              INSTRUCŢIUNI TEHNICE
                         privind avizarea operaţiunilor
              petroliere de conservare, abandonare şi, respectiv,
            de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor de petrol

    1. Dispoziţii generale
    1.1. Prezentele instrucţiuni tehnice se aplicã titularilor cãrora li s-a acordat dreptul de a efectua operaţiuni petroliere în baza unui acord petrolier/permis de prospecţiune şi stabilesc cadrul tehnic şi normele minime privind avizarea lucrãrilor de conservare, abandonare şi, respectiv, de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor.
    1.2. Conservarea, abandonarea şi, respectiv, ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor de petrol se solicitã de cãtre titulari în baza unui proiect tehnic, aprobat şi însuşit de cãtre aceştia.
    1.3. Conservarea, abandonarea şi, respectiv, ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor se avizeazã de cãtre direcţia de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (A.N.R.M.)
    1.4. Tarifarea acordului pentru abandonarea sondelor şi a extinderii valabilitãţii acestuia se face în aceleaşi condiţii ca şi la avizul de abandonare a sondelor.
    1.5. Proiectele tehnice de conservare, abandonare şi, respectiv, de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor întocmite de cãtre titular, respectiv avizele/acordurile aferente emise de A.N.R.M. nu vor conţine date şi informaţii privind resursele geologice/rezervele de petrol din cadrul zãcãmântului comercial.
    2. Definiţii
    2.1. Conservare semnificã ansamblul lucrãrilor executate în sondã care au ca scop punerea ei în siguranţã pânã la realizarea condiţiilor tehnice, tehnologice şi economice necesare punerii în exploatare a zãcãmintelor de petrol sau a depozitelor subterane de gaze naturale.
    2.2. Abandonare semnificã ansamblul lucrãrilor executate în sondã pentru protecţia tuturor formaţiunilor geologice traversate, precum şi al lucrãrilor de suprafaţã executate în scopul refacerii şi reabilitãrii mediului.
    2.3. Ridicarea abandonãrii/conservãrii semnificã ansamblul lucrãrilor executate în sondã în scopul reactivãrii acesteia.
    3. Domeniul de aplicare
    3.1. Conservarea sondelor de petrol se impune în urmãtoarele cazuri:
    - lipsa condiţiilor tehnologice necesare punerii în producţie a sondelor;
    - protejarea capetelor de gaze din zãcãmintele de ţiţei;
    - imposibilitatea punerii în exploatare a sondelor de cercetare din perimetrele de explorare;
    - necesitatea efectuãrii unei analize economice a condiţiilor de exploatare.
    3.2. Abandonarea sondelor de petrol se impune în situaţia în care:
    - lucrãrile de foraj nu mai pot fi continuate din motive tehnice, geologice sau economice;
    - sonda a epuizat rezervele din toate stratele cunoscute ca fiind productive şi/sau a inventariat toate colectoarele posibil a fi saturate;
    - sonda nu mai poate fi repusã în producţie din motive tehnice;
    - debitele sondelor au coborât sub limita de exploatare economicã stabilitã pentru zãcãmânt;
    - utilitatea publicã necesitã o asemenea decizie;
    - titularul nu le mai poate utiliza în alte scopuri;
    - titularul renunţã la concesiune.
    3.3. Ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor de petrol poate fi cerutã de cãtre titulari pe baza unor documentaţii tehnice care sã ateste modificãrile structurale evidenţiate ca urmare a obţinerii unor noi informaţii geologice, prin utilizarea de noi tehnologii de interpretare a datelor, ori pentru repunerea sondei în producţie sau reluarea operaţiunilor petroliere.
    4. Descrierea instrucţiunilor
    4.1. Conservarea, abandonarea şi, respectiv, ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor de petrol se solicitã de cãtre titulari, în baza unui proiect tehnic, prin scrisoare-comandã, prevãzutã în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice.
    4.2. Documentaţiile se înainteazã direcţiei generale de specialitate din cadrul A.N.R.M., care, dupã caz, va elibera acordul/avizul solicitat.
    4.3. A.N.R.M., prin direcţia generalã de specialitate, analizeazã documentaţiile şi emite comunicarea de platã prevãzutã în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice, în termen de 30 de zile de la data depunerii documentaţiei. Eliberarea acordului/avizului se va face dupã ce titularul acordului petrolier prezintã dovada achitãrii tarifului legal.
    4.4. În situaţia în care direcţia generalã de specialitate din cadrul A.N.R.M. solicitã completãri, termenul de 30 de zile pentru emiterea comunicãrii de platã se calculeazã de la data depunerii completãrilor.
    4.5. Conţinutul-cadru al proiectelor tehnice
    4.5.1. Proiectul tehnic de conservare a sondei, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M., va fi însuşit şi semnat de cãtre titular şi se înainteazã pe hârtie şi pe suport magnetic.
    Proiectul tehnic cuprinde:
    - denumirea sondei, caracterul iniţial, localizarea acesteia (judeţ, perimetru, coordonate STEREO 70), numãrul avizului de sãpare, scurt istoric al forajului (acolo unde aceste date existã);
    - adâncimea, obiectivul şi perioada în care a fost sãpatã sonda, denumirea firmei care a executat forajul sondei;
    - limitele geologice, construcţia sondei, programul de tubaj şi deviaţia, atât cele proiectate, cât şi cele realizate;
    - probele de producţie efectuate şi rezultatele obţinute, istoricul exploatãrii;
    - cauzele şi motivaţia pentru care se solicita trecerea în conservare a sondei;
    - menţionarea studiului tehnico-economic prin care sonda a fost propusã pentru conservare (dupã caz);
    - anexe - grafice (fragmente de hãrţi structurale, diagrafii geofizice);
    - programul lucrãrilor de conservare, cu precizarea perioadei pentru care se solicitã conservarea sondei.
    4.5.2. Proiectul tehnic de abandonare, elaborat de un proiectant atestat de A.N.R.M., va fi însuşit şi semnat de cãtre titular, va fi înaintat pe hârtie şi pe suport magnetic şi va cuprinde:
    - denumirea sondei, caracterul sondei, localizarea acesteia (judeţ, perimetru, coordonate STEREO 70);
    - un scurt istoric al lucrãrilor executate în sondã şi starea instalaţiilor de fund şi de suprafaţã;
    - cauzele şi motivele pentru care se solicitã abandonarea sondei;
    - schiţa topograficã cu amplasamentul sondei, careul sondei şi drumul de acces;
    - limitele geologice, construcţia sondei, programul de tubaj şi deviaţia, atât cele proiectate, cât şi cele realizate;
    - menţionarea studiului tehnico-economic prin care sonda a fost propusã pentru abandonare (dupã caz);
    - sondele prin care se poate recupera rezerva rãmasã (dupã caz) şi situaţia lor actualã (de unde exploateazã, starea tehnicã etc.);
    - data şi modul în care sonda a fost asiguratã tehnic pânã la abandonare;
    - programul lucrãrilor de abandonare;
    - anexe - grafice (schiţa cu construcţia sondei, imagini foto ale careului şi facilitãţilor sondei, planul ortofoto 1:5.000, fragmente de hãrţi structurale, secţiuni geologice, diagrafiile geofizice echipate cu datele geologico-tehnice şi probele de producţie etc.).
    4.5.3. Proiectul tehnic de obţinere a avizului de abandonare, elaborat de un proiectant atestat de A.N.R.M., cuprinde:
    - raportul tehnic de executare a lucrãrilor prevãzute în acord, întocmit de un expert/specialist atestat de A.N.R.M. şi însuşit de titular;
    - dovada privind executarea lucrãrilor de refacere a mediului, vizatã de autoritatea de mediu.
    4.5.4. Proiectul tehnic de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor, executat de un proiectant atestat de A.N.R.M. (înaintat şi pe suport magnetic), însuşit şi semnat de titular, cuprinde:
    - denumirea sondei, caracterul iniţial, localizarea acesteia (judeţ, perimetru, coordonate STEREO 70), numãrul avizului de sãpare, scurt istoric al forajului (acolo unde aceste date existã);
    - adâncimea, obiectivul şi perioada în care a fost sãpatã sonda, denumirea firmei care a executat forajul sondei;
    - limitele geologice, construcţia sondei, programul de tubaj şi deviaţia, atât cele proiectate, cât şi cele realizate;
    - probele de producţie efectuate şi rezultatele obţinute, istoricul exploatãrii;
    - cauzele şi motivaţia care au condus la oprirea din producţie şi abandonarea/conservarea sondei;
    - cauzele şi motivaţia pentru care se solicitã ridicarea abandonãrii/conservãrii sondei;
    - programul lucrãrilor de reactivare a sondei;
    - anexe - grafice (schiţa cu construcţia sondei, fragmente de hãrţi structurale, secţiuni geologice, diagrafiile geofizice echipate cu datele geologico-tehnice şi probele de producţie etc.).
    4.6. Numai dupã obţinerea avizului de conservare sau de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor, respectiv a acordului de abandonare se va trece la executarea lucrãrilor conform programelor din proiectele tehnice.
    4.7. În cazul în care titularul desfãşoarã operaţiuni petroliere în sondã, la solicitarea argumentatã, titularul poate obţine acceptul pentru continuarea operaţiunilor petroliere cu lucrãrile de abandonare, urmând ca în 30 de zile de la data solicitãrii sã transmitã proiectul de abandonare în sondã.
    4.8. Sonda va fi scoasã din evidenţa contabilã numai dupã obţinerea avizului de abandonare.
    5. Programe de lucrãri, ca norme tehnice minime
    5.1. Programul lucrãrilor de conservare a sondelor constã în:
    5.1.1. umplerea puţului cu un fluid având aceleaşi caracteristici ca şi cel utilizat în timpul forajului;
    5.1.2. echiparea sondei cu material tubular şi echipament de suprafaţã care sã asigure posibilitatea de execuţie a intervenţiilor în sondã şi monitorizarea acesteia;
    5.1.3. în cazul în care potenţialul energetic al zãcãmântului impune luarea unor mãsuri suplimentare, intervalele deschise se vor izola fie prin înnisipãri şi/sau dopuri de ciment, fie utilizând dopuri mecanice.
    5.2. Programele de lucrãri de abandonare constau, dupã caz, în lucrãri prevãzute în mod minimal, conform prezentelor instrucţiuni tehnice.
    5.2.1. Pentru sondele ce se vor abandona din foraj se va executa urmãtorul program minim de lucrãri:
    - umplerea gãurii de sondã cu fluid de densitatea celui folosit în timpul forajului, executarea unui dop de ciment de cca 50 m deasupra obiectivelor pentru care a fost sãpatã sonda, dopuri de ciment de cca 50 m (pe cât posibil în dreptul stratelor poros-impermeabile) din 200 în 200 m pe porţiunea de gaurã liberã, dop de ciment de cca 100 m în teren sub şiul ultimei coloane tubate, respectiv de cca 50 m în coloana aflatã deasupra şiului;
    - coloanele defecte se vor cimenta pe toatã lungimea afectatã, începând cu 50 m sub şi terminând cu 50 m deasupra zonei afectate (dacã acest lucru este posibil);
    - se vor efectua dopuri de ciment de cca 50 m deasupra şi sub capetele de lyner (unde este cazul);
    - la sondele în care existã material tubular rãmas accidental la puţ se va executa un dop de ciment pe o lungime de 50 m deasupra capului de operare;
    - la gura sondei se va tãia coloana la cca 2,50 m sub nivelul solului, se va executa un dop de ciment de cca 50 m, se va suda o blindã ştanţatã cu numãrul sondei, peste care se va pune sol vegetal.
    5.2.2. Pentru sondele care se abandoneazã din probe de producţie, dupã ieşirea din producţie sau pentru alte categorii de sonde se va executa urmãtorul program minim de lucrãri:
    - se va efectua un dop de ciment în coloanã cu oglinda la 50 m deasupra perforaturilor;
    - se va umple gaura de sondã cu un fluid având aceleaşi caracteristici ca şi cel utilizat în timpul forajului;
    - se vor efectua dopuri de ciment de cca 50 m deasupra şi sub capetele de lyner (unde este cazul);
    - coloanele defecte se vor cimenta pe toatã lungimea afectatã, începând cu 50 m sub şi terminând cu 50 m deasupra zonei afectate (dacã acest lucru este posibil);
    - la sondele la care coloana de exploatare nu este cimentatã pe toatã lungimea şi se constatã presiuni între coloane se va perfora coloana de exploatare şi se va executa o cimentare sub presiune, astfel încât sã se obţinã un inel de ciment pe o lungime de cel puţin 100 m sub şiul ultimei coloane cimentate la zi;
    - la sondele în care existã material tubular rãmas accidental la puţ se va executa un dop de ciment suspendat pe o lungime de 50 m, deasupra capului de operare;
    - în sondele care probeazã strate în gaurã liberã se vor executa dopuri de ciment de cca 50 m deasupra şiului ultimei coloane tubate şi de 100 m în teren sub şiul ultimei coloane cimentate la zi, astfel încât sã se asigure etanşeitatea sondei;
    - se va efectua un dop de ciment de 50 m la gura sondei şi se va blinda şi ştanţa pe capul de coloanã numãrul sondei;
    - în cazul sondelor a cãror stare tehnicã nu mai permite reintrarea în sondã, cu avizul A.N.R.M., se vor tãia coloanele la cca 2,50 m sub nivelul solului, se va executa un dop de ciment de cca 50 m, se va suda o blindã ştanţatã cu numãrul sondei, peste care se va pune sol vegetal;
    - pentru sondele afectate de alunecãri de teren/viituri etc. (coloane rupte/smulse în teren, rãmase în albia râurilor etc.), programul de abandonare a sondelor va face obiectul unei analize speciale pentru fiecare sondã, împreunã cu A.N.R.M.
    5.3. Lucrãrile necesare pentru ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor depind de natura lucrãrilor executate anterior şi presupun urmãtoarele operaţiuni petroliere:
    - spãlarea dopurilor de nisip, extragerea dopurilor mecanice, frezarea dopurilor de ciment pânã la baza intervalului de interes;
    - perforare, reperforare, testare, tratamente de stimulare pe intervalele de interes;
    - echiparea sondei pentru noua utilizare.
    6. Monitorizarea lucrãrilor de abandonare
    6.1. Realizarea abandonãrii în conformitate cu proiectul tehnic va fi supervizatã de un expert/specialist independent, atestat de A.N.R.M., care în raportul de abandonare va confirma exactitatea operaţiunilor efectuate.
    6.2. În cazuri speciale, când pe parcursul desfãşurãrii lucrãrilor apar situaţii tehnice neprevãzute, de naturã sã modifice programul avizat de A.N.R.M., atât expertul/specialistul, cât şi titularul/operatorul sunt obligaţi sã informeze imediat direcţia generalã de specialitate din cadrul A.N.R.M., astfel:
    - apariţia unor presiuni tubing-coloanã şi/sau între coloane (altele decât cele mãsurate/cunoscute) ce pot conduce la manifestãri eruptive;
    - alte accidente tehnice decât cele cunoscute (material tubular scãpat la puţ, coloane sparte şi/sau deformate);
    - instalaţii de fund sau de suprafaţã afectate de alunecãri de teren sau de alte calamitãţi.
    Direcţia generalã de specialitate din cadrul A.N.R.M., de comun acord cu reprezentanţii titularului, stabileşte noul program de operaţiuni petroliere în sondã, supus aprobãrii conform prezentelor instrucţiuni tehnice.
    6.3. Listele cu experţii/specialiştii şi proiectanţii atestaţi de A.N.R.M. se afişeazã la toate compartimentele de inspecţie teritorialã, precum şi pe site-ul A.N.R.M.
    7. Durata de executare a lucrãrilor şi termenele de valabilitate a actelor emise
    În urma analizãrii proiectelor tehnice de conservare, abandonare, ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor, A.N.R.M., prin direcţia generalã de specialitate, emite urmãtoarele avize/acorduri:
    - avizul de conservare a sondei, emis conform modelului prevãzut în anexa nr. 3, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice, valabil 36 de luni de la data emiterii, cu posibilitatea prelungirii duratei acestuia, în condiţiile refacerii documentaţiei tehnice şi reluãrii procedurii; lucrãrile de conservare în sondã se executã în termen de 6 luni de la data emiterii avizului;
    - avizul de conservare a sondei care a deschis capul de gaze în cadrul unor zãcãminte de ţiţei cu cap de gaze, cu durata stabilitã prin studiile de zãcãmânt confirmate de autoritatea competentã;
    - acordul de abandonare a sondei, emis conform modelului prevãzut în anexa nr. 4, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice, valabil 24 de luni de la data emiterii;
    - în cazul în care titularul nu solicitã obţinerea avizului de abandonare pânã la expirarea valabilitãţii acordului de abandonare, acesta va înainta autoritãţii competente o documentaţie de prelungire a acordului de abandonare, prin care va prezenta/justifica întârzierea încheierii lucrãrilor de abandonare, solicitând prelungirea acordului de abandonare cu încã un an;
    - avizul de abandonare a sondei, emis conform modelului prevãzut în anexa nr. 5, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice, are valabilitate nedeterminatã;
    - avizul de ridicare a abandonãrii/conservãrii, emis conform modelului prevãzut în anexa nr. 6, care face parte integrantã din prezentele instrucţiuni tehnice; lucrãrile privind ridicarea abandonãrii/conservãrii sondelor se executã în termen de 6 luni de la data emiterii avizului, care are valabilitate nedeterminatã, în cazul executãrii în termen a lucrãrilor.
    8. Sancţiuni
    8.1. Nerealizarea în conformitate cu documentaţia a lucrãrilor de abandonare, în termenele precizate la pct. 7, atrage anularea acordului de abandonare şi reluarea procedurii de abandonare.
    8.2. Realizarea altor lucrãri decât cele prevãzute în acordul eliberat se face numai cu aprobarea A.N.R.M., prin direcţia generalã de specialitate.
    8.3. Neinformarea A.N.R.M. de cãtre expert/specialist, respectiv titular cu privire la una dintre situaţiile prevãzute la subpct. 6.2 se sancţioneazã cu anularea atestatului pentru expert/specialist, respectiv sancţionarea cu amendã a titularului.
    8.4. Nerealizarea lucrãrilor de conservare şi de ridicare a abandonãrii/conservãrii sondelor conform cu avizul, în termen de 6 luni de la data emiterii, atrage anularea avizului.


    ANEXA 1
    la instrucţiunile tehnice

    Persoana juridicã ..........................
    Reprezentatã prin ..........................
    Adresa .....................................
    Cod unic de înregistrare ...................
    Nr. de înregistrare la registrul comerţului .............
    Telefon/Fax ..................

                              SCRISOARE - COMANDĂ

    Cãtre Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale
    În baza prevederilor <>Legii petrolului nr. 238/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vã transmitem anexat proiectul privind ..................... sondei .................., amplasatã în perimetrul ...................., judeţul ................., în vederea emiterii acordului/avizului.
    În termen de 10 zile de la data primirii comunicãrii de platã vom achita tariful perceput prin ordin de platã sau în numerar.
    Prezenta ţine loc de comandã fermã.

               Reprezentantul autorizat al operatorului economic,
                         ..............................

                               Director economic,
                               ..................

                               Director general,
                               .................

    Încadrarea documentaţiei
    Proiectul a fost evaluat în cadrul direcţiilor de specialitate şi se încadreazã la poziţia ...... din anexa nr. 1 la Instrucţiunile tehnice privind fundamentarea, aprobarea şi încasarea tarifelor şi taxelor pentru actele eliberate de Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale în vederea desfãşurãrii operaţiunilor petroliere, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 139/2010, şi se tarifeazã cu suma de ................. lei.

    Data
    .......

                               Director general,
                              ....................


    ANEXA 2
    la instrucţiunile tehnice

    AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
    Adresa ...........................
    Telefon/Fax ......................
    Nr. ....../......

                              COMUNICARE DE PLATĂ

    Denumirea operatorului economic ......................
    Adresa sediului ....................., cod unic de înregistrare ................., cod fiscal ...................
    Potrivit <>art. 52 din Legea petrolului nr. 238/2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi anexei nr. 1 la Instrucţiunile tehnice privind fundamentarea, aprobarea şi încasarea tarifelor şi taxelor pentru actele eliberate de Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale în vederea desfãşurãrii operaţiunilor petroliere, aprobate prin <>Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 139/2010, vã comunicãm cã pentru întocmirea şi eliberarea acordului/avizului privind .............. sondei ..............., solicitat de cãtre dumneavoastrã prin Scrisoarea-comandã nr. ............., urmeazã sã achitaţi tariful în suma de .......... lei în contul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale ................., deschis la ...................
    Tariful poate fi achitat şi în numerar la casieria Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
    La primirea de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale a extrasului de cont în care este înregistratã plata sau, dupã caz, la achitarea la casierie a tarifului, se va emite factura.
    Avizele/Acordurile solicitate nu se elibereazã fãrã dovada achitãrii tarifului.
    Menţionãm cã aveţi obligaţia, conform angajamentului asumat prin Scrisoarea-comandã nr. ............, sã achitaţi tariful sus-menţionat în termen de 10 zile de la data primirii prezentei comunicãri.

                               Director general,
                              ...................


    ANEXA 3
    la instrucţiunile tehnice

    AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
    Adresa ................

                       AVIZ Nr. ......../...............

    Obiect: conservarea sondei ................., judeţul ................, perimetrul ..................
    I. Titularul acordului de concesiune .............................., prin Adresa nr. ......., înregistratã (numele şi adresa) la Direcţia de specialitate cu nr. .................., solicitã avizarea executãrii lucrãrilor de conservare a sondei ......................, judeţul ................, perimetrul ..........................
    II. Din examinarea proiectului tehnic au rezultat urmãtoarele:
    1. date despre sondã:
    - perioada în care a fost sãpatã sonda, de cãtre cine;
    - construcţia sondei;
    - limite geologice;
    2. date despre probele de producţie/exploatare:
    - obiectivele productive;
    3. cauzele şi motivaţia care au condus la conservarea sondei;
    4. perioada pentru care se acordã trecerea în conservare.
    III. Avizul
    În urma analizãrii proiectului tehnic de conservare şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, Direcţia de specialitate avizeazã executarea lucrãrilor de conservare a sondei ........... .
    Eventualele modificãri ale prevederilor avizului eliberat se vor face numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

                               Director general,
                              ....................


    ANEXA 4
    la instrucţiunile tehnice

    AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
    Adresa .....................

                      ACORD Nr. ......./..................

    Obiect: acord de abandonare în sonda .................., judeţul ..................., perimetrul ................
    I. Titularul acordului de concesiune ............................, prin Adresa nr. ........, înregistratã (numele şi adresa) la Direcţia de specialitate cu nr. ............., solicitã acordul de abandonare în sonda ..............., judeţul ..................., perimetrul ............ .
    II. Din examinarea proiectului tehnic au rezultat urmãtoarele:
    1. date despre sondã:
    - perioada în care a fost sãpatã sonda, de cãtre cine;
    - construcţia sondei;
    - limite geologice;
    2. scurt istoric de producţie/exploatare:
    3. cauzele şi motivaţia care au condus la abandonarea sondei;
    III. Acordul
    În urma analizãrii proiectului tehnic de abandonare în sondã şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, Direcţia de specialitate emite acordul de abandonare a sondei ..............., cu respectarea urmãtoarelor mãsuri:
    - definitivarea lucrãrilor de abandonare nu va depãşi 6 luni de la obţinerea acordului;
    - asigurarea tehnicã a sondei şi inscripţionarea ei.
    Eventualele modificãri ale prevederilor acordului eliberat se vor face numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

                               Director general,
                              ....................


    ANEXA 5
    la instrucţiunile tehnice

    AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
    Adresa ...................

                       AVIZ Nr. ......../...............

    Obiect: abandonarea sondei ......., judeţul ...............
    I. Titularul acordului de concesiune ...................., prin Adresa nr. ......., înregistratã (numele şi adresa) la Direcţia de specialitate cu nr. ..............., solicitã avizarea abandonãrii sondei ..........., judeţul ................., perimetrul .......... .
    II. Din examinarea proiectului tehnic de abandonare au rezultat urmãtoarele:
    1. lucrãrile de abandonare efectuate în sondã au fost executate în baza Acordului de abandonare nr. .... şi expertizate de ................., atestat nr. ............;
    2. lucrãrile de refacere a mediului executate la sondã au fost validate de inspectoratul teritorial de mediu ............... .
    III. Avizul
    În urma analizãrii proiectului tehnic de abandonare şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, Direcţia de specialitate avizeazã abandonarea sondei.
    Eventualele modificãri ale prevederilor avizului eliberat se vor face numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

                               Director general,
                              ...................


    ANEXA 6
    la instrucţiunile tehnice

    AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE
    Adresa ........................

                     AVIZ Nr. .........../................

    Obiect: ridicarea abandonãrii/conservãrii sondei .............., judeţul .............., perimetrul ..............
    I. Titularul acordului de concesiune ........................., prin Adresa nr. ........., (numele şi adresa) înregistratã la Direcţia de specialitate cu nr. ............, solicitã avizarea ridicãrii abandonãrii/conservãrii sondei .........., judeţul ............... .
    II. Din examinarea proiectului tehnic de ridicare a abandonãrii/conservãrii au rezultat urmãtoarele:
    1. date despre sondã:
    - perioada în care a fost sãpatã sonda, adâncimea realizatã, obiectivul;
    - construcţia sondei;
    - limite geologice;
    - perioada în care a produs;
    - obiectivele productive;
    - lucrãrile de abandonare/conservare executate la sondã;
    2. datele care justificã ridicarea abandonãrii/conservãrii sondei.
    III. Avizul
    În urma analizãrii proiectului tehnic de ridicare a abandonãrii/conservãrii şi în conformitate cu legislaţia în vigoare, Direcţia de specialitate avizeazã ridicarea abandonãrii/conservãrii sondei.
    Definitivarea lucrãrilor nu va depãşi 6 luni de la obţinerea acordului.
    Eventualele modificãri ale prevederilor avizului eliberat se vor face numai cu aprobarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.

                               Director general,
                              ....................

                                      ----



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016