Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN Nr. 791 din 25 aprilie 1995  pentru aprobarea Precizarilor privind competentele organelor fiscale si procedura de incheiere a acordului scris cu contribuabilii referitor la plata in rate a impozitului pe profit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN Nr. 791 din 25 aprilie 1995 pentru aprobarea Precizarilor privind competentele organelor fiscale si procedura de incheiere a acordului scris cu contribuabilii referitor la plata in rate a impozitului pe profit

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 162 din 26 iulie 1995
Ministru de stat, ministrul finanţelor,
în scopul creãrii unor facilitãţi pentru contribuabili, care sa conducã la încasarea integrala a impozitului pe profit,
avînd în vedere prevederile <>art. 18 alin. (6) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit şi în baza Hotãrîrii Guvernului nr. 449/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor,
emite urmãtorul ordin:
ART. 1
Se aproba Precizãrile privind competentele organelor fiscale şi procedura de încheiere a acordului scris cu contribuabilii referitor la plata în rate a impozitului pe profit, prevãzute în anexa la prezentul ordin.
ART. 2
Pe data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, prevederile <>Ordinului ministrului finanţelor nr. 412/1993 , cu modificãrile ulterioare, nu se mai aplica pentru impozitul pe profit reglementat de <>Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 .
ART. 3
Direcţia generalã de evaluare şi executare silitã a veniturilor statului, direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi organele lor teritoriale, şi Direcţia generalã de organizare, resurse umane şi servicii generale vor lua mãsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României.

Ministru de stat,
ministrul finanţelor,
Florin Georgescu

ANEXA 1
PRECIZĂRI
privind competentele organelor fiscale şi procedura de încheiere a acordului scris cu contribuabilii referitor la plata în rate a impozitului pe profit
CAP. 1
Dispoziţii generale
1. Între organul fiscal teritorial şi contribuabil se poate încheia un acord scris, prin care acestuia din urma îi este permis sa achite în rate impozitul pe profit, partea din profitul net al regiei autonome care se face venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, determinata în condiţiile <>art. 35 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 , denumita în continuare vãrsãminte din profitul net al regiei autonome, împreunã cu majorãrile de intirziere aferente, numai dacã aceasta va facilita încasarea integrala a obligaţiei de plata.
2. Acordul scris, încheiat potrivit modelului anexat, se va semna de cãtre conducerea organului fiscal competent, la sediul acestuia, şi conducerea contribuabilului.
3. Perioada pentru care se poate încheia acordul scris este negociata între organul fiscal competent şi contribuabil, astfel încît sa faciliteze încasarea integrala a obligaţiei de plata, în care scop numãrul ratelor, cuantumul acestora şi termenele la care se vor efectua plãţile se stabilesc de comun acord de cãtre cele doua pãrţi.
4. Prin acordul scris, cele doua pãrţi, organul fiscal şi contribuabilul, vor stabili modalitãţile de plata în rate a:
- impozitului pe profit;
- vãrsãmintelor din profitul net al regiei autonome;
- majorãrilor de intirziere aferente, calculate pînã la data încheierii acordului.
Majorãrile de intirziere datorate pentru perioada de derulare a acordului scris, aferente ratelor, se calculeazã şi se plãtesc de cãtre contribuabil, o data cu plata fiecãrei rate.
5. Organele fiscale competente sînt obligate sa urmãreascã modul de respectare a acordurilor scrise şi sa ţinã evidenta acestora, conform anexei la prezentele precizãri.
CAP. 2
Organele fiscale competente sa încheie acorduri scrise cu contribuabilii
6. Competenta de a încheia acorduri scrise cu contribuabilii pentru plata în rate a impozitului pe profit, a vãrsãmintelor din profitul net al regiei autonome şi a majorãrilor de intirziere aferente aparţine unitãţilor fiscale teritoriale în evidenta cãrora se afla contribuabilii, dupã cum urmeazã:
a) direcţiile de impozite şi taxe din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti, prin serviciul de urmãrire a încasãrii impozitelor, taxelor şi a altor venituri;
b) administraţiile financiare, prin serviciile (birourile) de urmãrire a încasãrii impozitelor şi taxelor de la persoane juridice şi fizice;
c) circumscripţiile financiare orãşeneşti, prin serviciile (birourile, compartimentele) de constatare, impunere şi urmãrire a impozitelor şi taxelor.
CAP. 3
Procedura de încheiere a acordului scris
7. Contribuabilii pot solicita în scris organului fiscal competent încheierea unui acord scris pentru plata în rate a impozitului pe profit, a vãrsãmintelor din profitul net al regiei autonome şi a majorãrilor de intirziere aferente, calculate pînã la data încheierii acordului.
8. Sumele pentru care se solicita plata în rate trebuie sa fie certe, scadente şi se determina dupã cum urmeazã:
a) pentru contribuabilii mari, pe baza declaraţiei de impunere anuala şi a nivelului stabilit pentru plãţile lunare în avans, respectiv a impozitului pe profit conform <>art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 , actualizate în funcţie de indicele de inflaţie aferent perioadei cuprinse între data de 1 ianuarie a anului fiscal şi sfîrşitul lunii în care se încheie acordul;
b) pentru contribuabilii mici, pe baza sumelor prevãzute în declaraţia de impunere lunarã;
c) pentru vãrsãmintele din profitul net al regiilor autonome, pe baza bilanţului contabil anual.
Majorãrile de intirziere aferente perioadei anterioare datei la care se încheie acordul scris vor fi plãtite în rate, asa cum au fost stabilite de cãtre organul fiscal şi contribuabil cu ocazia încheierii acestui acord.
Majorãrile de intirziere datorate pentru perioada de eşalonare a ratelor se calculeazã şi se plãtesc de contribuabil o data cu plata fiecãrei rate.
9. Pentru plãţile în avans, datorate de contribuabilii mari, termenele maxime ce vor fi înscrise în acordul de plata în rate nu pot depãşi termenul de depunere a declaraţiei de impunere, respectiv data de 15 mai a anului urmãtor.
Dacã, urmare declaraţiei de impunere anuala, rezulta o obligaţie mai mica decît cea plãtitã efectiv de contribuabil, restituirea sumelor se face obligatoriu conform <>art. 26 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 .
10. Contribuabilul are obligaţia de a respecta întocmai acordul scris încheiat, atît în ceea ce priveşte termenele stabilite cît şi cuantumul fiecãrei rate, sa calculeze şi sa plãteascã, cu ocazia fiecãrei rate, majorãrile de intirziere aferente nivelului de impozit plãtit la acea data.
Nerespectarea de cãtre contribuabil a clauzelor cuprinse în acordul scris conduce la încetarea efectelor acestuia şi da dreptul organului fiscal sa aplice dispoziţiile <>art. 30 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 şi sa înceapã executarea silitã pentru încasarea sumelor restante.
11. Pentru soluţionarea fiecãrei cereri a contribuabililor în vederea încheierii unui acord scris, organele fiscale competente vor avea în vedere, în aplicarea prevederilor prezentelor precizãri, analiza urmãtoarelor aspecte:
- situaţia disponibilului în conturile bancare, în lei şi în valuta, ale contribuabilului, atît la data scadentei plãţii sumelor datorate, cît şi la data încheierii acordului scris;
- modul de respectare a disciplinei financiare şi bugetare de cãtre contribuabil;
- depunerea la termen, conform reglementãrilor legale, a declaraţiilor de impunere;
- efectuarea unor plati în avans cãtre furnizori, cu excepţiile prevãzute de lege;
- capacitatea de plata a contribuabilului în perioada de derulare a acordului scris, determinata de posibilitãţile de desfacere a produselor sau serviciilor în aceeaşi perioada;
- respectarea ratelor şi a cuantumului acestora în conformitate cu acordul încheiat, în cazul solicitãrii încheierii unui alt acord scris;
- orice alte elemente considerate ca oportune de cãtre organul fiscal sau contribuabilul solicitant, pentru a demonstra capacitatea acestuia de a-şi achitã obligaţia de plata, dacã se încheie acordul scris de plata în rate.
12. Dupã analizarea tuturor aspectelor menţionate mai sus, inspectorul fiscal va întocmi o nota prin care propune aprobarea şi, respectiv, încheierea acordului scris sau respingerea cererii contribuabilului, care va fi înaintatã conducerii unitãţii fiscale competente.
Pe baza notei, organul fiscal competent îl va convoca la sediul sau pe contribuabil, unde se va negocia şi încheia acordul scris.
13. Rezolvarea cererilor contribuabililor şi încheierea acordului scris privind plata în rate a impozitului pe profit, a vãrsãmintelor din profitul net al regiei autonome şi a majorãrilor de intirziere se fac de cãtre organele fiscale competente, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.
În cazul în care rezolvarea cererii nu se poate finaliza, termenul de 30 de zile se poate prelungi cu încã 10 zile. Aprobarea de prelungire a termenului se da de cãtre conducerea unitãţii fiscale teritoriale, pe baza unui referat întocmit în cadrul compartimentului cãruia i-a fost repartizata cererea.
În caz de respingere a cererii, organul fiscal îl va înştiinţa pe contribuabil.
14. Pentru regiile autonome de subordonare localã, nota întocmitã de organul fiscal competent, prin care se propune aprobarea sau respingerea cererii de plata în rate, se avizeazã şi de cãtre consiliul local sau judeţean, dupã caz. Avizul consiliului local sau judeţean este consultativ. Dupã încheierea acordului scris, organul fiscal competent va înştiinţa despre aceasta consiliul local sau judeţean, dupã caz, transmitindu-i o copie a acordului încheiat.
CAP. 4
Dispoziţii finale
15. În cazul în care, printr-o singura cerere, contribuabilul solicita înlesniri la plata pentru mai multe feluri de impozite şi taxe sau pentru impozitul pe profit aferent anului curent, cît şi pentru anii anteriori, cererea privind plata în rate a impozitului pe profit, reglementat de <>Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 , va fi consideratã un capãt de cerere distinct şi se va soluţiona conform prezentelor precizãri. Celelalte capete de cerere vor fi analizate şi soluţionate conform legislaţiei în vigoare şi potrivit <>Ordinului ministrului finanţelor nr. 412/1993 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

ANEXA 1/1
la precizãri

ACORD
privind plata în rate

În baza prevederilor <>art. 18 alin. (6) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 , s-a încheiat prezentul acord pentru plata în rate:

I. Pãrţile acordului
- Organul fiscal ...............................................
................................................................
reprezentat prin*) .................................................
şi
- Contribuabilul **) ...........................................
................................................................
reprezentat prin ...................................................
(director general/director)

II. Obiectul acordului
a) Sumele ce fac obiectul prezentului acord sînt:
- impozitul pe profit ..................... lei;
- majorãri de intirziere aferente impozitului pe profit, calculate pînã la data încheierii acordului .................... lei;
- vãrsãmintele din profitul net al regiilor autonome ............. lei;
- majorãri de intirziere aferente vãrsãmintelor din profitul net al regiei autonome ................ lei.
b) Majorãrile de intirziere datorate pentru perioada de derulare a acordului scris, aferente ratelor stabilite, se calculeazã şi se plãtesc de cãtre contribuabil o data cu plata fiecãrei rate.

III. Termenele de plata şi nivelul ratelor
Data plãţii şi cuantumul ratelor s-au stabilit, de comun acord, astfel:
- impozit pe profit;
- (termen) ...............
- (sume) .................
- majorãri de intirziere aferente impozitului pe profit, calculate pînã la data încheierii acordului
- (termen) ..............
- (sume) ................
- vãrsãminte din profitul net al regiilor autonome
- (termen) .............
- (sume) ...............
- majorãri de intirziere aferente vãrsãmintelor din profitul net al regiei autonome
- (termen) .............
- (sume) ...............
Majorãrile de intirziere aferente ratelor se vor calcula de cãtre contribuabil, în funcţie de coeficientul stabilit conform legii, pentru perioada respectiva, şi de nivelul ratelor de impozit pe profit.

IV. Alte dispoziţii
Nerespectarea de cãtre contribuabil a clauzelor cuprinse în acordul scris conduce la încetarea efectelor acestuia, da dreptul organului fiscal sa aplice dispoziţiile <>art. 30 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 şi sa înceapã procedura de executare silitã pentru încasarea sumelor restante.
Prezentul acord a fost încheiat la sediul .......... , în doua exemplare, cîte unul pentru fiecare parte, astãzi .....
Organul fiscal, Contribuabilul,
.............................. ............................
............................ ..............................
*)
L.S. Director,
L.S.

*) Conducãtorul unitãţii fiscale.
**) Se vor mentiona denumirea, sediul, numãrul de înmatriculare la Registrul comerţului şi codul fiscal.
-------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016