Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 79 din 16 februarie 2004  privind aprobarea Listei de tarife pentru lucrarile efectuate de Biroul Roman de Metrologie Legala - LT-2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 79 din 16 februarie 2004 privind aprobarea Listei de tarife pentru lucrarile efectuate de Biroul Roman de Metrologie Legala - LT-2004

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 208 din 10 martie 2004
În conformitate cu prevederile <>art. 35 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) lit. j) şi ale <>art. 8 alin. (1) din Hotãrârea Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea şi funcţionarea Biroului Român de Metrologie Legalã,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi Comerţului, cu modificãrile ulterioare,

ministrul economiei şi comerţului emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aprobã Lista de tarife pentru lucrãrile efectuate de Biroul Român de Metrologie Legalã - LT-2004, cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Biroul Român de Metrologie Legalã va duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data publicãrii.
ART. 4
La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 3.107/2001 privind aprobarea Listei de tarife pentru lucrãrile efectuate de Biroul Român de Metrologie Legalã LT-2001, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 563 din 10 septembrie 2001, şi <>Ordinul ministrului industriei şi resurselor nr. 402/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 667 din 9 septembrie 2002.

p. Ministrul economiei şi comerţului,
Andrei Grigorescu,
secretar de stat

Bucureşti, 16 februarie 2004.
Nr. 79.

ANEXĂ

LISTA DE TARIFE
pentru lucrãrile efectuate de Biroul Român de
Metrologie Legalã - LT-2004

1. Lista de tarife LT-2004 stabileşte, în conformitate cu prevederile <>art. 35 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 11/1994 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, tarife pentru lucrãrile efectuate de personalul Biroului Român de Metrologie Legalã (B.R.M.L.), în cadrul exercitãrii controlului metrologic legal asupra mijloacelor de mãsurare şi a mãsurãrilor.
2. Tarifele sunt cuprinse în tabelele nr. 1-6 care fac parte integrantã din prezenta anexã şi se referã la urmãtoarele activitãţi specifice:
a) operaţiuni de verificare metrologicã sau verificare iniţialã CEE şi evaluãri în vederea acordãrii avizului metrologic, pentru mijloacele de mãsurare supuse controlului metrologic legal (tabelul nr. 1);
b) evaluãri efectuate în vederea acordãrii autorizaţiilor sau avizelor, pentru exercitarea activitãţilor de verificare metrologicã, fabricare, import, reparare/modificare, închiriere, vânzare, montare de mijloace de mãsurare (tabelul nr. 2);
c) evaluãri efectuate în vederea autorizãrii verificatorilor metrologi (tabelul nr. 3);
d) evaluãri în vederea acordãrii aprobãrilor de model, aprobãrilor de model CEE (tabelul nr. 4) şi aprobãrilor de model individuale (tabelul nr. 5);
e) lucrãri de expertizã şi asistenţã tehnicã privind mijloacele de mãsurare, de supraveghere a activitãţii deţinãtorilor de autorizaţii metrologice, precum şi de efectuare a unor operaţiuni specifice obiectului de activitate al B.R.M.L. (tabelul nr. 6).
3. Lucrãrile privind activitãţile menţionate în tabelele nr. 1-5 se efectueazã numai pe bazã de solicitare scrisã şi cu planificare.
4. Tarifele stabilite prin prezenta listã sunt scutite de T.V.A., conform <>art. 127 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu excepţia tarifelor care se referã la verificãri metrologice (iniţiale, periodice, dupã reparare sau modificare), la asistenţã tehnicã şi la transportul etaloanelor, al mijloacelor de mãsurare şi al personalului verificator la sediul solicitantului, acestea reprezentând bazã de impozitare pentru T.V.A.
5. Tarifele de verificare din tabelul nr. 1 se referã la verificarea individualã a mijloacelor de mãsurare. În cazul în care verificarea metrologicã sau verificarea iniţialã CEE a mai multor mijloace de mãsurare se executã simultan, pe instalaţii/standuri de verificare, tariful de verificare se poate diminua faţã de tariful prevãzut în tabelul nr. 1, pânã la un procent stabilit de cãtre pãrţi în cadrul unui contract încheiat în acest sens.
6. În cazul în care verificãrile metrologice sau verificãrile iniţiale CEE se efectueazã la sediul solicitantului, tarifele pentru transportul etaloanelor, mijloacelor de mãsurare şi personalului verificator, care se adaugã la costul lucrãrilor prestate, sunt:
- pentru autolaboratoare: 30% din preţul în vigoare al unui litru de carburant pentru fiecare km parcurs, la data efectuãrii transportului;
- pentru autospecialã (automacara HIAB): preţul în vigoare al unui litru de carburant pentru fiecare km parcurs, la data efectuãrii transportului.
7. Tarifele stabilite prin prezenta listã nu includ contravaloarea materialelor de referinţã (MRC) şi a materialelor consumabile (de exemplu: apa pentru instalaţiile de debit, amestecurile de gaze pentru analizoarele de gaze, energia consumatã în instalaţiile de verificare de mare putere, consumul tehnologic de carburant etc.). Costurile acestora se adaugã la tarifele stabilite pentru operaţiunile de verificare respective.
8. În cazul în care beneficiarul solicitã executarea verificãrii metrologice sau verificãrii iniţiale CEE în regim de urgenţã (o perioadã mai micã de 5 zile, care necesitã modificarea celorlalte programãri sau efectuarea de ore suplimentare), laboratorul de metrologie va percepe un tarif majorat cu 50% faţã de tariful de verificare stabilit prin prezenta listã.
9. Laboratoarele de metrologie din structura sau din subordinea B.R.M.L. sunt obligate sã efectueze operaţiunile de verificare metrologicã sau verificare iniţialã CEE, în termen de maximum 30 de zile de la data punerii la dispoziţie a mijloacelor de mãsurare, dacã beneficiarii respectã termenele stabilite prin programarea la verificare metrologicã.
10. Beneficiarii trebuie sã ridice de la sediul laboratorului de metrologie mijloacele de mãsurare verificate, în termen de 15 zile de la data stabilitã pentru ridicarea acestora. Dupã expirarea acestei perioade, beneficiarii vor plãti, pentru fiecare zi de depãşire, o penalizare de 0,2% din valoarea tarifului de verificare a mijlocului de mãsurare neridicat.
11. Tarifele pentru reevaluarea activitãţilor desfãşurate de deţinãtorii de autorizaţii/avize se obţin prin diminuarea cu 50% a tarifelor prevãzute pentru etapele evaluãrii activitãţilor respective, cu excepţia etapelor "predare mapã cu documente informative + analizã preliminarã a documentaţiei" şi "eliberare autorizaţie/aviz", pentru care nu se aplicã tarife.
12. În cazul în care agenţii economici solicitã laboratoarelor de metrologie din structura sau din subordinea B.R.M.L. verificarea unor mijloace de mãsurare, în scopul scoaterii lor din funcţiune (pentru aplicarea prevederilor <>art. 21-23 din Legea nr. 15/1994 , republicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 31 mai 1999), tariful perceput pentru operaţiunea executatã va reprezenta 50% din valoarea tarifului de verificare a mijloacelor de mãsurare respective.
13. Tarifele stabilite prin prezenta listã vor fi majorate în raport cu evoluţia indicelui de inflaţie.
14. Tarifele stabilite prin prezenta listã se aplicã de la data publicãrii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.



Tabelul nr. 1

TARIFE
pentru operaţiuni efectuate asupra mijloacelor de mãsurare
supuse controlului metrologic legal*1)
┌───────────────────────────────────────────────────────────┬───────┬──────────┐
│ MIJLOC DE MĂSURARE*2) │Pozitia│ Tarif │
├──────────────┬────────────────────────────────────────────┤ din │ (mii lei)│
│ │ │ LO ├─────┬────┤
│ COD │ DENUMIRE │ │Veri-│Aviz│
│ │ │ │fica-│me- │
│ │ │ │re │tro-│
│ │ │ │metro│lo- │
│ │ │ │logi-│gic │
│ │ │ │ca*3)│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │1 SPAŢIU ŞI TIMP │ │ │ │
│ │1.01 UNGHI PLAN (rad) │ │ │ │
│1.01.13 │Teodolit │ L1-1│ │ │
│1.01.13.1 │- cu valoarea diviziunii mai micã sau │ │ │ │
│ │ egalã cu 1" │ │ 2625│ │
│1.01.13.2 │- cu valoarea diviziunii mai mare de 1" │ │ 1825│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.01.14 │Aparat geodezic cu funcţii multiple │ L1-2│ 3955│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.01.15 │Aparat de nivelment geometric │ L1-4│ │ │
│1.01.15.01 │- cu laser │ │ 1700│ │
│1.01.15.02 │- cu lunetã │ │ │ │
│1.01.15.02.1 │ - cu cerc gradat │ │ 2030│ │
│1.01.15.02.2 │ - fãrã cerc gradat │ │ 1580│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.01.24 │Aparat pentru reglarea şi verificarea │ │ │ │
│ │geometriei sistemului de direcţie auto/unghi│ L6-1│ 515│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │1.03 LUNGIME (m) │ │ │ │
│1.03.06 │Riglã gradatã │ │ │ │
│1.03.06.1 │- pentru mãsurarea lungimii ţesãturilor │ L7-1│ 55│ │
│1.03.06.2 │- pentru mãsurarea nivelului în rezervoare │ L7-2│ │ │
│ │ -la lungimea totalã │ │ 355│ │
│ │ - pentru fiecare reper suplimentar │ │ 45│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.03.11 │Ruletã şi panglicã de mãsurare │ L7-3│ │ │
│1.03.11.1 │- cu lungimea pânã la 2 m inclusiv │ │ 45│ │
│1.03.11.2 │- cu lungimea peste 2 m pânã la 5 m, │ │ │ │
│ │ fãrã lest │ │ 90│ │
│ │ - pentru fiecare reper sau metru │ │ │ │
│ │ suplimentar peste 5 m │ │ 25│ │
│1.03.11.3 │- cu lungimea peste 2 m pânã la 5 m, cu lest│ │ 115│ │
│ │ - pentru fiecare reper sau metru │ │ │ │
│ │ suplimentar peste 5 m │ │ 25│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.03.14 │Aparat pentru mãsurat elementele cãii ferate│ │ │ │
│ │sau de metrou │ L10-1│ │ │
│1.03.14.1 │- şablon │ │ 530│ │
│1.03.14.2 │- aparat pentru mãsurat ecartamentul şi │ │ │ │
│ │ supraînãiţarea │ │ 790│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.03.24 │Extensometru (electric, electronic) │ L12-1│ │ │
│1.03.24.1 │- cu un traductor şi un interval de │ │ │ │
│ │ mãsurare, cl. A, B(1) │ │ 1540│ │
│ │ - pentru fiecare traductor şi interval de │ │ │ │
│ │ mãsurare suplimentar │ │ 615│ │
│1.03.24.2 │- cu un traductor şi un interval de mãsurare│ │ │ │
│ │ cl B(2), C │ │ 1050│ │
│ │ - pentru fiecare traductor şi interval de │ │ │ │
│ │ mãsurare suplimentar │ │ 490│ │
│1.03.24.3 │- cu un traductor şi un interval de mãsurare│ │ │ │
│ │ cl, D, E │ │ 825│ │
│ │ - pentru fiecare traductor şi interval de │ │ │ │
│ │ mãsurare suplimentar │ │ 450│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.03.36 │Telemetru (cu intervalul de mãsurare mai mic│ │ │ │
│ │sau egal cu 10 m) │ L1-3│ 2095│ │
│ │ - pentru fiecare interval suplimentar │ │ 210│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.03.38 │Aparat pentru mãsurarea lungimii firelor, │ │ │ │
│ │ţesãturilor, cablurilor şi altora asemenea │ L14-1│ 860│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.03.42 │Aparat pentru mãsurarea nivelului lichidelor│ │ │ │
│1.03.42.1 │- aparat pentru mãsurarea nivelului │ L15-1│ 1135│ 905│
│ │ lichidelor în rezervoare de stocare │ │ │ │
│ │ fixe, cu interval de mãsurare mai mic sau │ │ │ │
│ │ egal cu 1 m │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare metru suplimentar │ │ 355│ │
│1.03.42.2 │- aparat pentru mãsurarea nivelului │ │ │ │
│ │ lichidelor în canale deschise, cu interval│ │ │ │
│ │ de mãsurare mai mic sau egal cu 1 m │ L15-2│ 1135│ 905│
│ │ - pentru fiecare metru suplimentar │ │ 355│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.03.43 │Traductor de nivel, cu interval de mãsurare │ │ │ │
│ │mai mic sau egal cu 1 m │ L37-9│ 1135│ │
│ │ - pentru fiecare metru suplimentar │ │ 355│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.03.45 │Aparat pentru mãsurat multidimensional │ L14-3│Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.05 │ARIE (mp) │ │ │ │
│1.05.02 │Planimetru │ L16-1│ 640│ │
│ │- pentru fiecare scarã suplimentarã │ │ 85│ │
│ │- pentru determinarea constanta │ │ 220│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.05.03 │Aparat pentru mãsurarea ariei in pielãrie │ L14-2│ 1490│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │1.06 VOLUM (mc,I,L) │ │ │ │
│1.06.15 │Butirometru │ L19-1│ 70│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.17 │Mãsuri de volum pentru lichide │ │ │ │
│1.06.17.1 │Mãsurã de volum din sticlã utilizatã în │ │ │ │
│ │vânzãri directe de lichide │ L21-1│ 30│ │
│1.06.17.2 │Mãsurã de volum din metal utilizatã în │ │ │ │
│ │vânzãri directe de lichide, cu volumul │ L21-2│ │ │
│ │nominal de: │ │ │ │
│ │ - pânã la 1 dmc, inclusiv │ │ 20│ │
│ │ - peste 1 dmc pânã la 10 dmc, inclusiv │ │ 35│ │
│ │ - peste 10 dmc pânã la 50 dmc, inclusiv │ │ 55│ │
│ │ - peste 50 dmc pânã la 500 dmc, inclusiv │ │ 75│ │
│ │ - peste 500 dmc │ │ 90│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.18 │Mãsurã de volum pentru cereale │ L22-1│ 105│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.19 │Mãsurã de volum pentru lapte │ L23-1│ 50│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.21 │Butoi (altul decât cel pentru bere) │ │ │ │
│ │şi budanã │ L24-1│ │ │
│1.06.21.1 │- cu volumul nominal pânã la 5 mc, inclusiv │ │ 255│ │
│1.06.21.2 │- cu volumul nominal peste 5 mc, pentru │ │ │ │
│ │ fiecare multiplu sau fracţiune de │ │ 120│ │
│ │ 5 mc suplimentari │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.22 │Cisternã auto (pentru fiecare compartiment) │ L25-1 │ │ │
│1.06.22.1. │- cu volumul nominal pânã la 10 mc, inclusiv│ │ 555│ │
│1.06.22.2 │- cu volumul nominal peste 10 mc, pentru │ │ │ │
│ │ fiecare multiplu sau fracţiune de │ │ 185│ │
│ │ 10 mc suplimentari │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.23 │Cisternã de cale feratã │ L25-2│ │ │
│1.06.23.1 │- cu volumul nominal pânã la 40 mc, inclusiv│ │ 755│ │
│1.06.23.2 │- cu volumul nominal peste 40 mc, pentru │ │ │ │
│ │ fiecare multiplu sau fracţiune de │ │ 240│ │
│ │ 10 mc suplimentari │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.24 │Rezervor de stocare pentru lichide │ L28-1│ │ 905│
│1.06.24.1 │- cu volumul nominal pânã la 15 mc, inclusiv│ │ 1300│ │
│1.06.24.2 │- cu volumul nominal între 15 mc...40 mc │ │ │ │
│ │ pentru fiecare multiplu sau fracţiune de │ │ 190│ │
│ │ 5 mc suplimentari │ │ │ │
│1.06.24.3. │- cu volum nominal peste 40 mc │ │Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.25 │Dozator pentru lichide: │ L29-1│ │ │
│1.06.25.1. │- cu volum dozat pânã la 1 dmc, inclusiv │ │ 80│ │
│1.06.25.2. │- cu volum dozat peste 1 dmc │ │ 120│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.26 │Contor pentru lichide, aftele decât apa, │ │ │ │
│ │pânã la DN 400 mm │ L30-2│ │ │
│1.06.26.01 │- cu diametrul nominal pânã ia 50 mm, │ │ │ │
│ │ inclusiv │ │ 480│ │
│1.06.26.02 │- cu diametrul nominal cuprins intre │ │ │ │
│ │ 50 mm şi 400 mm │ │ 640│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.27 │Calculator de debit │ │ │ │
│1.06.27.1 │Calculator (de debit) pentru sisteme de │ │ │ │
│ │mãsurare a cantitãţilor de lichide, altele │ L30-3│ 2550│ │
│ │decât apa (pentru un flux de mãsurare) │ │ │ │
│ │- pentru fiecare flux de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 1095│ │
│1.06.27.2 │Calculator (de debit) pentru sisteme de │ │ │ │
│ │mãsurare a cantitãţilor de fluide (de │ L37-4│ 2550│ │
│ │volum şi de masã), altul decât cel de la │ │ │ │
│ │1.06.27.1 (pentru un flux de mãsurare) │ │ │ │
│ │- pentru fiecare flux de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 1095│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.28 │Contor de apã │ │ │ │
│1.06.28.1 │Contor de apã rece pânã la DN 800 mm │ L32-1│ │ │
│1.06.28.1.1 │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 15 mm... 25 mm inclusiv │ │ 135│ │
│1.06.28.1. │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 25 mm... 40 mm inclusiv │ │ 230│ │
│1.06.28.1.3 │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 50 mm... 80 mm inclusiv │ │ 390│ │
│1.06.28.1.4 │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 100 mm... 125 mm inclusiv │ │ 580│ │
│1.06.28.1.5 │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 150 mm... 200 mm inclusiv │ │ 580│ │
│1.06.28.1.6 │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 250 mm... 800 mm inclusiv │ │Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.28.2*4) │Contor de apã caldã pânã la DN 200 mm │ │ │ │
│ │(verificare cu apã caldã) │ L32-2│ │ │
│1.06.28.2.1 │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 15 mm... 25 mm inclusiv │ │ 220│ │
│1.06.28.2.2 │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 25 mm... 40 mm inclusiv │ │ 370│ │
│1.06.28.2.3 │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 50 mm... 80 mm inclusiv │ │ 550│ │
│1.06.28.2.4 │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 100 mm... 125 mm inclusiv │ │ 760│ │
│1.06.28.2.5 │- cu diametrul nominal între │ │ │ │
│ │ 150 mm... 200 mm inclusiv │ │ 1170│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.29 │Contor de gaz [Q(max) ≤ 2500 mc/h] │ │ │ │
│1.06.29.1 │- cu pereţi defomnabili │ L33-1 │ │ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 1 mc/h (G 0,6) │ │ │ │
│ │ şi 6 mc/h (G 4) inclusiv │ │ 275│ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 10 mc/h (G 6) │ │ │ │
│ │ şi 65 mc/h (G 40) inclusiv │ │ 535│ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 65 mc/h │ │ │ │
│ │ şi 2500 mc/h (G 40) │ │Deviz│ │
│1.06.29.2 │- cu pistoane rotative │ L33-2 │ │ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 1 mc/h (G 0,6) │ │ │ │
│ │ şi 6 mc/h (G 4) inclusiv │ │ 275│ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 10 mc/h (G 6) │ │ │ │
│ │ şi 65 mc/h (G 40) inclusiv │ │ 535│ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 65 mc/h │ │ │ │
│ │ şi 2500 mc/h (G 40) │ │Deviz│ │
│1.06.29.3 │- cu turbinã │ L33-3│ │ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 1 mc/h (G 0,6) │ │ │ │
│ │ şi 6 mc/h (G 4) inclusiv │ │ 275│ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 10 mc/h (G 6) │ │ │ │
│ │ şi 65 mc/h (G 40) inclusiv │ │ 535│ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 65 mc/h │ │ │ │
│ │ şi 2500 mc/h (G 40) │ │Deviz│ │
│1.06.29.4 │- cu ultrasunete │ L33-4│ │ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 1 mc/h (G 0,6) │ │ │ │
│ │ şi 6 mc/h (G 4) inclusiv │ │ 275│ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 10 mc/h (G 6) │ │ │ │
│ │ şi 65 mc/h (G 40) inclusiv │ │ 535│ │
│ │ - cu Q(max) cuprins între 65 mc/h │ │ │ │
│ │ şi 2500 mc/h (G 40) │ │Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.30 │Convertor de volum de gaz │ L33-5│Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.32 │Distribuitor de carburanţi auto │ L30-4│ │1085│
│1.06.32.1 │- pentru lichide │ │ 550│per.│
│ │ - pentru fiecare cap de alimentare │ │ 515│dis-│
│ │ suplimentar │ │ │tri-│
│ │ │ │ │bui-│
│ │ │ │ │tor │
│1.06.32.2 │- pentru gaz petrolier lichefiat (GPL) │ │Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.33 │Calculator electronic pentru distribuitoare │ │ │ │
│ │de carburanţi auto │ L30-8│ 1960│ │
│ │- pentru fiecare funcţie suplimentarã │ │ 740│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.34 │Sistem de mãsurare a cantitãţilor de fluide │ │ │ │
│ │(de volum şi de masã) │ │ │ │
│1.06.34.1 │Sistem de mãsurare a cantitãţilor de lichide│ │ │ │
│ │(de volum şi de masã), altul │ L37-1 │3410 │1450│
│ │decât cel de la poziţia 1.06.39 │ │ │ │
│1.06.34.2 │Sistem de mãsurare a cantitãţilor de gaz │ │ │ │
│ │(de volum şi de masã) │ L37-2 │3410 │1450│
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.36 │Sistem de mãsurare a cantitãţilor de apã în │ │ │ │
│ │sisteme de curgere cu nivel liber, cu │ L37-3│Deviz│1810│
│ │canale deversoare sau praguri de mãsurare │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.37 │Butelie utilizatã ca recipient mãsurã │ L18-1│Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.38 │Rezervor al navelor fluviale şi de coastã │ L27-1│Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.06.39 │Sistem de mãsurare a cantitãţilor de lichide│ │ │ │
│ │altele decât apa │ L30-1│ 3410│1450│
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │1.07 INTERVAL DE TIMP, DURATĂ (s) │ │ │ │
│1.07.05 │Ceasornic programator pentru contoare de │ │ │ │
│ │energie electricã │ L40-1 │ │ │
│1.07.05.1 │- mecanic │ │ 140│ │
│1.07.05.2 │- electronic cu cuarţ │ │ 250│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.07.08 │Ceasornic generator de impulsuri de tact │ L41-1│ │ │
│1.07.08.1 │- ceasornic - generator de impulsuri de tact│ │ │ │
│ │ pentru centralele telefonice │ │Deviz│ │
│1.07.08.2 │- generator de impulsuri de tact pentru │ │ │ │
│ │ centralele telex │ │Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.07.09 │Sistem/echipament de mãsurare şi taxare a │ │ │ │
│ │duratei convorbirilor telefonice şi a │ L42-1│ │ │
│ │comunicaţiilor telex din centralele │ │ │ │
│ │analogice │ │ │ │
│1.07.09.1 │- ansamblu totalizator- o ramã │ │ 315│ │
│1.07.09.2 │- sistem electronic │ │ 3665│ │
│1.07.09.3 │- echipament telex │ │ 315│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.07.10 │Sistem/echipament de mãsurare şi taxare a │ │ │ │
│ │duratei convorbirilor telefonice şi a │ L42-2│ │ │
│ │comunicaţiilor telex din centralele digitale│ │ │ │
│1.07.10.1 │- sistem de sincronizare şi asigurare a │ │ │ │
│ │ orei exacte │ │Deviz│ │
│1.07.10.2 │- sistem de taxare │ │ │ │
│ │ - convorbiri telefonice la centrala │ │ │ │
│ │ digitalã │ │ 3750│ │
│ │ - convorbiri telefonice la unitãţile │ │ │ │
│ │ distante │ │ 630│ │
│1.07.10.3 │- echipament telex │ │ │ │
│ │ - comunicaţii telex la centrala telex │ │ 2500│ │
│ │ - comunicaţii telex la unitãţile distante │ │ 630│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.07.11 │Sistem/echipament de mãsurare şi taxare a │ │ │ │
│ │duratei convorbirilor telefonice prin │ L42-3│Deviz│ │
│ │reţea Internet Protocol (IP) │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │1.10 VITEZA (m/s) │ │ │ │
│1.10.04 │Aparat pentru mãsurarea vitezei de │ │ │ │
│ │circulaţie a autovehiculelor (cinemometru) │ L44-1│ 1190│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.10.05 │Instalaţie de mãsurare a vitezei la │ │ │ │
│ │locomotive şi rame de metrou │ L45-1│ 1640│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.10.11 │Anemometru │ L43-1│ 440│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │1.12 ALTE MĂRIMI DE SPAŢIU ŞI TIMP │ │ │ │
│1.12.02 │Cronotahograf │ L47-1│ │ │
│ │- neinstaiat pe autovehicul │ │ 995│ │
│ │- instalat pe autovehicul │ │ 715│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│1.12.03 │Taximetru │ L48-1│ │ │
│ │- neinstalat pe autovehicul │ │ 185│ │
│ │- instalat pe autovehicul, pentru maxim │ │ │ │
│ │ doua tarife │ │ 185│ │
│ │ - pentru fiecare tarif suplimentar │ │ 65│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │3 MECANICE │ │ │ │
│ │3.01 MASA (kg) │ │ │ │
│3.01.02 │Greutate (clasã E(2), F(1), F(2), M(1), M(2)│ │ │ │
│ │M(3), cu valoarea nominalã 1 mg...50 kg) │ L49-1│ │ │
│3.01.02.2 │- clasa E(2) (greutãţi de lucru cl. 1) │ │ 170│ │
│ │ - pentru operaţia de ajustare │ │ 90│ │
│3.01.02.3 │- clasa F(1) (greutãţi de lucru cl. 2) │ │ 90│ │
│ │ - pentru operaţia de ajustare │ │ 30│ │
│3.01.02.4 │- clasa F(2) (greutãţi de lucru cl. 3) │ │ 35│ │
│ │ - pentru operaţia de ajustare │ │ 20│ │
│3.01.02.5 │- clasa M(1) (greutãţi de lucru cl. 4) │ │ 30│ │
│ │ - pentru operaţia de ajustare │ │ 20│ │
│3.01.02.6 │- clasa M(2) (greutãţi de lucru cl. 5) │ │ 30│ │
│ │ - pentru operaţia de ajustare │ │ 15│ │
│3.01.02.7 │- clasa M(3) │ │ 30│ │
│ │ - pentru operaţia de ajustare │ │ 15│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.01.06 │Celulã de cântãrire │ L50-1│ │ │
│3.01.06.1 │- cu limita maximã pânã la 1000 kg, inclusiv│ │ 810│ │
│3.01.06.2 │- cu limita maximã peste 1000 kg │ │ 1620│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.01.07 │Aparate pentru mãsurarea masei hectolitrice │ │ │ │
│ │a cerealelor │ │ │ │
│3.01.07.3 │- balanţã de cereale de 1 l │ L51-2│ 545│ │
│3.01.07.4 │- balanţã de cereale de 20 l │ L51-1│Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.01.09 │Aparat de cântãrit cu funcţionare neautomatã│ L52-1│ │ │
│3.01.09.1 │- de precizie specialã - clasa I │ │ 985│ │
│3.01.09.2 │- de precizie superioarã - clasa II │ │ 755│ │
│3.01.09.3 │- de precizie medie - clasa III, inferioarã │ │ │ │
│ │ - clasa III │ │ │ │
│3.01.09.3.1 │ - cu limita maximã pânã la 30 kg, inclusiv│ │ 345│ │
│3.01.09.3.2 │ - cu limita maximã între 30 kg... 1000 kg,│ │ │ │
│ │ inclusiv │ │ 895│ │
│3.01.09.3.3 │ - cu limita maximã între 1000 kg ... │ │ │ │
│ │ 10 000 kg, inclusiv │ │ 1345│ │
│3.01.09.3.4 │ - cu limita maximã între 10 000 kg ... │ │ │ │
│ │ 20 000 kg, inclusiv │ │ 3220│ │
│3.01.09.3.5 │ - cu limita maximã între 20 000 kg... │ │ │ │
│ │ 50 000 kg, inclusiv │ │ 4295│ │
│3.01.09.3.6 │ - cu limita maximã peste 50 000 kg │ │ 5370│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.01.10 │Aparate de cântãrit cu funcţionare automatã │ │ │ │
│3.01.10.1 │- aparat totalizator discontinuu │ L53-3│ 1075│1450│
│3.01.10.2 │- aparat totalizator continuu │ L53-2│ 8380│1450│
│3.01.10.3 │- aparat pentru sortare-etichetare │ L53-1│ 2250│1450│
│3.01.10.4 │- dozator gravimetric │ L53-4│ 3145│2170│
│ │ - pentru fiecare dispozitiv de cântãrire │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 2305│ │
│3.01.10.5 │- basculã - pod feroviarã │ L53-5│ 7295│1810│
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.01.12.2 │Instalaţie de cântãrire în mers pentru │ │ │ │
│ │vehicule rutiere (basculã-pod auto) │ L55-1│ 6075│1810│
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.01.13 │Indicator numeric de masã │ L56-1│ 2265│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.01.15 │Instalaţie pentru determinarea sarcinii pe │ │ │ │
│ │osie la vehiculele rutiere │ L57-1│ │ │
│ │- portabilã │ │ 1550│ │
│ │- pentru fiecare amplasament │ │ 3455│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │3.09 FORŢA, GREUTATE (N) │ │ │ │
│3.09.04 │Maşinã/aparat pentru încercarea staticã a │ │ │ │
│ │metalelor la tracţiune, compresiune, │ L58-1│ 545│ │
│ │forfecare sau încovoiere │ │ │ │
│3.09.04.1 │- cu limita maximã pânã ia 5 kN, inclusiv, │ │ │ │
│ │pentru un sens de solicitare şi un │ │ 1345│ │
│ │interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare sau │ │ │ │
│ │ sens suplimentar de solicitare │ │ 750│ │
│3.09.04.2 │- cu limita maximã între 5 kN ... 100 kN, │ │ │ │
│ │inclusiv, pentru un sens de solicitare şi │ │ 1785│ │
│ │un interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ - pentru flecare interval de mãsurare sau │ │ │ │
│ │ sens suplimentar de solicitare │ │ 1005│ │
│3.09.04.3 │- cu limita maximã între 0,1 MN... 1 MN, │ │ │ │
│ │ inclusiv, pentru un sens de solicitare şi │ │ 2205│ │
│ │ un interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare sau │ │ │ │
│ │ sens suplimentar de solicitare │ │ 1355│ │
│3.09.04.4 │- cu limita maximã între 1 MN ... 5 MN, │ │ │ │
│ │ inclusiv, pentru un sens de solicitare şi │ │ 2630│ │
│ │ un interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare sau │ │ │ │
│ │ sens suplimentar de solicitare │ │ 1940│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.09.05 │Maşinã/aparat pentru încercarea staticã a │ │ │ │
│ │betoanelor şi cimenturilor la │ L58-2│ │ 545│
│ │compresiune şi încovoiere │ │ │ │
│3.09.05.1 │- cu limita maximã pânã la 5 kN, inclusiv, │ │ │ │
│ │pentru un interval de mãsurare │ │ 1330│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 710│ │
│3.09.05.2 │- cu limita maximã între 5 kN... 100 kN, │ │ │ │
│ │inclusiv, pentru un interval de │ │ 1360│ │
│ │mãsurare │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 705│ │
│3.09.05.3 │- cu limita maximã între 0,1 MN.,. 1 MN, │ │ │ │
│ │ inclusiv, pentru un interval │ │ 2220│ │
│ │ de mãsurare │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 1205│ │
│3.09.05.4 │- cu limita maximã între 1 MN... 5 MN, │ │ │ │
│ │ inclusiv, pentru un interval │ │ 3115│ │
│ │ de mãsurare │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 1950│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.09.06 │Maşinã/aparat pentru încercarea staticã la │ │ │ │
│ │tracţiune a textilelor, pielii, cauciucului,│ L58-3│ │ 545│
│ │maselor plastice, firelor │ │ │ │
│3.09.06.1 │- cu limita maximã pânã la 500 N, inclusiv, │ │ │ │
│ │ pentru un interval de mãsurare │ │ 790│ │
│ │ - pentru flecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 480│ │
│3.09.06.2 │- cu limita maximã mai mare de 500 N pentru │ │ │ │
│ │ un interval de mãsurare │ │ 900│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 480│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.09.07 │Maşinã/aparat pentru încercarea la tracţiune│ │ │ │
│ │compresiune sau forfecare a │ L58-4│ 920│ 545│
│ │nisipurilor, pãmânturilor (pentru un │ │ │ │
│ │interval de mãsurare) │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 480│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.09.08 │Maşinã/aparat pentru încercarea staticã a │ │ │ │
│ │arcurilor, a inelelor de piston │ L58-5│ │ 545│
│3.09.08.1 │- cu limita maximã pânã la 100 N, inclusiv, │ │ │ │
│ │ pentru un sens de solicitare şi un │ │ 650│ │
│ │ interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare sens de solicitare sau │ │ │ │
│ │ interval de mãsurare suplimentar │ │ 360│ │
│3.09.08.2 │- cu limita maximã între 0,1 kN şi 100 kN, │ │ │ │
│ │ inclusiv, pentru un sens de solicitare şi │ │ 790│ │
│ │ un interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare sens de solicitare sau │ │ │ │
│ │ interval de mãsurare suplimentar │ │ 555│ │
│3.09.08.3 │- cu limita maximã mai mare de 0,1 MN, │ │ │ │
│ │ inclusiv, pentru un sens de solicitare şi │ │ 1180│ │
│ │ un interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare sens de solicitare sau │ │ │ │
│ │ interval de mãsurare suplimentar │ │ 775│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.09.09 │Maşinã/aparat pentru încercarea metalelor la│ │ │ │
│ │fluaj sau relaxare (pentru un post de │ L58-6│ 1490│ 545│
│ │încercare şi un interval de mãsurare) │ │ │ │
│ │- pentru fiecare post de încercare sau │ │ │ │
│ │ interval de mãsurare suplimentar │ │ 1000│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.09.10 │Maşinã/aparat pentru încercare la obosealã │ │ │ │
│ │prin solicitãri axiale (pentru o │ L58-7│ 2655│ 545│
│ │amplitudine si o frecventã) │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.09.11 │Maşinã/aparat pentru încercare la încovoiere│ │ │ │
│ │rotativã (cu un post) │ L58-8│ │ 545│
│ │- reproducerea momentului cu greutãţi │ │ 640│ │
│ │- verificarea momentului cu epruveta etalon,│ │ │ │
│ │ pentru o scarã de mãsurare │ │ 2585│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.09.13 │Stand cu role pentru verificarea sistemului │ │ │ │
│ │de frânare a vehiculelor rutiere │ L59-1│ │1450│
│ │- pentru o parte │ │ 2160│ │
│ │- pentru a doua parte sau pentru fiecare │ │ │ │
│ │ interval de mãsurare suplimentar │ │ 1020│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.09.14 │Dinamometru │ L60-1│ │ │
│3.09.14.1 │- cu limita maximã pânã la 100 kN, inclusiv │ │ 1345│ │
│3.09.14.2 │- cu limita maximã peste 100 kN │ │ 1645│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.09.15 │Instalaţie pentru determinarea sarcinii pe │ │ │ │
│ │roţi la locomotive │ L61-1│ 1840│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │3.12 MOMENT AL FORJEI, MOMENT AL CUPLULUI, │ │ │ │
│ │TORSIUNE (Nm) │ │ │ │
│3.12.03 │Cheie şi şurubelniţã dinamometricã │ L58-13│ │ │
│3.12.03.1 │- pânã la 150 Nm, inclusiv │ │ 335│ │
│ │ - pentru al doilea sens de solicitare │ │ 155│ │
│3.12.03.2 │- peste 150 Nm │ │ 505│ │
│ │ - pentru al doilea sens de solicitare │ │ 275│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │3.15 PRESIUNE (Pa) │ │ │ │
│3.15.05 │Manometre cu element elastic │ │ │ │
│3.15.05.02 │Manometru pentru mãsurarea presiunii în │ │ │ │
│ │butelii cu oxigen │ L62-1│ 190│ │
│3.15.05.03 │Manometre pentru mãsurarea presiunii gazetar│ │ │ │
│ │sau lichidelor │ L62-2│ 165│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.15.06 │Manometru pentru mãsurarea presiunii în │ │ │ │
│ │pneurile autovehiculelor │ L62-3│ 125│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.15.07 │Aparat mecanic pentru mãsurarea presiunii │ │ │ │
│ │arteriale │ L65-1│ 170│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │ │ L30-5│ │ │
│3.15.08 │Traductor de presiune (pentru fiecare │ L37-6│ 730│ │
│ │funcţie în parte) │ L76-5│ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │3.23 ENERGIE, LUCRU MECANIC, ENERGIE │ │ │ │
│ │POTENŢIALĂ, ENERGIE CINEMATICĂ (J) │ │ │ │
│3.23.01 │Maşinã/aparat pentru încercarea la şoc │ L58-12│ │ 545│
│3.23.01.1 │- cu energia potenţialã pânã la 50 J │ │ │ │
│ │ inclusiv (pentru un pendul şi o energie de│ │ 2495│ │
│ │ lansare) │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare pendul sau energie de │ │ │ │
│ │ lansare suplimentarã │ │ 975│ │
│3.23.01.2 │- cu energi potenţialã mai mare de 50 J │ │ │ │
│ │ (pentru un pendul şi o energie de │ │ 2890│ │
│ │lansare) │ │ │ │
│ │ - pentru fiecare pendul sau energie de │ │ │ │
│ │ lansare suplimentarã │ │ 1750│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │3.27 DEBIT DE VOLUM (mc/s) │ │ │ │
│3.27.02 │Diafragmã pentru mãsurarea debitelor │ L37-5│ │ │
│ │ │ L76-7│ │ │
│3.27.02.01 │- verificare dimensionalã │ │ 545│ │
│3.27.02.02 │- verificare prin calcul │ │ 545│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │ │ L30-7│ │ │
│3.27.05 │Traductor debit │ L37-8│ │ │
│ │ │ L73-4│ │ │
│3.27.05.01 │- cu diametrul pânã la 50 mm, inclusiv │ │ 365│ │
│3.27.05.02 │- cu diametrul între 50 mm... 100 mm, │ │ │ │
│ │ inclusiv │ │ 545│ │
│3.27.05.03 │- cu diametrul peste 100 mm │ │ 905│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │3.28 DURITATE │ │ │ │
│3.28.01 │Maşinã/aparat pentru încercarea staticã a │ │ │ │
│ │duritãţii (pentru o scarã sau sarcinã) │ L58-9│1185 │ 545│
│ │prin metodele Rockwell, Vickers. Brineii. │ │ │ │
│ │Knoop si Vickers │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.28.06 │Aparat pentru încercarea dinamico-elasticã a│ │ │ │
│ │duritãţii metalelor │ L58-10│ 380│ 545│
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│3.28.07 │Aparat pentru încercarea dinamico-plasticã a│ │ │ │
│ │duritãţii metalelor │ L58-11│ 290 │ 545│
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │4. CĂLDURA (MĂRIMI TERMICE) │ │ │ │
│ │4.02 TEMPERATURĂ CELSIUS (°C) │ │ │ │
│4.02.01 │Termometru din sticlã, cu lichid │ L71-1│ │ │
│4.02.01.1 │- pentru temperaturi > O °C, cu valoarea │ │ │ │
│ │ diviziunii < 0,1 °C │ │ 330│ │
│4.02.01.2 │- pentru temperaturi > O °C, cu valoarea │ │ │ │
│ │ diviziunii > 0,1 °C │ │ 275│ │
│4.02.01.3 │- pentru temperaturi < O °C │ │ 425│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │ │ L30-6│ │ │
│4.02.11 │Termorezistenţã/adaptor de temperaturã │ L37-7│ │ │
│ │ │ L76-6│ │ │
│4.02.11.1 │Termorezistenţã │ │ 635│ │
│4.02.11.2 │Adaptor de temperaturã │ │ 635│ │
│4.02.11.3 │Pereche de termorezistenţe pentru contoare │ │ │ │
│ │de energie termicã │ L73-3│ 925│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│4.02.12 │Termocuplu │ L71-2│ 635│ │
│ │- cablu de compensare │ │ 360│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│4.02.16 │Termometru medical electronic │ L69-1│ 70│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │4.06 CANTITATE DE CĂLDURA (J) │ │ │ │
│4.06.01 │Contor de energie termicã pânã la DN 200 mm │ L73-1│ │ │
│4.06.01.1 │- cu subansambluri neinterschimbabiie │ │ │ 455│
│ │ - pentru DN între (15... 20) mm, inclusiv │ │ 1980│ │
│ │ - pentru DN între (20...50) mm, inclusiv │ │ 2080│ │
│ │ - pentru DN între (50... 100) mm, inclusiv│ │ 2160│ │
│ │ - pentru DN între (100...200) mm, inclusiv│ │ 2600│ │
│4.06.01.2 │- cu subansambluri interschimbabile │ │Deviz│ 455│
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│4.06.02 │Calculator pentru mãsurarea energiei termice│ │ │ │
│4.06.02.1 │- pentru contoare de energie termicã │ L73-2│ │ │
│ │ - cu traductoare de temperaturã │ │ 1460│ │
│ │ - fãrã traductoare de temperaturã │ │ 980│ │
│4.06.02.2 │- pentru sisteme de mãsurare a energiei │ │ │ │
│ │ termice │ │ │ │
│4.06.02.2.1 │ - pentru agent termic abur │ L76-4 │ │ │
│ │ - cu traductoare de temperaturã │ │ 1460│ │
│ │ - fãrã traductoare de temperaturã │ │ 980│ │
│4.06.02.2.2 │- pentru agent termic apa │ L76-3│ │ │
│ │ - cu traductoare de temperaturã │ │ 1460│ │
│ │ - fãrã traductoare de temperaturã │ │ 980│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│4.06.03 │Sistem de mãsurare a energiei termice │ │ │ │
│4.06.03.1 │- cu diafragmã, pentru agent termic apã sau │ │ │ │
│ │ abur │ L76-1│Deviz│1810│
│4.06.03.2 │- cu alte tipuri de traductoare debit, │ │ │ │
│ │ pentru agent termic apã sau abur │ L76-2│Deviz│1810│
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │4.22 PUTERE CALORIFICĂ VOLUMICĂ (J/mc) │ │ │ │
│4.22.03 │Ansamblu de mãsurare a puterii calorifice a │ │ │ │
│ │gazelor combustibile │ L77-1 │ │ │
│ │- pentru funcţia de mãsurare de bazã │ │10485│ │
│ │- pentru determinarea factorilor │ │ │ │
│ │ calorimetrici │ │ 8620│ │
│ │- pentru fiecare mod de operare sau funcţie │ │ │ │
│ │ suplimentarã │ │ 5240│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │4.23 PUTERE CALORIFICĂ MASICĂ (J/kg) │ │ │ │
│4.23.03 │Ansamblu de mãsurare a puterii calorifice a │ │ │ │
│ │combustibililor solizi-lichizi │ L77-2│ │ │
│ │- cu circulaţie de apã │ │ │ │
│ │ - pentru funcţia de mãsurare de bazã │ │ 9240│ │
│ │ - pentru determinarea factorilor │ │ │ │
│ │ calorimetrici │ │ 7980│ │
│ │ - pentru fiecare mod de operare sau │ │ │ │
│ │ funcţie suplimentarã │ │ 4180│ │
│ │- cu circulaţie de aer, pentru mãsurarea │ │ │ │
│ │ continuã │ │ │ │
│ │ - pentru funcţia de mãsurare de bazã │ │10470│ │
│ │ - pentru fiecare funcţie suplimentarã │ │ 7980│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│4.23.04 │Bombã calorimetricã │ L77-5│ 5470│ │
│ │- pentru determinarea şi prezentarea │ │ │ │
│ │ caracteristicilor │ │ 4785│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│4.23.05 │Instalaţie radiometricã pentru mãsurãri în │ │ │ │
│ │flux, pe bandã a puterii calorifice a │ L77-4│ │2715│
│ │combustibililor solizi-lichizi │ │ │ │
│ │- pentru funcţia de mãsurare de bazã │ │ 4765│ │
│ │- pentru fiecare funcţie suplimentarã │ │ 4680│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│4.23.06 │Sistem calorimetric pentru mãsurarea puterii│ │ │ │
│ │calorifice a combustibililor solizi- │ L77-3│ │ │
│ │lichizi │ │ │ │
│ │- pentru funcţia de mãsurare de bazã │ │11220│ │
│ │- pentru determinarea factorilor │ │ │ │
│ │ calorimetrici │ │ 7980│ │
│ │- pentru fiecare mod de operare sau funcţie │ │ │ │
│ │ suplimentarã │ │ 4880│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │5 ELECTRICITATE ŞI MAGNETISM │ │ │ │
│ │5.01 CURENT ELECTRIC (A) │ │ │ │
│5.01.15 │Transformator de curent pentru mãsurare │ │ │ │
│ │(curenţi primari pânã la 100 A, inclusiv) │ L79-1│ │ │
│5.01.15.2 │- clasa 0,2, cu un interval de mãsurare │ │ 285│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 75│ │
│5.01.15.3 │- clasa 0,5 şi 1, de joasã tensiune, cu un │ │ │ │
│ │ interval de mãsurare │ │ 290│ │
│5.01.15.4 │- clasa 0,5 şi 1, de medie şi înaltã │ │ │ │
│ │ tensiune, cu un interval de mãsurare │ │ 1400│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.01.16 │Transformator de curent pentru mãsurare │ │ │ │
│ │(curenţi primari între 100 A şi │ L79-1│ │ │
│ │10000 A) │ │ │ │
│5.0116.2 │- clasa 0,2 cu un interval de mãsurare │ │ 820│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 140│ │
│5.01.16.3 │- clasa 0,5 şi 1, de joasã tensiune, │ │ │ │
│ │ cu un interval de mãsurare │ │ 480│ │
│5.01.16.4 │- clasa 0,5 şi 1, de medie şi înaltã │ │ │ │
│ │ tensiune, cu un interval de mãsurare │ │ 1640│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │5.06 TENSIUNE ELECTRICĂ (V) │ │ │ │
│5.06.14 │Transformator de tensiune pentru mãsurare │ │ │ │
│ │(tensiuni pânã la 0,5 kV) │ L79-2│ │ │
│5.06.14.2 │- clasa 0,2 cu un interval de mãsurare │ │ 360│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 60│ │
│5.06.14.3 │- clasa 0,5 şi 1, cu un interval de mãsurare│ │ 360│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.06.15 │Transformator de tensiune pentru mãsurare │ │ │ │
│ │(tensiuni cuprinse între 0,5 KV şi 35 kV) │ L79-2│ │ │
│5.06.15.1 │- clasa 0,2, cu un interval de mãsurare │ │ 1370│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 105│ │
│5.06.15.2 │- clasa 0,5 şi 1, cu un interval de mãsurare│ │ 1640│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 105│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.06.16 │Transformator de tensiune pentru mãsurare │ │ │ │
│ │(tensiuni cuprinse între 35 kV şi 400 kV) │ L79-2│ │ │
│5.06.16.1 │- clasa 0,2, cu un interval de mãsurare │ │ 3140│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 210│ │
│5.06.16.2 │- clasa 0,5 şi 1, cu un interval de mãsurare│ │ 3380│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 240│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │5.32 REZISTENŢĂ ELECTRICĂ (în c.c.) (W) │ │ │ │
│5.32.06 │Megohmmetru │ L80-2│ │ │
│5.32.06.1 │- cu tensiuni de mãsurare mai mari de 500 V │ │ │ │
│ │ - pentru un interval de mãsurare şi o │ │ │ │
│ │ tensiune de mãsurare │ │ 960│ │
│ │ - pentru fiecare interval şi pentru │ │ │ │
│ │ fiecare tensiune de mãsurare │ │ 470│ │
│ │ suplimentare │ │ │ │
│5.32.06.2 │- cu tensiuni de mãsurare mai mici sau │ │ │ │
│ │ egale cu 500 V │ │ │ │
│ │ - pentru un interval de mãsurare şi o │ │ │ │
│ │ tensiune de mãsurare │ │ 960│ │
│ │ - pentru fiecare interval şi pentru │ │ │ │
│ │ fiecare tensiune de mãsurare │ │ 305│ │
│ │ suplimentare │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.32.07 │Aparat pentru mãsurarea rezistenţei de │ │ │ │
│ │dispersie a prizei de pãmânt │ L80-1│ │ │
│ │- cu un interval de mãsurare │ │ 360│ │
│ │- pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 70│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │5.47 PUTERE ACTIVĂ │ │ │ │
│5.47.10 │Analizoare de putere electricã │ L78-1│ 4350│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │5.50 ENERGIE ACTIVĂ (Wh,J) │ │ │ │
│5.50.01 │Contor de inducţie monofazat, de energie │ │ │ │
│ │electricã activã pentru un curent │ L81-1│ │ │
│ │nominal sau de bazã şi o tensiune │ │ │ │
│ │de referinţã │ │ │ │
│5.50.01.1 │- clasa 0,2, la cos Ø'4f = 1 │ │ 900│ │
│ │ - pentru fiecare valoare de tensiune │ │ │ │
│ │ suplimentarã │ │ 90│ │
│5.50.01.2 │- clasa 0,5 │ │ 235│ │
│ │ - pentru fiecare valoare de tensiune │ │ │ │
│ │ suplimentarã │ │ 80│ │
│5.50.01.3 │- clasa 1 şi 2 │ │ 190│ │
│ │ - pentru fiecare valoare de tensiune │ │ │ │
│ │ suplimentarã │ │ 80│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.50.02 │Contor static monofazat, de energie │ │ │ │
│ │electricã activã pentru un curent nominal │ L81 -1│ │ │
│ │sau de bazã şi o tensiune de referinţã │ │ │ │
│5.50.02.3 │- clasa 0,2 la cos Ø'4f = 1 utilizate la │ │ │ │
│ │ decontarea energiei electrice │ │ 705│ │
│ │ - pentru fiecare valoare de tensiune │ │ │ │
│ │ suplimentarã │ │ 70│ │
│5.50.02.4*5) │ - clasa 0,5 │ │ 420│ │
│ │ - pentru fiecare valoare de tensiune │ │ │ │
│ │ suplimentarã │ │ 60│ │
│5.50.02.5*5) │ - clasa 1 şi 2 │ │ 270│ │
│ │ - pentru fiecare valoare de tensiune │ │ │ │
│ │ suplimentarã │ │ 65│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.50.03 │Contor de inducţie trifazat, de energie │ │ │ │
│ │electricã activã pentru un curent nominal │ L81-1│ │ │
│ │sau de bazã şi o tensiune de referinţã │ │ │ │
│5.50.03.1 │- clasa 0,2, la cos Ø'4f = 1 │ │ 780│ │
│ │ - pentru fiecare schemã de conexiune şi │ │ │ │
│ │ valoare de tensiune suplimentarã │ │ 165│ │
│5.50.03.2 │- clasa 0,5 │ │ 380│ │
│ │ - pentru fiecare schemã de conexiune şi │ │ │ │
│ │ valoare de tensiune suplimentarã │ │ 120│ │
│5.50.03.3 │- clasa 1 şi 2 │ │ 210│ │
│ │ - pentru fiecare valoare de tensiune │ │ │ │
│ │ suplimentarã │ │ 35│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.50.04 │Contor static trifazat, de energie electricã│ │ │ │
│ │activã pentru un curent nominal sau de │ L81-1│ │ │
│ │bazã, o schemã de conexiune şi o tensiune │ │ │ │
│ │de referinţã │ │ │ │
│5.50.04.3 │- clasa.0,2 la cos Ø'4f = 1, utilizate la │ │ │ │
│ │ decontarea energiei electrice │ │ 950│ │
│ │ - pentru fiecare schemã de conexiune şi │ │ │ │
│ │ valoare de tensiune suplimentarã │ │ 210│ │
│5.50.04.4*5) │ - clasa 0,5 │ │ 380│ │
│ │ - pentru fiecare schemã de conexiune şi │ │ │ │
│ │ valoare de tensiune suplimentarã │ │ 120│ │
│5.50.04.5*5) │- clasa 1 şi 2 │ │ 295│ │
│ │ - pentru fiecare schemã de conexiune şi │ │ │ │
│ │ valoare de tensiune suplimentarã │ │ 70│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.50.07 │Totalizator pentru energie electricã şi │ │ │ │
│ │putere medie maximã │ L83-1│ 2150│ │
│ │- pentru fiecare tarif suplimentar │ │ 105│ │
│ │- pentru fiecare funcţie suplimentarã │ │ 615│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │5.52 ENERGIE REACTIVA │ │ │ │
│5.52.01 │Contor de inducţie monofazat, de energie │ │ │ │
│ │electricã reactivã pentru un curent │ L82-1│ │ │
│ │nominal sau de bazã şi o tensiune de │ │ │ │
│ │referinţã │ │ │ │
│5.52.01.1 │- clasa 0,5 │ │ 725│ │
│5.52.01.2 │- clasa 1 şi 3. │ │ 265│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.52.02*5) │Contor static monofazat, de energie │ │ │ │
│ │electricã reactivã pentru un curent nominal │ L82-1│ │ │
│ │sau de bazã şi o tensiune de referinţã │ │ │ │
│5.52.02.1 │- clasa 0,5 şi mai exacte │ │ 725│ │
│5.52.02.2 │- clasa 1 şi 3 │ │ 265│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.52.03 │Contor de inducţie trifazat, de energie │ │ │ │
│ │electricã reactivã pentru un curent nominal │ L82-1│ │ │
│ │sau de bazã şi o tensiune de referinţã │ │ │ │
│5.52.03.1 │- clasa 0,5 │ │ 1120│ │
│5.52.03.2 │- clasa 1 şi 3 │ │ 345│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│5.52.04*5) │Contor static trifazat, de energie electricã│ │ │ │
│ │reactivã pentru un curent nominal sau │ L82-1│ │ │
│ │de bazã şi o tensiune de referinţã │ │ │ │
│5.52.04.1 │- clasa 0,5 şi mai exacte │ │ 900│ │
│5.52.04.2 │- clasa 1 şi 3 │ │ 340│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │6 LUMINA ŞI RADIAŢII ELECTROMAGNETICE CONEXE│ │ │ │
│ │6.24 ILUMINARE (Ix) │ │ │ │
│6.24.02 │Luxmetru (pentru un interval de mãsurare) │ L84-1│ 200│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │6.29 DENSITATE OPTICĂ (unu) │ │ │ │
│6.29.02 │Densitometru (optic prin transmisie, pentru │ │ │ │
│ │un interval de mãsurare) │ L85-1│ 220│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│6.29.05 │Spectro(foto)metru │ │ │ │
│6.29.05.1 │- spectrofotometru UV/VIZ/IR (pentru un │ │ │ │
│ │ domeniu spectral) │ L86-1│ 700│ │
│6.29.05.2 │- spectrometru cu transformatã Fourier(FTIR)│ L86-2│ 680│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│6.29.06 │Fotocolorimetru (pentru o lungime de undã │ │ │ │
│ │analiticã) │ L86-3│ 445│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │6.30 COEFICIENT DE ABSORBŢIE LINIARĂ (1/m) │ │ │ │
│6.30.01 │Opacimetru │ L88-1│ │ │
│ │- pentru gazele de evacuare ale motoarelor │ │ │ │
│ │ Diesel (pentru o scarã de mãsurare, │ │ │ │
│ │ N sau k) │ │ 695│ │
│ │- pentru alte medii │ │ 905│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │6.34 VERGENŢA (1/m) │ │ │ │
│6.34.01 │Dioptrimetru │ L89-1│ 905│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│6.34.02 │Lentilã de testare oftalmologicã │ L90-1│ 35│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │7 ACUSTICA │ │ │ │
│ │7.03 INTERVAL DE FRECVENŢĂ (octavã) │ │ │ │
│7.03.01 │Analizor de frecvenţã al semnalului acustic │ L92-3│ │ │
│7.03.01.1 │- în 1/3 octavã │ │ 3435│ │
│7.03.01.2 │- în 1/1 octavã │ │ 2550│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │7.15 NIVEL DE PRESIUNE ACUSTICĂ (dB) │ │ │ │
│7.15.03 │Microfon (câmp acustic plan) │ L92-1│ 1240│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│7.15.04 │Sonometru: │ L92-2│ │ │
│7.15.04.01 │- analogic │ │ │ │
│7.15.04.01.1 │ - clasa 1 │ │ 2175│ │
│7.15.04.01.2 │ - clasa 2 │ │ 1560│ │
│7.15.04.02 │- digital │ │ │ │
│7.15.04.02.1 │ - clasa 1 │ │ 2710│ │
│7.15.04.02.2 │ - clasa 2 │ │ 2135│ │
│7.15.04.03 │- integrator mediator │ │ 2920│ │
│ │ - pentru preampitficator de microfon │ │ 230│ │
│ │ - pentru fiecare reţea suplimentarã │ │ 510│ │
│ │ - pentru analizor 1/3 octavã incorporat │ │ 2150│ │
│ │ - pentru analizor 1/1 octavã încorporat │ │ 1535│ │
│7.15.04.04 │- set de filtre accesorii la sonometre │ │ │ │
│ │ - de 1/3 octavã │ │ 3130│ │
│ │ - de 1/1 octavã │ │ 2290│ │
│7.15.04.05 │Surse de semnal acustic cu un nivel şi o │ │ │ │
│ │frecvenţã, accesorii (a sonometre: │ │ │ │
│7.15.04.05.1 │- calibratoare acustice │ │ 650│ │
│ │ - pentru fiecare nivel suplimentar │ │ 415│ │
│ │ - pentru fiecare frecvenţã suplimentarã │ │ 265│ │
│7.15.04.05.2 │- pistonfoane │ │ 655│ │
│ │ - pentru fiecare nivel suplimentar │ │ 415│ │
│ │ - pentru fiecare frecvenţã suplimentarã │ │ 265│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │7.24 PRAG DE AUDIBILITATE (dB) │ │ │ │
│7.24.03 │Audiometru tonal (cu un canal de conducţie │ │ │ │
│ │aerianã sau aparat cu funcţie de │ L96-1│ │ │
│ │audiometru tonal) │ │ │ │
│7.24.03.1 │- clasa 1 şi 2 │ │ 4315│ │
│7.24.03.2 │- clasã 3 │ │ 3775│ │
│7.24.03.3 │- clasã 4 │ │ 1495│ │
│7.24.03.4 │- clasã 5 │ │ 1495│ │
│ │ - pentru fiecare canal suplimentar │ │ 895│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│7.24.04 │Audiometru vocal (numai partea de │ │ │ │
│ │audiometrie vocalã) │ L96-2│ 2560│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │7.25 DOZĂ DE ZGOMOT (%) │ │ │ │
│7.25.01 │Dozimetru de zgomot │ L92-4│ │ │
│7.25.01.1 │- la purtãtor │ │ 1330│ │
│7.25.01.2 │- de laborator │ │ 1620│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │7.26 EXPUNERE SONORĂ (Pa²h) │ │ │ │
│7.26.01 │Expozimetru sonor individual │ L92-5│ 2180│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │8 CHIMIE FIZICĂ, MATERIE ŞI FIZICĂ │ │ │ │
│ │ MOLECULARĂ │ │ │ │
│ │8.02 CANTITATE DE SUBSTANŢĂ (mol) │ │ │ │
│8.02.04 │Spectrofotometru cu absorbţie atomicã │ │ │ │
│ │(pentru un element chimic) │ L86-5│ 880│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.02.05 │Spectrometru cu emisie în plasmã/opticã │ L86-6│ 890│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.02.06 │Flamfotometru (pentru un element chimic) │ L86-4│ 680│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.02.08 │Spectrofotometru UV/VIZ/IR specializat │ │ │ │
│ │pentru analiza de poluanţi (pentru un │ L86-1│ 680│ │
│ │program analitic) │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.02.09 │Fotocolorimetru pentru analiza apelor │ │ │ │
│ │potabile şi industriale (pentru un program │ L86-3│ 680│ │
│ │analitic) │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │8.04 MASĂ VOLUMICĂ, DENSITATE DE MASĂ, │ │ │ │
│ │DENSITATE (kg/mc) │ │ │ │
│8.04.01 │Densimetru │ │ │ │
│8.04.01.01 │- de sticlã, de laborator, pentru intervalul│ │ │ │
│ │ (0,650... 1,840) g/cmc │ │ │ │
│8.04.01.01.1 │ - cu valoarea diviziunii de 0,0002 g/cmc │ │ │ │
│ │ şi 0,0005 g/cmc │ L103-1│ 355│ │
│8.04.01.01.2 │ - cu valoarea diviziunii de 0,001 g/cmc │ L103-1│ 285│ │
│8.04.01.02 │ - electronice │ │ │ │
│8.04.01.02.1 │ - de laborator │ L103-1│ 635│ │
│8.04.01.02.2 │ - de proces │ L103-1│ 760│ │
│8.04.01.02.3 │ - traductor densitate │ L37-10│ 760│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.04.02 │Lactodensimetru │L103-2 │ 355│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.04.03 │Zaharometru │L103-3 │ 355│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.04.04 │Termodensimetru │L103-4 │ 380│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.04.05 │Balanţã Mohr-Westphall │L103-5 │ 365│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │8.09 CONDUCTIVITATE ELECTROLITICA │ │ │ │
│8.09.02 │Conductometru (un interval de mãsurare) │L105-1 │ 1070│ │
│ │- pentru fiecare interval de mãsurare │ │ │ │
│ │ suplimentar │ │ 60│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │8.10 UNGHI DE ROTAŢIE OPTICA (rad) │ │ │ │
│8.10.01 │Polarimetru pentru determinarea │ │ │ │
│ │concentraţiei de zahãr │L106-2 │ 590│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.10.03 │Refractometru pentru determinarea │ │ │ │
│ │concentraţiei de zahãr │L106-1 │ │ │
│8.10.03.1 │- tip ABBE │ │ 590│ │
│8.10.03.2 │- portabile │ │ 500│ │
│8.10.03.3 │- electronice │ │ 600│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │8.11 VISCOZITATE DINAMICA (Pa s) │ │ │ │
│8.11.01 │Viscozimetru cu un singur corp │L102-1 │ 1175│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │8.12 VISCOZITATE CINEMATICĂ (mp/s) │ │ │ │
│8.12.01 │Viscozimetru din sticlã cu tub capilar │L102-1 │ 1110│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │8.13 CONCENTRAŢIE ALCOOLICĂ │ │ │ │
│8.13.01 │Alcoolmetru │L108-1 │ │ │
│8.13.01.1 │- cu valoarea diviziunii de 0,1 % │ │ 355│ │
│8.13.01.2 │- cu valoarea diviziunii de 0,2 % │ │ 290│ │
│8.13.01.3 │- cu valoarea diviziunii de 0,5 % şi 1 % │ │ 270│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.13.02 │Termoalcoolmetru │L108-2 │ 380│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.13.03 │Ebuliometru │L108-3 │ 290│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.13.04 │Analizor de bere/vin │L108-4 │ 3230│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │8.14 UMIDITATE │ │ │ │
│8.14.02 │Psihrometru cu termometru │L109-3 │ │ │
│ │- cu lichid │ │ 1270│ │
│ │- efectric │ │ 1270│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.14.03 │Higrometru │ │ │ │
│8.14.03.01 │- cu punct de rouã │L109-1 │ 1630│ │
│8.14.03.02 │- electric/electronic │L109-2 │ 1270│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.14.04 │Traductor pentru determinarea conţinutului │ │ │ │
│ │de apã in produse petroliere │L111-1 │ 680│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.14.05 │Umidimetru │ │ │ │
│8.14.05.01 │- pentru grãunţe de cereale şi seminţe │ │ │ │
│ │ oleaginoase (pentru un soi) │L112-1 │ 715│ │
│ │ - pentru fiecare soi suplimentar de │ │ │ │
│ │ cereale sau seminţe │ │ 285│ │
│8.14.05.02 │- pentru eşantioane de lemn (pentru un │ │ │ │
│ │ eşantion) │L112-2 │ 355│ │
│8.14.05.03 │- pentru tutun (pentru un eşantion) │L112-3 │ 355│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │8.15 pX, pH │ │ │ │
│8.15.01 │pX-metru/oxigenometru/redoxmetru │ │ │ │
│8.15.01.01 │pX-metru │L113-1 │ │ │
│8.15.01.01.1 │- de laborator │ │ 1655│ │
│ │- pentru fiecare ion selectiv suplimentar │ │ 210│ │
│8.15.01.01.2 │- de proces │ │ 1775│ │
│ │- pentru fiecare ion selectiv suplimentar │ │ 410│ │
│8.15.01.02 │oxigenometru │L113-3 │ │ │
│8.15.01.02.1 │- de laborator │ │ 1655│ │
│ │- pentru fiecare ion selectiv suplimentar │ │ 210│ │
│8.15.0102.2 │- de proces │ │ 1775│ │
│ │- pentru fiecare ion selectiv suplimentar │ │ 410│ │
│8.15.01.03 │redoxmetru │L113-4 │ │ │
│8.15.01.03.1 │- de laborator │ │ 1655│ │
│ │- pentru fiecare ion selectiv suplimentar │ │ 210│ │
│8.15.01.03.2 │- de proces │ │ 1775│ │
│ │- pentru fiecare ion selectiv suplimentar │ │ 410│ │
│8.15.03 │pH-metru │L113-2 │ │ │
│8.15.03.01 │- portabil pentru un interval de mãsurare │ │ 1040│ │
│ │ - pentru fiecare interval suplimentar de │ │ │ │
│ │ mãsurare │ │ 65│ │
│8.15.03.02 │- de laborator, pentru un interval de │ │ │ │
│ │ mãsurare │ │ 1130│ │
│ │ - pentru fiecare interval suplimentar de │ │ │ │
│ │ mãsurare │ │ 80│ │
│8.15.03.03 │- de proces, pentru un interval de mãsurare │ │ 1175│ │
│ │ - pentru fiecare interval suplimentar │ │ │ │
│ │ de mãsurare │ │ 90│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │8.16 FRACŢIE MASICĂ A UNUI CONSTITUENT │ │ │ │
│ │ (*10^-6) │ │ │ │
│8.16.02 │Spectrometru automat de emisie opticã │L86-6 │ │ │
│ │- pentru fiecare program analitic │ │ 1520│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.16.03 │Spectrometru cu fluorescentã de raze X │L86-7 │ │ │
│ │- pentru fiecare program analitic │ │ 1520│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.16.08 │Analizor de gaze │ │ │ │
│8.16.08.1 │- portabil, pentru un interval de mãsurare │L118-1 │ 360│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare, │ │ 200│ │
│ │ dispozitiv de semnalizare şi │ │ │ │
│ │ transmitere la distanţã suplimentar │ │ │ │
│8.16.08.2 │- staţionar, pentru un interval de mãsurare │L118-2 │ 545│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare, │ │ │ │
│ │ dispozitiv de semnalizare şi │ │ 270│ │
│ │ transmitere ia distantã suplimentar │ │ │ │
│8.16.08.3 │- pentru gaze de ardere │L118-3 │ 360│ │
│ │ - pentru fiecare interval de mãsurare, │ │ │ │
│ │ dispozitiv de semnalizare şi │ │ 200│ │
│ │ transmitere la distantã suplimentar │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.16.09 │Gazcromatograf │L119-1 │ │ │
│8.16.09.01 │- de laborator, cu un detector │ │ 1450│ │
│ │ - pentru fiecare detector suplimentar │ │ 995│ │
│8.16.09.02 │- de proces │ │ 1990│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.16.10 │Lichidoromatograf │L119-2 │ 1450│ │
│ │- pentru fiecare detector suplimentar │ │ 995│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.16.11 │Etilometru │L121-1 │ 725│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│8.16.14 │Analizor de gaze de eşapament │L117-1 │ 360│ │
│ │- pentru fiecare interval de mãsurare, │ │ │ │
│ │ dispozitiv de semnalizare şi transmitere │ │ 200│ │
│ │ la distantã suplimentar │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │9 FIZICA ATOMICA Şi NUCLEARA, REACŢII │ │ │ │
│ │ NUCLEARE ŞI RADIAŢII IONIZANTE │ │ │ │
│ │9.01 ACTIVITATE (Bq) │ │ │ │
│9.01.01 │Instalaţie de mãsurare a activitãţii gama │ │ │ │
│ │cu camerã de ionizare │L122-1 │ 2430│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│9.01.06 │Contaminometre (de radiaţii alfa, beta, │ │ │ │
│ │gama) │L124-1 │ │ │
│ │- pentru fiecare radionuclid şi sondã │ │ 2475│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │9.08 DOZA ABSORBITA (Gy) │ │ │ │
│9.08.01 │Dozimetru pentru dozã absorbitã radiaţii │ │ │ │
│ │gama şi X │L125-1 │ │ │
│ │- pentru fiecare bloc de detecţie │ │ 2070│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │9.09 ECHIVALENT DE DOZĂ (Sv) │ │ │ │
│9.09.01 │Dozimetru pentru echivalent de dozã radiaţii│ │ │ │
│ │gama şi X │L125-4 │ │ │
│ │- pentru fiecare bloc de detecţie │ │ 2070│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│9.09.03 │Sistem dozimetric termoluminiscent pentru │ │ │ │
│ │radiaţii beta/gama/X │L125-8 │Deviz│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │9.10 DEBIT DE DOZA ABSORBITĂ (Gy/s) │ │ │ │
│9.10.01 │Debitmetru pentru dozã absorbitã radiaţii │ │ │ │
│ │gama şi X │L125-2 │ │ │
│ │- pentru fiecare bloc de detecţie │ │ 1610│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │9.11 DEBIT DE ECHIVALENT DE DOZA(Sv/s) │ │ │ │
│9.11.01 │Debitmetru pentru echivalent de dozã │ │ │ │
│ │radiaţii gama şi X │L125-5 │ │ │
│ │- pentru fiecare bloc de detecţie │ │ 1610│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │9.12 KERMA(Gy) │ │ │ │
│9.12.01 │Dozimetru pentru kerma radiaţii gama/X │L125-6 │ │ │
│ │- pentru fiecare bloc de detecţie │ │ 2070│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │9.15 EXPUNERE (C/kg) │ │ │ │
│9.15.01 │Expozimetru pentru radiaţii gama şi X │L125-3 │ │ │
│ │- pentru fiecare bloc de detecţie │ │ 2070│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │9.16 DEBIT DE EXPUNERE (C/kg.s) │ │ │ │
│9.16.01 │Debitmetru pentru kerma radiaţii gama/X │L125-7 │ │ │
│ │- pentru fiecare bloc de detecţie │ │ 1610│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │9.17 ALTE MĂRIMI │ │ │ │
│9.17.01 │Avertizor de debit de expunere sau debit │ │ │ │
│ │de dozã absorbitã pentru radiaţii │L133-1 │ │ │
│ │X/gama/beta │ │ │ │
│ │- pentru fiecare bloc de detecţie şi fiecare│ │ │ │
│ │ prag verificat │ │ 200│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│9.17.02 │Avertizor de expunere sau de dozã absorbitã │ │ │ │
│ │pentru radiaţii X/gama/beta │L133-2 │ │ │
│ │- pentru fiecare bloc de detecţie │ │ 475│ │
│ │- pentru fiecare prag verificat │ │ 200│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│9.17.03 │Stilodozimetru: │L125-9 │ │ │
│9.17.03.1 │- cu citire directã, cu aparat de încãrcare │ │ 90│ │
│9.17.03.2 │- cu citire indirectã, cu aparat de │ │ │ │
│ │ încãrcare-mãsurare │ │ 200│ │
│ │ - pentru fiecare stilodozimetru │ │ │ │
│ │ suplimentar, utilizat cu acelaşi aparat │ │ 90│ │
│ │ de încãrcare-mãsurare │ │ │ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │10 MĂRIMI SPECIFICE METROLOGIEI MEDICALE │ │ │ │
│ │10.13 POTENTIAL ELECTRIC, DIFERENŢĂ DE │ │ │ │
│ │POTENŢIAL, TENSIUNE ELECTRICĂ, FORŢĂ │ │ │ │
│ │ELECTROMOTOARE (V) │ │ │ │
│10.13.01 │Electrocardiograf │ │ │ │
│10.13.01.1 │- cu un canal │L138-1 │ 1320│ │
│ │ - pentru fiecare canal suplimentar │ │ 40│ │
│10.13.01.2 │- cu un canal asistat de calculator │L138-2 │ 1320│ │
│ │ - pentru fiecare canal suplimentar │ │ 40│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│10.13.03 │Electroencefalograf │ │ │ │
│10.13.03.1 │- analogic/digital (neasistat de calculator)│L140-1 │ 1760│ │
│ │ - pentru fiecare canal suplimentar │ │ 40│ │
│10.13.03.2 │- asistat de calculator │L140-3 │ 1760│ │
│ │ - pentru fiecare canal suplimentar │ │ 40│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│10.13.04 │Electrocardioscop │L138-3 │ 1085│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │10.23 FRECVENŢĂ CARDIACĂ (bãtãi/minut) │ │ │ │
│10.23.01 │Cardiotahometru │L141-1 │ 735│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│10.23.02 │Pulsmetru │L142-1 │ 735│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│ │10.26 ENERGIE, FRECVENŢĂ CARDIACĂ, ECG │ │ │ │
│ │(Ergo-Cardio-ECG) │ │ │ │
│10.26.01 │Ergometru cu pedalã │L143-1 │ 1630│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│10.26.02 │Ergometru cu ECG │L143-2 │ 1950│ │
├──────────────┼────────────────────────────────────────────┼───────┼─────┼────┤
│10.26.03 │Ergometru cu ECG asistat de calculator │L143-3 │ 1950│ │
└──────────────┴────────────────────────────────────────────┴───────┴─────┴────┘



NOTE:
*1) Mijloacele de mãsurare cuprinse în tabelul nr. 1 corespund sortimentelor din Lista oficialã a mijloacelor de mãsurare supuse controlului metrologic legal, LO-2004 (LO); în cadrul sortimentelor au fost diferenţiate şi codificate subsortimente caracterizate prin acelaşi tarif de verificare.
*2) În cazul mijloacelor de mãsurare care se verificã la locul de utilizare, deţinãtorii sunt obligaţi sã punã la dispoziţie spaţiul necesar (atunci când este cazul), utilajele auxiliare şi personalul ajutãtor necesar efectuãrii verificãrilor metrologice.
*3) Tariful din coloana intitulatã "Verificare metrologicã", denumit prescurtat tarif de verificare, se referã la: verificarea metrologicã iniţialã, verificarea iniţialã CEE, verificarea metrologicã periodicã şi verificarea metrologicã dupã reparare sau modificare
*4) La verificarea contoarelor de apã caldã cu apã rece, se aplicã tarifele pentru contoarele de apã rece.
*5) In cazul în care in componenţa mijlocului de mãsurare (contor static de energie electricã) este inclus un ceasornic programator, la tariful de verificare se adaugã şi tariful de verificare al ceasornicului.



Tabelul nr. 2

Tarife

pentru evaluãri efectuate în vederea
acordãrii autorizaţiilor/avizelor persoanelor juridice,
pentru exercitarea activitãţilor de verificare metrologicã, fabricare,
import, reparare/modificare, închiriere,
vânzare, montare de mijloace de mãsurare

┌─────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │ Tarife (mii lei) │
│Etape ale evaluãrii ├──────┬─────────┬──────┬─────────┬──────┬───────┬───────┤
│ │ Veri-│Fabricare│Import│Reparare/│Închi-│Vânzare│Montare│
│ │ficare│ │ │Modifi- │riere │ │ │
│ │metro-│ │ │care │ │ │ │
│ │logicã│ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼───────┤
│Predare mapã cu │ 365 │ 365 │ 365 │ 365 │ 365 │ 365 │ 365 │
│documente informative│ │ │ │ │ │ │ │
│+ analizã preliminarã│ │ │ │ │ │ │ │
│a documentaţiei │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────────────┼──────┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼───────┤
│Evaluare documentaţie│ 270 │ 270/tip │270/ │ 180/ │ 90/ │ 90/ │ 180/ │
│ │subsor│ sau │tip │sortiment│sorti-│sorti- │sorti- │
│ │timent│familie │sau │ │ ment │ ment │ment │
│ │ │ │fami- │ │ │ │ │
│ │ │ │lie │ │ │ │ │
├────────┬────────────┼──────┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼───────┤
│Evaluare│* cerinte de│ 2715 │ 2715 │ 2715 │ 2350 │ 1810 │ 1810 │ 2350 │
│la fata │management │ │ │ │ │ │ │ │
│locului ├────────────┼──────┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼───────┤
│ │* cerinţe │ 365/ │270/tip │270/ │180/tip │90/tip│90/tip │180/tip│
│ │tehnice │subsor│ sau │tip │ sau │ sau │ sau │ sau │
│ │ │timent│familie │sau │familie │fami- │familie│familie│
│ │ │ │ │fami- │ │ lie │ │ │
│ │ │ │ │lie │ │ │ │ │
├────────┴────────────┼──────┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼───────┤
│Intocmire raport de │ │ │ │ │ │ │ │
│evaluare │ 905 │ 905 │ 905 │ 905 │ 905 │ 905 │ 905 │
├─────────────────────┼──────┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼───────┤
│Analizã mod de │ 35/ │ 35/ │ 35/ │ 35/ │ 35/ │ 35/ │ 35/ │
│rezolvare neconfor- │necon-│ necon- │necon-│ necon- │necon-│ necon-│necon- │
│mitãţi şi întocmire │formi-│ formi- │formi-│ formi- │formi-│ formi-│formi- │
│raport final │tate │ tate │tate │ tate │tate │ tate │tate │
├─────────────────────┼──────┼─────────┼──────┼─────────┼──────┼───────┼───────┤
│Eliberare autori- │ 270 │ 270 │ 270 │ 135 │ 135 │ 135 │ 135 │
│zaţie/aviz │(auto-│ (aviz) │(aviz)│ (aviz) │(aviz)│ (aviz)│ (aviz)│
│ │ riza-│ │ │ │ │ │ │
│ │ tie) │ │ │ │ │ │ │
└─────────────────────┴──────┴─────────┴──────┴─────────┴──────┴───────┴───────┘



NOTE:
1. Sortiment - mijloc de mãsurare prevãzut ca atare în LO
2. Subsortiment - mijloc de mãsurare prevãzut în LT cu tarif distinct de verificare
3. Familie - mijloace de mãsurare incluse în acelaşi certificat de aprobare de model.
4. Neconformitate - nesatisfacerea unei cerinţe stabilite pentru obţinerea unei autorizaţii sau a unui aviz
5. Tarifele sunt valabile pentru un punct de lucru



Tabelul nr. 3

Tarife
pentru evaluãri efectuate în vederea
autorizãrii verificatorilor metrologi
┌─────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Etape ale evaluãrii │ Tarif (mii lei) │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│Cursuri de instruire efectuate în vederea însuşirii │ │
│şi menţinerii cunoştinţelor verificatorilor metrologi│ Deviz │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│Examinare cunoştinţe teoretice de metrologie generalã│ 135 │
│şi legalã │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│Examinare mod de aplicare a cunoştinţelor teoretice │ │
│din domeniul metrologiei, la efectuarea practicã │ 90/subsortiment │
│a verificãrii metrologice │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│Eliberare autorizaţie │ 90 │
└─────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┘



NOTĂ:
Subsortiment - mijloc de mãsurare prevãzut în LT cu tarif distinct de verificare



Tabelul nr. 4

Tarife
pentru activitãţi tehnice şi administrative necesare
evaluãrilor în scopul acordãrii aprobãrilor de model (AM)/
aprobãrilor de model CEE (AM-CEE)
┌─────────────┬─────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│ Activitatea│ Poziţia din LO │ Tarif │
│ │ │ (mii lei) │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │L7-1, L7-2, L7-3, L21-1, L21-2, L22-1, L23-1, │ 8165 plus │
│Aprobare │L30-6, L37-5, L37-7, L40-1, L41-1, L62-1, L62-2, │ deviz labo- │
│de model/ │L62-3, L71-1, L71-2, L73-3, L76-6, L76-7, L79-1, │ rator │
│aprobare │L79-2, L80-1, L80-2, L92-1, L92-2, L92-3, L108-1,│(laboratoare) │
│de model CEE │L108-2 │de incercari │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │L1-1, L1-4, L6-1, L10-1, L12-1, L14-1, L14-2, │ │
│ │L14-3, L15-1, L15-2, L19-1, L25-1, L25-2, L29-1, │ │
│ │L30-2, L30-3, L30-4, L30-5, L30-7, L30-8, L32-1, │ │
│ │L32-2, L33-1, L33-2, L33-3, L33-4, L33-5, L37-4, │ │
│ │L37-6, L37-8, L37-9, L37-10, L43-1, L44-1, L45-1,│ │
│ │L47-1, L48-1, L49-1, L50-1, L51-1, L51-2, L53-1, │ │
│Aorobare de │L53-2, L53-3, L53-4, L53-5, L55-1, L56-1, L57'ad1, │ │
│model / │L59-1, L60-1, L61-1, L73-1, L73-2, L73-4, L76-3, │ 14455 plus │
│aprobare de │L76-4, L76-5, L77-1, L77-2, L77-3, L77-4, L77-5, │deviz labora- │
│model CEE │L78-1, L81-1, L82-1, L83-1, L84-1, L85-1, L86-4, │tor (labora- │
│ │L92-4, L92-5, L102-1, L103-1, L103-2, L103-3, │ toare) de │
│ │L103-4, L103-5, L105-1, L106-1, L106-2, L108-3, │ încercãri │
│ │L109-1, L109-2, L109-3, L111-1, L112-1, L112-2, │ │
│ │L112-3, L113-1, L113-2, L113-3, L113-4, L125-1, │ │
│ │L125-2, L125-3, L125-4, L125-5, L125-6, L125-7, │ │
│ │L125-9, L133-1, L133-2 │ │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Aprobare │L30-1, L37-1, L37-2, L37-3, L42-1, L42-2, │ │
│de model/ │L42-3, L76-1, L76-2, L86-1, L86-2, L86-3, L86-5, │20600 plus │
│aprobare de │L86-6, L86-7, L88-1, L108-4, L117-1, L118-1, │deviz labora- │
│model CEE │L118-2, L118-3, L119-1, L119-2, L121-1, │tor (labora- │
│ │ │toare) de │
│ │ │încercãri │
├─────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│Completare la│ │ │
│aprobare de │ │ │
│model/ │ │ │
│aprobare de │ │ │
│model CEE, │ │ │
│emisã │ │ │
│anterior: │ │ │
│- care nu │ │ │
│necesita │orice poziţie din LO, cu AM sau AM-CEE │ 7755 │
│încercãri │ │ │
│- care │ │ │
│necesitã │ │13750 plus │
│incercari │orice poziţie din LO, cu AM sau AM-CEE │deviz labora- │
│ │ │tor (labora- │
│ │ │toare) de │
│ │ │incercari │
└─────────────┴─────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘





Tabelul nr. 5

Tarife
pentru aprobãri de model individuale
┌────┬──────────────────────────────────────────────────────┬───────┬──────────┐
│Nr. │ │Pozitia│Tarif/buc.│
│crt.│ Mijloc de mãsurare │din LO │(mii lei) │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│1. │Distribuitor de carburanţi auto cu un cap de │ L30-4 │ 16820 │
│ │alimentare │ │ │
│ │- pentru fiecare cap de alimentare suplimentar │ │ 3805 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│2. │Cisternã auto cu un compartiment │ L25-1 │ 19455 │
│ │- pentru fiecare compartiment suplimentar │ │ 4535 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│3. │Stand cu role pentru verificarea sistemului de │ L59-1 │ 22670 │
│ │frânare a vehiculelor rutiere │ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│4. │Contor de volum cu tambur pentru alcool │ L30-2 │ 18430 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │ │orice │10535 plus│
│ │ │pozitie│ deviz │
│5. │Alte mijloace de mãsurare │din LO │laborator │
│ │ │cu AM │(labora- │
│ │ │ │toare) de │
│ │ │ │încercãri │
└────┴──────────────────────────────────────────────────────┴───────┴──────────┘





Tabelul nr. 6

Tarife
pentru operaţii specifice B.R.M.L.
┌────┬───────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────┐
│Nr. │ │ │
│crt.│ Operaţiunea │ Tarif │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │ │tariful de verificare metrologicã│
│ │ │prevãzut în LT în vigoare, dacã │
│ │Supravegherea activitãţii desfãşurate │testarea se executã în labora- │
│1 │de laboratoarele de metrologie │toare din structura B.R.M.L. │
│ │autorizate, prin testarea eşantioanelor├─────────────────────────────────┤
│ │reprezentative din mijloacele de │75% din tariful de verificare │
│ │mãsurare verificate metrologic de │metrologicã prevãzut în LT în │
│ │laboratorul respectiv │vigoare, dacã testarea se executã│
│ │ │în laboratorul agentului economic│
│ │ │supravegheat │
├────┼───────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│2 │Asistenţa tehnicã (reglaje, ajustãri │ 180000 lei/ora │
│ │suplimentare faţã de cele prevãzute │ │
│ │în normele metrologice, etc.) │ │
├────┼────────────────┬──────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │ │ - examinare vizualã │30% din tariful de verificare │
│ │ │ │metrologica prevãzut in LT in │
│ │ │ │vigoare │
│3 │Expertize ├──────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │metrologice │ │75% din tariful de verificare │
│ │prin: │- verificare │metrologicã prevãzut în LT în │
│ │ │ metrolOgicã │vigoare, dacã verificarea se │
│ │ │ │executã în laboratoare ale │
│ │ │ │agenţilor economici │
├────┼────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │ │- evaluarea capabili- │ │
│ │ │ tãţii laboratorului │ │
│ │Recunoaşterea │ emitent al documen- │ │
│ │verificãrilor │ telor care certificã│ Deviz │
│ │metrologice │ verificarea │ │
│4. │efectuate în │ metrologicã │ │
│ │afara Romaniei, ├──────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │prin: │- eliberarea buleti- │ │
│ │ │ nului de verificare │ │
│ │ │ metrologicã si │ 50% din tariful de verificare │
│ │ │ aplicarea marcajului│ metrologica prevazut in LT │
│ │ │ metrologic de │ in vigoare │
│ │ │ verificare, in baza │ │
│ │ │ unui document apro- │ │
│ │ │ bat prin ordin al │ │
│ │ │ Directorului General│ │
│ │ │ al B.R.M.L. │ │
├────┼────────────────┴──────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │Analiza proiectelor de acte normative │ │
│5. │şi/sau documentelor tehnice privind │ │
│ │mãsurãrile, mijloacele de mãsurare si │ Deviz │
│ │avizarea acestora │ │
├────┼────────────────┬──────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│ │Emiterea de │- aprobãri de model, │ 90000 lei/pagina │
│ │duplicate dupã │ autorizaţii, avize │ │
│ │documentele ├──────────────────────┼─────────────────────────────────┤
│6. │emise de │- buletine de verifi- │ │
│ │B.R.M.L. cu │ care metrologicã, │ │
│ │certificarea │ norme de metrologie │ 20000 lei/pagina │
│ │conformitãţii │ legalã, norme │ │
│ │acestora, │ tehnice de metro- │ │
│ │pentru: │ logie şi alte │ │
│ │ │ reglementãri │ │
│ │ │ metrologice │ │
└────┴────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────────────────┘


--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016