Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 775 din 22 iulie 1998  pentru aprobarea Normelor generale de prevenire si stingere a incendiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 775 din 22 iulie 1998 pentru aprobarea Normelor generale de prevenire si stingere a incendiilor

EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 384 din 9 octombrie 1998


Având în vedere prevederile <>art. 17 lit. c) din Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari şi prevederile <>art. 49^1 din Ordonanta Guvernului nr. 60/1997 privind apãrarea impotriva incendiilor, aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 212/1997 ,
în temeiul <>art. 13 alin. (2) din Legea nr. 40/1990 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului de Interne,
ministrul de interne emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Normele generale de prevenire şi stingere a incendiilor, care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari va lua mãsuri pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 3
Nerespectarea prevederilor Normelor generale de prevenire şi stingere a incendiilor atrage rãspunderea juridicã, potrivit legii.
ART. 4
(1) Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii.
(2) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin înceteazã, potrivit legii, aplicarea Normelor generale de prevenire şi stingere a incendiilor, aprobate prin Ordinul comun al ministrului de interne şi ministrului lucrãrilor publice şi amenajãrii teritoriului nr. 381/1.219/MC din 4/3 martie 1994, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 132 din 27 mai 1994, precum şi orice alte dispoziţii contrare.


p. Ministru de interne,
Theodor Zaharia,
secretar de stat



NORME GENERALE
de prevenire şi stingere a incendiilor

CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Normele generale de prevenire şi stingere a incendiilor, denumite în continuare norme generale, stabilesc principiile, criteriile de performanta, cerinţele şi condiţiile tehnice privind siguranta la foc pentru construcţii, instalaţii şi alte amenajãri, agenţii care pot interveni în caz de incendiu şi pentru înlãturarea efectelor acestuia, exigenţele utilizatorilor, precum şi normele, regulile, recomandãrile şi mãsurile generale ce trebuie avute în vedere în scopul apãrãrii impotriva incendiilor.
(2) Prezentele norme generale se aplica la proiectarea, executarea şi exploatarea construcţiilor, instalaţiilor şi a altor amenajãri, în raport cu faza de realizare în care se afla şi indiferent de titularul dreptului de proprietate, precum şi la organizarea şi desfãşurarea activitãţii de apãrare impotriva incendiilor.
ART. 2
(1) În organizarea, desfãşurarea şi conducerea activitãţii de apãrare impotriva incendiilor se tine seama de urmãtoarele principii: respectarea reglementãrilor în vigoare, prioritatii, dimensionarii optime, colaborãrii şi conlucrarii cu factorii interesaţi.
(2) Proiectarea şi executarea construcţiilor, instalaţiilor şi ale altor amenajãri (campinguri, tribune, parcaje, platforme etc.) se realizeazã astfel încât, în cazul unui incendiu produs în faza de utilizare a acestora, sa asigure urmãtoarele cerinţe:
a) protecţia şi evacuarea utilizatorilor, ţinând seama de varsta şi de starea lor fizica;
b) limitarea pierderilor de bunuri;
c) preîntâmpinarea propagarii incendiului;
d) protecţia pompierilor şi a altor forte care intervin pentru evacuarea şi salvarea persoanelor, protejarea bunurilor periclitate, limitarea şi stingerea incendiului şi înlãturarea unor efecte negative ale acestuia.
ART. 3
(1) Criteriile de performanta privind cerinta de calitate "siguranta la foc" sunt: riscul de incendiu, rezistenta la foc, preîntâmpinarea propagarii incendiilor, comportarea la foc, stabilitatea la foc, cãile de acces, de evacuare şi de intervenţie.
(2) Criteriile de performanta privind siguranta la foc şi principalii factori de determinare a acestora sunt prevãzuţi în anexa nr. 1.
ART. 4
(1) Nivelurile de performanta pentru criteriile prevãzute la art. 3, modalitãţile de evaluare a factorilor de determinare şi limitele medii sau extreme sunt stabilite prin reglementãri tehnice.
(2) Determinarea nivelurilor de performanta prevãzute la alin. (1) se face prin încercãri, calcule şi rationamente.
ART. 5
Efectele negative ale agenţilor termici, chimici, electromagnetici ori biologici, care pot interveni în caz de incendiu asupra construcţiilor, instalaţiilor şi utilizatorilor, sunt prezentate în anexa nr. 2.
ART. 6
(1) La evaluarea îndeplinirii cerinţelor privind siguranta la foc, dimensionarea serviciilor de pompieri, întocmirea planurilor de intervenţie şi la aprecierea capacitãţii de apãrare impotriva incendiilor se utilizeazã timpii de siguranta la foc şi timpii operativi de intervenţie, în raport cu categoria de importanta a construcţiilor.
(2) Definirea timpilor de siguranta la foc şi a timpilor operativi de intervenţie, precum şi principalii factori de evaluare a acestora sunt prevãzuţi în anexa nr. 3.
(3) Evaluarea şi stabilirea timpilor de siguranta la foc se fac prin metodele precizate la art. 4 alin. (2), iar a timpilor operativi de intervenţie, prin procedee şi reguli de estimare statistica sau empirica ori prin mãsurare directa pe durata interventiilor.
ART. 7
(1) Nivelurile de performanta privind siguranta la foc şi mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor, stabilite pentru construcţii, instalaţii şi alte amenajãri, vor fi prevãzute în documentaţiile tehnice de organizare, sistematizare şi amenajare a teritoriului, precum şi în documentaţiile tehnice de proiectare şi de executare a construcţiilor şi instalaţiilor.
(2) Evaluarea, armonizarea şi reflectarea interdependentei dintre nivelurile de performanta privind siguranta la foc şi mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor, stabilite şi necesare, se vor realiza prin scenarii de siguranta la foc. Structura de principiu a scenariului de siguranta la foc este prezentatã în anexa nr. 4.
(3) De nivelurile de performanta prevãzute în documentaţiile tehnice menţionate la alin. (1), de normele specifice de prevenire şi de stingere a incendiilor, precum şi de concluziile şi mãsurile tehnico-organizatorice din scenariile de siguranta la foc se va tine seama la elaborarea instrucţiunilor şi schemelor de exploatare privind prevenirea şi stingerea incendiilor, la întocmirea planurilor de protecţie impotriva incendiilor, la eliberarea permiselor şi autorizaţiilor de lucru cu foc, precum şi la emiterea avizelor şi autorizaţiilor de prevenire şi stingere a incendiilor.
(4) Planurile de protecţie impotriva incendiilor sunt: planul de evacuare, planul de depozitare a materialelor periculoase şi planul de intervenţie.
ART. 8
(1) Autospecialele, utilajele, instalaţiile, echipamentele, substantele, accesoriile şi alte mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor trebuie sa îndeplineascã condiţiile de performanta specifice şi sunt admise pentru utilizare numai dacã sunt avizate de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari.
(2) La proiectarea, omologarea şi executarea în ţara a mijloacelor tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor este obligatorie respectarea condiţiilor tehnice generale prevãzute în reglementãrile elaborate sau avizate de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari.
(3) Principalele categorii de mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor sunt prevãzute în anexa nr. 5.
ART. 9
(1) Pentru asigurarea desfãşurãrii, în condiţii de operativitate şi eficienta, a operaţiunilor de intervenţie în situaţiile de urgenta publica de incendiu se întocmesc, potrivit legii, planuri de intervenţie.
(2) Structura-cadru a planului de intervenţie este prezentatã în anexa nr. 6.
(3) Planul de intervenţie se avizeazã de brigada sau de grupul de pompieri militari.
ART. 10
(1) În sensul prezentelor norme generale, totalitatea nivelurilor de performanta privind siguranta la foc se include în cele de prevenire şi stingere a incendiilor, care, împreunã cu performanţele serviciului de pompieri civili, determina capacitatea de apãrare impotriva incendiilor.
(2) Sintagmele protecţia (lupta) impotriva incendiilor, combaterea incendiilor şi paza contra incendiilor, utilizate în reglementãrile existente, au aceeaşi semnificatie cu prevenirea şi stingerea incendiilor.
CAP. 2
Norme de prevenire şi stingere a incendiilor la proiectarea şi executarea construcţiilor, instalaţiilor şi a altor amenajãri

Secţiunea 1
Riscul de incendiu

ART. 11
(1) Riscul de incendiu este criteriul de performanta care reprezintã probabilitatea globalã de izbucnire a incendiilor, determinata de interactiunea proprietãţilor specifice materialelor şi substanţelor combustibile cu sursele potenţiale de aprindere, în anumite împrejurãri, în acelaşi timp şi spaţiu.
(2) Identificarea, evaluarea şi controlul riscurilor de incendiu se fac conform legii şi potrivit reglementãrilor specifice.
(3) Riscul de incendiu se va stabili şi se va preciza, obligatoriu, pe zone, spaţii, încãperi, compartimente de incendiu, clãdiri sau instalaţii tehnologice, asigurându-se încadrarea în nivelurile de risc sau în categoriile de pericol de incendiu, corespunzãtor reglementãrilor specifice.
(4) Nivelurile riscului de incendiu sunt: redus (mic), mediu (mijlociu) şi ridicat (mare). În situaţiile în care nivelul de risc este asociat cu pericolul de explozie, nivelul riscului de incendiu poate fi apreciat ca fiind foarte ridicat (foarte mare).
(5) Se recomanda reducerea pe cat posibil a nivelului riscului de incendiu.
(6) Depãşirea nivelului riscului de incendiu, stabilit prin reglementãri specifice sau în documentaţiile tehnice şi în scenariile de siguranta la foc, prevãzute la art. 7 alin. (1) şi (2), este, de regula, interzisã, cu excepţia cazurilor prevãzute de lege, când se impune luarea mãsurilor compensatorii de apãrare impotriva incendiilor.
Secţiunea a 2-a
Rezistenta, comportarea şi stabilitatea la foc

ART. 12
(1) Rezistenta la foc este proprietatea unui element de construcţie sau a unei structuri de a-şi pãstra pe o durata determinata stabilitatea, etanseitatea la foc şi/sau izolarea termica cerute şi/sau alta funcţiune specializatã, într-o încercare la foc standardizata.
(2) Rezistenta la foc a elementelor de construcţii care separa sau delimiteaza compartimentele de incendiu de alte spaţii ale construcţiilor ori ale instalaţiilor reprezintã intervalul în care elementele de construcţii îşi epuizeaza capacitatea de rezistenta la foc printr-o încercare standardizata.
(3) Nivelurile rezistentei la foc a elementelor de construcţii se stabilesc în unitãţi de timp (ore şi minute), precizându-se, dupã caz, dacã sunt rezistente, stabile sau etanse la foc.
ART. 13
(1) Rezistenta la foc a structurii portante se evalueaza pentru ansamblul construcţiei sau pentru un compartiment de incendiu.
(2) Compartimentul de incendiu reprezintã construcţia sau o parte a unei construcţii conţinând una sau mai multe încãperi sau alte spaţii, delimitate prin elemente de construcţii destinate sa îl izoleze de restul construcţiei, în scopul limitãrii propagarii incendiului, pe o durata determinata. Ariile compartimentelor de incendiu se stabilesc în funcţie de riscul de incendiu existent, destinaţia, alcãtuirea şi de rezistenta la foc a construcţiei.
(3) Compartimentarea antifoc se realizeazã prin elemente de construcţie rezistente la foc, verticale şi, dupã caz, orizontale.
ART. 14
Gradul de rezistenta la foc reprezintã capacitatea construcţiei sau a compartimentului de incendiu, îndeosebi a structurii portante sau de rezistenta, de a rãspunde la incendiu, indiferent de destinaţie.
(2) Gradul de rezistenta la foc se stabileşte în funcţie de nivelurile de rezistenta la foc ale principalelor elemente de construcţii componente.
(3) Gradele de rezistenta la foc, în ordinea descrescãtoare a siguranţei la foc, sunt: I, II, III, IV şi V.
ART. 15
(1) Comportarea la foc a construcţiilor şi a instalaţiilor, în ansamblu sau a unor pãrţi componente este determinata de contribuţia la foc a elementelor, materialelor şi substanţelor combustibile utilizate, în raport cu rezistenta la foc asigurata.
(2) Contribuţia la foc se estimeaza prin potenţialul caloric al sarcinii termice şi reprezintã suma energiilor calorice degajate prin arderea completa a tuturor elementelor, materialelor şi substanţelor combustibile din spaţiul respectiv.
(3) Limita maxima a potenţialului caloric este data de arderea completa, în cazul unui incendiu total într-o construcţie, instalatie sau compartiment de incendiu.
(4) Construcţiile şi instalaţiile trebuie sa se comporte la foc astfel încât, pe timpul intervenţiei în caz de incendiu, sa nu pericliteze siguranta utilizatorilor şi a personalului de intervenţie.
(5) Aprecierea realã a comportãrii la foc a unor construcţii şi instalaţii se poate face dupã stingerea incendiilor produse în acestea atât prin constatãri şi mãsurãtori directe, cat şi prin expertizare.
ART. 16
(1) Stabilitatea la foc a construcţiilor şi instalaţiilor sau a compartimentelor de incendiu reprezintã caracteristica globalã, exprimatã în unitãţi de timp (ore, minute), între momentul izbucnirii incendiului şi momentul în care structura de rezistenta respectiva îşi pierde capacitatea portanta şi se prabuseste ca urmare a acţiunilor şi a efectelor incendiului.
(2) Stabilitatea la foc este determinata de rezistenta şi comportarea la foc şi este influentata de mãsurile luate pentru limitarea efectelor negative ale agenţilor care pot interveni în caz de incendiu.
(3) Aprecierea stabilitatii la foc a construcţiilor şi a instalaţiilor în care s-au produs incendii se poate face pe baza calificativelor: foarte buna, buna, corespunzãtoare, satisfãcãtoare şi nesatisfacatoare.
Secţiunea a 3-a
Preîntâmpinarea propagarii incendiilor

ART. 17
(1) Construcţiile şi instalaţiile tehnologice independente, grupate sau comasate potrivit reglementãrilor tehnice, se amplaseaza la distanţe de siguranta fata de vecinãtãţi sau se compartimenteaza astfel încât, în caz de incendiu, sa nu punã în pericol alte construcţii, compartimente de incendiu, instalaţii şi vecinãtãţi.
(2) În cazul executãrii unor lucrãri la construcţiile şi instalaţiile existente care nu respecta condiţiile privind distanţele de siguranta la foc normate, se vor lua mãsuri compensatorii de apãrare impotriva incendiilor.
ART. 18
La alcãtuirea construcţiilor şi a instalaţiilor, pe lângã condiţiile referitoare la riscul de incendiu, rezistenta, comportarea şi stabilitatea la foc, prevãzute la cap. II secţiunile 1 şi 2 din prezentele norme generale, se are în vedere şi criteriul de performanta referitor la preîntâmpinarea propagarii incendiilor, în funcţie de: degajarile de fum, de gaze fierbinti şi de alte produse nocive, propagarea flacarilor şi a fumului, etanseitatea la fum şi flacari şi rezistenta fatadelor şi acoperişurilor la propagarea focului.
ART. 19
(1) Degajarile de fum, de gaze fierbinti şi de alte produse nocive pe timpul incendiilor sunt determinate, în principal, de: natura, distribuţia şi cantitãţile existente de materiale şi substanţe combustibile, termodegradabile sau nocive, viteza de ardere, durata incendiului şi de ceilalţi factori şi acţiuni precizate în anexele nr. 1 şi 2.
(2) Condiţiile de siguranta la foc privind degajarile menţionate la alin. (1) trebuie sa asigure menţinerea stabilitatii construcţiei sau a instalaţiei expuse incendiului, prin limitarea şi reducerea cantitãţilor de emisii, precum şi evacuarea lor dirijata, urmãrindu-se reducerea efectelor negative asupra utilizatorilor şi personalului de intervenţie, precum şi limitarea propagarii incendiului.
(3) Evacuarea dirijata din spaţiile închise a degajarilor menţionate la alin. (1) se realizeazã prin sisteme de ventilare natural-organizatã şi, dupã caz, mecanicã, utilizând dispozitive şi instalaţii speciale.
(4) Pe timpul interventiilor, dacã situaţia impune evacuarea emisiilor de fum, se pot practica deschideri în unele elemente ale construcţiilor care delimiteaza spaţiile respective şi care nu au rol de rezistenta.
ART. 20
(1) Propagarea flacarilor pe suprafata materialelor şi a elementelor combustibile ale construcţiilor depinde de natura acestora, de modul de alcãtuire (dimensiuni, continuitate, goluri interioare etc.) şi de viteza specifica de propagare a flacarii.
(2) Se recomanda utilizarea acelor materiale şi alcatuiri care au o viteza redusã de propagare a flacarilor şi luarea, dupã caz, a mãsurilor pentru întreruperea continuitãţii elementelor de construcţii, finisajelor sau a materialelor de protecţie (izolare), etansarea golurilor de trecere şi a strapungerilor sau prevederea de instalaţii ori de sisteme adecvate de protecţie.
ART. 21. - Etanseitatea la fum şi flacari reprezintã intervalul în care un element de separare impiedica trecerea fumului şi a flacarilor dintr-o parte în alta a acestuia.
ART. 22
(1) Pentru evitarea propagarii incendiului, condiţia este ca degajarile de fum şi gaze fierbinti şi propagarea flacarilor şi fumului sa fie cat mai reduse, iar etanseitatea la fum şi la flacari sa se menţinã pe o durata cat mai mare.
(2) Este obligatorie luarea de mãsuri pentru preîntâmpinarea propagarii incendiilor pe fatadele construcţiilor.
Secţiunea a 4-a
Cai de acces, evacuare şi intervenţie

ART. 23
(1) Cãile de acces şi de circulaţie ale construcţiilor şi instalaţiilor de orice categorie trebuie astfel stabilite, dimensionate, realizate, dispuse, alcãtuite şi marcate, încât sa asigure evacuarea persoanelor, precum şi circulaţia şi orientarea rapida a forţelor de intervenţie.
(2) Traseele destinate forţelor de intervenţie trebuie sa asigure circulaţia personalului de intervenţie şi sa fie prevãzute cu iluminat de siguranta corespunzãtor.
ART. 24
(1) Construcţiile, compartimentele de incendiu, stadioanele sau arenele sportive ori incintele amenajate trebuie prevãzute cu cai de evacuare a persoanelor, în numãr suficient, corespunzãtor dimensionate şi realizate, astfel încât persoanele sa ajungã în timpul cel mai scurt şi în deplina siguranta în exterior, la nivelul terenului ori al cãilor de acces carosabile, în refugii sau în alte locuri special amenajate.
(2) Cai special destinate evacuarii persoanelor, animalelor sau bunurilor se prevãd atunci când cele functionale sunt insuficiente sau când, în mod justificat, nu pot satisface condiţiile normate.
(3) Cãile de evacuare a persoanelor în caz de incendiu se marcheaza cu indicatoare de securitate şi se prevãd cu mijloace de iluminat, conform reglementãrilor tehnice, astfel încât sa se asigure vizibilitatea şi sa fie uşor recunoscute.
ART. 25
La proiectarea şi la executarea cãilor de evacuare se interzice prevederea uşilor care se pot bloca în poziţie închisã, reducerea gabaritelor stabilite prin reglementãri tehnice, prevederea de finisaje combustibile, cu excepţia celor admise prin norme, de oglinzi, praguri sau de alte elemente care pot crea pe timpul incendiilor dificultãţi la evacuare (împiedicare, alunecare, contactul sau coliziunea cu diverse obiecte, busculada, panica etc.).
ART. 26
(1) Cãile de acces, de evacuare şi intervenţie din construcţii şi instalaţii se separa de celelalte spaţii prin elemente de construcţii cu rezistenta şi comportare la foc corespunzãtoare utilizãrii în condiţii de siguranta a cãilor respective pe timpul incendiilor şi se prevãd, dupã caz, cu instalaţii sau sisteme de evacuare a fumului şi a gazelor fierbinti ori de presurizare.
(2) Pentru accesul şi evacuarea copiilor, persoanelor cu handicap, bolnavilor şi a altor categorii de persoane care nu se pot evacua singure în caz de incendiu, se adopta soluţii şi mãsuri adecvate.
(3) Ascensoarele special destinate pentru intervenţii în caz de incendiu se prevãd şi se realizeazã potrivit reglementãrilor tehnice, asigurând accesul forţelor de intervenţie pe durata stabilitã în scenariile de siguranta la foc.
ART. 27
(1) Asigurarea accesului şi a circulaţiei autospecialelor de intervenţie în incintele agenţilor economici şi ale instituţiilor, în zonele locuite, precum şi între localitãţi este obligatorie conform reglementãrilor tehnice.
(2) În locurile prevãzute la alin. (1) trebuie sa se asigure cel puţin un acces carosabil din drumurile publice şi din drumurile de circulaţie interioare, amenajat, marcat, întreţinut şi utilizabil în orice anotimp.
(3) Cãile de acces şi de circulaţie se dimensioneaza potrivit reglementãrilor tehnice pentru autovehicule de tip greu, asigurând accesul autospecialelor de intervenţie.
(4) Prevederea şi realizarea platformelor de acces şi de amplasare a autospecialelor de intervenţie şi salvare de la înãlţimi lângã construcţiile şi instalaţiile stabilite prin reglementãri tehnice şi scenarii de siguranta la foc sunt obligatorii.
(5) Asigurarea cãilor de acces pentru autospecialele de intervenţie la sursele de alimentare cu apa în caz de incendiu şi a posibilitãţilor de folosire a acestor surse în orice anotimp constituie o condiţie de siguranta la foc.
Secţiunea a 5-a
Instalaţii aferente construcţiilor şi instalaţii tehnologice

ART. 28
(1) Instalaţiile aferente construcţiilor (electrice, de apa, încãlzire, ventilare, condiţionare, canalizare, paratrasnet etc.) şi instalaţiile tehnologice se proiecteazã, se executa şi se exploateazã potrivit reglementãrilor tehnice şi mãsurilor specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, astfel încât acestea sa nu constituie surse de izbucnire a incendiilor şi/sau de propagare a focului.
(2) Instalaţiile prevãzute la alin. (1) trebuie sa corespundã destinaţiei, tipului şi categoriei de importanta a construcţiei, precum şi nivelului de risc de incendiu, sa aibã nivelul de protecţie corespunzãtor mediului în care sunt amplasate şi sa respecte prevederile din normele generale şi specifice de prevenire şi stingere a incendiilor.
ART. 29
Instalaţiile tehnologice se pun în funcţiune şi se exploateazã cu respectarea stricta a instrucţiunilor şi regulilor de utilizare, precum şi a mãsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, stabilite de proiectantii şi de producãtorii respectivi.
ART. 30
(1) Instalaţiile de ventilare sau condiţionare, precum şi cele de transport pneumatic se proiecteazã, se realizeazã şi se exploateazã astfel încât, în funcţionare normalã, pãrţile componente (echipamente, motoare, angrenaje, tubulatura etc.) sa nu genereze surse care pot aprinde substantele vehiculate prin acestea şi sa nu faciliteze propagarea incendiului.
(2) Traseele instalaţiilor de ventilare, condiţionare sau transport pneumatic din construcţiile cu risc de incendiu sau explozie, precum şi cele din sãlile aglomerate ori din încãperile cu bunuri de mare valoare sau de importanta deosebita vor fi independente şi complet separate de traseele pentru alte spaţii.
(3) Se interzice evacuarea prin aceeaşi instalatie de ventilare, condiţionare sau transport pneumatic a substanţelor care, în amestec sau prin combinatie chimica, pot produce incendii ori explozii.
ART. 31. - Construcţiile, instalaţiile de producţie, precum şi zonele din vecinãtatea acestora, în care se pot degaja vapori, gaze, praf sau pulberi combustibile, se prevãd, conform reglementãrilor specifice, cu sisteme de detectare a emisiilor şi, dupã caz, de inabusire, inertizare sau evacuare forţatã a acestora, în vederea preintampinarii acumularii de
concentratii periculoase, precum şi pentru semnalizarea situaţiei create.
Secţiunea a 6-a
Echiparea şi dotarea cu mijloace de prevenire
şi stingere a incendiilor

ART. 32
Construcţiile şi instalaţiile tehnologice se echipeaza cu sisteme, instalaţii, dispozitive, aparate şi alte mijloace de prevenire şi stingere a incendiilor, potrivit prevederilor reglementãrilor tehnice.
ART. 33
Pentru realizarea protecţiei eficiente impotriva incendiilor, la stabilirea categoriilor, tipurilor şi parametrilor sistemelor, instalaţiilor, dispozitivelor, aparatelor şi altor mijloace de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi la dimensionarea, amplasarea şi realizarea acestora se va tine seama de urmãtoarele condiţii:
a) controlul riscurilor de izbucnire, precum şi al dezvoltãrii şi propagarii incendiilor în zona protejata;
b) compatibilitatea între mijloacele tehnice prevãzute, precum şi între acestea şi caracteristicile mediului protejat;
c) complementaritatea reciprocã în îndeplinirea rolurilor, în caz de incendiu, precum şi aportul serviciului de pompieri;
d) asigurarea unui raport optim între instalaţiile, sistemele şi dispozitivele cu actionare manualã şi cele cu funcţionare automatã;
e) corelarea intrãrii şi menţinerii în funcţiune, precum şi a fiabilitatii mijloacelor tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor cu timpii corespunzatori de siguranta la foc şi, dupã caz, cu timpii operativi de intervenţie;
f) prevederea, dupã caz, a posibilitãţilor de alimentare şi prin mijloace mobile a instalaţiilor de stingere, inclusiv a coloanelor uscate, precum şi constituirea rezervelor normate;
g) asigurarea condiţiilor care sa permitã efectuarea operaţiunilor şi lucrãrilor de verificare, întreţinere şi reparare, conform instrucţiunilor;
h) utilizarea numai a mijloacelor tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor omologate, avizate şi agrementate tehnic şi care îndeplinesc condiţiile de calitate, potrivit legii;
i) întocmirea instrucţiunilor şi a schemelor de funcţionare.
ART. 34
(1) Dotarea agenţilor economici, a instituţiilor şi localitãţilor cu autospeciale şi cu alte mijloace mobile de intervenţie la incendii se face, dupã caz, pe baza scenariilor de siguranta la foc sau a analizei capacitãţii de apãrare impotriva incendiilor, respectându-se criteriile minime de performanta privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de pompieri civili, stabilite de autoritãţile abilitate prin lege.
(2) Personalului de intervenţie pentru stingerea incendiilor i se prevede şi i se asigura echipamentul şi mijloacele de protecţie adecvate, potrivit reglementãrilor în vigoare.
(3) Echipamentul şi mijloacele prevãzute la alin. (1) şi (2) trebuie sa asigure protecţia personalului de intervenţie la efectele negative ale agenţilor care intervin în caz de incendiu (anexa nr. 2), precum şi posibilitãţi de iluminat, de comunicare şi de lucru în condiţii de siguranta.
ART. 35
(1) La darea în exploatare a construcţiilor şi instalaţiilor tehnologice, persoanele stabilite prin lege trebuie sa certifice existenta şi funcţionarea instalaţiilor, sistemelor, autospecialelor, utilajelor, aparatelor şi a celorlalte mijloace de prevenire şi stingere a incendiilor la parametrii stabiliţi în documentaţiile prevãzute la art. 7, precum şi existenta planurilor de intervenţie.
(2) Scenariile de siguranta la foc se elaboreazã obligatoriu pentru categoriile de construcţii, instalaţii tehnologice şi alte amenajãri care, potrivit legii, sunt supuse avizãrii şi autorizãrii privind prevenirea şi stingerea incendiilor.
CAP. 3
Norme de prevenire şi stingere a incendiilor la exploatarea construcţiilor, instalaţiilor şi a altor amenajãri

ART. 36
Normele din prezentul capitol stabilesc reguli şi mãsuri generale privind controlul, supravegherea şi reducerea riscurilor de incendiu, menţinerea condiţiilor realizate pentru evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu, întreţinerea în stare operativã a mijloacelor tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi pregãtirea şi desfãşurarea interventiilor în situaţii de urgenta publica de incendiu.
ART. 37
(1) Exploatarea sistemelor, instalaţiilor, dispozitivelor, echipamentelor, aparatelor, maşinilor şi utilajelor, de orice categorie, cu defectiuni, improvizatii sau fãrã protecţia corespunzãtoare fata de materialele sau substantele combustibile din spaţiul în care sunt utilizate este interzisã.
(2) La utilizarea mijloacelor prevãzute la alin. (1) este obligatorie respectarea instrucţiunilor de funcţionare, folosire şi întreţinere, precum şi a normelor şi mãsurilor specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, emise şi aprobate potrivit legii.
(3) Pe timpul exploatãrii instalaţiilor aferente construcţiilor şi instalaţiilor tehnologice prevãzute la art. 28 alin. (1) se interzice:
a) utilizarea necorespunzãtoare a sistemelor, instalaţiilor, aparatelor şi echipamentelor sau solicitarea acestora peste limita admisã;
b) funcţionarea peste programul stabilit sau neasigurarea supravegherii conform instrucţiunilor de funcţionare;
c) funcţionarea fãrã sisteme, aparate şi echipamente, necesare pentru controlul şi menţinerea parametrilor privind siguranta în funcţionare sau înlocuirea acestora cu altele supradimensionate;
d) întreţinerea necorespunzãtoare a elementelor prevãzute pentru izolare termica sau electrica ori pentru separare;
e) depãşirea termenelor stabilite pentru efectuarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii sau executarea necorespunzãtoare a acestora;
f) executarea lucrãrilor de întreţinere şi reparaţii sau a unor modificãri de cãtre personal neautorizat şi necalificat.
ART. 38
(1) Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vant este interzisã.
Locurile (zonele) cu pericol de incendiu, în care se aplica aceasta interdicţie, se stabilesc şi se marcheaza de persoanele în drept.
(2) Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unitãţilor, în zonele de agrement şi în gospodãriile populaţiei se face numai în locuri amenajate, în condiţii şi la distanţe care sa nu permitã propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, pãduri, plantaţii sau la alte vecinãtãţi.
(3) Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate (crematorii) ori pe terenuri pregãtite, cu luarea mãsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagarii focului la vecinãtãţi, asigurându-se supravegherea permanenta a arderii, precum şi stingerea jarului dupã terminarea activitãţii.
(4) Luarea mãsurilor pentru preîntâmpinarea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care rãspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
ART. 39
(1) Efectuarea lucrãrilor de sudare, tãiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni care prezintã pericol de incendiu, în construcţii civile (publice) pe timpul programului cu publicul, în instalaţii tehnologice cu risc de incendiu sau explozie, în depozite ori în alte spaţii cu pericol de aprindere a materialelor, produselor sau substanţelor combustibile, este interzisã.
(2) Lucrãrile menţionate la alin. (1) se pot executa în spaţiile respective numai dupã ce s-au luat, dupã caz, mãsuri pentru: evacuarea persoanelor; îndepãrtarea sau protejarea materialelor combustibile; golirea, spalarea, blindarea traseelor de conducte sau a utilajelor; aerisirea sau ventilarea spaţiilor; dotarea locurilor de munca cu mijloace de limitare şi stingere a incendiilor.
(3) Lucrãrile menţionate la alin. (1) se executa numai pe baza permisului de lucru cu foc, al cãrui model este prezentat în anexa nr. 7. În cazul lucrãrilor ce se executa în instalaţii şi în alte locuri (zone) cu risc ridicat de incendiu sau de explozie, precizate în normele specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, se întocmeşte autorizaţie de lucru.
(4) În toate cazurile prevãzute la alin. (1)-(3) este obligatorie instruirea personalului de execuţie, control şi supraveghere asupra mãsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi informarea serviciului de pompieri.
ART. 40
(1) Fumatul în locuri cu pericol (risc) de incendiu, stabilite ca atare prin reglementãri specifice sau prin dispoziţii ale persoanelor fizice ori juridice abilitate, este interzis.
(2) Locurile (zonele) în care este interzis fumatul se marcheaza conform reglementãrilor specifice.
(3) Locurile în care este permis fumatul se doteaza şi, dupã caz, se marcheaza conform reglementãrilor specifice.
ART. 41
(1) Menţinerea în buna stare a instalaţiilor şi sistemelor de captare şi scurgere la pãmânt a descarcarilor electrice atmosferice (paratrasnet) şi a electricitatii statice este obligatorie la construcţii şi instalaţii, utilaje şi echipamente tehnologice, conform reglementãrilor tehnice.
(2) Utilizarea sistemelor de captare şi scurgere la pãmânt a electricitatii statice conform instrucţiunilor specifice este obligatorie.
ART. 42
(1) În spaţiile cu pericol (risc) ridicat de incendiu sau de explozie se interzice accesul salariaţilor şi al altor persoane fãrã echipament de protecţie adecvat condiţiilor de lucru.
(2) Folosirea dispozitivelor, aparatelor, uneltelor şi sculelor neprotejate corespunzãtor sau care pot produce scantei prin funcţionare, lovire sau frecare în spaţii sau în locuri cu risc de explozie este interzisã.
ART. 43
(1) În construcţiile civile (publice) şi de producţie, cantitãţile de materiale şi de substanţe combustibile utilizate nu trebuie sa conducã la depãşirea densitatii sarcinii termice stabilite prin reglementãri tehnice sau prin documentaţiile prevãzute la art. 7, dupã caz.
(2) În sãlile aglomerate şi de sport, pe stadioane sau pe alte arene sportive ori în incinte amenajate pentru activitãţi cu public este interzis accesul publicului cu produse şi substanţe inflamabile sau cu alte mijloace care pot produce incendii sau explozii.
(3) Depozitarea şi utilizarea în spaţii publice a mijloacelor, produselor şi substanţelor prevãzute la alin. (2) se permit numai în locurile amenajate în acest scop şi cu respectarea mãsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor.
(4) În clãdirile, construcţiile sau amenajãrile prevãzute la alin. (2) este interzis accesul persoanelor în numãr mai mare decât capacitatea stabilitã şi declarata.
(5) Realizarea spectacolelor (jocurilor) de artificii este admisã numai cu respectarea normelor şi mãsurilor specifice de prevenire şi stingere a incendiilor şi cu avizul autoritãţilor abilitate prin lege.
ART. 44
(1) În locuinţe de tip unifamilial sau în apartamentele blocurilor de locuit, carburanţii sau alte lichide inflamabile pentru uz casnic se pãstreazã numai în ambalaje metalice special destinate, închise ermetic, în locuri protejate şi fãrã a se depãşi cantitãţile admise prin reglementãri.
(2) Recipientele cu gaze petroliere lichefiate, utilizate pentru necesitaţi casnice, se amplaseaza, se pãstreazã şi se utilizeazã numai în condiţiile stabilite prin instrucţiuni specifice. Se interzice utilizarea recipientelor neomologate sau defecte, transvazarea improvizata sau neautorizata a gazelor petroliere lichefiate dintr-un recipient în altul şi verificarea etanseitatii cu flacara deschisã.
ART. 45
(1) Produsele, materialele şi substantele combustibile se amplaseaza la distanta de siguranta fata de sursele de caldura ori se protejeaza astfel încât sa nu fie posibila aprinderea lor.
(2) Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încãlzire defecte, suprlimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile.
(3) Verificarea, repararea, izolarea termica şi curatarea periodicã a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii.
ART. 46
(1) Pe timpul transportului, depozitarii şi manipulãrii produselor sau substanţelor combustibile se va tine seama de proprietãţile fizico-chimice şi de compatibilitatea acestora cu substantele de stingere, astfel încât la contactul dintre ele sa nu se producã ori sa se propage incendiul.
(2) Produsele şi substantele combustibile se transporta, se manipuleaza şi se depoziteaza în ambalaje adecvate, realizate şi inscriptionate corespunzãtor, în vederea identificarii riscurilor de incendiu şi stabilirii procedeelor şi substanţelor de stingere ori de neutralizare adecvate.
(3) Dispunerea materialelor periculoase în depozit se face potrivit planului de depozitare.
ART. 47
(1) Deşeurile şi reziduurile, scurgerile şi depunerile de praf sau de pulberi combustibile se indeparteaza ritmic prin metode şi mijloace adecvate.
(2) Mãsurile de prevenire şi stingere a incendiilor pentru operaţiunile de colectare, transport, separare, neutralizare, recuperare sau distrugere a substanţelor menţionate la alin. (1) se stabilesc prin reglementãri specifice.
ART. 48
(1) Materialele şi substantele care prezintã pericol de autoaprindere se pãstreazã în condiţii adecvate naturii lor, bine ventilate şi luându-se mãsuri de control şi preintampinare a fenomenului de autoincalzire.
(2) Prevenirea apariţiei fenomenului de autoaprindere se urmãreşte şi la depozitarea furajelor şi plantelor tehnice, conform reglementãrilor specifice.
(3) Amplasarea depozitelor de combustibili, furaje şi plante tehnice se face la distanţe de siguranta, astfel încât eventualele incendii produse la acestea sa nu pericliteze vecinãtãţile. Aceasta constituie o obligaţie pentru persoanele juridice care deţin astfel de depozite şi o recomandare pentru persoanele fizice.
ART. 49
(1) Tratarea sau protejarea materialelor şi elementelor de construcţii combustibile şi/sau a structurilor metalice din alcãtuirea construcţiilor sau a instalaţiilor cu substanţe de termoprotectie ori ignifuge este obligatorie, potrivit reglementãrilor tehnice.
(2) Pentru efectuarea lucrãrilor de termoprotectie şi ignifugare menţionate la alin. (1) se utilizeazã numai produse avizate şi agrementate tehnic, conform reglementãrilor specifice, iar persoanele care executa aceste operaţiuni trebuie sa fie atestate potrivit dispoziţiilor legale.
(3) Elementele de limitare a propagarii focului, de izolare termica şi de etansare la fum şi la gaze fierbinti din alcãtuirea construcţiilor şi a instalaţiilor se menţin permanent în buna stare, pentru a-şi îndeplini rolul stabilit.
ART. 50
(1) Mijloacele auto pentru transportul materialelor periculoase, clasificate conform legii, pot circula pe drumurile publice numai dacã sunt omologate pentru clasele de periculozitate a materialelor respective şi echipate cu mijloace adecvate pentru stingerea incendiilor.
(2) Traseele şi programele admise pentru circulaţia mijloacelor auto care transporta mãrfuri periculoase, locurile în care se permite stationarea sau parcarea acestora, precum şi condiţiile privind amenajarea parcajelor şi dotarea acestora cu mijloace de prevenire şi stingere a incendiilor se stabilesc prin reglementãri specifice şi dispoziţii locale.
(3) Parcarea sau gararea mijloacelor auto pentru transportul materialelor periculoase în parcaje sau garaje publice ori în apropierea clãdirilor publice şi de locuit este strict interzisã.
ART. 51
(1) Exploatarea, întreţinerea, reviziile şi reparaţiile la autospecialele, utilajele şi celelalte mijloace mobile de intervenţie la incendii, prevãzute la art. 34 şi în anexa nr. 5, se executa conform normelor tehnice emise de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari.
(2) Scoaterea din funcţiune a instalaţiilor, aparatelor, dispozitivelor şi mijloacelor de prevenire şi stingere a incendiilor, prevãzute la art. 32 şi în anexa nr. 5, ori neasigurarea parametrilor necesari operarii acestora în condiţii de eficienta este strict interzisã.
(3) Reparaţiile la mijloacele tehnice prevãzute în anexa nr. 5 se planifica şi se realizeazã în termen cat mai scurt, asigurându-se, în perioada respectiva, mãsuri compensatorii de prevenire şi stingere a incendiilor.
ART. 52
Sunt obligatorii urmãtoarele activitãţi:
a) instruirea la angajare şi instruirea periodicã a salariaţilor privind normele, regulile şi mãsurile specifice de prevenire şi stingere a incendiilor, precum şi asupra sarcinilor ce le revin din planurile de intervenţie;
b) participarea salariaţilor la instruirile şi exerciţiile privind prevenirea şi stingerea incendiilor;
c) participarea personalului serviciilor de pompieri civili la activitãţile de pregãtire profesionalã, stabilite şi aprobate potrivit competentelor legale;
d) asigurarea îndeplinirii la termen a mãsurilor de apãrare impotriva incendiilor, stabilite potrivit legii.
ART. 53
În ceea ce priveşte documentele principale de organizare a apãrãrii impotriva incendiilor pe durata exploatãrii construcţiilor şi instalaţiilor tehnologice, se stabilesc urmãtoarele:
a) instrucţiunile de apãrare impotriva incendiilor, schemele de prevenire şi stingere a incendiilor, planurile de evacuare în caz de incendiu şi planurile de depozitare a materialelor periculoase se actualizeazã, se utilizeazã şi se afişeazã conform reglementãrilor specifice;
b) scenariile de siguranta la foc se pot elabora şi pentru construcţiile şi instalaţiile tehnologice aflate în exploatare, în vederea utilizãrii concluziilor desprinse la stabilirea mãsurilor de imbunatatire a capacitãţii de apãrare impotriva incendiilor. Se recomanda ca aceste scenarii sa fie întocmite îndeosebi pentru construcţiile şi instalaţiile tehnologice cu risc ridicat (mare) de incendiu;
c) planurile de intervenţie se întocmesc ori se actualizeazã, dupã caz, şi la schimbarea profilului de activitate (destinaţiei) agenţilor economici şi instituţiilor sau la dezvoltarea acestora, la evaluarea nivelurilor (criteriilor) de mediu ale agenţilor economici, precum şi în alte situaţii reglementate ori impuse de condiţiile concrete privind apãrarea impotriva incendiilor;
d) punerea în aplicare a planurilor de evacuare şi a planurilor de intervenţie este obligatorie în situaţiile de urgenta publica de incendiu, precum şi la exerciţiile şi aplicatiile tactice de intervenţie, organizate pentru prevenirea şi stingerea incendiilor.
CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 54
(1) Pe baza prezentelor norme generale şi cu respectarea celorlalte prevederi legale se vor elabora reglementãri tehnice şi specifice privind prevenirea şi stingerea incendiilor, cum sunt: norme, normative, regulamente, instrucţiuni, dispoziţii, standarde. De asemenea, se vor întocmi planuri de intervenţie şi se vor emite agremente tehnice, avize şi autorizaţii de prevenire şi stingere a incendiilor.
(2) În vederea asigurãrii aplicãrii în condiţii optime a prevederilor reglementãrilor tehnice şi specifice, precum şi a celorlalte acte prevãzute la alin. (1), se vor elabora proceduri, metodologii, ghiduri indrumatoare, manuale, studii şi alte lucrãri de specialitate, care vor fi avizate şi aprobate de organele abilitate conform legii.
ART. 55
Mãsurile de apãrare şi de intervenţie în cazul incendiilor în masa se stabilesc şi se realizeazã conform dispoziţiilor legale speciale pentru astfel de dezastre.
ART. 56
Anexele nr. 1-7 fac parte integrantã din prezentele norme generale.


ANEXA 1


───────────
la normele generale
──────────────────────

CRITERII DE PERFORMANTA
privind siguranta la foc şi principalii factori de determinare a acestora






──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Criteriile de performanta Factorii de determinare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Riscul de incendiu - densitatea sarcinii termice de incendiu;
- clasele de combustibilitate sau de periculo-
zitate a materialelor şi substanţelor
existente;
- sursele de aprindere existente;
- condiţiile (împrejurãrilor) preliminate care
pot determina sau favoriza aprinderea;
- mãsurile stabilite pentru reducerea sau
eliminarea factorilor determinanţi.

2. Rezistenta la foc - natura, alcãtuirea şi dimensiunile
elementelor de construcţie;
- modul de asamblare şi geometria elementelor
de construcţie;
- combustibilitatea şi densitatea sarcinii
termice de incendiu, date de elementele de
construcţii;
- compartimentarea antifoc;
- geometria construcţiei şi comportarea la foc
a structurii portante.

3. Preîntâmpinarea pregãtirii
incendiilor, în funcţie de:
a) degajarile de fum, gaze - acţiunile şi efectele agenţilor prevãzuţi în
fierbinti şi de produse anexa nr. 2;
nocive; - vitezele de ardere şi de propagare a flacarii
b) etanseitatea la fum şi - durata arderii;
la flacari; - performanţele elementelor de etansare şi ale
c) propagarea flacarilor şi dispozitivelor antifum;
a fumului; - combustibilitatea şi rezistenta la foc ale
d) rezistenta fatadelor şi elementelor de fatada şi ale acoperişurilor;
a acoperişurilor la - distanta dintre construcţii;
propagarea focului - timpii de siguranta la foc şi timpii
operativi de intervenţie, conform anexei
nr. 3;
- condiţiile atmosferice.

4. Comportarea la foc - contribuţia la foc data de densitatea
sarcinii termice de incendiu (constructivã
şi utila);
- nivelul rezistentei la foc;
- factorii mentionati la nr. crt. 3.

5. Stabilitatea la foc - factorii mentionati la nr. crt. 2, 3 şi 4;
- instalaţiile aferente;
- echiparea cu instalaţii, dispozitive,
aparate şi alte mijloace de prevenire şi
stingere a incendiilor, fiabilitatea şi
timpii normati de funcţionare;
- timpii corespunzatori, prevãzuţi în anexa
nr. 3.

6. Cãile de acces, evacuare - numãrul şi modul de alcãtuire;
şi intervenţie - geometria (gabarit, lungime, latime, pante
etc.);
- mãsurile de siguranta în utilizare;
- fluxul (debit) global de evacuare;
- timpii corespunzatori, prevãzuţi în anexa
nr. 3.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 2


────────
la normele generale
────────────────────

EFECTELE NEGATIVE
ale agenţilor termici, chimici, electromagnetici ori biologici, care pot interveni în caz de incendiu, asupra construcţiilor, instalaţiilor şi utilizarilor





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Construcţii şi instalaţii Utilizatori
crt. Agenţi ────────────────────────────────── ─────────────
Acţiuni Efecte Efecte
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Termici:
- degajare de - afumare; - depuneri de - intoxicare;
caldura - încãlzire; funingine; - arsuri;
- degajare de - termodegradare; - deformatii; - reducerea
fum, de gaze - aprindere. - reducerea vizibilitatii
fierbinti şi rezistentei - impregnarea cu
de alte produse mecanice; fum a îmbracã-
nocive; - ardere; mintei;
- flacari. - instabilitate; - aprinderea
- prabusire. imbracamintei;
- panica;
- raniri şi alte
traumatisme.

2. Chimice:
- substanţe şi - aprindere; - intensificarea - intoxicare
produşi de - explozie. arderii; - arsuri;
ardere - instabilitate; - reducerea
combustibili - prabusire; vizibilitatii;
sau explozivi; - deformatii; - panica;
- deteriorarea - traumatisme;
etanseitatii;
- reducerea
rezistentei
mecanice;

- apa din - încãrcare - deteriorarea - creşterea
substantele suplimentarã; etanseitatii; umiditatii
stingatoare. - soc termic; - dislocare; aerului;
- reactii chimice; - inghet (iarna); - udare;
- explozii. - instabilitate; - reducerea
- prabusire. vizibilitatii;
- degeraturi;
- intoxicare;
- traumatisme.

3. Electromagnetice:
- electrici; - scurtcircuite. - noi focare; - electrocutare;
- radioactivi. - contaminare. - arsuri;
- traumatisme;
- iradiere (în-
fectare radio-
activa).

4. Biologici:
- virusi; - deteriorarea - contaminare. - infectare
- bacterii; spaţiilor în biologica.
- animale care se afla
infectate agenţii biologici.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
În caz de incendiu, în categoria utilizatorilor intra şi pompierii, precum şi alte categorii de forte care participa la intervenţie.


ANEXA 3


─────────────
la normele generale
────────────────────





──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Timpul şi definirea acestuia Notatie Factori de evaluare
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

A. Timpii de siguranta la foc

1. Timpul de aprindere - durata în care, Ta - clasele de combustibilitate
în anumite condiţii, un material trece sau de periculozitate a
de la starea normalã la starea de materialelor şi a substan-
combustie, producand izbucnirea telor existente;
incendiului. - energia termica dezvoltata
de sursele de aprindere,
frecventa şi durata de
acţiune a acestora;
- existenta împrejurãrilor
care pot determina
izbucnirea incendiului.

2. Timpul normalizat de evacuare - Tne - numãrul, dimensiunile
intervalul scurs de la înştiinţarea (gabaritul) şi alcãtuirea
utilizatorilor pana la pãrãsirea cãilor de evacuare;
construcţiei de cãtre aceştia - dispunerea cãilor de
sau/şi pana la adãpostirea lor în evacuare, a traseelor şi
spaţiile de refugiu prevãzute şi marcarea acestora;
amenajate. - lungimea cãilor de
evacuare şi vitezele de
deplasare;
- fluxul (debitul) global de
evacuare;
- capacitatea de evacuare a
cãilor existente;
- existenta şi funcţionarea
iluminatului de siguranta;
- aptitudinea persoanelor de
a se evacua.

3. Timpul de supravietuire - perioada în Tsv - nivelurile de performanta
care persoanele aflate într-o încãpere privind rezistenta şi
sau într-un refugiu pot supravietui stabilitatea la foc a
dupã producerea incendiului. construcţiei (instalaţiei);
- nivelurile de siguranta a
incaperii sau refugiului,
în funcţie de:
* izolarea termica fata de
vecinãtãţi;
* etanseitatea la fum, gaze
fierbinti şi la alte
produse nocive;
* stabilitatea la socuri
termice, mecanice şi
la presiuni;
* existenta iluminatului de
siguranta;
* realizarea sistemului de
comunicare cu forţele de
intervenţie (pentru
informare, îndrumare şi
evitarea panicii);
- asigurarea condiţiilor de
evacuare şi de salvare a
persoanelor înainte de
afectarea funcţiilor lor
vitale.

4. Timpul de siguranta a cãilor de Tsac - timpii scursi pentru ca
evacuare - perioada minima de agenţii care pot interveni
supravietuire a persoanelor pe (caldura, fum, produse
timpul folosirii cãilor de nocive etc.) sa nu producã
evacuare efecte negative excesive
asupra utilizatorilor
(anexa nr. 2);
- rezistenta la foc a
construcţiei.

5. Timpul de siguranta a refugiilor Tsr - timpii scursi pentru ca
- perioada minima de supravietuire a agenţii care pot interveni
persoanelor pe timpul stationarii în (caldura, fum, produse
refugii, indiferent de evoluţia nocive etc.) sa nu producã
incendiilor în exteriorul spaţiilor efecte negative excesive
respective asupra utilizatorilor
(anexa nr. 2);
- rezistenta la foc a
construcţiei.
- etanseitatea la fum şi la
flacari a încãperilor şi
a refugiilor.

6. Timpul de siguranta a ascensoarelor de Tsai - nivelurile de performanta
intervenţie - intervalul scurs de la privind rezistenta şi
izbucnirea incendiului pana în stabilitatea la foc a
momentul în care ascensoarele prevãzute construcţiei (instalaţiei);
sa funcţioneze pe timpul incendiilor pot - etanseitatea la fum, la
fi utilizate în condiţiile de siguranta gaze fierbinti şi la alte
de cãtre ocupantii clãdirii şi de produse nocive a puţurilor
pompieri. ascensoarelor;
- protecţia la foc a cãilor
de acces la ascensoare;
- performanţele tehnice
privind siguranta în
exploatare a ascensoarelor;
- siguranta şi durata
functionarii surselor de
alimentare cu energie
electrica a ascensoarelor.

7. Timpul de dezvoltare libera a Tdli - echiparea cu instalaţii şi
incendiului - intervalul scurs de la cu sisteme de stingere
izbucnirea incendiului pana la (automate sau manuale);
intrarea în acţiune a mijloacelor - dotarea serviciului de
de stingere. pompieri cu mijloace
mobile şi timpul de
începere a intervenţiei.

8. Timpul de incendiere totalã - Tit - densitatea sarcinii termice
intervalul scurs de la izbucnirea de incendiu;
incendiului pana în momentul în care - viteza de ardere a
incendiul a cuprins intreaga materialelor şi a
construcţie sau întregul compartiment substanţelor combustibile
de incendiu. şi cantitatea de caldura
dezvoltata;
- etanseitatea inchiderilor
(pereţi planşee, protecţii
ale golurilor etc.);
- existenta sistemelor şi
a posibilitãţilor de
evacuare dirijata a fumului
şi a gazelor fierbinti;
- echiparea cu instalaţii de
prevenire şi stingere a
incendiilor.

9. Timpul de propagare a incendiului Tpv - caldura degajata de
la construcţii vecine - intervalul incendiu şi emisia de
scurs de la declararea unui incendiu scantei şi de alte
într-o construcţie pana în momentul particule, de materiale
incendierii unor construcţii, instalaţii incendiatoare;
sau depozite vecine. - rezistenta la foc a
fatadelor şi a acoperisu-
rilor construcţiilor
vecine;
- clasa de combustibilitate
a unor materiale şi
substanţe din apropiere;
- existenta unor cai ascunse
de propagare (canale,
fluxuri de cabluri sau
conducte etc.);
- condiţiile atmosferice;
- distanţele pana la
construcţiile vecine;
- geometria construcţiilor
(instalaţiilor).

B. Timpii operativi de intervenţie

1. Timpul de alarmare - intervalul scurs T1 - nivelul de performanta a
de la izbucnirea incendiului pana la sistemului (dispozitivului)
semnalarea acestuia printr-un sistem de detectare-alarmare
(dispozitiv) automat de detectare- (automat sau manual);
alarmare sau de cãtre o persoana. - prezenta persoanei apte
sa observe şi sa anunţe
incendiul.

2. Timpul de alertare - intervalul cuprins între - distanta pana la cel mai
momentul alarmarii în caz de incendiu T2 apropiat mijloc de
şi cel al constituirii formatiei de transmitere a anunţului
mars, în vederea deplasarii la locul de incendiu;
evenimentului. - nivelul de performanta a
mijlocului de comunicare
(transmitere) a anunţului
de incendiu la serviciul
de pompieri;
- durata pregãtirii pentru
deplasare a serviciului de
pompieri (alertarea,
echiparea şi imbarcarea
personalului de intervenţie
pornirea autospecialelor
şi constituirea formatiei
de mars, transmiterea
ordinului de deplasare).

3. Timpul de deplasare - intervalul cuprins T3 - nivelul de performanta a
între momentul alertarii forţelor autospecialelor
destinate intervenţiei şi sosirea (utilajelor) serviciului
acestora la locul incendiului sau de pompieri;
înapoierea la sediu (remiza). - distanta ce trebuie
parcursã de serviciul de
pompieri pana la locul
de izbucnire a incendiului;
- starea drumurilor, a cãilor
de acces şi practicabili-
tatea acestora;
- condiţiile atmosferice,
anotimpul şi intervalul
orar (ziua, noaptea);
- nivelul traficului
(aglomeratie).

4. Timpul de intrare în acţiune a forţelor T4 - nivelul de cunoaştere a
concentrate - durata medie de realizare obiectivului de cãtre
a dispozitivului de intervenţie. personalul de intervenţie
şi gradul de instruire a
acestuia;
- locul de izbucnire a
incendiului şi
accesibilitatea la acesta;
- existenta, dispunerea şi
starea surselor de
apa, precum şi
posibilitãţile de alimen-
tare sau de amplasare a
autospecialelor şi
utilajelor mobile;
- executarea recunoaşterii;
- completarea echiparii
personalului de
intervenţie cu mijloace
de protecţie, în
funcţie de condiţiile
specifice;
- tipul şi dimensiunile
dispozitivului de
intervenţie;
- categoriile, tipurile şi
numãrul autospecialelor
şi al utilajelor de
intervenţie concentrate
şi starea acestora.

5. Timpul de rãspuns - intervalul cuprins T5 - suma a factorilor de la
între momentul alertarii forţelor nr. crt. 2, 3 şi 4;
destinate intervenţiei şi intrarea acestora T5 = T2 + T3 + T4
în acţiune (realizarea dispozitivului de
intervenţie).

6. Timpul de începere a intervenţiei - T6 - suma a factorilor de la
intervalul cuprins între momentul nr. crt. 1, 2, 3 şi 4:
apariţiei arderii şi realizarea T6 = T1 + T5
dispozitivului de intervenţie.

7. Timpul real de evacuare - intervalul T7 - factorii timpului
cuprins între momentul înştiinţãrii normalizat de evacuare
utilizatorilor şi pãrãsirea construcţiei (Tne);
de cãtre aceştia. - timpul de sosire la fata
locului a forţelor de
intervenţie;
- efectele incendiului
asupra cãilor de evacuare
şi utilizatorilor;
- existenta şi performanţele
mijloacelor de salvare cu
care este echipata clãdirea
şi a celor din dotarea
serviciilor de pompieri.

8. Timpul de localizare - intervalul T8 - tipul şi complexitatea
cuprins între momentul intrãrii în construcţiei (instalaţiei);
acţiune a forţelor concentrate şi - timpul de dezvoltare
punerea sub control a limitelor libera a incendiului;
arderii pe direcţiile de propagare - echiparea cu instalaţii
a incendiului. şi cu mijloace de prevenire
şi stingere a incendiilor;
- dimensiunile incendiului şi
direcţiile de propagare;
- condiţiile atmosferice,
anotimpul ori intervalul
orar în care se intervine;
- numãrul, tipul şi
debitele capetelor de
refulare a substanţelor
stingatoare adecvate de la
autospecialele şi
utilajele mobile de
intervenţie, precum şi
dispunerea acestora;
- fiabilitatea mijloacelor de
intervenţie;
- rezistenta sau stabilitatea
la foc a construcţiei.

9. Timpul de stingere - intervalul T9 - factorii mentionati la
cuprins între momentul localizarii nr. crt. 8;
şi pana la întreruperea (neutralizarea) - cantitãţile de materiale şi
completa a arderii, pana la înlãturarea substanţe care ard şi
posibilitãţilor de reaprindere a modul de distribuire a
materialelor şi a substanţelor acestora în spaţiu;
combustibile sau pana la producerea - continuitatea debitarii
unor fenomene negative. agenţilor de stingere la
parametrii stabiliţi
(intensitati, presiuni,
debite);
- eficienta mijloacelor de
protecţie a personalului
de intervenţie şi
fiabilitatea acestora;
- producerea unor evenimente
perturbatoare (de exemplu:
explozii, prabusiri,
revarsarea de lichide
combustibile sau de metale
topite, inghetarea unor
porţiuni ale dispozitivului
de intervenţie etc.).

10. Timpul de inlaturare a efectelor T10 - riscuri remanente stingerii
negative ale incendiului - durata unor incendii, cum pot fi
lucrãrilor ulterioare stingerii cele generate de:
incendiului pentru înlãturarea unor * focare ascunse (latente);
efecte negative care pot crea la fata * scapari de gaze
locului alte riscuri majore. combustibile sau toxice;
* agenţi puternic poluanti,
care trebuie neutralizati;
* prãbuşirea iminenta a unor
elemente de construcţii;
- necesitatea cautarii unor
eventuale victime sau a
unor bunuri de valoare
deosebita;
- necesitatea continuãrii
racirii unor elemente
de construcţii sau
instalaţii.

11. Timpul de intervenţie - intervalul T11 - suma a factorilor de la
cuprins între momentul intrãrii în nr. crt. 7, 8, 9 şi 10:
acţiune a forţelor concentrate şi T11 = T7 + T8 + T9 + T10
finalizarea lucrãrilor ulterioare
opririi procesului de ardere.

12. Timpul de retragere - durata T12 - dimensiunile şi complexi-
operaţiunilor de strangere a tatea dispozitivului de
dispozitivului de intervenţie şi intervenţie;
de pregãtire a forţelor şi a - refacerea plinului
mijloacelor concentrate pentru cisternelor cu apa;
deplasarea de la locul incendiului. - condiţiile atmosferice;
- echiparea şi refacerea
personalului de
intervenţie;
- verificarea tehnicii de
intervenţie.

13. Timpul de ocupare al forţelor şi T13 T13 = T5 + T11 + T12
mijloacelor de intervenţie - intervalul
cuprins între momentul alertarii forţelor
de intervenţie şi începerea deplasarii
acestora la sediul (remiza).

14. Timpul total de dislocare al forţelor T14 T14 = T3 + T13
şi mijloacelor de intervenţie - intervalul
cuprins între momentul alertarii forţelor
de intervenţie şi înapoierea acestora
la sediu (remiza).

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 4


───────────
la normele generale
──────────────────────

SCENARIUL DE SIGURANTA LA FOC
- Structura de principiu -






A. Caracteristicile construcţiei sau ale instalaţiei tehnologice

1. Denumirea obiectului
2. Destinaţia
3. Categoria de importanta
4. Tipul şi particularitãţile obiectivului

B. Nivelurile criteriilor de performanta şi ale timpilor privind siguranta la foc

1. Riscul de incendiu
2. Rezistenta la foc
3. Preîntâmpinarea propagarii incendiilor
4. Comportarea la foc
5. Stabilitatea la foc
6. Cai de acces, evacuare şi intervenţie
7. Timpi de siguranta la foc

C. Echiparea cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor
D. Condiţii specifice pentru asigurarea intervenţiei în caz de incendiu
E. Concluzii şi mãsuri tehnico-organizatorice



NOTA:
Detalierea, concretizarea şi exemplificarea modului de elaborare a scenariilor de siguranta la foc se fac prin metodologii specifice.



ANEXA 5


─────────────
la normele generale
──────────────────────


MIJLOACELE TEHNICE
de prevenire şi stingere a incendiilor
- Categorii principale -

1. Pentru echiparea construcţiilor, a instalaţiilor tehnologice şi a platformelor amenajate:
a) sisteme, instalaţii, aparate şi dispozitive de semnalizare, alarmare şi alertare în caz de incendiu;
b) sisteme, instalaţii şi dispozitive de limitare şi stingere a incendiilor;
c) stingatoare şi alte aparate de stins incendii;
d) utilaje, unelte şi alte mijloace iniţiale de intervenţie.
2. Pentru dotarea serviciilor de pompieri, constituite de agenţi economici, instituţii şi consilii locale:
a) autospeciale pentru stingerea incendiilor;
b) autospeciale auxiliare de intervenţie;
c) nave pentru stingerea incendiilor;
d) trenuri pentru stingerea incendiilor;
e) aeronave de intervenţie la incendii;
f) motopompe şi alte utilaje;
g) ambulante şi autosanitare.
3. Pentru întreruperea procesului de ardere a materialelor şi substanţelor combustibile sau pentru protecţia celor din apropierea focarului:
a) apa;
b) spumanti;
c) pulberi stingatoare;
d) abur;
e) gaze inerte;
f) agenţi stingatori sau neutralizatori, speciali.
4. Pentru protecţia personalului de intervenţie:
a) echipament de protecţie la temperatura, socuri mecanice şi la umiditate;
b) aparate, masti şi alte mijloace de protecţie a cãilor respiratorii;
c) centura şi alte accesorii de siguranta;
d) scule şi accesorii de protecţie la electrocutare;
e) mijloace de iluminat;
f) aparatura de comunicaţii;
g) echipament, aparatura, vaccinuri şi instrumentar de protecţie specialã impotriva efectelor agenţilor chimici, radioactivi sau biologici;
h) aparatura de detectare a concentratiilor explozive sau a prezentei unor substanţe nocive.


ANEXA 6
───────────
la normele generale
──────────────────────

PLANUL DE INTERVENŢIE
- Structura-cadru -

1. Date de identificare:
* denumirea agentului economic sau a instituţiei;
* sediul, numãrul de telefon, fax;
* profilul de activitate.
2. Planul general al unitãţii (la scara), pe care se marcheaza:
* amplasarea clãdirilor, instalaţiilor tehnologice şi a depozitelor în incinta;
* cãile de acces şi de intervenţie din incinta şi cele adiacente acesteia;
* reţelele şi sursele proprii de alimentare cu apa şi alte substanţe stingatoare;
* rezervele de agenţi stingatori şi de mijloace de protecţie a personalului de intervenţie;
* reţelele şi racordurile de alimentare cu energie electrica, agent termic, gaze şi alte fluide combustibile;
* reţelele de canalizare;
* vecinãtãţile.
3. Conceptia de organizare şi de desfãşurare a intervenţiei în caz de incendiu:
* concluzii privind intervenţia, rezultate din scenariul de siguranta la foc sau din evaluarea capacitãţii de apãrare impotriva incendiilor;
* particularitãţi tactice de intervenţie pentru:
- evacuarea utilizatorilor (persoane şi, dupã caz, animale sau bunuri), acordarea primului ajutor şi protejarea bunurilor periclitate;
- localizarea şi lichidarea incendiilor;
- protecţia personalului de intervenţie;
- protecţia vecinatatilor;
- înlãturarea efectelor negative majore produse de incendiu.
4. Forte de intervenţie în caz de incendiu:
* serviciul propriu de pompieri civili (dotare, încadrare);
* servicii de pompieri civili cu care se coopereazã (categoria, localitatea, distanta, itinerarul de deplasare, telefonul sau alte mijloace de alarmare şi alertare);
* subunitatea de pompieri militari de raion (localitatea, distanta, itinerarul de deplasare, telefonul sau alte mijloace de alarmare şi alertare);
* alte forte cu care se coopereazã şi modul de anuntare (ambulanta, protecţia civilã etc.)
5. Surse de alimentare cu apa în caz de incendiu, exterioare unitãţi:
* reţele de alimentare cu apa:
- debite;
- presiuni;
- amplasarea hidrantilor şi stabilirea distantelor fata de incinta unitãţii;
* alte surse artificiale sau naturale de apa;
- felul şi capacitatea acestora;
- platforme (puncte) de alimentare şi distanţele fata de unitate.
6. Planul fiecãrei construcţii, instalaţii tehnologice sau platforme de depozitare (la scara), pe care se marcheaza ori se înscriu date privind:
* destinaţia spaţiilor (încãperilor);
* suprafata construitã şi aria desfasurata;
* regimul de înãlţime (numãrul de niveluri);
* numãrul de persoane care utilizeazã construcţia, pe niveluri şi pe total;
* cãile interioare de acces, evacuare şi de intervenţie;
* natura materialelor şi a elementelor de construcţii;
* nivelurile criteriilor de performanta privind siguranta la foc, asigurate;
* instalaţiile utilitare aferente;
* instalaţiile, sistemele, dispozitivele şi aparatele de prevenire şi stingere a incendiilor cu care este echipata;
* dispozitivul de intervenţie în caz de incendiu.

NOTA:
- În cazul agenţilor economici şi al instituţiilor având numai construcţii, instalaţii tehnologice sau platforme de depozitare cu risc mic (redus) de incendiu şi care nu se încadreazã în categoriile de clãdiri înalte şi foarte înalte, fãrã sali aglomerate ori cu aglomerari de persoane şi fãrã depozite de mari valori, nu este obligatorie întocmirea planurilor detaliate prevãzute la pct. 6 din structura-cadru. În aceste situaţii, în conturul construcţiilor, instalaţiilor tehnologice şi al platformelor de depozitare, marcate în planul general al incintei unitãţii (pct. 2) ori într-un tabel separat, se înscriu suplimentar: destinaţia, suprafata, numãrul de niveluri, gradele de rezistenta la foc sau nivelurile de stabilitate la foc şi, dupã caz, categoriile pericolului de incendiu.
- O copie autentificatã (avizatã) de pe planul de intervenţie se pune la dispoziţie brigazii sau grupului de pompieri militari, pentru efectuarea recunoasterilor şi a studiilor tactice şi pentru punerea acestora în aplicare cu prilejul exerciţiilor, aplicatiilor tactice de intervenţie, precum şi în situaţiile de urgenta publica, în caz de incendiu ori de alte dezastre.


ANEXA 7
─────────────
la normele generale
──────────────────────






Unitatea .................

PERMIS DE LUCRU CU FOC

Nr. .............. din ..............

Se elibereazã prezentul Permis de lucru cu foc dlui .......................,
ajutat de dl ...................., care urmeazã sa execute ...................,
folosind ................. la (în) ................. . Lucrãrile încep la data
de .............., ora ......, şi se încheie la data de ........, ora ....... .
Premergãtor, pe timpul şi la terminarea lucrãrilor cu foc se vor lua
urmãtoarele mãsuri:
1. Îndepãrtarea sau protejarea materialelor combustibile, instalaţiilor,
utilajelor, aparatelor, conductelor şi a recipientelor din zona de executare a
lucrãrilor şi din apropierea acesteia, pe o raza de ..........,,,,,,..., metri,
astfel : ......................................................................
...............................................................................
2. Golirea, izolarea, spalarea, aerisirea conductelor, utilajelor sau
instalaţiilor, prin ...........................................................
3. Ventilarea spaţiilor în care se executa lucrãrile se realizeazã ........
...............................................................................
4. Verificarea zonei de lucru şi a vecinatatilor acesteia, înlãturarea
surselor de aprindere şi a condiţiilor care favorizeazã producerea incendiilor
şi a exploziilor, protejarea antifoc a materialelor din zona.
Începerea lucrãrilor cu foc s-a fãcut în baza buletinului de analiza
nr. ......... din .........., eliberat de ................. (acolo unde este
cazul).
5. Respectarea normelor de prevenire şi stingere a incendiilor, specifice
tehnologiei de lucru ..........................................................
...............................................................................
6. Asigurarea în zona de lucru a mijloacelor de stingere a incendiilor ....
...............................................................................
7. Anunţarea şefului sectorului în care se executa lucrarea despre
începerea, întreruperea şi încheierea acesteia.
8. Controlul mãsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor se asigura de
cãtre dl ......................................................................
9. Supravegherea lucrãrilor cu foc se asigura de cãtre dl .................
...............................................................................
10. Incendiul sau orice alt incident se va anunta la ............ prin ....
11. Alte mãsuri p.s.i. specifice ..........................................
12. Personalul de execuţie, control şi supraveghere a fost instruit
asupra mãsurilor p.s.i.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Responsabili Numele şi prenumele Semnatura
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Emitentul
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Şeful sectorului în care
se executa lucrãrile
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Executantii lucrãrilor cu foc
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Serviciul de pompieri civili
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




───────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016