Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 748 din 27 decembrie 2005  privind modul de administrare a contingentului tarifar, exceptat de la plata taxelor vamale, la importul in Romania al unor produse din categoria zahar rafinat, originare din Republica Moldova in anul 2006    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 748 din 27 decembrie 2005 privind modul de administrare a contingentului tarifar, exceptat de la plata taxelor vamale, la importul in Romania al unor produse din categoria zahar rafinat, originare din Republica Moldova in anul 2006

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.193 bis din 30 decembrie 2005
Luand in considerare prevederile art. 25 paragraful 3 lit. b) din Acordul de comert liber dintre Romania si Republica Moldova, incheiat la Bucuresti la 15 februarie 1994, notificat prin <>Legea nr. 94/1994 ,
in conformitate cu prevederile <>Hotararii Guvernului nr. 1.761/2005 privind instituirea unei masuri de salvgardare la importul de zahar rafinat originar din Republica Moldova si ale <>Hotararii Guvernului nr. 1.527/2003 privind regulile si procedurile in materie de licente de export si de import,
in temeiul prevederilor <>art. 5 alin. (6) din Hotararea Guvernului nr. 738/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Comertului, cu modificarile si completarile ulterioare,

Ministrul economiei si comertului emite urmatorul ordin:

ART. 1
Se aproba modul de administrare a contingentului tarifar, exceptat de la plata taxelor vamale, de 14.000 tone pentru importul in Romania de zahar rafinat originar din Republica Moldova pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2006.
ART. 2
Sortimentele pe produsele din categoria zahar rafinat si cantitatile ce urmeaza a fi importate trimestrial sunt stabilite in anexa nr. 1 la prezentul ordin.
ART. 3
Administrarea si gestionarea contingentului tarifar mentionat la art. 1 se realizeaza pe baza de licente neautomate de import eliberate de Ministerul Economiei si Comertului prin Directia Generala Politici Comerciale.
ART. 4
(1) Admiterea la import a marfurilor originare din Republica Moldova, in cadrul contingentului tarifar mentionat la art. 1, se face numai dupa prezentarea la autoritatile vamale a licentei neautomate de import si a certificatului de origine a marfurilor.
(2) Certificatul de origine trebuie sa fie emis de autoritatea desemnata si notificata de Republica Moldova, semnat de persoanele imputernicite, si sa poarte amprenta de stampila.
ART. 5
(1) In vederea eliberarii primei licente neautomate de import pentru anul 2006, in cadrul contingentului tarifar mentionat la art. 1, operatorii economici importatori vor completa si prezenta urmatoarele documente:
a) cererea pentru licenta neautomata de import;
b) declaratia suplimentara a importatorului, conform formularului prevazut in anexa nr. 2;
c) copia certificatului de origine prevazut la art. 4 alin. (2).
(2) Cererea pentru licenta neautomata de import si declaratia suplimentara a operatorului economic importator vor fi completate, prin dactilografiere, de solicitanti cu toate datele si informatiile inscrise in aceste documente.
(3) Raspunderea pentru veridicitatea datelor si informatiilor inscrise in aceste formulare revine exclusiv operatorilor economici importatori. Daca, ulterior, se constata de catre autoritatile cu atributii de control ca documentele, datele sau informatiile prezentate de operatorul economic prin cererea pentru licenta neautomata de import si anexele acesteia sunt false, importatorul in cauza va fi exclus de la posibilitatea de a solicita noi licente neautomate de import in cadrul contingentului tarifar de import respectiv pentru doi ani, dupa primirea la Ministerul Economiei si Comertului a comunicarii in acest sens din partea autoritatii de control.
(4) Atat cererea pentru licenta neautomata de import, cat si declaratia suplimentara vor fi semnate de operatorul economic care solicita eliberarea licentei neautomate de import sau de reprezentantul delegat al acestuia.
(5) Documentele prevazute la alin. (1) vor fi expediate prin posta, in plic inchis, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire, pe adresa Ministerului Economiei si Comertului - Directia Generala Politici Comerciale, Bucuresti, str. Ion Campineanu nr. 16, sector 1, cod postal 010036, cu mentiunea: "contingent import zahar R.M.", incepand cu prima zi lucratoare din luna in care se deschide contingentul tarifar trimestrial mentionat in anexa nr. 1.
ART. 6
(1) Cererile pentru licenta neautomata de import impreuna cu documentele prevazute la art. 5 alin. (1) se inregistreaza la Registratura Directiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, conform prevederilor mentionate la art. 5 alin. (5).
(2) Cererile pentru licenta neautomata de import gresit completate, incomplete sau cu stersaturi nu vor fi luate in considerare la eliberarea licentelor si vor fi returnate operatorilor economici importatori prin Registratura Directiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului.
(3) Pentru cererile de licenta neautomata de import admise, eliberarea licentelor in cadrul contingentului tarifar trimestrial se va face pe baza principiului "primul venit - primul servit", cu luarea in consideratie a cantitatii mentionate in certificatele de origine, fara a depasi nivelul maxim de alocare de 180 tone si in limita cantitatilor disponibile.
(4) La eliberarea licentelor neautomate de import se va urmari asigurarea unui tratament nediscriminatoriu pentru operatorii economici importatori, in ceea ce priveste conditiile de acces la contingentele tarifare trimestriale de import, pana la epuizarea cantitatilor disponibile.
(5) Cantitatea maxima alocata operatorilor economici importatori, cu ocazia prezentarii unei cereri corect completate pentru licenta neautomata de import, nu poate depasi cantitatea maxima prevazuta in anexa nr. 1.
(6) In cazul in care operatorii economici importatori au in derulare contracte de import cu mai multi parteneri externi, se pot elibera simultan mai multe licente neautomate de import, cu conditia ca intreaga cantitate solicitata sa nu depaseasca, pentru fiecare contingent tarifar trimestrial, cantitatea maxima prevazuta in anexa nr. 1.
(7) Operatorii economici care fac dovada efectuarii a minimum 95% din cota alocata anterior si care respecta prevederile art. 8, art. 9 si art. 11 pot beneficia de noi cote, in limitele cantitatilor disponibile in cadrul contingentului tarifar trimestrial.
(8) Licentele neautomate de import vor fi eliberate in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii la Registratura Directiei Generale Politici Comerciale, din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, a cererilor pentru licenta neautomata de import si vor fi valabile pentru o perioada de cel mult 60 de zile de la data emiterii acestora, fara ca durata de valabilitate sa depaseasca sfarsitul trimestrului pentru care contingentul respectiv a fost stabilit.
(9) Preluarea de la Registratura Directiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului a:
a) licentelor neautomate de import eliberate;
b) cererilor pentru licenta neautomata de import pentru care nu s-au eliberat licente neautomate de import din cauza epuizarii contingentului tarifar trimestrial, desi au fost indeplinite conditiile prevazute in prezentul ordin;
c) cererilor pentru licenta neautomata de import gresit completate, incomplete sau cu stersaturi, se va face de catre operatorul economic importator sau de reprezentantul delegat al acestuia.
ART. 7
Operatorii economici care nu au respectat prevederile <>Ordinului ministrului economiei si comertului nr. 843/08.12.2004 privind modul de administrare a contingentului tarifar exceptat de la plata taxelor vamale la importul in Romania al unor produse din categoria zahar rafinat, originare din Republica Moldova, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.217/17.12.2004, nu au acces la contingentul tarifar in anul 2006.
ART. 8
(1) Operatorii economici carora li s-au eliberat licente neautomate de import vor trebui sa faca dovada efectuarii importului, transmitand la Registratura Directiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, in termen de maximum 10 zile lucratoare de la data expirarii valabilitatii licentei neautomate de import, documentatia necesara in fotocopie lizibila, din care sa rezulte cantitatile importate aferente licentei neautomate de import, respectiv: exemplarul rosu vizat de biroul vamal, care va cuprinde in mod expres numarul si data declaratiilor vamale de import, cantitatea aferenta acestora si soldul, dupa caz.
(2) Numarul, data eliberarii si termenul de valabilitate inscrise in licenta de import neautomata se mentioneaza in mod obligatoriu de catre operatorii economici in borderoul documentelor anexate declaratiei vamale in detaliu, astfel ca declaratiile vamale de import sa contina in mod expres aceste elemente.
(3) In cazul in care, din diferite motive, licentele neautomate de import nu sunt utilizate in termenul de valabilitate, acestea vor fi restituite Directiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, prin registratura, in termen de 5 zile lucratoare de la data expirarii valabilitatii.
(4) Nerestituirea la timp a licentelor neautomate de import neutilizate conform prevederilor de la alin. (3) conduce automat la pierderea dreptului operatorilor economici respectivi de a beneficia ulterior, in cursul anului 2006, de regimul preferential instituit in conformitate cu prezentul ordin.
ART. 9
(1) La cererea operatorilor economici importatori, Directia Generala Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului poate aproba o singura modificare a licentei neautomate de import, in termenul de valabilitate a acesteia.
(2) Actualizarea licentelor neautomate de import la nivelul cantitatilor realizate efectiv, conform prevederilor art. 11 (4), nu afecteaza prevederile art. 8 (1).
ART. 10
Licentele neautomate de import eliberate sunt netransmisibile, necomercializabile si nu pot fi utilizate decat de titulari.
ART. 11
(1) Cantitatile ramase neefectuate aferente licentelor neautomate de import eliberate si neutilizate, precum si a celor partial utilizate in cadrul fiecarui contingent tarifar trimestrial, vor fi realocate operatorilor economici importatori, in ordinea prezentarii cererilor la Directia Generala Politici Comerciale din cadrul Ministerul Economiei si Comertului, astfel incat termenul de realizare sa nu depaseasca ultima zi a trimestrului respectiv.
(2) Licentele neautomate de import pentru cantitatile ramase disponibile, mentionate la alin. (1), vor fi eliberate in conditiile prezentului ordin.
(3) Nu au acces la cantitatile ramase disponibile in cursul anului 2006 operatorii economici importatori care:
a) nu au realizat importul a minimum 95% din cantitatea aprobata prin licentele neautomate de import si nu au actualizat licenta neautomata de import in termenul de valabilitate a acesteia la nivelul realizarilor efective;
b) nu respecta prevederile art. 8.
(4) Solicitarea operatorilor economici, prin registratura, de actualizare a licentelor de import neautomate in termenul de valabilitate a acestora, la nivelul cantitatilor realizate efectiv, aflate sub nivelul minim de 95%, confera dreptul operatorilor economici de a mai solicita si de a mai primi licente de import la acest contingent in limita cantitatilor disponibile si cu respectarea prevederilor acestui ordin.
ART. 12
Directia Generala Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului va transmite Autoritatii Nationale a Vamilor, in vederea difuzarii la unitatile vamale din teritoriu si punerea in aplicare a prevederilor art. 4 alin. (1), precum si a prevederilor art. 8 (2):
a) specimenele de semnatura ale persoanelor imputernicite sa semneze licentele neautomate de import din cadrul Ministerului Economiei si Comertului - Directia Generala Politici Comerciale, precum si amprenta de stampila;
b) specimenele de semnatura ale persoanelor autorizate sa semneze certificatele de origine emise de autoritatea desemnata din Republica Moldova, precum si amprenta de stampila.
ART. 13
(1) In cazul in care unul dintre exemplarele unei licente neautomate de import sau ambele exemplare au fost pierdute, deteriorate sau furate, Directia Generala Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului poate elibera, la solicitarea scrisa a beneficiarului, un duplicat al licentei neautomate de import, in care se va mentiona cu majuscule: "DUPLICAT ELIBERAT LA DATA DE ...", mentionandu-se numarul si data eliberarii licentei neautomate de import initiale.
(2) Scrisoarea de solicitare va cuprinde in anexa, pe langa noua cerere de licenta neautomata de import, care trebuie sa fie identica in continut cu licenta neautomata de import initiala, o copie a anuntului de pierdere sau deteriorare, predat spre publicare intr-un ziar de larga circulatie, precum si chitanta prin care se dovedeste plata taxei de publicare a acestui anunt sau, dupa caz, copia declaratiei inregistrate la politie privind furtul; scrisoarea trebuie sa contina, de asemenea, si datele privind utilizarea licentei neautomate de import pana la data solicitarii duplicatului.
(3) Scrisoarea de solicitare trebuie sa fie primita la Registratura Directiei Generale Politici Comerciale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului in maximum 5 zile de la producerea evenimentului, dar nu mai tarziu de data expirarii valabilitatii licentei neautomate de import.
ART. 14
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
ART. 15
Prezentul ordin intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2006 si se aplica pana la data de 30 septembrie 2006, inclusiv.

Ministrul economiei si comertului,
Codrut Ioan Seres

Bucuresti, 27 decembrie 2005.
Nr. 748.

ANEXA 1

LISTA

produselor din categoria zahar rafinat originare din Republica Moldova
pentru care se stabileste un contingent tarifar, exceptat de la plata
taxelor vamale, pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2006




┌────┬──────────────┬─────────────────┬───────────────┬──────────────┬───────────┬─────────┐
│Nr. │ │ │ Contingente │ Data │Taxa vamala│Cantitate│
│crt.│ Cod tarifar │Denumirea marfii │ tarifare │ deschiderii │ in cadrul │maxima de│
│ │ │ │ (tone) │contingentului│ contin- │ alocare │
│ │ │ │ │ │ gentului │ (to) │
│ │ │ │ │ │ (%) │ │
├────┼──────────────┼─────────────────┼───────────────┼──────────────┼───────────┼─────────┤
│ │ex. 1701.91.00│Zahar rafinat la │14.000 tone, │ │ │ │
│ │ │care s-au adaugat│din care: │ │ │ │
│ │ │arome sau │ │ │ │ │
│ 1. │ │coloranti │ │ │ │ │
│ │1701.99.10 │Zahar alb │tr. I - 4.667 │ 03.01.2006 │exceptat │ 180 │
│ │ │ │tr. II - 4.667 │ 03.04.2006 │exceptat │ 180 │
│ │ │ │ │ │ │ │
│ │1701.99.90 │Altele care │tr. III - 4.666│ 03.07.2006 │exceptat │ 180 │
│ │ │contin zahar │ │ │ │ │
└────┴──────────────┴─────────────────┴───────────────┴──────────────┴───────────┴─────────┘


- tr. I = 1 ianuarie - 31 martie 2006
- tr. II = 1 aprilie - 30 iunie 2006
- tr. III = 1 iulie - 30 septembrie 2006
- Deschiderea administrarii contingentului tarifar trimestrial se face in prima zi lucratoare din fiecare trimestru.

ANEXA 2
Cod unic de inregistrare ..................

DECLARATIA SUPLIMENTARA A IMPORTATORULUI

1. Declar pe propria raspundere ca in obiectul de activitate al societatii pentru care solicit licenta neautomata de import este cuprins si importul de produse din categoria zahar rafinat, in conformitate cu nomenclatorul CAEN, reglementat prin <>Ordinul Institutului National de Statistica nr. 601 din 26 noiembrie 2002 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN, publicat in Monitorul Oficial nr. 908 din 13 decembrie 2002.
2. Ma angajez sa respect prevederile Ordinului ministrului economiei si comertului nr. ........./data ........ in baza caruia am obtinut licenta neautomata de import.
- Denumirea firmei ..............................................
- Numele si prenumele solicitantului, semnatura si stampila ..........
- Numar de telefon ........................................
- Persoana de contact .....................................

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016