Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 746 din 9 iunie 1994  pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 746 din 9 iunie 1994 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 180 din 15 iulie 1994
    Ministru de stat, ministrul finanţelor,
    având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr. 788/1992 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor, cu modificările ulterioare, în temeiul art. 33 alin. 2 din Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 80 din 29 martie 1994,

    emite următorul ordin:

    1. Se aprobă Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale.
    2. Prevederile din prezentele norme se aplică începând cu data de 1 ianuarie 1994, în corelaţie cu data de aplicare a Legii nr. 15/1994.

               p. Ministrul de stat, ministrul finanţelor,
                          Dan Mogoş,
                       secretar de stat


                               NORME METODOLOGICE
         DE APLICARE A LEGII NR. 15/1994 PRIVIND AMORTIZAREA CAPITALULUI
                 IMOBILIZAT ÎN ACTIVE CORPORALE ŞI NECORPORALE

    1. Amortizarea capitalului angajat şi imobilizat în active corporale şi necorporale al societăţilor comerciale, regiilor autonome, agenţilor economici cu gestiune proprie, activele de producţie sau prestări de servicii, din subordinea instituţiilor publice, denumiţi în continuare "agenţi economici", se face potrivit Legii nr. 15 din 23.03.1994 şi prezentelor Norme metodologice.

    CAP. I
    Capitalul angajat şi imobilizat supus amortizării

    2. Agenţii economici care angajează şi imobilizeaza capital în active corporale şi necorporale supuse deprecierii, prin utilizare sau în timp, vor calcula, înregistra în contabilitate şi recupera uzura fizica şi morala a acestora, pentru refacerea capitalului angajat.
    3. Capitalul angajat şi imobilizat supus amortizării este reflectat în patrimoniul agenţilor economici prin bunurile şi valorile destinate sa deserveasca activelor, pe o perioada mai mare de un an şi care se consuma treptat.
    4. Capitalul angajat şi imobilizat supus amortizării se grupează în doua categorii distincte şi anume:
    A. active corporale şi
    B. active necorporale

    A. Active corporale

    5. Activele corporale aferente capitalului angajat şi imobilizat sunt:
    a) terenurile, inclusiv investiţiile pentru amenajarea acestora;
    b) mijloacele fixe.
    6. Sunt considerate mijloace fixe obiectul sau complexul de obiecte ce se utilizează ca atare şi îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
    a) are o valoare de intrare mai mare de 200.000 lei;
    b) are o durata normală de utilizare mai mare de un an.
    Pentru obiectele care sunt folosite în loturi, seturi sau formează un singur corp, la încadrarea loc ca mijloace fixe se are în vedere valoare întregului corp, lot sau set.
    7. Asimilarea cu mijloacele fixe, în scopul amortizării, a investiţiilor specificate la art. 4 din Legea nr. 15/1994 se face astfel:
    - investiţiile efectuate la mijloacele fixe luate cu chirie de la angajaţii economici urmează regimul de amortizare al mijloacelor fixe la care s-au executat investiţiile respective;
    - investiţiile (capacităţile) puse în funcţiune, total sau parţial, cărora nu li s-au întocmit formele de înregistrare ca mijloace fixe se cuprind în grupa la care se vor înregistra ca mijloace fixe la valoarea rezultată prin însumarea cheltuielilor efective ocazionate de realizare lor;
    - investiţiile pentru descopertă se asimilează mijloacelor fixe din grupa "Construcţii speciale" subgrupa "Alte construcţii speciale" şi se amortizează în regim liniar potrivit indicaţiilor de la pct. 19;
    - investiţiile efectuate pentru amenajarea lacurilor, bălţilor, iazurilor, terenurilor care nu sunt rezultatul unei investiţii. Durata de amortizare a investiţiilor efectuate pentru amenajarea lacurilor, bălţilor, iazurilor, terenurilor şi alte lucrări similare care nu se concretizează în mijloace fixe este de cel mult 10 ani, iar regimul de amortizare cel liniar.
    Durata de amortizare corespunzătoare fiecărei investiţii în parte, în limita acestui teren, se stabileşte de către adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor, pentru societăţile comerciale, respectiv consiliul de administraţie, pentru regiile autonome, în funcţie pe perioada de timp cât se apreciază ca acestea pot servi scopului pentru care au fost efectuate.
    8. Sunt asimilate cu activele corporale, dar nu se supun amortizării, lacurile, bălţile, iazurile, care nu sunt rezultatul unei investiţii, precum şi terenurile, inclusiv cele împădurite, cu excepţia terenurilor cu destinaţie economică obţinute prin acte de vânzare - cumpărare, inclusiv prin despăgubiri în cazul exproprierilor.
    Terenurile cu destinaţie economică dobândite de agenţii economici prin acte de vânzare - cumpărare sau prin despăgubiri, în cazul exproprierilor, se vor amortiza prin cheltuielile de exploatare pe baza unei cote de 25% din cuantumul dobânzii curente la disponibilităţile băneşti de valoare egala cu preţul de achiziţie a terenurilor respective, acordată de unitatea bancară la care are deschis contul principal agentul economic.
    9. Nu se asimilează şi nu sunt considerate mijloace fixe următoarele:
    a) motoarele, aparatele şi alte subansambluri ale mijloacelor fixe procurate în scopul înlocuirii componentelor uzate cu ocazia reparaţiilor de orice fel sau în scopul efectuării unor mici modernizări în cadrul reparaţiilor capitale;
    b) sculele, instrumentele şi dispozitivele speciale ce se folosesc fie la fabricarea anumitor produse în serie, fie la executarea unei anumite comenzi indiferent de valoarea şi durata normală de funcţionare (utilizare);*)
---------
    *) În tot cuprinsul acestor norme sintagma "durata normală de funcţionare (utilizare)" se va interpreta ca durata normală de utilizare.

    c) construcţiile şi instalaţiile provizorii executate din fondurile de investiţii;
    d) animalele care nu au îndeplinit condiţiile pentru a fi trecute la animale adulte, animale de ingrasat, pasarile şi coloniile de albine;
    e) pădurile;
    f) investiţiile efectuate pentru realizarea lucrărilor miniere din afară perimetrelor de exploatare, precum şi cele pentru foraj, executate pentru explorări, prospecţiuni geologice şi geofizice, forajele pentru alimentarea cu apa care nu au dat rezultate, sondele situate în gaz-capul unor zăcăminte de ţiţei, precum şi sondele de cercetare geologica care au pus în evidenta acumulări de hidrocarburi, dar care, din motive geologotehnice şi economice obiective, nu pot fi exploatate;
    g) prototipurile, atât timp cât servesc ca model la executarea producţiei de serie, inclusiv seria zero, sau sunt supuse încercărilor în vederea omologării la producător;
    h) echipamentul de protecţie şi de lucru, îmbrăcămintea specială, precum şi accesoriile de pat, indiferent de valoarea şi durata lor de utilizare.
    10. Plantaţiile ţinere precum şi plantaţiile de protecţie care sunt încadrate în grupa 6 de mijloace fixe "Animale şi plantaţii" subgrupa "plantaţii" sunt scutite de calculul amortizării şi introducerea acestora în cheltuielile de exploatare până la trecerea pe rod a plantaţiilor ţinere şi 5 ani a plantaţiilor de producţie.
    Duratele normelor de utilizare a plantaţiilor ţinere şi a plantaţiilor de protecţie includ şi duratele de scutire pentru care amortizarea aferentă nu se include în cheltuielile de exploatare. În acest caz cota medie anuală de amortizare se determina în funcţie de durata normală de utilizare redusă cu perioada de scutire, în ani, pentru care nu se calculează amortizare.

    B. Activele necorporale

    11. Activele necorporale aferente capitalului angajat şi imobilizat cuprind:
    a) cheltuielile de constituire a societăţilor comerciale, regiilor autonome sau sucursalelor şi filialelor acestora (taxele şi alte cheltuieli de înscriere şi înmatriculare, cheltuielile privind emiterea şi vânzarea de acţiuni, cheltuielile de prospectare a pieţei şi de publicitate şi alte cheltuieli de aceasta natura legate de înfiinţarea şi dezvoltarea activităţii unităţii patrimoniale);
    b) cheltuieli de cercetare - dezvoltare;
    c) cheltuielile cu descoperirea rezervelor de substanţe minerale utile, neconcretizate în mijloace fixe, la zacamintele puse în exploatare;
    d) concesiunile, brevetele şi alte drepturi şi valori asimilate;
    e) alte imobilizari necorporale inclusiv programe informatice create de agenţii economici sau achiziţionate de la terţi.

    CAP. II
    Calcularea amortizării şi modul de utilizare a regimurilor de amortizare

    12. Amortizarea capitalului angajat şi imobilizat în active corporale (mijloace fixe) se stabileşte prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a acestora şi se include în cheltuielile de exploatare în corelaţie cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază.
    13. Valoarea de intrare a mijloacelor fixe este reprezentată:
    a) de valoarea rămasă actualizată, stabilită în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 26/1992 privind reevaluarea unor active şi pasive ca urmare a unificării cursurilor de schimb ale leului şi regimului de preţuri şi tarife în aceste condiţii, aferentă fiecărui mijloc fix care a fost reevaluat, la data înregistrării în contabilitate a operaţiunii de reevaluare;
    b) de preţul de achiziţie pentru mijloacele fixe procurate cu titlu oneros;
    c) de costul de producţie pentru mijloacele fixe construite sau produse de unitatea patrimonială;
    d) de valoarea de piaţa, pentru mijloacele fixe dobândite cu titlu gratuit, estimată la înscrierea lor în activ de bază propunerilor făcute de specialişti şi pe baza aprobării adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, la societăţile comerciale, respectiv consiliul de administraţie la regiile autonome sau instituţii publice, ţinând seama de valoarea mijloacelor fixe cu caracteristici identice sau similare şi gradul de uzura fizica a mijloacelor fixe primite;
    e) de valoarea de aport acceptată de părţi, pentru mijloacele fixe intrate în patrimoniu cu ocazia asocierii, fuziunii, etc., conform prevederilor din statute sau contracte, determinata prin expertiza;
    f) în cazul investiţiilor puse în funcţiune total sau parţial, cărora nu li s-au întocmit formele de înregistrare ca mijloace fixe, de valoarea determinata prin însumarea cheltuielilor efective pentru realizarea lor inclusiv cota-parte din cheltuielile comune efectuate în limita sumelor prevăzute în devizul general. Aceasta valoare se stabileşte pe baza procesului - verbal de predare - primire încheiat între constructor şi beneficiar. La terminarea investiţiilor şi trecerea lor în categoria mijloacelor fixe, valoarea de intrare se determina prin adăugarea eventualelor cheltuieli efectuate între data punerii în funcţiune şi data întocmirii procesului - verbal de punere în funcţiune;
    g) pentru mijloacele fixe aflate în administrarea instituţiilor publice la data de 1 ianuarie 1994 şi transferate societăţilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat precum şi regiilor autonome, de valoarea reevaluata de către agenţii economici primitori în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 26/1992;
    h) în cazul sondelor provenite din lucrări de foraj executate pentru explorări şi prospecţiuni geologice, care au dat rezultate şi vor fi folosite în scopuri de producţie, de valoarea obţinută prin înmulţirea numărului de metri al adincimii de la care se exploatează, cu preţul mediu efectiv realizat per metru forat, în anul anterior trecerii în categoria de mijloace fixe, la sondele de exploatare sapate în condiţii asemănătoare. Pentru sondele de ţiţei şi gaze provenite din lucrările de foraj executate în vederea explorării şi prospectiunii geologice valoarea de intrare se stabileşte în aceleaşi condiţii ca mai sus;
    i) pentru mijloacele fixe rezultate din lucrări miniere, executate pentru explorări şi prospecţiuni geologice care au dat rezultate, de totalul cheltuielilor efectuate în acest scop, inclusiv cheltuielile necesare trecerii în regim de producţie (dotare cu cale ferată, aeraj, alte dotări tehnice);
    j) pentru animalele de reproducţie, de costul de producţie al animalelor pentru carne la care se adauga sporurile de preţ în funcţie de categoria biologica.
    14. Amortizarea mijloacelor fixe se calculează de la data punerii acestora în funcţiune şi până la recuperarea integrală a valorii de intrare, conform duratelor normale de utilizare.
    În cazul în care s-au executat lucrări de modernizare sau de adăugare a unor accesorii, aparate de măsurare sau control ori alte părţi componente ale mijloacelor fixe care conduc la majorarea valorii de intrare a acestora, amortizarea se calculează până la recuperarea integrală a noii valori. De asemenea, în cazul în care după recuperarea integrală pe calea amortizării, a valorii de intrare, se executa lucrări de modernizare sau de adăugare a unor accesorii, aparate de măsurare sau control ori a altor părţi componente ale mijloacelor fixe, care conduc la majorarea acesteia, mijloacele fixe se reintroduc în calculul amortizării cu noua valoare de intrare. Amortizarea se continua până la recuperarea noii valori de intrare, ţinând seama de amortizarea calculată anterior.
    15. Pentru mijloacele fixe arătate în continuare, data punerii în funcţiune, în vederea calculului amortizării, se stabileşte după cum urmează:
    a) mijloacele fixe independente care nu necesita montaj şi nici probe tehnologice (utilaje pentru investiţie, unelte, accesorii de producţie, mijloace de transport auto, animale etc.) se considera puse în funcţiune la data achiziţionării lor, pe baza procesului - verbal de recepţie;
    b) utilajele care necesita montaj, dar care nu necesita probe tehnologice, precum şi clădirile şi construcţiile speciale care nu deservesc procese tehnologice, se considera puse în funcţiune de la data terminării montajului, respectiv de la data terminării construcţiei, pe baza procesului - verbal de recepţie provizorie;
    c) utilajele şi instalaţiile care necesita montaj şi probe tehnologice, precum şi clădirile şi construcţiile speciale care deservesc procese tehnologice se considera puse în funcţiune la terminarea probelor tehnologice, pe baza procesului - verbal de punere în funcţiune;
    d) sondele folosite la extracţia ţiţeiului şi gazelor, sondele de injecţie, precum şi sondele provenite din lucrările geologice care au dat rezultate se considera puse în funcţiune la darea lor în producţie, pe baza procesului-verbal de constatare final.
    16. Amortizarea mijloacelor fixe concesionate, închiriate sau date în locaţie de gestiune se calculează de către agentul economic care le are în proprietate. Amortizarea aferentă mijloacelor fixe concesionate se regaseste în redeventa anuală a concesiunii, a mijloacelor fixe închiriate, în contravaloarea chiriei, iar a celor date în locaţie de gestiune în cheltuielile de locaţie.
    17. Amortizarea investiţiilor efectuate la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau luate în locaţie de gestiune este în sarcina agentului economic, care a efectuat investiţia. Aprobarea regimului de amortizare folosit pentru amortizarea investiţiilor la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau luate în locaţie de gestiune (regimul liniar sau regimul degresiv) este de competenta adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, în cazul societăţilor comerciale, respectiv consiliul de administraţie, pentru regiile autonome, cu obligaţia ca acesta sa se încadreze în limita duratei contractului de concesionare, închiriere, locaţie de gestiune.
    18. Amortizarea investiţiilor care majorează valoarea de intrare, efectuate la mijloacele fixe concesionate, închiriate sau date în locaţie de gestiune se calculează de beneficiar pe baza duratelor normale de utilizare corespunzătoare grupei în care se încadrează mijloacele fixe la care s-a făcut investiţia şi a regimului de amortizare aprobat. La încetarea contractului de concesionare, închiriere sau locaţie de gestiune valoarea investitei integrale (nediminuata cu amortizarea calculată) se cedează agentului economic care a concesionat, a dat cu chirie sau în locaţie de gestiune, acesta majorind corespunzător valoarea de intrare a mijloacelor fixe.
    În procesul-verbal de predare-primire a investiţiei se va menţiona şi amortizarea calculată de beneficiar, pentru ca agentul economic în patrimoniul căruia se afla mijloacele fixe sa poată înregistra uzura corespunzătoare noii valori de intrare.
    19. Amortizarea anuală a mijloacelor fixe şi investiţiilor prevăzute la art. 11 alin. 5 din Legea nr. 15/1994 se calculează pe unitatea de produs, utilizând următoarele formule:

                           Vr
                 Az = --------- şi
                           R

                 A = Az x C


    în care:
    Az = amortizarea, în lei, pe 1.000 tone de rezerva exploatabila
    Vr = valoarea rămasă reevaluata a mijloacelor fixe aflate în funcţiune la 1.04.1992.
    Pentru mijloacele fixe intrate în funcţiune după data de 1.04.1994. Vr = valoarea de intrare.
    R = rezerva exploatabila de substanta minerala utila în mii tone existenta la începutul fiecărui exerciţiu financiar.
    A = amortizarea anuală
    C = extracţia anuală de substanţă minerală utilă, în mii tone.

     Exemplu:

          Vr = 6.000.000.000 lei
    Az = ------------------------ = 120.00 lei/1000 tone
           R = 50.000 mii tone

    C = 5.000 mii tone

    A = 120.000 x 5.000 mii tone = 600.000.000 lei


    În cazul clădirilor şi construcţiilor speciale ale unor incinte miniere care deservesc mai multe mine, precum şi pentru clădirile şi construcţiile speciale ale instalaţiilor de preparare, cu organizare independenta de exploatările miniere pe care le deservesc, amortizarea anuală se calculează pe baza următoarelor formule:

             Vr
    Az = ------------------- şi
         R1 + R2+.......+Rn

    A = Az x C

            R1+R2+........+Rn


    în care
    R1, R2......Rn = rezerva exploatabilă a fiecărei mine deservită de incinta centrală respectivă.

    Exemplu:

                  Vr = 1.000.000.000 lei
Az = ------------------------------------------------- = 12.500 lei/1000 to
     R1=50.000 + R2=20.000 + R3=10.000 mii tone

     C = 8000
      ( R1 + R2 + R3 ) (5000 + 2000 + 1000)

A = 12.500 x 8.000 mii to = 100.000.000 lei


    Amortizarea pe unitatea de produs se recalculează:
    - din 5 în 5 ani la minele de cărbuni şi cariere, precum şi la cheltuielile de investiţii pentru descopertă;
    - din 10 în 10 ani la saline.
    Recalcularea se face anual în cazul când intervin schimbări mai importante (de minimum 10%) în volumul rezervelor exploatabile.
    20. Cheltuielile geologice necesare realizării producţiei în industria extractivă se includ în cheltuielile de exploatare. Utilizarea sumelor respective urmează regimul amortizării, iar includerea lor în cheltuielile de exploatare se face pe baza cotelor stabilite cu ocazia negocierii preţurilor la produsele în cauza, sub supravegherea Ministerului Finanţelor - Departamentul evoluţiei preţurilor şi protecţia concurentei.
    21. Terenurile se înregistrează în contabilitate la intrarea în patrimoniu, la valoarea stabilită, în funcţie de clasele de calitate, suprafaţa, amplasare si/sau alte criterii legale, la valoarea de achiziţie sau la valoarea aportului în natura, după caz, şi nu sunt supuse amortizării.
    22. Amortizarea calculată conform prevederilor art. 9 din Legea nr. 15/1994 se include în cheltuielile de exploatare ale agenţilor economici, în directa corelaţie cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază aflate în patrimoniul agenţilor economici.
    Gradul de utilizare a mijloacelor fixe se determina în funcţie de mijloacele fixe de bază care definesc activitatea de bază a agenţilor economici. Aceasta se calculează ca raport între capacitatea de producţie realizată şi capacitatea proiectata şi se exprima în procente.
    23. Diferenţa de amortizare rezultată ca urmare a aplicării gradului de utilizare a mijloacelor fixe de bază se va evidenţia ca o cheltuiala excepţionala care nu se admite la stabilirea profitului impozabil.
    24. Agenţii economici sunt obligaţi sa amortizeze mijloacele fixe potrivit prevederilor legale, utilizând unul din următoarele regimuri de amortizare:

    A. Amortizarea liniara - se realizează prin includerea uniforma în cheltuielile de exploatare a unor sume fixe, stabilite proporţional cu numărul de ani ai duratei normale de utilizare a mijlocului fix.
    Amortizarea liniara se calculează prin aplicarea cotei medii anuale de amortizare înscrisă în tabelul nr. 1 la valoarea de intrare a mijloacelor fixe.
    Durata normală de utilizare a mijloacelor fixe se determina în funcţie de data de achiziţie a acestora. Astfel, pentru mijloacele fixe achiziţionate înainte de 31.XII.1993 şi care au fost înregistrate în fişele mijloacelor fixe cu duratele de serviciu normate ale fondurilor fixe aprobate prin Legea nr. 62/1968, republicată în ianuarie 1977, determinarea duratei de utilizare normale rămase, în ani, se face cu ajutorul relatiei:

                     DSC
          DUR = (1 -------) DU în care:
                     DS

DUR = durata normală de utilizare rămasă, în ani;
DSC = durata de serviciu normata consumată de la data punerii în funcţiune a
      mijlocului fix şi până la 31.XII.1993, în ani;
 DS = durata de serviciu normata a mijlocului fix conform Legii nr. 62/1968,
      modificată prin Decretul nr. 393/1976, în ani;
 DU = durata normală de utilizare (durata de amortizare) a mijlocului fix
      conform "Catalogului privind duratele normale de funcţionare si
      clasificarea mijloacelor fixe", în ani.


    La mijloacele fixe achiziţionate după data de 31.XII.1993 duratele normale de utilizare sunt cele menţionate în "Catalogul privind duratele normale de funcţionare şi clasificarea mijloacelor fixe".
    Pentru mijloacele fixe care în Decretul nr. 393/1976 au prevăzut durate de serviciu exprimate în mii km echivalenţi (Grupa 61 "Mijloace de transport auto") sau în ore de zbor (Grupa 63 "Mijloace de transport aerian") duratele normale de utilizare rămase se vor calcula în ani prin recalcularea duratelor de serviciu exprimate în mii km echivalenţi sau ore de zbor, tot în ani, cu ajutorul relaţiilor:

                          DS
               DS = -------------- în ani
                          PA
    şi
                          DSC
               DSC = ------------- în ani
                          PA

    în care:
 DS = durata de serviciu normata în mii km echivalenţi sau respectiv în ore
      de zbor conform Decretului 393/1976;
 PA = parcursul anual mediu realizat în mii km echivalenţi sau respectiv ore de
      zbor;
DSC = durata de serviciu normata consumată în mii km echivalenţi, respectiv ore
      de zbor, de la punerea în funcţiune a mijlocului fix până la data de
      31.XII.1993, conform evidentelor agentului economic.


    Exemplu:
    a) La o clădire industrială cu pereţi din zidărie şi planşee din beton armat, utilizata în mediu normal, a carei valoare rămasă actualizată, conform Hotărârii Guvernului nr. 26/1992, la 31.XII.1993, este de 250 milioane lei, amortizarea medie anuală se va determina astfel:
    - durata de serviciu normata conform Legii nr. 62/1968, modificată prin decretul 393/1976 (DS) = 90 ani;
    - durata normală de utilizare conform "Catalog" (DU) = 50 ani;
    - durata de serviciu normata consumată de la data punerii în funcţiune şi până la 31.XII.1993 (DSC) = 27 ani;
    - durata normală de utilizare rămasă va fi de:

                      DSC 27
         DUR = (1 --------- ) DU = (1 --- ) x 50 = 35 ani
                      DS 90


    - cota medie anuală de amortizare corespunzătoare duratei normale de utilizare rămase este, conform Tabelului nr. 1, col. 2, de 2,9 %;
    - amortizarea medie anuală va fi:

                   250.000.000 . 2,9
            Ama = ------------------- = 7.250.000 lei
                         100


    - amortizarea inclusă în cheltuielile de exploatare va fi determinata în funcţie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază, care în exemplul nostru este 45 % şi în acest caz ea va fi de 3.262.500 lei. Diferenţa de amortizare de 3.987.500 lei, până la nivelul amortizării medii anuale, va fi trecută pe cheltuieli excepţionale şi nu se va lua în calcul la determinarea profitului impozabil;
    b) Pentru un mijloc de transport auto de persoane (autobuz cod 5.2.1.3.1.) cu o valoare rămasă actualizată, conform Hotărârii Guvernului nr. 26/1992, la 31.XII.1993, de 15 milioane lei, amortizarea medie anuală se va determina astfel:
    - durata de serviciu normata, conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976 (DS) = 300 mii km echivalenţi;
    - durata normală de utilizare conform "Catalog" (DU) = 8 ani;
    - parcursul anual mediu realizat în mii km echivalenţi )PA) = 20.000 km echivalenţi;
    - durata de serviciu normata consumată, în mii km echivalenţi, de la punerea în funcţiune şi până la 31.XII.1993 (DSC) = 150 mii km echivalenţi;
    - durata normală de utilizare rămasă se determina pe baza duratei de serviciu normate şi pe parcursul anului mediu exprimat în ani, astfel:

                  DS 300.000
           DS = ------- = -------------- = 15 ani
                  PA 20.000

                  DSC 150.000
          DSC = -------- = ------------- = 7,5 ani
                  PA 20.000

                    DSC 7,5
          DUR = (1- ----- ) DU = 1- -----) 8 = 4 ani
                     DS 15


    - cota medie anuală de amortizare corespunzătoare duratei normale de utilizare rămase este, conform Tabelului nr. 1, col. 2, de 25 %;
    - amortizarea medie anuală va fi:

                   15.000.000 x 25
           Ama = ------------------ = 3.750.000 lei
                        100


    - amortizarea inclusă în cheltuielile de exploatare care se determina în funcţie de gradul de utilizare a mijlocului fix de bază, care în exemplul nostru este de 65 % şi corespunde indicelui de includere de 60 %, (conform Tabelului nr. 2), va fi de 2.250.000 lei. Diferenţa de amortizare de 1.500.000 lei, faţă de nivelul amortizării medii anuale, va fi trecută pe cheltuieli excepţionale şi nu se va lua în calcul la determinarea profitului impozabil;
    c) La un mijloc de transport aerian pentru călători, cu o valoare rămasă actualizată, conform Hotărârii Guvernului nr. 26/1992, la 31.XII.1993, de 600 milioane lei, amortizarea medie anuală se va determina astfel:
    - durata de serviciu normata, conform Legii nr. 62/1968, modificată prin Decretul nr. 393/1976, (DS) = 40.000 ore zbor;
    - durata normală de utilizare conform "Catalog" (DU) = 12 ani;
    - parcursul anual mediu realizat în ore de zbor )PA) = 2.000;
    - durata de serviciu normata consumată, în ore de zbor, de la punerea în funcţiune şi până la 31.XII.1993 (DSC) = 15.000;
    - durata normală de utilizare rămasă se determina pe baza duratei de serviciu normate şi a parcursului anual mediu exprimat în ani, astfel:

             DS 40.000
      DS = ------- = ------------- = 20 ani;
             PA 2.000

             DSC 15.000
     DSC = ------- = ------------- = 7,5 ani;
             PA 2.000

                 DSC 7,5
     DUR = (1- ------- ) DU = (1- ------- ) 12 = 7,5 ani.
                 DS 20


    Duratele normale de utilizare rămase se exprima în ani întregi prin rotunjirea fracţiunilor egale sau mai mari de 0,5 la 1,0 şi prin neglijarea fracţiunilor mai mici de 0,5. În acest exemplu durata normală de utilizare rămasă va fi de 8 ani:
    - amortizarea medie anuală va fi, în funcţie de cota medie anuală de amortizare de 12,5 % (conform Tabelului nr. 1 col. 2), de:

                  600.000.000 x 12,5
         Ama = ------------------------ = 75.000.000 lei;
                        100

    - amortizarea inclusă în cheltuielile de exploatare care se determina în funcţie de gradul de utilizare al mijlocului fix de bază, care în acest exemplu este de 87 % şi corespunde indicelui de includere de 90 %, va fi de 67.500.000 lei. Diferenţa de amortizare de 7.500.000 lei faţă de nivelul amortizării medii anuale va fi trecută pe cheltuieli excepţionale şi nu se va lua în calcul la determinarea profitului impozabil.
    d) Pentru mijloacele fixe imobile - clădiri si/sau construcţii speciale - amortizarea anuală se va calcula în regim liniar, mai puţin pentru excepţiile prevăzute la pct. 47 lit. B, iar includerea acesteia în cheltuielile de exploatare se va face în corelaţie cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază.

    B. Amortizarea degresiva - consta în multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu unul din coeficienţii următori:
    a) 1,5 dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix de amortizat este între doi şi cinci ani;
    b) 2,0 dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix de amortizat este între cinci şi zece ani;
    c) 2,5 dacă durata normală de utilizare a mijlocului fix de amortizat este mai mare de zece ani.
    Regimul de amortizare degresiv se va aplica în doua variante determinate de data de intrare în funcţiune a mijlocului fix. Astfel, pentru mijloacele fixe intrate în funcţiune înainte de 31.XII.1993 se va utiliza regimul de amortizare degresiva fără influenta uzurii morale (AD1) iar pentru mijloacele fixe intrate în funcţiune după 31.XII.1993 regimul de amortizare degresiva cu influenta uzurii morale (AD2).
    Principiul de bază al amortizării degresive consta în modul diferit de calculare a amortizării anuale faţă de regimul de amortizare liniara, astfel:
    - amortizarea anuală degresiva, pentru primul an de funcţionare, se calculează aplicând asupra valorii de intrare sau a valorii rămase actualizate a mijlocului fix, cota de amortizare degresiva corespunzătoare (Tabelul nr. 1, col. 3). Amortizarea anuală pentru anii următori se calculează prin aplicarea aceleiaşi cote de amortizare degresiva asupra valorii rămase de recuperat până în anul de funcţionare în care amortizarea anuală rezultată este egala sau mai mica cu/decât amortizarea anuală determinata prin raportul dintre valoarea rămasă de recuperat la numărul de ani de funcţionare rămaşi. Din acel an de funcţionare şi până la expirarea duratei de utilizare se trece la amortizarea liniara, iar amortizarea medie anuală liniara va fi obţinută prin raportarea valorii rămase de recuperat la numărul de ani rămaşi.
    Varianta AD1 care nu conţine influenta uzurii morale are ca baza de calcul a amortizării anuale principiul enunţat anterior.
    Varianta AD2 conţine şi influenta uzurii morale care acţionează asupra mijloacelor fixe şi reflecta aceasta uzura în calculul amortizării anuale. Spre deosebire de varianta AD1, varianta AD2 permite amortizarea valorii de intrare a mijloacelor fixe într-o perioada de timp mai mica decât perioada duratei normale de utilizare, diferenţa în ani, reprezentind influenta uzurii morale (vezi Tabelul nr. 1, col. 5 şi col. 8).
    Agenţii economici care utilizează aceasta varianta a regimului de amortizare degresiva nu sunt obligaţi sa scoată din funcţiune mijloacele fixe amortizate înaintea expirării duratei normale de utilizare prevăzută în "Catalog" dar nu vor mai calcula amortizarea anuală aferentă perioadei de timp care corespunde cu uzura morala.
    De asemenea, agenţii economici pot scoate din funcţiune mijloacele fixe înainte de expirarea duratei normale de utilizare cu condiţia ca aceasta sa fie amortizată integral, putind astfel contracara efectul uzurii morale, ceea ce în varianta AD1 nu este posibil.
    Pentru mijloacele fixe care au durata normală de utilizare până la cinci ani inclusiv nu se calculează influenta uzurii morale, amortizarea medie anuală stabilindu-se în funcţie de numărul de ani de utilizare în regim degresiv şi numărul de ani de utilizare în regim liniar.
    Introducerea efectului uzurii morale în calculul amortizării medii anuale în regim degresiv conduce la unele modificări în sistemul de degresivitate prezentat la varianta AD1. Pentru determinarea duratei de utilizare aferente uzurii morale trebuie mai întâi stabilită durata de utilizare în cadrul căreia se realizează amortizarea integrală, atât cea degresiva cât şi cea liniara (Tabelul nr. 1, col. 5). Durata de utilizare respectiva se determina în funcţie de durata de utilizare în regim liniar recalculata pe baza cotei medii anuale de amortizare degresiva (Tabelul nr. 1, col. 4) prin scăderea acesteia din durata normală de utilizare (Tabelul nr. 1, col. 1).
    Deoarece pentru duratele normale de utilizare cuprinse între 2 şi 5 ani nu se calculează uzura morala, durata de utilizare în cadrul căreia se realizează amortizarea integrală, pentru aceste durate, este egala cu durata normală de utilizare (col. 5 = col. 1).
    Efectul uzurii morale are influenta asupra mărimii duratelor de utilizare cu regim de amortizare degresiva şi regim de amortizare liniara în sensul reducerii primei durate şi majorării celei de a doua, ca număr de ani. În aceasta situaţie durata de utilizare cu amortizare degresiva în varianta AD2 va fi mai mica decât în varianta AD1, iar durata de utilizare cu amortizare liniara va fi mai mare în varianta AD2 decât în varianta AD1.
    Calcularea amortizării medii anuale în varianta AD2 se bazează pe următoarele elemente, ce se regăsesc în Tabelul nr. 1, astfel:
    1. durata normală de utilizare conform "Catalog", în ani, - Tabelul nr. 1, col. 1;
    2. cota medie anuală de amortizare degresiva, în procente, - Tabelul nr. 1, col. 3;
    3. durata de utilizare în cadrul căreia se realizează amortizarea integrală, în ani, - Tabelul nr. 1, col. 5;
    4. durata de utilizare în regim de amortizare degresiva, în ani, - Tabelul nr. 1, col. 6;
    5. durata de utilizare în regim de amortizare liniar, în ani, - Tabelul nr. 1, col. 7.

    TABELUL nr. 1


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  Durata Cota medie anuală Durata de Durata de din care: Durata de
normală de de amortizare utilizare aferentă utilizare ------------------------- utilizare
utilizare ------------------ regimului liniar, în cadrul în regim de în regim de aferentă
 conform pentru pentru recalculată în careia se amortizare amortizare uzurii morale
 Catalog regimul de regimul de funcţie de cota realizează degresivă liniară pentru care nu
-în ani- amortizare amortizare medie anuală de amortizarea se mai
               % liniară amortizare degresivă integrală calculează
                            % - în ani *
             100 100 100 -în ani- -în ani- -în ani- -în ani-
           (-----) (---- x 1,5;2;2,5) (-----) (col.1- (col.5- (col.5- (col.1-
            col.1 col.1 col.3 col.4) col.4) col.6) col.5)
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  2 50,0 75,0 2 2 1 1 0
  3 33,3 50,0 2 3 1 2 0
  4 25,0 37,5 3 4 1 3 0
  5 20,0 30,0 3 5 2 3 0
  6 16,7 33,4 3 3 0 3 3
  7 14,3 28,6 3 4 1 3 3
  8 12,5 25,0 4 4 0 4 4
  9 11,1 22,2 4 5 1 4 4
 10 10,0 20,0 5 5 0 5 5
 11 9,1 22,7 4 7 3 4 4
 12 8,3 20,7 5 7 2 5 5
 13 7,7 19,2 5 8 3 5 5
 14 7,1 17,7 6 8 2 6 6
 15 6,7 16,7 6 9 3 6 6
 16 6,3 15,7 6 10 4 6 6
 17 5,9 14,7 7 10 3 7 7
 18 5,6 14,0 7 11 4 7 7
 19 5,3 13,2 8 11 3 8 8
 20 5,0 12,5 8 12 4 8 8
 21 4,8 12,0 8 13 5 8 8
 22 4,5 11,2 9 13 4 9 9
 23 4,3 10,7 9 14 5 9 9
 24 4,2 10,5 9 15 6 9 9
 25 4,0 10,0 10 15 5 10 10
 26 3,8 9,5 10 16 6 10 10
 27 3,7 9,2 11 16 5 11 11
 28 3,6 9,0 11 17 6 11 11
 29 3,4 8,5 12 17 5 12 12
 30 3,3 8,2 12 18 6 12 12
 31 3,2 8,0 12 19 7 12 12
 32 3,1 7,7 13 19 6 13 13
 33 3,0 7,5 13 20 7 13 13
 34 2,9 7,2 14 20 6 14 14
 35 2,9 7,2 14 21 7 14 14
 36 2,7 6,7 15 21 6 15 15
 37 2,7 6,7 15 22 7 15 15
 38 2,6 6,5 15 23 8 15 15
 39 2,6 6,5 15 24 9 15 15
 40 2,5 6,2 16 24 8 16 16
 41 2,4 6,0 17 24 7 17 17
 42 2,4 6,0 17 25 8 17 17
 43 2,3 5,7 17 26 9 17 17
 44 2,3 5,7 17 27 10 17 17
 45 2,2 5,5 18 27 9 18 18
 46 2,2 5,5 18 28 10 18 18
 47 2,1 5,2 19 28 9 19 19
 48 2,1 5,2 19 29 10 19 19
 49 2,0 5,0 20 29 9 20 20
 50 2,0 5,0 20 30 10 20 20
 55 1,8 4,5 22 33 11 22 22
 60 1,7 4,2 24 36 12 24 24
 65 1,5 3,7 27 38 11 27 27
 70 1,4 3,5 28 42 14 28 28
 75 1,3 3,2 31 44 13 31 31
 80 1,2 3,0 33 47 14 33 33
 85 1,2 3,0 33 52 19 33 33
 90 1,1 2,7 37 53 16 37 37
 95 1,1 2,7 37 58 21 37 37
100 1,0 2,5 40 60 20 40 40
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Exemplu:

    I. Calcularea amortizării anuale degresive în varianta AD1.
    1. La un mijloc fix cu o valoare rămasă recalculata la 31.XII.1993 de 1.000.000 lei şi durata normală de utilizare rămasă de 5 ani, determinata conform prevederilor din "Catalog" amortizarea anuală se va calcula astfel:
    - cota medie anuală de amortizare degresiva, conform Tabelului nr. 1, col. 3, pentru o durata normală de utilizare rămasă de 5 ani este de 30 %;
    Amortizarea anuală se va calcula pentru fiecare an în parte conform principiului de bază al amortizării degresive:

      Ani Amortizare Valoarea
                                      rămasă
       1 300.000 700.000
       2 210.000 490.000
       3 163.334 326.666
       4 163.333 163.333
       5 163.333 -


    2. Pentru un mijloc fix cu o valoare rămasă recalculata la 31.XII.1993 de 1.000.000 lei şi durata normală de utilizare rămasă de 10 ani, amortizarea anuală se va recalcula astfel:
    - cota medie anuală de amortizare degresiva conform Tabelului nr. 1, col. 3, pentru o durata normală de utilizare rămasă de 10 ani este de 20 %;
    Amortizarea anuală se va calcula pentru fiecare an în parte conform principiului de bază al amortizării degresive:

      Ani Amortizare Valoare
                                      rămasă
       1 200.000 800.000
       2 160.000 640.000
       3 128.000 512.000
       4 102.400 409.600
       5 81.920 327.680
       6 65.536 262.144
       7 65.536 196.608
       8 65.536 131.072
       9 65.536 65.536
      10 65.536 -


    3. La un mijloc fix cu o valoare rămasă recalculata la 31.XII.1993 de 1.000.000 lei şi durata normală de utilizare rămasă de 15 ani, amortizarea anuală se va calcul astfel:
    - cota medie anuală de amortizare degresiva, conform Tabelului nr. 1, col. 3, pentru o durata normală de utilizare rămasă de 15 ani, este de 16,7 % .
    Amortizarea anuală se va calcula pentru fiecare an în parte, conform principiului de bază al amortizării degresive:

      Ani Amortizare Valoarea
                                      rămasă
       1 167.000 833.000
       2 139.111 693.889
       3 115.879 578.010
       4 96.528 481.482
       5 80.407 401.075
       6 66.979 334.096
       7 55.794 278.302
       8 46.476 231.826
       9 38.715 193.111
      10 32.185 160.925
      11 32.185 128.740
      12 32.185 96.555
      13 32.185 64.370
      14 32.185 32.185
      15 32.185 -


    Pentru exemplele de la lit. A introducerea în cheltuielile de exploatare a amortizării anuale se va face pentru fiecare an în parte în corelaţie cu gradul de utilizare al mijloacelor fixe de bază. Diferenţele de amortizare rezultate ca urmare a aplicării gradului de utilizare a mijloacelor fixe de bază se vor evidenţia în cheltuielile excepţionale ale agenţilor economici şi nu vor fi luate în calcul la determinarea profitului impozabil anual.

    II. Calcularea amortizării anuale degresive în varianta AD2.
    1. La un mijloc fix cu o valoare de intrare la 1.I.1994 de 5.000.000 lei şi durata normală de utilizare de 10 ani, amortizarea medie anuală se va determina astfel:
    a) durata normală de utilizare, conform Tabelului nr. 1, col. 1, este de 10 ani;
    b) durata de utilizare în cadrul căreia se realizează amortizarea integrală, conform Tabelului nr. 1, col. 5, este de 5 ani;
    c) durata de utilizare în regim de amortizare degresiva, conform Tabelului nr. 1, col. 6, este de zero ani;
    d) durata de utilizare în regim liniar, conform Tabelului nr. 1, col. 7 este de 5 ani;
    e) cota medie anuală de amortizare degresiva, conform Tabelului nr. 1, col. 3 este de 30 % .
    În acest caz se observa ca durata de utilizare în regim de amortizare degresiva este egala cu zero ani şi ca atare amortizarea anuală se va calcula numai în regim liniar pe o perioada de 5 ani - Tabelul nr. 1, col. 7.

          Ani Amortizare Valoare rămasă
           1 1.000.000 4.000.000
           2 1.000.000 3.000.000
           3 1.000.000 2.000.000
           4 1.000.000 1.000.000
           5 1.000.000 -
           6 - -
           7 - -
           8 - -
           9 - -
          10 - -


    2. Pentru un mijloc fix cu o valoare de intrare la 1.I.1994, de 5.000.000 lei, cu o durata normală de utilizare conform "Catalog" de 15 ani, amortizarea medie anuală se va calcula, conform datelor din tabel, astfel:
    a) durata normală de utilizare, conform Tabel nr. 1, col. 1 este de 15 ani;
    b) durata de utilizare în cadrul căreia se realizează amortizarea integrală, conform Tabelului nr. 1, col. 5, este de 9 ani;
    c) durata de utilizare în regim de amortizare degresiva conform Tabelului nr. 1, col. 6, este de 3 ani;
    d) durata de utilizare în regim de amortizare liniara conform Tabelului nr. 1, col. 7 este de 6 ani;
    e) cota medie anuală de amortizare degresiva, conform Tabelului nr. 1, col. 3 este de 16,7 % .

   Ani Amortizare Valoare rămasă
   1 5.000.000 x 16,7 % = 835.000 4.165.000
   2 4.165.000 x 16,7 % = 695.555 3.469.445
   3 3.469.445 x 16,7 % = 579.397 2.890.048
   4 2.890.048 = 481.675 2.408.373
   5 2.408.373 = 481.675 1.926.698
   6 1.926.698 = 481.675 1.445.023
   7 1.445.023 = 481.675 963.348
   8 963.348 = 481.675 481.673
   9 481.673 = 481.673 0
  10
  11
  12
  13
  14
  15


    3. Un mijloc fix cu o valoare de intrare, la 1.I.1994, de 5.000.000 lei, cu o durata normală de utilizare, conform "Catalog", de 2 ani se va amortiza, conform datelor din tabel, astfel:
    a) durata normală de utilizare, conform Tabelului nr. 1, col. 1, este de 20 ani;
    b) durata de utilizare în cadrul căreia se realizează amortizarea integrală, conform Tabelului nr. 1, col. 5 este de 12 ani;
    c) durata de utilizare în regim de amortizare degresiva, conform Tabelului nr. 1, col. 6 este de 4 ani;
    d) durata de utilizare în regim de amortizare liniara, conform Tabelului nr. 1, col. 7 este de 8 ani;
    e) cota medie anuală de amortizare degresiva, conform Tabelului nr. 1, col. 3 este de 12,5 % .

   Ani Amortizare Valoare
                                                       rămasă
    1 5.000.000 x 12,5 % = 625.000 4.375.000
    2 4.375.000 x 12,5 % = 546.875 3.828.125
    3 3.828.125 x 12,5 % = 478.515 3.349.610
    4 3.349.610 x 12,5 % = 418.701 2.930.909
    5 2.930.909 = 366.364 2.564.545
    6 2.564.545 = 366.364 2.198.181
    7 2.198.181 = 366.364 1.831.817
    8 1.831.817 = 366.364 1.465.453
    9 1.465.453 = 366.364 1.099.089
   10 1.099.089 = 366.364 732.725
   11 732.725 = 366.364 366.361
   12 366.361 = 366.361 0
   13
   14
   15
   16
   17
   18
   19
   20


    Pentru exemplele de la pct. II, introducerea în cheltuielile de exploatare a amortizării anuale se va face pentru fiecare an în parte în corelaţie cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază. Diferenţele de amortizare rezultate ca urmare a aplicării gradului de utilizare a mijloacelor fixe se vor evidenţia în cheltuielile excepţionale ale agenţilor economici şi nu vor fi luate în calcul la determinarea profitului impozabil anual.

    C. Amortizarea accelerată - consta în includerea, în primul an de funcţionare, în cheltuielile de exploatare, a unei amortizări anuale de 50 % din valoarea de intrare a mijlocului fix respectiv. Amortizările anuale pentru exerciţiile financiare următoare sunt calculate la valoarea rămasă de amortizat, după regimul liniar, prin raportare la numărul de ani de utilizare rămaşi.
    Utilizarea regimului de amortizare accelerată se aproba de Ministerul Finanţelor, la propunerea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, pentru societăţile comerciale, respectiv consiliul de administraţie, pentru regiile autonome, pe baza unei documentaţii de fundamentare.
    Documentaţia de fundamentare trebuie sa conţină toate datele din tabelul prezentat în continuare pe baza căruia se stabileşte punctajul necesar pentru care se eliberează aprobarea Ministerului Finanţelor de utilizare a regimului de amortizare accelerat.

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Specificaţie Rezultate Punctaj Nivel
crt. ----------------------------- de reducere
                                    fără amortizare cu amortizare admis
                                      accelerată accelerată %
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 0. 1. 2. 3. 4. 5.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 A. Date de prezentare
 1. Venituri din
    exploatare-total *
 2. Cifra de afaceri *
 3. Capitalul propriu *
 4. Capitalul permanent *
 5. Active fixe (active
    corporale) *
 6. Active circulante *
 7. Cheltuieli de
    exploatare -total *
 8. Cheltuieli de
    exploatare aferente
    cifrei de afaceri
       din care:
    - fără amortizare
      accelerată
    - cu amortizare
      accelerată
 9. Profit brut
    - fără amortizare
      accelerată
    - cu amortizare
      accelerată
10. Profitul net
    - fără amortizare
      accelerată
    - cu amortizare
      accelerată

             B. Indicatori de eficienta economică
                 ---------------------------------

                       Capital propriu
11. Rata capitalului = -----------------x 100 10 10 -
    propriu faţă de Active fixe
    activele fixe

                       Capital permanent
12. Rata capitalului = -----------------x 100 5 5 -
    permanent faţă de Active fixe
    activele fixe

                        Active fixe
13. Rata de imobili- = -----------------x 100 5 5 -
    zare a activelor Active totale
         fixe

14. Rata activelor
    fixe, din care :
                        Profitul brut
    - fără amortizare = ----------------x 100 20 - -
      accelerată Active fixe

                        Profitul brut
    - cu amortizare = ----------------x 100 - 10 50
      accelerată Active fixe

                        Cifra de afaceri
15. Rotatia activului = ---------------- 24 24 -
    circulant Active circulante

            C. Indicatori de eficienta financiară
               ----------------------------------
16. Rata rentabilitaţii
    financiare,
      din care :
                        Profitul net
    - fără amortizare = ----------------x 100 16 - -
      accelerată Capital propriu

                        Profitul net
    - cu amortizare = ----------------x 100 - 8 50
      accelerată Capital propriu

17. Rata rentabili-
    tăţii venituri-
    lor,
       din care :
                        Profitul brut
    - fără amortizare = ----------------x 100 10 - -
      accelerată Cifra de afaceri

                        Profitul brut
    - cu amortizare = ----------------x 100 - 5 50
      accelerată Cifra de afaceri
18. Rata rentabili-
    tăţii resurse-
    lor,
       din care :
                        Profitul brut
    - fără amortizare = ----------------x 100 10 - -
      accelerată Cheltuieli de
                        exploatare aferente
                        cifrei de afaceri

                        Profitul brut
    - cu amortizare = ----------------x 100 - 5 50
      accelerată Cheltuieli de
                        exploatare aferente
                        cifrei de afaceri

   Total punctaj : 100 72 28
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Pentru respectarea corelaţiilor bilanţiere introduse prin planul de conturi, aprobat de Hotărârea Guvernului nr. 707/1993, agenţii economici vor respecta următoarele corelaţii:

  1. Venituri din exploatare - total = F.20.Rd.11
  2. Cifra de afaceri = F.20.Rd.03
  3. Capitalul propriu = F.10.Rd.56
  4. Capital permanent = F.10[(Rd56 - Rd30 + Rd60 ct.5194) - (Rd64 +
                         + Rd60 ct.5191 + ct.1621 + ct.1622 credite export)]
  5. Active fixe = F.10.Rd.11
  6. Active circulante = F.10.Rd.30
  7. Active totale = F.10.Rd.11 + Rd.30
  8. Cheltuieli de exploatare total = F.20 Rd.24
  9. Cheltuieli de exploatare aferente cifrei de afaceri =
          = F.20 Rd.24 - Rd.04 - Rd.06 ct. 722.


    În vederea obţinerii aprobării utilizării regimului de amortizare accelerată agenţii economici trebuie sa realizeze punctajul minim de pct. 14 şi lit. c de puncte. Pentru indicatorii de la lit B pct. 14 şi lit. C pct.16, 17 şi 18 punctajul se stabileşte în funcţie de gradul de reducere a ponderii indicatorilor determinaţi cu amortizare accelerată faţă de indicatorii determinaţi fără amortizare accelerată. În cazul în care la unul din indicatori gradul de reducere a ponderii este mai mic sau mai mare decât cel prevăzut în barem, atunci punctajul aferent indicatorului respectiv se determina prin aplicarea ponderii rezultate punctajului etalon fără amortizare accelerată.

    Exemplu:

    Doi agenţi economici A şi B solicita aprobarea pentru utilizarea regimului de amortizare accelerată şi prezintă următoarele date:

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Specificaţie Punctajul Agentul economic A Agentul economic B
                etalon ───────────────────────────────────────────────────
                             Rezultate Grad Punctaj Rezultate Grad Punctaj
                                         de de
                                        redu- redu-
                                        cere cere
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
       1 2 3 4 5 6 7 8
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
  A. Date de prezentare
    ------------------
 1. Venituri din
    exploatare -
    total (mil.lei) * 3500 * * 2800 * *
 2. Cifra de afaceri
     - mil. lei * 3000 * * 2000 * *
 3. Capitalul propriu
     - mil. lei * 1500 * * 1500 * *
 4. Capitalul permanent
     - mil. lei * 700 * * 700 * *
 5. Active fixe
    (active corporale)
     - mil. lei * 800 * * 800 * *
 6. Active circulante
     - mil. lei 1000 * * 1000 * *
 7. Cheltuieli exploa-
    tare total
     - mil. lei * 2500 * * 1800 * *
 8. Cheltuieli exploa-
    tare aferente
    cifrei de afaceri
     - mil. lei * 2000 * * 1500 * *
 9. Profit brut,
    din care :
    - fără amortizare
      accelerată
      - mil. lei * 1000 * * 500 * *
    - cu amortizare
      accelerată
      - mil. lei * 700 * * 200 * *
10. Profit net, din
    care :
    - fără amortizare
      accelerată
      - mil. lei * 550 * * 275 * *
    - cu amortizare
      accelerată
      - mil. lei * 385 * * 110 * *

 B. Indicatori de eficienţă economică
    ---------------------------------
11. Rata capitalului
    propriu faţă de
    activele fixe
      (%) 10 187,5 * 10 187,5 * 10
12. Rata capitalului
    permanent faţă de
    activele fixe
      (%) 5 87,5 * 5 87,5 * 5
13. Rata de imobili-
    zare a activelor
    fixe
       (%) 5 80 * 5 80 * 5
14. Rata activelor
    fixe, din care :
    - fără amortizare
    accelerată (%) 20 125 * * 62,5 * *
    - cu amortizare
    accelerată (%) * 87,5 30 14 25 60 8
15. Rotatia activului
    circulant -
    nr. de rotaţii 24 3 * 24 2 * 24

   C. Indicatori de eficienţă financiară
      ----------------------------------
16. Rata rentabilitaţii
    financiare,
    din care :
    - fără amortizare
    accelerată (%) 16 36,7 * * 18,3 * *
    - cu amortizare
    accelerată (%) * 25,7 30 11,2 7,3 60 6 4
17. Rata rentabilitaţii
    veniturilor,
    din care :
    - fără amortizare
    accelerată (%) 10 33,3 * * 25 * *
    - cu amortizare
    accelerată (%) * 23,3 30 2 10 60 4
18. Rata rentabilitaţii
    resurselor,
    din care :
    - fără amortizare
    accelerată (%) 10 50 * * 33,3 * *
    - cu amortizare
    accelerată (%) * 35 30 7 13,3 60 40
 Total punctaj 100 * * 83,2 * * 66,4
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    Din datele prezentate de cei doi agenţi economici rezulta ca agentul economic A realizează un punctaj general de 83,2 puncte şi depăşeşte baremul de 72 de puncte în timp ce agentul economic B realizează un punctaj general de 66,4 puncte şi nu se încadrează în baremul minim de punctaj. Dintre cei doi agenţi economici numai agentul A va primi aprobarea aplicării regimului de amortizare accelerată.
    Introducerea în cheltuielile de exploatare a amortizării anuale calculată în regimul amortizării accelerate se face pentru fiecare an în parte, în corelaţie cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază. Diferenţele de amortizare rezultate ca urmare a aplicării gradului de utilizare a mijloacelor fixe se vor evidenţia în cheltuielile excepţionale ale agenţilor economici şi nu vor fi luate în calcul la determinarea profitului impozabil anual.
    25. Introducerea amortizării anuale în cheltuielile de exploatare se face în funcţie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază.
    Indicele de includere a amortizării anuale în cheltuielile de exploatare corelat cu gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază este prezentat în tabelul următor:

    TABELUL nr. 2

───────────────────────────────────────────────────────────────────────
   Gradul de utilizare Indicele de includere
   a mijloacelor fixe a amortizării anuale
     de bază în cheltuielile de
      (%) exploatare (%)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────
     0 - 4 0
     5 - 9 5
    10 - 14 10
    15 - 19 15
    20 - 24 20
    25 - 29 25
    30 - 34 30
    35 - 39 35
    40 - 44 40
    45 - 49 45
    50 - 54 50
    55 - 59 55
    60 - 64 60
    65 - 69 65
    70 - 74 70
    75 - 79 75
    80 - 84 80
    85 - 89 90
    90 - 95 100
───────────────────────────────────────────────────────────────────────


    26. Competentele de aprobare a utilizării regimului de amortizare liniara sau degresiva revin adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, pentru societăţile comerciale, respectiv a consiliului de administraţie pentru regiile autonome.
    27. În cazul nerecuperarii integrale, pe calea amortizării, a valorii de intrare a mijloacelor fixe scoase din funcţiune, înaintea expirării duratei normale de utilizare agenţii economici vor asigura acoperirea valorii neamortizate din sumele rezultate în urma valorificării acestora, conform procedurilor legale, iar diferenţa rămasă neacoperita, din cheltuielile de exploatare, care însă nu va fi luată în calcul la determinarea profitului impozabil aferent exerciţiului financiar respectiv.
    Pentru mijloacele fixe a căror valoare de intrare nu a fost recuperată integral, prin amortizare, în cadrul duratelor normale de utilizare, ca urmare a unui grad redus de utilizare a mijloacelor fixe de bază, diferenţa de amortizare rămasă de recuperat se va include în cheltuielile de exploatare ale agenţilor economici fără însă a se lua în calculul profitului impozabil.
    Durata recuperării şi anuităţile de recuperare a diferenţei de amortizare se stabilesc de către adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor la societăţile comerciale şi respectiv consiliul de administraţie la regiile autonome, după caz, fără a depăşi cinci ani.
    28. Guvernul poate aproba, în situaţii justificate, scutiri totale sau parţiale de la calculul amortizării solicitate de ministere sau alte organe centrale şi locale ale administraţiei publice pentru active corporale, precum:
    a) minele trecute în conservare sau scoase definitiv din funcţiune, precum şi sondele de ţiţei şi gaze care nu se dau în producţie, potrivit intereselor economiei naţionale;
    b) mijloacele fixe din cadrul obiectivelor economice de interes naţional care sunt propuse a fi trecute în conservare pe o durata mai mare de 30 de zile;
    c) lucrările de îmbunătăţiri funciare şi de gospodărire a apelor, cu caracter general de deservire, destinate apărării contra inundaţiilor şi inlaturarii excesului de umiditate şi anume: diguri şi canale principale de desecare, precum şi lucrările de combatere a eroziunii solului, de regularizare a scurgerii apelor pe versanţi şi de corectare a torenţilor, destinate apărării terenurilor agricole şi silvice şi obiectivelor social - economice din zona apărată, efectuate din fondurile statului;
    d) senalele navigabil, tunelele de metrou, infrastructura căilor ferate, precum şi celelalte cai de comunicaţie.
    29. În cazuri justificate, altele decât cele prevăzute la art. 17 din Legea nr. 15/1994, consiliul de administraţie, pentru regia autonomă, respectiv adunarea generală a acţionarilor sau a asociaţilor, pentru societatea comercială cu capital integral sau majoritar de stat, pot aproba trecerea în conservare a a mijloacelor fixe pe o perioada de maximum un an, fără calcularea amortizării pentru perioada respectiva. În asemenea cazuri, amortizarea anuală aferentă perioadei de conservare se va recupera din profitul net al anului în care expira durata normală de utilizare a mijlocului fix trecut în conservare.
    Dacă perioada de conservare se prelungeşte peste durata de un an, iar mijloacele fixe în cauza nu sunt cuprinse în programul de restructurare, agenţii economici cu capital integral sau majoritar de stat sunt obligaţi sa vinda mijloacele fixe respective prin licitaţie, conform prevederilor legale în vigoare.
    În cazuri justificate, în care perioada de conservare se prelungeşte peste durata de un an, iar activele corporale aflate în conservare nu pot fi vândute prin licitaţie, conform prevederilor legale în vigoare, agenţii economici cu capital sau participaţii de capital de stat - indiferent de ponderea acestuia - pot scoate din funcţiune şi pot casa activele corporale respective în condiţiile prevăzute de lege.
    Valoarea de intrare a activelor corporale, menţionate la alineatul de mai sus,nerecuperate integral pe calea amortizării, se diminuează cu valoarea amortizării aferente perioadei de conservare, iar diferenţa rămasă, diminuata cu sumele obţinute din operaţiunea de casare, se va acoperi în mod eşalonat, prin cheltuielile de exploatare, pe o perioada ce nu va depăşi cinci ani, dar nu se va lua în calcul la determinarea profitului impozabil.
    Valoarea amortizării aferente perioadei de conservare se va recupera din profitul net al exerciţiului financiar în care are loc casarea activelor corporale.
    30. Agenţii economici, indiferent de forma de proprietate, care au aplicat, în perioada 01.04.1992 - 31.12.1993 prevederile art. 15 din Hotărârea Guvernului nr. 412/1992 şi art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 412/1992, art. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 838/1992, precum şi Instrucţiunile Ministerului Finanţelor nr. 2328/1993 şi nr. 90754/14.03.1994 vor recupera diferenţa de amortizare aferentă perioadei menţionate, în mod eşalonat şi în regim de amortizare liniara, prin cheltuielile de exploatare până la consumarea duratei normale de utilizare, fără însă a depăşi perioada de 5 ani.
    Pentru perioada 01.01.1994 - 30.06.1994 agenţii economici vor recalcula amortizarea efectivă înregistrată în cheltuielile de exploatare conform prevederilor Legii nr. 15/1994.
    Diferenţele rezultate se vor regulariza lunar prin cheltuielile de exploatare în mod eşalonat şi în cote egale până la 31.12.1994.
    31. Toţi agenţii economici, indiferent de forma de proprietate, au obligaţia de a depune la Direcţia generală a finanţelor publice şi a controlului financiar de stat, o data cu declaraţia de venituri pentru exerciţiul financiar în curs şi declaraţia privind programul amortizării aferent aceluiaşi exerciţiu financiar stabilit în baza prevederilor legale care vor fi completate conform normelor prezentate la "Indicaţii pentru completarea declaraţiilor privind programul de amortizare".
    32. La încheierea fiecărui exerciţiu financiar, agenţii economici vor recalcula amortizarea efectivă înscrisă în declaraţia privind programul de amortizare şi reflecta în cheltuielile de exploatare în funcţie de gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază, realizat. Diferenţele rezultate, în plus sau în minus, se vor reflecta în cheltuielile de exploatare şi vor fi luate în calcul la determinarea profitului impozabil.
    33. Mijloacele fixe cu valoarea de intrare unitară cuprinsă între 500 - 200.000 lei, stabilită în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 26/1992, aflate în patrimoniul agenţilor economici la 31.12.1993 vor fi menţinute în evidenţa contabilă ca mijloace fixe până la amortizarea lor integrală.
    Valoarea rămasă de amortizat a mijloacelor fixe menţionate la alineatul precedent, se recuperează în continuare din cheltuielile de exploatare, în regim de amortizare liniar, într-o perioada de până la 3 ani, stabilită de adunarea generală a asociaţilor în cazul societăţilor comerciale şi consiliul de administraţie în cazul regiilor autonome. Amortizarea aferentă acestor mijloace fixe reprezintă sursa de constituire a fondului de dezvoltare.
    Bunurile materiale cu valoare de intrare unitară de până la 200.000 lei intrate în patrimoniul agenţilor economici după data de 1.01.1994 nu mai sunt considerate mijloace fixe ci obiecte de inventar, iar valoarea acestora se include în cheltuielile de exploatare integral la darea lor în folosinţa sau eşalonat într-o perioada de cel mult 3 ani.
    34. Regiile autonome care au în administrare bunuri aparţinând patrimoniului public, de natura mijloacelor fixe, vor evidenţia separat aceste bunuri, care nu mai sunt supuse amortizării.
    Clasificarea bunurilor aparţinând patrimoniului public va constitui obiectul unor reglementări speciale.
    Evidenta, gestionarea şi inventarierea bunurilor de patrimoniu cultural, artistic, inclusiv a fondului de carte, se fac potrivit normelor elaborate de Ministerul Culturii.
    35. Activele necorporale aferente capitalului imobilizat se vor amortiza astfel:
    a) cheltuielile de constituire, precum şi cheltuielile de cercetare-dezvoltare se amortizează într-o perioada de cel mult 5 ani;
    b) brevetele, licentele, know-how-ul, mărcile de fabrica, de comerţ şi de serviciu şi alte drepturi de proprietate industrială şi comercială similare subscrise ca aport, achiziţionate pe alte cai, se amortizează pe durata prevăzută pentru utilizarea lor;
    c) programele informatice create de agenţii economici sau achiziţionate de la terţi se amortizează în funcţie de durata probabila de utilizare, care nu poate depăşi o perioada de 5 ani.

    CAP. III
    Contabilitatea şi destinaţia amortizării mijloacelor fixe

    36. Agenţii economici, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate, au obligaţia evidenţierii în contabilitate, în conturi distincte, a mijloacelor fixe, a amortizării acestora, precum şi a sumelor nete rezultate din dezmembrarea şi valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcţiune.
    Instituţiile publice au obligaţia evidenţierii în contabilitate, în conturi distincte a mijloacelor fixe şi a sumelor nete rezultate din dezmembrarea şi valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcţiune.
    Instituţiile publice, care în baza art. 43 din Legea nr. 82/1991 propun Ministerului Finanţelor norme proprii privind organizarea şi conducerea contabilităţii, vor evidenţia în contabilitate mijloacele fixe şi sumele nete rezultate din dezmembrarea şi valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcţiune în conformitate cu prevederile normelor respective.
    37. Agenţii economici vor alimenta fondul de dezvoltare cu sumele reprezentind amortizarea calculată pentru mijloacele fixe precum şi cu cele rezultate din valorificarea mijloacelor fixe scoase din funcţiune, în condiţiile legii.
    Amortizarea aferentă activelor necorporale determinata potrivit legii reprezintă sursa de constituire a fondului de dezvoltare.
    38. Sumele realizate din valorificarea ansamblurilor, subansamblurilor, pieselor componente şi a altor materiale provenite din dezmembrarea mijloacelor fixe scoase din funcţiune - înainte de amortizarea lor integrală - diminuate cu cheltuielile efectuate cu demolarea, demontarea, dezmembrarea şi valorificarea acestora, se înregistrează în contabilitate în contul amortizării mijloacelor fixe respective, în limita valorii de intrare rămasă de amortizat.
    39. Agenţii economici cu capital majoritar de stat care nu au prevăzut în exerciţiul financiar curent realizarea unor lucrări de investiţii sau rambursarea de credite pentru investiţii pot folosi sumele respective pentru investiţii financiare (acordări de împrumuturi financiare, cumpărări de obligaţiuni) pe termen scurt sau mediu, cu obligaţia ca la finele anului sa reconstituie sumele respective.

    CAP. IV
    Scoaterea din funcţiune şi casarea mijloacelor fixe

    40. Scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe amortizate integral, se face cu aprobarea adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor, în cazul societăţilor comerciale, respectiv a consiliului de administraţie pentru regiile autonome.
    La instituţiile publice scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe cu durata normală de utilizare consumată se face cu aprobarea organului de conducere al instituţiei respective.
    41. La scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe aparţinând agenţilor economici unde statul deţine peste 50% din capitalul social, precum şi regiilor autonome, se va urmări valorificarea la maximum a ansamblurilor, subansamblurilor şi pieselor componente prin executarea unor mijloace fixe noi, ca piese de schimb în cadrul unităţii respective sau prin vânzare, pe baza de licitaţie publica, organizată potrivit legii.
    În cadrul valorificării ansamblurilor, subansamblurilor şi pieselor componente, prin vânzare pe baza de licitaţie publica, preţul de pornire al acestora va fi stabilit de comisia de casare, dar nu mai mic decât suma rezultată din valorificarea acestora ca materiale nerecuperabile.
    42. Agenţii economici cu capital integral sau majoritar de stat şi regiile autonome vor asigura acoperirea valorii neamortizate din sumele rezultate în urma valorificării mijloacelor fixe scoase din funcţiune, conform procedurilor legale, iar diferenţa rămasă neacoperita se include eşalonat în cheltuielile de exploatare, dar nu se ia în calcul la determinarea profitului impozabil.
    43. În cazul instituţiilor publice, scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe înainte de expirare duratei normale de utilizate se face cu aprobarea ministerului de resort şi cu avizul prealabil al Ministerului Finanţelor, pe baza unor justificări temeinic argumentate.
    44. Casarea mijloacelor fixe scoase din funcţiune care aparţin agenţilor economici cu capital integral sau majoritar de stat precum şi regiilor autonome se face pe baza aprobării adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor la societăţile comerciale şi consiliului de administraţie, la regiile autonome dar numai după epuizarea posibilitaţii de valorificare a acestora prin vânzare pe baza de licitaţie, conform prevederilor legale.

    CAP. V
    Dispoziţii finale

    45. Declasarea şi casarea unor bunuri materiale, altele decât mijloacele fixe, sunt de competenta consiliilor de administraţie ale agenţilor economici cu capital majoritar de stat.
    La instituţiile publice, în afară aprobării consiliului de administraţie, este necesar şi avizul Ministerului Finanţelor pentru valorile ce depăşesc 1000 lei.
    În cazul ministerelor sau altor organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, care au unităţi subordonate în profil teritorial, având calitatea de ordonatori de credite, aprobarea se va da de către aceşti ordonatori în baza avizului Direcţiilor generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene.
    46. În aplicarea dispoziţiilor art. 28 din Legea nr. 15/1994 Ministerul Finanţelor şi Comisia Naţionala pentru Statistica vor elabora în 30 de zile de la publicarea prezentelor Norme metodologice în Monitorul Oficial al României, modelul dării de seama statistice, precum şi normele de completare, pe baza cărora agenţii economici vor raporta valoarea rămasă a mijloacelor fixe pe categorii, precum şi amortizarea totală a acestora.
    Totodată, se vor elabora de către aceleaşi organe, norme privind modalitatea de stabilire a gradului de utilizare a mijloacelor fixe de bază deţinute de agenţii economici, necesar determinării valorii amortizării incluse în cheltuielile de exploatare aferente unui exerciţiu financiar.
    În termenul prevăzut la alineatul precedent Ministerul Finanţelor va elabora monografia contabila necesară reflectării în contabilitate a principalelor operaţiuni legate de amortizarea mijloacelor fixe şi scoaterea din funcţiune a acestora.
    47. Indicaţii pentru completarea declaraţiilor privind programul de amortizare. Declaraţia privind programul de amortizare aferent fiecărui exerciţiu financiar se va întocmi în funcţie de regimul de amortizare practicat de agenţii economici, astfel:

    A. Pentru regimul de amortizare liniara, stabilirea amortizării medii anuale se face în funcţie de valoarea medie anuală a mijloacelor fixe intrate după 1.01.1994 şi supuse amortizării, cota medie anuală de amortizare aferentă şi gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază.
    Pentru mijloacele fixe existente la 31.12.1993, amortizarea se calculează în funcţie de valoarea rămasă de amortizat reevaluata la 31.12.1993, cota medie anuală de amortizare liniara aferentă duratei normale de utilizare recalculata şi gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază.
    Modelul de declaraţie privind regimul de amortizare liniara se completează în conformitate cu formularul P.A.L. (programul amortizării liniare).

    B. Pentru regimul de amortizare degresiva, stabilirea amortizării medii anuale se face în mod diferenţiat în funcţie de mijloacele fixe aflate în funcţiune la data 31.12.1993 şi mijloacele fixe intrate după 1.01.1994.
    Totodată la determinarea amortizării medii anuale totale se va tine seama de faptul ca mijloacele fixe din grupa 1 şi 2 (clădiri şi construcţii speciale, mai puţin subgrupele 2.4., clasele 2.4.1., 2.4.2., 2.4.4., 2.4.5., 2.4.6., 2.6. clasa 2.6.1., 2.7. clasele 2.7.1., 2.7.2., 2.7.3., 2.7.4., 2.7.5., 2.7.6., 2.7.7., 2.7.8., 2.7.9., 2.7.10., 2.7.12., 2.7.13., 2.7.15., 2.8., clasele 2.8.1., 2.8.2., 2.8.3., 2.8.4., 2.8.5., 2.9. clasele 2.9.3., 2.9.4.) se amortizează în regimul liniar.
    Modelul de declaraţie privind regimul de amortizare degresiva se completează în conformitate cu formularul P.A.D. (programul amortizării degresive).

    C. Pentru regimul de amortizare accelerată, stabilirea amortizării medii anuale se va face în funcţie de specificul acestui regim de amortizare care prevede recuperarea capitalului imobilizat în proporţie de 50% în primul an de aplicare, iar în anii următori în regim liniar. De asemenea, la determinarea amortizării medii anuale totale se va tine cont şi de reglementarea privind amortizarea mijloacelor fixe din grupele 1 şi 2 prezentate la litera B de mai sus. Acest regim de amortizare se aplica numai pentru mijloacele fixe intrate în funcţiune după 1.01.1994.
    Declaraţiile privind programul de amortizare se vor completa conform modelelor alăturate.


          PROGRAMUL DE AMORTIZARE LINIARĂ PENTRU ANUL ..... P.A.L.


    CAP. I
    Amortizarea mijloacelor fixe existente la 31.12.93


                                                                                                       - mii lei -
┌────┬─────────────┬───────────┬─────────────┬─────────┬────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ │ Grupa şi │Valoarea de│ Valoarea │ Durata │ Durata │Cota medie │Amortizarea│ Gradul de │Amortizarea│
│ │ codul de │ intrare a │ ramasă de │ normală │ normală de │ anuală de │ medie │utilizare a│ medie │
│Nr. │ clasificare │mijloacelor│ amortizat │ de │ utilizare │amortizare │ anuală │mijloacelor│ anuală │
│crt.│ a │ fixe la │ reevaluată, │utilizare│ ramasă, │ liniară │ scriptică │ fixe de │ efectivă │
│ │ mijloacelor │ 1.04.1992 │ la │ conform │recalculată,│ aferentă │col.2xcol.5│ bază % │col.6xcol.7│
│ │ fixe │ │ 31.12.1993, │"Catalog"│ la │ duratelor │───────────│ │───────────│
│ │ │ │ calculată │─în ani─ │ 31.12.1993 │normale de │ 100 │ │ 100 │
│ │ │ │conform Legii│ │ ─în ani─ │utilizare, │ │ │ │
│ │ │ │ nr. 62/1968 │ │ │recalculată│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ % │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼─────────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │Grupa 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Grupa 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Total │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │Total general│ │ │ x │ x │ * │ │ │ │
└────┴─────────────┴───────────┴─────────────┴─────────┴────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘

                                 total coloana 6
  * Cota medie anuală liniara = ───────────────── x 100
                                 total coloana 2



    CAP. II
    Amortizarea mijloacelor fixe intrate după 1.01.1994


                                                                                                     ─ mii lei ─
┌────┬─────────────┬───────────┬─────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ │ Grupa şi │Valoarea de│Valoarea medie anuală│ Valoarea │ Cota medie│Amortizarea│ Gradul de │Amortizarea│
│ │ codul de │ intrare a │ a mijloacelor fixe │ medie │ anuală de │ anuală │utilizare a│ anuală │
│ │ clasificare │mijloacelor├─────────┬───────────┤ anuală │ amortizare│ scriptică │mijloacelor│ efectivă │
│ │ a │ fixe │intrate │ieşite sau │ totală a │ % │col.4xcol.5│ fixe de │col.6xcol.7│
│Nr. │ mijloacelor │ existente │ │amortizate │mijloacelor│ │───────────│ bază │───────────│
│crt.│ fixe │ la 1.I. │ │ integral │fixe (col.1│ │ 100 │ │ 100 │
│ │ │ │ │ │ + col.3 + │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ col.3) │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼─────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Grupa 1 │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ Total │ │ │ │ │ * │ │ ─ │ *** │
│ │ Grupa 2 │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ Total │ │ │ │ │ * │ │ ** │ │
├────┼─────────────┼───────────┼─────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │Total general│ │ │ │ │ * │ │ ** │ │
└────┴─────────────┴───────────┴─────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘

                                        col. 6 x 100
   * Cota medie anuală de amortizare = ───────────────
                                           col. 4
   ** Gradul de utilizare a mijloacelor fixe de bază la fiecare grupa din care
acestea fac parte
   *** Pentru mijloacele fixe care nu se âncadrează în categoria mijloacelor
fixe de bază, amortizarea anuală efectivă se determina pe baza gradului
de utilizare a mijloacelor fixe de bază.



    CAP. III
    Calculul valorii de recuperat ─ prin cheltuielile de exploatare ─ la mijloacele fixe scoase din funcţiune şi casate sau prevăzute a fi scoase din funcţiune şi casate înainte de amortizarea lor integrală, dar care nu se ia în calcul la stabilirea profitului impozabil.



                                                                                                 ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬───────────┬───────────┬──────────┬──────────┬─────────┬────────────────────────┬───────────┐
│ │ Grupa şi │Valoarea de│Amortizarea│ Valoarea │ Valoarea │Valoarea │ Nr. de luni propus │Amortizarea│
│ │ codul de │ intrare a │ până la │ramasa de │recuperata│ramasa de│ pentru eşalonare │ anuală de │
│Nr. │clasificare│mijloacelor│ scoaterea │amortizare│din casare│recuperat├───────────┬────────────┤ recuperat │
│crt.│ a │ fixe la │ din │ (col.1─ │ │ (col.3─ │ până la │ în │col.5xcol.7│
│ │mijloacelor│ 1.04.1992 │ funcţiune │ col.2) │ │ col.4) │recuperarea│exercitiul │───────────│
│ │ fixe │ │ │ │ │ │ integrală │financiar │ col.6 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │al anului...│ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────┼───────────┼────────────┼───────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────┼───────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ Total │ │ │ │ │ │ * │ x │ │
└────┴───────────┴───────────┴───────────┴──────────┴──────────┴─────────┴───────────┴────────────┴───────────┘
   * maximum 60 de luni



    CAP. IV
    Calculul amortizării (în lei pe mia de tone de produs) aferente clădirilor şi construcţiilor speciale cu durata de utilizare limitată de durata de exploatare a rezervelor, precum şi investiţiilor pentru descopertă


                                                                                                                ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬───────────┬─────────┬─────────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Grupa şi │Valoarea de│Expresia │ Valoarea │ Rezerva │Amortizarea│ Cantitatea │ Gradul de │ Amortizarea │
│crt.│ codul de │ intrare a │valorică │ ramasă a │exploatabilă│ în lei la │exploatabilă │utilizare a │ efectivă │
│ │clasificare│mijloacelor│a uzurii │mijloacelor │ ─mii tone─ │ 1000 t │ în anul │ rezervei │ │
│ │ a │ fixe │─mii lei─│ fixe │ │ col.3 │─în mii tone─│exploatabile│col.5 x col.6 x col.7│
│ │mijloacelor│─ mii lei ─│ │ ─mii lei─ │ │ ─────── │ │ │──────────────────── │
│ │ fixe │ │ │(col.1─col.2)│ │ col. 4 │ │ │ 100 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ─mii lei─ │
├────┼───────────┼───────────┼─────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────┼───────────┼─────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼─────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
│ │ Total │ │ │ │ │ │ │ * │ │
└────┴───────────┴───────────┴─────────┴─────────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴────────────┴─────────────────────┘

                                   cantitatea preconizata a se exploata
                                               în anul .........
* Gradul de utilizare a rezervei = ────────────────────────────────────── x 100
           exploatabile cantitatea exploatabila la parametrii
                                                proiectati


    CAP. V
    Calculul amortizării de recuperat aferentă perioadei 1.04.1992 ─ 31.12.1993



                                                                                                       ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬────────────┬───────────┬───────────────────────┬───────────┬───────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Grupa şi │Valoarea de │ Valoarea │ Amortizarea │ Diferenta │ Numarul de luni │ Amortizarea │
│crt.│ codul de │ intrare a │ ramasa a │ calculata conform │ de │ propus pentru │ anuală de │
│ │clasificare│mijloacelor │mijloacelor│ Legii nr. 62/1968 │amortizare │ eşalonare │ recuperat │
│ │ a │ fixe la │ fixe │ pe perioada 1.04.92 │ de │ │col.5 x col.7│
│ │mijloacelor│ 1.04. 1992 │reevaluata │ 31.12.93 │ recuperat ├────────────┬──────────┼─────────────┤
│ │ fixe │ │ conform ├────────────┬──────────┤ (col.4─ │ Până la │ În │ col.6 │
│ │ │ │ H.G. nr. │ la │ la │ col.3) │recuperarea │exercitiul│ │
│ │ │ │26/1992 la │ mijloacele │mijloacele│ │ integrală │financiar │ │
│ │ │ │31.12.1993 │ fixe │ fixe │ │ │ al │ │
│ │ │ │ │nereevaluate│reevaluate│ │ │ anului ..│ │
├────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼─────────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴────────────┴───────────┴────────────┴──────────┴───────────┴────────────┴──────────┴─────────────┘



    CAP. VI
    Recapitulatie


┌────┬─────────┬────────────────────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │ │ │Amortizarea│ Gradul de │Amortizarea│
│crt.│Capitolul│ Detalii │ anuală │utilizare a│ anuală │
│ │ │ │ scriptica │mijloacelor│ efectivă │
│ │ │ │ │ fixe de │ │
│ │ │ │ │ baza │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │ 2 │ 3 │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ I │ Amortizarea mijloacelor fixe │ │ │ │
│ │ │existente la 31.12.1993 │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ II │ Amortizarea mijloacelor fixe │ │ │ │
│ │ │intrate după 1.01.1994 │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ III │ Amortizarea de recuperat la │ │ │ │
│ │ │mijloacele fixe scoase din │ │ │ │
│ │ │funcţiune şi casate sau prevăzute │ │ │ │
│ │ │a fi scoase din funcţiune şi │ │ │ │
│ │ │casate înainte de amortizarea │ │ │ │
│ │ │lor integrală │ │ x │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ IV │ Amortizarea aferentă clădirilor si│ │ │ │
│ │ │construcţiilor speciale cu durata de│ │ │ │
│ │ │utilizare limitata de durata de │ │ │ │
│ │ │exploatare a rezervelor precum şi │ │ │ │
│ │ │investiţiilor pentru descopertă │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ V │ Amortizarea de recuperat aferentă │ │ │ │
│ │ │perioadei 1.04.1992 ─ 31.12.1993 │ │ x │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │Total │ │ │ x │ │
└────┴─────────┴────────────────────────────────────┴───────────┴───────────┴───────────┘

              Director, Contabil sef,




              PROGRAMUL DE AMORTIZARE DEGRESIVĂ PENTRU ANUL ...... P.A.D.


    CAP. I
    Amortizarea mijloacelor fixe existente la 31.12.1993



                                                                                                     ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬────────────┬───────────┬─────────┬────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │ Grupa şi │Valoarea de │ Valoarea │ Durata │ Durata │Cota medie │Amortizarea│ Gradul de │Amortizarea│
│crt.│ codul de │ intrare a │ ramasă de │ normală │ normală de │ anuală de │ medie │utilizare a│ medie │
│ │clasificare│mijloacelor │ amortizat │ de │ utilizare │amortizare │ anuală │mijloacelor│ anuală │
│ │ a │ fixe la │reevaluată,│utilizare│ ramasă, │ degresivă │ scriptică │ fixe de │ efectivă │
│ │mijloacelor│ 1.04.1992 │ la │ conform │recalculată,│ aferentă │col.2xcol.5│ bază │col.6xcol.7│
│ │ fixe │ │31.12.1993,│ Catalog │ la │ duratelor │ ───────── │ % │ ───────── │
│ │ │ │ calculată │─în ani─ │ 31.12.1993 │normale de │ 100 │ │ 100 │
│ │ │ │ conform │ │ ─în ani─ │utilizare, │ │ │ │
│ │ │ │ Legii │ │ │recalculată│ │ │ │
│ │ │ │nr. 62/1968│ │ │ % │ │ │ │
├────┼───────────┼────────────┼───────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────┼────────────┼───────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────────┼───────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Total │ │ │ x │ x │ ** │ │ │ │
│ │ general │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴────────────┴───────────┴─────────┴────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘

    Pentru grupele 1 şi 2 se vor trece cotele medii anuale aferente amortizării liniară.

                               total coloana 6
    ** Cota medie degresiva = ───────────────── x 100
                               total coloana 2




    CAP. II
    Amortizarea mijloacelor fixe intrate după 1.01.1994



                                                                                                      ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬──────────────────┬──────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │ Grupa şi │Valoarea de│ Valoarea │ Durata │ Durata normală de│ Cota medie anuală│Amortizarea│ Gradul de │Amortizarea│
│crt.│ codul de │ intrare a │ ramasă a │normală de │ utilizare │ de amortizare │ scriptică │utilizare a│ efectivă │
│ │clasificare│mijloacelor│mijloacelor│utilizare ├──────────┬───────┼──────────┬───────┤col.2xcol.6│mijloacelor│col.8xcol.9│
│ │ a │ fixe │ fixe │cu influen-│ în regim │ în │ în regim │ în │ ───────── │ fixe de │ ───────── │
│ │mijloacelor│ existente │ │ţa uzurii │ degresiv │ regim │accelerat │ regim │ 100 │ bază │ 100 │
│ │ fixe │ la │ │morale │ ─în ani─ │liniar │ % │liniar │ sau │ │ │
│ │ │ 1.01.1994 │ │ │ │în ani │ │ % │col.2xcol.7│ % │ │
│ │ │ │ │ - în ani -│ │ │ │ │───────────│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ 100 │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ general │ │ * │ x │ x │ x │ x │ x │ │ │ │
└────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴──────────┴───────┴──────────┴───────┴───────────┴───────────┴───────────┘

    *) În primul an de funcţionare este egală cu valoarea de intrare.



    CAP. III
    Calculul valorii de recuperat ─ prin cheltuielile de exploatare la mijloacele fixe scoase din funcţiune şi casate sau prevăzute a fi scoase din funcţiune şi casate înainte de amortizarea lor integrală, dar care nu se ia în calcul la stabilirea profitului impozabil


                                                                                                 ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬───────────┬───────────┬─────────┬──────────┬─────────┬──────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Grupa şi │Valoarea de│Amortizarea│Valoarea │ Valoarea │Valoarea │Numarul de luni propus│Amortizarea │
│crt.│ codul de │ intrare a │ până la │ramasă de│recuperată│ramasă de│ pentru eşalonare │ anuală de │
│ │clasificare│mijloacelor│ scoaterea │amortizat│din casare│recuperat├───────────┬──────────┤ recuperat │
│ │ a │ fixe la │ din │ (col. 1 │ │ (col. 3 │ Până la │ În │col.5 x col.7│
│ │mijloacelor│ 1.04.1992 │ funcţiune │ ─col. 2)│ │ ─col. 4)│recuperarea│exercitiul│ ─────────── │
│ │ fixe │ │ │ │ │ │ integrală │financiar │ col.6 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │al anului │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ ....... │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼───────────┼──────────┼─────────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼───────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ * │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼─────────┼──────────┼─────────┼───────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ general │ │ │ │ │ * │ x │ │ │
└────┴───────────┴───────────┴───────────┴─────────┴──────────┴─────────┴───────────┴──────────┴─────────────┘

    *) maximum 60 de luni



    CAP. IV
    Calculul amortizării (în lei pe mia de tone de produs) aferente clădirilor şi construcţiilor speciale cu durate de utilizare limitate de durata de exploatare a rezervelor, precum şi investiţiilor pentru descopertă


                                                                                                           ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬────────────┬────────────┬─────────────┬───────────┬────────────┐
│ │ Grupa şi │Valoarea de│ Amortizarea │ Valoarea │ Rezerva │Amortizarea │ Cantitatea │ Gradul de │ Amortizarea│
│ │ codul de │ intrare a │calculată la │ ramasă a │exploatabilă│ în lei la │exploatabilă │utilizare a│ efectivă │
│ │clasificare│mijloacelor│ 31.12.93, │mijloacelor│în mii tone │ 1000 t │ în anul │ rezervei │ (col. 5 x │
│Nr. │ a │ fixe la │conform Legii│fixe (col.1│ │col.3/col.4 │..... în mii │exploatabil│ col. 6 x │
│crt.│mijloacelor│ 1.04.1992 │ nr. 62/1968 │ ─col. 2) │ │ în lei │ tone │ % │ col. 7)/100│
│ │ fixe │în mii lei │ la valoarea │in mii lei │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ mijloacelor │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ fixe │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ reevaluate │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ în mii lei │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼────────────┼────────────┼─────────────┼───────────┼────────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼────────────┼────────────┼─────────────┼───────────┼────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼────────────┼────────────┼─────────────┼───────────┼────────────┤
│ │ Total │ │ │ │ │ │ │ * │ │
│ │general │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴────────────┴────────────┴─────────────┴───────────┴────────────┘


                                    cantitatea preconizată a se exploata
                                            în anul ..........
* Gradul de utilizare a rezervei = ──────────────────────────────────── x 100
         exploatabile cantitatea exploatabilă la parametrii
                                              proiectati




    CAP. V
    Calculul amortizării de recuperat aferentă perioadei 1.04.1992 ─ 31.12.1993


                                                                                                            ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬───────────┬─────────────┬──────────────────────────────┬──────────┬───────────────────────┬───────────┐
│ │ Grupa şi │Valoarea de│ Amortizarea │ Amortizarea calculata conform│Diferenta │Numarul de luni propus │Amortizarea│
│ │ codul de │ intrare a │ ramasa a │ Legii nr. 62/1968 pe perioada│ de │ pentru eşalonare │ anuală de │
│ │clasificare│mijloacelor│ mijloacelor │ 1.04.92─31.12.93 │amortizare├────────────┬──────────┤ recuperat │
│ │ a │ fixe la │ fixe ├──────────────┬───────────────┤ de │ Până la │ În │ (col. 5 x │
│Nr. │mijloacelor│ 1.04.1992 │ reevaluata │ la mijloacele│ la mijloacele │recuperat │recuperarea │exercitiul│ col. 7 │
│crt.│ fixe │ │conform H.G. │ fixe │ fixe │ (col. 4 -│ integrală │financiar │ /col. 6 │
│ │ │ │ nr. 26/1992 │ nereevaluate │ reevaluate │ col. 3) │ │al anului │ │
│ │ │ │la 31.12.1993│ │ │ │ │ ...... │ │
├────┼───────────┼───────────┼─────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────┼───────────┼─────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼─────────────┼──────────────┼───────────────┼──────────┼────────────┼──────────┼───────────┤
│ │ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ general │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴───────────┴─────────────┴──────────────┴───────────────┴──────────┴────────────┴──────────┴───────────┘



    CAP. VI
    Recapitulaţie


┌────┬─────────┬───────────────────────────────────────────┬───────────┬────────────┬───────────────┐
│Nr. │ │ │Amortizare │ Gradul de │ Amortizarea │
│crt.│Capitolul│ Detalii │ anuală │utilizare a │anuală efectivă│
│ │ │ │ scriptica │mijloacelor │ │
│ │ │ │ │fixe de bază│ │
├────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │ │ │
│ A │ B │ C │ 1 │ 2 │ 3 │
├────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┼───────────────┤
│ │ I │Amortizarea mijloacelor fixe │ │ │ │
│ │ │existente la 31.12.1993 │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┼───────────────┤
│ │ II │Amortizarea mijloacelor fixe │ │ │ │
│ │ │intrate după 1.01.1994 │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┼───────────────┤
│ │ III │Amortizarea de recuperat la mijloacele │ │ │ │
│ │ │fixe scoase din funcţiune şi casate sau │ │ │ │
│ │ │prevăzute a fi scoase din funcţiune şi │ │ │ │
│ │ │casate înainte de amortizarea lor │ │ x │ │
│ │ │integrală │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┼───────────────┤
│ │ IV │Amortizarea clădirilor şi construcţiilor │ │ │ │
│ │ │speciale cu durata de utilizare limitata │ │ │ │
│ │ │de durata de exploatare a rezervelor │ │ │ │
│ │ │precum şi investiţiilor pentru descopertă │ │ │ │
├────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┼───────────────┤
│ │ V │Amortizarea de recuperare aferentă │ │ │ │
│ │ │perioadei 1.04.1992 ─ 31.12.1993 │ │ x │ │
├────┼─────────┼───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────────┼───────────────┤
│ │ Total │ │ │ x │ │
└────┴─────────┴───────────────────────────────────────────┴───────────┴────────────┴───────────────┘

               Director, Contabil sef,


         PROGRAMUL DE AMORTIZARE ACCELERATĂ PENTRU ANUL ......... P.A.A.

    CAP. I
    Amortizarea mijloacelor fixe existente la 31.12.93


                                                                                                       - mii lei -
┌────┬─────────────┬───────────┬─────────────┬─────────┬────────────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│ │ Grupa şi │Valoarea de│ Valoarea │ Durata │ Durata │Cota medie │Amortizarea│ Gradul de │Amortizarea│
│ │ codul de │ intrare a │ ramasă de │ normală │ normală de │ anuală de │ medie │utilizare a│ medie │
│Nr. │ clasificare │mijloacelor│ amortizat │ de │ utilizare │amortizare │ anuală │mijloacelor│ anuală │
│crt.│ a │ fixe la │ reevaluată, │utilizare│ ramasă, │în funcţie │ scriptică │ fixe de │ efectivă │
│ │ mijloacelor │ 1.04.1992 │ la │ conform │recalculată │de regimul │col.2xcol.5│ bază % │col.6xcol.7│
│ │ fixe │ │ 31.12.1993, │"Catalog"│ │de amorti- │───────────│ │───────────│
│ │ │ │ calculată │─în ani─ │ │zare aferen│ 100 │ │ 100 │
│ │ │ │conform Legii│ │ ─în ani─ │tă duratei │ │ │ │
│ │ │ │ nr. 62/1968 │ │ │normale de │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │utilizare, │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │recalculată│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ % │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼─────────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼─────────────┼───────────┼─────────────┼─────────┼────────────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │Total general│ │ │ * │ │ │ x │ │ │
└────┴─────────────┴───────────┴─────────────┴─────────┴────────────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┘

                                        total coloana 6
  * Cota medie anuală de amortizare = ───────────────── x 100
                                        total coloana 2



    CAP. II
    Amortizarea mijloacelor fixe intrate după 1.01.1994




                                                                                                      ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬───────────┬───────────┬──────────────────┬──────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │ Grupa şi │Valoarea de│ Valoarea │ Durata normală de│ Cota medie anuală│Amortizarea│ Gradul de │Amortizarea│
│crt.│ codul de │ intrare a │ ramasă a │ utilizare │ de amortizare │ scriptică │utilizare a│ efectivă │
│ │clasificare│mijloacelor│mijloacelor├──────────┬───────┼──────────┬───────┤col.2xcol.5│mijloacelor│col.7xcol.8│
│ │ a │ fixe │ fixe │ în regim │ în │ în regim │ în │ ───────── │ fixe de │ │
│ │mijloacelor│ existente │ │accelerat │ regim │accelerat │ regim │ 100 │ bază │ │
│ │ fixe │ la │ │ ─în ani─ │liniar │ % │liniar │ sau │ % │ │
│ │ │ 1.01.1994 │ │ │în ani │ │ % │col.2xcol.6│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │───────────│ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ 100 │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────┼──────────┼───────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ general │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴───────────┴───────────┴──────────┴───────┴──────────┴───────┴───────────┴───────────┴───────────┘



    CAP. III
    Calculul valorii de recuperat ─ prin cheltuielile de exploatare ─ la mijloacele fixe scoase din funcţiune şi casate sau prevăzute a fi scoase din funcţiune şi casate înainte de amortizarea lor integrală, dar care nu se ia în calcul la stabilirea profitului impozabil.



                                                                                                 ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬───────────┬───────────┬──────────┬──────────┬─────────┬────────────────────────┬───────────┐
│ │ Grupa şi │Valoarea de│Amortizarea│ Valoarea │ Valoarea │Valoarea │ Nr. de luni propus │Amortizarea│
│ │ codul de │ intrare a │ până la │ramasă de │recuperată│ramasă de│ pentru eşalonare │ anuală de │
│Nr. │clasificare│mijloacelor│ scoaterea │amortizat │din casare│recuperat├───────────┬────────────┤ recuperat │
│crt.│ a │ fixe la │ din │ (col.1─ │ │ (col.3─ │ până la │ în │col.5xcol.7│
│ │mijloacelor│ 1.04.1992 │ funcţiune │ col.2) │ │ col.4) │recuperarea│exercitiul │───────────│
│ │ fixe │ │ │ │ │ │ integrală │financiar │ col.6 │
│ │ │ │ │ │ │ │ │al anului...│ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────┼───────────┼────────────┼───────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────┼─────────┼───────────┼────────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ Total │ │ │ │ │ │ * │ x │ │
└────┴───────────┴───────────┴───────────┴──────────┴──────────┴─────────┴───────────┴────────────┴───────────┘
   * maximum 60 de luni



    CAP. IV
    Calculul amortizării (în lei pe mia de tone de produs) aferente clădirilor şi construcţiilor speciale cu durate de utilizare limitate de durata de exploatare a rezervelor, precum şi investiţiilor pentru descopertă


                                                                                                                ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬───────────┬────────────┬─────────────┬────────────┬───────────┬─────────────┬────────────┬─────────────────────┐
│Nr. │ Grupa şi │Valoarea de│Amortizarea │ Valoarea │ Rezerva │Amortizarea│ Cantitatea │ Gradul de │ Amortizarea │
│crt.│ codul de │ intrare a │calculată la│ ramasă a │exploatabilă│ în lei la │exploatabilă │utilizare a │ efectivă │
│ │clasificare│mijloacelor│ 31.12.1993,│mijloacelor │în mii tone │ 1000 t │în anul .... │ rezervei │ │
│ │ a │ fixe la │cf. Legii │ fixe │ │ col.3 │─în mii tone─│exploatabile│col.5 x col.6 x col.7│
│ │mijloacelor│ 1.04.1992 │nr. 62/1968 │ │ │ ─────── │ │ │──────────────────── │
│ │ fixe │ │la valoarea │(col.1─col.2)│ │ col. 4 │ │ % │ 100 │
│ │ │în mii lei │mijloacelor │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │fixe reeva- │- în mii lei-│ │ │ │ │ │
│ │ │ │luate │ │ │ - în lei -│ │ │ │
│ │ │ │-în mii lei-│ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────┼───────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼────────────┼─────────────┼────────────┼───────────┼─────────────┼────────────┼─────────────────────┤
│ │ Total │ │ │ │ │ │ │ * │ │
│ │ general │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴───────────┴────────────┴─────────────┴────────────┴───────────┴─────────────┴────────────┴─────────────────────┘

                                   cantitatea preconizată a se exploata
                                               în anul .........
* Gradul de utilizare a rezervei = ────────────────────────────────────── x 100
           exploatabile cantitatea exploatabilă la parametrii
                                                proiectaţi


    CAP. V
    Calculul amortizării de recuperat aferentă perioadei 1.04.1992 ─ 31.12.1993


                                                                                                       ─ mii lei ─
┌────┬───────────┬────────────┬───────────┬───────────────────────┬───────────┬───────────────────────┬─────────────┐
│Nr. │ Grupa şi │Valoarea de │ Valoarea │ Amortizarea │ Diferenţa │ Numărul de luni │ Amortizarea │
│crt.│ codul de │ intrare a │ ramasă a │ calculată conform │ de │ propus pentru │ anuală de │
│ │clasificare│mijloacelor │mijloacelor│ Legii nr. 62/1968 │amortizare │ eşalonare │ recuperat │
│ │ a │ fixe la │ fixe │ pe perioada │ de │ │col.5 x col.7│
│ │mijloacelor│ 1.04. 1992 │reevaluată │ 1.04.1992-31.12.1993 │ recuperat ├────────────┬──────────┼─────────────┤
│ │ fixe │ │ conform ├────────────┬──────────┤ (col.4─ │ Până la │ În │ col.6 │
│ │ │ │ H.G. nr. │ la │ la │ col.3) │recuperarea │exercitiul│ │
│ │ │ │26/1992 la │ mijloacele │mijloacele│ │ integrală │financiar │ │
│ │ │ │31.12.1993 │ fixe │ fixe │ │ │ al │ │
│ │ │ │ │nereevaluate│reevaluate│ │ │anului ...│ │
├────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼─────────────┤
│ A │ B │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
├────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼────────────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼──────────┼─────────────┤
│ │ Total │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ general │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴────────────┴───────────┴────────────┴──────────┴───────────┴────────────┴──────────┴─────────────┘



    CAP. VI
    Recapitulaţie


┌────┬─────────┬────────────────────────────────────┬───────────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │ │ │Amortizarea│ Gradul de │Amortizarea│
│crt.│Capitolul│ Detalii │ anuală │utilizare a│ anuală │
│ │ │ │ scriptică │mijloacelor│ efectivă │
│ │ │ │ │ fixe de │ │
│ │ │ │ │ bază │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │ 2 │ 3 │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ I │ Amortizarea mijloacelor fixe │ │ │ │
│ │ │existente la 31.12.1993 │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ II │ Amortizarea mijloacelor fixe │ │ │ │
│ │ │intrate după 1.01.1994 │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ III │ Amortizarea de recuperat la │ │ │ │
│ │ │mijloacele fixe scoase din │ │ │ │
│ │ │funcţiune şi casate sau prevăzute │ │ │ │
│ │ │a fi scoase din funcţiune şi │ │ │ │
│ │ │casate înainte de amortizarea │ │ │ │
│ │ │lor integrală │ │ x │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ IV │ Amortizarea clădirilor si │ │ │ │
│ │ │construcţiilor speciale cu durata de│ │ │ │
│ │ │utilizare limitată de durata de │ │ │ │
│ │ │exploatare a rezervelor precum şi │ │ │ │
│ │ │investiţiilor pentru descopertă │ │ │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │ V │ Amortizarea de recuperat aferentă │ │ │ │
│ │ │perioadei 1.04.1992 ─ 31.12.1993 │ │ x │ │
├────┼─────────┼────────────────────────────────────┼───────────┼───────────┼───────────┤
│ │Total │ │ │ x │ │
└────┴─────────┴────────────────────────────────────┴───────────┴───────────┴───────────┘

              Director, Contabil sef,


                                  -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016