Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 742 din 22 noiembrie 2004  pentru aprobarea Instructiunilor privind autorizarea, inventarierea si inregistrarea gradinilor zoologice si acvariilor publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 742 din 22 noiembrie 2004 pentru aprobarea Instructiunilor privind autorizarea, inventarierea si inregistrarea gradinilor zoologice si acvariilor publice

EMITENT: MINISTERUL MEDIULUI SI GOSPODARIRII APELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 115 din 4 februarie 2005
În temeiul dispoziţiilor <>art. 16 din Legea gradinilor zoologice şi acvariilor publice nr. 191/2002 ,
având în vedere prevederile <>Legii nr. 13/1998 pentru aderarea României la Convenţia privind conservarea speciilor migratoare de animale sãlbatice, adoptatã la Bonn la 23 iunie 1979, ale <>Legii nr. 69/1994 pentru aderarea României la Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sãlbatice de fauna şi flora pe cale de dispariţie, adoptatã la Washington la 3 martie 1973, ale <>Legii nr. 13/1993 pentru aderarea României la Convenţia privind conservarea vieţii sãlbatice şi a habitatelor naturale din Europa, adoptatã la Berna la 19 septembrie 1979, ale <>Legii nr. 58/1994 pentru ratificarea Convenţiei privind diversitatea biologica, semnatã la Rio de Janeiro la 5 iunie 1992,
în baza dispoziţiilor <>art. 3 alin. (1) pct. 5 din Hotãrârea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, cu modificãrile ulterioare,

ministrul mediului şi gospodãririi apelor emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Prezentul ordin reglementeazã procedura de autorizare, inventariere şi înregistrare a gradinilor zoologice şi acvariilor publice.
ART. 2
Se aproba Instrucţiunile privind autorizarea, inventarierea şi înregistrarea gradinilor zoologice şi acvariilor publice, prevãzute în anexele nr. 1-11 care fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 3
Direcţia Conservarea Diversitatii Biologice şi Biosecuritate din cadrul Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor şi compartimentele de specialitate din cadrul agentiilor de protecţie a mediului teritoriale vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 4
Persoanele fizice sau juridice care solicita autorizaţia de mediu de la autoritãţile teritoriale de protecţie a mediului au obligaţia sa achite tariful de 5.000.000 lei.
ART. 5
Nerespectarea mãsurilor prevãzute în prezentul ordin se sancţioneazã potrivit legii.
ART. 6
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii lui.

Ministrul mediului şi gospodãririi apelor,
Speranta Maria Ianculescu

Bucureşti, 22 noiembrie 2004.
Nr. 742.

ANEXA 1

INSTRUCŢIUNI PRIVIND AUTORIZAREA, INVENTARIEREA ŞI
ÎNREGISTRAREA GRADINILOR ZOOLOGICE ŞI ACVARIILOR PUBLICE

I. DISPOZIŢII GENERALE
1. Prezentele instrucţiuni privind autorizarea, inventarierea şi înregistrarea gradinilor zoologice şi acvariilor publice, bazate pe prevederile Directivelor Uniunii Europene, pe informaţii ştiinţifice şi din practica de profil, au scopul de a sprijini autoritãţile, instituţiile, persoanele juridice şi fizice pentru îndeplinirea şi respectarea <>Legii gradinilor zoologice şi acvariilor publice nr. 191/2002 .
2. Autorizaţiile de funcţionare se elibereazã de cãtre autoritãţile publice locale de protecţie a mediului de pe raza administrativ teritorialã a judeţului şi, respectiv, a Municipiului Bucureşti, în care se înfiinţeazã sau îşi desfãşoarã activitatea grãdinile zoologice şi acvariile publice, cu respectarea condiţiilor prevãzute în <>Legea nr. 191/2002 şi a celor prevãzute în prezentul ordin.

II. PROCEDURA DE AUTORIZARE A GRADINILOR ZOOLOGICE ŞI ACVARIILOR
3. Deţinãtorii gradinilor zoologice şi acvariilor publice sunt obligaţi sa detina autorizaţii de funcţionare care se elibereazã, la cerere, de cãtre autoritãţile publice judeţene de protecţie a mediului de pe raza administrativ teritorialã a judeţului şi, respectiv, a Municipiului Bucureşti, în care se înfiinţeazã sau îşi desfãşoarã activitatea grãdinile zoologice şi acvariile publice, cu respectarea condiţiilor prevãzute în <>Legea nr. 191/2002 şi a celor prevãzute în prezentul ordin.
4. Deţinãtorii gradinilor zoologice şi acvariilor publice trebuie sa prezinte, în scopul autorizãrii de cãtre autoritãţile publice judeţene de protecţie a mediului de pe raza administrativ teritorialã a judeţului în care se înfiinţeazã/funcţioneazã şi a Municipiului Bucureşti, formularul tip de înregistrare a instituţiei, prezentat în anexa 3, împreunã cu cererea de autorizare din anexa 2, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin. Nedepunerea cererii şi formularului tip de autorizare, atrage aplicarea art. 17 din Legea nr. 191/2004.
5. În urma depunerii formularului tip completat, autoritatea competenta trebuie sa constate, la fata locului, cele declarate în formularul de autorizare.
6. Autoritatea competenta, pe baza formularului completat de administratorul/deţinãtorul gradinii zoologice/acvariului public şi, în urma verificãrii la fata locului, va completa propriul formular din anexa 4.
7. Constatãrile şi recomandãrile vor fi comunicate autoritãţii locale de mediu, autoritãţii centrale de mediu, administraţiei publice locale şi administratorului/deţinãtorului instituţiei (gradinii zoologice/acvariului public).
8. Autorizaţia de funcţionare a gradinii zoologice sau acvariului public are formatul conform anexei 5 şi va fi emisã în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de autorizare, având o valabilitate de 5 ani de la data emiterii.
9. Autoritatea competenta are obligaţia sa efectueze verificãri semestriale ale gradinilor zoologice autorizate şi/sau ori de câte ori este cazul.
10. O copie a actului de autorizare a gradinii zoologice/acvariului public trebuie afişatã la fiecare intrare pentru public a instituţiei.

II.1. Modul de înregistrare a stocurilor de animale
11. Trebuie ţinute înregistrãri/înscrisuri pentru toate animalele care pot fi individualizate ca şi pentru grupurile de animale din colecţia de animale sãlbatice vii a gradinii zoologice/acvariului public. Acolo unde este posibil animalele trebuie individualizate.
12. Înregistrãrile trebuie fãcute fie într-un sistem de clasificare pe fise, gen index, pe computer, sau folosind un alt tip de gasire/cãutare din care informaţia sa fie uşor accesata.
13. Înregistrãrile trebuie ţinute la zi şi pãstrate într-o arhiva accesibila timp de minim 10 ani. Trebuie luate mãsuri ca aceste înregistrãri sa fie arhivate pe termen lung într-un format sigur pentru a nu fi permisã degradarea.
14. Înregistrãrile trebuie sa conţinã urmãtoarele informaţii:
a. identificarea: denumirea comuna (acolo unde exista), denumirea ştiinţificã;
b. originea: animalul este nãscut în libertate sau în captivitate, identificarea pãrinţilor (dacã se cunoaşte), locatiile anterioare (dacã se cunosc), situaţia populaţiei din libertate, de unde provine animalul (dacã se cunosc);
c. data intrãrii în colectie; data iesirii din colectie, modalitatea intrãrii şi/sau a iesirii din colectie (donaţie, schimb, vânzare, custodie etc.), instituţia care care s-a fãcut ieşirea;
d. data/data estimativã a naşterii, dupã ce criterii s-a efectuat estimarea;
e. sexul animalului (unde se cunoaşte);
f. semne distinctive (tatuaje, chip-uri, inele, crotalii, semnalmente morfologice distinctive, masca faciala etc.);
g. date clinice: inclusiv detalii şi date când au fost administrate medicamente, injectii şi alte forme de tratament, investigaţii, analize, ca şi detalii despre starea de sãnãtate a animalului;
h. data morţii şi constatãrile post-mortem;
i. evadari: motivul, atunci când a avut loc o evadare sau daunele produse de animal în urma evadãrii sau ranirii produse de animal altor persoane, ca şi sumarul mãsurilor de remediere luate pentru a preveni asemenea incidente;
j. date referitoare la reproducere (data la care, cu cine a avut loc imperecherea, numãrul de pui rezultaţi, mod natural sau asistat la naştere, incubatie artificiala/naturala, alte consideratii);
k. observaţii etologice (caracterizarea individului din punct de vedere comportamental).
15. Trebuie ţinuta o evidenta/lista anuala a colectiei de animale, separat de înregistrãrile individuale/fişele individuale ale animalelor. Trebuie înaintatã autoritãţii de mediu locale o copie a listei anuale, nu mai târziu de data de 1 aprilie a anului urmãtor celui la care se referã lista.
16. Lista colectiei trebuie sa includã urmãtoarele:
a. denumirea comuna şi ştiinţificã a speciei;
b. totalul indivizilor dintr-o specie la 1 ianuarie;
c. numãrul de animale intrate în colectie, din toate sursele, de-a lungul anului;
d. numãrul naşterilor din colectie de-a lungul anului;
e. numãrul deceselor în primele 30 de zile de la naştere;
f. numãrul indivizilor morţi din alte cauze;
g. numãrul iesirilor din colectie, inclusiv vânzãri, donaţii, schimburi, eliberari în natura, participari la programe de reproducere etc.
h. totalul rãmas în colectie la 31 decembrie;
i. sexul fiecãrui animal, acolo unde se cunoaşte, trebuie înregistrat astfel: 1.2.3 indica un mascul, doua femele şi trei indivizi nesexati;
j. înregistrãrile trebuie aşezate sub forma de tabel, pentru a fi mai simplu de parcurs:




┌─────────┬───────────┬──────────┬─────────┬────────┬──────────┬──────┬─────────┬──────────┐
│ │ │ │ Intrari │ │Decese în │ │ │ │
│Denumirea│ Denumirea │Componenta│ de │Naşteri/│primele 30│ │Iesiri de│Componenta│
│ comuna │ştiinţificã│grupului │exemplare│eclozari│zile de la│Decese│exemplare│grupului │
│ │ │la 1.01. │ noi │ │ naştere/ │ │ │la 31.12. │
│ │ │ 2004 │ │ │ eclozare │ │ │ 2004 │
├─────────┼───────────┼──────────┼─────────┼────────┼──────────┼──────┼─────────┼──────────┤
│Pelican │Pelecanus │ 5.7.3 │ 2.1 │ 0.0.2 │ 0.0.1 │ 0.1 │ 0.2.1 │ 7.5.4 │
│comun │onocrotalus│ │ │ │ │ │ │ │
└─────────┴───────────┴──────────┴─────────┴────────┴──────────┴──────┴─────────┴──────────┘



III. ROLURILE OBLIGATORII ALE GRADINILOR ZOOLOGICE ŞI ACVARIILOR

III.1. Principii privind Conservarea, Educaţia şi Cercetarea
17. În conformitate cu cerinţele <>Legii gradinilor zoologice şi acvariilor publice nr. 191/2002 , grãdinile zoologice/acvariile publice vor implementa urmãtoarele mãsuri privind conservarea:
a. participarea la cercetãri din care se obţin avantaje în privinta conservãrii speciilor şi/sau instruire în dobândirea abilitãţilor relevante legate de conservare şi/sau în schimbul de informaţie referitoare la conservarea speciilor şi/sau, acolo unde este cazul, reproducerea în captivitate, repopularea sau reintroducerea speciilor în libertate/natura şi;
b. promovarea educaţiei şi sensibilizarii publicului în legatura cu conservarea biodiversitatii, în mod particular, prin furnizarea de informaţie despre speciile expuse şi habitatele lor naturale.
18. Grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa respecte un cod etic, permanent revizuit, în planificarea şi implementarea strategiilor lor de conservare, educaţie şi cercetare.

III.2. Conservarea în cadrul (ex-situ) şi în afarã (în-situ) gradinii zoologice/acvariului public
19. Acolo unde sunt menţinute specii reprezentative, gradina zoologica/acvariul public trebuie sa fie un participant activ la programe de management/conservare ale speciilor. Programele trebuie sa contribuie la conservarea speciilor în libertate.
20. Grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa demonstreze performanţe masurabile în privinta conservãrii, educaţiei şi cercetãrii. Domeniile care vor fi examinate vor include:
a. politica generalã în privinta educaţiei şi conservãrii şi cum aceasta politica se afla în relatie cu "Strategia Mondialã de Conservare în Grãdinile Zoologice";
b. tipul şi nivelul de implicare în programe de conservare, naţionale, regionale şi internaţionale şi/sau în alte activitãţi cu rol în conservare;
c. prezenta unui plan scris în privinta educaţiei şi a cercetãrii şi modul în care este aplicat în practica.
21. În baza <>art. 1 din Legea nr. 191/2002 , în scopul protejãrii faunei sãlbatice şi biodiversitatii şi pentru ca grãdinile zoologice/acvariile publice sa-şi îndeplineascã rolul în conservarea biodiversitatii, animalele din colectiile acestor instituţii, care participa la programe de conservare naţionale, regionale, internaţionale, de reproducere în captivitate, sunt date în custodie, la schimb, sunt destinate reintroducerii în natura, confiscate, ca şi altor activitãţi care vizeazã conservarea, reabilitarea, îşi pãstreazã numai valoarea biologica. Valoarea financiar contabila, în aceste cazuri, îşi pierde relevanta, fiind consideratã zero.
22. Grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa achizitioneze numai animale nãscute şi crescute în captivitate, care provin din alte grãdini zoologice sau instituţii asemãnãtoare, evitand, pe cat posibil capturarea animalelor sãlbatice din natura. Doar în situaţii bine documentate, se pot captura animale sãlbatice din natura, în scopul conservãrii <<ex situ>> a speciilor de animale amenintate cu disparitia, cu avizul Academiei Romane, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii şi a autoritãţii centrale de protecţie a mediului, cu respectarea legislaţiei în domeniu.

III.3. Educaţia
23. O gradina zoologica/acvariu public trebuie sa aibã o strategie (scrisã) în privinta educaţiei şi un program educaţional activ.
24. Trebuie puse la dispoziţie facilitãţi corespunzãtoare în scopuri educative.
25. Trebuie afişate informaţii corecte despre speciile expuse. Ele trebuie sa includã, minim, denumirea speciei (atât ştiinţificã cat şi pe cea comuna, atunci când exista), distribuţia, habitatul sau natural, câteva caracteristici biologice şi detalii ale statutului sau în privinta conservãrii.

III.4. Cercetarea
26. Grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa demonstreze ca încurajeazã cercetarea prin implicarea în activitãţi de cercetare proprii şi în comun cu alte instituţii de profil. Cercetarea poate fi dezvoltata în colaborare cu instituţii de învãţãmânt superior, institute de cercetare, muzee, alte grãdini zoologice/acvarii publice din ţara şi strãinãtate etc. Detalii amanuntite ale unor astfel de proiecte trebuie puse la dispoziţie, la cerere.
27. Trebuie avut în vedere, în orice cercetare desfasurata, ca aceasta sa fie în acord cu intreaga legislaţie în vigoare şi sa fie subiect al prevederilor etice. Protocoale, autorizaţii şi publicaţii asociate trebuie sa fie disponibile cu ocazia verificãrilor.

IV. PERSONALUL ŞI INSTRUIREA
28. Numãrul membrilor personalului, experienta şi instruirea lor trebuie sa fie corespunzãtoare pentru a fi permanent în acord cu standardele, luându-se în calcul timpul de lucru, conform legislaţiei muncii.
29. Pentru a se alinia standardelor acestui ordin, nivelul minim de studii trebuie sa fie cel mediu, de absolvent al învãţãmântului liceal, pentru funcţia de îngrijitor de animale sãlbatice.
30. Trebuie ţinuta la zi o lista cu toţi membrii autorizaţi sa lucreze cu animalele, împreunã cu sarcinile şi/sau responsabilitãţile, nivelul de cunoştinţe, instruire şi calificare.
31. Tot personalul care se ocupa de animale trebuie sa fie competent pentru a face fata responsabilitãţilor individuale şi trebuie sa i se dea posibilitatea sa urmeze un curs de instruire şi/sau perfecţionare pentru a dobândi calificarile corespunzãtoare activitãţii pe care o desfãşoarã.
32. Instruirea continua a personalului la locul de munca trebuie sa reprezinte un aspect permanent al activitãţii unei grãdini zoologice.
33. Administratorul/deţinãtorul gradinii zoologice/acvariului public trebuie sa depunã toate eforturile pentru a se asigura ca personalul instituţiei are un comportament deontologic corespunzãtor (sa nu aibã antecedente privind rele tratamente aplicate animalelor care pot intra sub incidenta oricãrei legislaţii referitoare la bunãstarea animalelor sau consevarea lor).
34. Toate grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa prevadã în schema de personal cel puţin un biolog pentru asigurarea asistenţei animalelor sãlbatice captive.
35. Toate grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa asigure asistenta veterinara calificatã colectiei de animale pe care o are în întreţinere. Pentru asigurarea asistenţei veterinare, grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa prevadã în schema de personal cel puţin un post de medic veterinar şi/sau sa realizeze un contract de colaborare cu un cabinet, spital, policlinica, facultate veterinara sau medic veterinar din afarã instituţiei, dupã caz.
36. În scopul asigurãrii bunastarii animalelor, conducerea gradinii zoologice/acvariului public trebuie sa asigure stabilitatea şi continuitatea personalului pentru îngrijirea animalelor din colectie, atât a specialiştilor cu experienta în domeniu, cat şi a ingrijitorilor de animale.

V. SIGURANTA PUBLICULUI ÎN GRĂDINILE ZOOLOGICE/ACVARIILE PUBLICE

V.1. Principii
37. Aspectele legate de posesia animalelor cu risc sau potenţial periculoase sunt deosebit de importante pentru bunãstarea animalelor, deoarece acţiunile care urmeazã consecutiv evadãrii acestora pot avea ca rezultat ranirea sau chiar moartea animalelor pentru a proteja siguranta persoanelor.
38. Trebuie sa fie efectuatã evaluarea riscului, acolo unde este cazul, şi trebuie trase concluzii semnificative pentru ca acestea sa fie examinate de cãtre persoanele desemnate pentru efectuarea verificãrii.

V.2. Amplasamente/împrejmuiri
39. Animalele din gradina zoologica trebuie menţinute tot timpul în amplasamente sau, în cazul în care sunt lãsate libere, sa nu pãrãseascã incinta gradinii zoologice.
40. Toate animalele trebuie ţinute în amplasamente astfel construite încât sa nu permitã evadarea animalelor din ele. Porţile şi uşile amplasamentelor trebuie închise într-un mod sigur pentru a nu permite deschiderea lor de cãtre persoane neautorizate.
41. Barierele, gardurile şi orice alte modalitãţi de separare a animalelor de vizitatori, personal, sau de alte animale, trebuie concepute, construite şi menţinute astfel încât sa nu le permitã animalelor contactul cu cei mentionati. Amplasamentele nu trebuie sa conţinã vegetaţie sau alte materiale, astfel pozitionate, încât sa poatã folosi animalelor pentru a evada.
42. Porţile şi uşile amplasamentelor trebuie sa fie la fel de solide şi eficiente ca şi restul imprejmuirilor amplasamentului. În particular, porţile şi uşile trebuie sa fie proiectate şi menţinute astfel încât sa nu poatã fi scoase din balamale sau descuiate de cãtre animale.
43. Porţile şi uşile spre amplasamentele animalelor, acolo unde publicul este admis, ca şi orice alt amplasament sau împrejmuire trebuie conceputã, construitã şi menţinutã astfel încât sa nu producã vreo ranire vizitatorilor, în particular copiilor sau persoanelor cu disabilitati.
44. Animalele care se catara sau sar trebuie ţinute în amplasamente suficient de sigure pentru a preveni evadarea lor. Animalele periculoase care sapa trebuie ţinute în amplasamente astfel construite încât sa se evite evadarea pe sub imprejmuirea amplasamentului.
45. Acolo unde se folosesc garduri/împrejmuiri pentru a inconjura amplasamentele animalelor, stâlpii lor de sustinere trebuie sa fie bine fixati în sol. Materialul din care este construit gardul sau imprejmuirea trebuie sa fie suficient de solid pentru a putea susţine greutatea animalelor închise şi sa reziste la eventuale deteriorãri produse de animale.

V.3. Întreţinerea clãdirilor şi altor zone
46. Clãdirile, structurile şi zonele în care publicul are acces trebuie menţinute în condiţii sigure.
47. Publicului vizitator nu îi este permis sa între în nici o clãdire, anexa sau zona din cadrul gradinii zoologice/acvariu public care ar putea prezenta riscuri pentru sãnãtatea sau siguranta lor.
48. Zonele în care este permis accesul vizitatorilor nu trebuie sa prezinte suprafeţe alunecoase pentru a se evita cãderea prin alunecare a acestora. Pentru a nu deveni greu accesibile pantele trebuie sa fie concepute în trepte sau folosite alte modalitãţi care sa nu prezinte riscul de cadere pentru vizitatori sau personal.
49. Acolo unde sunt construite trepte, acestea trebuie însoţite de "mana curenta"/balustrade. Trebuie avut în vedere accesul persoanelor cu handicap motor, prin crearea de pante speciale pentru acestea.
50. Acolo unde exista treceri suspendate peste amplasamentul unui animal acestea trebuie sa fie proiectate, construite şi menţinute astfel încât sa asigure siguranta celor care le folosesc. Trecerile suspendate nu trebuie sa permitã animalelor contactul cu vizitatorii sau personalul.

V.4. Protecţia publicului
51. Fiecare persoana autorizata pentru a folosi o arma de foc, din cadrul personalului gradinii zoologice, trebuie sa se antreneze periodic în acest scop. Acest antrenament trebuie înregistrat printr-un document şi trebuie pus la dispoziţie pentru verificare.
52. Armele de foc, munitia şi echipamentul de tranchilizare, acolo unde exista trebuie:
a. sa fie disponibil pentru folosirea imediata;
b. sa fie folosite doar de operatori autorizaţi şi antrenati;
c. sa fie curatate şi menţinute conform recomandãrilor de utilizare;
d. sa fie ţinute în siguranta, conform legislaţiei în vigoare.
53. Personal corespunzãtor trebuie instruit pentru: manevrarea medicamentelor tranchilizante, riscuri, efecte adverse, riscurile asupra oamenilor, dacã aceste medicamente sunt folosite greşit/accidental şi trebuie formulate protocoale de urgenta pentru aceste cazuri.
54. Trebuie furnizate personalului instrucţiuni scrise în privinta mãsurilor de urgenta şi procedurilor care trebuie efectuate în cazul unui incident care implica interactiunea între animale veninoase şi vizitatori sau alţi membrii ai personalului. Aceste instrucţiuni trebuie sa includã acţiuni imediate care trebuie efectuate, ca şi informaţia cerutã de spitalul local, care vor include:
a. natura muscaturii sau intepaturii şi specia de animal care a produs-o;
b. numãrul de telefon al celor mai apropriate centre care fac terapie anti-venin;
c. numãrul de telefon al gradinii zoologice şi al unui membru superior al personalului gradinii zoologice;
d. numãrul de telefon al unui specialist în aceasta problema care trebuie contactat;
e. unde se poate, fise medicale ale personalului;
f. detalii ale medicului veterinar şi/sau biologului care manevreaza specii veninoase.

V.5. Evadari
55. Imprejmuirea/gardul care delimiteaza perimetrul gradinii zoologice/acvariului public, inclusiv punctele de acces în aceasta trebuie sa fie proiectate, construite şi menţinute astfel încât sa descurajeze orice patrundere neautorizata a persoanelor, ca şi menţinerea tuturor animalelor în acest perimetru, în limite rezonabile.
56. Grãdinile zoologice/acvariilor publice trebuie sa dispunã de un sistem de reducere a riscurilor de sustragere, distrugerilor intenţionate sau eliberãrii animalelor, cu rea intenţie, de cãtre persoane neautorizate, intrate prin efracţie etc., care au patruns în perimetrul gradinii zoologice în timpul sau în afarã programului de vizitare.
57. Conducerea gradinii zoologice trebuie sa evalueze posibilitatea oricãrui pericol care poate aparea ca urmare a evadãrii unui animal din amplasamentul sau şi sa ia în considerare posibilele cai de ieşire din perimetrul acesteia.
58. Trebuie fãcute toate eforturile pentru capturarea oricãrui animal evadat, viu, în mãsura în care acest lucru este rezonabil.
59. Procedurile care trebuie adoptate în situaţia evadãrii animalelor, în incinta sau în afarã perimetrului gradinii zoologice, fie în situaţia scaparii accidentale a unui animal, sau a eliberãrii neautorizate a unui animal, trebuie aduse în atenţia, şi sa fie la dispoziţia tuturor membrilor personalului printr-un document scris.
60. Procedurile care trebuie urmate în situaţia evadãrii animalelor trebuie stabilite în prealabil şi includ urmãtoarele:
a. anunţarea, prin metode cat mai rapide, a unui membru superior al personalului referitor la fiecare evadare;
b. un rãspuns prompt la o evadare, în toate situaţiile; de exemplu, atât în timpul zilei, când personalul este de serviciu, când sunt vizitatori în instituţie, sau când au evadat mai multe animale o data, etc.
c. ce mãsuri trebuie întreprinse în situaţia unei evadari; incluzând recapturarea animalului, protecţia vizitatorilor, alertarea poliţiei, etc.
d. controlul vizitatorilor, incluzând calmarea lor, adãpostirea lor în clãdiri, închiderea uşilor, ferestrelor, evacuarea lor din incinta gradinii zoologice;
e. asigurarea securitãţii perimetrului gradinii zoologice, ceea ce implica închiderea portilor, a tuturor punctelor de acces;
f. asigurarea armelor de foc sau a echipamentului de tranchilizare, detalii precise de utilizare a acestora, stabilite în prealabil de conducerea gradinii zoologice şi poliţia localã;
g. asigurarea unui echipament de recapturare a animalelor, care sa poatã fi utilizat în aceste situaţii inclusiv, dacã este necesar, folosirea unor vehicule în scopul protecţiei personalului de intervenţie.
61. Conducãtorul gradinii zoologice sau un membru desemnat de acesta, trebuie sa fie permanent disponibil pentru a lua decizia referitoare la eutanasierea animalelor evadate, dacã este cazul.
62. Conducerea gradinii zoologice trebuie sa stabileascã o ierarhie a responsabilitãţilor, în aceste situaţii, care trebuie consemnatã în scris şi ţinuta la zi. Aceasta trebuie adusã la cunostinta întregului personal şi afişatã în loc vizibil pentru membrii personalului.
63. Conducerea gradinii zoologice trebuie sa se asigure ca toţi membrii personalului sunt familiarizati cu procedurile de urgenta care trebuie întreprinse în cazul evadãrii animalelor.
64. Toate evadarile trebuie sa fie înregistrate şi tacute raportari detaliate asupra lor. În situaţia unei evadari urmatã de imposibilitatea capturãrii respectivului animal nedomestic, cu atât mai mult a unui exemplar dintr-o specie exotica, trebuie anunţatã autoritatea localã pentru protecţia mediului despre eveniment, în maxim 24 de ore. În situaţia unui animal periculos trebuie luate mãsuri de urgenta, anuntand imediat poliţia localã sau orice alta instituţie care poate ajuta la capturarea respectivului animal şi asigurarea siguranţei persoanelor din zona.
65. Grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa aibã în vedere potenţialul risc pe care îl implica rãspândirea parazitilor, agenţilor patogeni sau plantelor şi animalelor non-native prin intermediul apelor reziduale sau altor surse asemãnãtoare şi sa ia mãsuri pentru prevenirea unor astfel de situaţii. Apele reziduale trebuie tratate în mod corespunzãtor la pãrãsirea perimetrului gradinii zoologice pentru a preveni aceste situaţii.
66. Atunci când sunt folosite santuri uscate sau cu apa cu rol de bariere fizice pentru delimitarea perimetrului unui amplasament pentru animale, acestea trebuie sa fie astfel construite încât sa previnã cãderea vizitatorilor în ele, prin marcarea, delimitarea lor, pe partea de vizitare.
67. Gardurile electrificate destinate delimitãrii amplasamentelor pentru animale trebuie pozitionate astfel încât sa nu poatã fi atinse de cãtre vizitatori.
68. Un numãr suficient de semne de avertizare care folosesc simboluri grafice, cuvinte sau o combinatie de simboluri grafice şi cuvinte trebuie plasate în dreptul fiecãrui amplasament care conţine animale cu potenţial periculos, specificand şi în ce consta pericolul (de ex. animal care zgarie, musca, etc.).

V.6. Iesiri
69. Ieşirile trebuie sa fie adecvat localizate şi vizibil indicate/inscriptionate.
70. Fiecare ieşire trebuie menţinutã libera, uşor accesibila în scopul deschiderii, dinspre interior, pentru a permite vizitatorilor ieşirea din incinta gradinii zoologice/acvariului public. Toate aceste porţi de acces trebuie sa se poatã închide în mod sigur pentru a putea preveni evadarea animalelor.

V.7. Semne
71. Acolo unde vizitatorii pot veni în contact cu animalele, semne şi informaţii de avertizare, unde este cazul în mai multe limbi strãine de circulaţie, trebuie expuse vizibil.
72. Un numãr adecvat de semne de avertizare, anuntand potenţialul pericol, fie prin simboluri grafice, fie o combinatie de simboluri grafice şi cuvinte, trebuie expuse în zonele unde exista garduri electrificate sau alte surse de potenţiala electrocutare.
73. Avertismente trebuie expuse în toate locurile unde exista pericolul ca o persoana sa cada (santuri, etc). Asemenea santuri trebuie asigurate cu o bariera capabilã sa opreascã, mai ales, cãderea copiilor.
74. Orice clãdire unde exista un pericol trebuie ţinuta închisã. Placute de avertizare trebuie expuse pentru a indica faptul ca accesul este nesigur sau este interzis.
75. Alte zone trebuie clar definite, de exemplu prin intermediul barierelor şi placutelor de avertizate sau, acolo unde este permis accesul autovehiculelor care aparţin instituţiei, trebuie puse semne indicatoare de circulaţie sau placute care sa avertizeze publicul.
76. Grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa aibã în vedere şi folosirea de placute indicatoare pe baza de simboluri pentru a veni în ajutorul vizitatorilor strãini şi al copiilor (care nu ştiu sa citeascã, dar pot înţelege simbolurile grafice).

V.8. Facilitãţi pentru public
V.8. a. Primul ajutor
77. Echipamentul de prim-ajutor trebuie sa fie uşor accesibil, situat într-o clãdire/camera anexa.
78. Punctele de prim-ajutor trebuie sa fie în mod adecvat semnalizate/indicate.
79. Un numãr adecvat de membri ai personalului, instruiti în acordarea primului ajutor trebuie sa fie disponibili în timpul programului normal de vizitare.
80. Trebuie furnizate personalului instrucţiuni scrise în privinta mãsurilor de urgenta şi procedurilor care trebuie efectuate în cazul unui incident care implica interactiunea între animale veninoase şi vizitatori sau alţi membrii ai personalului.
V.8. b. Toalete
81. Trebuie puse la dispoziţie toalete corespunzãtor echipate şi menţinute, inclusiv pentru persoane cu disabilitati/handicap.
82. Apa curenta, curata, pentru spãlat trebuie pusã la dispoziţie, împreunã cu sapun şi modalitãţi de uscare a mainilor.
V.8. c. Parcarea
83. Gradina zoologica/acvariul public trebuie sa se asigure, împreunã cu autoritatea localã şi poliţia, acolo unde este necesar, ca facilitãţile de parcare sunt suficiente pentru a asigura necesitãţile vizitatorilor.
V.8. d. Asigurarea unor nevoi particulare
84. Trebuie puse la dispoziţie locuri amenajate de şedere şi odihna, în mod particular, pentru persoanele în varsta şi pentru pãrinţii cu copii mici.
85. Trebuie fãcute amenajãri pentru a preintampina, în limite rezonabile, necesitãţile vizitatorilor cu nevoi speciale, inclusiv a celor cu handicap.

VI. CONDIŢII PRIVIND BUNĂSTAREA ANIMALELOR

VI.1. Asigurarea unui ambient corespunzãtor
86. Temperatura, ventilatia, iluminarea şi nivele de zgomot ale amplasamentelor, trebuie sa fie, în permanenta, corespunzãtoare pentru realizarea confortului şi a bunastarii unei specii particulare de animal. În particular:
a. trebuie avute în vedere nevoile speciale ale animalelor gestante şi nou-nãscute/eclozate;
b. animalelor importate, nou sosite, trebuie sa li se permitã sa devinã complet aclimatizate în noul lor mediu ambiant. În unele cazuri, acesta poate fi un proces gradual;
c. amplasamentele pentru animale acvatice trebuie sa fie areate adecvat, în conformitate cu numãrul de indivizi aflaţi în fiecare amplasament/acvariu şi trebuie menţinute la o temperatura adecvatã cerinţelor speciei/speciilor, iar parametrii ambientului (ex. salinitatea, calitatea apei) trebuie sa fie corespunzatori speciei;
d. adãposturile interioare trebuie sa asigure o umiditate corespunzãtoare şi protecţie impotriva condiţiilor extreme, ale radiatiilor solare, caldurii, uscaciunii, frigului.
87. Animalelor menţinute în amplasamente exterioare trebuie sa li se asigure adapost suficient pentru confortul şi bunãstarea lor. Trebuie asigurate arii de refugiu pentru animalele nervoase, sensibile pentru a se putea retrage din câmpul vizual al publicului. Amplasamentele trebuie concepute astfel încât sa permitã animalelor sa-şi manifeste reactiile normale de apãrare şi sa respecte distanţele de "fuga" corespunzãtoare.
88. Amplasamentele şi barierele/imprejmuirile acestora trebuie menţinute într-o stare în care sa nu permitã nici o posibilitate de ranire animalelor, în particular:
a. orice defect observat la imprejmuirile unui amplasament sau în orice dispozitiv sau echipament din amplasamentele animalelor, care este posibil sa-l raneasca, trebuie reparat sau înlocuit sau animalul trebuie relocat imediat, iar defectiunea înregistratã în registrul zilnic de observaţii al ingrijitorului;
b. orice defect care prezintã posibilitatea de a-i face rau animalului trebuie rectificat imediat. Dacã aceasta nu este posibil, animalul trebuie mutat din apropierea sursei de pericol potenţial pana când acest pericol este îndepãrtat (reparat, rectificat, etc.);
c. orice tip de planta capabilã sa-i facã rau animalului trebuie îndepãrtatã;
d. şanţurile uscate sau cu apa folosite ca bariere fizice pentru delimitarea amplasamentelor trebuie sa asigure posibilitatea de revenire în amplasament dacã animalul cade în ele;
e. orice materiale naturale (ex. plante şi produsele lor, precum seminţe sau fructe) sau orice materiale nenaturale (ex. vopsele, substanţe chimice, substrate tratate, apa tratata, etc.) trebuie evaluate din punct de vedere al toxicitatii pentru specia de animale la care dorim sa le introducem, înainte de a le folosi.
89. Toate plantele şi echipamentele fixate, inclusiv instalaţiile electrice trebuie montate şi menţinute astfel încât sa nu prezinte pericol pentru animale, iar operarea lor sa nu fie disturbata de acestea.
90. Acolo unde calitatea mediului ambiant este dependenta de utilitãţi externe, facilitãţi adecvate de reglare/autoreglare trebuie sa existe în cazul deteriorarii acestor utilitãţi.
91. Uneltele şi alte echipamente portabile nu trebuie lãsate nesupravegheate în locuri unde ele pot cauza raniri animalelor, pot facilita evadarile sau pot servi drept proiectile.
92. Deşeurile/resturile din amplasamentele animalelor, care pot produce raniri, trebuie indepartate, curatate cat mai curând posibil.
93. Trebuie menţinute standarde corespunzãtoare de igiena, atât privind igiena personalã a membrilor personalului ca şi cea din amplasamente şi din camerele destinate tratamentului animalelor, în particular:
a. trebuie acordatã în mod special atentie administrãrii şi curatarii corespunzãtoare a amplasamentelor şi echipamentelor din interiorul acestora, pentru a reduce riscul imbolnavirilor. În cazul animalelor acvatice, calitatea apei trebuie monitorizata în mod regulat;
b. trebuie sa fie disponibile substanţe corespunzãtoare pentru curatare ca şi cantitãţi suficiente de apa, iar mijloacele pentru aplicarea lor sa fie sigure, trebuie obţinute şi urmate indicaţiile specialiştilor privind cerinţele de curãţenie şi igienizare ale amplasamentelor sau altor arii;
c. trebuie avutã grija specialã dacã o boala infectioasa este identificata la vreun animal.
94. Drenarea tuturor amplasamentelor trebuie sa fie eficienta, indepartand toatã apa în exces.
95. Orice jgheab, canal, scurgere deschise, în afarã de cele care transporta apa de suprafata, trebuie situate în afarã amplasamentelor.

VI.2. Asigurarea hranei şi apei
96. Hrana oferitã trebuie sa fie prezentatã în mod corespunzãtor şi trebuie sa aibã valoare nutritiva, cantitate, calitate şi varietate corespunzãtoare speciei respective ca şi condiţiei în care este animalul - dimensiune, varsta, stare fiziologica, reproductiva şi de sãnãtate.
97. Trebuie sa fie permanent la dispoziţia animalelor apa pentru baut proaspãta, limpede, în cantitate suficienta.
98. Stocurile de hrana şi lichide trebuie pãstrate în condiţii igienice, în particular:
a. hrana şi lichidele trebuie protejate impotriva umezelii, deteriorarii, mucegaiurilor sau contaminarii de cãtre insecte, pãsãri, paraziti, sau alţi daunatori;
b. stocurile de hrana şi lichide perisabile trebuie pãstrate în refrigeratoare;
c. prepararea hranei solide şi lichide trebuie efectuatã în locuri special concepute şi corespunzãtor echipate şi folosite doar în acest scop;
d. personalul trebuie instruit în vederea respectãrii unor standarde stricte de igiena personalã şi trebuie sa se conformeze regulilor de menţinere a igienei pe parcursul preparãrii şi transportului hranei, atrãgându-se atenţia asupra riscurilor de contaminare prin intermediul echipamentului, ustensilelor şi suprafeţelor, iar containerele pentru hrana şi apa nu trebuie folosite în alte scopuri.
99. Trebuie avut în vedere, atunci când este oferitã hrana şi lichidele, comportamentul natural al animalelor, în mod particular aspectele sociale. Vasele pentru hrana şi lichide, atunci când sunt folosite, trebuie sa aibã un model potrivit şi sa fie plasate astfel încât sa fie accesibile tuturor animalelor ţinute în amplasament.
100. Modalitãţile de hranire ale animalelor trebuie sa fie sigure atât pentru acestea cat şi pentru personal.
101. Hranirea animalelor cu prada vie trebuie evitata. Administrarea prazii vii se va face doar în circumstanţe excepţionale şi doar la indicaţia biologului, medicului veterinar sau altui specialist. Când trebuie folositã prada vie, trebuie avutã în vedere atât bunãstarea acesteia, cat şi orice potenţiala ranire care ar putea fi cauzatã pradatorului.
102. Hrana şi lichidele, ca şi vasele pentru hrana şi lichide, atunci când sunt folosite, trebuie aşezate în locuri în care sa fie minim riscul de a se contamina cu dejectiile animalelor, pasarilor sãlbatice, rozatoarelor sau altor daunatori.
103. Vasele pentru hrana şi lichide, când se folosesc, trebuie curatate în mod regulat.
104. Hranitorile automate, atunci când sunt folosite, trebuie inspectate de doua ori pe zi pentru a se asigura ca funcţioneazã eficient. Adapatorile automate sau alte sisteme de adapat trebuie şi ele inspectate de doua ori pe zi.
105. Nu trebuie permisã hranirea necontrolata a animalelor de cãtre vizitatori. Atunci când hranirea animalelor de cãtre vizitatori este permisã, trebuie facuta doar cu hrana specialã, controlatã, aprobatã de instituţie, procurata din cadrul respectivei instituţii. Cantitatea oferitã pe zi şi pe animal trebuie sa se încadreze în necesarul zilnic specific speciei pentru a se evita hranirea în exces.
106. Hrana neconsumata trebuie îndepãrtatã din amplasamente în scopul menţinerii igienei.
107. Indicaţiile veterinare, ale biologului sau ale altui specialist, privind toate aspectele legate de nutritie trebuie obţinute şi urmate.
108. Trebuie menţinut un dosar cu toate dietele animalelor din colectie.

VI.3. Asigurarea îngrijirii generale şi asistenţei veterinare a animalelor
VI.3. a. Observaţii de rutina
109. Condiţia/starea, sãnãtatea şi comportamentul tuturor animalelor trebuie verificate de cel puţin doua ori pe zi de cãtre persoana sau persoanele care rãspund de îngrijirea lor;
110. Orice animale care provoacã cauze de ingrijorare trebuie evaluate atent, dacã ele sunt în mod nejustificat bolnave, ranite sau au un comportament schimbat nejustificat. Atunci când este necesar, trebuie sa li se asigure imediat atentie şi tratament.
111. Trebuie ţinut un registru/jurnal de cãtre persoana sau persoanele rãspunzãtoare de animale/ingrijitori, în care sa se indice schimbãrile prescrise în dieta, verificãrile stãrii de sãnãtate efectuate, orice comportament, activitate sau alta problema neobisnuita survenitã ca şi acţiunile de remediere întreprinse.

VI.3. b. Amplasamente
112. Amplasamentele trebuie sa fie de astfel proiectate, construite, de dimensiuni, iar animalele trebuie sa fie cazate în ele, astfel încât:
a. sa se evite dominarea nejustificatã a animalelor din cadrul grupurilor de cãtre un membru dominant;
b. sa se evite riscul creãrii conflictelor permanente şi persistente între membrii unui grup, sau între membrii diferitelor specii sau grupuri de varsta în expoziţiile mixte;
c. sa se asigure ca amplasamentul sa nu fie suprapopulat;
d. sa se previnã apariţia şi rãspândirea parazitilor sau altor agenţi patogeni;
e. sa se permitã îndepãrtarea tuturor dejectiilor, resturilor solide şi lichide.
113. Arborii din apropierea şi din amplasamentele animalelor trebuie sa fie în mod regulat inspectati şi ajustati de câte ori este necesar pentru a se evita ranirea animalelor sau ingerarea plantelor toxice. Trebuie efectuatã toaletarea arborilor şi plantelor cataratoare pentru a se preveni evadarile animalelor.
114. Distanţele sau barierele dintre animale şi dintre amplasamente şi vizitatori trebuie sa fie suficiente pentru a minimiza transmiterea bolilor sau potenţialilor agenţi patogeni.

VI.3. c. Asistenta veterinara
115. Un program cuprinzator/complet de asistenta veterinara trebuie sa fie stabilit şi desfãşurat sub supravegherea unui medic veterinar care este familiarizat cu practica curenta a îngrijirii animalelor din grãdini zoologice, în particular, a speciilor menţinute în colectie.
116. Medicul veterinar trebuie sa rãspundã de, sau sa fie activ implicat în urmãtoarele:
a. inspecţii de rutina ale colectiei de animale;
b. îndrumarea în efectuarea sau aplicarea tratamentelor tuturor animalelor bolnave;
c. realizarea vaccinarilor, deparazitarilor, vitaminizarilor şi altor aspecte ale medicinei preventive;
d. monitorizarea sãnãtãţii animalelor inclusiv recoltarea de sânge şi de alte mostre pentru examene de laborator;
e. recoltarea, prepararea şi expedierea corecta şi sigura a probelor. Atunci când aceste mostre trebuie transportate în afarã instituţiei de altcineva decât medicul veterinar, persoana trebuie sa fie un membru al gradinii zoologice calificat sau instruit corespunzãtor, de ex. tehnician de laborator sau asistent medical, etc.;
f. instruirea personalului gradinii zoologice în probleme de sãnãtate şi igiena;
g. asigurarea ca se efectueazã examinari post-mortem, atunci când este necesar;
h. supravegherea perioadelor de carantina şi altor asemenea cerinţe impuse de lege sau ca parte a unei bune practici veterinare în zoo;
i. programul de nutritie şi conceperea dietelor, în colaborare cu biologul şi/sau cu alţi specialişti;
j. stabilirea unor proceduri scrise care trebuie urmate în cazul accidentelor produse de folosirea unor medicamente periculoase.
117. Trebuie ţinute dosare cuprinzatoare - acolo unde este posibil pe suport electronic (PC/computer) - şi puse la dispoziţia persoanelor desemnate cu verificarea de cãtre autoritãţile teritoriale de protecţie a mediului, acoperind urmãtoarele aspecte:
a. medicina preventivã;
b. medicina clinica şi chirurgie;
c. rezultate patologice dupã testãri ante-mortem, rezultate ale examinarilor şi testelor post-mortem.
118. Conducerea gradinii zoologice/acvariului public trebuie sa se asigure ca exista în cadrul instituţiei sau a spitalului veterinar local sau a cabinetului veterinar al medicului care deserveste gradina zoologica/acvariul public, antidoturi accesibile pentru produsele cu potenţial toxic care se folosesc în zoo.
119. Conducãtorul instituţiei sau inlocuitorul acestuia trebuie sa fie permanent disponibil pentru a lua decizii privind eutanasia animalelor bolnave, la indicaţia medicului veterinar şi în urma consultãrii comitetului etic şi a celorlalţi specialişti din cadrul instituţiei.
120. Trebuie sa existe facilitãţi adecvate pentru examinarile post-mortem ale tuturor speciilor de animale, fie în cadrul gradinii zoologice/acvariului public, fie la alte unitãţi specializate.
121. Cadavrele animalelor trebuie manevrate cu echipament specific de protecţie şi într-un mod în care riscurile de transmitere a infectiilor, contaminare, sa fie minime.
122. Toate animalele care mor la gradina zoologica/acvariu public trebuie sa fie examinate post-mortem. Acolo unde este cazul, trebuie recoltate probe pentru diagnostic sau pentru monitorizarea stãrii de sãnãtate şi duse la laborator pentru examinare.

VI.3. d. Izolarea animalelor
123. Spaţii/amplasamente speciale, în afarã cadrului expozitional, neaccesibil publicului, trebuie puse la dispoziţie pentru izolarea şi examinarea animalelor nou sosite în colectie, ca şi pentru carantinarea şi îngrijirea cazurilor neaşteptate de imbolnavire, ranire, dispoziţie schimbatã a animalelor.
124. Trebuie create facilitãţi (spaţii, echipamente, etc.) pentru îngrijirea animalelor crescute artificial/"la mana" şi a mamelor cu pui.
125. Animalele nou sosite trebuie ţinute izolate atâta timp cat este necesar pentru a se asigura o examinare corespunzãtoare, aclimatizare şi carantina înaintea introducerii împreunã cu animalele din colectie.
126. Trebuie acordatã atentie specialã igienei din spaţiile unde sunt izolate sau carantinate animalele.
127. Echipamentul de protecţie şi ustensilele folosite de personal în zona de izolare trebuie folosite, curatate şi depozitate doar în acea zona.

VI.3. e. Menţinerea igienei şi controlul bolilor
128. Materialele sanitare folosite, ca şi materiile biologice, trebuie indepartate conform legii, într-o modalitate aprobatã de autoritatea sanitarã.
129. Un program eficient şi care sa nu implice riscuri pentru sãnãtatea şi/sau integritatea animalelor din colectie, în vederea controlului/combaterii dãunãtorilor, parazitilor şi, dacã este necesar, a pradatorilor, trebuie stabilit şi menţinut în gradina zoologica.
130. Personalul trebuie instruit sa raporteze în mod confidenţial orice problema medicalã sau incapacitate care poate afecta capacitatea de a lucra cu animalele într-o maniera sigura şi competenta.

VI.4. Asigurarea posibilitatii de exprimare a celor mai normale comportamente
131. Trebuie incurajata reproducerea în captivitate, acolo unde este potrivita, şi trebuie formulatã o politica coerenta referitoare la speciile de animale menţinute, care sa fie actualizatã continuu. Mãsuri de control corespunzãtoare trebuie avute în vedere pentru prevenirea suprapopularii.
132. Grãdinile zoologice/acvariile publice sunt obligate sa fie la curent cu informaţiile complete şi la zi despre biologia şi menţinerea în captivitate, mai ales atunci când se are în vedere aducerea în colectie a unor specii care nu au mai fost gazduite anterior, sau când se fac planuri pentru noi amplasamente pentru speciile deja existente.
133. La amenajarea amplasamentelor trebuie sa se aibã în vedere habitatul natural al speciei şi sa se caute îndeplinirea necesitãţilor fiziologice şi psihologice ale animalului.
134. Amplasamentele trebuie echipate în conformitate cu necesitãţile animalului şi anume: substrat corespunzãtor cerinţelor ecologice ale animalului, craci, vizuini, cuiburi pentru naştere/depunerea oualor, bazine, vegetaţie, ca şi alte materiale necesare manifestãrii diferitelor comportamente naturale şi care sa participe la diminuarea oricãrui comportament anormal. Facilitãţile trebuie sa prevadã/anticipeze creşterea în dimensiuni a animalelor şi trebuie sa fie capabile sa satisfacã în mod corespunzãtor necesitãţile animalului în toate etapele sale de creştere şi dezvoltare.
135. Animalele aparţinând speciilor sociale, trebuie menţinute în grupuri sociale compatibile şi corespunzãtoare ca numãr. Indivizi solitari vor fi mentinuti izolati doar în beneficiul conservãrii speciei, dacã aceasta o cere, şi necesitãţilor de bunastare ale grupului, şi doar atunci când izolarea nu este în detrimentul exemplarului individual. Altfel, trebuie luate mãsuri pentru remedierea situaţiei, de ex: relocarea animalului la alta gradina zoologica/acvariu public, sanctuar, parc zoologic etc., unde exista un grup, aducerea unor exemplare pentru formarea grupului, dupã caz.
136. Este interzisã imperecherea animalelor din taxoni diferiţi.
137. Dacã un animal hibrid este transferat altei colecţii, instituţia primitoare trebuie sa fie informatã ca animalul este hibrid. În aceasta situaţie, este obligatoriu ca animalul sa fie sterilizat definitiv, înaintea transferului.

VI.5. Asigurarea protecţiei fata de teama şi stres
138. Animalele trebuie sa fie manevrate, ingrijite şi antrenate numai de cãtre sau sub coordonarea unui membru din personal calificat corespunzãtor în domeniu. Manevrarea animalelor trebuie realizatã cu grija, ţinându-se cont de bunãstarea lor, evitand disconfortul inutil, stresul sau producerea unui rau fizic.
139. Orice contact fizic direct între animale şi vizitatori trebuie sa fie fãcut numai în prezenta personalului calificat de îngrijire a animalelor, doar pe scurte perioade de timp şi în condiţii care sa corespundã bunastarii animalelor, şi nu în condiţii care sa conducã la disconfortul acestora.
140. Animalele nu trebuie provocate, iritate, sau stimulate pentru a satisface curiozitatea, plãcerea publicului.
141. Animalele care pot interactiona în mod excesiv, stresant între ele nu trebuie ţinute în amplasamente alãturate sau în imediata apropiere (ex. prada - pradator, specii concurente etc.).
142. Spaţii special amenajate, corespunzãtoare pentru separarea animalelor gestante sau cu pui trebuie sa fie disponibile pentru a micşora stresul inutil.
143. Animalele cazate, temporar, separat de restul grupului trebuie ţinute în aceasta situaţie doar atâta timp cat este strict necesar pentru a nu aparea dificultãţi de reacomodare la reintroducerea animalului în grupul respectiv.
144. Animalele destinate reabilitãrii (ex. animale accidentate, epuizate fizic etc. aduse la gradina zoologica/acvariu public) nu trebuie expuse publicului, acest fapt cauzand stres şi chiar compromite eventuala eliberare în natura.
145. Este interzis fumatul în incinta gradinilor zoologice, atât al personalului, cat şi al vizitatorilor, cu excepţia locurilor special amenajate în acest sens.
146. Vizitatorii pot consuma alimente doar în locurile special amenajate în acest sens, din incinta gradinii zoologice.

VI.6. Transportul şi mutarea animalelor vii
147. Surplusul stocului colectiei de animale a gradinii zoologice/acvariului public trebuie transferat (vândut, donat, schimbat etc.) doar cãtre instituţii de profil responsabile care au facilitãţi corespunzãtoare, posibilitãţi şi experienta pentru a asigura bunãstarea animalelor.
148. Trebuie sa fie disponibile facilitãţi corespunzãtoare pentru ridicarea, închiderea în custi şi transportul tuturor tipurilor de animale din colectie, atât în interiorul gradinii zoologice/acvariului public, cat şi în afarã.
149. Grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa se asigure ca sunt îndeplinite cerinţele Convenţiei privind comerţul internaţional cu specii sãlbatice de flora şi fauna pe cale de dispariţie (CITES), care reglementeazã importul, exportul, vânzarea şi alte beneficii comerciale - inclusiv expunerea de specii listate în anexele convenţiei.
150. Alte consideratii care trebuie avute în vedere când animalele sunt mutate în alta gradina zoologica include faptul ca transportul trebuie realizat în conformitate şi cu alte reglementãri în vigoare.
151. Tehnicile de capturare şi de transport trebuie sa aibã în vedere temperamentul animalului şi comportamentul de evadare pentru a minimiza ranirile, stricãciunile şi disconfortul.
152. Orice animal transportat în afarã gradinii zoologice/acvariu public trebuie sa fie în grija unei persoane competente desemnatã de instituţie şi trebuie luate mãsuri adecvate pentru protecţia şi bunãstarea atât a publicului cat şi a animalului.
153. Atunci când sunt scoase animalele din cadrul gradinii zoologice/acvariu public, trebuie întotdeauna luate toate mãsurile de securitate. Animalele trebuie ţinute în afarã contactului direct cu alte persoane, cu excepţia persoanei competente desemnate de instituţie.


ANEXA 2

Înregistratã cu nr. ......................
AGENŢIA DE PROTECŢIE A MEDIULUI .............

CERERE PENTRU OBŢINEREA AUTORIZĂRII GRADINILOR ZOOLOGICE ŞI ACVARIILOR

Persoana fizica/juridicã ................... cu sediul în ................... înregistrat la ................... cu nr. ......................... din ............... cod fiscal nr. ........ având ca activitate în statutul de funcţionare ................ reprezentat prin ................ în calitate de ..............
Solicita prin prezenta eliberarea AUTORIZAŢIEI DE MEDIU pentru funcţionarea gradinii zoologice.
La prezenta cerere anexãm:
- formularul tip de înregistrare a instituţiei, însoţit de celelalte documente anexate.

Semnatura solicitantului
........................
Data ..........


ANEXA 3

FORMULAR TIP DE ÎNREGISTRARE A INSTITUŢIEI




┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Detalii despre instituţie │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│Numele şi adresa instituţiei │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Numere de telefon │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Fax │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│E-mail │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Website │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Data infiintarii │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Suprafata totalã a instituţiei, din care amplasamentele pentru │-- │
│animale reprezintã ...... │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Scurt istoric │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Proprietate publica şi/sau privatã │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Proprietarul instituţiei sau al terenului │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Autorizaţie de mediu, numãrul │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Este instituţia dv. membra a Federaţiei Gradinilor Zoologice şi │-- │
│Acvariilor din România şi/sau a Asociaţiei Europene a Gradinilor │ │
│Zoologice şi Acvariilor? │ │
│Dacã da, dati detalii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Numele directorului (administrator/manager). Date profesionale: │-- │
│nivel de pregãtire, experienta, titluri ştiinţifice, alte date │ │
│relevante. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Lista membrilor personalului, calificarile, titluri ştiinţifice, │● Sunt cerute documente│
│etc. (pentru personalul de specialitate). │ anexate │
│ (Menţiunea normei: intreaga, 1/2) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Planul parcului/gradinii zoologice/acvariului. │● Copie dupã plan │
│ │ anexatã │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Orele de funcţionare │-- │
│ ● Vara │ │
│ ● Iarna │ │
│Tariful de intrare pe categorii. │ │
│Numãrul de vizitatori în ultimii trei ani │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Lista de inventar a animalelor din colectie │● Anexati lista conform│
│ │ modelului Anexa I, │
│ │ pct. 15 │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Dosare/înregistrãri │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│Dosare/Înregistrãri │-- │
│ ● Care este modul de ţinere a evidentei colectiei? │ │
│ ● Sunt pãstrate copii ale dosarelor? │La cerere, trebuie puse│
│ ● Dacã da, unde sunt ele depozitate? │la dispoziţia inspec- │
│ ● Cum sunt vechile dosare arhivate? │torilor. │
│ ● Sunt ele uşor accesibile la cerere, dacã este cazul? │ │
│ ● Ce metode de identificare a animalelor folosiţi? │ │
│- Chip-uri │ │
│- Inele │ │
│- Tatuaje │ │
│- Crotalii │ │
│- Altele │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Exista jurnale zilnice/registre pentru înregistrarea condiţiei şi │-- │
│sãnãtãţii animalelor? │ │
│ ● Va rugãm exemplificati structura raportului. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Care este planul de austeritate pentru animale în cazul în care │-- │
│s-ar putea închide gradina zoologica sau ar fi întrerupte │ │
│subvenţiile? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Operaţiuni de rutina în cadrul gradinii zoologice │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│În ce circumstanţe hraniti animalele cu prada vertebrata vie? │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Este permisã hranirea animalelor de cãtre vizitatori? │-- │
│Cum este controlatã aceasta acţiune? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Care este programul de nutritie aplicat? │-- │
│ │La cerere trebuie pus │
│ │la dispoziţia inspec- │
│ │torilor │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Îngrijirea animalelor şi asistenta veterinara │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│ ● Are instituţia medic veterinar angajat permanent? │-- │
│ Dacã nu, ce forma de colaborare are cu un medic veterinar? │ │
│ Dacã da, specificati numãrul. │Dati detalii. │
│ ● Mai sunt şi alţi specialişti implicaţi în activitãţi sau │ │
│ consultanţa privind sãnãtatea animalelor din colectie? │ │
│ ● Descrieti pe scurt programul veterinar, inclusiv frecventa │ │
│ controalelor de rutina, tipul de activitãţi de rutina │ │
│ desfãşurate. │ │
│ ● Descrieti pe scurt facilitãţile veterinare de care dispuneti. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Este implicat vreunul dintre specialişti în programe de │-- │
│perfecţionare profesionalã? Dacã da, dati detalii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Efectueazã instituţia dumneavoastrã examinari de rutina ale │● Sunt cerute documente│
│animalelor, incluzând, între altele, examene parazitologice, │ anexate. │
│vaccinari, vitaminizari periodice, etc.? (Va rugãm atasati │ │
│documente relevante în acest sens.) │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Dati detalii despre echipamentul şi medicamentele pe care le │-- │
│folosiţi pentru contentia chimica a animalelor. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Ce facilitãţi exista pentru examinarea post-mortem a animalelor? │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Ce sisteme operationale aveti pentru înregistrarea şi ţinerea la │-- │
│zi a dosarelor/fişelor/altor tipuri de înregistrãri medicale │ │
│pentru animale? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Mentineti la zi fise de dieta/nutritie pentru animale? │-- │
│Aveti un sistem informatizat de operare pentru nutritie? │ │
│Dacã da, dati informaţii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Cum colaborati cu alte grãdini zoologice şi/sau cu alte │-- │
│organizaţii pentru schimbarea informaţiilor privind îngrijirea în │ │
│captivitate a speciilor pe care le aveti în colectie. Dacã, da, │ │
│dati detalii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Securitatea şi siguranta │
│Direcţii în care aţi fãcut evaluãri ale riscurilor: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│Proceduri de hranire? │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Interactiuni personal-animale? │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Situaţii ale contactului cu animalele? │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Evadari/eliberari ale animalelor? │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Arii destinate accesului vizitatorilor (trepte, pante, etc.) │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Altele │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Are instituţia un dosar al înregistrãrii accidentelor? │● Sunt cerute documente│
│ ● Va rugãm puneti o copie dupã planul scris al procedurilor de │ anexate │
│ urgenta la dispoziţie. (Anexati) │ │
│ ● Cum se realizeazã instruirea personalului privind procedurile │ │
│ de urgenta? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Este personalul instruit pentru intervenţii în alte situaţii care │-- │
│constituie urgente? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Cum este informat personalul despre riscurile expunerii la │-- │
│zoonoze? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Exista o procedura scrisã privind evadarile animalelor pusã la │-- │
│dispoziţia tuturor membrilor personalului? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Dati detalii despre programul de ţinere sub control a dãunãtorilor│-- │
│şi parazitilor. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Cat de des sunt amplasamentele, imprejmuirile, gardurile │-- │
│verificate şi reparate/întreţinute? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Menţinerea siguranţei şi securitãţii │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│Cum este protejata colecţia pe parcursul celor 24 de ore? │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Dati detalii despre armele de foc, cu tranchilizante, sau alte │-- │
│echipamente de contentie şi despre accesul la ele. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Conservarea │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│Sunteţi membru al IUCN (World Conservation Union - Uniunii │-- │
│Mondiale de Conservare a Speciilor). │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Aveti o copie a World Zoo Conservation Strategy (Strategiei │-- │
│Mondiale privind Conservarea în Grãdinile Zoologice)? │ │
│Dacã da, cum va influenţeazã aceasta planurile proprii în privinta│ │
│conservãrii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Folosiţi o "lista roşie" a animalelor pe cale de dispariţie? │-- │
│Care versiune? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Conservarea ex-situ │ │
│Grupurile de Management al Speciilor │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Sunteţi reprezentat în sau aveti legãturi cu vreunul dintre │-- │
│grupurile de management al speciilor? │ │
│Dati detalii şi perioada de timp despre implicarea dv. într-unul │ │
│dintre aceste grupuri. │ │
│De exemplu: European Endangered Species Programmes │ │
│(EEPs) - Programele Europene pentru Specii Amenintate │ │
│- Dati lista şi detalii despre programele la care participa │ │
│instituţia dv. │ │
│ ● Programe comune de management ale Speciilor │ │
│- Dati lista şi detalii despre programele la care participa │ │
│instituţia dv. │ │
│ ● Contribuiti la alte programe de management ale speciilor? Dacã│ │
│ da, dati detalii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Cãrţi de înregistrare a pedigree-ului animalelor │-- │
│Mentineti astfel de cãrţi? Dacã da, dati detalii despre speciile │ │
│implicate │ │
│ ● La nivel internaţional │ │
│ ● La nivel regional │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Aveti în colectie specii înregistrate în aceste cãrţi? Dacã da: │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│ ● Cat de des raportati datele coordonatorului cãrţii? │ │
│ ● Lista speciilor implicate. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Aveti un Plan al Colectiei de Animale? - Dacã da, va rugãm sa-l │● Este cerutã anexa. │
│anexati. │ │
│ ● Dacã nu, sunteţi în proces de a pregati unul, când estimati ca│ │
│ va fi disponibil? │ │
│ ● Dacã nu aveti un plan în privinta colectiei, cum decideti ce │ │
│ specii mentineti în colectie? │ │
│ ● Dati detalii │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Conservarea în-situ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│Ce resurse aloca instituţia dv. în conservarea în-situ? │-- │
│ a. de personal │ │
│ b. financiare │ │
│ c. altele │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Aţi colectat fonduri sau aţi susţinut financiar vreun proiect de │-- │
│conservare în-situ în ultimii trei ani? Dacã da, dati detalii, │ │
│lista proiectelor şi natura suportului. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Sunteţi sau aţi fost direct implicat în vreun proiect în-situ, fie│-- │
│prin finantari sau prin moduri de participare mai directa în │ │
│ultimii trei ani? Dacã da, dati detalii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Alte activitãţi de conservare │-- │
│ ● Contribuiti la conservare în alte moduri? Dacã da, dati │ │
│ detalii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Educaţie │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│Faceti lista şi subliniati pe scurt elementele importante ale │-- │
│programului educaţional al gradinii zoologice. Dacã exista unul, │ │
│atasati o copie a acestuia. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Câţi membrii ai personalului sunt implicaţi în educaţie? │-- │
│ ● Plãtiţi │ │
│ ● Colaboratori, sau cu program parţial de lucru (sezonieri, 1/2 │ │
│ norma, etc.) │ │
│ ● Voluntari │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Facilitãţi │-- │
│ ● Clase de curs (numãrul) │ │
│ ● Sali de conferinţa, amfiteatre, etc. (numãrul) │ │
│ ● Biblioteca │ │
│ ● Altele │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Nivele de educaţie pentru care este conceput programul - bifati │● Nivel preşcolar │
│ceea ce se potriveste │● Primar │
│ │● Liceal │
│ │● Universitar │
│ │● Destinat adulţilor │
│ │● Altele │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Este instituţia dv. membra a unei reţele educaţionale pentru │-- │
│grãdini zoologice? │ │
│Dacã da, dati detalii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Cum evaluati eficienta programului dv. educaţional (prin │-- │
│chestionare, întrebarea directa a publicului, altele)? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Metode ajutatoare în predare (inclusiv publicaţii) - dati detalii │-- │
│şi furnizati exemple │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Dati detalii despre apartenenţa sau legãturile cu grupuri │-- │
│preocupate de educaţie în privinta mediului. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Dati detalii despre metodele de educaţie neformala folosite │-- │
│- ex. panouri informative, echipamente audio şi video de │ │
│informare, demonstratii publice, conferinţe, spectacole │ │
│interactive, etc. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Instruirea personalului │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│Care sunt cerinţele de studii pentru personalul implicat în │-- │
│activitatea de întreţinere a animalelor? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Organizati propriile dv. cursuri de instruire a personalului? │-- │
│Dacã da, mentionati pe scurt cum sunt acestea realizate. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Asiguraţi instruirea personalului şi pentru alte │-- │
│instituţii/organizaţii? Dacã da, dati detalii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Ce calificãri are personalul implicat în educaţie? │-- │
│ ● Dati lista personalului │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Cercetarea │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│Dati lista şi subliniati pe scurt elementele importante din │-- │
│programul de cercetare al gradinii zoologice. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Cu ce resurse se implica instituţia dv. în cercetare? │-- │
│ a. de personal │ │
│ b. financiare │ │
│ c. altele │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Sunt programele de cercetare care au ca subiect animalele aprobate│-- │
│şi monitorizate din punct de vedere etic? │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Mentionati pe scurt care este procesul dv. de evaluare etica. │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Anexati detalii despre cercetãrile întreprinse de instituţia dv. │-- │
│sau în parteneriat, în ultimii trei ani │ │
│ a. de personalul gradinii zoologice │ │
│ b. cu alte organizaţii │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│A primit instituţia dv. vreun premiu/subventie ca urmare a unui │-- │
│proiect de cercetare în domeniu, sau pentru derularea unui astfel │ │
│de proiect? Dacã da, dati detalii. │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Listati lucrãrile comunicate sau publicate în ultimii trei ani de │-- │
│cãtre: │ │
│ a. membrii personalului │ │
│ b. alte persoane care au folosit colecţia │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Aveti legãturi cu instituţii de învãţãmânt superior, muzee, alte │-- │
│asemenea instituţii? Dacã da, dati detalii │ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┤
│Alte aspecte │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────────┤
│Numãrul anual al vizitatorilor, plãtitori, gratuitãţi, copii, │-- │
│adulti, alte categorii. │Dati detalii dupã │
│ │criteriile enumerate. │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Costul biletelor de intrare, pe categorii. │-- │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────────┤
│Sursa(ele) de finanţare (ex. vizitatori, autoritatea localã, │ │
│sponsorizãri, etc.) │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────────┘


Se completeazã de cãtre conducerea gradinii zoologice/acvariului şi se depune la autoritatea teritorialã de protecţia mediului, împreunã cu cererea pentru obţinerea autorizãrii gradinii zoologice/acvariului.


ANEXA 4

FORMULAR-TIP DE VERIFICARE A CRITERIILOR NECESARE AUTORIZĂRII


┌─────────────────────────────────────────────────────┬─────┬─────┬────────────┐
│ Rezultatele verificãrii │ Da │ Nu │ Observaţii │
├─────────────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼────────────┤
│1. Asigurarea hranei şi apei │ │ │ │
│ 1. Este hrana corespunzãtoare din punct de vedere │ │ │ │
│ calitativ şi cantitativ pentru specia │ │ │ │
│ respectiva? │ │ │ │
│ 2. Este asigurata libertatea unui comportament de │ │ │ │
│ hranire corespunzãtor speciei? │ │ │ │
│ 3. Sunt modalitãţile de hranire sigure pentru │ │ │ │
│ animal şi personal? │ │ │ │
│ 4. Hrana şi apa sunt: │ │ │ │
│ Ţinute în mod igienic? │ │ │ │
│ Preparate în mod igienic? │ │ │ │
│ Administrate animalelor în mod igienic? │ │ │ │
│ 5. Este permisã hranirea de cãtre vizitatori şi │ │ │ │
│ corespunzãtor controlatã? │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼────────────┤
│2. Asigurarea unui mediu ambiant corespunzãtor │ │ │ │
│ 1. Sunt temperatura, ventilatia, iluminarea şi │ │ │ │
│ nivelul zgomotului corespunzãtoare? │ │ │ │
│ 2. Au amplasamentele pentru animale adaposturi │ │ │ │
│ corespunzãtoare, suficiente? │ │ │ │
│ 3. Au amplasamentele animalelor spaţii minime │ │ │ │
│ suficiente? │ │ │ │
│ 4. Sunt adecvate facilitãţile şi sistemele pentru │ │ │ │
│ pãstrarea microclimatului şi întreţinerea │ │ │ │
│ vieţii animalelor? │ │ │ │
│ 5. Este satisfãcãtoare curãţenia în amplasamente? │ │ │ │
│ 6. Este îndeplinit standardul de întreţinere a │ │ │ │
│ clãdirilor şi imprejmuirilor, gardurilor, etc.?│ │ │ │
│ 7. Este sistemul de drenare, canalizare eficient │ │ │ │
│ şi sigur? │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼────────────┤
│3. Asigurarea îngrijirii sãnãtãţii animalelor │ │ │ │
│ 1. Sunt fãcute şi înregistrate în scris │ │ │ │
│ observaţiile referitoare la starea şi sãnãtatea│ │ │ │
│ animalelor? │ │ │ │
│ 2. Primesc prompt animalele atenţia necesarã │ │ │ │
│ atunci când se remarca faptul ca acestea au │ │ │ │
│ probleme? │ │ │ │
│ 3. Sunt amplasamentele astfel concepute încât │ │ │ │
│ problemele interactiunilor sociale sa poatã fi │ │ │ │
│ evitate? │ │ │ │
│Facilitãţi în cadrul instituţiei │ │ │ │
│ 4. Exista facilitãţi pentru prindere şi contentie │ │ │ │
│ adecvate? │ │ │ │
│ 5. Exista facilitãţi veterinare adecvate în │ │ │ │
│ instituţie? │ │ │ │
│ 6. Este echipamentul de tranchilizare │ │ │ │
│ corespunzãtor? │ │ │ │
│ 7. Folosirea medicamentelor de tranchilizare este │ │ │ │
│ sub control şi este înregistratã corespunzãtor?│ │ │ │
│Îngrijirea veterinara │ │ │ │
│ 8. Este satisfãcãtor stabilit şi menţinut │ │ │ │
│ programul de medicina veterinara? │ │ │ │
│ 9. Sunt corespunzãtor ţinute fişele │ │ │ │
│ dosarele/înregistrãrile medicale? │ │ │ │
│ 10. Sunt medicamentele corect depozitate? │ │ │ │
│ 11. Sunt disponibile antidoturi corespunzãtoare în │ │ │ │
│ caz de accidente medicamentoase, otrãviri, │ │ │ │
│ intoxicatii, etc.? │ │ │ │
│ 12. Sunt realizate facilitãţi post-mortem │ │ │ │
│ satisfãcãtoare? │ │ │ │
│Carantina │ │ │ │
│ 13. Exista spaţii special amenajate, │ │ │ │
│ corespunzãtoare pentru izolarea, tratamentele, │ │ │ │
│ carantinarea, refacerea animalelor? │ │ │ │
│Igiena │ │ │ │
│ 14. Este curãţenia, igiena şi controlul │ │ │ │
│ dãunãtorilor şi parazitilor eficienta? │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼────────────┤
│4. Asigurarea oportunitãţii manifestãrii │ │ │ │
│ comportamentului normal │ │ │ │
│ 1. Îndeplinesc amplasamentele în mod adecvat │ │ │ │
│ necesitãţile biologice şi comportamentale ale │ │ │ │
│ animalelor? │ │ │ │
│ 2. Sunt fãcute eforturi eficiente pentru │ │ │ │
│ imbogatirea şi diversificarea mediului ambiant │ │ │ │
│ din amplasamentele animalelor? │ │ │ │
│ 3. Sunt eficiente barierele fizice pentru │ │ │ │
│ menţinerea animalelor în interiorul │ │ │ │
│ amplasamentului? │ │ │ │
│ 4. Impiedica imprejmuirea/gardurile pãtrunderea │ │ │ │
│ neautorizata şi asigura siguranta colectiei de │ │ │ │
│ animale? │ │ │ │
│ 5. Este reproducerea în captivitate în mod │ │ │ │
│ corespunzãtor realizatã? │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼────────────┤
│5. Asigurarea protecţiei fata de teama şi stres │ │ │ │
│ 1. Sunt animalele manevrate doar sub supravegherea│ │ │ │
│ personalului corespunzãtor calificat? │ │ │ │
│ 2. Este realizat contactul fizic între animale şi │ │ │ │
│ public astfel încât sa se ţinã cont de │ │ │ │
│ bunãstarea animalelor? │ │ │ │
│ 3. Se respecta condiţia ca interactiunile dintre │ │ │ │
│ animale sa nu fie excesiv de stresante pentru │ │ │ │
│ acestea? │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼────────────┤
│6. Conservarea, Educaţia şi Cercetarea │ │ │ │
│ 1. Sunt facilitãţile pentru educaţie │ │ │ │
│ corespunzãtoare cu scopurile propuse şi cu │ │ │ │
│ structura colectiei? │ │ │ │
│ 2. Sunt adecvate eforturile în privinta │ │ │ │
│ conservãrii? │ │ │ │
│ 3. Sunt adecvate eforturile în privinta │ │ │ │
│ cercetãrii? │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼────────────┤
│7. Siguranta publicului │ │ │ │
│ 1. Sunt corespunzãtoare mãsurile de siguranta │ │ │ │
│ luate pentru menţinerea animalelor periculoase │ │ │ │
│ în amplasamente? │ │ │ │
│ 2. Barierele pentru public sunt corespunzãtoare │ │ │ │
│ pentru a impiedica contactul cu animalele? │ │ │ │
│ 3. Sunt corespunzãtoare semnele de avertizare? │ │ │ │
│ 4. Este corespunzãtoare starea de menţinere a │ │ │ │
│ clãdirilor? │ │ │ │
│ 5. Sunt ieşirile clar marcate şi uşor accesibile? │ │ │ │
│ 6. Sunt sigure aleile şi zonele destinate │ │ │ │
│ publicului? │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼────────────┤
│8. Înregistrãri/dosare │ │ │ │
│ 1. Sunt ţinute jurnale/registre zilnice? │ │ │ │
│ 2. Sunt înregistrãrile/dosarele animalelor clare │ │ │ │
│ şi ţinute la zi? │ │ │ │
│ 3. Sunt listele de inventariere anuale ale │ │ │ │
│ animalelor corect menţinute şi comunicate │ │ │ │
│ autoritãţii locale competente? │ │ │ │
│ 4. Sunt pãstrate dosarele animalelor care sa │ │ │ │
│ ateste sursa de provenienta sau destinaţia, în │ │ │ │
│ cazul tranzacţiilor de animale? │ │ │ │
│ 5. Arhiva dosarelor privind animalele este ţinuta │ │ │ │
│ într-un loc sigur? │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼────────────┤
│9. Alte aspecte │ │ │ │
│ 1. Pare corespunzãtor numãrul personalului de │ │ │ │
│ îngrijire a animalelor? │ │ │ │
│ 2. Este corespunzãtoare structura organigramei şi │ │ │ │
│ nivelul de pregãtire al angajaţilor? │ │ │ │
│ 3. Este realizatã o evaluare a riscurilor │ │ │ │
│ corespunzãtoare, acolo unde este cazul? │ │ │ │
│ 4. Sunt corespunzãtoare facilitãţile pentru │ │ │ │
│ toalete şi menţinerea acestora? │ │ │ │
│ 5. Sunt în mod rezonabil intampinate nevoile │ │ │ │
│ persoanelor cu disabilitati? │ │ │ │
│ 6. Sunt zonele unde este interzis accesul │ │ │ │
│ vizitatorilor corespunzãtor semnalizate? │ │ │ │
│ 7. Exista un sistem de raportare şi înregistrare a│ │ │ │
│ accidentelor? │ │ │ │
│ 8. Exista un protocol şi facilitãţi pentru │ │ │ │
│ acordarea primului ajutor? │ │ │ │
│ 9. Este autorizaţia anterioarã expusã la intrarea │ │ │ │
│ instituţiei? │ │ │ │
│ 10. Au fost înregistrate evadari în ultimul an sau │ │ │ │
│ de la obţinerea ultimei autorizaţii? │ │ │ │
│ 11. Au avut loc accidente semnificative în ultimul │ │ │ │
│ an sau de la obţinerea ultimei autorizaţii? │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────────────┼─────┼─────┼────────────┤
│10. Legislaţie asociata │ │ │ │
│ 1. Este echipamentul electric în mod curent │ │ │ │
│ verificat? │ │ │ │
│ 2. Sunt îndeplinite normele de funcţionare şi │ │ │ │
│ menţinere a echipamentelor electrice? │ │ │ │
│ 3. Sunt îndeplinite cerinţele legislative pentru │ │ │ │
│ prevenirea incendiilor? │ │ │ │
│ 4. Sunt îndeplinite cerinţele privind apele uzate?│ │ │ │
│ 5. Sunt îndeplinite cerinţele în vederea │ │ │ │
│ depozitarii şi eliminãrii deşeurilor? │ │ │ │
│ 6. Sunt îndeplinite cerinţele privind depozitarea │ │ │ │
│ şi eliminarea materialelor sanitare folosite, │ │ │ │
│ materiilor biologice, cadavre, alte resturi │ │ │ │
│ organice? │ │ │ │
└─────────────────────────────────────────────────────┴─────┴─────┴────────────┘



ALTE OBSERVAŢII GENERALE PE CARE AUTORITATEA COMPETENTA DOREŞTE SA LE MENŢIONEZE/RECOMANDE
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................
..........................................................................

RAPORTUL AUTORITĂŢII COMPETENTE


┌───────────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────────┐
│ Secţiunea │ Evaluare │ Alte observaţii │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Detalii despre instituţie │ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Dosare/înregistrãri │ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Operaţiuni de rutina în cadrul gradinii│ │ │
│zoologice │ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Îngrijirea veterinara │ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Sãnãtatea şi siguranta │ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Evaluarea riscurilor │ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Conservarea │ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Educaţia │ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Cercetarea │ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Instruirea personalului │ │ │
└───────────────────────────────────────┴──────────────────┴───────────────────┘



RECOMANDĂRILE AUTORITĂŢII COMPETENTE

În urma verificãrii efectuate la ....................(Denumirea instituţiei), Adresa ......................., autoritatea competenta face urmãtoarele recomandãri:
1. se recomanda închiderea instituţiei (gradina zoologica, acvariu) în întregime şi nu se acorda autorizaţie;
2. se recomanda închiderea unui/unor amplasamente şi eliberarea unei autorizaţii doar pentru amplasamentele care corespund.
Pentru amplasamentul/amplasamentele necorespunzãtoare se acorda un termen de maxim 2 ani pentru conformare la standardele prezentului ordin sau pentru înstrãinarea animalelor conţinute în respectivele amplasamente, de la data emiterii recomandãrilor de cãtre echipa de verificare. În aceasta perioada, pe amplasamentele necorespunzãtoare, conducerea gradinii zoologice trebuie sa inscriptioneze: "Amplasamente neautorizate, în curs de desfiinţare" sau "Amplasamente neautorizate, în curs de amenajare", dupã caz. Dacã, dupã expirarea celor 2 ani, gradina zoologica nu s-a conformat, (nu a înstrãinat animalele sau nu a luat mãsuri de remediere a situaţiei) se aplica mãsurile menţionate în <>Legea nr. 191/2002 .
3. se recomanda autorizarea gradinii zoologice, în conformitate cu prezentul ordin, cu urmãtoarele condiţii adiţionale:
a. restrangerea numãrului de animale;
b. modernizarea anumitor amplasamente;
c. extinderea suprafeţei existente;
d. mutarea pe un nou amplasament;
e. fãrã alte menţiuni.
Se bifeaza ceea ce se recomanda.
Termenul de conformare este de maxim 2 ani de la data emiterii recomandãrilor de cãtre echipa de verificare.

Din partea conducerii Agenţiei de Protecţie a Mediului ....................
Din partea instituţiei (gradina zoologica, acvariu) .......................
Data completãrii formularului .............................................


ANEXA 5

Conţinutul-cadru al autorizaţiei de mediu
Antet
AUTORIZAŢIE DE MEDIU
Nr........ din .........

Ca urmare a cererii adresate de .................., cu sediul în judeţul ............., municipiul, oraşul, comuna, satul .............., sectorul ......., str. ................. nr. .... etc. ............., înregistratã la numãrul ....... din ........., în urma analizarii documentelor transmise şi a verificãrii,
în baza <>Hotãrârii Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Mediului şi Gospodãririi Apelor, a <>Legii protecţiei mediului nr. 137/1995 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile şi a <>Legii gradinilor zoologice şi acvariilor publice nr. 191/2002 , se emite:

AUTORIZAŢIA DE MEDIU

pentru ................... din municipiul, oraşul, comuna, satul ............., sectorul ........, str. ............ nr...... etc...............,
care prevede: ...............................................................
în scopul: desfãşurãrii urmãtoarelor activitãţi (conform cod CAEN) .........................
Documentaţia conţine: (formular tip de înregistrare a instituţiei, cererea de autorizare, formular tip de verificare a criteriilor necesare autorizãrii, raportul autoritãţii competente, recomandãrile autoritãţii competente, fişa de prezentare şi declaraţie, bilanţ de mediu etc.) ......................................... elaborata de:
.........................................................................
.........................................................................
şi urmãtoarele acte de reglementare emise de alte autoritãţi:
.........................................................................
Prezenta autorizaţie se emite cu urmãtoarele condiţii impuse:
.........................................................................
Prezenta autorizaţie este valabilã ............. de la ................, data eliberãrii, pana la .............................................., cu condiţia vizarii anuale.
Nerespectarea prevederilor autorizaţiei atrage dupã sine suspendarea şi/sau anularea acesteia, dupã caz.

I. Activitatea autorizata:
1. Dotãri (instalaţii, utilaje, mijloace de transport utilizate în activitate) .............
2. Materiile prime, auxiliare, combustibilii şi ambalajele folosite - mod de ambalare, de depozitare, cantitãţi:*)
3. Utilitãţi - apa, canalizare, energie (surse, cantitãţi, volume):
..........................................................................
4. Descrierea principalelor faze ale procesului tehnologic sau ale activitãţii:
..........................................................................
5. Produsele şi subprodusele obţinute - cantitãţi, destinaţie:*)
..........................................................................
6. Datele referitoare la centrala termica proprie - dotare, combustibili utilizaţi (compoziţie, cantitãţi), producţie:
..........................................................................
7. Alte date specifice activitãţii: (cod-uri CAEN care se desfãşoarã pe amplasament, dar nu intra pe procedura de autorizare) .............................................
8. Programul de funcţionare - ore/zi, zile/saptamana, zile/an.

II. Instalaţiile, mãsurile şi condiţiile de protecţie a mediului
1. Staţiile şi instalaţiile pentru reţinerea, evacuarea şi dispersia poluantilor în mediu, din dotare (pe factori de mediu):*)
..........................................................................
2. Alte amenajãri speciale, dotãri şi mãsuri pentru protecţia mediului:
..........................................................................
3. Concentratiile şi debitele masice de poluanti, nivelul de zgomot, de radiatii, admise la evacuarea în mediu, depasiri permise şi în ce condiţii:*)
..........................................................................

III. Monitorizarea mediului
1. Indicatorii fizico-chimici, bacteriologici şi biologici emisi, emisiile poluantilor, frecventa, modul de valorificare a rezultatelor:
..........................................................................
2. Datele ce vor fi raportate autoritãţii teritoriale pentru protecţia mediului şi periodicitatea:
..........................................................................

IV. Modul de gospodãrire a deşeurilor şi a ambalajelor
1. Deşeurile produse (tipuri, compoziţie, cantitãţi):
..........................................................................
2. Deşeurile colectate (tipuri, compoziţie, cantitãţi, frecventa):
..........................................................................
3. Deşeurile stocate temporar (tipuri, compoziţie, cantitãţi, mod de stocare):
..........................................................................
4. Deşeurile valorificate (tipuri, compoziţie, cantitãţi, destinaţie):
..........................................................................
5. Modul de transport al deşeurilor şi mãsurile pentru protecţia mediului:
..........................................................................
6. Mod de eliminare (depozitare definitiva, incinerare): .................
7. Monitorizarea gestiunii deşeurilor: ...................................
8. Ambalajele folosite şi rezultate - tipuri şi cantitãţi:*) .............
9. Modul de gospodãrire a ambalajelor (valorificate):*) ..................

V. Modul de gospodãrire a substanţelor şi preparatelor periculoase
1. Substantele şi preparatele periculoase produse sau folosite ori comercializate/transportate (categorii, cantitãţi): .........................
2. Modul de gospodãrire:
- ambalare:
- transport:
- depozitare:
- folosire/comercializare:
3. Modul de gospodãrire a ambalajelor folosite sau rezultate de la substantele şi preparatele periculoase:
...........................................................................
4. Instalaţiile, amenajãrile, dotãrile şi mãsurile pentru protecţia factorilor de mediu şi pentru intervenţie în caz de accident:
...........................................................................
5. Monitorizarea gospodãririi substanţelor şi preparatelor periculoase*):
...........................................................................
MENŢIUNI:


Director,
......................
Întocmit:
......................
Şeful compartimentului protecţia naturii
şi arii protejate
.........................................

Aviz compartimentul avize, acorduri, autorizaţii
..............................................

-------
Rubricile marcate cu asterisc (*) se completeazã dupã caz.


ANEXA 6

PROCESUL DE ANALIZA ETICA

1. Toate grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa aibã o forma de analiza etica a acţiunilor şi activitãţilor pe care le întreprind şi care implica vizitatorii, personalul, animalele; în mod particular în situaţii în care folosirea animalelor poate fi în conflict cu condiţiile de bunastare ale animalelor implicate (de ex. achiziţia, managementul sau înstrãinarea în scopuri de conservare, educaţia, cercetarea).
Alte puncte de dezbatere pot fi reprezentate de:
a. în ce circumstanţe un animal poate fi eutanasiat;
b. dacã pasarilor de apa din amplasamente trebuie sau nu sa le fie fãcute intervenţii chirurgicale la aripi;
c. dacã anumite proceduri veterinare sunt adecvate;
d. politica gradinilor zoologice/acvariilor publice în privinta transferurilor animalelor;
e. proiectele de cercetare;
f. conformarea în privinta politicilor de conservare şi de educaţie.
2. Grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa ia în considerare constituirea propriului comitet etic, având în vedere urmãtoarele aspecte:
a. comitetul etic trebuie sa aibã independenta, el dând consultanţa administratorului/managerului gradinii zoologice/acvariului public;
b. comitetul nu trebuie sa fie format numai din specialişti/oameni de ştiinţa, deoarece nu întotdeauna pot fi obiectivi în evaluarea etica, putându-se apela şi la persoane din afarã instituţiei cu activitãţi relevante în aspectele etice (profesori, avocaţi, psihologi etc.)


ANEXA 7

CONSERVARE, EDUCAŢIE ŞI CERCETARE

I. Conservarea
1. Conform Strategiei Mondiale a Conservãrii în Grãdinile Zoologice şi Directivei 22/1999 a Uniunii Europene, grãdinile zoologice/acvariile publice au responsabilitatea de a acţiona astfel încât sa foloseascã în mod durabil resursele naturale. Aceasta se poate realiza prin punerea accentului pe problemele de conservare, biodiversitate şi dezvoltare durabila.
2. Pe lângã activitãţi de strangeri de fonduri în scopul sustinerii unor proiecte de conservare, exista mai multe moduri de a contribui la conservare:
a. asigurarea unor facilitãţi pentru speciile de animale indigene în perimetrul gradinii zoologice (de ex. cuiburi şi hranitori pentru pãsãri, vegetaţie densa pentru herpetofauna sau mamifere mici, etc.);
b. prin restrictionarea folosirii substanţelor de fertilizare, pesticidelor altor substanţe chimice asemãnãtoare;
c. cooperarea cu alte organisme pentru stabilirea unor rezervaţii, arii protejate, managementului unor habitate (de ex. menţinerea unor zone umede pentru protecţia avifaunei, herpetofaunei, ihtiofaunei), şi în vederea reintroducerii în natura şi protecţiei speciilor de animale şi plante amenintate;
d. încurajarea unui comportament proiectiv şi responsabil la vizitatorii gradinii zoologice/acvariului public;
e. cãutarea de parteneriate cu grãdini zoologice/acvarii publice din ţara, din strãinãtate, cu alte organisme care sunt active în domenii relevante pentru conservarea vieţii sãlbatice indigene, precum: universitãţi, organizaţii guvernamentale şi nonguvernamentale de protecţia naturii etc.;
f. acordarea de asistenta prin: finantari, consultanţa, donaţii de materiale, ajutor acordat în instruirea personalului;
g. gradul de implicare va varia în funcţie de mãrimea gradinii zoologice/acvariului public, dar oricât de mica ar fi, minimum de cerinţe sunt ca toate aceste instituţii sa aibã în vedere participarea la programele de management al speciilor de animale.
3. Pentru a contribui la aplicarea în practica a legislaţiei privind protecţia şi conservarea speciilor de animale sãlbatice grãdinile zoologice/acvariile publice pot îndeplini şi funcţie de centre de reabilitare şi carantina pentru speciile de animale sãlbatice donate, abandonate sau confiscate, cu încunoştiinţarea autoritãţii teritoriale de mediu. În acest sens trebuie:
a. sa anunţe în termen de maxim 5 zile autoritatea teritorialã de mediu, printr-o adresa scrisã, preluarea unui animal donat, abandonat sau confiscat;
b. sa analizeze situaţia împreunã cu specialiştii şi comitetul etic şi sa decidã: eutanasierea, eliberarea în natura, carantinarea, pãstrarea în colecţia instituţiei, gazduirea pe o perioada limitatã în vederea reabilitãrii şi eliberãrii în natura, donarea/transferarea cãtre o alta instituţie similarã;
c. sa anunţe în scris autoritatea teritorialã de mediu de decizia luatã.

II. Educaţia
1. O gradina zoologica/acvariu public trebuie sa contribuie în cat mai multe moduri posibile la educarea vizitatorilor. Instituţiile trebuie sa foloseascã materiale grafice sau de alta natura pentru a furniza informaţii în vederea sensibilizarii publicului asupra problemelor naturii şi mediului.
2. Persoanele desemnate care autorizeaza gradina zoologica/acvariu public trebuie sa fie familiarizate cu standardele care se asteapta, conform indicaţiilor Asociaţiei Europene a Gradinilor Zoologice şi Acvariilor şi Directivei Uniunii Europene. Urmãtoarele aspecte trebuie avute în vedere:
a. ca educaţia în zoo este mai cuprinzatoare şi mai flexibila decât în instituţiile şcolare şi trebuie sa se adreseze tuturor categoriilor de vizitatori;
b. metodele de adresare cãtre vizitatori trebuie sa includã semne de avertizare, materiale grafice, activitãţi, expuneri interactive şi demonstratii;
c. grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa incurajeze participarea la reţeaua educativã a gradinilor zoologice (pe plan intern şi internaţional).

III. Cercetare
1. Grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa participe la programe de cercetare. Participarea la cercetãri din care sa reiasã beneficii în privinta conservãrii este unul din modurile prin care grãdinile zoologice/acvariile publice demonstreaza implementarea mãsurilor de conservare cerute de Directiva Gradinilor Zoologice a Uniunii Europene.
2. Cercetarea trebuie sa fie unul din scopurile oricãrei colecţii de animale din grãdinile zoologice/acvarii publice. Ţinerea dosarelor biologice trebuie sa fie cuprinzatoare şi realizatã în mod sistematic. Acolo unde este posibil, grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa foloseascã protocoale standard pentru colectarea de date pentru a se facilita analiza lor. Colectarea datelor trebuie realizatã de personalul instituţiei, dar pot fi implicate şi alte categorii: voluntari, cercetãtori sau studenţi. Datele despre exemplare trebuie sa fie disponibile şi pentru proiecte din afarã instituţiei.
3. Cele mai multe proiecte de cercetare derulate în grãdinile zoologice/acvariile publice nu produc nici un rau/inconvenient animalelor implicate, fãcând parte din managementul de rutina şi nu necesita intervenţii asupra animalelor pentru a colecta date. Chiar şi cercetarea aparent inofensiva (ex. modificãrile asupra dietei, probe de sânge, etc.) necesita o analiza şi planificare atenta şi trebuie supusã acordului comitetului etic al gradinii zoologice sau a unui consilier etic.
4. Orice alt gen de cercetare care implica stresul, durerea, suferinta, experimente sau alte proceduri ştiinţifice trebuie efectuate doar în urma consultãrii comitetului etic şi autorizate de cãtre autoritatea centrala de mediu şi o autoritate sau instituţie ştiinţificã, la fel şi persoana care conduce aceste proiecte de cercetare.
5. Rezultatele cercetãrilor, mai ales ale celor care ajuta la influentarea bunastarii, sãnãtãţii sau conservãrii animalelor, trebuie sa fie disponibile la cerere. Este preferabil ca ele sa fie publicate, cel puţin comunicate în cadrul diferitelor manifestãri ştiinţifice (simpozioane, conferinţe, etc.).


ANEXA 8

OPERAŢIUNI ÎN CARE SUNT IMPLICATE ANIMALELE DIN GRĂDINILE
ZOOLOGICE ŞI ACVARIILE PUBLICE

I. Transportul animalelor vii
1. Transportul animalelor vii trebuie efectuat conform legislaţiei în vigoare (naţionale şi internaţionale) şi a prezentului ordin.

II. Achiziţia animalelor
1. În general, achiziţia şi capturarea animalelor sãlbatice din natura trebuie descurajata. Aceasta se va face numai în cazul în care exista motive justificate pentru a proceda astfel. Dacã aceasta opţiune este necesarã, trebuie avutã în vedere o politica în privinta conservãrii şi mãsurilor etice:
a. legalitatea achiziţiei;
b. metodele de colectare, inclusiv asigurarea ca ele sunt acceptabile din punct de vedere al protecţiei mediului şi au loc ţinându-se cont de legislaţia în vigoare şi bunãstarea animalelor implicate.
2. Înaintea primirii animalelor, grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa dovedeascã ca sunt capabile sa asigure îngrijire la standarde ridicate, bazate pe cele cinci principii de bunastare ale animalelor:
a. asigurarea unui ambient corespunzãtor;
b. asigurarea hranei şi apei;
c. asigurarea îngrijirii generale şi asistenţei veterinare a animalelor;
d. asigurarea posibilitatii de exprimare a celor mai normale comportamente;
e. asigurarea protecţiei fata de teama şi stres.

III. Înstrãinarea animalelor vii
1. Surplusul stocului reprezintã orice exemplar care nu se mai doreşte sa se menţinã în colectie, din oricare motiv. Când un astfel de exemplar se înstrãineazã, administratorul trebuie sa se asigure ca gradina zoologica/acvariul public primitoare/primitor, sau alta instituţie similarã (centru de reabilitare, sanctuar, etc.) dispune de facilitãţi, resurse, personal şi experienta corespunzãtoare, care sa se conformeze celor cinci principii ale bunastarii animalelor. Trebuie ca instituţia primitoare sa respecte aceleaşi principii la eventualele tranzacţii care vor implica animalul în cauza.

IV. Animalele la care se are în vedere eliberarea în natura
1. Animalele care vor fi eliberate în natura vor avea de intampinat cu totul alt mod de viata decât în captivitate. De aceea este necesar ca aceste animale sa fie supuse unui program de reabilitare/readaptare la condiţiile din natura, derulat de cãtre gradina zoologica/acvariul public implicata/implicat în astfel de activitãţi.
2. Înaintea eliberãrii/reeliberarii în natura se va cere şi obţine acordul autoritãţii de mediu şi al autoritãţii ştiinţifice şi aviz sanitar-veterinar, conform legislaţiei în vigoare.
3. Eliberarea se va face în zone protejate, conform ariei de distribuţie a speciei, la indicaţia autoritãţii de mediu şi cu colaborarea administratorului ariei protejate respective, iar animalele vor fi, în prealabil, individualizate prin inelare, montare de chip-uri, etc.


ANEXA 9

CONDIŢIILE DE MENŢINERE ÎN CAPTIVITATE PENTRU
SPECIILE DE REPTILE ŞI AMFIBIENI

Datoritã condiţiilor climatice din România, cele mai multe specii de reptile şi amfibieni nenative necesita menţinerea într-un mediu controlat, pentru a supravietui în captivitate. Animalele trebuie menţinute în vivarii închise, total controlate. Unele specii necesita amplasamente exterioare unde vor fi menţinute în perioadele în care condiţiile climatice sunt favorabile. Mediul ambiant controlat trebuie sa asigure toate cerinţele de caldura, umiditate, calitate a luminii şi fotoperioada, calitate a aerului şi apei specifice speciei. Datoritã temperaturilor ridicate din mediu, trebuie acordatã o atentie deosebita igienei şi controlului bolilor.

I. Temperatura
1. Vivariul trebuie sa asigure un gradient termic în limitele cerinţelor species specifice. Trebuie asigurate variatiile de temperatura pe parcursul celor 24 de ore, ca şi variatiile sezoniere. Sursele de caldura trebuie concepute şi astfel plasate încât sa previnã ranirea, accidentarea, arderea animalelor. Este indicat ca aceste surse sa fie plasate pe plafon, sau astfel încât animalele sa nu poatã ajunge la ele. Sursele trebuie controlate termostatic sau în mod permanent ajustate în raport cu un sistem de monitorizare vizibil (termometre, termocupluri, etc.). În medie, în privinta temperaturii mediului cerinţele celor mai multe reptile nenative se situeaza între 20-35°C.
2. Bazinele trebuie şi ele incalzite individual. Cele mai multe specii de testoase acvatice şi crocodilieni au nevoie de temperaturi ale apei cuprinse între 26-32°C.

II. Umiditatea
1. Umiditatea relativã rezulta din combinatia temperaturii, cantitãţii de umiditate atmosferica şi ventilatiei. Din moment ce temperatura şi umiditatea din amplasament sunt, de obicei, parametrii stabili, controlul umiditatii prin modificarea ventilatiei este preferabila şi trebuie sa poatã fi practicabila.
2. Structuri în care animalul sa se poatã retrage pot fi folosite ca zone umede locale.
3. Mãsurarea umiditatii relative trebuie realizatã continuu, minim cel puţin o data pe zi.
4. Valorile umiditatii relative pentru cele mai multe reptile variaza de la 50-80%, în funcţie de habitatul natural al speciei.
5. Majoritatea amfibienilor necesita un domeniu mai crescut al umiditatii relative, tipic fiind între 65-95%.
6. Multe caracteristici ale amplasamentului pot influenta umiditatea, inclusiv prezenta bazinelor, stropirea şi prezenta plantelor naturale.

III. Asigurarea luminii
1. Asigurarea luminii trebuie sa fie corespunzãtoare ca intensitate, fotoperioada şi tip, în funcţie de cerinţele speciei.
2. Radiatia ultravioleta provenitã de la o sursa cu spectru total este esenţialã pentru toate speciile de reptile şi amfibieni atunci când nu exista posibilitatea unei iluminari naturale directe.
3. În general, fotoperiodicitatea localã trebuie urmatã, doar dacã nu sunt cerinţe species specifice speciale, de ex. în perioada de reproducere.

IV. Calitatea aerului
1. Ventilatia trebuie sa fie suficienta pentru a menţine calitatea aerului şi umiditatea relativã în parametrii calitativi corespunzatori, fãrã a compromite controlul temperaturii. Acest lucru este facilitat de menţinerea vivariului în camere incalzite şi ventilate corespunzãtor.

V. Calitatea apei
1. Trebuie realizate bazine suficient de spatioase pentru imersia integrala a reptilelor şi amfibienilor ca şi pentru reproducerea multor specii de amfibieni, în funcţie de cerinţele speciilor.
2. Calitatea apei trebuie sa se menţinã prin schimbarea permanenta a apei din bazin, curatarea şi dezinfectarea periodicã a bazinelor.
3. Trebuie evitate schimbãrile bruste de temperatura şi contactul cu resturile de dezinfectanti toxici introdusi în urma procedurii de dezinfecţie.
4. În cazul bazinelor mari pentru speciile acvatice şi semiacvatice trebuie avute în vedere facilitãţi pentru tratarea apei, iar calitatea acesteia trebuie monitorizata, la fel ca pentru acvarii. Speciile acvatice trebuie sa aibã la dispoziţie suficient spaţiu pentru a inota confortabil şi pentru a li se permite suficient exerciţiu fizic. Acolo unde este necesar, trebuie asigurate zone de plaja.
5. Transmiterea agenţilor patogenilor de la un amplasament la altul prin sistemul comun de alimentare cu apa şi prin instrumentarul folosit reprezintã un risc major care trebuie evitat.

VI. Amenajãri interioare şi substrat
1. În scopul expunerii normale a animalelor, trebuie realizate expoziţii cu aspect cat mai natural, folosind substrate corespunzãtoare habitatului natural al speciei.
2. Substratul trebuie schimbat periodic pentru a se evita contaminarea acestuia. Deşeurile şi hrana neconsumata trebuie îndepãrtatã zilnic.
3. Trebuie asigurate locuri pentru insorire şi odihna ca şi suprafeţe abrazive/rugoase pentru facilitarea indepartarii exuviilor. Pentru speciile arboricole trebuie realizate facilitãţi pentru catarat.
4. Amplasamentele exterioare ale reptilelor trebuie astfel realizate încât sa se evite inundarea lor, sãparea în substrat sau catararea, care ar contribui la evadarea animalelor respective.
5. Pradatorii şi daunatorii trebuie ţinuţi în mod particular sub control.

VII. Cerinţe de spaţiu
1. Comentariile generale despre cerinţele de spaţiu ale animalelor se aplica şi reptilelor şi amfibienilor. Deoarece creşterea reptilelor are o rata relativ crescutã, în primele stadii ale vieţii, şi adesea, se desfãşoarã pe intreaga viata, aceste aspecte trebuie avute în vedere în momentul proiectãrii unui terariu. Trebuie avut un plan clar pentru viitor, în vederea gazduirii reptilelor, care tind sa depãşeascã capacitatea de menţinere în terariile proprii. Trebuie asigurat suficient spaţiu, atât în plan orizontal cat şi vertical, pentru a permite reptilelor sa-şi manifeste comportamentul normal propriu speciei şi pentru a se putea evita conflictele generate de dominanta unor indivizi asupra altora.

VIII. Zonele de serviciu
1. Spaţiile, pasajele, coridoarele de servici, destinate folosirii de cãtre ingrijitori trebuie sa fie suficient de spatioase pentru a lucra sau manevra animalele. Accesul în amplasamente trebuie astfel realizat încât sa permitã vizibilitatea integrala a amplasamentului, sa permitã intrarea cu usurinta în amplasament şi sa împiedice evadarea animalelor.
2. Echipamentul de manevrare şi contentie trebuie sa fie aşezat în apropierea amplasamentului şi permanent la dispoziţie.
3. Trebuie asigurate facilitãţi pentru spalarea pe mâini a ingrijitorilor de fiecare data, înaintea şi dupã manevrarea animalelor.

IX. Hranirea
1. Trebuie descurajata hranirea reptilelor cu animale vertebrate vii. Acolo unde este necesar ca acest lucru sa se realizeze, trebuie ca hranirea sa fie supravegheatã pe tot parcursul ei pana la consumarea prazii, iar prada vie, neconsumata, nu trebuie lãsatã în amplasament, pentru a evita ca aceasta sa raneasca reptila.
2. Dietele echilibrate, care întrunesc toate necesitãţile nutritive, sunt esenţiale pentru toate speciile, iar suplimentele vitamino-minerale sunt necesare.
3. Apa trebuie administratã conform necesitãţilor species specifice. Declorinarea apei din reţelele publice de apa potabilã este necesarã pentru administrarea apei destinate reptilelor.

X. Dosare/înregistrãri
1. Trebuie ţinute dosare/înregistrãri pentru toate animalele individuale. În plus fata de informaţiile generale pentru toate celelalte animale, trebuie mentionati şi parametrii mediului, hranirea, naparlirea/îndepãrtarea exuviilor şi depunerea oualor sau naşterea puilor.

ANEXA 10

ALTE CONDIŢII PENTRU ACVARIILE PUBLICE

I. Calitatea apei
1. Cu toate ca cerinţele privind calitatea apei pentru diferite specii de peşti variaza, este important ca anumiti parametrii de baza sa fie monitorizati şi înregistraţi trebuind sa se acorde atentie pentru asigurarea cerinţelor speciilor individuale.
2. Monitorizarea calitãţii apei trebuie sa fie o activitate de rutina.
3. La iniţierea unui nou acvariu/bazin, monitorizarea trebuie sa includã înregistrarea zilnica a urmãtorilor parametri: temperatura, salinitatea (în bazinele cu apa de mare sau salmastra), pH-ul, ionii de amoniu, nitritii; iar sãptãmânal: oxigenul dizolvat şi nitratii.
4. La o luna dupã instalarea unui acvariu/bazin testele se pot efectua sãptãmânal.
5. Permanent trebuie sa fie disponibil echipamentul adecvat pentru tratarea apei pentru a se asigura mentinerea calitãţii apei în limitele parametrilor species specifici.
6. Acvariile publice trebuie sa foloseascã kit-uri/reactivi profesionali standard pentru testele de calitate a apei.
7. Personalul destinat îngrijirii acvariilor trebuie sa aibã acces la facilitãţi de laborator, precum microscopie de baza şi sa fie instruiti pentru colectarea probelor.
8. Toleranta şi cerinţele speciilor fata de calitatea apei variaza considerabil, dar domeniul tipic de menţinere pentru apa din acvarii trebuie sa se încadreze în parametrii urmãtori:


┌────────────────────────────────┬──────────────────────┬──────────────────────┐
│ │ Apa marina │ Apa dulce │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│NH(3) │ < 0,05 ppm │ < 0,1 ppm │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│Duritatea │ 6500 mg/l în medie │ < 200 mg/l │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│Nitriti │ < 0,1 ppm │ - │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│Nitrati │ < 20 ppm │ - │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│O(2) │ > 6 mg/l │ > 6 mg/l │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│pH │ 7,9 - 8,4 │ 6,5 - 9 │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│Redox │ 340 +/- 20 mV │ - │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│Salinitate │ 27,5 - 32 ppt │ - │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│Densitate │ 1,022 - 1,025 │ - │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│Temperatura - zona temperata │ < 15°C │ < 15°C │
├────────────────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│Temperatura - zona tropicala │ 23 - 26°C │ 23 - 26°C │
└────────────────────────────────┴──────────────────────┴──────────────────────┘



II. Asistenta veterinara
1. Medicul veterinar trebuie sa fie familiarizat cu practicile curente privind ingrijirile medicale care se acorda pestilor, în special cu speciile aflate în colectie. Medicul veterinar trebuie sa fie responsabil de, sau implicat în:
a. vizite de rutina;
b. instruirea personalului în recunoaşterea bolilor şi în tehnici de laborator de baza;
c. coordonarea sau realizarea tratamentelor la animalele bolnave;
d. asigurarea unui set de protocoale pentru tratarea acvariilor.


ANEXA 11

SPAŢIUL MINIM NECESAR PENTRU UNELE SPECII DE ANIMALE
MENŢINUTE ÎN CAPTIVITATE

1. Spaţiile menţionate reprezintã minimum necesar pentru expunerea animalelor. Grãdinile zoologice/acvariile publice trebuie sa tinda spre standarde ridicate în privinta spaţiului de expunere pentru animale.
2. Amplasamentele vor fi amenajate în funcţie de biologia, ecologia şi etologia speciilor pentru care au fost concepute. Trebuie sa fie realizate pe substrat natural, cu plante naturale, cu amenajãri interioare realizate din trunchiuri, buturugi, scorburi, stanci, relief diversificat, cascade, caderi de apa etc.
3. Toate amplasamentele trebuie sa aibã o sursa permanenta de apa curata, sub forma unor bazine, parauri, cu apa curgãtoare, nu numai la speciile la care a fost menţionat în mod obligatoriu prezenta bazinului, deoarece aceasta era o cerinta obligatorie a speciei.
4. Amplasamentele trebuie sa satisfacã cerinţele fizice, comportamentale, de zoo-igiena, estetice şi de siguranta.
5. Pentru amplasamentele în care sunt menţinute mai multe specii, se ia în calcul suprafata cea mai mare la care se adauga 1/2 din suprafata minima a fiecãrei specii care se doreşte sa fie introdusã în acel amplasament.
6. Gradina zoologica/acvariul public care, în momentul intrãrii în vigoare a prezentului ordin, deţine exemplare din specii de animale care nu se regãsesc în prezenta anexa trebuie sa înainteze un dosar complet autoritãţii publice locale de protecţie a mediului. În cazul în care dosarul nu este satisfãcãtor, se aplica recomandãrile anexei 4, aliniatul 2.
7. Gradina zoologica/acvariul public care vrea sa detina o specie de animal ce nu aparţine nici uneia din grupurile vizate în prezenta anexa trebuie sa prezinte autoritãţii publice locale de protecţie a mediului un dosar prin care sa demonstreze ca este bine documentata asupra necesitãţilor biologice, ecologice şi etologice ale respectivei specii. Autorizaţia poate fi eliberata sau refuzatã, dupã caz.
8. Deţinerea şi expunerea animalelor într-un numãr inferior numãrului minim înscris în anexa nu sunt autorizate decât dacã:
a. exista motivatii sanitar-veterinare: tratament, boala, carantina etc.;
b. instituţia este implicata în formarea unui grup de animale corespunzãtor ca numãr (perioada maxima de realizare a grupului fiind de 2 ani);
c. gradina zoologica/acvariul public este pe punctul de a renunţa la respectiva specie de animal, oferindu-se ca timp necesar de înstrãinare a animalelor existente la alte instituţii similare, o perioada cuprinsã între 1-2 ani, în funcţie de numãrul de animale existent.


TABEL CU SPAŢIUL MINIM NECESAR PENTRU UNELE
SPECII DE MAMIFERE MENŢINUTE ÎN CAPTIVITATE




┌────────────────────────────────────┬─────────┬───────────┬─────────────┬───────────┬──────────────────┬────────────────────────┐
│ │ │ │ Suprafata │ Suprafata │ Suprafata │ │
│ │ Nr. │ Suprafata │ adãugatã │interioarã │ adãugatã pentru │ │
│ │exemplare│exterioarã │ pentru │individualã│ fiecare exemplar │ Organizarea │
│ Denumirea │ pentru │ minima │ fiecare │ minima/ │ în plus în │ socialã │
│ │suprafata│ (mp) │ exemplar în │ vizuina │ interior/vizuina │ │
│ │indicatã │ │ plus în │ (mp) │ (mp) │ │
│ │ │ │exterior (mp)│ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Hiene (Hyaenidae) │ 2 - 5 │1000 mp │50 mp │30 mp │2 mp Vizuini/boxe │Grup │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Dingo (Canis familiaris dingo) │ 2 - 4 │400 mp │30 mp │4 mp │2 mp Vizuini/boxe │Pereche/grup │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Lup (Canis lupus) │ 3 │1000 mp │50 mp │10 mp │2 mp Vizuini/boxe │Pereche/haita │
│ │ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Sacal auriu (Canis aureus) │ 2 - 3 │400 mp │20 mp │8 mp │1 mp Vizuini/boxe │Pereche/familie │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Caine salbatic din Noua Guinee │ 2 - 4 │300 mp │20 mp │2 mp │2 mp Vizuini/boxe │Pereche/grup │
│(Canis familiaris hallstromi) │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Vulpea roşie (Vulpes vulpes) │ 1 - 2 │200 mp │10 mp │2 mp │1 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Vulpe polara (Alopex lagopus) │ 1 - 2 │200 mp │10 mp │2 mp │2 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Fenec (Vulpes zedra) │ 1 - 2 │100 mp │5 mp │10 mp │2 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Raton (Procyon lotor) │ 1 - 2 │100 mp │3 mp │- │1 mp Vizuini/boxe │Solitar/grup │
│ │ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Enot (Nyctereutes procynoides) │ 1 - 2 │100 mp │2 mp │- │1 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Ghepard (Acinonyx jubatus) │ 1 - 2 │1000 mp │100 mp │20 mp │6 mp Vizuini/boxe │Solitar/grup │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Caracal (Felis caracal) │ 1 - 2 │500 mp │80 mp │20 mp │4 mp Viziuni/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Pisica de jungla (Felis chaus) │ 1 - 2 │100 mp │10 mp │10 mp │3 mp Vizuini/boxe │Solitare/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Pisica salbatica (Felis silvestris) │ 1 - 2 │60 mp │10 mp │- │1,5 mp │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │Vizuini/boxe │ │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Ocelot (Felis pardalis) │ 1 - 2 │300 mp │50 mp │20 mp │4 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Serval (Felis serval) │ 1 - 2 │500 mp │50 mp │20 mp │5 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Ras (Felis lynx), │ 1 - 2 │500 mp │50 mp │- │2 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│Bobcat (Felis rufus) │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Puma (Felis concolor) │ 1 - 2 │500 mp │80 mp │20 mp │4 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Leopardul norilor │ 1 - 2 │700 mp │100 mp │20 mp │6 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│(Neofelis nebulosa) │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Tigru (Panthera tigris) │ 1 - 2 │2000 mp │300 mp │50 mp │10 mp Vizuini/boxe│Solitar/pereche/grup │
│ │ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Leu (Panthera leo) │ 2 - 4 │3000 mp │200 mp │100 mp │10 mp Vizuini/boxe│Pereche/grup │
│ │ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Jaguar (Panthera onca) │ 1 - 2 │800 mp │100 mp │30 mp │8 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Leopard (Panthera pardus) │ 1 - 2 │800 mp │100 mp │30 mp │8 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Leopardul zapezilor (Panthera uncia)│ 1 - 2 │800 mp │100 mp │30 mp │Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Mangusta (Mungos mungo) │ 2 - 6 │100 mp │5 mp │20 mp │1 mp │Pereche/grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Suricata (Suricata suricatta) │ 2 - 6 │100 mp │5 mp │20 mp │1 mp │Pereche/grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Vidra (Lutra lutra) │ 1 - 2 │100 mp din │8 mp │- │1 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │care 1/2 │ │ │individuale │ │
│ │ │bazin cu │ │ │ │ │
│ │ │adâncimea │ │ │ │ │
│ │ │50-150 cm │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Vidra de mare (Enhydra lutris) │ 1 - 2 │100 mp din │10 mp │20 mp din │1 mp Boxe │Solitar/pereche │
│ │ │care 1/2 │ │care bazin │individuale │ │
│ │ │bazin cu │ │1/2 cu │ │ │
│ │ │adancime │ │adâncimea │ │ │
│ │ │50-150 cm │ │de │ │ │
│ │ │ │ │50-150 cm │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Bursuc (Meles meles) │ 1 - 2 │100 mp │15 mp │- │2 mp Vizuini/boxe │Pereche + pui │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Jderi (Martes spp.) │ 1 - 2 │20 mp │2 mp │- │0,5 mp Boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Dihori (Mustela sp.) │ 1 - 2 │20 mp │2 mp │- │0,5 mp Boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Foci (Phocidae) şi (Otariidae) │ 2 - 4 │1000 mp din│20 mp din │10 mp │10 mp │Grup │
│ │ │care 600 mp│care 15 mp │podea/ │ │ │
│ │ │bazin cu │bazin │individ, │ │ │
│ │ │adancimi │ │bazin pt. │ │ │
│ │ │variabile, │ │separare │ │ │
│ │ │pana la 5 m│ │25 mp cu │ │ │
│ │ │20%; 3,5 m │ │adancime │ │ │
│ │ │80% │ │max. de │ │ │
│ │ │ │ │3 m │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Delfini │ 2 - 6 │1000 mp, │50 mp │Bazin 100 │- │Grup │
│(Fam. Delphinidae; Phocoenidae) │ │bazine cu │ │mp, │ │ │
│ │ │adancimi │ │adancime │ │ │
│ │ │variabile, │ │3 m │ │ │
│ │ │5 m 20% şi │ │ │ │ │
│ │ │3,5 m 80% │ │ │ │ │
│ │ │adancime; │ │ │ │ │
│ │ │bazine pt. │ │ │ │ │
│ │ │separare │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Coati (Nasua spp.) │ 2 - 5 │50 mp │5 mp │10 mp │4 mp Vizuini/boxe │Pereche/grup │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Panda roşu (Ailurus fulgens) │ 1 - 2 │100 mp │30 mp │20 mp │5 mp Vizuini/boxe │Pereche/grup │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Urs malaiezian (Helarctos malayanus)│ 1 - 2 │500 mp │50 mp │10 mp │5 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Ursul lenes (Melursus ursinus) │ 1 - 2 │500 mp │50 mp │10 mp │5 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Urs negru american │ 1 - 2 │600 mp │60 mp │12 mp │6 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│(Ursus americanus) │ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Urs brun (Ursus arctos) │ 1 - 2 │800 mp │80 mp │12 mp │8 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│ │ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Urs polar (Ursus maritimus) │ 1 - 2 │1000 mp │100 mp │50 mp │10 mp Vizuini/boxe│Solitar/pereche │
│ │ │bazin min. │ │ │individuale │ │
│ │ │30% din │ │ │ │ │
│ │ │suprafata │ │ │ │ │
│ │ │totalã │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Urs negru asiatic │ 1 - 2 │600 mp │60 mp │10 mp │5 mp Vizuini/boxe │Solitar/pereche │
│(Selenarctos thibetanus) │ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Arici european (Erinaceus europaeus)│ 1 - 2 │10 mp │1 mp │- │0,5 Vizuini/boxe │Solitar/grup │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Tenrec (Tenrec ecaudatus) │ 1 - 4 │10 mp │1 mp │6 mp │0,5 mp │Solitar/grup │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Lemur cu coada vargata (Lemur catta)│ 2 - 3 │40 mp │15 mp │30 mp │3 mp │Pereche, unitãţi │
│ │ │ │ │ │ │familiale înrudite │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Lemur cu guler (Varecia variegata) │ 2 - 3 │40 mp │15 mp │30 mp │3 mp │Grupuri de 5 - 30 ex., │
│ │ │ │ │ │ │masculii se misca între │
│ │ │ │ │ │ │grupuri, femelele │
│ │ │ │ │ │ │dominante │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Lorisul lent (Nycticebus coucang) │ 2 - 3 │30 mp │10 mp │20 mp │1 mp │Pereche/grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Marmosete şi tamarini │ 2 │30 mp │10 mp │20 mp │1 mp │Pereche monogama │
│(Callithrix spp.) │ │ │ │ │ │dominanta + puii, pana │
│ │ │ │ │ │ │la 15 membrii, inclusiv │
│ │ │ │ │ │ │adultii care rãmân sa │
│ │ │ │ │ │ │ajute la creşterea │
│ │ │ │ │ │ │puilor │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Maimuta paianjen (Ateles geoffroyi) │ 2 │50 mp │20 mp │30 mp │2 mp │Grupuri poligame, 5-30 │
│ │ │ │ │ │ │ex. Cu subgrupuri │
│ │ │ │ │ │ │variabile │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Maimute capuchin (Cebus spp.) │ 2 │30 mp │10 mp │30 mp │2 mp │Grupuri tip harem cu 1-3│
│ │ │ │ │ │ │femele sau grupuri mai │
│ │ │ │ │ │ │mari cu pana la 30 ex. │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Cercopiteci (Cercopithecus spp.) │ 3 │60 mp │20 mp │30 mp │3 mp │Grupuri familiale │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Macaci (Macaca spp.) │ 2 - 4 │80 mp bazin│20 mp │40 mp │3 mp │M. mulata - 8-180 ex. │
│ │ │ │ │ │ │din ambele sexe cu 2-4 │
│ │ │ │ │ │ │ori mai multe femele │
│ │ │ │ │ │ │decât masculi, dar şi │
│ │ │ │ │ │ │masculi solitari sau în │
│ │ │ │ │ │ │mici grupuri. M. │
│ │ │ │ │ │ │nemestrina 3-15 ex. Pana│
│ │ │ │ │ │ │la 30-45 ex. M. │
│ │ │ │ │ │ │fascicularis 6-100 ex., │
│ │ │ │ │ │ │de 2-3 ori mai multe │
│ │ │ │ │ │ │femele decât masculi, │
│ │ │ │ │ │ │grupul central cu │
│ │ │ │ │ │ │conducãtor mascul, │
│ │ │ │ │ │ │femele şi pui, grupul │
│ │ │ │ │ │ │periferic cu masculi │
│ │ │ │ │ │ │tineri. M. arctoides │
│ │ │ │ │ │ │20-100 ex., de obicei │
│ │ │ │ │ │ │conduse de un mascul │
│ │ │ │ │ │ │adult. M. radiatã 7-80 │
│ │ │ │ │ │ │ex. Cu mai mulţi masculi│
│ │ │ │ │ │ │adulti ca femele │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Babuini/Pavieni (Papio spp.) │ 2 - 4 │100 mp │30 mp │50 mp │4 mp │Grupuri sociale │
│ │ │ │ │ │ │complexe, grupuri mai │
│ │ │ │ │ │ │mari de pana la 70 ex. │
│ │ │ │ │ │ │Se pot fragmenta în │
│ │ │ │ │ │ │grupuri mai mici, │
│ │ │ │ │ │ │conduse de un mascul cu │
│ │ │ │ │ │ │mai multe femele/harem │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Mandril (Mandrillus sphinx) │ 2 │150 mp │40 mp │50 mp │5 mp │De la grupuri sociale │
│ │ │ │ │ │ │complexe şi stabile │
│ │ │ │ │ │ │mulţi-masculi │
│ │ │ │ │ │ │mulţi-femele, grupuri │
│ │ │ │ │ │ │poligame masculi cu │
│ │ │ │ │ │ │ierarhie dominanta │
│ │ │ │ │ │ │schimbatoare; masculii │
│ │ │ │ │ │ │în exces solitari │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Languri (Semnopithecus spp.) │ 2 │80 mp │20 mp │30 mp │3 mp │Grupuri sociale stabile,│
│ │ │ │ │ │ │10-30 ex., numãr │
│ │ │ │ │ │ │variabil de masculi, în │
│ │ │ │ │ │ │funcţie de mediu, sau │
│ │ │ │ │ │ │grupuri numai din │
│ │ │ │ │ │ │masculi │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Giboni (Hylobates spp.) │ 2 │80 mp │20 mp │30 mp │3 mp │Perechi monogame cu pui,│
│ │ │ │ │ │ │sau animale solitare │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Gorila (Gorilla gorilla) │ 4 │2000 │200 mp │400 mp │7 mp boxe │Grup format din mascul │
│ │ │ │ │ │individuale │matur adult cu masculii │
│ │ │ │ │ │ │subordonaţi, femele şi │
│ │ │ │ │ │ │pui imaturi, femelele │
│ │ │ │ │ │ │pãrãsesc grupul la │
│ │ │ │ │ │ │maturitate │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Bonobo (Pan paniscus) │ 4 │1000 │50 mp │100 mp │5 mp boxe │Grupuri sociale complexe│
│ │ │ │ │ │individuale │cu pana la 30 ex. Cu │
│ │ │ │ │ │ │ierarhii dominante ale │
│ │ │ │ │ │ │masculilor │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Cimpanzeu (Pan troglodytes) │ 4 │2000 │20 mp │50 mp │6 mp boxe │Grupuri sociale complexe│
│ │ │ │ │ │individuale │de 30-80 ex., cu │
│ │ │ │ │ │ │ierarhii dominante ale │
│ │ │ │ │ │ │masculilor │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Urangutan (Pongo pygmaeus) │ 1 - 2 │1000 │100 mp │100 mp │6 mp boxe │Solitari, femela cu pui │
│ │ │ │ │ │individuale │dependent, teritoriile │
│ │ │ │ │ │ │femelelor se │
│ │ │ │ │ │ │intersecteazã, masculii │
│ │ │ │ │ │ │antagonisti unii decât │
│ │ │ │ │ │ │alţii, grupuri mici, │
│ │ │ │ │ │ │necoezive │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Elefant Asiatic (Elephas maximus), │ 2 - 3 │5000 mp │600 mp │100 mp │30 mp boxe │Grup familial │
│Elefant african (Loxodonta africana)│ │bazin │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Rinoceri (Rhinocerotidae spp.) │ 1 - 2 │3000 mp │300 mp │300 mp │20 mp boxe │Solitar/pereche │
│ │ │ │ │ │individuale │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Magarul African (Equus africanus), │ 1 - 5 │1000 mp │100 mp │15 mp │Boxe individuale │Grup │
│Zebre (Equus spp.) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Magarul asiatic (Equus hemionus) │ 3 - 5 │700 mp │70 mp │15 mp │Boxe individuale │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Tapir malaiezian (Tapirus indicus), │ 1 - 2 │400 mp │50 mp │8 mp │Boxe individuale │Solitar/pereche │
│Tapir brazilian (Tapirus terrestris)│ │bazin │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Babirusa (Babyrousa babyrussa) │ 2 - 4 │600 mp │60 mp │10 mp │Boxe individuale │Grup │
│ │ │bazin │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Facocer (Phacochoerus africanus) │ 2 - 4 │600 mp │60 mp │10 mp │Boxe individuale │Grup │
│ │ │bazin │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Mistret (Sus scrofa) │ 2 - 4 │600 mp │60 mp │10 mp │Boxe individuale │Grup │
│ │ │bazin │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Pecari (Tayassu spp.) │ 2 - 4 │500 mp │50 mp │8 mp │Boxe individuale │Grup │
│ │ │bazin │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Hipopotam (Hippopotamus amphibius) │ 1 - 2 │1000 mp │100 mp │30 mp │Boxe individuale │Grup │
│ │ │bazin │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Camile (Camelidae) │ 2 - 5 │2000 mp │100 mp │30 mp │Boxe individuale │Grup │
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Lama (Lama glama), Guanaco (Lama │ 2 - 10 │700 mp │50 mp │- │- │Grup │
│guanicoe) Vicuna (Vicugna vicugna) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Girafa (Giraffa camelopardalis) │ 2 - 6 │7000 mp │500 mp │20 mp │Boxe individuale │Grup │
│ │ │ │ │6 m │ │ │
│ │ │ │ │înãlţime │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Okapi (Okapia johnstoni) │ 2 │500 mp │100 mp │10 mp │5 mp │Pereche/grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Cerbul comun (Cervus elaphus) │ 2 - 5 │800 mp │100 mp │10 mp │5 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Sika/caprioara japoneza │ 2 - 5 │800 mp │60 mp │10 mp │5 mp │Grup │
│(Cervus nippon) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Cerb lopatar (Dama dama) │ 2 - 5 │600 mp │60 mp │6 mp │3 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Caprioara lui Pere David │ 2 - 5 │800 mp │60 mp │6 mp │3 mp │Grup │
│(Elaphurus davidiensis) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Caprior european │ 2 - 5 │500 mp │60 mp │5 mp │2 mp │Grup │
│(Capreolus capreolus) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Muntiac (Muntiacus spp.) │ 2 - 5 │300 mp │30 mp │5 mp │2 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Elan (Alces alces) │ 2 - 5 │800 mp │100 mp │10 mp │5 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Pudu (Pudu puda) │ 2 - 5 │800 mp │100 mp │10 mp │5 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Ren (Rangifer tarandus) │ 2 - 5 │800 mp │100 mp │10 mp │5 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Impala (Aepyceros melampus) │ 2 - 8 │600 mp │50 mp │8 mp │3 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Gnu (Connochaetes spp.) │ 2 - 5 │2000 mp │100 mp │12 mp │6 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Gazela lui Thomson │ 2 - 8 │600 mp │80 mp │8 mp │4 mp │Grup │
│(Gazella thomsoni) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Bizoni/zimbrii (Bison spp.) │ 2 - 6 │3000 mp │300 mp │15 mp │7 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Yac (Bos grunniens) │ 2 - 6 │1000 mp │80 mp │12 mp │5 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Gaur (Bos gaurus) │ 2 - 6 │2000 mp │100 mp │15 mp │6 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Nilgai (Boselaphus tragocamelus) │ 2 - 6 │3000 mp │100 mp │12 mp │6 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Bivoli salbatici (Bubalus spp.) │ 2 - 6 │2000 mp │200 mp │15 mp │7 mp │Grup │
│ │ │bazin │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Anoa de campie │ 2 - 3 │800 mp │100 mp │10 mp │5 mp │Grup │
│(Bubalus depressicornis) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Antilopa eland (Taurotragus oryx) │ 2 - 5 │2000 mp │100 mp │10 mp │5 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Nyala (Tragelaphus angasi), │ 2 - 5 │2000 mp │100 mp │10 mp │5 mp │Grup │
│Sitatunga (Tragelaphus spekii) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Bongo (Tragelaphus euryceros) │ 2 - 5 │2000 mp │100 mp │10 mp │5 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Oaia berbera (Ammotragus lervia) │ 2 - 5 │600 mp │50 mp │6 mp │2 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Ibex (Capra ibex) │ 2 - 5 │600 mp │50 mp │6 mp │2 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Capra de munte americana │ 2 - 5 │600 mp │50 mp │6 mp │2 mp │Grup │
│(Oreamnos americanus) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Bou moscat (Ovibos moschatus) │ 2 - 5 │1000 mp │100 mp │12 mp │5 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Oi şi rude ale lor (Ovis spp.) │ 2 - 5 │500 mp │50 mp │6 mp │2 mp │Grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Caini de preerie (Cynomys spp.) │ 2 - 10 │100 mp │5 mp │3 mp │0,5 mp │Colonie mare │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Marmote (Marmota spp.) │ 2 - 10 │100 mp │5 mp │2 mp │0,5 mp │Grup/colonie mare │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Veverita roşie (Sciurus vulgaris) │ 1 - 2 │50 mp │2 mp │- │ │Solitare/grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Castori (Castor spp.) │ 2 │100 mp din │20 mp │- │- │Pereche + pui │
│ │ │care 1/2 │ │ │ │ │
│ │ │bazin de │ │ │ │ │
│ │ │50-200 cm │ │ │ │ │
│ │ │adancime │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Sobolanul moscat │ 1 - 2 │- │- │6 mp │1 mp │Solitar/pereche │
│(Ondatra zibethicus) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Hamster auriu (Mesocricetus auratus)│ 1 - 2 │- │- │1 mp │0,25 mp │Solitar/pereche │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Sobolani giganti cu punga │ 1 - 2 │- │- │2 mp │0,5 mp │Solitar/pereche │
│(Cricetomys sp.) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Gerbilul mongolian │ 1 - 2 │- │- │1 mp │0,25 mp │Solitar/pereche │
│(Meriones unguiculatus) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Soarece spinos (Acomys spp.) │ 1 - 2 │- │- │1 mp │0,25 mp │Solitar/pereche │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Soarecele de padure │ 1 - 2 │- │- │1 mp │0,25 mp │Solitar/pereche │
│(Apodemus sylvaticus) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Sobolani (Rattus spp.) │ 1 - 2 │- │- │2 mp │0,5 mp │Solitar/pereche │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Porc spinos cu coada pensula │ 1 - 2 │20 mp │2 mp │8 mp │1 mp │Solitar/pereche │
│(Atherurus africanus) │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Porci spinosi (Hystrix spp.) │ 1 - 2 │80 mp │6 mp │10 mp │2 mp │Solitar/pereche │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Chinchilla (Fam. Chinchillidae) │ 1 - 2 │- │- │2 mp │1 mp │Solitar/pereche │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Mara (Dolichotis patagonum) │ 2 - 4 │50 mp │5 mp │20 mp │0,5 mp │Familie/grup pana la 20 │
│ │ │ │ │ │ │exem. │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Capybara (Hydrochoerus hydrochaeris)│ 2 - 3 │80 mp bazin│7 mp │10 mp │2 mp │grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Agouti (Fam. Dasyproctidae) │ 1 - 2 │10 mp │1 mp │2 mp │1 mp │Solitar/pereche │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Degu (Octodon degu) │ 2 - 6 │3 mp │1 mp │2 mp │0,5 mp │Pereche/grup │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Nutria (Myocastor coypus) │ 2 - 3 │20 mp din │2 mp │1 mp │Vizuina/boxa │grup │
│ │ │care 80% │ │ │individualã │ │
│ │ │bazin │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Iepurele European (Lepus europaeus) │ 1 - 2 │20 mp │2 mp │1 mp │1 mp │Solitar/pereche cu pui │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Iepurele de vizuina │ 2 - 10 │20 mp │2 mp │1 mp │1 mp │Grup │
│(Oryctolagus cuniculus) │ │ │ │sistem de │ │ │
│ │ │ │ │custi │ │ │
│ │ │ │ │adaptate │ │ │
│ │ │ │ │mãrimii │ │ │
│ │ │ │ │grupului │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Lilieci mici (Microchiroptera) │ 2 - 10 │30 mp/3 m │1 mp │15 mp/3 m │0,2 mp │Grup pana la 40 ex. │
│ │ │înãlţime │ │înãlţime │ │ │
├────────────────────────────────────┼─────────┼───────────┼─────────────┼───────────┼──────────────────┼────────────────────────┤
│Lilieci mari (Macrochiroptera) │ 2 - 10 │70 mp/3 m │2 mp │40 mp/3 m │0,5 mp │Grup pana la 30 ex. │
│ │ │înãlţime │ │înãlţime │ │ │
└────────────────────────────────────┴─────────┴───────────┴─────────────┴───────────┴──────────────────┴────────────────────────┘



TABEL CU SPAŢIUL MINIM PENTRU UNELE SPECII DE PĂSĂRI
MENŢINUTE ÎN CAPTIVITATE





┌──────────────────────┬───────┬───────────────────────────────────────────┬───────────────┐
│ │ │ Dimensiunile minime pentru numãrul de │ Suprafata │
│ │ │ animale indicate │suplimentarã pe│
│ Denumirea │ Numãr ├────────────────────┬──────────────────────┤ exemplar │
│ │ minim │Amplasament exterior│ Amplasament interior │suplimentar(mp)│
│ │indicat├─────────┬──────────┼────────────┬─────────┼────────┬──────┤
│ │ │Suprafata│Înãlţimea │ Suprafata │Înãlţimea│ La │ La │
│ │ │ (mp) │ (m) │ (mp) │ (m) │exterior│ inte-│
│ │ │ │ │ │ │ │ rior │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Strut african │ 3 │ 500 │ 4 │ 10/exemplar│ 4 │ 60 │ 10 │
│(Struthio camelus) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Nandu (Rhea │ 3 │ 350 │ 3 │ 6/exemplar │ 3 │ 40 │ 6 │
│americana), │ │ │ │ │ │ │ │
│(Rhea darwinii) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Casuar │ 1 │ 150 │ 2,5 │ 6/exemplar │ 2,5 │ │ 6 │
│(Casuarius spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Emu (Dromiceius │ 2 │ 300 │ 3 │ 4/exemplar │ 3 │ 100 │ 4 │
│novaehollandiae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Kiwi (Apterix spp.) │ 1 │ 15 │ 2 │ 3/exemplar │ 2 │ 5 │ 2 │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Gainuse de pampas │ 1 - 3 │ 20 │ 2 │ 3/exemplar │ 2 │ 4 │ 2 │
│talie mare (Tinamidae)│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Gainuse de pampas │ 1 - 3 │ 10 │ 2 │ 2/exemplar │ 2 │ 2 │ 2 │
│talie mica (Tinamidae)│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pinguin imperial │ 6 │ 300 │ 2 │ 10/exemplar│ 3 │ 50 │ 4 │
│(Aptenodytes │ │ │ │ │ │ │ │
│forsteri), penguin │ │ │ │ │ │ │ │
│regal (A. patagonicus │ │ │ │ │ │ │ │
│pinguin Adelie │ │ │ │ │ │ │ │
│(Pygoscelis adeliae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pinguini mici │ 6 │ 150 │ 2 │ 4/exemplar │ 2,5 │ 20 │ 2,4 │
│(Spheniscidae), │ │ │ │ │ │ │ │
│restul pinguinilor, │ │ │ │ │ │ │ │
│Alcidae │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pelicani │ 4 │ 200 │ 3 │4,5/exemplar│ 3 │ 20 │ 4 │
│(Pelecanus spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Cormorani │ 2 - 6 │ 60 │ 3,2 │ - │ - │ 3 │ - │
│(Phalacrocoracidae şi │ │ │ │ │ │ │ │
│pãsãri gat de sarpe │ │ │ │ │ │ │ │
│(Anhingidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Corbi de mare (Sulide)│ 2 - 6 │ 60 │ 2,5 │ - │ - │ 3 │ - │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Jabiru ex. (Jabiru │ 2 │ 170 │ 3,5 │ 6/exemplar │ 3 │ 25 │ 6 │
│mycteria), tantali │ │ │ │ │ │ │ │
│exemplu: (Mycteria │ │ │ │ │ │ │ │
│americana, M. ibis, │ │ │ │ │ │ │ │
│Ibis leucocephalus) şi│ │ │ │ │ │ │ │
│berzele mari │ │ │ │ │ │ │ │
│(Ciconiidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Berze de talie │ 2 │ 85 │ 3,5 │ 6/exemplar │ 3 │ 25 │ 6 │
│mijlocie (Ciconiidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Marabu ex. │ 2 │ 170 │ 3,5 │ 6/exemplar │ 3 │ 25 │ 6 │
│(Leptoptilus │ │ │ │ │ │ │ │
│crumeniferus, L. │ │ │ │ │ │ │ │
│javanicus) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Berze mici │ 2 │ 85 │ 3 │ 3/exemplar │ 3 │ 12 │ 2 │
│(Ciconiidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Starci mari ex. │ 1 - 6 │ 100 │ 3,5 │ 10/exemplar│ 3 │ 8 │ 2 │
│(Ardea cinerea) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Ibisi şi starci │ 1 - 6 │ 50 │ 3 │1,5/exemplar│ 3 │ 3 │ 1 │
│lopatari │ │ │ │ │ │ │ │
│(Plataleidae), starci │ │ │ │ │ │ │ │
│de talie mica (Ardeola│ │ │ │ │ │ │ │
│spp., Ixobrychu spp., │ │ │ │ │ │ │ │
│Nycticorax spp., │ │ │ │ │ │ │ │
│Botaurus spp., etc.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Flamingo │6 - 10 │ 200 │ 3 │ 3/exemplar │ 2,5 │ 7,5 │ 3 │
│(Phoenicopteridae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Lebede (Cygnus spp.) │ 2 │ 170 │ 2,5 │ - │ - │ - │ - │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Gaste (Anser spp., │ 2 │ 80 │ 2,5 │ - │ - │ 6 │ - │
│Branta spp., etc.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Califari (Tadorna │ 2 │ 65 │ 2,5 │ - │ - │ - │ - │
│spp., Cassarca spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Rate mari de suprafata│ 2 - 4 │ 40 │ 2,5 │ - │ - │ - │ - │
│(ex. Anas │ │ │ │ │ │ │ │
│platyrhynchos, A. │ │ │ │ │ │ │ │
│acuta, A. strepera, A.│ │ │ │ │ │ │ │
│clypeata) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Rate mici de suprafata│ 2 - 4 │ 20 │ 2,5 │ - │ - │ - │ - │
│(ex. Anas Penelope, A.│ │ │ │ │ │ │ │
│Formosa, A. crecca, A.│ │ │ │ │ │ │ │
│querquedula, Aix │ │ │ │ │ │ │ │
│galericulata, │ │ │ │ │ │ │ │
│Marmaronetta │ │ │ │ │ │ │ │
│angustirostris) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Rate scufundatoare, │ 2 - 4 │ 30 │ 2,5 │ 2/exemplar │ 2 │ 5 │ 1,5 │
│eideri, ferestrasi şi │ │ │ │ │ │ │ │
│rate catifelate (ex. │ │ │ │ │ │ │ │
│Bucephala clangula, B.│ │ │ │ │ │ │ │
│islandica, Aythya │ │ │ │ │ │ │ │
│nyroca, A. morila, A. │ │ │ │ │ │ │ │
│fuligula, A. ferina, │ │ │ │ │ │ │ │
│Netta ruffian, │ │ │ │ │ │ │ │
│Clangula hiemalis, │ │ │ │ │ │ │ │
│Histrionicus │ │ │ │ │ │ │ │
│histrionicus, │ │ │ │ │ │ │ │
│Melanitta fusca, M. │ │ │ │ │ │ │ │
│nigra, Somateria │ │ │ │ │ │ │ │
│mollissima, S. │ │ │ │ │ │ │ │
│spectabilis, │ │ │ │ │ │ │ │
│Polysticta stelleri, │ │ │ │ │ │ │ │
│Mergus serrator, M. │ │ │ │ │ │ │ │
│merganser, M. │ │ │ │ │ │ │ │
│albellus, etc.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pasarea secretar │ 2 │ 70 │ 3,5 │ 6/exemplar │ 3,5 │ - │ - │
│(Sagittarius │ │ │ │ │ │ │ │
│serpentarius) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Vulturi şi acvile de │ 2 │ 120 │ 6 - 7 │ 6/exemplar │ 3,5 │ - │ - │
│talie mare (ex. Vultur│ │ │ │ │ │ │ │
│gryphus, Gyps fulvus, │ │ │ │ │ │ │ │
│Aegipius monachus, │ │ │ │ │ │ │ │
│Aquila chrisaetos, A. │ │ │ │ │ │ │ │
│clangula, etc.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Vulturi şi acvile de │ 2 │ 70 │ 5 │4,5/exemplar│ 3,5 │ - │ - │
│talie mica (ex. │ │ │ │ │ │ │ │
│Neophron percnopterus,│ │ │ │ │ │ │ │
│Hieretus pennatus) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Caracara (Polyborus │ 2 │ 40 │ 5 │ 7/exemplar │ 3,5 │ - │ - │
│cheriway), soimi │ │ │ │ │ │ │ │
│(Falco spp.), vanturei│ │ │ │ │ │ │ │
│(Falco tinnunculus, F.│ │ │ │ │ │ │ │
│naumanni, etc.), gai │ │ │ │ │ │ │ │
│(Milvus milvus, M. │ │ │ │ │ │ │ │
│migrans, etc.), │ │ │ │ │ │ │ │
│viespari (Pernis │ │ │ │ │ │ │ │
│apivorus), gai mici │ │ │ │ │ │ │ │
│(Elanus caeruleus), │ │ │ │ │ │ │ │
│sorecari (Buteo spp.),│ │ │ │ │ │ │ │
│hereti (Circus spp.), │ │ │ │ │ │ │ │
│ulii (Accipiter spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Soimi (Falco spp.) │ 2 │ 8 │ 4 │ 4/exemplar │ 3 │ - │ - │
│de talie mica │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Rapitoare de noapte │ 2 │ 40 │ 5 │ - │ - │ 8 │ - │
│de talie mare - gen │ │ │ │ │ │ │ │
│buha (Bubo bubo) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Rapitoare de noapte │ 2 │ 20 │ 4 │ - │ - │ 8 │ - │
│de talie mijlocie - │ │ │ │ │ │ │ │
│gen striga (Tyto alba)│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Rapitoare de noapte de│ 2 │ 6 │ 3 │ - │ - │ - │ - │
│talie mica - gen │ │ │ │ │ │ │ │
│ciuvica, cucuvea │ │ │ │ │ │ │ │
│(Glaucidium passerinum│ │ │ │ │ │ │ │
│Athene noctua) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Gainile de gunoi │ 2 │ 30 │ 3 │ 5/exemplar │ 2,5 │ - │ - │
│(Megapodidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pauni (Pavo │ 2 │ 35 - 40 │ 3 │ 5/exemplar │ 2,5 │ 8 │ - │
│cristatus), fazan │ │ │ │ │ │ │ │
│Argus (Argusianus │ │ │ │ │ │ │ │
│argus) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Paun Congolez │ 2 │ 35 │ 2,5 │ 5/exemplar │ 2,5 │ 8 │ - │
│(Afropavo congenis) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Tragopani - cocosii │ 2 │ 30 │ 2,5 │ 3/exemplar │ 2,5 │ 6 │ - │
│satir (Tragopan satyra│ │ │ │ │ │ │ │
│şi speciile │ │ │ │ │ │ │ │
│asemãnãtoare) şi │ │ │ │ │ │ │ │
│fazani (Lophophorus │ │ │ │ │ │ │ │
│spp., Crossoptilon │ │ │ │ │ │ │ │
│spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Cocosi Hoco (Familia │ 2 │ 30 │ 2,5 │ 3/exemplar │ 2,5 │ 6 │ - │
│Cracidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Curcani │ 2 - 3 │ 30 │ 2,5 │ 3/exemplar │ 2,5 │ 8 │ │
│(Meleagris spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Tetraonide mari ex. │ 2 - 3 │ 50 │ 2,5 │ │ │ 7,5 │ │
│cocosi de munte │ │ │ │ │ │ │ │
│(Tetrao urogallus) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Bibilici (Numida │ 2 │ 30 │ 2,5 │ 2/exemplar │ 2,5 │ 5 │ - │
│meleagris şi speciile │ │ │ │ │ │ │ │
│similare) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Fazani, ortalide │ 2 │ 25 │ 2,5 │ 2/exemplar │ 2,5 │ 5 │ - │
│(ex. Ortalis vetula) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Tetraonide mici ex. │ 2 │ 15 │ 2,5 │1,5/exemplar│ 2 │ 2,5 │ - │
│cocosi de mesteacan, │ │ │ │ │ │ │ │
│(Lyrurus tetrix) │ │ │ │ │ │ │ │
│potarnichi, (Perdix │ │ │ │ │ │ │ │
│spp. alte specii) │ │ │ │ │ │ │ │
│francolini │ │ │ │ │ │ │ │
│(Francolinus spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Prepelite (Coturnix │ 2 - 5 │ 9 │ 2 │0,8/exemplar│ 2 │ 0,7 │ - │
│sp., alte specii │ │ │ │ │ │ │ │
│similare), prepelite │ │ │ │ │ │ │ │
│ex. prepelita de │ │ │ │ │ │ │ │
│California (Lophortyx │ │ │ │ │ │ │ │
│californica) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Prepelite ex. │ 2 │ 3 │ 1,5 - 2 │0,6/exemplar│ 1,5 - 2 │ 1 │ - │
│prepelite chinezesti │ │ │ │ │ │ │ │
│(Coturnix chinensis) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Cocori (Gruidae) │ 2 │ 200 │ 3,5 │ 7/exemplar │ 2,5 │ 60 │ - │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Cocor mic │ 2 │ 150 │ 3,5 │ 7/exemplar │ 2,5 │ 60 │ - │
│(Antropoides virgo) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Dropii de talie mare │ 2 │ 150 │ 3,5 │6,5/exemplar│ 2,5 │ 60 │ - │
│(ex. Otis spp., │ │ │ │ │ │ │ │
│Choriotis spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Dropii mici │ 2 │ 70 │ 3 │4,5/exemplar│ 2,5 │ 8 │ - │
│(ex. Tetrax tetrax) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Gainusa de balta din │ 2 │ 40 │ 2,5 │ - │ - │ 8 │ - │
│Tasmania │ │ │ │ │ │ │ │
│(Gallinula mortierii) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Familia Rallidae: │ 2 │ 20 │ 2,5 │ 4/exemplar │ 2,5 │ 8 │ - │
│carstei mari │ │ │ │ │ │ │ │
│(ex. gainusa de balta │ │ │ │ │ │ │ │
│purpurie) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Familia Rallidae: │ 2 │ 15 │ 2,5 │ 2/exemplar │ 2 │ 3 │ - │
│carstei, gainuse de │ │ │ │ │ │ │ │
│apa, lisite mici (gen │ │ │ │ │ │ │ │
│carstel de balta) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Limicole (ex. nagat, │ 2 - 8 │ 25 │ 3 │ 1/exemplar │ 2 │ 1,5 │ - │
│ciocantors, pasarea │ │ │ │ │ │ │ │
│ogorului, culic, │ │ │ │ │ │ │ │
│sitar) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Laridae mari (ex. │ 2 - 8 │ 60 │ 3 │ - │ - │ 4 │ - │
│pescarus negricios), │ │ │ │ │ │ │ │
│Procellaridae (ex. │ │ │ │ │ │ │ │
│furtunar), │ │ │ │ │ │ │ │
│Stercorariidae (ex. │ │ │ │ │ │ │ │
│lup de mare) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pescarusi mici │ 2 - 8 │ 40 │ 3 │ - │ - │ 2 │ - │
│(Familia Laridae ex. │ │ │ │ │ │ │ │
│pescarus razator) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Chire şi chirighite, │2 - 10 │ 90 │ 4,5 │ - │ - │ 6 │ - │
│pescarite │ │ │ │ │ │ │ │
│(Familia Sternidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pteroclidiformes │ 2 │ 25 │ 2,5 │2,5/exemplar│ 2 │ 6 │ - │
│(gainuse de pustiu) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Porumbei cu coroana │ 2 │ - │ - │3,5/exemplar│ 4 │ - │ 18 │
│(Goura sp.) şi │ │ │ │ │ │ │ │
│porumbei de talie mare│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Porumbei de talie │ 2 - 4 │ 15 │ 2,5 │ - │ - │ 2,5 │ - │
│mijlocie ex. porumbel │ │ │ │ │ │ │ │
│gulerat │ │ │ │ │ │ │ │
│(Columba palumbus) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Porumbei de talie │ 2 - 4 │ 4 │ 2,5 │0,8/exemplar│ 2 │ 1 │ - │
│mica ex. Turturica │ │ │ │ │ │ │ │
│diamant │ │ │ │ │ │ │ │
│(Geopelia cuneata) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Papagali Ara, speciile│ 2 │ 25 │ 2,5 │4,5/exemplar│ - │ 4 │ - │
│mari, (ex. Ara macao, │ │ │ │ │ │ │ │
│A. ararauna) cacadu, │ │ │ │ │ │ │ │
│speciile mari, (ex. │ │ │ │ │ │ │ │
│Probisciger atterinus,│ │ │ │ │ │ │ │
│Cacatua moluccensis) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Ara, specii mici, │ 2 - 6 │ 16 │ 2,5 │1,4/exemplar│ - │ 2 │ - │
│papagali Amazon │ │ │ │ │ │ │ │
│(Amazona spp.), │ │ │ │ │ │ │ │
│Papagali de Senegal │ │ │ │ │ │ │ │
│(Piocephalus spp), │ │ │ │ │ │ │ │
│Jacko (Psittacus │ │ │ │ │ │ │ │
│ssp.), papagali gen │ │ │ │ │ │ │ │
│Pionus │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Papagali Aratinga sp.,│ 2 - 6 │ 16 │ 2,5 │1,4/exemplar│ - │ 2 │ - │
│Eclectus sp., Perusi │ │ │ │ │ │ │ │
│de Patagonia │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Papagali loris │ 2 - 6 │ 8 │ 2,5 │1,4/exemplar│ - │ 1,2 │ - │
│(Trichoglossus sp.; │ │ │ │ │ │ │ │
│Coriphilus sp.; Lorius│ │ │ │ │ │ │ │
│spp. etc.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Perusi de talie │ 2 - 6 │ 12 │ 2,5 │1,4/exemplar│ - │ 2 │ - │
│mijlocie ex. Rosella │ │ │ │ │ │ │ │
│(Platycercus eximius, │ │ │ │ │ │ │ │
│Platycercus spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Agapornis, perusi │ 2 - 6 │ 4 │ 2 │ 1/exemplar │ - │ 0,35 │ - │
│ondulati, nimfe, │ │ │ │ │ │ │ │
│papagali Coryllis │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Turaco (Musophagidae) │ 2 │ 16 │ 2,5 │2,5/exemplar│ 2,5 │ 5 │ - │
│şi cucii de talie │ │ │ │ │ │ │ │
│mare (Centropus spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Cucii de talie mica │ 2 │ 12 │ 2 │ 2/exemplar │ 2 │ 2,5 │ - │
│ex. (Guira guira) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Caprimulgii │ 2 │ 20 │ 2,2 │ 2/exemplar │ - │ 2 │ - │
│(Caprimulgidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Colibri (Trochilidae) │ 1 │ │ │ 2 │ 2 │ - │ - │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pãsãri rinocer │ 2 │ 90 │ 3 │ - │ - │ 15 │ - │
│terestre ex. pasarea │ │ │ │ │ │ │ │
│rinocer unicorn │ │ │ │ │ │ │ │
│(Bucorvus abyssinicus)│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pãsãri rinocer de │ 2 │ 45 │ 3 │ 10/exemplar│ 3 │ 15 │ - │
│talie mare ex. pasarea│ │ │ │ │ │ │ │
│rinocer bicorn │ │ │ │ │ │ │ │
│(Buceros bicornis) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pãsãri rinocer de │ 2 │ 20 │ 3 │ 4/exemplar │ 3 │ 3,5 │ - │
│talie mica ex. pasarea│ │ │ │ │ │ │ │
│rinocer took │ │ │ │ │ │ │ │
│(Tockus nasutus) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pescarusii verzi de │ 2 │ 12 │ 2,5 │ - │ - │ 3,5 │ - │
│talie mare ex. kuka- │ │ │ │ │ │ │ │
│bura (Dacelo gigas) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pescarusii verzi de │ 2 - 6 │ - │ - │ 8/grup │ 3 │ - │ 2 │
│talie mica ex. │ │ │ │ │ │ │ │
│pescarusul cu cap │ │ │ │ │ │ │ │
│cenusiu (Halcyon │ │ │ │ │ │ │ │
│leucocephala) şi cei │ │ │ │ │ │ │ │
│de talie mai mica │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Dumbravenci ex. │ 2 │ - │ - │ 5/exemplar │ 2,5 │ - │ 2 │
│Coracias garrulus │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Prigorii ex. │ 2 - 6 │ - │ - │ 3/exemplar │ 2,5 │ - │ 2 │
│(Merops apiaster) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pupeze ex. │ 2 │ 18 │ 2,5 │ - │ - │ 2 │ - │
│(Upupa epops) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pupeze gen │ 2 - 5 │ 18 │ 2,5 │ - │ - │ 2 │ - │
│Phoenicullus sp. │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pasarile cu barba │ 2 │ - │ - │ 3/exemplare│ 2 │ - │ 1,3 │
│(Capitonidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Tucani de talie mare │ 2 │ 22 │ 2,5 │ 6/exemplare│ 2,5 │ 4 │ - │
│ex. toco │ │ │ │ │ │ │ │
│(Ramphastos toco) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Tucani de talie mica │ 2 │ 14 │ 2,5 │ 6/exemplare│ 2,5 │ 2,5 │ - │
│(Ramphastidae spp.) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Ciocanitori de talie │ 2 │ 22 │ 2,5 │ 6/exemplare│ 2,3 │ 3 │ - │
│mare ex. ciocanitoare │ │ │ │ │ │ │ │
│neagra (Dryocopus │ │ │ │ │ │ │ │
│martius) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Ciocanitori de talie │ 2 │ - │ - │ 5/exemplar │ 2,5 │ - │ 1,2 │
│mica ex. ciocanitoare │ │ │ │ │ │ │ │
│de stejar │ │ │ │ │ │ │ │
│(Dendrocopus medius) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pasarile paradisului │ 2 - 6 │ │ │ 60/grup │ 3,5 │ │ 7 │
│(Paradisidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Corvidele de talie │ 2 │ 45 │ 3,5 │ - │ 8 │ - │ - │
│mare ex. corb (Corvus │ │ │ │ │ │ │ │
│corax) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Corvidele de talie │ 2 - 4 │ 20 │ 3 │ - │ 5 │ - │ - │
│mica ex. stancuta, │ │ │ │ │ │ │ │
│gaite, cotofene, │ │ │ │ │ │ │ │
│cotofene verzi │ │ │ │ │ │ │ │
│sfranciogi │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Ciorile chele │ 2 │ - │ - │ 10/pereche │ 3 │ - │ 5 │
│(Picathartidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Grauri (Sturnus spp.),│ 2 │ │ │ 7/pereche │ 2,5 │ │ 2 │
│sturzi (Turdus spp.), │ │ │ │ │ │ │ │
│granguri (Oriolus │ │ │ │ │ │ │ │
│sp.), pasarile │ │ │ │ │ │ │ │
│cardinal (ex. │ │ │ │ │ │ │ │
│Cardinalul verde │ │ │ │ │ │ │ │
│(Paroaia coronata), │ │ │ │ │ │ │ │
│cardinalul roşu │ │ │ │ │ │ │ │
│(Cardinalis │ │ │ │ │ │ │ │
│cardinalis), mierle │ │ │ │ │ │ │ │
│mandarin (Gracula │ │ │ │ │ │ │ │
│religiosa şi Gracula │ │ │ │ │ │ │ │
│sp.), ciocarlii │ │ │ │ │ │ │ │
│(Alaudidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Florinti (Carduelis │ 2 - 6 │ - │ - │ 3,5-4/grup │ 2 │ - │ 0,6 │
│chloris), pãsãri │ │ │ │ │ │ │ │
│tesatori (Genurile │ │ │ │ │ │ │ │
│Euplectes, Piletariu, │ │ │ │ │ │ │ │
│Ploceus, Bubalornis │ │ │ │ │ │ │ │
│etc.), silvii │ │ │ │ │ │ │ │
│(Sylviidae), vrabii │ │ │ │ │ │ │ │
│(Passeridae), pitigoi │ │ │ │ │ │ │ │
│(Paridae) pasarile │ │ │ │ │ │ │ │
│consumatoare de miere │ │ │ │ │ │ │ │
│(Meliphagidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pasarile sugatoare de │ 2 │ - │ - │ 2,5/pereche│ 2 │ - │ 0,35│
│nectar, │ │ │ │ │ │ │ │
│(Nectariniidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Cinteze (Fringillidae)│ 2 - 6 │ 3 │ 2 │ - │ - │ 0,35 │ - │
│şi presuri │ │ │ │ │ │ │ │
│(Emberizidae) │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────┼───────┼─────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────┼──────┤
│Pasarile cu ochelari │ 2 - 6 │ - │ - │ 3/grup │ 1,5 - 2 │ - │ 0,30│
│(Zosteropidae), │ │ │ │ │ │ │ │
│cinteze cu cioc de │ │ │ │ │ │ │ │
│ceara (Estrildida), │ │ │ │ │ │ │ │
│scatii (ex. Carduelis │ │ │ │ │ │ │ │
│spinus), pitigoi │ │ │ │ │ │ │ │
│codati (Aegithalidae) │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────────────┴───────┴─────────┴──────────┴────────────┴─────────┴────────┴──────┘



TABEL CU NORME MINIME PENTRU BAZINE





BAZIN
Numãrul -------------------------- Suprafata
de Dimensiunile minime pentru suplimentarã
Denumirea exemplare numãrul de animale indicat pe animal Cerinţe particulare
indicat -------------------------- suplimentar
Suprafata*) Adancime**) mp
mp m
---------------------------------------------------------------------------------------------
Pinguin imperial, 6 25 1,8 1,5 Temperatura apei
pinguin regal, maxim 15°C. Tempera-
pinguin Adelie tura aerului maxim
15°C
Pinguini mici şi 6 12 1-1,5 1,2 -
Alcide
Pelicani 4 130 1 12 -
Cormorani şi pãsãri 2-6 50 1 1,8 Bete de stat deasupra
gat de sarpe apei
Corbi de mare 2-6 15 1 0,7 -
Flamingo 6-10 20 0,4 1,2 Bazin şi în interior
Lebede 2 80 30 -
Pasarile cu tepi 2 10 4 -
Gaste 2 14 5 Nu este necesar bazin
pentru gastele Ne-ne
Rate falfaitoare 2 20 10 -
Califari 2 20 5 Nu e necesar bazin
pentru speciile
Cereopsis sp. Pentru
celelalte specii
bazin şi în amplasa-
mentul interior
Rate mari de 2-4 12 2 Bazin şi în interior
suprafata
Rate mici de 2-4 7 1,5 Bazin şi în interior
suprafata
Rate scufundatoare, 2-4 10 1 2 Bazin şi în interior
eideri, ferestrasi
şi rate catifelate
Limicole 2-8 0,15 - -
Pescarusi 2-8 10 0,15 - -
(Lariidae),
furtunari
(Procellariidae),
lupi de mare
(Sterocorariidae)
toate speciile
Chire (Familia 2-10 10 0,7 - -
Sternidae) toate
speciile
Pescarusi verzi mari 2 1,5 0,7 - Nu este obligatoriu
bazin pentru
Kooka-bura
Pescarusi verzi mici 2-6 1,5 0,5 - -
---------------------------------------------------------------------------------------------

*) Suprafata indicatã e cuprinsã în suprafata totalã a amplasamentului din Tabelul I.
**) Adâncimea indicatã trebuie sa fie prezenta pe mai puţin de 50% din suprafata
bazinului.


SPAŢIILE MINIME PENTRU UNELE
SPECII DE MACROPODE MENŢINUTE ÎN CAPTIVITATE


┌────────────────────────────────────────────────┬────────────┬────────────────┐
│ │ Suprafata │Suprafata minima│
│ │ minima │ interioarã pe │
│ a) Specia │ exterioarã │ pereche: % din │
│ │(mp/pereche)│ cea exterioarã │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Cangurii-sobolani, Bettongii şi Potoroo │ 20 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Wallaby-iepuri │ 20 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Wallaby de stanca │ 40-80 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Pademeloni │ 40 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Cangurii şi wallaby tipici │ │ │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Wallaby parma Macropus parma │ 40 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Wallaby tammar Macropus eugenii │ 40 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Wallaby-ul cu spate negru Macropus dorsalis │ 60 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Wallaby-ul cu gat roşu Macropus rufogriseus │ 60 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Wallaby-ul agil Macropus agilis │ 80 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Cangurul estic gri Macropus giganteus │ 100 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Cangurul vestic gri Macropus fuliginousus │ 100 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Cangurul comun Macropus robustus │ 100 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Cangurul negru Macropus bernardus │ 100 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Cangurul roşu Macropus rufus │ 100 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Wallaby-ul de mlastina Wallabia bicolor │ 60 │ 20% │
├────────────────────────────────────────────────┼────────────┼────────────────┤
│Cangurii de copac │ 60-80 │ 20% │
└────────────────────────────────────────────────┴────────────┴────────────────┘


Pentru fiecare mascul adult suplimentar se adauga 50% din spaţiul minim, iar pentru fiecare femela adulta suplimentarã 25% din spaţiul minim.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016