Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 724 din 16 septembrie 2009  privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile efectuate pentru implementarea Proiectului de asistenta tehnica finantat in cadrul Programului operational Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 724 din 16 septembrie 2009 privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile efectuate pentru implementarea Proiectului de asistenta tehnica finantat in cadrul Programului operational "Sud-Estul Europei"

EMITENT: MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 5 octombrie 2009
ORDIN nr. 724 din 16 septembrie 2009
privind aprobarea categoriilor de cheltuieli eligibile efectuate pentru implementarea Proiectului de asistenţã tehnicã finanţat în cadrul Programului operaţional "Sud-Estul Europei"
EMITENT: MINISTERUL DEZVOLTÃRII REGIONALE ŞI LOCUINŢEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 662 din 5 octombrie 2009


Având în vedere prevederile art. 7 şi 13 din Regulamentul (CE) nr. 1.080/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iulie 2006 privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.783/1999 , prevederile art. 48-53 din Regulamentul (CE) nr. 1.828/2006 al Comisiei din 8 decembrie 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului nr. 1.083/2006 al Consiliului de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi a Regulamentului (CE) nr. 1.080/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului pentru Fondul European de Dezvoltare Regionalã şi prevederile art. 45, 46 şi 56 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului din 11 iulie 2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.260/1999,
având în vedere prevederile <>art. 11 alin. (1) lit. g) din Hotãrârea Guvernului nr. 33/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltãrii Regionale şi Locuinţei, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>art. 12 alin. (5) din Hotãrârea Guvernului nr. 33/2009 , cu modificãrile ulterioare,

ministrul dezvoltãrii regionale şi locuinţei emite urmãtorul ordin:

ART. 1
(1) Prin prezentul ordin se aprobã categoriile de cheltuieli eligibile efectuate pentru implementarea Proiectului de asistenţã tehnicã finanţat în cadrul Programului operaţional "Sud-Estul Europei", denumit în continuare Programul, pentru Punctul naţional de contact.
(2) Beneficiarii români ai axei de Asistenţã tehnicã în cadrul Programului sunt: Punctul naţional de contact din România şi persoanele din cadrul Autoritãţii naţionale care sunt membri în cadrul Comitetului de monitorizare al Programului, precum şi invitaţii membrilor români în Comitetul de monitorizare.
ART. 2
(1) Pentru toate tipurile de cheltuieli considerate eligibile în cadrul Proiectului de asistenţã tehnicã aprobat, conform Manualului de asistenţã tehnicã aprobat la nivelul Programului, se respectã reglementãrile prevãzute în legislaţia naţionalã în vigoare, pentru fiecare activitate în parte.
(2) Pentru cheltuielile privind achiziţiile publice se va respecta legislaţia naţionalã în vigoare.
ART. 3
(1) Sunt considerate eligibile numai acele cheltuieli care sunt însoţite de facturi, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale, sau de alte documente contabile cu valoare probantã, echivalente facturilor, pe baza cãrora cheltuielile sã fie înregistrate în contabilitatea beneficiarului, certificate şi identificate.
(2) În vederea certificãrii conformitãţii cu originalul, beneficiarul Proiectului de asistenţã tehnicã va prezenta controlorului de prim nivel copiile documentelor justificative ştampilate "conform cu originalul", precum şi toate documentele originale, pãstrate, dupã caz, în cadrul direcţiilor care au atribuţii în îndeplinirea formalitãţilor privind implementarea activitãţilor.
ART. 4
Pentru a fi eligibile, cheltuielile trebuie:
a) sã fie efectuate în perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2015;
b) sã fie suportate şi plãtite de beneficiarii de asistenţã tehnicã şi verificabile în baza facturilor originale sau a altor documente justificative cu valoare echivalentã;
c) sã fie în legãturã directã cu Proiectul de asistenţã tehnicã aprobat, necesare în vederea dezvoltãrii şi implementãrii activitãţilor cuprinse în Proiectul de asistenţã tehnicã;
d) sã fie prevãzute în Manualul de asistenţã tehnicã al Programului şi în Proiectul de asistenţã tehnicã;
e) sã fie plãtite, certificate şi declarate de cãtre beneficiar în perioada de implementare a proiectului, începând cu 1 ianuarie 2007.
ART. 5
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile de personal dacã sunt legate direct de activitãţile transnaţionale, aşa cum sunt descrise în Proiectul de asistenţã tehnicã şi în Manualul de asistenţã tehnicã.
(2) Sunt considerate eligibile cheltuielile de personal, inclusiv contribuţiile salariale suportate de cãtre angajator, ale personalului de execuţie încadrat cu contract individual de muncã sau act administrativ de numire în funcţia publicã, pe duratã determinatã sau nedeterminatã, cu normã parţialã sau întreagã de lucru, având atribuţii specifice în procesul de gestionare şi implementare a Programului, şi prevãzute în Proiectul de asistenţã tehnicã aprobat, şi în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale în vigoare.
(3) Cheltuielile de personal se deconteazã conform contractului de muncã/actului adiţional la contractul de muncã/actului administrativ de numire în funcţia publicã, pe baza foilor de prezenţã, proporţional cu atribuţiile specifice gestionãrii Programului, aşa cum sunt prevãzute în Proiectul de asistenţã tehnicã şi înglobate în fişa postului.
(4) Orele suplimentare sunt considerate eligibile dacã sunt respectate prevederile legislaţiei naţionale în vigoare.
(5) Timpul de muncã alocat implementãrii activitãţilor cuprinse în Proiectul de asistenţã tehnicã nu poate depãşi durata normalã de lucru, conform prevederilor legislaţiei naţionale în vigoare.
ART. 6
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile pentru transportul internaţional, transportul naţional, transportul local, cazare şi diurnã/indemnizaţie zilnicã de delegare, în conformitate cu bareme stabilite prin legislaţia naţionalã şi comunitarã pentru personalul Punctului naţional de contact din România şi persoanele din cadrul Autoritãţii naţionale care sunt membri în cadrul Comitetului de monitorizare al Programului şi invitaţii acestora, care efectueazã deplasãri pentru participarea la întâlniri, seminarii, conferinţe ce au loc conform specificaţiilor Proiectului de asistenţã tehnicã.
(2) Cheltuielile de transport, cazare şi diurnã ale experţilor externi vor fi încadrate în linia bugetarã "expertizã externã şi servicii".
(3) Cheltuielile prevãzute la alin. (1) nu trebuie sã mai fie incluse în altã linie bugetarã.
(4) Pentru asigurarea transportului şi cazãrii trebuie sã se aleagã varianta cea mai avantajoasã din punct de vedere economic, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
ART. 7
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile pentru expertizã externã şi servicii, dacã se întrunesc urmãtoarele condiţii:
a) sã fie prevãzute şi justificate în Proiectul de asistenţã tehnicã aprobat şi absolut necesare implementãrii proiectului;
b) sã existe un contract sau acord, în conformitate cu legislaţia naţionalã în vigoare, însoţit de documente pe baza cãrora se pot efectua plãţi;
c) plata solicitatã de expertul extern este rezonabilã şi în concordanţã cu nivelul de experienţã şi expertizã.
(2) Categoriile de cheltuieli eligibile în cadrul capitolului bugetar expertizã externã şi servicii sunt urmãtoarele:
a) costuri pentru experţi externi sau lectori implicaţi în întâlniri tehnice, seminarii, sesiuni de informare şi de instruire, evenimente tematice, conferinţe;
b) costuri legate de organizarea externã de evenimente (dacã organizarea evenimentului este subcontractatã unui furnizor de servicii extern);
c) costuri de promovare: realizarea de broşuri, fluturaşi, comunicate de presã, publicarea de articole în ziare, newslettere, designul şi gãzduirea paginii de internet la nivel naţional, alte publicaţii legate de Proiectul de asistenţã tehnicã;
d) costuri cu servicii de catering care sã fie justificate pe baza listei de participanţi la eveniment, închirierea sãlilor pentru evenimente şi a echipamentelor necesare derulãrii evenimentului, tipãrirea materialelor pentru eveniment;
e) costuri pentru consultanţã şi expertizã tehnicã, economico-financiarã, contabilã, fiscalã, juridicã, în domeniul necesar gestionãrii şi implementãrii Programului.
ART. 8
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile privind achiziţionarea echipamentelor numai cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
a) sã fie noi şi sã nu fie depãşite din punct de vedere tehnic şi moral;
b) sã fie absolut necesare şi folosite exclusiv pentru implementarea proiectului;
c) sã fie menţionate în Proiectul de asistenţã tehnicã aprobat;
d) preţul total de achiziţie este eligibil numai în cazul în care ciclul economic de viaţã şi perioada de depreciere sunt mai mici sau egale cu durata proiectului.
(2) Tipurile de echipamente care pot fi achiziţionate sunt: videoproiector, ecran de proiecţie, computer tip laptop, imprimantã portabilã, reportofon digital, aparat foto, camerã video.
ART. 9
(1) Sunt considerate eligibile cheltuielile de regie care privesc consumabile şi biroticã, servicii poştale şi de curierat, precum şi alte cheltuieli absolut necesare pentru implementarea proiectului. Cheltuielile de regie se efectueazã numai în baza documentelor justificative prevãzute de legislaţia în vigoare şi calculul cheltuielilor se revizuieşte periodic.
(2) Pentru a fi considerate eligibile cheltuielile generale de regie nu trebuie sã depãşeascã limita de maximum 10% din valoarea totalã eligibilã a cheltuielilor de personal de la nivelul proiectului şi sã nu fi fost incluse şi în alte linii bugetare ale proiectului.
(3) Cheltuielile generale de regie menţionate la alin. (1) se vor calcula numai pentru personalul direct implicat în proiect, indiferent de posibilitatea legalã de a declara cheltuielile cu salariile acestuia ca fiind eligibile.
(4) Aceste cheltuieli vor fi plãtite în baza contractelor şi facturilor emise de cãtre furnizori. Selecţia acestora se va face conform legislaţiei naţionale în vigoare.
ART. 10
Taxa pe valoarea adãugatã este consideratã eligibilã dacã sunt îndeplinite simultan urmãtoarele condiţii:
a) nu este recuperabilã prin orice alte mijloace prevãzute de legislaţia naţionalã;
b) este aferentã unor cheltuieli considerate eligibile.
ART. 11
Sunt considerate eligibile cheltuielile financiare care privesc: taxele şi comisioanele bancare ocazionate de deschiderea şi administrarea conturilor necesare pe perioada implementãrii proiectelor, taxele notariale dacã sunt direct legate de proiect şi necesare pentru implementarea acestuia.
ART. 12
Nu sunt considerate eligibile:
a) orice cheltuialã plãtitã în afara perioadei de eligibilitate a Proiectului de asistenţã tehnicã;
b) cheltuieli deja finanţate din alte surse nerambursabile comunitare, internaţionale sau naţionale;
c) dobânzile debitoare potrivit art. 7 din Regulamentul (CE) nr. 1.080/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 iulie 2006 privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.783/1999 ;
d) achiziţionarea de teren şi alte proprietãţi imobiliare conform art. 7 din Regulamentul (CE) nr. 1.080/2006;
e) taxa pe valoarea adãugatã recuperabilã;
f) alte taxe şi obligaţii care sunt recuperabile;
g) amenzi, penalitãţi financiare, cheltuieli de judecatã prevãzute de art. 49 din Regulamentul (CE) nr. 1.828/2006 al Comisiei din 8 decembrie 2006 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.083/2006 al Consiliului de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã, Fondul Social European şi Fondul de coeziune şi a Regulamentului (CE) nr. 1.080/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului privind Fondul European de Dezvoltare Regionalã;
h) subcontractarea care creşte costul unei operaţiuni fãrã a aduce o valoare adãugatã proporţionalã;
i) contracte pentru care plata este definitã ca procent din costul total al operaţiunii, cu excepţia cazului în care o asemenea platã este justificatã de cãtre beneficiarul final prin valoarea realã a serviciului sau lucrãrii prestate;
j) cheltuielile cu dobânzi şi depãşiri de credite;
k) pierderi şi comisioane de schimb valutar;
l) costul achiziţionãrii de echipamente care nu au legãturã cu Proiectul de asistenţã tehnicã;
m) contribuţia în naturã reprezentând costuri de personal.
ART. 13
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul dezvoltãrii
regionale şi locuinţei,
Vasile Blaga

Bucureşti, 16 septembrie 2009.
Nr. 724.
-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016