Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 7 din 18 august 2008  privind modificarea si completarea   Ordinului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 7 din 18 august 2008 privind modificarea si completarea Ordinului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile institutiilor de credit

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 620 din 25 august 2008
ORDIN nr. 7 din 18 august 2008
privind modificarea şi completarea <>Ordinului guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit
EMITENT: BANCA NAŢIONALÃ A ROMÂNIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 620 din 25 august 2008


Având în vedere prevederile <>art. 153 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , ale <>art. 18 şi 47 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 privind reglementarea unor mãsuri financiar-fiscale, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 266/2006 , şi ale <>art. 34 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 privind înfiinţarea şi funcţionarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 4 alin. (3) din Legea contabilitãţii nr. 82/1991 , republicatã, ale <>art. 420 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 99/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 227/2007 , ale <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, ale <>art. 72 din Ordonanţa Guvernului nr. 28/2006 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 266/2006 , şi ale <>art. 46^1 din Ordonanţa Guvernului nr. 39/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,

Banca Naţionalã a României emite urmãtorul ordin:

ART. I
Reglementãrile contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, prevãzute în anexa la <>Ordinul guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 5/2005 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.182 bis din 28 decembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumite în continuare Reglementãrile contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, se modificã şi se completeazã potrivit prevederilor cuprinse în anexa nr. 1, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. II
Concordanţele dintre unele conturi din planul de conturi prevãzut de <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, utilizate de Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar pânã la data de 31 decembrie 2007, şi conturile prevãzute de Reglementãrile contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, aprobate prin <>Ordinul guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 5/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prezentate în anexa nr. 2 la <>Ordinul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2008 privind modificarea şi completarea <>Ordinului guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, se modificã şi se completeazã potrivit prevederilor cuprinse în anexa nr. 2, care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. III
(1) Prevederile prezentului ordin sunt aplicabile începând cu exerciţiul financiar al anului 2009.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), instituţiile financiare nebancare pot aplica modificãrile şi completãrile aduse Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, la pct. 23, 24 şi pct. 27 lit. b) din anexa nr. 1, începând cu exerciţiul financiar al anului 2008.
(3) Prin derogare de la prevederile alin. (1), instituţiile financiare nebancare vor aplica prevederile pct. 20 din anexa nr. 1 cel târziu începând cu data de 31 martie 2009, perioadã în care vor proceda la adaptarea corespunzãtoare a sistemelor informatice.
(4) Prin derogare de la prevederile alin. (1), Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar aplicã prevederile prezentului ordin începând cu situaţiile financiare ale anului 2008.
ART. IV
<>Ordinul guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 5/2005 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.182 şi 1.182 bis din 28 decembrie 2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi cu modificãrile şi completãrile aduse prin prezentul ordin, se va republica în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.
ART. V
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.

p. Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Florin Georgescu

Bucureşti, 18 august 2008.
Nr. 7.

ANEXA 1

REGLEMENTÃRI CONTABILE
conforme cu directivele europene,
aplicabile instituţiilor de credit

1. În cuprinsul Reglementãrilor contabile conforme cu directivele europene, aplicabile instituţiilor de credit, sintagma "provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu clientela, precum şi din operaţiuni între instituţiile financiare nebancare şi instituţiile de credit" se înlocuieşte cu sintagma "provizioane pentru creanţe din operaţiuni cu clientela, operaţiuni între instituţiile financiare nebancare şi instituţiile de credit, precum şi între Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar şi instituţiile de credit, societãţile financiare sau alte instituţii".
2. La punctul 87, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"87. (1) Amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economicã se efectueazã în mod sistematic, reducându-se valoarea contabilã a acestora. Valoarea contabilã a acestor active este valoarea care este prezentatã în bilanţ, fiind reprezentatã de costul de achiziţie, costul de producţie sau alte valori care substituie costul, diminuate cu amortizarea cumulatã pânã la acea datã, precum şi cu pierderile cumulate din depreciere."
3. Dupã punctul 99 se introduce un nou punct, punctul 99^1, cu urmãtorul cuprins:
"99^1. (1) Exemple de costuri care se efectueazã în legãturã cu construcţia unei imobilizãri corporale, direct atribuibile acesteia, sunt:
a) costurile reprezentând salariile angajaţilor, contribuţiile legale şi alte cheltuieli legate de acestea;
b) cheltuieli materiale;
c) costurile de amenajare a amplasamentului;
d) costurile iniţiale de livrare şi manipulare;
e) costurile de instalare şi asamblare;
f) cheltuieli de proiectare şi pentru obţinerea autorizaţiilor;
g) onorariile profesionale plãtite avocaţilor şi experţilor etc.
(2) În costul unei imobilizãri corporale pot fi incluse şi costurile estimate iniţial cu demontarea şi mutarea acesteia la scoaterea din evidenţã, precum şi cu restaurarea amplasamentului pe care este poziţionatã imobilizarea, atunci când aceste sume pot fi estimate credibil şi instituţia are o obligaţie legatã de demontare, mutare a imobilizãrii corporale şi de refacere a amplasamentului.
(3) Costurile estimate cu demontarea şi mutarea imobilizãrii corporale, precum şi cele cu restaurarea amplasamentului se recunosc în valoarea acesteia, în corespondenţã cu contul de provizioane corespunzãtor, 555 «Provizioane pentru dezafectarea imobilizãrilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea»."
4. La punctul 100^1, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Cheltuielile efectuate în legãturã cu imobilizãrile corporale utilizate în baza unor contracte de închiriere, locaţie de gestiune şi a altor contracte similare, prin care se transferã dreptul de utilizare a respectivelor bunuri pe o perioadã de timp, fãrã a transfera substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate, se evidenţiazã în contabilitatea instituţiei care le-a efectuat, la imobilizãri corporale sau drept cheltuieli în perioada în care au fost efectuate, în funcţie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate în legãturã cu imobilizãrile corporale proprii."
5. La punctul 100^3, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Dacã o instituţie recunoaşte în valoarea contabilã a unei imobilizãri corporale costul unei înlocuiri parţiale (înlocuirea unei componente), atunci aceasta scoate din evidenţã valoarea contabilã a pãrţii înlocuite, cu amortizarea aferentã, dacã dispune de informaţiile necesare."
6. La punctul 103, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"103. (1) Instituţiile pot proceda la reevaluarea imobilizãrilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea sã fie prezentate în contabilitate la valoarea justã, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluãri în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu.
Amortizarea calculatã pentru imobilizãrile corporale astfel reevaluate se înregistreazã în contabilitate începând cu data de 1 ianuarie a anului urmãtor celui pentru care s-a efectuat reevaluarea.
Evaluãrile efectuate cu ocazia reorganizãrilor de instituţii (fuziuni, divizãri) nu constituie reevaluare în sensul prezentelor reglementãri contabile, aceste evaluãri efectuându-se în scopul stabilirii raportului de schimb, pentru toate elementele de bilanţ."
7. La punctul 116^1, dupã alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmãtorul cuprins:
"(4) O obligaţie curentã este o obligaţie legalã, contractualã sau implicitã.
În înţelesul prezentelor reglementãri:
a) o obligaţie legalã sau contractualã este obligaţia care rezultã:
- dintr-un contract (în mod explicit sau implicit);
- din legislaţie; sau
- din alt efect al legii;
b) o obligaţie implicitã (de exemplu, obligaţia prin care o instituţie se angajeazã sã efectueze plãţi compensatorii personalului disponibilizat) este obligaţia care rezultã din acţiunile unei instituţii în cazul în care:
- prin stabilirea unei practici anterioare, prin politica scrisã a instituţiei sau dintr-o declaraţie suficient de specificã, instituţia a indicat partenerilor sãi cã îşi asumã anumite responsabilitãţi; şi
- ca rezultat, instituţia a indus partenerilor ideea cã îşi va onora acele responsabilitãţi."
8. La punctul 117, alineatul (4) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(4) Sumele reprezentând rezerve constituite din profitul exerciţiului financiar curent, în baza unor prevederi legale, se înregistreazã în conturile de rezerve corespunzãtoare în contrapartidã cu contul «Repartizarea profitului». Profitul contabil rãmas dupã aceastã repartizare se preia la începutul exerciţiului financiar urmãtor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale în contul «Rezultatul reportat», de unde urmeazã a fi repartizat pe celelalte destinaţii legale. Evidenţierea în contabilitate a destinaţiilor profitului contabil se efectueazã dupã adunarea generalã a acţionarilor sau asociaţilor care a aprobat repartizarea profitului, prin înregistrarea sumelor reprezentând dividende cuvenite acţionarilor sau asociaţilor, rezerve şi alte destinaţii, potrivit legii. Instituţiile nu pot reveni asupra înregistrãrilor efectuate cu privire la repartizarea profitului."
9. La punctul 117, alineatul (5) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"(5) Pierderea contabilã reportatã se acoperã din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve, prime de capital şi capital social, potrivit hotãrârii adunãrii generale a acţionarilor sau asociaţilor, cu respectarea prevederilor legale. În lipsa unor prevederi legale exprese, stabilirea ordinii surselor din care se acoperã pierderea contabilã este de competenţa adunãrii generale a acţionarilor sau asociaţilor, respectiv a consiliului de administraţie."
10. La punctul 117, dupã alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmãtorul cuprins:
"(6) Închiderea conturilor «Profit sau pierdere» şi «Repartizarea profitului» se efectueazã la începutul exerciţiului financiar urmãtor celui pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale. Ca urmare, cele douã conturi apar cu soldurile corespunzãtoare în bilanţul întocmit pentru exerciţiul financiar la care se referã situaţiile financiare anuale."
11. La punctul 118^1, dupã alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmãtorul cuprins:
"(4^1) Corectarea erorilor aferente exerciţiilor financiare precedente nu determinã modificarea situaţiilor financiare ale acelor exerciţii, acestea rãmânând aşa cum au fost publicate."
12. Punctul 179 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"179. (1) Situaţiile financiare anuale se întocmesc şi se publicã, potrivit legii, în moneda naţionalã.
(2) Situaţiile financiare anuale sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar ale acestora, calitatea persoanei care a întocmit situaţiile financiare anuale şi numãrul de înregistrare în organismul profesional, dacã este cazul.
Calitatea persoanei care a întocmit situaţiile financiare anuale se completeazã astfel:
- directorul economic, contabilul-şef sau altã persoanã împuternicitã sã îndeplineascã aceastã funcţie, potrivit legii;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România."
13. La punctul 182, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"182. (1) O copie de pe situaţiile financiare anuale ale instituţiei de credit, aprobate în mod corespunzãtor, o copie de pe raportul administratorilor pentru exerciţiul financiar respectiv, precum şi de pe raportul auditorilor asupra situaţiilor financiare anuale vor fi trimise de consiliul de administraţie în termen de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar la Banca Naţionalã a României şi la direcţia teritorialã a Ministerului Economiei şi Finanţelor la care instituţia de credit este înregistratã. Situaţiile financiare anuale vor fi trimise la Banca Naţionalã a României - Direcţia supraveghere atât în format letric, cât şi electronic."
14. La punctul 189, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"189. (1) Pct. 179-187 se aplicã şi situaţiilor financiare consolidate aprobate, raportului consolidat al administratorilor, precum şi raportului întocmit de persoana responsabilã pentru auditarea situaţiilor financiare consolidate, cu excepţia prevederilor referitoare la depunerea unei copii de pe aceste documente la unitãţile teritoriale ale Ministerului Economiei şi Finanţelor, precum şi a prevederii referitoare la termenul de transmitere a acestor documente la Banca Naţionalã a României, care, în cazul situaţiilor financiare consolidate, este de 8 luni de la încheierea exerciţiului financiar."
15. La punctul 189, dupã alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmãtorul cuprins:
"(2) Situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate în mod corespunzãtor, şi raportul consolidat al administratorilor, împreunã cu opinia prezentatã de persoana responsabilã cu auditarea situaţiilor financiare anuale consolidate, se publicã de instituţia care a întocmit situaţiile financiare anuale consolidate, conform legislaţiei în vigoare."
16. Punctul 199^25a se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^25a. Împrumuturile primite de Fond de la instituţii de credit, societãţi financiare şi de la alte instituţii, care constituie resurse financiare ale acestuia, respectiv plasamentele efectuate de Fond în depozite la termen, certificate de depozit şi alte instrumente financiare, se înregistreazã cu ajutorul conturilor deschise în cadrul Grupei 22 «Operaţiuni între Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar şi instituţiile de credit, societãţile financiare sau alte instituţii»."
17. Punctul 199^49 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^49. Creanţele şi datoriile instituţiei de credit se înregistreazã în contabilitate la valoarea lor nominalã.
Creanţele şi datoriile în valutã se înregistreazã în contabilitate atât în lei, cât şi în valutã.
Orice operaţiune economico-financiarã efectuatã se consemneazã în momentul efectuãrii ei într-un document care stã la baza înregistrãrilor în contabilitate, dobândind astfel calitatea de document justificativ.
Din punct de vedere contabil, efectuarea operaţiunii economico-financiare este probatã de orice document în care se consemneazã aceasta.
În cazul bunurilor achiziţionate însoţite de facturã sau de aviz de însoţire a mãrfii, urmând ca factura sã soseascã ulterior, cursul valutar utilizat la înregistrarea în contabilitate este cursul de la data recepţiei bunurilor."
18. Punctul 199^54 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^54. Contabilitatea decontãrilor privind asigurãrile sociale cuprinde obligaţiile pentru contribuţia la asigurãri sociale, contribuţia la asigurãrile sociale de sãnãtate şi contribuţia pentru fondul de şomaj.
Eventualele sume datorate sau care urmeazã a se încasa în perioadele urmãtoare, aferente exerciţiului în curs, se înregistreazã ca alte datorii şi creanţe sociale.
În cadrul decontãrilor cu bugetul de stat şi fondurile speciale se cuprind: impozitul pe profit, taxa pe valoarea adãugatã, impozitul pe veniturile de natura salariilor, subvenţiile primite sau de primit, alte impozite, taxe şi vãrsãminte asimilate, precum şi contribuţii la fonduri speciale (taxe şi vãrsãminte asimilate).
Taxa pe valoarea adãugatã se determinã şi se înregistreazã în contabilitate potrivit legii.
Impozitul pe venituri de natura salariilor cuprinde totalul impozitelor individuale, calculate potrivit legii.
Subvenţiile primite sau de primit se înregistreazã în contabilitate într-un cont distinct.
La alte impozite, taxe şi vãrsãminte datorate bugetului de stat sau bugetelor locale se cuprind: accizele, impozitul pe clãdiri, impozitul pe terenuri, impozitul pe dividende, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat şi alte impozite şi taxe. Acestea se defalcã în evidenţa analiticã pe feluri de impozite, taxe şi vãrsãminte datorate bugetului de stat sau bugetelor locale.
Reflectarea în contabilitate a accizelor şi fondurilor speciale incluse în preţuri sau tarife se face pe seama conturilor corespunzãtoare de datorii, fãrã a tranzita prin conturile de venituri şi cheltuieli."
19. Punctul 199^73 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^73. Un contract de leasing este un acord prin care locatorul cedeazã locatarului, în schimbul unei plãţi sau serii de plãţi, dreptul de a utiliza un bun pentru o perioadã stabilitã de timp.
Leasingul financiar este operaţiunea de leasing prin care se transferã substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate asupra activului.
Leasingul operaţional este operaţiunea de leasing ce nu intrã în categoria leasingului financiar.
La recunoaşterea în contabilitate a contractelor de leasing vor fi avute în vedere prevederile contractelor încheiate între pãrţi, precum şi legislaţia în vigoare.
De regulã, un contract de leasing va fi recunoscut ca leasing financiar dacã îndeplineşte cel puţin una dintre urmãtoarele condiţii:
- leasingul transferã locatarului titlul de proprietate asupra bunului pânã la sfârşitul duratei contractului de leasing;
- locatarul are opţiunea de a cumpãra bunul la un preţ estimat a fi suficient de mic în comparaţie cu valoarea justã la data la care opţiunea devine exercitabilã, astfel încât, la începutul contractului de leasing, existã în mod rezonabil certitudinea cã opţiunea va fi exercitatã;
- durata contractului de leasing acoperã, în cea mai mare parte, durata de viaţã economicã a bunului, chiar dacã titlul de proprietate nu este transferat;
- valoarea totalã a ratelor de leasing, mai puţin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egalã cu valoarea de intrare a bunului, reprezentatã de valoarea la care a fost achiziţionat bunul de cãtre finanţator, respectiv costul de achiziţie;
- bunurile ce constituie obiectul contractului de leasing sunt de naturã specialã, astfel încât numai locatarul le poate utiliza fãrã modificãri majore.
La contabilizarea operaţiunilor de leasing financiar, locatarii trebuie sã recunoascã aceste operaţiuni ca active şi datorii la o valoare egalã, la începutul leasingului, cu valoarea capitalului de rambursat. Reflectarea în contabilitate a activelor aferente operaţiunilor de leasing financiar se efectueazã cu ajutorul conturilor de imobilizãri necorporale şi imobilizãri corporale; evidenţierea în contabilitate a datoriilor aferente bunurilor primite în regim de leasing financiar se realizeazã cu ajutorul contului «Datorii din operaţiuni de leasing financiar», iar dobânzile de plãtit (calculate şi neajunse la scadenţã) corespunzãtoare datoriilor din operaţiuni de leasing financiar, aferente exerciţiului în curs, se înregistreazã în contabilitate periodic (obligatoriu lunar) sau la scadenţa operaţiunilor, dacã fondurile aferente au termen de restituire în cursul lunii, cu ajutorul contului de «Datorii ataşate» corespunzãtor, în contrapartida contului de cheltuieli.
Locatorii trebuie sã recunoascã în contabilitate bunurile date în regim de leasing financiar drept creanţe, la o valoare egalã cu valoarea bunurilor date în regim de leasing. Reflectarea în contabilitate a creanţelor aferente bunurilor date în regim de leasing financiar se efectueazã cu ajutorul contului «Creanţe din operaţiuni de leasing financiar», iar dobânzile de primit (calculate şi neajunse la scadenţã) corespunzãtoare creanţelor din operaţiuni de leasing financiar, aferente exerciţiului în curs, se înregistreazã în contabilitate periodic (obligatoriu lunar) sau la scadenţa operaţiunilor, dacã fondurile aferente au termen de restituire în cursul lunii, cu ajutorul contului de «Creanţe ataşate» corespunzãtor, în contrapartida contului de venituri.
La contabilizarea operaţiunilor de leasing operaţional, locatorii trebuie sã prezinte bunurile date în regim de leasing operaţional în conturile de imobilizãri necorporale şi imobilizãri corporale, în conformitate cu natura acestora, iar sumele sau valorile încasate sau de încasat trebuie recunoscute ca venituri (în contul «Venituri din operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare») în contul de profit şi pierdere.
În contabilitatea locatarului, bunurile luate în leasing operaţional sunt evidenţiate în conturi de evidenţã din afara bilanţului, iar valorile plãtite sau de plãtit trebuie recunoscute ca o cheltuialã (în contul «Cheltuieli cu operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare») în contul de profit şi pierdere.
Înregistrarea în contabilitate a amortizãrii bunului ce face obiectul contractului se efectueazã în cazul leasingului financiar de cãtre locatar/utilizator, iar în cazul leasingului operaţional, de cãtre locator/finanţator. Achiziţiile de bunuri imobile şi mobile, în cazul leasingului financiar, sunt tratate ca investiţii, fiind supuse amortizãrii pe o bazã consecventã cu politica normalã de amortizare pentru bunuri similare.
Se supun, de asemenea, amortizãrii investiţiile efectuate la imobilizãrile corporale care fac obiectul unor contracte de închiriere, locaţie de gestiune şi al altor contracte similare, prin care se transferã dreptul de utilizare a respectivelor bunuri pe o perioadã de timp, fãrã a transfera substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate, pe durata contractului.
La expirarea contractelor de închiriere, locaţie de gestiune şi a altor contracte similare, prin care se transferã dreptul de utilizare a respectivelor bunuri pe o perioadã de timp, fãrã a transfera substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate, valoarea investiţiilor efectuate şi a amortizãrii corespunzãtoare se cedeazã proprietarului imobilizãrii. În funcţie de clauzele cuprinse în contracte, transferul poate reprezenta o vânzare de active sau o altã modalitate de cedare. Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor se efectueazã conform prezentelor reglementãri.
Bunurile care fac obiectul unor contracte de închiriere, locaţie de gestiune şi al altor contracte similare, prin care se transferã dreptul de utilizare a respectivelor bunuri pe o perioadã de timp, fãrã a transfera substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate, precum şi veniturile şi cheltuielile generate de operaţiunile care decurg din contractele respective sunt înregistrate în contabilitate în mod similar cu operaţiunile de leasing operaţional.
Evidenţa cheltuielilor şi a veniturilor aferente contractelor de închiriere, locaţie de gestiune şi altor contracte similare, prin care se transferã dreptul de utilizare a respectivelor bunuri pe o perioadã de timp, fãrã a transfera substanţial riscurile şi avantajele aferente dreptului de proprietate, se ţine distinct, pe tipuri de contracte.
O tranzacţie de vânzare a unui activ pe termen lung şi de închiriere a aceluiaşi activ în regim de leasing (leaseback) se contabilizeazã, în funcţie de clauzele contractului de leasing, astfel:
a) dacã tranzacţia de vânzare şi închiriere a aceluiaşi activ are ca rezultat un leasing financiar, tranzacţia reprezintã un mijloc prin care locatorul acordã o finanţare locatarului, activul având rol de garanţie. Instituţia beneficiarã a finanţãrii (locatarul) nu va recunoaşte în contabilitate operaţiunea de vânzare a activului, nefiind îndeplinite condiţiile de recunoaştere a veniturilor. Activul rãmâne înregistrat în continuare la valoarea existentã anterior operaţiunii de leasing, cu regimul de amortizare aferent. Operaţiunea de finanţare va fi evidenţiatã cu ajutorul contului «Datorii din operaţiuni de leasing financiar», iar dobânzile de plãtit (calculate şi neajunse la scadenţã) corespunzãtoare datoriilor din operaţiuni de leasing financiar se înregistreazã în contabilitate cu ajutorul contului de «Datorii ataşate» corespunzãtor, în contrapartida contului de cheltuieli;
b) dacã tranzacţia de vânzare şi închiriere a aceluiaşi activ are ca rezultat un leasing operaţional, instituţia vânzãtoare contabilizeazã o tranzacţie de vânzare, cu înregistrarea scoaterii din evidenţã a activului şi a sumelor încasate sau de încasat. Operaţiunea de închiriere a activului în regim de leasing operaţional se contabilizeazã de utilizator conform prezentelor reglementãri.
În cazul operaţiunilor de leaseback, instituţiile contractante vor prezenta în notele explicative la situaţiile financiare anuale informaţii referitoare la operaţiunile derulate."
20. Dupã punctul 199^73 se introduce un nou punct, punctul 199^73a, cu urmãtorul cuprins:
"199^73a. În cazul creanţelor de leasing financiar exprimate în lei, a cãror decontare se face în funcţie de cursul unei devize, componentele ratelor de încasat, respectiv valoarea principalului (cota-parte din valoarea de intrare a bunului) şi a dobânzii, vor fi consemnate în mod distinct în documentele justificative (facturi), la cursul de facturare prevãzut în contractul de leasing financiar. Diferenţele favorabile/nefavorabile care apar la data facturãrii respectivelor creanţe vor fi evidenţiate distinct în facturã, astfel:
- pentru contractele în cazul cãrora finanţarea a fost acordatã în exerciţiul financiar curent vor fi prezentate diferenţele dintre cursul de facturare prevãzut în contractul de leasing financiar şi cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţionalã a României la data acordãrii finanţãrii;
- pentru contractele în cazul cãrora finanţarea a fost acordatã într-un exerciţiu financiar anterior vor fi prezentate diferenţele dintre cursul de facturare prevãzut în contractul de leasing financiar şi cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţionalã a României la data încheierii exerciţiului financiar precedent.
În situaţia în care data acordãrii finanţãrii sau data încheierii exerciţiului financiar precedent este zi nebancarã, la calculul respectivelor diferenţe de curs se va avea în vedere cursul de schimb al pieţei valutare comunicat de Banca Naţionalã a României în ultima zi bancarã anterioarã acesteia."
21. Punctul 199^81 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^81. Provizioanele se înregistreazã în contabilitate cu ajutorul conturilor din Grupa 55 - Provizioane.
Provizioanele sunt grupate în contabilitatea instituţiilor de credit pe categorii şi se constituie pentru:
- acoperirea riscurilor de executare a angajamentelor prin semnãturã (garanţii, avaluri, acceptãri şi alte angajamente);
- pensii şi obligaţii similare;
- riscuri de ţarã;
- restructurare;
- dezafectarea imobilizãrilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea;
- impozite;
- alte provizioane.
Valoarea provizioanelor pentru pensii se stabileşte de cãtre specialişti în domeniu.
Provizioanele pentru restructurare se pot constitui în urmãtoarele situaţii:
a) vânzarea sau încetarea activitãţii unei pãrţi a afacerii;
b) închiderea unor sedii ale instituţiei;
c) modificãri în structura conducerii, de exemplu eliminarea unui nivel de conducere;
d) reorganizãri fundamentale care au un efect semnificativ în natura şi scopul activitãţilor instituţiei.
Provizioanele de restructurare, în cazul unei obligaţii legale, se constituie cu respectarea condiţiilor generale de recunoaştere a provizioanelor şi a prevederilor legale.
O instituţie are o obligaţie implicitã care determinã constituirea unui provizion pentru restructurare atunci când sunt îndeplinite condiţiile generale de recunoaştere a provizioanelor şi instituţia:
a) dispune de un plan oficial detaliat pentru restructurare, care sã stipuleze cel puţin:
- activitatea sau partea de activitate la care se referã;
- principalele locaţii afectate de planul de restructurare;
- numãrul aproximativ de angajaţi care vor primi compensaţii pentru încetarea activitãţii, distribuţia şi posturile acestora;
- cheltuielile implicate; şi
- data de la care se va implementa planul de restructurare; şi
b) a provocat celor afectaţi o aşteptare cã va realiza restructurarea prin începerea implementãrii acelui plan sau prin anunţarea principalelor sale caracteristici celor afectaţi de acesta.
În cazul în care o instituţie începe un plan de restructurare sau anunţã principalele sale caracteristici celor afectaţi numai dupã data bilanţului, dacã restructurarea este semnificativã şi neprezentarea ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor luate pe baza situaţiilor financiare, este necesarã prezentarea de informaţii în acest sens.
Un provizion aferent restructurãrii va include numai costurile directe generate de restructurare, şi anume cele care:
- sunt generate în mod necesar de procesul de restructurare; şi
- nu sunt legate de desfãşurarea continuã a activitãţii instituţiei.
Un provizion pentru restructurare nu trebuie sã includã costuri precum cele legate de:
- recalificarea sau mutarea personalului permanent;
- marketing; sau
- investiţiile în noi sisteme şi reţele de distribuţie.
Aceste cheltuieli referitoare la administrarea viitoare a activitãţii nu reprezintã datorii de restructurare la data bilanţului.
Provizioanele pentru impozite se constituie pentru sumele viitoare de platã datorate bugetului de stat, în condiţiile în care sumele respective nu apar reflectate ca datorie în relaţia cu statul.
Periodic, la data constituirii provizioanelor, precum şi când acestea devin fãrã obiect, provizioanele se analizeazã şi se regularizeazã astfel:
- prin debitul conturilor de cheltuieli, în cazul majorãrii provizioanelor;
- prin creditul conturilor de venituri, când provizioanele trebuie diminuate sau anulate, respectiv când acestea devin parţial ori total farã obiect."
22. La punctul 199^81a, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^81a. (1) Sumele reprezentând resurse financiare ale Fondului, provenite din contribuţiile iniţiale anuale, inclusiv contribuţiile majorate şi speciale ale instituţiilor de credit, încasãrile din recuperarea creanţelor, donaţiile şi sponsorizãrile primite, asistenţa financiarã, veniturile realizate în calitate de administrator special, administrator interimar şi lichidator al instituţiilor de credit, precum şi alte venituri stabilite conform legii sunt înregistrate cu ajutorul conturilor deschise în cadrul Grupei 56 «Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar» din clasa 5 «Capitaluri proprii, asimilate şi provizioane»".
23. Punctul 199^100 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^100. În sensul prezentelor reglementãri, sunt considerate operaţiuni în devize operaţiunile efectuate într-o altã devizã decât moneda naţionalã (leu).
În vederea aplicãrii regulilor privind contabilizarea operaţiunilor în devize, creanţele şi datoriile exprimate în lei, a cãror decontare se face în funcţie de cursul unei devize, sunt asimilate elementelor exprimate în devize."
24. Punctul 199^102 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"199^102. Contabilizarea operaţiunilor de schimb la vedere sau la termen, precum şi a celorlalte operaţiuni în devize se face pe feluri de devize, cu ajutorul conturilor prevãzute în planul de conturi.
Contabilizarea operaţiunilor aferente creanţelor şi datoriilor exprimate în lei, a cãror decontare se face în funcţie de cursul unei devize, se face pe feluri de devize, distinct de celelalte operaţiuni în devize."
25. În capitolul 6 "Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare", nota 7 de subsol, referitoare la contul 555 "Provizioane pentru dezafectarea imobilizãrilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea", se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
----------
"7 Acest cont apare la instituţiile care au aplicat Reglementãrile contabile armonizate cu Directiva nr. 86/635/CEE şi cu Standardele Internaţionale de Contabilitate aplicabile instituţiilor de credit, aprobate prin <>Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.982/2001 şi <>Ordinul guvernatorului Bãncii Naţionale a României nr. 5/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi la cele care aplicã prevederile pct. 99^1 alin. (3) din prezentele reglementãri."
26. Punctul 202 din cadrul capitolului 6 "Planul de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare" se modificã dupã cum urmeazã:
a) În cadrul Grupei 60 "Cheltuieli de exploatare", contul sintetic de gradul I 604 "Cheltuieli cu operaţiunile de leasing" se modificã şi se completeazã astfel:


"A 604 - Cheltuieli cu operaţiuni de leasing, chirii, locaţii de gestiune
şi alte contracte similare
A 6041 - Dobânzi aferente datoriilor din operaţiuni de leasing financiar
A 6042 - Cheltuieli cu operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii
de gestiune şi alte contracte similare
A 6049 - Comisioane".


b) În cadrul Grupei 70 "Venituri din activitatea de exploatare", contul sintetic de gradul I 704 "Venituri din operaţiunile de leasing" se modificã şi se completeazã astfel:


"P 704 - Venituri din operaţiuni de leasing, chirii, locaţii de gestiune
şi alte contracte similare
P 7041 - Dobânzi aferente creanţelor din operaţiuni de leasing financiar
P 7042 - Venituri din operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii
de gestiune şi alte contracte similare
P 7048 - Dobânzi din creanţe restante şi îndoielnice
P 7049 - Comisioane".


c) În cadrul Grupei 76 "Venituri din provizioane şi recuperãri de creanţe amortizate" în cadrul contului sintetic de gradul I 765 "Venituri din provizioane" se introduce urmãtorul cont:


"P 7655 Venituri din provizioane pentru dezafectarea imobilizãrilor
corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea"


27. Punctul 204 se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
a) Prevederile referitoare la sumele care nu se înregistreazã în contul 358 "Împrumuturi primite de la acţionari şi alte împrumuturi" se completeazã astfel:


"Nu se înregistreazã în contul: Se înregistreazã în contul:
358 - împrumuturi primite 142 «Împrumuturi primite
de la instituţii de credit de la instituţii de credit»
274 «Împrumuturi primite
de la instituţii de credit»"


b) Conţinutul conturilor 377 "Cheltuieli de plãtit" şi 378 "Venituri de primit" se modificã astfel:


"377 - datorii aferente cheltuielilor de plãtit care nu se regãsesc
în conturile de datorii ataşate:
- dobânzi de plãtit (diferenţa dintre dobânzile de plãtit şi
dobânzile de primit) aferente contractelor swap de ratã
a dobânzii;
- telefon, electricitate, comisioane pentru angajamente
din afara bilanţului;
- alte datorii reprezentând cheltuieli de plãtit
378 - creanţe din venituri de primit care nu se regãsesc în conturile
de creanţe ataşate:
- dobânzi de încasat (diferenţa dintre dobânzile de încasat şi
dobânzile de plãtit) aferente contractelor swap de ratã
a dobânzii;
- comisioane pentru angajamente din afara bilanţului;
- alte creanţe reprezentând venituri de primit"


c) Conţinutul conturilor din Grupa 39 "Provizioane privind operaţiuni cu titluri şi operaţiuni diverse" se completeazã dupã cum urmeazã:


"Nu se înregistreazã în conturile: Se înregistreazã în contul:
3911 - provizioanele pentru creanţe 399 «Provizioane pentru creanţe
curente, restante şi îndoielnice din operaţiuni cu titluri şi
din operaţiuni cu titluri operaţiuni diverse»"
de plasament
3912 - provizioanele pentru creanţe
curente, restante şi îndoielnice
din operaţiuni cu titluri de
investiţii


d) Conţinutul conturilor din Grupa 49 "Provizioane pentru valori imobilizate" se completeazã dupã cum urmeazã:


"Nu se înregistreazã în contul: Se înregistreazã în contul:
499 - provizioanele pentru creanţe 493 «Provizioane pentru operaţiuni
restante şi îndoielnice din de leasing financiar»"
operaţiuni de leasing financiar


e) Conţinutul contului 5619 "Fond constituit din alte venituri, stabilite conform legii" se completeazã şi este urmãtorul:


"5619 - fond constituit din alte venituri (venituri realizate în calitate
de administrator special, administrator interimar şi lichidator
al instituţiilor de credit, precum şi alte venituri stabilite
conform legii)."


f) Conţinutul contului 6042 "Cheltuieli cu operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare" se modificã şi este urmãtorul:


"6042 - cheltuieli cu operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii
de gestiune şi alte contracte similare".


g) Conţinutul contului 6049 "Comisioane" se modificã şi este urmãtorul:


"6049 - cheltuieli cu comisioane aferente operaţiunilor de leasing,
contractelor de închiriere, locaţiilor de gestiune şi altor
contracte similare".


h) Conţinutul contului 649 "Alte cheltuieli diverse de exploatare" se modificã şi este urmãtorul:


"649 - acest cont înregistreazã alte cheltuieli diverse de exploatare,
în special: despãgubiri, amenzi, penalitãţi, donaţii, subvenţii
acordate, sponsorizãri, pierderi din debitori diverşi, dobânzi
la împrumuturile primite de la acţionari şi la alte împrumuturi,
precum şi alte cheltuieli diverse de exploatare."


i) Conţinutul contului 7042 "Venituri din operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii de gestiune şi alte contracte similare" se modificã şi este urmãtorul:


"7042 - venituri din operaţiuni de leasing operaţional, chirii, locaţii
de gestiune şi alte contracte similare".


j) Conţinutul contului 7049 "Comisioane" se modificã şi este urmãtorul:


"7049 - venituri din comisioane aferente operaţiunilor de leasing,
contractelor de închiriere, locaţiilor de gestiune şi altor
contracte similare".


k) Conţinutul contului 7499 "Alte venituri" se modificã şi este urmãtorul:


"7499 - venituri din despãgubiri, amenzi, penalitãţi, venituri din donaţii,
venituri din vânzarea materialelor şi a altor stocuri şi bunuri,
precum şi alte venituri diverse de exploatare (de exemplu, venituri
reprezentând tichete de masã restituite de salariaţi)".


l) Lista conturilor deschise în cadrul contului sintetic de gradul I 765 "Venituri din provizioane" din Grupa 76 "Venituri din provizioane şi recuperãri de creanţe amortizate" se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Grupa 76 - VENITURI DIN PROVIZIOANE ŞI RECUPERÃRI DE CREANŢE AMORTIZATE


765 - Venituri din provizioane
7651 - Venituri din provizioane pentru riscuri de executare
a angajamentelor prin semnãturã
7652 - Venituri din provizioane pentru pensii şi obligaţii similare
7653 - Venituri din provizioane pentru risc de ţarã
7654 - Venituri din provizioane pentru restructurare
7655 - Venituri din provizioane pentru dezafectarea imobilizãrilor
corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea
7656 - Venituri din provizioane pentru impozite
7657 - Venituri din alte provizioane".


m) Dupã conţinutul contului 7654 "Venituri din provizioane pentru restructurare" se introduce conţinutul contului 7655 "Venituri din provizioane pentru dezafectarea imobilizãrilor corporale şi alte acţiuni similare legate de acestea", cu urmãtorul cuprins:


"7655 - anulãri sau diminuãri de provizioane pentru dezafectarea
imobilizãrilor corporale şi alte acţiuni similare legate
de acestea;".


28. În cadrul capitolului 7 "Formatul bilanţului, contului de profit şi pierdere şi exemple de prezentare a situaţiei fluxurilor de trezorerie, situaţiei modificãrilor capitalurilor proprii şi a notelor explicative", nota aferentã fiecãruia dintre cele douã exemple privind situaţia modificãrilor capitalurilor proprii se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Nota 1:
Prezentãrile cifrice, potrivit exemplului de mai sus, trebuie însoţite de informaţii referitoare la:
- natura modificãrilor;
- tratamentul fiscal aplicat, acolo unde este cazul;
- natura şi scopul pentru care au fost constituite rezervele;
- orice alte informaţii semnificative.
Nota 2:
Modificãrile capitalurilor proprii se prezintã pentru cele douã exerciţii financiare, precedent şi curent."
29. Dupã capitolul 7 se introduce un nou capitol, capitolul 7^1 "Formatul Bilanţului şi Contului de profit şi pierdere, aplicabile Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar", cu urmãtorul cuprins:
"CAPITOLUL 7^1

FORMATUL BILANŢULUI ŞI CONTULUI DE PROFIT ŞI PIERDERE,
APLICABILE FONDULUI DE GARANTARE A DEPOZITELOR ÎN SISTEMUL BANCAR*1)
----------
*1) Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar întocmeşte şi note explicative, prin aplicarea corespunzãtoare a exemplelor de prezentare a notelor explicative prevãzute în cadrul cap. 7.



Judeţul __________________[][]
Denumirea instituţiei:_______ Forma de proprietate ______________[][]
Activitatea (se va înscrie
Adresã:loc _____ sector _____ activitatea preponderentã______________
str. ___________ nr. ________ Cod clasã CAEN __________________[][][]
Telefon: _____ Fax: _________ Codul unic
Numãrul din registrul de înregistrare____[][][][][][][][][][]
comerţului __________________

BILANŢ
încheiat la data de 31 decembrie .......

- RON -
┌────────────────────────────────────────────┬───────┬────┬────────────────────┐
│ ACTIV │ Cod │Nota│Exerciţiul financiar│
│ │poziţie│ ├──────────┬─────────┤
│ │ │ │ precedent│încheiat │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │ 2 │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Casa │ 010 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Creanţe asupra instituţiilor de credit │ 020 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- la vedere │ 023 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- alte creanţe │ 026 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Creanţe asupra societãţilor financiare sau │ │ │ │ │
│altor instituţii │ 030 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Efecte publice, obligaţiuni şi alte titluri │ │ │ │ │
│cu venit fix │ 040 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- emise de organisme publice │ 043 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- emise de alţi emitenţi, din care: │ 046 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- obligaţiuni proprii │ 048 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Imobilizãri necorporale, din care: │ 050 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- cheltuieli de constituire │ 055 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Imobilizãri corporale, din care: │ 060 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- terenuri şi construcţii utilizate în │ │ │ │ │
│scopul desfãşurãrii activitãţilor proprii │ 065 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Alte active │ 070 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Cheltuieli înregistrate în avans şi venituri│ │ │ │ │
│angajate │ 080 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Total activ: │ 090 │ │ │ │
└────────────────────────────────────────────┴───────┴────┴──────────┴─────────┘

- RON -
┌────────────────────────────────────────────┬───────┬────┬────────────────────┐
│ PASIV │ Cod │Nota│Exerciţiul financiar│
│ │poziţie│ ├──────────┬─────────┤
│ │ │ │ precedent│încheiat │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │ 2 │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Datorii privind instituţiile de credit │ 300 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Împrumuturi primite │ 303 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- la vedere │ 304 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- la termen │ 305 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Alte datorii │ 306 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- la vedere │ 307 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- la termen │ 308 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Datorii privind societãţile financiare sau │ │ │ │ │
│alte instituţii │ 310 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Împrumuturi primite │ 313 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- la vedere │ 314 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- la termen │ 315 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Alte datorii │ 316 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- la vedere │ 317 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- la termen │ 318 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Datorii constituite prin titluri │ 320 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- obligaţiuni │ 323 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- alte titluri │ 326 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Alte pasive │ 330 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Venituri înregistrate în avans şi datorii │ │ │ │ │
│angajate │ 340 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Provizioane │ 350 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Fondul de garantare a depozitelor în │ │ │ │ │
│sistemul bancar │ 360 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Fond constituit din contribuţiile │ │ │ │ │
│instituţiilor de credit │ 361 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Fond constituit din încasãrile din │ │ │ │ │
│recuperarea creanţelor │ 363 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Fond constituit din alte resurse - │ │ │ │ │
│donaţii, sponsorizãri, asistenţã financiarã │ 365 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Fond constituit din veniturile din │ │ │ │ │
│investirea resurselor financiare disponibile│ 367 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Fond constituit din alte venituri, │ │ │ │ │
│stabilite conform legii │ 369 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Rezerve │ 370 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Rezerve din reevaluare │ 380 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul reportat │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Profit │ 393 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Pierdere │ 396 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul exerciţiului financiar │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Profit │ 403 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Pierdere │ 406 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Repartizarea profitului │ 410 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Total pasiv: │ 420 │ │ │ │
└────────────────────────────────────────────┴───────┴────┴──────────┴─────────┘

- RON -
┌────────────────────────────────────────────┬───────┬────┬────────────────────┐
│ ELEMENTE ÎN AFARA BILANŢULUI │ Cod │Nota│Exerciţiul financiar│
│ │poziţie│ ├──────────┬─────────┤
│ │ │ │ precedent│încheiat │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │ 2 │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Datorii contingente │ 600 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Angajamente │ 610 │ │ │ │
└────────────────────────────────────────────┴───────┴────┴──────────┴─────────┘

ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,
Numele şi prenumele Numele şi prenumele
Semnãtura Calitatea
Semnãtura

Ştampila unitãţii Nr. de înregistrare
în organismul profesional



Situaţiile financiare anuale sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar al acestora.
Calitatea persoanei care a întocmit situaţiile financiare anuale se completeazã astfel:
- directorul economic, contabilul-şef sau altã persoanã împuternicitã sã îndeplineascã aceastã funcţie, potrivit legii;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.

CONTUL DE PROFIT ŞI PIERDERE
la data de 31 decembrie .....



- RON -
┌────────────────────────────────────────────┬───────┬────┬────────────────────┐
│ Denumirea indicatorului │ Cod │Nota│Exerciţiul financiar│
│ │poziţie│ ├──────────┬─────────┤
│ │ │ │ precedent│încheiat │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│ A │ B │ C │ 1 │ 2 │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Dobânzi de primit şi venituri asimilate, │ │ │ │ │
│din care: │ 010 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- aferente efectelor publice, obligaţiunilor│ │ │ │ │
│şi altor titluri cu venit fix │ 015 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Dobânzi de plãtit şi cheltuieli asimilate │ 020 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Venituri din comisioane │ 030 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Cheltuieli cu comisioane │ 040 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Profit sau pierdere netã din operaţiuni │ │ │ │ │
│financiare │ 050 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Alte venituri din exploatare │ 060 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Cheltuieli administrative generale │ 070 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Cheltuieli cu personalul, din care: │ 073 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Salarii │ 074 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Cheltuieli cu asigurãrile sociale, │ │ │ │ │
│din care: │ 075 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- cheltuieli aferente pensiilor │ 076 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Alte cheltuieli administrative │ 077 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Corecţii asupra valorii imobilizãrilor │ │ │ │ │
│necorporale şi corporale │ 080 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Alte cheltuieli de exploatare │ 090 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Corecţii asupra valorii creanţelor şi │ │ │ │ │
│provizioanelor pentru datorii contingente │ │ │ │ │
│şi angajamente │ 100 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Reluãri din corecţii asupra valorii │ │ │ │ │
│creanţelor şi provizioanelor pentru datorii │ │ │ │ │
│contingente şi angajamente │ 110 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Corecţii asupra valorii titlurilor de │ │ │ │ │
│investiţii │ 120 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Reluãri din corecţii asupra valorii │ │ │ │ │
│titlurilor de investiţii │ 130 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul activitãţii curente │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Profit │ 143 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Pierdere │ 146 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Venituri extraordinare │ 150 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Cheltuieli extraordinare │ 160 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul activitãţii extraordinare │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Profit │ 173 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Pierdere │ 176 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Venituri totale │ 180 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Cheltuieli totale │ 190 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul brut │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Profit │ 203 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Pierdere │ 206 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Alte impozite ce nu apar în elementele │ │ │ │ │
│de mai sus │ 210 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│Rezultatul net al exerciţiului financiar │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Profit │ 223 │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────┼───────┼────┼──────────┼─────────┤
│- Pierdere │ 226 │ │ │ │
└────────────────────────────────────────────┴───────┴────┴──────────┴─────────┘

ADMINISTRATOR, ÎNTOCMIT,
Numele şi prenumele Numele şi prenumele
Semnãtura Calitatea
Semnãtura

Ştampila unitãţii Nr. de înregistrare
în organismul profesional



Situaţiile financiare anuale sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând şi numele în clar ale acestora.
Calitatea persoanei care a întocmit situaţiile financiare anuale se completeazã astfel:
- directorul economic, contabilul-şef sau altã persoanã împuternicitã sã îndeplineascã aceastã funcţie, potrivit legii;
- persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România."
30. Corespondenţa planului de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare cu unele poziţii din formatul Bilanţului şi Contului de profit şi pierdere, prevãzutã la cap. 8, se modificã şi se completeazã astfel:

BILANŢ


┌────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┐
│ COD POZIŢIE │ PLAN DE CONTURI │
├────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
│ ACTIV │
├────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
� - Creanţe asupra � + 1114 + 1312 + 1313 + 1412 +1512 + ex. 1611 + │
│ instituţiilor de � +17313 + 17412 + ex. 17611 + ex. 17811 + │
│ credit │ex. 17821 + ex. 1811 + ex. 1821 - ex. 1911 + 2722 + │
│ - alte creanţe � + 2732 + 2752 + ex. 2771 + ex. 2811 + │
│ │ex. 2821 - ex. 2911 + ex. 30111 + ex. 3811 + │
│ │ex. 3821 - ex. 399 + ex. 401 + ex. 402 + ex. 4711 + │
│ │ex. 4712 + ex. 4811 + ex. 4821 - ex. 493 - ex. 499 │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
� - Creanţe asupra │ex. 2011 + 2021 + 2031 + 2032 + 2041 + 2042 + 2051 + │
│ clientelei � + 2061 +2091 + 2311 + 2312 + 2411 + 2412 + │
│ � (solduri debitoare) + 2611 + ex. 2811 + │
│ │ex. 2821 - ex. 2911 + ex. 30111 + ex. 3811 + │
│ │ex. 3821 - ex. 399 + ex. 401 + ex. 402 + ex. 4711 + │
│ │ex. 4712+ ex. 4811+ ex. 4821 - ex. 493 - ex. 499 │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
� - Alte active � (solduri debitoare) + 312 + 319 (solduri │
│ │debitoare) + 333 (solduri debitoare) + 3362 + │
│ � (sold debitor) + 342 (sold debitor) + 3514 + │
│ � + 3521 (sold debitor) + 3522 (sold debitor) + │
│ � + 3531 (sold debitor) + 35324 + 35328 (sold │
│ │debitor) + 3533 (sold debitor) + 3534 + 3536 (sold │
│ │debitor) + 3538 (sold debitor) + 35392 + 3551 + │
│ � + 3556 + 3571 + 361 + 362 + 363 + 365 + 367 + │
│ � + 371 + 3723 (solduri debitoare) + 3729 (solduri │
│ │debitoare) + 373 (solduri debitoare) + ex. 379 │
│ │(solduri debitoare) + ex. 3811 + ex. 3821 - 393 - │
│ │ex. 399 │
├────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
│ PASIV │
├────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
� - Datorii privind � + 1123 + 1322 + 1323 + 1422 + 1522 + ex. 1621 + │
│ instituţiile de � + 17323 + 17422 + ex. 17621 + 2742 + 2762 + │
│ credit la termen │ex. 2781 + ex. 30121 + ex. 4721 + ex. 4722 │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
� - Alte datorii � + 2432 + 2521 + 2541 + ex. 2621 + ex. 30121 + │
│ privind clientela │ex. 4721 + ex. 4722 │
│ la termen │ │
├────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────┤
� - Alte pasive � + 30272 + 3036 + 311 (solduri creditoare) + │
│ � + 319 (solduri creditoare) + 331 + 332 + │
│ � (solduri creditoare) + 334 + 335 + 3361 + 341 │
│ │(sold creditor) + 342 (sold creditor) + 3511 + │
│ � + 3513 + 3515 + 3516 + 35191 + 3521 (sold │
│ │creditor) + 3522 (sold creditor) + 35261 + 3531 │
│ │(sold creditor) + 35323 + 35328 (sold creditor) + │
│ � (sold creditor) + 3536 (sold creditor) + 3538 │
│ │(sold creditor) + 35391 + 354 + 3561 + 3562 + 3566 + │
│ � + 3582 + 3572 + 3723 (solduri creditoare) + │
│ � (solduri creditoare) + 373 (solduri creditoare) │
│ │+ 379 (solduri creditoare) + 418 + 508 (sold │
│ │creditor) + 541 │
├────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┤
│ ELEMENTE ÎN AFARA BILANŢULUI │
├────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────┤
� - Garanţii şi active│ex. 911 + ex. 913 + ex. 962 + ex. 981 │
│ gajate │ │
└────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────┘



CONTUL DE PROFIT ŞI PIERDERE



┌───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ COD POZIŢIE │ PLAN DE CONTURI │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Dobânzi de primit şi venituri� + 70341 + 70342 + ex. 7037 + │
│ asimilate aferente obligaţiu-│ex. 7038 │
│ nilor şi altor titluri cu │ │
│ venit fix │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte venituri din exploatare │ex. 7037 + 7042 + 7077 + 7092 + 7093 + │
│ � + 7099 + 741 + 746 + 747 + ex. 749 + │
│ │ex. 765 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte cheltuieli de exploatare� + ex. 6037 + 6042 + 60749 + 6077 + │
│ � + 6093 + 6094 + 6099 + 621 + 641 + │
│ � + 649 + ex. 665" │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘



31. Dupã capitolul 8 se introduce un nou capitol, capitolul 8^1 "Exemple de corespondenţã a planului de conturi aplicabil instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare cu formatul Bilanţului şi Contului de profit şi pierdere, aplicabile Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar", cu urmãtorul cuprins:

"CAPITOLUL 8^1

EXEMPLE DE CORESPONDENŢÃ A PLANULUI DE CONTURI
APLICABIL INSTITUŢIILOR DE CREDIT ŞI INSTITUŢIILOR
FINANCIARE NEBANCARE CU FORMATUL BILANŢULUI ŞI CONTULUI
DE PROFIT ŞI PIERDERE, APLICABILE FONDULUI DE GARANTARE
A DEPOZITELOR ÎN SISTEMUL BANCAR

BILANŢ


┌───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ COD POZIŢIE │ PLAN DE CONTURI │
├───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┤
│ ACTIV │
├───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┤
� - Casa � │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Creanţe asupra instituţiilor � (solduri debitoare) + ex. 2233 + │
│ de credit la vedere │ex. 2251 + ex. 2811 + ex. 2821 - │
│ │ex. 2911 + ex. 3811 + ex. 3821 - ex. 399 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Creanţe asupra instituţiilor � + 2232 + ex. 2233 + ex. 2251 + │
│ de credit │ex. 2811 + ex. 2821 - ex. 2911 + │
│ - alte creanţe │ex. 3811 + ex. 3821 - ex. 399 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Creanţe asupra societãţilor � (solduri debitoare) + ex. 2251 + │
│ financiare sau altor │ex. 2811 + ex. 2821 - ex. 2911 + │
│ instituţii │ex. 3811 + ex. 3821 - ex. 399 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Efecte publice, obligaţiuni � + 30212 + 30251 + 30252 + 30261 + │
│ şi alte titluri cu venit fix � + 30311 + 30312 + 30351 + 30352 + │
│ │ex. 30371+ ex. 30372 + 3041 + 3045 + │
│ │ex. 30471 + ex. 30472 + ex. 3799 + │
│ │ex. 3811 + ex. 3821 - 39111 - 39112 - │
│ � - ex. 399 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Efecte publice, obligaţiuni │ex. 30212 + ex. 30252 + ex. 30312 + │
│ şi alte titluri cu venit fix │ex. 30352 + ex. 30372 + ex. 3799 │
│ emise de alţi emitenţi │- ex. 39112 │
│ obligaţiuni proprii │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Imobilizãri necorporale � + 433 + 441 - 4611 - 49211 - 4922 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Imobilizãri necorporale � - 46112 │
│ cheltuieli de constituire │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Imobilizãri corporale � + 434 + 442 - 4612 - 49212 - 4923 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Imobilizãri corporale � + 4422 - 46122 - ex. 49231 - 49232 │
│ terenuri şi construcţii │ │
│ utilizate în scopul desfã- │ │
│ şurãrii activitãţilor proprii│ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte active � + 35192 + 3521 (sold debitor) + 3522 │
│ │(sold debitor) + 35262 + 35324 + 35328 │
│ │(sold debitor) + 3533 (sold debitor) + │
│ � + 3536 (sold debitor) + 3538 (sold │
│ │debitor) + 35392 + 35516 + 3552 + 3556 + │
│ � + 363 + 365 + 367 + 368 + 3723 │
│ │(solduri debitoare) + 3729 (solduri │
│ │debitoare) + 373 (solduri debitoare) + │
│ │ex. 379 (solduri debitoare) + ex. 3811 + │
│ │ex. 3821 - 393 - ex. 399 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli înregistrate în � + 2237 + 2257 + 2812 + 2817 + 2822 +│
│ avans şi venituri angajate � - 2912 + 30257 + ex. 30371 + │
│ │ex. 30372 + ex. 30471 + ex. 30472 + 3557 +│
│ � + 375 + 378 + 3812 + 3817 + 3822 + │
│ � - ex. 399 │
├───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┤
│ PASIV │
├───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┤
� - Datorii privind instituţiile � (solduri creditoare) + ex. 2221 │
│ de credit │ │
│ - împrumuturi primite la vedere│ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Datorii privind instituţiile │ex. 2221 │
│ de credit │ │
│ - împrumuturi primite la termen│ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte datorii privind insti- │ex. 2261 │
│ tuţiile de credit la vedere │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte datorii privind institu-│ex. 2261 + ex. 4721 + ex. 4722 │
│ ţiile de credit la termen │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Datorii privind societãţile � (solduri creditoare) + ex. 2222 + │
│ financiare sau alte │ex. 2223 │
│ instituţii │ │
│ - împrumuturi primite la vedere│ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Datorii privind societãţile │ex. 2222 + ex. 2223 │
│ financiare sau alte │ │
│ instituţii │ │
│ - împrumuturi primite la termen│ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte datorii privind socie- │ex. 2261 │
│ tãţile financiare sau alte │ │
│ instituţii - la vedere │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte datorii privind societã-│ex. 2261 + ex. 4721 + ex. 4722 │
│ ţile financiare sau alte │ │
│ instituţii - la termen │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Datorii constituite prin � + 3261 │
│ titluri │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte pasive � + 30272 + 3036 + 3511 + 3512 + │
│ � + 3515 + 3516 + 35191 + 3521 (sold │
│ │creditor) + 3522 (sold creditor) + 35261 +│
│ � + 35328 (sold creditor) + 3533 (sold│
│ │creditor) + 3536 (sold creditor) + 3538 │
│ │(sold creditor) + 35391 + 3562 + 3566 + │
│ � (solduri creditoare) + 3729 (solduri │
│ │creditoare) + 373 (solduri creditoare) + │
│ � (solduri creditoare) + 541 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Venituri înregistrate în � + 2227 + 2267 + 30277 + 3257 + │
│ avans şi datorii angajate � + 3567 + 376 + 377 + 4727 + 537 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Provizioane 󧓿 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Fondul de garantare a depo- � │
│ zitelor în sistemul bancar │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Fond constituit din contribu-� │
│ ţiile instituţiilor de credit│ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Fond constituit din încasã- � │
│ rile din recuperarea │ │
│ creanţelor │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Fond constituit din alte � │
│ resurse - donaţii, sponso- │ │
│ rizãri, asistenţã financiarã │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Fond constituit din venitu- � │
│ rile din investirea resur- │ │
│ selor financiare disponibile │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Fond constituit din alte � │
│ venituri, stabilite conform │ │
│ legii │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Rezerve � │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Rezerve din reevaluare � │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Profit � (sold creditor) │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Pierdere � (sold debitor) │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Profit � (sold creditor) │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Pierdere � (sold debitor) │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Repartizarea profitului � │
├───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┤
│ ELEMENTE ÎN AFARA BILANŢULUI │
├───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┤
� - Datorii contingente � + 913 + 962 + 981 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Angajamente � + 903 + 921 │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘



CORELAŢII ÎN CADRUL MODELULUI BILANŢULUI



020 = 023 + 026
040 = 043 + 046
300 = 303 + 306
303 = 304 + 305
306 = 307 + 308
310 = 313 + 316
313 = 314 + 315
316 = 317 + 318
320 = 323 + 326
360 = 361 + 363 + 365 + 367 + 369
090 = 420
090 = 010 + 020 + 030 + 040 + 050 + 060 + 070 + 080
420 = 300 + 310 + 320 + 330 + 340 + 350 + 360 + 370 + 380 +
393 - 396 + 403 - 406 - 410



CONTUL DE PROFIT ŞI PIERDERE



┌───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ COD POZIŢIE │ PLAN DE CONTURI │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Dobânzi de primit şi venituri� + 70341 + 70342 + 7036 + 7038 + │
│ asimilate � + 70951 + 70952 + 70953 + 70954 + │
│ � │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Dobânzi de primit şi venituri� + 70341 + 70342 + ex. 7038 │
│ asimilate aferente efectelor │ │
│ publice, obligaţiunilor şi │ │
│ altor titluri cu venit fix │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Dobânzi de plãtit şi � + 60363 + 60369 + 6041 + 6071 + │
│ cheltuieli asimilate � + 60951 + 60955 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Venituri din comisioane � + 70959 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli cu comisioane � + 6049 + 6069 + 60959 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Profit sau pierdere netã din � + 70336 + 7061 + 76311 - 60321 - │
│ operaţiuni financiare � - 6061 - 66311 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte venituri din exploatare � + 746 + 7495 + 74991 + ex. 74997 + │
│ │ex. 765 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli cu personalul � + 612 + 613 + 617 + ex. 6344 - │
│ │ex. 74997 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Salarii � + 613 + ex. 6344 - ex. 74997 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli cu asigurãrile � │
│ sociale │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli aferente pensiilor│ex. 612 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte cheltuieli � + 632 + 633 + ex. 634 + 635 │
│ administrative │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Corecţii asupra valorii � + 651 + 652 + 6642 - 744 - 7642 │
│ imobilizãrilor necorporale │ │
│ şi corporale │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte cheltuieli de exploatare� + 6042 + 6077 + 6092 + 6093 + 6094 +│
│ � + 646 + 6491 + 6493 + 6494 + 6497 + │
│ │ex. 665 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Corecţii asupra valorii � + 6633 + ex. 665 + 667 + 668 │
│ creanţelor şi provizioanelor │ │
│ pentru datorii contingente │ │
│ şi angajamente │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Reluãri din corecţii asupra � + 7633 + ex. 765 + 767 │
│ valorii creanţelor şi provi- │ │
│ zioanelor pentru datorii │ │
│ contingente şi angajamente │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Corecţii asupra valorii � + 66312 │
│ titlurilor de investiţii │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Reluãri din corecţii asupra � + 76312 │
│ valorii titlurilor de │ │
│ investiţii │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Venituri extraordinare � │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Cheltuieli extraordinare � │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
� - Alte impozite ce nu apar în � │
│ elementele de mai sus │ │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘



CORELAŢII ÎN CADRUL MODELULUI CONTULUI DE PROFIT ŞI PIERDERE



070 = 073 + 077
143 = 010 - 020 + 030 - 040 ± 050 + 060 - 070 - 080 - 090 - 100 + 110 -
120 + 130, dacã (010 - 020 + 030 - 040 ± 050 + 060 - 070 - 080 -
090 - 100 + 110 - 120 + 130) > = 0
146 = - (010 - 020 + 030 - 040 ± 050 + 060 - 070 - 080 - 090 - 100 +
110 - 120 + 130), dacã (010 - 020 + 030 - 040 ± 050 + 060 - 070 -
080 - 090 - 100 + 110 - 120 + 130) < 0
173 = 150 - 160, dacã (150 - 160) > = 0
176 = - (150 - 160), dacã (150 - 160) < 0
203 = 180 - 190, dacã (180 - 190) > = 0
206 = - (180 - 190), dacã (180 - 190) < 0
223 = 203 - 206 - 210, dacã (203 - 206 - 210) > = 0
226 = - (203 - 206 - 210), dacã (203 - 206 - 210) < 0
223 - 226 = 203 - 206 - 210



CORELAŢII ÎNTRE MODELUL BILANŢULUI
ŞI AL CONTULUI DE PROFIT ŞI PIERDERE



┌────────────────────┬────────────────────────────────────────┐
│Bilanţ - col. 1 şi 2│Cont de profit şi pierdere - col. 1 şi 2│
├────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 403 │ 223 │
├────────────────────┼────────────────────────────────────────┤
│ 406 │ 226" │
└────────────────────┴────────────────────────────────────────┘



ANEXA 2

MODIFICĂ?RI ŞI COMPLETÃRI
ale concordanţelor dintre unele conturi din planul de conturi
prevãzut de Ordinul ministrului finanţelor publice nr.
1.752/2005 pentru aprobarea Reglementãrilor contabile
conforme cu directivele europene, cu modificãrile şi
completãrile ulterioare, utilizate de Fondul de garantare
a depozitelor în sistemul bancar pânã la data de
31 decembrie 2007, şi conturile prevãzute de Reglementãrile
contabile conforme cu directivele europene, aplicabile
instituţiilor de credit, aprobate prin Ordinul guvernatorului
Bãncii Naţionale a Romaniei nr. 5/2005, cu modificãrile
şi completãrile ulterioare



┌─────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────┐
│Conturile prevãzute de Reglemen- │Conturile prevãzute de Reglementãrile conta-│
│tãrile contabile conforme cu │bile conforme cu directivele europene, │
│directivele europene, aprobate │aplicabile instituţiilor de credit, aprobate│
│prin Ordinul ministrului finan- │prin Ordinul guvernatorului Bãncii Naţionale│
│ţelor publice nr. 1.752/2005, cu │a Romaniei nr. 5/2005, cu modificãrile │
│modificãrile şi completãrile │şi completãrile ulterioare │
│ulterioare │ │
├────────┬────────────────────────┼────────┬───────────────────────────────────┤
│Simbolul│ Denumirea contului │Simbolul│ Denumirea contului │
│contului│ │contului│ │
├────────┼────────────────────────┼────────┼───────────────────────────────────┤
│ 2678 │Alte creanţe imobilizate│ 2231 │Depozite la termen │
│ │ ├────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ │ 2232 │Certificate de depozit │
│ │ ├────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ │ 3031 │Titluri de plasament │
│ │ ├────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ │ 3041 │Titluri de investiţii │
├────────┼────────────────────────┼────────┼───────────────────────────────────┤
│ 2679 │Dobânzi aferente altor │ 2237 │Creanţe ataşate │
│ │creanţe imobilizate ├────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ │ 3037 │Creanţe ataşate │
│ │ ├────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ │ 3047 │Creanţe ataşate │
├────────┼────────────────────────┼────────┼───────────────────────────────────┤
│ 5121 │Conturi la bãnci în lei │ 2211 │Conturi curente la instituţii │
│ │ │ │de credit │
│ │ ├────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ │ 2212 │Conturi curente la instituţii │
│ │ │ │financiare │
├────────┼────────────────────────┼────────┼───────────────────────────────────┤
│ 5124 │Conturi la bãnci în │ 2211 │Conturi curente la instituţii │
│ │valutã │ │de credit │
│ │ ├────────┼───────────────────────────────────┤
│ │ │ 2212 │Conturi curente la instituţii │
│ │ │ │financiare │
├────────┼────────────────────────┼────────┼───────────────────────────────────┤
│ 5186 │Dobânzi de plãtit │ 22172 │Datorii ataşate │
├────────┼────────────────────────┼────────┼───────────────────────────────────┤
│ 5187 │Dobânzi de încasat │ 22171 │Creanţe ataşate │
└────────┴────────────────────────┴────────┴───────────────────────────────────┘


----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016