Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 7 din 11 octombrie 2006  privind procedurile de lucru pentru derularea operatiunilor cu certificate de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 7 din 11 octombrie 2006 privind procedurile de lucru pentru derularea operatiunilor cu certificate de depozit emise de Banca Nationala a Romaniei

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 861 din 20 octombrie 2006
Având în vedere prevederile <>art. 12 şi 43 din Regulamentul Bãncii Naţionale a României nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţã monetarã efectuate de Banca Naţionalã a României şi facilitãţile permanente acordate de aceasta participanţilor eligibili (contrapartidelor eligibile), cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul prevederilor <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,

Banca Naţionalã a României emite urmãtorul ordin:

CAP. I
Piaţa primarã a certificatelor de depozit

ART. 1
Caracteristicile certificatelor de depozit emise de Banca Naţionalã a României sunt urmãtoarele:
a) certificatele de depozit se emit lunar;
b) data publicãrii anunţului: a doua miercuri din lunã, pânã la ora 14,00;
c) data licitaţiei: ziua lucrãtoare urmãtoare publicãrii anunţului licitaţiei. Ofertele de cumpãrare se depun în ziua licitaţiei, pânã la ora 10,00;
d) data emisiunii (decontãrii): ziua lucrãtoare urmãtoare desfãşurãrii licitaţiei;
e) valoarea nominalã individualã: 100.000 lei;
f) modalitatea de plasare a certificatelor de depozit: licitaţie;
g) metoda de alocare: ratã variabilã;
h) metoda de determinare a rezultatelor licitaţiei: metoda ratei multiple.
ART. 2
(1) Anunţul emisiunii va fi aprobat de directorul Direcţiei operaţiuni de piaţã şi va conţine urmãtoarele elemente:
a) seria emisiunii de certificate de depozit (cod ISIN);
b) data scadenţei emisiunii;
c) volumul emisiunii (valoarea cu discont a certificatelor de depozit).
(2) Anunţul va fi transmis participanţilor eligibili (contrapartidelor eligibile) prin poştã electronicã şi va fi publicat în paginile de contribuţie ale Bãncii Naţionale a României din sistemele de transmitere a informaţiilor financiare (Reuters, Bloomberg etc.).
ART. 3
(1) Certificatele de depozit emise de Banca Naţionalã a României se pot cumpãra de cãtre participanţii eligibili (contrapartidele eligibile) prin intermediul licitaţiei.
(2) Participanţii eligibili (contrapartidele eligibile) vor transmite ofertele la Direcţia operaţiuni de piaţã din cadrul Bãncii Naţionale a României, prin modalitãţile considerate acceptabile de Banca Naţionalã a României, precum letric, fax, SWIFT, poştã electronicã etc., cu încadrarea în termenul de transmitere a ofertelor prevãzut la art. 1.
ART. 4
(1) Ofertele transmise dupã expirarea termenului de transmitere a ofertelor prevãzut la art. 1 nu vor fi validate.
(2) Valoarea cu discont cumulatã a opţiunilor unui participant eligibil (unei contrapartide eligibile) nu va putea depãşi volumul emisiunii anunţat de Banca Naţionalã a României. În caz contrar, ofertele respective nu vor fi validate.
(3) Pentru ofertele care nu au fost validate, Direcţia operaţiuni de piaţã din cadrul Bãncii Naţionale a României va comunica în scris decizia sa participantului eligibil (contrapartidei eligibile), înainte de publicarea rezultatelor licitaţiei.
(4) Ofertele cu vicii de formã (oferte incomplete sau care nu respectã modelul specificat de Banca Naţionalã a României) pot fi rectificate, cu acordul comun al Bãncii Naţionale a României şi al participantului eligibil emitent (contrapartidei eligibile emitente), cu condiţia încadrãrii în termenul de transmitere a ofertelor prevãzut la art. 1.
(5) Ofertele sunt revocabile pânã la expirarea termenului de transmitere a ofertelor prevãzut la art. 1.
(6) Ofertele vor conţine, pentru fiecare ratã a discontului, valoarea cu discont cumulatã (preţul total) ce urmeazã a fi investitã. Sumele vor fi exprimate în lei cu douã zecimale, divizibile cu valoarea cu discont a unui certificat de depozit (preţul individual), iar ratele discontului şi randamentele vor fi exprimate în termeni anualizaţi şi vor conţine douã zecimale.
(7) Participanţii eligibili (contrapartidele eligibile) vor transmite ofertele cu opţiunile ordonate crescãtor, începând cu opţiunea care are rata discontului cea mai micã.
ART. 5
(1) Participanţii eligibili (contrapartidele eligibile) pot prezenta oferte de cumpãrare numai în nume şi cont propriu. Modelul ofertei de participare la licitaţie este prezentat în anexa nr. 1.
(2) Valoarea de emisiune (preţul) şi randamentul certificatelor de depozit se calculeazã dupã urmãtoarele formule:


d x n
P = N (1 - ─────); Y = d/(P/N),
360


unde:
P = valoarea de emisiune;
N = valoarea nominalã;
d = rata discontului;
n = numãrul de zile pânã la scadenţã;
Y = randamentul (rata dobânzii).
ART. 6
Valoarea adjudecatã (investitã) totalã a emisiunii de certificate de depozit poate varia în marja de 75%-125% din volumul anunţat al emisiunii. De asemenea, Banca Naţionalã a României îşi rezervã dreptul de a anula în totalitate emisiunea.
ART. 7
În urma determinãrii rezultatelor licitaţiei pentru emiterea de certificate de depozit, Banca Naţionalã a României publicã rezultatele licitaţiei dupã procedura prevãzutã în <>Regulamentul nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţã monetarã efectuate de Banca Naţionalã a României şi facilitãţile permanente acordate de aceasta participanţilor eligibili (contrapartidelor eligibile), cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi notificã participanţilor eligibili (contrapartidelor eligibile) care au prezentat oferte de cumpãrare la respectiva emisiune sumele adjudecate/neadjudecate la licitaţie.
ART. 8
În situaţia în care, în urma anunţãrii rezultatelor licitaţiei şi notificãrilor transmise participanţilor eligibili (contrapartidelor eligibile), aceştia nu pot onora oferta transmisã Bãncii Naţionale a României şi declaratã câştigãtoare, Banca Naţionalã a României va aplica prevederile <>art. 40 din Regulamentul nr. 1/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 9
(1) Rezultatele licitaţiei sunt transmise sistemului de depozitare şi decontare SaFIR în ziua licitaţiei, pânã la închiderea sistemului SaFIR.
(2) Decontarea operaţiunilor cu certificate de depozit derulate pe piaţa primarã se efectueazã în conformitate cu Regulile sistemului de depozitare şi decontare SaFIR, ale sistemului cu decontare brutã în timp real ReGIS, precum şi cu reglementãrile în domeniu emise de Banca Naţionalã a României.

CAP. II
Piaţa secundarã a certificatelor de depozit

Orarul şi calendarul de tranzacţionare
ART. 10
(1) Orarul de funcţionare pentru piaţa secundarã a certificatelor de depozit este cuprins între orele 09,00-16,00.
(2) Piaţa secundarã a certificatelor de depozit funcţioneazã în zilele bancare, aşa cum sunt acestea definite şi stabilite de reglementãrile în vigoare.
ART. 11
(1) Tranzacţiile în afara orarului de funcţionare se pot încheia pânã cel târziu la ora 16,30 în cazul în care decontarea acestora implicã un transfer de fonduri în sistemul ReGIS.
(2) Tranzacţiile menţionate la alin. (1) se pot încheia numai dacã procedurile interne de lucru conţin prevederi privind tipurile de tranzacţii permise şi formalitãţile prevãzute de art. 31 pentru a asigura validitatea tranzacţiei.
(3) Pentru aceste tranzacţii, instrucţiunile de decontare trebuie sã fie transmise conform regulilor sistemului SaFIR.
(4) Tranzacţiile încheiate în afara orarului de funcţionare al pieţei secundare a certificatelor de depozit pot fi efectuate sub rezerva obligativitãţii încadrãrii în plafoanele şi limitele stabilite de compartimentele de control al riscului ale participanţilor.
ART. 12
În cazul în care decontarea unei tranzacţii la scadenţa stabilitã iniţial ar avea loc într-o zi nebancarã, decontarea va avea loc în urmãtoarea zi bancarã.
ART. 13
În cazul imposibilitãţii generale de funcţionare a pieţei, ca urmare a unor dezastre naturale sau evenimente neprevãzute, Banca Naţionalã a României poate dispune mãsuri specifice.
Practici de piaţã
ART. 14
Participanţii pe piaţa secundarã sunt obligaţi sã dispunã de proceduri interne privind derularea tranzacţiilor pe piaţa secundarã, care vor cuprinde prevederi referitoare la toate tipurile de tranzacţii care se pot derula, modalitãţile prin care se pot încheia tranzacţiile, respectiv procedurile de confirmare.
ART. 15
Participanţii au obligaţia de a evalua anual procedurile din perspectiva alinierii acestora la tendinţa pieţei.
ART. 16
Relaţiile dintre preţ, randament şi dobânda acumulatã sunt descrise mai jos:
PB = 100 x [1 - (n x d)/(360 x 100)]
Y = d/[1 - (n x d)/(360)] sau Y = d/PB,
unde:
Y = randamentul (rata dobânzii);
PB = preţul brut al certificatului de depozit exprimat ca procent din valoarea nominalã;
n = numãrul de zile pânã la scadenţã;
d = rata discontului.
Operaţiuni pe piaţa secundarã a certificatelor de depozit
ART. 17
(1) Pe piaţa secundarã a certificatelor de depozit se pot încheia urmãtoarele tipuri de operaţiuni:
1. tranzacţii de vânzare-cumpãrare: spot/today/ tomorrow/forward;
2. tranzacţii repo/reverse repo: tranzacţii repo/reverse repo pe termen lung, tranzacţii repo/reverse repo în cadrul zilei;
3. operaţiuni de transfer fãrã platã;
4. contracte de garanţie.
(2) Tranzacţiile sell-buyback/buy-sellback sunt asimilate în categoria tranzacţiilor de vânzare-cumpãrare ca operaţiuni reversibile şi se vor raporta distinct, în conformitate cu prevederile anexei nr. 2.
(3) Operaţiunile de transfer fãrã platã, precum şi contractele de garanţie se încheie în conformitate cu reglementãrile în vigoare privind transferurile cu titlu gratuit şi, respectiv, garanţiile financiare şi/sau mobiliare şi se proceseazã conform regulilor sistemului SaFIR.
ART. 18
(1) Participanţii pot încheia tranzacţii forward, repo/reverse repo, sell-buyback/buy-sellback numai în baza unor contracte agreate de pãrţi.
(2) Pentru încheierea tranzacţiilor prevãzute la alin. (1), Banca Naţionalã a României recomandã folosirea contractelor-cadru standardizate şi poate propune modele de astfel de contracte-cadru.
ART. 19
(1) În funcţie de data la care are loc decontarea, tranzacţiile pe piaţa secundarã a certificatelor de depozit se clasificã în:
a) spot;
b) today;
c) tomorrow;
d) forward.
(2) În cazul tranzacţiilor spot, data decontãrii este a doua zi lucrãtoare de la data tranzacţiei.
(3) În cazul tranzacţiilor today, data decontãrii este aceeaşi cu data tranzacţiei.
(4) În cazul tranzacţiilor tomorrow, data decontãrii este ziua lucrãtoare urmãtoare datei tranzacţiei.
(5) În cazul tranzacţiilor forward, data decontãrii este o zi lucrãtoare ulterioarã decontãrii tranzacţiei spot.
ART. 20
Participanţilor la piaţa secundarã a certificatelor de depozit le este interzisã adoptarea unor politici de tranzacţionare care pot conduce la disfuncţionalitãţi sau pot împiedica derularea normalã a activitãţii celorlalţi participanţi, precum şi a oricãror practici de manipulare sau de fraudare.
Publicarea cotaţiilor
ART. 21
(1) Participanţii pe piaţa secundarã a certificatelor de depozit au obligaţia sã afişeze în permanenţã, prin sistemele de difuzare a informaţiei (Reuters, Bloomberg etc.), în timpul orelor de funcţionare a pieţei certificatelor de depozit, cotaţii informative de vânzare-cumpãrare aferente tranzacţiilor spot, sub formã de preţ de vânzare-cumpãrare şi randament pentru toate emisiunile de certificate de depozit aflate în circulaţie.
(2) Prin cotaţia informativã se indicã un preţ la care cel ce coteazã este dispus sã vândã sau sã cumpere.
(3) Cotaţia fermã reprezintã o obligaţie asumatã de a încheia tranzacţia la clauzele standard sau negociate în cazul în care cotaţia este acceptatã.
(4) La solicitare, pe piaţa secundarã a certificatelor de depozit este obligatorie oferirea de cotaţii ferme de vânzare-cumpãrare de cãtre participanţii cãrora le-au fost solicitate. În situaţia în care cotaţia fermã este acceptatã, tranzacţia este consideratã încheiatã şi se executã necondiţionat.
ART. 22
Cotaţiile trebuie sã se publice simultan ca randament la maturitate şi ca preţ exprimat procentual cu trei zecimale.
ART. 23
Pentru o emisiune, cantitatea minimã a certificatelor de depozit pentru care se va publica o cotaţie fermã este de cinci ori valoarea nominalã individualã a acestora. Cantitãţile pentru care se vor publica cotaţii ferme/informative vor fi multipli de cinci ai valorii nominale individuale şi vor fi exprimate în valoare nominalã.
ART. 24
Participantul care a solicitat o cotaţie fermã trebuie sã rãspundã prompt, indiferent dacã va încheia sau nu tranzacţia.
ART. 25
În procesul de negociere bilateralã, cotaţia pentru care au fost afişate numai identificatorul emisiunii, randamentul şi preţul este indicativã şi se referã la o tranzacţie spot, iar cantitatea oferitã reprezintã cantitatea minimã tranzacţionabilã valabilã.
ART. 26
Participanţii care doresc sã deruleze tranzacţii cu alte scadenţe decât spot sau pentru o altã cantitate, multiplu al cantitãţii minime tranzacţionabile, vor specifica explicit acest lucru la solicitarea unei cotaţii.
ART. 27
Participanţii pe piaţa secundarã vor raporta Direcţiei plãţi - Serviciul depozitare şi decontare instrumente financiare din cadrul Bãncii Naţionale a României orice acţiune de naturã a pune în pericol integritatea sau reputaţia pieţei secundare a certificatelor de depozit, cum ar fi, de exemplu (fãrã a se limita însã la acestea):
a) publicarea de cotaţii ferme şi retragerea imediatã a acestora ca urmare a intenţiei de a nu tranzacţiona la preţul astfel afişat;
b) publicarea unor cotaţii ferme nerealiste, pentru care nu existã intenţia onorãrii obligaţiilor sau destinate sã inducã confuzie în rândul celorlalţi participanţi.
ART. 28
Banca Naţionalã a României va monitoriza activitatea participanţilor pe piaţa secundarã din punct de vedere al îndeplinirii obligaţiilor de cotare.
Încheierea şi confirmarea tranzacţiilor
ART. 29
Tranzacţiile între participanţi se încheie telefonic, prin telex, Reuters dealing sau prin alte sisteme de tranzacţionare agreate de Banca Naţionalã a României.
ART. 30
O tranzacţie se considerã încheiatã în momentul în care preţul şi toţi ceilalţi termeni ai tranzacţiei au fost agreaţi, prin intermediul mijloacelor specificate la art. 29, de cãtre pãrţile implicate în tranzacţie.
ART. 31
Tranzacţia se confirmã letric, prin telex, e-mail, fax, electronic, SWIFT sau prin alte mijloace agreate de pãrţi. Confirmarea tranzacţiei reprezintã dovada încheierii tranzacţiei, însã aceasta nu poate înlocui termenii agreaţi ai tranzacţiei.
ART. 32
(1) Confirmãrile trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele elemente:
a) ISIN;
b) data încheierii tranzacţiei;
c) data decontãrii tranzacţiei;
d) tipul tranzacţiei;
e) cantitatea tranzacţionatã exprimatã ca valoare nominalã;
f) suma de decontat;
g) conturile din/în care se va efectua decontarea fondurilor;
h) preţul brut;
i) preţul net;
j) randamentul tranzacţiei (dupã caz).
(2) În cazul tranzacţiilor repo/reverse repo confirmãrile vor conţine suplimentar urmãtoarele elemente:
a) scadenţa celui de-al doilea pas;
b) suma de decontat aferentã celui de-al doilea pas;
c) rata repo.
(3) Dupã confirmare, operaţiunea va fi cât mai curând posibil decontatã în sistemul SaFIR conform regulilor de sistem ale acestuia.
ART. 33
Compartimentul de procesare posttranzacţionare al participanţilor trebuie sã asigure emiterea şi verificarea confirmãrilor de tranzacţionare. Compartimentul de procesare posttranzacţionare are obligaţia de a transmite confirmãrile în cel mai scurt timp posibil dupã încheierea unei tranzacţii, dar nu mai târziu de sfârşitul zilei.
ART. 34
În cazul în care confirmarea primitã de la contrapartidã conţine informaţii eronate, trebuie solicitatã o nouã confirmare.
Raportarea tranzacţiilor
ART. 35
La sfârşitul fiecãrei zile de tranzacţionare participanţii au obligaţia de a transmite lista tuturor tranzacţiilor încheiate cãtre Direcţia plãţi - Serviciul depozitare şi decontare instrumente financiare din cadrul Bãncii Naţionale a României.
ART. 36
(1) Tranzacţiile vor fi raportate de cãtre participanţi în ziua în care acestea se încheie, indiferent de scadenţa tranzacţiei, în intervalul orar 16,00-18,00.
(2) Raportarea se va transmite sub forma unui fişier Excel folosind serviciul de poştã electronicã securizatã Lotus Notes, în conformitate cu prevederile din anexa nr. 2.
ART. 37
Raportãrile vor conţine detaliile tuturor categoriilor de tranzacţii prevãzute în tabelul 1 din anexa nr. 2.
Publicarea preţului mediu zilnic
ART. 38
(1) Determinarea preţului mediu zilnic pentru emisiunile de certificate de depozit se poate realiza astfel:
- pe baza tranzacţiilor spot încheiate sau a cotaţiilor aferente tranzacţiilor spot publicate de participanţi;
- prin alte proceduri, comunicate în prealabil de Banca Naţionalã a României.
(2) În acest scop, Banca Naţionalã a României poate solicita participanţilor pe piaţa secundarã a certificatelor de depozit publicarea de cotaţii ferme sau indicative pentru una sau mai multe emisiuni de certificate de depozit.
ART. 39
Determinarea şi publicarea preţului mediu zilnic pentru fiecare emisiune de certificate de depozit se realizeazã în fiecare zi bancarã, dupã închiderea pieţei secundare, de cãtre Direcţia plãţi - Serviciul depozitare şi decontare instrumente financiare din cadrul Bãncii Naţionale a României.
Interdicţii, sancţiuni şi soluţionarea diferendelor
ART. 40
Diseminarea de informaţii, prin orice mijloace, care oferã sau sunt în mãsurã a oferi indicaţii false sau înşelãtoare cu privire la tranzacţii cu certificate de depozit este strict interzisã.
ART. 41
Pãrţile implicate vor depune toate diligenţele pentru soluţionarea pe cale amiabilã a diferendelor apãrute în aplicarea prevederilor prezentului ordin.
ART. 42
(1) Pãrţile implicate pot sã îşi soluţioneze diferendele apãrute în aplicarea prevederilor prezentului ordin apelând la structura din cadrul Bãncii Naţionale a României, respectiv Direcţia plãţi, dacã au epuizat toate posibilitãţile de soluţionare pe cale amiabilã.
(2) În astfel de cazuri, pãrţile trebuie sã recunoascã în scris acceptarea necondiţionatã a deciziei de soluţionare a diferendului adoptate de Banca Naţionalã a României.

CAP. III
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 43
(1) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezentul ordin.
(2) Prezentul ordin intrã în vigoare la data de 23 octombrie 2006.
(3) La data intrãrii în vigoare a prezentului ordin se abrogã orice alte dispoziţii contrare.

Guvernatorul Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 11 octombrie 2006.
Nr. 7.

ANEXA 1



ANTET PARTICIPANT ELIGIBIL
(CONTRAPARTIDA ELIGIBILA)

Nr. ....... Data .........

OFERTA DE PARTICIPARELA LICITATIA DIN DATA DE ...... PENTRU CUMPARARE DE
CERTIFICATE DE DEPOZIT EMISE DE B.N.R.

Nr. de referinta al licitatiei:
Seria emisiunii de certificate de depozit:

OPTIUNI
┌──────┬───────┬───────┐
│ 1 │ 2 │ 3 │
└──────┴───────┴───────┘
Numar de certificat de depozit(buc.): ┌──────┬───────┬───────┐
└──────┴───────┴───────┘
Valoare nomiala individuala(lei): ┌──────┬───────┬───────┐
└──────┴───────┴───────┘
Valoare nominala totala (lei): ┌──────┬───────┬───────┐
└──────┴───────┴───────┘
Rata discontului(%) ┌──────┬───────┬───────┐
└──────┴───────┴───────┘
Pret individual ┌──────┬───────┬───────┐
└──────┴───────┴───────┘
Pret total ┌──────┬───────┬───────┐
└──────┴───────┴───────┘
Randament(%) ┌──────┬───────┬───────┐
└──────┴───────┴───────┘
Data emisiunii(decontarii): ┌──────┬───────┬───────┐
└──────┴───────┴───────┘
Data scadentei emisiunii: ┌──────┬───────┬───────┐
└──────┴───────┴───────┘
PARTICIPANT ELIGIBIL(CONTRAPARTIDA ELIGIBILA)

Persoane autorizate: Numele si prenumele
Functia
Semnaturi autorizate cf. art. 34 din
<>Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancara,
republicata
(L.S.)



ANEXA 2



RAPORT DE TRANZACTIONARE
┌──┬─────────────────┬───────────────┬─────────────────────────────────────────┐
│NR│ Denumire │ Format │ Descriere │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│1 │Cod tranzactie │4!a │Cod tranzactie conform tabel 1 "Categorii│
│ │ │ │tranzactii si corespondenta cu codurile │
│ │ │ │operatiunilor SaFIR" │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│2 │Cod operatiune │3!n │Cod operatiune, conform regulilor │
│ │ │ │sistemului SaFIR, Anexa 8 │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│3 │Ora tranzactiei │HHMM │Ora si minutul la care s-a incheiat │
│ │ │ │tranzactia │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│4 │Data tranzactiei │YYYYMMDD │Data la care s-a incheiat tranzactia │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│5 │Data scadentei │YYYYMMDD │Data la care se va initia decontarea │
│ │ │ │tranzactiei │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│6 │ADEL │YYYYMMDD │Data limita pentru decontarea fondurilor │
│ │ │ │pentru tranzactiile cu titluri denominate│
│ │ │ │in valuta │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│7 │Identificatorul │e12!cã4*35x] │Cod ISIN │
│ │emisiunii │ │ │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│8 │Identificator │4!a2!a2!cã3!c] │Cod BIC │
│ │vanzator │ │ │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│9 │Cont vanzator │4!a1!n │Simbol cont SaFIR │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│10│Identificator │4!a2!a2!cã3!c] │Cod BIC │
│ │cumparator │ │ │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│11│Cont cumparator │4!a1!n │Simbol cont SaFIR │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│12│Randament │15d │Pentru tranzactiile LTR se va specifica │
│ │ │ │rata repo │
│ │ │ │Pentru tranzactiile IDR campul nu se va │
│ │ │ │completa │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│13│Pret net │15d │ │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│14│Pret brut │15d │ │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│15│Suma de decontat │15d │ │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│16│Cod moneda │3!a │Cod moneda in care se efectueaza │
│ │ │ │tranzactia: RON │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│17│Contract │ │Acronimul contractului standardizat │
│ │standardizat │ │conform tabelului 2, "Acronim contract │
│ │ │ │standardizat"; │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│18│Nr. contract │16!a │Numarul contractului; se aplica pentru │
│ │ │ │tranzactiile FWD, IDR, LTR, SBB, PLEX │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│19│Confirmare │35!a │Camp descriptiv care descrie modul in │
│ │ │ │care s-a derulat confirmarea (tel., │
│ │ │ │posta electronica etc.) │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│20│Modul de │ │Camp descriptiv care precizeaza modali- │
│ │incheiere a │ │tatea de incheiere a tranzactiei: │
│ │tranzactiei │35!a │telefonic, Reuters, etc. │
├──┼─────────────────┼───────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│21│Comentarii │35!a │Camp descriptiv care poate contine alte │
│ │ │ │informatii │
└──┴─────────────────┴───────────────┴─────────────────────────────────────────┘



Tabel 1 - Categorii tranzactii raportare si corespondenta cu codurile
operatiunilor SaFIR


┌──────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────────┐
│ Tip tranzactie │ Cod tranzactie │ Cod SaFIR │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Vanzari - Cumparari spot │ SPOT │ 802 │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Vanzari - Cumparari tody │ TD │ 802 │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Vanzari - Cumparari tomorrow │ TM │ 802 │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Vanzari - Cumparari forward │ FWD │ 802 │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Repo/Reverse repo in cadrul zilei │ IDR1 │ 810 │
│primul pas │ │ │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Repo/Reverse repo in cadrul zilei │ IDR2 │ 813 │
│pasul doi │ │ │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Repo/Reverse repo pe termen │ LTR1 │ 811 │
│lung primul pas │ │ │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Repo/Reverse repo pe termen │ LTR2 │ 814 │
│lung pasul doi │ │ │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Sell-buyback/buy-sellback primul │ SBB1 │ 802 │
│pas │ │ │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Sell-buyback/buy-sellback pasul │ SBB2 │ 802 │
│doi │ │ │
├──────────────────────────────────┼──────────────────┼───────────────────┤
│Executari gajuri prin vanzare │ PLEX │ 823 │
│ │ │ │
└──────────────────────────────────┴──────────────────┴───────────────────┘



Tabelul 2 - Acronim contract standardizat


┌────────────────────┬────────────────────┬────────────────────────────────────┐
│Contract │Acronim │Exemple │
├────────────────────┼────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Contract cadru │NBR4!a, unde │NBRIDR:contract cadru aferent │
│standardizat propus │4!a: reprezinta │tranzactiilor repo/reverse repo cu │
│sau incheiat cu │codificarea tranzac-│decontare in aceeasi zi conform │
│Banca Nationala a │tiei conform │Regulamnetului nr. 10/2005 privind │
│Romaniei │tabelului 1 │facilitatile acordate de Banca │
│ │ │Nationala a Romaniei in scopul │
│ │ │fluidizarii decontarilor in sistemul│
│ │ │ReGIS │
├────────────────────┼────────────────────┼────────────────────────────────────┤
│Contract nestandar- │4!a: reprezinta │SBB: contract aferent tranzactiilor │
│dizat, agreat bila- │codificarea tranzac-│sell-buyback/buy-sellback, agreat │
│teral de partici- │tiei conform │bilateral │
│pantii care incheie │tabelului 1 │REPO: contract aferent tranzactiilor│
│tranzactia │ │repo/reverse repo, agreat bilateral │
└────────────────────┴────────────────────┴────────────────────────────────────┘


____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016