Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 68 din 30 septembrie 1997  pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la conditiile sanitare veterinare pentru admiterea la import a produselor de origine animala si a furajelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 68 din 30 septembrie 1997 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la conditiile sanitare veterinare pentru admiterea la import a produselor de origine animala si a furajelor

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 284 din 21 octombrie 1997
Vazand Nota nr. 126.512 din 26 septembrie 1997 a Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare,
având în vedere prevederile <>art. 31 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã,
în temeiul <>Hotãrârii Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei,
ministrul agriculturii şi alimentaţiei emite urmãtorul ordin:

1. Se aproba Norma sanitarã veterinara privind condiţiile sanitare veterinare pentru admiterea la import a produselor de origine animala şi a furajelor, cuprinsã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
2. Ordinul ministrului agriculturii şi alimentaţiei nr. 12 din 26 februarie 1993 şi orice alte prevederi contrare prezentului ordin se abroga.
3. Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara va lua mãsuri de aducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin şi îl va comunica persoanelor interesate.
4. Prezentul ordin intra în vigoare în termen de 15 zile de la data publicãrii lui în Monitorul Oficial al României.

Ministrul agriculturii
şi alimentaţiei,
Dinu Gavrilescu


ANEXA 1

NORMA SANITARĂ VETERINARA
cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru admiterea la import a produselor de origine animala şi a furajelor

CAP. 1
Condiţii generale
1. În conformitate cu <>art. 25 şi 26 din Legea sanitarã veterinara nr. 60/1974 , republicatã, importul produselor de origine animala şi al furajelor se poate efectua numai în condiţiile stabilite de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
2. Importul produselor de origine animala şi al furajelor se poate efectua din ţãrile care conferã garanţii asupra situaţiei epizootologice, stabilite prin tratative bilaterale între autoritãţile sanitare veterinare sau sunt atestate de cãtre organismele sanitare veterinare internaţionale ca fiind indemne epizootologic.
3. Importul produselor de origine animala şi al furajelor se poate efectua numai din unitãţi agreate, cuprinse în listele publicate în Jurnalul Oficial al Comunitãţii Europene.
În alte condiţii, aceste unitãţi vor fi verificate în scopul agrearii pentru export de cãtre autoritatea centrala veterinara din România.
Verificarea unitãţilor conditioneaza acceptarea importurilor din ţãrile respective şi se efectueazã la cererea şi pe cheltuiala agenţilor economici importatori interesaţi.

CAP. 2
Condiţii de ambalare, de marcare şi de transport
1. Produsele de origine animala şi furajele care se importa trebuie sa fie însoţite de certificate sanitare veterinare eliberate de un medic veterinar de stat, care sa ateste îndeplinirea condiţiilor sanitare veterinare stabilite de Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei.
Fiecare transport va fi însoţit, de asemenea, şi de declaraţia de conformitate emisã de cãtre producãtor.
2. Eticheta aplicatã pe ambalajele de desfacere şi de transport ale produselor de origine animala şi ale furajelor va include în mod obligatoriu data de fabricaţie şi data expirãrii (valabilitatea). Aceste elemente se înscriu în certificatul sanitar veterinar insotitor şi în declaraţia de conformitate.
3. Marca de sãnãtate (ştampila de control veterinar) se aplica pe certificatul sanitar veterinar şi pe fiecare unitate de ambalaj.
4. Importul produselor de origine animala şi al furajelor este permis numai în condiţiile în care acestea sunt protejate în ambalaje de desfacere şi de transport care sa le asigure integritatea.
Carnea de pasare în carcasa şi carnurile transate în piese se admit la import numai ambalate individual şi protejate în cutii de carton.

CAP. 3
A. Condiţii speciale
1. Produsele de origine animala şi furajele importate trebuie sa prezinte parametrii fizico-chimici şi microbiologici, cel puţin la nivelul reglementãrilor naţionale.
2. Condiţiile de valoare nutritiva pentru toate produsele de origine animala şi pentru furaje (conţinut de apa, proteine, lipide, glucide, substanţe minerale vitamine) vor fi declarate prin înscrierea nominalã şi cantitativã pe eticheta fiecãrei unitãţi de ambalaj şi în declaraţia de conformitate.
3. Pentru preparatele din carne nu se admite o proporţie de colagen mai mare de 20% din conţinutul proteic total, iar adaosurile din aceste produse (fãina de soia, amidon, clorura de sodiu, nitrati, fosfati) vor fi, de asemenea, menţionate nominal şi cantitativ pe eticheta fiecãrei unitãţi de ambalaj.
4. Importul de amestecuri de adjuvanti alimentari (agenţi de sarare, emulgatori, conservanti, coloranti, condimente şi aromatizanti) şi de premixuri furajere se admite cu condiţia nominalizãri ingredientelor şi proportiei acestora pe eticheta fiecãrei unitãţi de ambalaj.
5. Importul de carne tocata sau de pasta de carne, indiferent de specia de la care provine, se poate efectua:
- numai în stare congelata (minimum - 18 gr. C);
- numai pentru producţia preparatelor din carne, tratate termic în unitãţi de industrializare aflate sub supraveghere sanitarã veterinara;
- numai din unitãţi verificate şi agreate în prealabil de cãtre autoritatea centrala veterinara din România.
Carnea tocata sau pasta de carne nu trebuie sa conţinã organe şi fragmente de oase.
B. Condiţii de temperatura şi de depozitare
1. Importul de carne în carcasa, semicarcasa, sferturi se admite în stare congelata (minimum - 18 gr. C în profunzime) sau în stare refrigerata, cu condiţia ca aceasta sa fie zvantata şi sa ajungã la destinaţie în maximum 72 de ore de la data tãierii animalelor, iar pe toatã durata transportului, temperatura la os sa fie de 0 gr. - + 4 gr. C. Se interzice transportul în vrac al carnii refrigerate.
2. La sosirea în ţara, la destinaţie, produsele importate se depoziteaza obligatoriu într-un depozit adecvat sortimentului de produs importat şi care poseda autorizaţie sanitarã veterinara emisã de cãtre Direcţia sanitarã veterinara judeteana şi a municipiului Bucureşti.

CAP. 4
Controlul sanitar veterinar al produselor de origine animala şi al furajelor importate
1. Loturile de produse de origine animala şi ale furajelor sosite la punctele de trecere a frontierei, care în urma inspecţiei sanitare veterinare, se constata ca nu îndeplinesc condiţiile stabilite prin prezentul ordin, nu se admit la import.
Inspectoratele de poliţie sanitarã veterinara de frontiera notifica, de îndatã, la Agenţia Nationala Sanitarã Veterinara şi la Direcţia sanitarã veterinara judeteana sau a municipiului Bucureşti, fiecare caz de neîndeplinire a condiţiilor sanitare veterinare de import.
2. Agentul economic importator are obligaţia sa anunţe medicul veterinar de stat, teritorial, asupra intrãrii produselor în depozitul autorizat, în vederea verificãrii concordanţei dintre datele înscrise în documentele insotitoare şi condiţiile de import stabilite.
3. Medicul veterinar de stat are obligaţia verificãrii produselor şi recoltarii probelor reprezentative pentru examenul de laborator.
Numãrul de probe care se recolteaza dintr-un lot şi din fiecare sortiment de produs este de minimum 5. Pentru conserve numãrul de 5 probe (recipiente) se referã la fiecare sortiment şi la fiecare data de fabricaţie.
4. Primele 3 loturi de produse din aceleaşi sortimente importate în cursul unui an, din aceeaşi ţara şi de la acelaşi producãtor, se supun examenului complet de laborator: organoleptic, fizico-chimic, microbiologic, reziduuri biologice, metale grele, radioactivitate.
5. În cazul în care examenele de laborator atesta rezultate corespunzãtoare pentru toate cele 3 loturi, urmãtoarele loturi de produse din aceleaşi sortimente importate în cursul unui an, din aceeaşi ţara şi de la acelaşi producãtor, vor fi supuse numai examenului organoleptic, fizico-chimic, microbiologic şi, trimestrial, prin sondaj, examenului complet de laborator.
Dacã cel puţin un lot dintre cele 3 nu corespunde la unul din examenele efectuate, examenul complet se va efectua şi la urmãtoarele 3 loturi importate.
6. Produsele de origine animala importate, care nu îndeplinesc condiţiile de securitate pentru consumator, atestate prin examene de laborator, se confisca de cãtre medicul veterinar de stat şi se dirijeaza pentru utilizare conform prevederilor <>Legii sanitare veterinare nr. 60/1974 , republicatã.
7. Înainte de avizarea valorificãrii produselor importate, medicul veterinar de stat va analiza din nou condiţiile de pãstrare, starea de prezentare şi va decide asupra extinderii concluziilor din buletinul de analiza la întregul lot de produse examinate.

CAP. 5
Dispoziţii finale
1. Agentul economic nu are dreptul de a valorifica sau de a instraina din depozit produsele de origine animala şi furajele importate pana la stabilirea deciziei privind modul de valorificare a acestora de cãtre medicul veterinar de stat care a recoltat probele.
2. Produsele care se distribuie altor agenţi economici vor fi însoţite, în condiţiile legii, de certificat sanitar veterinar de transport, certificat de calitate şi o copie de pe buletinul de analiza şi se mai supun unui nou examen de laborator, numai când situaţia o impune.

---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016