Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 663 din 27 noiembrie 2008  pentru modificarea si completarea Metodologiei privind identificarea, evaluarea si controlul riscurilor de incendiu, aprobata prin   Ordinul ministrului internelor si reformei administrative nr. 210/2007     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 663 din 27 noiembrie 2008 pentru modificarea si completarea Metodologiei privind identificarea, evaluarea si controlul riscurilor de incendiu, aprobata prin Ordinul ministrului internelor si reformei administrative nr. 210/2007

EMITENT: MINISTERUL INTERNELOR SI REFORMEI ADMINISTRATIVE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 822 din 8 decembrie 2008

Având în vedere prevederile <>art. 29 alin. (3) din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor,
în temeiul dispoziţiilor <>art. 7 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, aprobatã cu modificãri prin <>Legea nr. 15/2008 ,

ministrul internelor şi reformei administrative emite prezentul ordin.

ART. I
Metodologia privind identificarea, evaluarea şi controlul riscurilor de incendiu, aprobatã prin <>Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 210/2007 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 360 din 28 mai 2007, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. La articolul 29, litera f) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"f) asigurarea intervenţiei serviciilor pentru situaţii de urgenţã;".
2. Articolul 38 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38. - (1) Autorizarea persoanelor fizice se realizeazã pe bazã de interviu, dupã depunerea unui dosar care cuprinde urmãtoarele documente:
a) cerere-tip de autorizare/reautorizare a persoanelor fizice pentru desfãşurarea activitãţii de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu, conform modelului prevãzut din anexa nr. 6 la prezenta metodologie;
b) documente, în copie legalizatã, care sã ateste cã solicitantul este absolvent al unei instituţii de învãţãmânt postuniversitar acreditate, în domeniile securitatea la incendiu a construcţiilor şi instalaţiilor aferente sau managementul/analiza riscurilor de incendiu, care include minimum un modul despre metode de evaluare a riscului de incendiu;
c) memoriu privind activitãţile reprezentative desfãşurate, conform modelului din anexa nr. 6a la prezenta metodologie;
d) o lucrare relevantã de identificare şi evaluare a riscului de incendiu executatã într-o construcţie existentã, elaboratã de solicitant.
(2) Etapele interviului sunt prezentate în Ghidul de interviu, prevãzut în anexa nr. 6b la prezenta metodologie."
3. Dupã articolul 38 se introduce un nou articol, articolul 38^1, care va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 38^1 - Metodele de evaluare a riscului de incendiu, alãturi de bibliografia selectivã necesarã pentru examinarea în vederea autorizãrii, sunt prevãzute în anexa nr. 6c la prezenta metodologie."
4. La articolul 39 punctul 2, litera b) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"b) certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului, în copie legalizatã;".
5. La articolul 39 punctul 2, dupã litera b) se introduce o nouã literã, litera c), care va avea urmãtorul cuprins:
"c) sã aibã prevãzut în statut sau, dupã caz, în actul de înfiinţare activitãţi în domeniul securitãţii la incendiu sau în managementul riscurilor."
6. La articolul 41, alineatul (1) se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 41. - (1) Serviciul informare publicã, statisticã şi analizã riscuri comunicã solicitanţilor persoane fizice data susţinerii interviului, în vederea autorizãrii, în cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului complet."
7. Articolul 43 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Art. 43. - (1) Evaluarea dosarelor menţionate la art. 39 se face de cãtre o comisie numitã prin ordin de zi al inspectorului general, în termen de cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului complet.
(2) Criteriile pe baza cãrora se realizeazã evaluarea dosarelor de autorizare au în vedere urmãtoarele elemente:
a) îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate;
b) experienţa în domeniul securitãţii la incendiu;
c) adresele a cel puţin 3 beneficiari privind calitatea lucrãrilor efectuate de societatea solicitantã în domeniul securitãţii la incendiu, respectiv a celor efectuate de evaluatorul/evaluatorii care lucreazã pentru societate, dupã caz;
d) experienţa şi rezultatele activitãţii de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu desfãşurate anterior obţinerii autorizãrii, dupã caz;
e) sã facã dovada cã a încheiat contract de muncã cu cel puţin o persoanã fizicã autorizatã sã desfãşoare activitãţi de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu.
(3) Criteriul de la alin. (2) lit. d) este obligatoriu la evaluarea în vederea reînnoirii autorizaţiei.
(4) În urma evaluãrii dosarului, comisia hotãrãşte eliberarea sau respingerea eliberãrii autorizaţiei. Modelul autorizaţiei pentru desfãşurarea activitãţii de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu pentru persoane juridice este prevãzut în anexa nr. 9 la prezenta metodologie.
(5) Contestaţiile la hotãrârea comisiei se adreseazã inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, în termen de 15 zile de la data comunicãrii actului.
(6) Contestaţiile se soluţioneazã de o comisie numitã prin ordin de zi al inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, în termen de 15 zile de la primirea acestora."
7. Anexa nr. 6 la metodologie se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 1.
8. Dupã anexa nr. 6 la metodologie se introduc trei noi anexe, anexele nr. 6a, 6b şi 6c, care vor avea cuprinsul prevãzut în anexele nr. 2, 3 şi 4.
9. Anexa nr. 7 la metodologie se modificã şi se înlocuieşte cu anexa nr. 5.
ART. II
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezentul ordin.
ART. III
Prezentul ordin se publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I.


p. Ministrul internelor
şi reformei administrative,
Liviu Radu,
secretar de stat

Bucureşti, 27 noiembrie 2008.
Nr. 663.


ANEXA 1
-------
(Anexa nr. 6 la <>Ordinul nr. 210/2007 )
--------------------------------------

CERERE-TIP
de autorizare/reautorizare a persoanelor fizice pentru
desfãşurarea activitãţii de identificare, evaluare
şi control al riscurilor de incendiu


Cãtre: Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã

Subsemnatul/Subsemnata, ........., cu domiciliul în localitatea ........, str. ...... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ......, telefon ........, fax ......, e-mail ........., CNP ........., solicit autorizarea/reautorizarea pentru desfãşurarea activitãţii de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu.

În susţinerea cererii anexez dosarul tehnic, care cuprinde urmãtoarele documente:
a) certificat de absolvire a unui curs postuniversitar, conform prevederilor art. 38 lit. b) din Metodologia de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu, aprobatã prin <>Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 210/2007 , în copie legalizatã;
b) memoriu privind activitãţile reprezentative desfãşurate;
c) o lucrare relevantã de identificare şi evaluare a riscului de incendiu, executatã într-o construcţie existentã, care atestã îndeplinirea condiţiilor prevãzute în art. 38 lit. d) din Metodologia de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu.
Declar cã am luat cunoştinţã de obligaţiile ce îmi revin potrivit prevederilor metodologiei menţionate mai sus.

Localitatea .............................
Semnãtura ..............................
Data .........


ANEXA 2
-------
(Anexa nr. 6a la <>Ordinul nr. 210/2007 )
--------------------------------------

MEMORIU DE ACTIVITATE

1. Adresa, telefon, fax, e-mail
2. Date generale privind activitatea desfãşuratã pânã în prezent (se vor consemna perioada, instituţia, serviciul/compartimentul, principalele atribuţii)
3. Informaţii privind cursurile postuniversitare efectuate în instituţii de învãţãmânt superior acreditate, în domeniile securitate la incendiu a construcţiilor şi instalaţiilor aferente, managementul/analiza riscurilor de incendiu (perioada efectuãrii cursului, titlul cursului, unitatea de învãţãmânt în care s-a desfãşurat cursul)
4. Lista cu principalele activitãţi de evaluare a riscului de incendiu (dupã caz)

NOTĂ:
La memoriul de activitate se va ataşa o lucrare relevantã de identificare şi evaluare a riscului de incendiu executatã sau prezentarea uneia dintre metodele precizate în anexa nr. 6c la Metodologia de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu, aprobatã prin <>Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 210/2007 .


ANEXA 3
--------
(Anexa nr. 6b la <>Ordinul nr. 210/2007 )
--------------------------------------

GHID DE INTERVIU
pentru persoanele fizice care solicitã autorizarea în vederea
desfãşurãrii activitãţii de identificare, evaluare şi
control al riscurilor de incendiu

Scopul interviului este de a identifica nivelul de pregãtire profesionalã în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor al solicitanţilor, experienţa şi corecta apreciere a situaţiilor de caz la care candidatul trebuie sã rãspundã. În acest sens, solicitanţii trebuie sã demonstreze cã sunt pregãtiţi profesional pentru a corespunde exigenţelor domeniului lor de activitate şi de responsabilitate impuse în desfãşurarea activitãţilor specifice de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu.
Interviul susţinut de solicitanţi în faţa comisiei este conceput în 3 etape, dupã cum urmeazã:
I. Prezentarea memoriului de activitate şi întrebãri ale comisiei privind specificul activitãţii desfãşurate.
II. Întrebãri din bibliografie (seria de acte normative şi reglementãri tehnice specifice sau conexe securitãţii la incendiu - prezentatã în anexa nr. 6c la Metodologia de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu, aprobatã prin <>Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 210/2007 )
III. Prezentarea şi susţinerea de cãtre solicitant, dupã caz, a unei lucrãri relevante de identificare şi evaluare a riscului de incendiu pe care a executat-o sau a uneia dintre metodele precizate în bibliografia selectivã, prezentatã în anexa nr. 6c la Metodologia de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu, aprobatã prin <>Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 210/2007 .


ANEXA 4
-------
(Anexa nr. 6c la <>Ordinul nr. 210/2007 )
--------------------------------------


BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ

I. Acte normative specifice în domeniul apãrãrii împotriva incendiilor
II. Reglementãri tehnice (normative, norme, ghiduri, manuale, prescripţii) specifice şi conexe care vizeazã cerinţa esenţialã "securitate la incendiu" a construcţiilor)
III. Metode de evaluare a riscului de incendiu
1. Ghid de evaluare a riscului de incendiu şi a siguranţei la foc la sãli aglomerate - indicativ GT-030-01, aprobat prin Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.613/2001
2. Ghid de evaluare a riscului de incendiu şi a siguranţei la foc pentru clãdiri din domeniul sãnãtãţii - indicativ GT-049-02, aprobat prin <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 2.003/2002
3. Ghid de evaluare a riscului de incendiu şi a siguranţei la foc pentru cãmine de bãtrâni şi persoane cu handicap - indicativ GT-050-02, aprobat prin <>Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 2.002/2002

NOTĂ:
1. Solicitanţii pot studia şi alte metode:
1.1. metode generale care au fost publicate în lucrãri de specialitate din România sau din strãinãtate (exemple: Metoda de Analizã a Disfuncţiilor Sistemelor - Metodã Organizatã Sistemicã de Analizã a Riscurilor, cunoscutã sub acronimul MADS-MOSAR, metoda S.I.A. - metodã matematicã de evaluare a riscului de incendiu, pusã la punct de Societatea Inginerilor şi Arhitecţilor şi Asociaţia Societãţilor de Asigurare - Reasigurare din Elveţia etc.);
1.2. metode elaborate de ministere, conform <>art. 18 lit. d) din Legea nr. 307/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor;
1.3. metode utilizate în statele Uniunii Europene.
2. Având în vedere modificãrile legislaţiei în domeniu, bibliografia actualizatã pe baza cãreia se susţine interviul cu persoanele care solicitã autorizarea se afişeazã pe site-ul www.igsu.ro


ANEXA 5
-------
(Anexa nr. 7 la <>Ordinul nr. 210/2007 )
-------------------------------------

CERERE - TIP
de autorizare/reautorizare a persoanelor juridice pentru
desfãşurarea activitãţii de identificare, evaluare
şi control al riscurilor de incendiu

Cãtre: Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã

Subsemnatul/Subsemnata, ........., în calitate de manager/patron, solicit autorizarea/reautorizarea pentru desfãşurarea activitãţii de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu, a persoanei juridice .........(denumire societate)......, cu sediul în localitatea .........., str. .......... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ..., ap. ..., judeţul/sectorul ........, telefon ........, fax ........, e-mail ......., înregistratã la registrul comerţului sub nr. ........ .
În susţinerea cererii anexez dosarul tehnic care cuprinde urmãtoarele:
- documente care sã ateste calitatea de persoanã juridicã a solicitantului, în copie legalizatã:
- denumirea, sediul social/sedii secundare;
- certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului, în copie legalizatã;
- memoriu privind activitãţile reprezentative desfãşurate;
- documente din care sã rezulte autorizarea în domeniu a personalului/specialiştilor angajaţi ai societãţii, în copie legalizatã, care atestã îndeplinirea condiţiilor prevãzute în Metodologia de identificare, evaluare şi control al riscurilor de incendiu, aprobatã prin <>Ordinul ministrului internelor şi reformei administrative nr. 210/2007 .
Declar cã am luat cunoştinţã de obligaţiile ce îmi revin potrivit prevederilor metodologiei de mai sus.
Localitatea .............................
Semnãtura ...............
Data ..........

--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016