Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   ORDIN nr. 661 din 12 septembrie 2000  privind aprobarea Procedurii pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Consiliul Federal Elvetian cu privire la schimbul de stagiari, semnat la Berna la 25 noiembrie 1999 si aprobat prin   Hotararea Guvernului nr. 579/2000     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ORDIN nr. 661 din 12 septembrie 2000 privind aprobarea Procedurii pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Consiliul Federal Elvetian cu privire la schimbul de stagiari, semnat la Berna la 25 noiembrie 1999 si aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 579/2000

EMITENT: MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 516 din 20 octombrie 2000


Ministrul muncii şi protecţiei sociale,
având în vedere prevederile art. 9 pct. 2.3 din Acordul dintre Guvernul României şi Consiliul Federal Elvetian cu privire la schimbul de stagiari, semnat la Berna la 25 noiembrie 1999 şi aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 579/2000 ,
în temeiul <>art. 7 alin. (3) din Hotãrârea Guvernului nr. 188/1999 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
emite urmãtorul ordin:

ART. 1
Se aproba Procedura pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul României şi Consiliul Federal Elvetian cu privire la schimbul de stagiari, semnat la Berna la 25 noiembrie 1999 şi aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 579/2000 , prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezentul ordin.
ART. 2
Direcţia generalã politici, programe privind piata muncii, prin Direcţia pentru programe de ocupare a forţei de munca în strãinãtate, va aduce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Ministrul muncii
şi protecţiei sociale,
Smaranda Dobrescu


ANEXA 1

PROCEDURA
pentru aplicarea Acordului dintre Guvernul României şi Consiliul Federal Elvetian cu privire la schimbul de stagiari, semnat la Berna la 25 noiembrie 1999 şi aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 579/2000

CAP. 1
Procedura pentru angajarea în România a stagiarilor elvetieni

SECŢIUNEA I
Condiţii pentru angajarea stagiarilor elvetieni în România

ART. 1
Potrivit prevederilor art. 2 din Acordul dintre Guvernul României şi Consiliul Federal Elvetian cu privire la schimbul de stagiari, semnat la Berna la 25 noiembrie 1999 şi aprobat prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 579/2000 , denumit în continuare acord, şi ale art. 7 alin. (1) din Normele metodologice privind procedura de eliberare şi de anulare a permiselor de munca, aprobate prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 434/2000 , denumite în continuare norme metodologice, pentru încadrarea în munca în România stagiarii elvetieni trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa aibã varsta cuprinsã între 18 şi 35 de ani;
b) sa fie absolvenţi ai unei forme de calificare profesionalã cu durata de minimum 2 ani;
c) sa facã dovada, potrivit legislaţiei elvetiene, ca nu au cazier judiciar.
ART. 2
(1) Potrivit prevederilor art. 8 din acord, stagiarii elvetieni îşi vor cauta singuri un loc de munca pe teritoriul României.
(2) Stagiarii elvetieni care nu îşi gãsesc angajator în România vor fi sprijiniti pentru încadrarea în munca, din partea elvetiana, de Departamentul Federal pentru Justiţie şi Poliţie - Oficiul Federal pentru Strãini din Berna, iar din partea romana, de Direcţia generalã politici, programe privind piata muncii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
ART. 3
(1) În baza prevederilor <>art. 1 pct. 2 din acord şi ale Legii nr. 203/1999 privind permisele de munca, angajarea stagiarilor elvetieni se va face în condiţiile prevãzute de legislaţia romana în vigoare.
(2) Angajatorii romani care doresc sa încadreze stagiari elvetieni trebuie sa obţinã avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale în condiţiile prevãzute la art. 6 din normele metodologice.
(3) Dupã obţinerea avizului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale angajatorul roman propune stagiarului un contract individual de munca, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezenta procedura, în care trebuie sa fie cuprinse, în mod obligatoriu, cerinţele prevãzute la art. 6 pct. 2 din acord. Contractul individual de munca se completeazã în trei exemplare, dintre care doua exemplare, semnate şi stampilate de angajator, se trimit pentru semnare stagiarului elvetian, împreunã cu avizul obţinut de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

SECŢIUNEA a II-a
Documentele necesare

ART. 4
În baza prevederilor art. 3 din acord, în vederea obţinerii aprobãrii pentru stagiatura în România, cetãţenii elvetieni vor depune la Oficiul Federal pentru Strãini, Quellenweg 15, 3003 Bern-Wabern, telefon: 0041-31-325.95.11, urmãtoarele documente:
A. În cazul în care şi-au gãsit loc de munca la un angajator din România:
a) cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezenta procedura;
b) contractul individual de munca întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezenta procedura;
c) avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale;
d) dovada ca nu au cazier judiciar, eliberata de organul competent;
e) doua fotografii.
B. În cazul în care nu şi-au gãsit un angajator:
a) cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezenta procedura;
b) curriculum vitae;
c) copie de pe documentul care atesta calificarea;
d) dovada ca nu au cazier judiciar, eliberata de organul competent;
e) doua fotografii.

SECŢIUNEA a III-a
Aprobarea stagiaturii

ART. 5
(1) Documentele prevãzute la art. 4 vor fi transmise la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale Direcţia generalã politici, programe privind piata muncii.
(2) Pe baza documentelor prevãzute la art. 4 lit. A Direcţia generalã politici, programe privind piata muncii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale aproba stagiatura şi comunica aprobarea Oficiului Federal pentru Strãini din Berna.
(3) Dacã stagiarul depune documentele prevãzute la art. 4 lit. B, dosarul va fi reţinut la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Direcţia generalã politici, programe privind piata muncii pentru mediere, iar aprobarea stagiaturii se va da dupã ce se gãseşte un angajator.

SECŢIUNEA a IV-a
Eliberarea permisului de munca

ART. 6
În vederea primirii vizei pentru angajare în munca, potrivit prevederilor <>Legii nr. 203/1999 şi ale normelor metodologice, stagiarii elvetieni se vor prezenta la Ambasada României la Berna cu o copie de pe comunicarea privind aprobarea stagiaturii şi cu avizul favorabil al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
ART. 7
La venirea în România a stagiarului elvetian angajatorul acestuia se va prezenta la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale cu comunicarea privind aprobarea stagiaturii, în baza cãreia i se va elibera permisul de munca, potrivit prevederilor <>Legii nr. 203/1999 şi ale normelor metodologice.
ART. 8
Permisul de munca se elibereazã, potrivit acordului, pentru o perioada de 12 luni, cu posibilitatea de a fi prelungit cu cel mult 6 luni.
ART. 9
(1) Prelungirea permisului de munca dupã expirarea perioadei iniţiale de 12 luni şi eliberarea unui nou permis de munca în cazul schimbãrii angajatorului se fac în condiţiile prevãzute de normele metodologice.
(2) În cazul schimbãrii angajatorului, noul permis de munca se poate elibera numai pentru perioada rãmasã pana la expirarea perioadei maxime de 18 luni în care, potrivit prevederilor acordului, stagiarul are dreptul sa lucreze în România.

CAP. 2
Procedura pentru angajarea în Elvetia a stagiarilor romani

SECTUNEA I
Condiţii pentru angajarea stagiarilor romani în Elvetia

ART. 10
Potrivit prevederilor art. 2 din acord, pentru încadrarea în munca în Elvetia stagiarii romani trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa aibã varsta cuprinsã între 18 şi 35 de ani;
b) sa fie absolvenţi ai unei forme de calificare profesionalã cu durata de minimum 2 ani;
c) sa facã dovada, potrivit legislaţiei romane, ca nu au cazier judiciar;
d) sa cunoascã cel puţin una dintre limbile oficiale din Elvetia.
ART. 11
(1) Potrivit prevederilor art. 8 din acord, stagiarii romani îşi vor cauta singuri un loc de munca pe teritoriul Elvetiei.
(2) Stagiarii romani care nu îşi gãsesc angajator în Elvetia vor fi sprijiniti pentru încadrarea în munca, din partea romana, de Direcţia generalã politici, programe privind piata muncii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, iar din partea elvetiana, de Departamentul Federal pentru Justiţie şi Poliţie - Oficiul Federal pentru Strãini din Berna.
ART. 12
(1) Angajarea stagiarilor romani se va face prin încheierea unui contract de munca conform formularului prezentat în anexa nr. 3 la prezenta procedura.
(2) Contractul de munca se completeazã în trei exemplare, dintre care doua exemplare, semnate şi stampilate de angajator, se trimit pentru semnare stagiarului roman.

SECŢIUNEA a II-a
Documentele necesare

ART. 13
Pentru obţinerea aprobãrii stagiaturii în Elvetia cetãţenii romani care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 10 vor depune la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Direcţia generalã politici, programe privind piata muncii, cu sediul în Bucureşti, str. Dem I. Dobrescu nr. 2-4, sectorul 1, telefon/fax: 310.07.96 şi 311.02.02, urmãtoarele documente:
A. În cazul în care şi-au gãsit loc de munca la un angajator din Elvetia:
a) cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezenta procedura;
b) contractul de munca întocmit conform modelului prezentat în anexa nr. 3 la prezenta procedura;
c) dovada ca nu au cazier judiciar, eliberata de organul competent;
d) doua fotografii.
B. În cazul în care nu şi-au gãsit un angajator:
a) cerere conform modelului prezentat în anexa nr. 2 la prezenta procedura;
b) curriculum vitae;
c) copie de pe documentul care atesta calificarea;
d) dovada ca nu au cazier judiciar, eliberata de organul competent;
e) doua fotografii.

SECŢIUNEA a III-a
Aprobarea stagiaturii şi obţinerea vizei pentru intrare în Elvetia

ART. 14
(1) Documentele prevãzute la art. 13 vor fi transmise la Oficiul Federal pentru Strãini din Berna.
(2) Pe baza documentelor prevãzute la art. 13 lit. A Oficiul Federal pentru Strãini din Berna aproba stagiatura şi comunica aprobarea Direcţiei generale politici, programe privind piata muncii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
(3) Dacã stagiarul depune documentele prevãzute la art. 13 lit. B, dosarul va fi reţinut la Oficiul Federal pentru Strãini din Berna pentru mediere, iar aprobarea stagiaturii se va da dupã ce se gãseşte un angajator.
ART. 15
(1) În termen de 5 zile de la primirea aprobãrii stagiaturii Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va face cunoscutã stagiarului aceasta aprobare.
(2) În baza aprobãrii stagiaturii şi a contractului de munca stagiarul va solicita Ambasadei Elvetiei la Bucureşti viza pentru intrare în aceasta ţara.

ANEXA 1

Angajator (persoana juridicã sau persoana fizica) .....................
Sediul ................................................................
Înregistrat la registrul comerţului din judeţul .......................
sub nr. ...............................
codul fiscal .......................
Telefon ..............................

CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA
încheiat şi înregistrat sub nr. ............... la registrul Inspectoratului teritorial de munca din ................... la data de ......................

Subsemnatul ........., reprezentant legal al persoanei juridice ............., şi salariatul/salariata ........, domiciliat/domiciliata în localitatea ........., str. ........ nr. ...., judeţul ...., posesor al actului de identitate seria ...... nr. ....., eliberat de ...... la data de ........, am încheiat prezentul contract individual de munca în urmãtoarele condiţii, asupra cãrora am convenit:

I. Durata contractului:
- determinata, de .........., pe perioada cuprinsã între data de ........ şi data de .....................

II. Felul muncii
Funcţia (meseria) ......................................................
Salariatul/salariata va presta urmãtoarele activitãţi: ................
....................................................................... .
Activitatea prestatã se desfãşoarã în condiţii deosebite de munca ........, grupa de munca ......, timpul lucrat în aceste condiţii ....................... .
Angajatorul poate schimba, pe durata determinata, felul muncii, în condiţiile legii, cu menţinerea salariului stabilit sau cu acordarea unui salariu mai mare, convenit de comun acord cu salariatul.

III. Condiţii de angajare: o norma intreaga, o fracţiune de norma de ........
Durata timpului de lucru este de ................. ore/zi.

IV. Salariul lunar este de ................ lei, din care salariul de baza de ................ lei şi urmãtoarele sporuri ............. . Orele suplimentare prestate în afarã programului normal de lucru sau în zilele în care nu se lucreazã ori în zilele de sarbatori legale se plãtesc cu sporurile prevãzute în Codul muncii sau în contractele colective de munca. Salariatul ....................... beneficiazã în plus şi de urmãtoarele drepturi bãneşti: ................... .
Data la care se plãteşte salariul este .................................... .

V. Durata concediului anual de odihna este de ............. zile, în raport cu vechimea în munca a salariatului, de ...................................... ani.

VI. Drepturi specifice legate de protecţia muncii:
a) echipament de protecţie ..............................;
b) echipament de lucru ..................................;
c) antidoturi ...........................................;
d) alimentaţie de protecţie .............................;
e) alte drepturi şi obligaţii privind protecţia muncii .................
VII. Alte clauze: ......................................................
VIII. Obligaţii generale ale pãrţilor:
Angajatorul are obligaţia:
a) sa plãteascã salariatului drepturile salariale cuvenite pentru munca prestatã şi sa acorde celelalte drepturi prevãzute de lege şi de contractele colective de munca;
b) sa îi asigure salariatului condiţii corespunzãtoare de munca, cu respectarea mãsurilor de protecţie a muncii;
c) sa retina şi sa vireze la timp contribuţiile datorate bugetului de stat, potrivit prevederilor legale;
d) în cazul încetãrii contractului individual de munca sa îi plãteascã drepturile la zi.
Salariatul are obligaţia:
a) sa realizeze norma de munca şi celelalte sarcini ce decurg din funcţia sau din postul deţinut şi sa rãspundã de îndeplinirea lor fata de angajator;
b) sa respecte regulile stabilite prin regulamentul de ordine interioarã al unitãţii şi normele de protecţie a muncii, pãstrarea secretului de stat şi de serviciu.
IX. Prezentul contract s-a încheiat în trei exemplare, câte unul pentru fiecare parte, iar cel de-al treilea exemplar s-a predat şi s-a înregistrat la inspectoratul teritorial de munca.



Angajator, Salariat,
....................... .....................
Reprezentant legal,
.......................

Avizat:
Funcţionarul inspectoratului teritorial de munca
Numele şi prenumele ....................
Semnatura ..............................
L.S.



ANEXA 2

MINISTERUL MUNCII ŞI PROTECŢIEI SOCIALE
Direcţia generalã politici, programe privind piata muncii
DEPARTAMENTUL FEDERAL PENTRU JUSTIŢIE ŞI POLIŢIE
Oficiul Federal pentru Strãini

CERERE DE AUTORIZARE TEMPORARĂ
pentru ocuparea/cãutarea unui loc de munca ca stagiar*)

Date personale ale stagiarului:
Numele de familie ................ Prenumele .....................
Adresa ...........................................................
Data naşterii: ziua ..... luna ..... anul .........
Naţionalitatea ...................................................
Sexul: ..... feminin .... masculin
Starea civilã**) ........ necasatorit(a) ............. cãsãtorit(a)
.............. despãrţit(a) .............. divorţat(a)
Date despre locul de munca (se completeazã doar în cazul angajãrii):
Denumirea/numele şi sediul/adresa angajatorului ............................
Jr. Nr. ....... contul ......................................
Angajat(a) ca ...............................................
Salariul brut ...............................................
Data prevãzutã pentru începerea lucrului ....................
Durata angajãrii (maximum 18 luni) ..........................
Date despre pregãtirea profesionalã a stagiarului:
Pregãtirea (şcoli, ucenicie, cursuri profesionale, diplome) Durata
...........................................................................
...........................................................................
Experienta profesionalã ...................................................
...........................................................................
Slujba actuala ............................................................
Cunoştinţe lingvistice ....................................................

Locul şi data completãrii cererii Semnatura stagiarului
.................. .....................

*

* *

Candidatul/candidata ................ îndeplineşte condiţiile prevãzute în Acordul dintre Guvernul României şi Consiliul Federal Elvetian cu privire la schimbul de stagiari, semnat la Berna, la 25 noiembrie 1999, şi i se aproba stagiatura în România/Elvetia.
..........................................................................
(locul, data, timbrul şi semnatura autoritãţii competente din ţara de origine a candidatului)



────────────
*) Se completeazã cu majuscule, în doua exemplare.
**) Se bifeaza varianta corespunzãtoare.


ANEXA 3

COMISIA ELVETIANA PENTRU SCHIMBUL
INTERNAŢIONAL DE STAGIARI C/O BFA, 3003 BERNA

CONTRACT DE MUNCA PENTRU STAGIARI
Pregãtire profesionalã

Angajator (Numele/firma) .........................................
Adresa/Sediul ....................................................
Nr. telefon ......... Domeniul de activitate .....................
Angajat(a)/stagiar(a)
Numele şi prenumele ..............................................
Adresa ...........................................................
Profesia .........................................................
Condiţii de angajare
Data începerii serviciului*1) ....... Durata angajãrii*2) ........
Perioada de proba*3) ........ Perioada de concediu dupã perioada de proba*3) ..............
Salariul brut*3) ........ Programul de lucru*3) ....... Concediu*3) ........
Asigurarea de boala şi de accidente*3) .....................................
Natura serviciului (funcţia) ...............................................
Cheltuielile de drum .......................................................
Alte condiţii*3) ...........................................................
Program de perfecţionare lingvistica şi profesionalã
............................................................................
Locul şi data încheierii .........................................
Timbrul şi semnatura angajatorului ...............................
Semnatura angajatului/angajatei/stagiarului/stagiarei ............
Orice dificultate care ar putea surveni în timpul perioadei de perfecţionare va fi semnalata Oficiului Federal pentru Strãini, Secţia Emigrari şi Stagiari, 3003 Berna.

────────────────
*1) Dupã primirea permisului de şedere. Durata formalitãţilor: 3-8 septembrie.
*2) Maximum 18 luni.
*3) Spre folosinta în profesie şi în localitate sau potrivit convenţiilor colective de munca. Se vor indica toate prestaţiile complementare. Concediu: minimum 4 sãptãmâni pe an. Pentru stagiarii sub 20 de ani - 5 sãptãmâni. Angajarea pe baza de contract de colaborare nu este autorizata. Asigurarea medicalã: angajatorul trebuie sa verifice dacã angajatul este asigurat corespunzãtor impotriva consecinţelor economice ale unei boli. În lipsa asigurãrii, angajatorul este responsabil de cheltuielile care ar putea rezulta.


────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016